FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 februari 2022

Gebiedsverbod voor Glennis Grace, zoon (15) en medeverdachte: wel alle drie vrijgelaten

Zangeres Glennis Grace, haar 15-jarige zoon en de medeverdachte zijn weer op vrije voeten. De drie zaten sinds afgelopen zaterdag vast op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling van supermarktpersoneel van de Jumbo op de Westerstraat. De officier van justitie heeft het drietal een gebiedsverbod opgelegd.

Dat meldt de politie vanavond. Volgens de politie is de zangeres samen met haar zoon en de medeverdachte vandaag heengezonden. De drie blijven nog wel verdachte in de zaak, maar volgens de politie is het niet nodig ze langer vast te houden voor het onderzoek. 

De officier van justitie heeft Grace, haar zoon en de andere verdachte een gedragsaanwijzing opgelegd. Dit houdt in dat zij alle drie niet meer de supermarkt aan de Westerstraat mogen bezoeken. Ook mogen ze niet meer in de omgeving van de Jumbo komen en mogen ze géén contact hebben met het personeel van de supermarkt.

Volgens de politie is het onderzoek naar het incident nog in volle gang. Tot nu toe heeft de politie vastgesteld dat zeven personen de supermarkt binnenkwamen en ze daarna 'fors openlijk geweld hebben gepleegd.' Van die zeven verdachten zijn er dus al drie aangehouden. Vier andere verdachten moeten nog worden opgepakt. De politie moet van hun nog de identiteit vaststellen. Grace schrijft in een bericht op Instagram dat ze het onderzoek van de politie met vertrouwen tegemoet ziet. 

Lil' Kleine verdwijnt uit Madame Tussauds

Het wassen beeld van Lil' Kleine verdwijnt uit Madame Tussauds. Het museum heeft besloten zijn beeld te verwijderen nadat er afgelopen weekend beelden van de rapper zijn opgedoken waarbij hij zijn vriendin zou hebben mishandeld en na zijn veroordeling van vorige week vrijdag.

Dat zegt een woordvoerder van het museum tegen Nu.nl. Volgens het museum heeft feedback van bezoekers geleid tot het besluit om het beeld van de rapper te verwijderen uit de collectie.

Sinds oktober 2019 prijkt het wassen beeld van rapper Lil' Kleine in het museum aan de Dam. Madame Tussauds vond het toen nog een geschikte keuze om het beeld te plaatsen in het museum. Volgens een woordvoerder was Kleine een goede kandidaat omdat hij een succesvolle rapper was en misten bezoekers een beeld van hem in het museum. 

Eerder verwijderde Madame Tussauds ook al het beeld van zanger Marco Borsato. Dat besluit werd genomen nadat Borsato werd genoemd in het Youtube-programma Boos. Jonge vrouwen kwamen daar aan het woord die zeiden dat ze ongewenst zijn betast door de zanger. 

Britse prins Andrew treft schikking met vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik

De Britse prins Andrew (61) schikt de misbruikzaak die tegen hem is aangespannen in de Verenigde Staten. Dat staat in een brief die naar de rechtbank is verstuurd door de advocaat van Virginia Giuffre, de vrouw die zegt dat ze als tiener is misbruikt door de zoon van de Britse koningin.

Alles kan weer open in 3 stappen

Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit.

Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.

Stap 1: per direct
Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari
Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: 25 februari
De laatste stap zetten we op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Bekijk het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Samen verder: adviezen voor iedereen
Na bijna 2 jaar ervaring met de corona-aanpak, hebben we geleerd hoe moeilijk het is om met maatregelen om te gaan die ons dagelijks leven beperken. En met versoepelingen. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Het virus is er nog steeds. Dus het blijft voor iedereen wel verstandig om u nog steeds aan de adviezen te houden die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken. Zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, afstand houden of het dragen van een mondkapje op plekken waar het druk is, voldoende frisse lucht, regelmatig een zelftest doen, testen bij klachten en het halen van een vaccin of boosterprik.

Isolatie
Het isolatieadvies wordt versoepeld per vrijdag 18 februari. De isolatieduur wordt verkort van minimaal 7 dagen naar 5 dagen (indien 24 uur klachtenvrij). Iedereen gaat nog steeds in isolatie na een positieve test. Ook als u een boosterprik heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen. Als u positief bent getest met coronaklachten begint de isolatieperiode vanaf het moment dat u klachten kreeg. Als u positief getest bent zonder coronaklachten begint u met tellen vanaf de datum van de test.

