FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 februari 2022

Random Pics van de Dag #549

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Freestyleskiër Hall olympisch kampioen op slopestyle

Het olympische slopestyleparcours in de bergen van Zhangjiakou is woensdag voor het laatst gebruikt om olympische medailles te vergeven. In Secret Garden in het Genting Snow Park werkten de mannen in het freestyleskiën hun olympische strijd op de slopestyle af.

De beste score in de eerste run werd genoteerd door de Amerikaan Alex Hall, die zijn fraaie run met mooie kickers beloond zag worden met 90,01 punten. Alleen de Zweed Jesper Tjäder kwam met 85,35 punten enigszins in de buurt, X-Games-kampioen Andri Ragettli uit Zwitserland kwam tot 78,20 punten.

Hall verbeterde zich in de tweede run niet, maar landgenoot Nick Goepper deed dat wel: met 86,48 punten nam hij de tweede plek over van Tjäder, die niet beter scoorde. Ragettli verbeterde zich naar 83,50 punten, maar zakte dus wel een plek en moest aan de bak in run drie.

In de beslissende run was Hall de eerste van de toppers die aan de beurt was, maar hij miste een rail en kon zich niet verbeteren. Tjäder kreeg dat ook niet voor elkaar, net als Goeper, waarna wereldkampioen Ragettli in de mist ging. Het goud ging zo naar Hall, Goepper pakte na brons in Sochi en zilver in Pyeongchang opnieuw zilver en Tjäder ging met brons naar huis.

Slowaakse ijshockeyers schakelen VS uit, Zweden verslaat Canada

Op de Olympische Spelen in Beijing is het ijshockeytoernooi bij de mannen aangekomen bij de kwartfinales. Die werden woensdag afgewerkt en dat leverde een kleine verrassing op, met ook twee mooie halve finales in het verschiet.

In de openingswedstrijd van de dag speelde de Amerikaanse ploeg tegen Slowakije, wat populariteit van de sport betreft met afstand hét ijshockeyland op aarde. De laatste jaren gaat het niet altijd even goed met de ploeg, maar tegen de VS tekende Juraj Slafkovsky na dik tien minuten voor een 1-0 voorsprong.

Nicholas Abruzzese trok de stand niet veel later gelijk en na een half uur spelen stonden de Amerikanen dankzij Sam Hentges op voorsprong. Daar leek het bij te blijven, tot Marek Hrivik 44 seconden voor tijd voor de 2-2 zorgde. Overtime leverde niks op en na zeven gemiste shootouts schoot captain Peter Cehlarik de Slowaken naar de halve finales.

Rusland nam het op tegen debutant Denemarken en kwam via Vadim Shipachyov binnen een kwartier op voorsprong. Frans Nielsen, de eerste Deen ooit in de NHL, trok de stand gelijk, maar de Russen bleken toch sterker: Nikita Nesterov en Vyacheslav Voynov brachten de 3-1 zege binnen.

Finland stond na een dikke tien minuten op een 2-0 voorsprong tegen Zwitserland, dankzij goals van Miro Aaltonen en Mikko Lehtonen. Marko Anttila maakte er vervolgens 3-0 van, waarna Andres Ambühl de Zwitsers weer wat hoop bood met een ruime periode te gaan. In de laatste minuten maakte Finland het echter af: Iiro Pakarinen en Teemu Hartikainen profiteerden van het lege Zwitserse doel en Finland won met 5-1.

In de kraker van de kwartfinales speelden Zweden en Canada tegen elkaar, twee ploegen die elkaar vijftig minuten lang in evenwicht hielden. Op dat moment kwam daar een einde aan, want Lucas Wallmark vond het Canadese doel: 1-0. Met een man meer probeerde Canada terug te slaan, maar Sven Lander tikte de puck het lege doel in voor de 2-0 overwinning.

Vrijdag spelen Finland en Slowakije om 05.10 uur Nederlandse tijd tegen elkaar in de halve finales, Rusland en Zweden nemen het vanaf 14.10 uur tegen elkaar op.

Ernst Kuipers woedend op Gideon van Meijeren (FVD): 'U moet zich schamen' over uitspraak over Van Dissel

In het Coronadebat is Minister Ernst Kuipers (VWS) hard uitgevallen naar Gideon van Meijeren (FVD). Van Meijeren noemt van Dissel een leugenaar. Dit wekt de woede bij Minister Ernst Kuipers.

Eerdere berichtgeving:
Volgens Forum voor Democratie is het onomstotelijk bewezen dat het kabinet al sinds 2020 de adviezen van het "onafhankelijke" OMT beïnvloedt. Desondanks blijft Van Dissel dit steevast ontkennen.

Overzicht uitslagen Beijing dag 12

Vandaag was de twaalfde dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het was de dag waarop Suzanne Schulting haar vierde medaille van deze Olympische Spelen won. Na tweemaal goud en eenmaal zilver kwam er vandaag een bronzen plak bij. Op de 1.500 meter shorttrack eindigde ze in de finale als derde achter Choi Min-jeong en Arianna Fontana. in de finale was er ook nog een vijfde plek voor Xandra Velzeboer.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Slalom mannen Clément Noël (Fra) Johannes Strolz (Oos) Sebastian Foss-Solevaag (Noo)
Biatlon Vrouwen 4 x 6 kilometer estafette Zweden Rusland Duitsland
crosscountry Vrouwen team sprint  Hennig/Carl (Dui) Dahlqvist/Sundling (Zwe) Stoepak/Neprjajeva (Rus)
crosscountry Mannen team sprint  Valnes/Klaebo (Noo) Niskanen/Mäki (Fin) Bolsjoenov/Terentev (Rus)
freestyleskiën Freeski Slopestyle heren Alexander Hall (VS) Nicholas Goepper (VS) Jesper Tjader (Zwe)
freestyleskiën Aerials mannen Qi Guangpu (Chi) Oleksandr Abramenko (Oek) Ilja Boerov (Rus)
Shorttrack 5000 m estafette heren Canada Zuid-Korea Italië
Shorttrack 1500m Dames Choi Min-jeong (ZKo) Arianna Fontana (Ita) Suzanne Schulting (Ned)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 13 7 8 28
2 Duitsland 10 6 4 20
3 Verenigde Staten 8 7 4 19
4 China 7 4 2 13
5 Oostenrijk 6 7 4 17
6 Nederland 6 4 4 14
6 Zweden 6 4 4 14
8 Zwitserland 5 0 5 10
9 Rusland 4 8 12 24
10 Frankrijk 4 7 2 13


Shorttrackster Schulting voegt brons toe aan olympische buit, Canada wint aflossing

Op de Olympische Spelen in Beijing is woensdag het shorttrack afgesloten. De vrouwen werkten de kwartfinales tot en met de finales af op de 1500 meter, voor de mannen stonden de B- en A-finales op de aflossing op het programma.

