Trans-sport

Welkom terug bij Maartens Ongelooflijke Oplossingen. (MOO!) Waar ik vorige keer tevergeefs probeerde het Oekraïne-conflict te voorkomen, zal ik me nu buigen over trans-vrouwen in de vrouwensport. De meningen die Twitter over vliegen liegen er niet om: het is een heet onderwerp.

Toen trans-atlete Lia Thomas, ooit een middelmatige mannelijke zwemmer, kampioen werd in een zwemcompetitie als vrouw was de verdeeldheid groot: was dit een overwinning voor trans-acceptatie of zouden niet-trans vrouwen nooit meer een titel pakken en was dit het einde van eerlijke sport? Zoals verwacht wordt deze discussie op een kalme, volwassen manier gevoerd door te smijten met aantijgingen van vrouwenhaat en 'wokeism' aan de ene kant, en het bombarderen tot nazi's en transfoben van de andere kant. Nu haat ik vrouwen niet, vind ik Hitler een lul en vind ik trans-mensen even mens als iedereen, dus ben ik als witte hetero man de uitgelezen persoon om dit probleem eens op te lossen.

Dat gezegd, het mag duidelijk zijn dat er geen pijnloze oplossing voor dit dilemma is. Trans-vrouwen, die volledig als vrouw door het leven gaan - en in vrijwel elk aspect vrouw zijn - mee laten sporten met de mannen is pijnlijk, onaardig en oneerlijk. Aan de andere kant is het ook de vraag hoe eerlijk het is om ze bij de vrouwen mee te laten doen. Wat mij betreft ben je als trans-vrouw volledig een vrouw, maar juist op lichamelijk gebied is er nog wel verschil: in dit geval een voordeel. Dit zou Maartens Ongelooflijke Oplossingen niet zijn als ik niet een ongelooflijke oplossing had, dus zet je oortjes open, luister en huiver. Dat mannen lichamelijk een voordeel hebben is duidelijk, maar de mate waarin een trans-vrouw al dan niet een voordeel heeft is dat niet. Dus laten we vrouwen zelf kiezen (iets wat sinds 1919 populair is geworden). Er komt naast de 'sekse: man'- en 'sekse: vrouw'-categorieën een nieuwe categorie: 'gender: vrouw'. Mensen die zich als vrouw identificeren mogen hieraan meedoen, of je nou trans-vrouw bent of niet: je kan hier de uitdaging aangaan. Wil je dat als vrouw niet, doe je gewoon mee in de 'sekse: vrouw'-categorie. Wat mij betreft kan je ook aan beide categorieën meedoen: hoe meer sport, hoe meer vreugd. Goed, er zullen op Twitter ongetwijfeld wat mensen zijn die vrouwen die alleen aan de 'sekse: vrouw'-categorie meedoen hitler-loving-nazi's noemen, maar dat is Twitter. Dat is weer een categorie op zich.

Dit item is geschreven door Maarten van Kaf.