Kijk voor de actuele isolatie en quarantaineregels met een persoonlijk advies op maat op quarantainecheck.rijksoverheid.nl.

Reizen naar het buitenland
De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee. Dat maakt reizen naar landen buiten Europa op korte termijn weer mogelijk. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt vanaf 25 februari.

Het advies aan reizigers blijft: ga goed voorbereid op reis. Corona is niet weg. Er gelden nog altijd maatregelen in het buitenland. Denk aan testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Dus lees nog steeds het hele reisadvies op Wijsopreis.nl of in de Reisapp van Buitenlandse Zaken: voordat u boekt, vlak voor vertrek en tijdens de reis.

Canadese ijshockeyers naar kwartfinales Spelen, Slowakije verslaat Duitsland

Op de Olympische Spelen in Beijing is ook bij de mannen de knockoutfase van het ijshockeytoernooi begonnen. Dinsdag werd de eerste playoffronde gespeeld tussen de landen die zich niet direct voor de kwartfinales hadden geplaatst, met als inzet een plekje bij de laatste acht.

Slowakije nam het op tegen Duitsland, dé zilveren sensatie van de Spelen van Pyeongchang. Libor Hudacek tekende na dik tien minuten voor de Slowaakse voorsprong en een kwartier later was het Peter Cehlarik die de score verdubbelde. Michal Kristof was nog iets later ook trefzeker en twee minuten voor tijd kon men in ijshockeyland nummer één definitief aan het feest: Marek Hrivik bracht de eindstand op 4-0 voor de Slowaken.

Debutant Denemarken speelde ondertussen tegen Letland en kwam dankzij Morten Poulsen na twaalf minuten op 1-0. Lauris Darzins sloeg echter terug en binnen tien minuten stond Letland op een 2-1 voorsprong, tot Julian Jakobsen de Denen langszij bracht. Vroeg in de derde periode bracht Markus Lauridsen zijn ploeg op voorsprong en dat hield Denemarken vast, waardoor de kwartfinales een feit zijn.

Dankzij Lukas Klok stond Tsjechië na tien minuten op 1-0 tegen Zwitserland, dat de boel in de twintig minuten daarna echter overtuigend omdraaide: Andres Ambühl, Killian Mottet en Denis Malgin waren trefzeker. Raphael Diaz scoorde kort voor het einde ook nog eens, waarna een goal van Roman Cervenka de Tsjechische eer nog redde: 4-2.

Canada nam het tot slot op tegen China, wat vooral een bijeengeraapt team is van genaturaliseerde Amerikanen en Canadezen, met een paar Chinezen erbij. Dat was niet echt een uitdaging voor Canada, dat al snel op 2-0 kwam. China deed zowaar iets terug, maar Canada liep uit naar 5-1 om uiteindelijk met 7-2 te winnen.

Woensdag worden de kwartfinales gespeeld, te beginnen met de VS tegen Slowakije om 05.10 uur. Om 07.00 uur Nederlandse tijd spelen de Russen tegen Denemarken, waarna Finland het om 09.40 uur opneemt tegen Zwitserland. Zweden speelt tot slot vanaf 14.30 uur tegen Canada.

Kunstschaatsster Van Zundert maakt indruk op Olympische Spelen

Voor het eerst in 46 jaar is Nederland op de Olympische Spelen weer vertegenwoordigd in het kunstschaatsen. Bij de vrouwen maakte de pas 17-jarige Lindsay van Zundert dinsdag haar debuut in de korte kür, waar in principe een plek bij de beste 25 gevraagd werd.

Van Zundert zette een vrijwel foutloze korte kür neer, waarin ze al haar geplande elementen af wist te werken. Het leverde de jonge Nederlandse een score op van 59,24 punten en dat was na een dag kunstschaatsen dan uiteindelijk goed voor de 22e plek, waardoor ze donderdag ook in actie mag komen in de beslissende vrije kür.

De beste score in de korte kür werd neergezet door de 15-jarige Russische Kamila Valieva, die onder juridisch vuur ligt vanwege een positieve dopingtest in december. Vooralsnog mag ze in elk geval meedoen, om ruimte over te houden voor een eventuele diskwalificatie werd besloten dat de top-25 naar de vrije kür mag, in plaats van de gebruikelijke top-24.