Aflossing mannen
De Nederlandse mannen moesten na het finishdrama in de halve finales genoegen nemen met een plek in de B-finale, waarin niet Itzhak de Laat, maar 'gewoon' Sjinkie Knegt de boel af mocht sluiten. Dat leek prima te lukken, want Nederland lag er uitstekend voor, tot de laatste meters: op precies dezelfde manier als De Laat in de halve eindstrijd liet Knegt zich verschalken door de Hongaar Shaolin Liu.

In de A-finale nam thuisland China het op tegen de Russen, Canadezen, Zuid-Koreanen en Italianen. Lang ging het gelijk op, tot China onderuit ging en de strijd om het goud echt begon. Dat ging tussen Canada en Zuid-Korea en met een indrukwekkend slot reed Steven Dubois zichzelf, Charles Hamelin, Jordan Pierre-Gilles en Pascal Dion naar olympisch goud. De Koreanen Lee June-seo, Hwang Dae-heon, Kwak Yoon-gy en Park Jang-hyuk pakten zilver, voor Pietro Sighel, Yuri Confortola, Tommaso Dotti en Andrea Cassinelli was er brons namens Italië.

1500m vrouwen
Rianne de Vries ging er in de halve finales uit, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer plaatsten zich wel voor de eindstrijd. Daarin opende Han Yutong uit China de aanval, maar Schulting pareerde en het Zuid-Koreaanse duo Choi Min-jeong en Lee Yu-bin reed het gat weer dicht.

In de slotronden trokken Choi, Schulting en Arianna Fontana uit Italië ten strijde, wat door niemand gevolgd werd. De Zuid-Koreaanse was net iets te sterk en wist haar olympische titel met succes te verdedigen, terwijl Fontana op de finish drie duizendsten voor Schulting eindigde. De Nederlandse ging zo naar huis met twee keer goud (1000m en aflossing), zilver (500m) en brons (1500m), Velzeboer werd vijfde.

Jakobsen sprint naar dagzege in openingsetappe Algarve

Fabio Jakobsen heeft de openingsrit in de Volta ao Algarve gewonnen. In de massasprinter was de Nederlander van Quick-Step Alpha Vinyl de snelste voor de Belg Jordi Meeus en de Fransman Bryan Coquard.

In de eerste etappe in de Ronde van de Algarve stond een vlakke etappe op het programma van bijna 200 kilometer van Portimão naar lagos. De ploeg van Jakobsen hield de controle in het peloton en ruim voor de streep waren de vroege vluchters ingerekend.

Door een grote valpartij op dertien kilometer van de streep mocht een groep van vijftig renners voor de dagzege gaan strijden. Quick-Step Alpha Vinyl trok de sprint aan voor Jakobsen, waarna de Nederlander zonder veel moeite afmaakte voor Meeus en Coquard. Voor Jakobsen was het alweer zijn derde seizoenszege van het seizoen, nadat hij eerder al twee etappes wist te winnen in de Ronde van Valenica.

In de Ruta del Sol pakte Rune Herregodts verassend de dagzege. In de Spaanse rittenkoers maakte de 23-jarige Belg deel uit van een vroege kopgroep die bestond uit acht renners. Het peloton misrekende zich waarna Herregodts het in een sprintje won van de Amerikaan Stephen Bassett. Herregots is ook de eerste leider in de Ruta del Sol.

Saoedie-Arabië: Valentijn zonder Valentijn, wel hartjes en rode lingerie

In de aanloop naar 14 februari waren er volop hartjes en rode lingerie te vinden in Saoedische winkeletalages, maar de steeds populairder wordende 'Valentijns-acties' missen één ding: de naam van 'Valentijn'.

Terwijl de verkoop stijgt en Valentijnsgeschenken steeds gebruikelijker worden onder de jeugdige Saoedische bevolking, is het woord 'Valentijnsdag' zelf nergens te bekennen.

OM eist in hoger beroep 30 jaar gevangenisstraf en TBS tegen drievoudig moordverdachte Thijs H.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in hoger beroep een gevangenisstraf van 30 jaar geëist alsmede tbs met verpleging tegen Thijs H., de man die ervan verdacht wordt in mei 2019 drie personen te hebben vermoord. In juli 2020 werd hij door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank oordeelde dat de verdachte handelde in een psychose en dat hij tijdens het plegen van de feiten verminderd toerekeningsvatbaar was. Verdachte ging tegen het vonnis in beroep.

Op 4 mei 2019 werd het levenloze lichaam van een 56-jarige vrouw gevonden in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Op 7 mei vonden wandelaars op de Brunssummerheide de lichamen van een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man. Zij bleken allen door messteken om het leven te zijn gebracht. De moorden werden met elkaar in verband gebracht en kort daarna werd de verdachte aangehouden na een melding van de Mondriaan Kliniek in Maastricht.

Opdrachten in codetaal
In eerste instantie ontkende de verdachte dat hij verantwoordelijk was voor de dood van de drie personen, maar later legde hij een bekennende verklaring af bij de politie. Verdachte verklaarde tijdens zijn verblijf in het PBC dat hij berichten en opdrachten in codetaal kreeg om mensen te vermoorden. Tijdens de zittingen vulde hij dit verder aan en breidde hij zijn verklaring op dit punt tot in hoger beroep uit.

