Zweedse biatletes pakken olympisch goud op estafette

Op de Olympische Spelen van Beijing is de op twee na laatste set biatlonmedailles vergeven. In de bergen van Zhangjiakou stond woensdag de estafette bij de vrouwen op het programma, wat een prima wedstrijd werd.

Drie van de toplanden begonnen sterk: Duitsland met Vanessa Voigt, Zweden met Linn Persson en Italië met Lisa Vittozzi wisselden als eerste, waarbij respectievelijk Vanessa Hinz, Mona Brorsson en Dorothea Wierer de stokjes in handen namen.

Voor Rusland betrad Kristina Reztsova de wedstrijd en na het optreden van Irina Kazakevich maakte ze alle posities goed: met slechts één benodigd extra patroon schoof Reztsova op van de zevende naar de eerste plek, om vervolgens Svetlana Mironova op pad te sturen.

Wierer zat er tien seconden achter en gaf het door aan Samuela Comola, terwijl Zweden op een kleine halve minuut als derde wisselde: Hanna Öberg kwam in actie. Zij had een paar extra patronen nodig tijdens het schieten, maar toch hielp ze haar ploeg naar de leiding, waarna zus Elvira Öberg het af mocht maken.

Rusland viel door matig schieten van Mironova terug naar de derde plek, ook nog achter de indrukwekkende Comola. Voor Rusland en Italië waren Uliana Nigmatullina en Federica Sanfilippo de afmakers, Duitsland zat er na Franziska's Preuss optreden nog bij met Denise Herrmann als slotloopster.

Öberg kwam niet echt in de problemen en wist het goud voor Zweden binnen te halen, hoewel Nigmatullina nog tot op twaalf seconden kwam voor zilver. Herrmann hengelde het brons binnen voor Duitsland, door Marte Olsbu Røiseland af te houden: de Noorse slaagde er zo niet in om in alle zes wedstrijden een medaille te pakken.