Achter Valieva's score van 82,16 punten staat haar landgenote en wereldkampioene Anna Shcherbakova met 80,20 punten, voor de Japanse Kaori Sakamoto (79,84). De derde Russische, Alexandra Trusova, ging een keer onderuit en moest het doen met 74,60 punten.

Olympische ploegenachtervolging wordt flater voor Nederland, wel brons

De Olympische Spelen in Beijing zijn bezig en dus is het alweer maanden tijd om het hebben over de ploegenachtervolging. Een matrix, aanwijsplekken, discussies, geplaatste schaatsers die toch thuis worden gelaten ten faveure van de achtervolging, er moest goud komen.

Dat ging even minder lekker op dinsdag, te beginnen met de vrouwen. In de halve finale tegen Canada werden Antoinette de Jong, Irene Schouten en Ireen Wüst om de oren gereden door Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann, die uiteindelijk een seconde sneller waren dan Nederland.
Met Marijke Groenewoud in plaats van De Jong kon Nederland om brons strijden tegen Elizaveta Golubeva, Evgeniia Lalenkova en Natalya Voronina uit Rusland, die in de halve finales tegen Japan wat rustiger aan hadden gedaan - dat was immers toch een verloren zaak.

Dit keer ging het in elk geval iets beter met Nederland, maar vooral doordat Rusland matig reed. Het Nederlandse trio won met een kleine twee seconden voorsprong en pakte zo het brons, een schrale troost, maar gezien het eeuwige gezeur binnen de ploeg nog niet verkeerd. Het goud was voor Canada, nadat Nana Takagi in de laatste bocht onderuit ging. Zij moest met zus Miho Takagi en Ayano Sato genoegen nemen met zilver.

De mannen bakten er nog wat minder van. Jumbo-schaatsers Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest maakten geen schijn van kans tegen Hallgeir Engebråten, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen, die in de halve finales oppermachtig waren. Rusland won de andere halve finale verrassend van de VS en kon gaan strijden om het goud.

In de strijd om brons reed Nederland in dezelfde opstelling tegen de Amerikanen Casey Dawson, Emery Lehman en Joey Mantia, maar dat was helemaal drie keer niks. De Amerikanen vertrokken véél sneller en wonnen met bijna drie seconden voorsprong. In de finale pakte Noorwegen het goud: Pedersen, in mei nog in levensgevaar na een ongeluk op de fiets, was met zijn twee piepjonge landgenoten veel te sterk voor Daniil Aldoshkin, Sergey Trofimov en Ruslan Zakharov.

Overzicht uitslagen Beijing dag 11

Vandaag was de elfde dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag stonden de finales van de ploegenachtervolging in het schaatsen op het programma en deze verliepen voor Nederland teleurstellend. De dames met Ireen Wust, Irene Schouten en Antoinette de Jong verloren in de halve finale van Canada. In de strijd om brons werd De Jong vervangen door Marijke Groenewoud en versloeg Nederland Rusland waardoor er toch nog brons gewonnen werd.

De mannenploeg bestaande uit Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker verloren in de halve finale van Noorwegen. In de troostfinale was ditzelfde trio ook niet opgewassen tegen de Verenigde Staten.

Wel knappe prestaties waren er voor de snowboardsters. Zowel Niek van der Velden als Melissa Peperkamp eindigde op het onderdeel big air als zesde. Kunstschaatster Lindsay van Zundert deed het ook goed met een 22e plek en kwalificeerde zich daarmee ook voor de vrije kür.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Afdaling vrouwen Corinne Suter (Zwi) Sofia Goggia (Ita) Nadia Delago (Ita)
Biatlon Mannen 4 x 7,5 kilometer estafette Noorwegen Frankrijk Rusland
bobsleeën Tweemansbob mannen Friedrich/Margis (Dui) Lochner/Bauer (Dui) Hafer/Sommer (Dui)
freestyleskiën Freeski Slopestyle Dames Finale Mathilde Gremaud (Zwi) Eileen Gu (Chi) Kelly Sildaru (Est)
Noordse combinatie Grote schans Jorgen Graabak (Noo) Jens Luras Oftebro (Noo) Akito Watabe (Jap)
Schaatsen Ploegenachtervolging vrouwen Canada Japan Nederland
Schaatsen Ploegenachtervolging mannen Noorwegen Rusland Verenigde Staten
Snowboarden Big air vrouwen Anna Gasser (Oos) Zoi Sadowski-Synnott (NZl) Kokomo Murase (Jap)
Snowboarden Big air mannen Su Yiming (Chi) Mons Roisland (Noo) Max Parrot (Can)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 12 7 7 26
2 Duitsland 9 6 3 18
3 Verenigde Staten 7 6 4 17
4 Oostenrijk 6 6 4 16
5 Nederland 6 4 3 13
6 China 6 4 2 12
7 Zweden 5 3 3 11
8 Zwitserland 5 0 5 10
9 Rusland 4 7 9 20
10 Frankrijk 3 7 2 12