Rapporten deskundigen
De verdachte werd ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Deskundigen van het PBC adviseerden de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Het gevaar voor herhaling werd door hen en twee andere deskundigen hoog ingeschat. De rechtbank oordeelde de verdachte verminderd ontoerekeningsvatbaar en legde niet alleen tbs, maar ook een gevangenisstraf op. Het hof gaf opdracht tot nieuwe rapportage door twee externe rapporteurs. Zij concludeerden dat verdachte niet lijdende was aan schizofrenie. Zo verdachte al een psychose zou hebben doorgemaakt, dan was dit het gevolg van het gebruik van drugs en andere middelen. Zij deden geen uitspraken over de toerekenbaarheid. Wel achten zij verdachte ondoorgrondelijk en gevaarlijk.

Driemaal moord
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte de tijd gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn (voorgenomen) daad. De advocaat-generaal (AG), aanklager in hoger beroep van OM, gaf vandaag aan: ‘De verdachte wist voor en tijdens de moorden exact wat hij wilde. Hij was zich bewust van de consequenties, dit blijkt uit zijn eigen verklaringen. Wij achten voorbedachte rade dus wettig en overtuigend bewezen, er is driemaal sprake van moord. Dit zijn zware feiten waarvoor een lange gevangenisstraf dient te worden opgelegd. Hoezeer de feiten een levenslange gevangenisstraf rechtvaardigen, toch kiest het OM voor een tbs maatregel naast een straf. Alleen zo is een behandeling die noodzakelijk is om herhaling te voorkomen, gewaarborgd. Het OM is van mening dat de verdachte een groot gevaar vormt voor de samenleving als geheel en vindt het volstrekt onverantwoord als verdachte onbehandeld in de maatschappij terugkeert.

Vrouw bestraft voor toebrengen zwaar lichamelijk letsel aan haar man

De rechtbank veroordeelt een 47-jarige vrouw uit Wijchen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Daarbij moet zij een taakstraf van 200 uur uitvoeren. De vrouw maakte zich schuldig aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en een openlijke geweldpleging.

De vrouw is veroordeeld voor 2 verschillende feiten. Allereerst sloeg de vrouw haar partner tijdens een ruzie met een hamer op zijn hoofd en arm. Voor de ruzie had de vrouw flink gedronken. Haar partner hield een kleine hoofdwond over aan het incident. Omdat niet uit het dossier blijkt hoe vaak en hoe hard de vrouw met de hamer sloeg, spreekt de rechtbank haar vrij van poging tot doodslag. Wel is poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen.

De vrouw was verder betrokken bij een ruzie op het terrein van een zorginstelling in Nijmegen. Het slachtoffer werd daarbij door meerdere personen mishandeld. Volgens de rechtbank droeg de vrouw hieraan bij door de anderen aan te moedigen om geweld te gebruiken.

Niet terug de cel in
De rechtbank vindt het gewelddadige gedrag van de vrouw onacceptabel. Er is in dit geval echter niet voor gekozen om de vrouw terug te sturen naar de gevangenis, omdat de vrouw al goed in beeld is bij de hulpverlening. De rechtbank legt daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf en een forse taakstraf aan de vrouw op. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet zij een traject volgen voor agressiebeheersing en moet zij zich melden bij de reclassering. Verder geldt er een alcoholverbod.

Schadevergoeding
Tot slot moet de vrouw aan het slachtoffer van de ruzie in Nijmegen het door hem gevraagde bedrag van 550 euro aan smartengeld betalen.

Wel schuldig maar geen straf voor mishandelen kinderen

De rechtbank oordeelt dat een 28-jarige man en een 27-jarige vrouw zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van hun kinderen door hen de noodzakelijke zorg te onthouden, maar legt geen straf aan hen op. Volgens de rechtbank is met de ingezette civielrechtelijke maatregelen adequaat en voldoende gereageerd waardoor het opleggen van een (extra) straf zijn doel voorbij schiet.

Volgens de rechtbank zijn de kinderen door het handelen van hun ouders in hun ontwikkeling geschaad. Zo hadden zij ernstig last van luizen, werden hun tanden niet verzorgd en woonden zij in een niet hygiënische woonomgeving. De kinderen zijn inmiddels uit huis geplaatst en beide ouders zijn uit de ouderlijke macht ontheven.

Adequaat gereageerd
Hoewel de rechtbank het feit ernstig vindt, vindt zij ook dat met de ingezette civielrechtelijke maatregelen adequaat en afdoende is gereageerd. Uit de reclasseringsrapporten blijkt bovendien dat de situatie niet zozeer is ontstaan uit onwil als wel uit onmacht. Begeleiding van hulpverlenende instanties vanaf de geboorte van het oudste kind - en op enig moment zelfs 24-uurszorg - hebben niet kunnen voorkomen dat deze situatie is ontstaan. De rechtbank vindt dat het opleggen van een straf of maatregel in deze situatie geen redelijk doel meer dient.

Geen straf of maatregel
De rechtbank past daarom - in afwijking van de eis van de officier van justitie -aan het bepaalde in artikel 9a van het Wetboek van Strafrecht toe en ziet af van het opleggen van een straf of maatregel.

Minder stikstof en fosfaat in dierlijke mest

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 474 miljoen kilogram in 2021. Dat is bijna 16 miljoen kilogram minder dan een jaar eerder en ruim 6 procent onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. De fosfaatuitscheiding bedroeg 149 miljoen kilogram in 2021. Dat is 1,8 miljoen kilogram minder dan in 2020 en 14 procent onder het fosfaatplafond. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2021 kwam de stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee uit op 473,7 miljoen kilogram. Dat is 30,7 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt. Sinds 2017 is de stikstofuitscheiding van de veestapel afgenomen met 38 miljoen kilogram. De grootste bijdrage hieraan (26 miljoen kilogram) werd geleverd door de melkveehouderij, vooral door het houden van minder koeien en jongvee.
De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 1,8 miljoen kilogram naar 149,0 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.

