Amerika's complottheoreticus Alex Jones vraagt faillissement aan voor 'Info Wars'

De website Infowars van de rechtse complottheoreticus Alex Jones heeft faillissement aangevraagd bij een Amerikaanse rechtbank.

De faillissementsprocedures zijn ingediend na verschillende laster rechtszaken tegen het bedrijf. Dat blijkt uit de documenten die zondag zijn gepubliceerd in de Amerikaanse staat Texas. Het aangevraagde Chapter 11-proces schort alle civiele geschillen op en stelt bedrijven in staat om on-the-fly saneringsplannen te ontwikkelen.

Met zijn controversiële stellingen, die Jones vanuit Texas verspreidde, werd Jones lang beschouwd als een 'gekkie'. Totdat zijn zogenaamde 'nauwe contacten' met president Trump hem bekender maakten- en hem en zijn website populair maakten bij meer Amerikanen. “Trump en ik hebben elkaar sinds de verkiezingen meerdere keren gesproken. Over vrijheid en ons gemeenschappelijke doel om onze tegenstanders te vernietigen", beweerde Jones begin 2017, slechts een paar maanden na de verrassende verkiezingsoverwinning van Trump. Aanvankelijk was zijn claim nauwelijks te verifiëren maar het ontwikkelde zich al snel tot een succesvolle zelf-PR.

Jones' opkomst uit een media-nichebestaan tijdens de regering van Trump had gevolgen: Spotify verwijderde enkele afleveringen van de 'Infowars'-podcast in 2018 en Twitter blokkeerde permanent het account van de rechtse samenzweringstheoreticus.

Na de regeringswisseling in Washington werd Jones gedagvaard door de House-commissie die onderzoek deed naar de bestorming van het Amerikaanse Capitool door Trump-aanhangers in januari 2021.

Ook vanuit het verleden kreeg Alex Jones afgelopen jaar nog een rekening gepresenteerd: hij werd veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding in drie processen nadat hij jaren eerder ten onrechte beweerde dat het bloedbad in Sandy Hook Newtown, Connecticut, in 2012 een 'hoax' was. De schietpartij, waarbij 20 kinderen en zes schoolmedewerkers om het leven kwamen, zou volgens Jones zijn verzonnen door voorstanders van strengere wapenwetten en de MSM.

De bij de Sandy Hook schietpartij betrokken families wezen eind maart het aanbod van Jones af om hun rechtszaak wegens laster te schikken. Jones had aangeboden om elk van de 13 eisers $ 120.000 te betalen. Hoe hij dat had kunnen financieren, blijft een raadsel en is in ieder geval in tegenspraak met zijn eigen verklaringen in de huidige faillissementsaanvraag: Volgens de gerechtelijke documenten gaf 'Infowars' een geschatte activa op tussen 0 en 50.000 US dollar - met geschatte verplichtingen van één tot tien miljoen dollar.