Jamilon MŁlders blijft toch bondscoach hockeydames tot en met het WK

De 45-jarige Duitser Jamilon Mülders gaat de hockeydames deze zomer op het wereldkampioenschap toch leiden als bondscoach. De voormalige assistent begon onlangs na het vertrek van Alyson Annan met enige tegenzin als interim-bondscoach. De afgelopen weken is Mülders ‘positief verrast’ door de spelersgroep, die ook had aangegeven met hem verder te willen.

De KNHB maakte dinsdag bekend dat Mülders tot en met het WK, dat van 1 tot en met 18 juli in Spanje en Nederland wordt gehouden, de eindverantwoordelijkheid krijgt bij de regerend olympisch- en wereldkampioen. Na dat toernooi stopt Mülders ‘echt helemaal ‘bij de Nederlandse dames.

"Toen ik september vorig jaar als assistent van Alyson begon, was het al de bedoeling dat ik tot en met het WK zou blijven. Dat is niet veranderd", vertelt Mülders. "Ik heb andere dingen buiten het hockey die voor mij belangrijk zijn: mijn familie, mijn studie en mijn werk. Het is niet mijn ambitie om hoofdcoach te zijn. Alleen voor deze periode wil ik het doen."

Mülders werd vorig jaar door Annan gevraagd als assistent. Hij startte na de gewonnen Spelen in Tokio bij een groep, waarvan een groot deel van de speelsters in de evaluatie haar onvrede uitte over de prestatiecultuur onder leiding van Annan. De bond greep in door een onafhankelijk onderzoek in te stellen en een extra vertrouwenspersoon aan te stellen. Ook ging een externe begeleider in gesprek met de speelsters en de staf om de problemen op te lossen. Vlak voor de herstart van Oranje in januari werd duidelijk dat Annan en de bond niet op een lijn zaten over de aanpak van de noodzakelijke veranderingen, waarop de bondscoach en bond besloten uit elkaar te gaan.

Groepsproces
Assistent Mülders werd aangesteld als interim-bondscoach om Oranje te begeleiden tijdens de vier Pro League-duels tegen Spanje en India, die op het programma stonden. Dat deed Mülders met frisse tegenzin en alleen om het team en de bond uit de brand te helpen. De afgelopen weken, waarin Oranje alleen tegen Spanje speelde – naar India werd niet afgereisd – en de nadruk vooral op het groepsproces lag, verrasten Mülders in ‘positieve zin’. ‘Ik vind het een fijne groep en staf. Ik denk dat we met een goed proces bezig zijn, waaraan ik wat kan toevoegen.’

Die mening deelt technisch directeur Jeroen Bijl van de KNHB. "Jamilon is een goede coach. Daarnaast heeft hij veel ervaring in het proces in de groep dat nu gaande is en, niet onbelangrijk, we hebben van de speelsters gehoord dat zij het prettig zouden vinden als hij tot en met het WK blijft", zegt Bijl

Nu Mülders is benoemd, start de KNHB de zoektocht naar een nieuwe bondscoach die de Oranje Dames naar de Olympische Spelen in Parijs 2024 moet leiden. Bijl: "We hebben, mede doordat we één-op-één met een aantal speelsters hebben gesproken, nu wel een beeld van een profiel. Omdat dat al snel over mensen gaat, doen ik daar verder geen uitspraken over."

Freestyleskiester Gremaud pakt olympisch goud op slopestyle

Op de Olympische Spelen van Beijing is dinsdag de wedstrijd op de slopestyle voor de freestyleskiesters afgewerkt. In het Genting Snow Park in Secret Garden was de finale spannend, maar het thuispubliek kon niet voor de gedroomde favoriete juichen.