Stikstofuitscheiding melkvee onder plafond
Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden vorig jaar 277,7 miljoen kilogram stikstof uit, 3,0 procent minder dan in 2020. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij daalde daardoor tot onder het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram voor deze sector. Sinds het melkquotum in 2015 is afgeschaft is dit de tweede keer dat de melkveesector onder het stikstofplafond uitkwam.

De fosfaatproductie van de melkveesector ligt met 73,7 miljoen kilogram ruim onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram. De productie was vrijwel gelijk aan 2020. Dat in de melkveehouderij minder stikstof maar evenveel fosfaat is geproduceerd, hangt samen met de samenstelling van het veevoer. Het kuilgras dat in 2021 gevoerd is, bestaat voor een deel uit de grasoogst van 2020 en voor een deel uit oogst van 2021. Het stikstofgehalte van de oogst van 2021 was laag, waardoor het gemiddelde stikstofgehalte lager uitviel. Het fosforgehalte van het geoogste gras was in 2021 juist hoger.

Bij melkvee en bij andere graasdieren is de stikstof- en fosfaatuitscheiding sterk afhankelijk van de samenstelling van gras en snijmaïs. Weersomstandigheden zorgden in de periode 2017–2020 voor relatief hoge stikstofgehalten en lage fosforgehalten van het gras. Daarnaast was er de laatste jaren minder stikstofarm snijmaïs beschikbaar, door krimp van het maïsareaal. Hierdoor nam het aandeel stikstofrijk gras toe.

Minder stikstof en fosfaat in varkens- en pluimveemest
De stikstof- en fosfaatuitscheiding van varkens en pluimvee hangt vooral samen met het aantal dieren. Deze dieren krijgen namelijk geen ruwvoer, maar voornamelijk mengvoer met een vrij constante samenstelling. Door afname van het aantal dieren is de uitscheiding van stikstof en fosfaat via de mest van varkens en pluimvee in de afgelopen vijf jaar steeds verder gedaald. De stikstofuitscheiding van de varkenssector daalde in 2021 met 4,0 miljoen kilogram (4,3 procent) naar 87,8 miljoen kilogram. De fosfaatuitscheiding nam af met 1,6 miljoen kilogram tot 35,0 miljoen kilogram. Beide dalingen hangen samen met de daling van het aantal vleesvarkens (ruim 3 procent) en het aantal fokvarkens (bijna 6 procent). De stikstof en fosfaat die varkens produceren liggen sinds 2016 onder de productieplafonds.
In de pluimveesector daalde de stikstofuitscheiding met 3,3 procent en de fosfaatuitscheiding met 1,5 procent. De stikstofuitscheiding bedroeg vorig jaar 52,8 miljoen kilogram, de fosfaatuitscheiding 23,7 miljoen kilogram, beide onder de productieplafonds.

De stikstofuitscheiding van het overige vee nam in 2021 af met 0,8 miljoen kilogram (3,5 procent) tot 22,0 miljoen kilogram. Die daling is volledig toe te schrijven aan het verbod op het houden van nertsen per 1 januari 2021.

Mest (@Pixabay)
Mest (@Pixabay)


Lil' Kleine vrijgelaten, rapper mag onderzoek thuis afwachten

Jorik Scholten (Lil' Kleine) is na drie dagen cel vrijgelaten in afwachting van een politieonderzoek. Hij werd afgelopen zondag opgepakt na een melding van mishandeling in het centrum van de stad.

Na de aanhouding zijn er beelden opgedoken waar Scholten zijn vriendin uit een auto trekt. Ook lijkt daarop te zien dat hij zijn vriendin met haar hoofd tussen een autodeur klemt.

De rapper blijft verdachte in het onderzoek dat nog naar hem loopt. Het Openbaar Ministerie gaat op een later moment beslissen of de rapper wordt vervolgd.

Onderzoek naar mogelijk lek
Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar een mogelijk lek in de zaak Scholten. Op het juice-channel 'Reality FBI' is woensdagochtend een conversatie gedeeld van een Snapchat-gesprek met iemand die zich voordoet als agent. Daarin staat beschreven dat de rapper spijt heeft, niet wilde eten en huilde in de cel.

De politie laat weten dat ze op de hoogte zijn van de conversatie op social media. Of de gedeelde informatie inderdaad afkomstig is van een politiemedewerker wordt onderzocht. Inhoudelijk wilde de politie niet reageren op de informatie die is gedeeld. Wel geven ze aan dat het niet toegestaan is dat agenten dit soort gegevens delen.

Eerdere veroordeling
Afgelopen donderdag werd de Amsterdamse rapper veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het mishandelen van een man in een nachtclub bij het Rembrandtplein in december 2019. Ook moet Scholten hem een schadevergoeding betalen van 450 euro.

Duitse langlaufsters stunten met teamsprintgoud, Noorse mannen verdedigen titel

Ook in het langlaufen naderen de Olympische Spelen van Beijing het einde alweer. Op de loipes van Zhangjiakou werden woensdag de teamsprints in de klassieke stijl afgewerkt, waarin de teams bestaan uit twee deelnemers per land, die om en om zes ronden afwerken, drie per deelnemer.

Vrouwen
Na de eerste paar ronden hadden vier van de tien teams in de finale het tempo al laten gaan, waaronder Noorwegen, dat op Therese Johaug na een dramatisch toernooi kent bij de vrouwen. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog vijf over, met als slotloopsters Victoria Carl (Duitsland), Jessie Diggins (VS), Natalia Nepryaeva (Rusland), Krista Pärmäkoski (Finland) en Jonna Sundling (Zweden).

Diggins moest als specialiste op de vrije stijl afhaken en ook Pärmäkoski kon het niet meer aan toen het tempo echt omhoog ging. Vooral Carl schroefde het tempo op, waarna ze met Sundling en Nepryaeva om het goud streed. De Duitse was daar verrassend het sterkst en pakte met Katharina Hennig het goud, Sundling moest met Maja Dahlqvist genoegen nemen met zilver en Nepryaeva pakte met Yulia Stupak het brons.

Mannen
Bij de mannen duurde het wat langer voor er echte verschillen gemaakt werden, maar nadat iedereen twee rondes afgewerkt had gebeurde dat wel: Alexander Bolshunov uit Rusland, Iivo Niskanen uit Finland en de Noor Erik Valnes werkten zich los van de rest en stuurden slotlopers Alexander Terentev, Joni Mäki en Johannes Høsflot Klæbo op pad.

De drie bleven enige tijd samen, tot Klæbo er op het laatste klimmetje stevig vandoor ging. De andere twee haakten af en dus ging het goud naar Noorwegen, waarna Terentev de kracht niet meer had om Mäki van het Finse zilver af te houden - brons was zo voor Rusland.

Zweedse biatletes pakken olympisch goud op estafette

Op de Olympische Spelen van Beijing is de op twee na laatste set biatlonmedailles vergeven. In de bergen van Zhangjiakou stond woensdag de estafette bij de vrouwen op het programma, wat een prima wedstrijd werd.

Drie van de toplanden begonnen sterk: Duitsland met Vanessa Voigt, Zweden met Linn Persson en Italië met Lisa Vittozzi wisselden als eerste, waarbij respectievelijk Vanessa Hinz, Mona Brorsson en Dorothea Wierer de stokjes in handen namen.

Voor Rusland betrad Kristina Reztsova de wedstrijd en na het optreden van Irina Kazakevich maakte ze alle posities goed: met slechts één benodigd extra patroon schoof Reztsova op van de zevende naar de eerste plek, om vervolgens Svetlana Mironova op pad te sturen.

Wierer zat er tien seconden achter en gaf het door aan Samuela Comola, terwijl Zweden op een kleine halve minuut als derde wisselde: Hanna Öberg kwam in actie. Zij had een paar extra patronen nodig tijdens het schieten, maar toch hielp ze haar ploeg naar de leiding, waarna zus Elvira Öberg het af mocht maken.

Rusland viel door matig schieten van Mironova terug naar de derde plek, ook nog achter de indrukwekkende Comola. Voor Rusland en Italië waren Uliana Nigmatullina en Federica Sanfilippo de afmakers, Duitsland zat er na Franziska's Preuss optreden nog bij met Denise Herrmann als slotloopster.

Öberg kwam niet echt in de problemen en wist het goud voor Zweden binnen te halen, hoewel Nigmatullina nog tot op twaalf seconden kwam voor zilver. Herrmann hengelde het brons binnen voor Duitsland, door Marte Olsbu Røiseland af te houden: de Noorse slaagde er zo niet in om in alle zes wedstrijden een medaille te pakken.

Wanbeleid bij corona aanpak, OVV-rapport kritisch over De Jonge

De coronapandemie heeft geleid tot een internationale, langdurige crisis. Wat begon als een gezondheidscrisis breidde zich in snel tempo uit tot een brede maatschappelijke crisis die zich op een dergelijke schaal niet eerder heeft voorgedaan in naoorlogs Nederland. Eind 2019 werd voor het eerst bericht over een virusuitbraak in China. Op 27 februari 2020 testte in Nederland voor de eerste keer een patiënt positief op het coronavirus. Daarop begon de overheid de crisis te bestrijden, risico’s te beperken en nieuwe kennis te ontwikkelen; burgers moest tegelijkertijd leren omgaan met de realiteit van het virus en de gevolgen voor de samenleving.

Nederland bleek kwetsbaar. Dat komt door de manier waarop de overheid de zorg en crisisstructuur heeft ingericht: deze bleek niet toereikend voor de aard en omvang van de crisis. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Aanpak Coronacrisis, Deel 1’. Het onderzoeksrapport gaat in op de Nederlandse voorbereiding op een pandemie en de crisisaanpak tot september 2020.

Ex-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge laakt de uitkomsten van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) naar de aanpak door de overheid van de eerste fase van de coronapandemie. De Jonge was in het vorige kabinet destijds eindverantwoordelijk voor de aanpak.

In de onderstaande video licht OVV- voorzitter Dijsselbloem de bevindingen van het onderzoek toe:

Opmerking submitter: De eerste onderzoeksresultaten zijn binnen en het is een complete puinhoop. Kwetsbaren kregen geen aandacht en Hugo deed beloftes die hij niet kon waarmaken. Het OMT functioneerde als kabinet. Om het allemaal nog erger te maken, de kamer is nu ook de WOB verzoeken aan het blokkeren van wat er tijdens de pandemie besproken is.

OvJ eist tien jaar gevangenisstraf voor doden Els Slurink

“Eén steek met een scherp voorwerp maakt een einde aan het jonge leven van Els Slurink. Op de leeftijd van 33 jaar wordt Els, vol levenslust en gedrevenheid, geliefd en gewaardeerd, door geweld om het leven gebracht, in haar eigen woning”. Zo begint de officier van justitie zijn requisitoir in de moordzaak, die Groningen al 25 jaar bezighoudt en een enorme impact heeft op de nabestaanden van Els.

NFI
Els Slurink wordt op 21 maart 1997 dood aangetroffen in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen. Zij blijkt door een steek in haar borst om het leven te zijn gebracht. Lange tijd heeft het onderzoek niet geleid tot een verdachte, ondanks dat de politie meermalen aandacht heeft gevraagd voor de zaak, onder andere in samenwerking met Opsporing Verzocht. Het coldcaseteam onderhoudt nauwe contacten met het NFI over de forensische sporen die zijn veiliggesteld. Met de nieuwste bemonsteringsstrategie en methoden wordt in januari 2020 een match gevonden tussen het DNA-profiel dat is aangetroffen in twee bemonsteringen van nagels van de rechterhand van het slachtoffer en het DNA-profiel van de verdachte.

Mediacampagne
Na de DNA-match startte een uitgebreid onderzoek naar de persoon van deze verdachte. Daarbij zijn diverse opsporingsbevoegdheden ingezet en is de zaak in januari 2021 onder de aandacht gebracht in een speciale coldcase-uitzending van Opsporing Verzocht. Het is de eerste zaak in de nieuwe landelijke media-campagne: ‘Het is nooit te laat om te praten’. Op 5 februari 2021 wordt de verdachte aanhouden.

Wettig bewijs
Op grond van de feiten en omstandigheden die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen stelt de officier vast dat verdachte de man is met wie Els kort voor haar dood fysiek contact heeft gehad. Na aanvullend onderzoek door The Maastricht Forensisch Institute (TMFI) is het DNA van verdachte ook aangetroffen in bemonsteringen van de nagels van de linkerhand van Els. Verdachte heeft voor het aanwezig zijn van zijn DNA onder de nagels van beide handen geen aannemelijke verklaring gegeven. Uit onderzoek kan aangenomen worden dat Els haar lenzen al had uitgedaan en dat zij daaraan voorafgaand haar handen heeft gewassen. Het DNA moet dus kort voor haar overlijden onder haar nagels zijn gekomen. De luide woordenwisseling, die door buren is waargenomen, toont wat het OM betreft aan dat er een fysiek treffen is geweest tussen Els en verdachte, waarbij verdachte Els heeft gestoken met een scherp voorwerp, ten gevolge waarvan zij is overleden. Het OM gaat ervan uit dat verdachte mogelijk is overlopen door Els.

Overtuiging
Naast wettig bewijs is de officier ook overtuigd dat verdachte schuldig is aan de dood van Els. Zo heeft hij zich vaker schuldig gemaakt aan het plegen van geweld. “Verdachte heeft zich in 1996 en 1997 schuldig gemaakt aan een poging doodslag door een slachtoffer met een mes in de nek te steken en aan een overval op een snackbar waarbij hij een vuurwapen bij zich had. De relatie met zijn toenmalige partner, die duurde van 1995 tot 1999, kenmerkte zich ook door agressie en geweld van de zijde van verdachte. En het via de achtertuin benaderen van een woning is niet bij die ene keer bij Els Slurink gebleven, zo laat een mutatie in de systemen van politie zien.” De officier concludeert dat meerdere specifieke omstandigheden rondom de gewelddadige dood van Els Slurink niet alleen in maart 1997, maar op meer momenten worden teruggezien bij verdachte. “Dit alles draagt extra bij aan de overtuiging dat verdachte degene is die Els om het leven heeft gebracht", aldus de officier.

Proceshouding
Ondanks het zeer sterke, belastende bewijs, te weten een DNA-daderspoor, blijft verdachte bij zijn ontkenning en zijn verklaring dat hij niet weet hoe zijn DNA onder de nagels van Els terecht is gekomen. “Verdachte weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de dood van Els. Bijna 25 jaar leven de zus en broers van Els en hun partners in onwetendheid over wat er is gebeurd in aanloop naar de dood van hun jongste zus. Zij hoopten meer te weten te komen. Op veel van hun vragen kan alleen de dader het antwoord geven. Maar de verdachte blijft ontkennen. Dit dient in strafverzwarende zin mee te wegen bij het bepalen van de strafeis”.

Het OM acht doodslag wettig en overtuigend te bewijs en eist een gevangenisstraf voor de duur van tien jaren.

World of Tanks Blitz introduceert Nederlandse map

"Hup Holland Hup" moeten ze op het kantoor van World of Tanks Blitz hebben gedacht. Want voor het eerst komt er een map in the spel met een Hollandse tintje. In de nieuwe map, genaamd Molendijk, kun je naar hartenlust tekeer gaan tussen onze bekende windmolens en tulpenvelden.

Molendijk speelt zich af op een zonnige dag en overal staan kleurrijke tulpen in volle bloei en draaien de molens. Als je even doorrijdt kom je in the dorpje terecht waar je typische Nederlandse gebouwen en smalle straatjes tegenkomt. De ontwikkelaars hebben bewust voor twee compleet verschillende omgevingen in één map gekozen zodat de matches zo gevarieerd mogelijk kunnen zijn qua gameplay betreft. Het centrum is perfect voor zware tank tactieken en op het platteland zullen snellere voertuigen voordelen hebben. Er zijn ook continue veranderende elementen in de map. Zo zweeft er een branded luchtschip en breken er op diverse plaatsen branden uit.

Molendijk maakt deel uit van Update 8.8 voor World of Tanks Blitz. Geef je onderzoeksvoortgang een boost door de XP-vermenigvuldiger voor je eerste overwinningen van de dag te vernieuwen, bekijk je prestaties op het bijgewerkte scherm met gevechtsresultaten, en speel met een de volgende batch tanks met nieuwe graphics: de Cruiser II, Bat.-Châtillon 25 t, en ISU-152.

World of Tanks Blitz is cross-platform speelbaar op Nintendo Switch, Steam, iOS, Android, Windows en Mac OS X.

Genshin Impact update 2.5 uitgebracht

MiHoYo heeft de versie 2.5-update voor Genshin Impact vandaag uitgebracht. De update bevat het nieuwe speelbare personage Yae Miko, nieuwe gear, events, vijanden, verhaal en meer. En voor de bonus krijgen we er weer 300 primogems bij, zodat we wishes voor de nieuwe banner kunnen ruilen.

De eerste banner waarop nu gewished kan worden is met het nieuwe personage Yae Miko. Ze is een Electro user die vooral veel aoe doet. Later komen er re-runs van de banners met Raiden Shogun en Kokomi.

Genshin Impact is beschikbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, pc, iOS en Android. Er staat nog steeds een Switch-versie op de planning.

Nintendo haalt eShop 3DS en Wii U volgend jaar offline

Nintendo maakt bekend dat de eShops voor Nintendo 3DS en Nintendo Wii U offline worden gehaald. De planning is om dit in maart 2023 door te voeren.

Vanaf dan is het niet meer mogelijk om digitale software te kopen voor de twee platforms. Vanaf 23 mei 2022 wordt het al niet meer mogelijk om geld toe te voegen aan je account met een credit card. Vanaf 29 augustus 2022 wordt het ook niet meer mogelijk om geld toe te voegen met Nintendo eShop Cards.

Voor de voorziene toekomst, dus ook na volgend jaar maart, blijft het wel mogelijk om software die je al hebt gekocht opnieuw te downloaden.

Legacy of the Sith-uitbreiding voor Star Wars: The Old Republic is uit

EA en BioWare hebben de Legacy of the Sith-uitbreiding uitgebracht voor Star Wars: The Old Republic, de MMORPG voor pc waarin spelers van over de hele wereld hun eigen Star Wars-verhaal kunnen beleven. De launchtrailer introduceert een nieuwe Jedi Padawan, Sa’har Kateen, die haar verleden onder ogen moet zien om te voorkomen dat de losgeslagen Sith Lord Darth Malgus de volgende fase van zijn sinistere plan inzet.

Legacy of the Sith biedt een nieuwe storyline, de mogelijkheid om personages tot in detail te customizen en een reeks quality-of-life-upgrades die de game toegankelijker maakt voor nieuwe spelers. De basisgame viert in 2022 zijn tienjarig-jubileum door het hele jaar nieuwe content, evenementen, updates en nog veel meer te introduceren.

Het verhaal van Legacy of the Sith borduurt voort op het plot van Star Wars: The Old Republic en de doorlopende oorlog tussen de Galactic Republic en Sith Empire. Spelers beleven avonturen op de aquatische planeet Manaan tijdens hun missie om achter de plannen te komen van Darth Malgus: de antagonist van de game wiens plannen de ondergang kunnen betekenen voor zowel de Jedi als Sith. Legacy of the Sith introduceert tevens een level cap van 80, de Combat Styles-feature waarmee spelers onafhankelijk een specifiek klasseverhaal kunnen kiezen om dat te combineren met skills van andere gerelateerde tech- of force-klassen, en nieuwe missies die je met meerdere mensen moet voltooien waaronder een zogeheten Flashpoint voor vier spelers in een Sith Fortress op de afgelegen planeet Elom.

Gedurende het hele jaar blijft BioWare het tienjarig-jubileum van Star Wars: The Old Republic vieren met nieuwe content en updates. Later dit jaar wordt de nieuwe Operation, R-4 Anomaly, uitgebracht waarin spelers de overblijfselen van een ruimteonderzoeksstation verkennen dat wordt bewoond door een groep verbannen Sith. Spelers kunnen ook uitkijken naar extra UI-updates, nieuwe Galactic Seasons, Player vs. Player (PvP)-vernieuwingen, nieuwe confrontaties, grafische verbeteringen en nog veel meer.

Skiër Noël slalomt naar olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing, of eigenlijk in de bergen van Yanqing, wordt dinsdag de laatste individuele medaille in het alpineskiën bij de mannen vergeven. De slalom staat dinsdag op het programma, na de eerste run wordt vanaf 06.45 uur Nederlandse tijd de beslissende tweede run afgewerkt.

In run één was het gelijk bijzonder spannend, aanvankelijk tussen twee Noren: Henrik Kristoffersen was vier honderdsten van een seconde sneller dan Sebastian Foss-Solevaag. Dat zouden echter niet de twee snelste tijden zijn, want kersvers combinatiekampioen Johannes Strolz uit Oostenrijk ging nog twee honderdsten sneller dan Kristoffersen.

De Zwitser Loïc Meillard was op 0,30 seconden de beste van de rest van het veld, voor de Duitser Linus Strasser (+0,33), Clement Noël uit Frankrijk (+0,38), de Oostenrijker Michael Matt (+0,44) en Tomasso Sala namens Italië (+0,45). De top-10 werd gecompleteerd door de verrassende Bulgaar Albert Popov (+0,70) en de Rus Alexander Khoroshilov (+0,71).

Update 07.40 uur
Khoroshilov moest in de tweede run twee posities inleveren en ook Popov kwam achter de Zwitserse leider Daniel Yule te staan. Ook Sala haalde het niet, de Italiaan raakte vier plekken kwijt en dus bleven Yule en de Italiaan Giuliano Razzoli bovenaan de ranglijst staan.

Matt ging na een poortje of drie al in de fout, maar Noël kreeg het dan wél voor elkaar: met 0,86 seconden knalde de Fransman naar de leiding. Strasser kwam 0,93 seconden achter hem terecht en zat dus ook achter Yule, waardoor een medaille ver weg was voor de Duitser.

Meillard kwam niet aan Noël's tijd, maar op 0,80 seconden pakte hij wel de tweede plek, met nog drie mannen te gaan. Foss-Solevaag kwam dichter in de buurt, maar zat wel 0,70 seconden achter Noël, die zo zeker was van een medaille.

Kristoffersen stapelde fout op fout en met 0,79 seconden kwam de Noor tekort: hij schoof aan op plek drie, met Strolz te gaan. De Oostenrijker weerde zich kranig, maar ook hij kon Noël niet van het goud houden: op 0,61 seconden was er zilver voor dé sensatie van het seizoen, brons was voor Foss-Solevaag.

FOK! Wat een weer: gaat u er maar voor zitten!

winterbanner

Welkom!

De atmosfeer is in alle staten momenteel. Een bijzonder krachtige westelijke stroming staat vol op ons gericht. En deze krachtige stroming heeft het één en ander voor ons in petto. Het zit al vanaf eind vorige week in de kaarten dat het wel eens bijzonder heftig weer kan gaan worden. In de zomer wil dat nog wel eens afzwakken, echter in deze periode zijn de drukverschillen tussen hoge- en lagedrukgebieden vaak enorm groot. De zwaarste stormen vinden in onze omgeving meestal tussen januari en februari plaats. En in dit geval is dat niet anders.

Ook de laatste kaarten laten er geen misverstand over bestaan. Vanaf vanavond tot minstens zaterdag in de ochtend zal er met wat kleine onderbrekingen overal minstens een kracht 6 komen te staan. Aan de kust en op de Wadden zal het langdurig tot kracht 8 komen. Zowel op donderdag als op vrijdag zal er op open water geruime tijd kracht 9, maar meer waarschijnlijk kracht 10 komen te staan. In het binnenland lijkt mij met name op de vrijdag een reguliere kracht 8 niet onmogelijk.

De windstoten kunnen mogelijk uithalen tot ruim 140 km/u en ook in het binnenland kunnen waarden van ver boven de 100 km/ u behaald worden. Tussendoor zijn er wel even iets rustigere momenten. Met name in de middag van zowel morgen als donderdag is het iets rustiger.

Gisteren namen we al een klein aanloopje. Na een rustig begin met wat opklaringen nam de bewolking al snel toe en warempel, het begon inderdaad te regenen. De regen is en was tamelijk intensief. In het westen is al ruim 10 mm gevallen. Elders in het land is dat nog wat minder, maar daar blijft het ook langer regenen.

Vandaag trekt alle regen langzaam weg naar het oosten en dan klaart het zowaar even op. Dit feest is maar van korte duur, want in de loop van de middag komt er weer volop regen aan. Het lijkt er zelfs op dat er zich verscholen buienlijnen gaan vormen in het regengebied. Dat wil zeggen dat als je daar onder komt te zitten de kans op wateroverlast niet ondenkbaar is. Hoeveelheden van méér dan 30 mm in korte tijd zijn dan best mogelijk. 

Ook de wind begint dan ook echt zijn liedje te zingen. De windstoten kunnen dan al zo'n 100 km/u behalen tijdens heftige neerslag. Verder staat er dan meest een krachtige tot stormachtige wind die uiteindelijk naar het westen draait. 

Het is wel bijzonder zacht met maxima die liggen tussen de 10 graden op Texel tot ruim 13 graden in Arcen. 

Tot vanavond!  

Tijdje geleden (Foto: Stephan5)
Rustig en stabiel weer zit er deze week absoluut niet in. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Kabinet wil coronapas voor op de werkvloer 'in gereedschapskist houden'

Het kabinet wil kijken 'of het verstandig is' om de optie van een coronapas voor op de werkvloer 'in de gereedschapskist te houden'. Dat schrijft coronaminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel dat het omstreden 2G-beleid mogelijk maakt, wordt definitief ingetrokken. Voor een coronapas in combinatie met 3G-beleid blijft een wetsvoorstel bestaan.

Kuipers wil dat de optie open blijft zodat het coronatoegangsbewijs met 3G op een bepaald moment uit epidemiologisch oogpunt 'weer ingezet zou kunnen worden'.

Voorzitter politievakbond op non-actief na meldingen grensoverschrijdend gedrag

Politievakbond ACP heeft dinsdag voorzitter Gerrit van de Kamp verzocht zijn werkzaamheden neer te leggen. In de afgelopen weken heeft de ACP enkele meldingen ontvangen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag.

De politievakbond heeft naar aanleiding hiervan een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld om verder onderzoek te doen. Het bestuur van de ACP heeft  de voorzitter verzocht zijn werkzaamheden neer te leggen om zo de ruimte te bieden het onderzoek uit te laten voeren en om hoor en wederhoor te kunnen laten plaatsvinden.

De ACP onthoudt zich van verdere inhoudelijke mededelingen totdat het onderzoek is afgerond.

In de verklaring van de vakbond staat niet wat de meldingen precies inhouden. Van de Kamp zelf was voor de NOS niet direct bereikbaar voor commentaar.

Van de Kamp is sinds 2004 voorzitter van de ACP. In die hoedanigheid heeft hij onder meer een belangrijke stem in de cao-onderhandeling met de overheid. Naast zijn voorzitterschap van ACP heeft hij een aantal andere functies, zo is hij lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en vicevoorzitter van de Vakcentrale voor Professionals (VCP).

Eerste Kamer: toch koppeling AOW, geen bezuinigingen jeugdzorg en hogere compensatie leenstelsel

De Eerste Kamer heeft het kabinet verzocht om terug te komen op verschillende besluiten uit het regeerakkoord. Dat bleek vanavond in een debat met het kabinet over de regeringsverklaring.

De senatoren steunen in meerderheid het voorstel van de fractie-Nanninga: zij wil dat de AOW toch volledig gekoppeld blijft aan het minimumloon. Het nieuwe kabinet wil de AOW niet mee laten groeien met de voorgenomen extra verhoging van het minimumloon omdat dat zo'n 2,4 tot 2,9 miljard euro per jaar zou gaan kosten. De AOW stijgt in de plannen van Rutte IV wel mee met de cao-lonen.

Premier Rutte heeft de Eerste Kamer hiernaar verwezen, maar een meerderheid vond dat dit niet genoeg is, ondanks de belofte van Rutte ouderen zo veel mogelijk te zullen compenseren.

Ook de voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg, vanaf 2024, krijgt geen goedkeuring van de Eerste Kamerleden. Een motie van GroenLinks die dit besluit wil heroverwegen wordt gesteund door een meerderheid.

De motie vraagt het kabinet om met de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, in overleg te gaan over verbeteringen en hen nu niet meteen de toekomstige bezuiniging op te leggen.

De PvdA kreeg steun voor een verzoek aan Rutte IV om een betere compensatie te regelen voor de door het leenstelsel gedupeerde studenten dan de huidige toegezegde 1000 euro.

Het kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid. In principe kan het kabinet de ingediende moties voorlopig naast zich neerleggen. Maar loopt wel het risico dat wanneer er over wetten in de Eerste Kamer gestemd worden, deze alsnog worden afgewezen. 

De oppositie partijen GroenLinks, PvdA, de fractie-Nanninga (JA21), PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, de fractie-Otten, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie schaarden zich achter de verschillende oppositie-moties.

Kamermeerderheid wil plafond van ton voor giften aan partijen

De Tweede Kamer koerst aan op maximering van giften voor politieke partijen tot honderdduizend euro. Dit bleek vanavond uit een debat over de Wet financiering politieke partijen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil op deze manier voorkomen dat rijke personen invloed kopen in de politiek. Een Kamermeerderheid wil ook meer openheid over wie er doneert aan een politieke partij, al verschillen partijen nog over wat straks nog wel en niet meer moet kunnen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.