In de eerste run scoorde Mathilde Gremaud welgeteld 1,10 punten, maar de Zwitserse winnares van zilver in Pyeongchang herstelde zich in run twee door een score van 86,56 punten neer te zetten. Daarmee ging ze voorbij aan de Estse Kelly Sildaru, die in run één 82,06 punten had laten noteren. De derde plek was in handen van de Amerikaanse Maggie Voisin, die in Pyeongchang net naast de medailles greep.

De beslissende derde run leverde Gremaud geen verbetering op van haar score, terwijl de Russische Anastasia Tatalina met 75,51 punten naar de derde plek opschoof. Vervolgens haalde de Amerikaans-Chinese thuisfavoriete Eileen Gu echter een mooie run uit de hoge hoed, hoewel ze de laatste sprong redelijk op safe deed. Dat leverde 86,23 punten op, net niet genoeg voor goud. Dat ging naar Gremaud, voor Gu en Sildaru, wiens 82,06 uit run één goed bleek voor brons.

Kijk terug: persconferentie Ernst Kuipers, versoepelingen bij de vleet

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid geeft vanavond om 19.00 uur een persconferentie over aanpassingen in het coronabeleid van de overheid. Mark Rutte heeft vanavond 'iets anders te doen' in de Eerste Kamer, dus Kuipers doet de persconferentie vanavond alleen.

Volgens Kuipers vindt het Outbreak Management Team (OMT) verdergaande versoepelingen nu verantwoord. In Den Haag spreken bronnen over deze mogelijke versoepelingen:

 • Openingstijden voor horeca en cultuur naar 01.00 uur ’s nachts vanaf vrijdag 18 februari, vanaf 25 februari terug naar de normale openingstijden;
 • Geen anderhalve meter of een vaste zitplaats op plekken waar het coronatoegangsbewijs (ctb) geldt;
 • De isolatieperiode inkorten van zeven naar vijf dagen, mits iemand minstens 24 uur geheel klachtenvrij is;
 • Mondkapjes blijven aan te raden op drukke plaatsen maar zijn enkel nog verplicht in het OV en in het vliegtuig;
 • 1G (iedereen testen) toepassen bij grote evenementen (meer dan 500 personen) waar binnen geen afstand van elkaar kan worden gehouden; en
 • Het thuiswerkadvies zal gefaseerd worden afgebouwd.

De persconferentie is hier om 19.00 uur bij FOK! te bekijken:

Next-gen update uitgebracht voor Cyberpunk 2077

De update van Cyberpunk 2077 die is geoptimaliseerd voor PlayStation 5 en Xbox Series X is uitgekomen met patch 1.5. Ontwikkelaar CD Projekt Red kondigde dit aan tijdens een livestream. De studio geeft ons ook gameplaybeelden van Cyberpunk 2077 en de beloofde gameplay-updates en nieuwe DLC die komen naar alle versies van de game.

Patch 1.5 voor Cyberpunk 2077 bevat onder andere ray-tracing, 4K-resolutie (met dynamic scaling), snellere laadtijden en "een verscheidenheid aan andere visuele en technische verbeteringen" voor PS5 en Xbox Series X. De PS5-versie voegt ondersteuning toe voor de adaptieve triggers en haptische feedbackfuncties van de DualSense-controller.

Voor alle versies van Cyberpunk 2077 bevat patch 1.5 ook een verbeterde skilltree, verbeteringen aan AI, veranderingen in drukte en verkeer en verbeteringen aan het rijmodel van de game.

Patch 1.5 voor Cyberpunk 2077 is nu uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Xbox Series

PlayStation 5

Nieuwe woonruimte voor aandachtsgroepen in meer dan 80 gemeenten

In totaal 124 projecten van 83 gemeenten ontvangen een financiële bijdrage voor de realisatie van woon- en verblijfsruimten voor aandachtsgroepen. Met een toekenning uit de Regeling huisvesting aandachtsgroepen (RHA) zorgen gemeenten voor huisvesting voor bijvoorbeeld studenten, arbeidsmigranten en statushouders.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte extra geld vrij om alle aanvragen die aan de criteria voldeden, te voorzien van een bijdrage. De eerste gemeenten ontvingen hun toekenning al in december. Inmiddels hebben alle indieners bericht gehad.

Aandacht voor alle groepen
Met een bijdrage uit de regeling kunnen gemeenten projecten realiseren die anders financieel niet haalbaar waren geweest. Gemeenten hebben vijf jaar de tijd om de projecten te realiseren. In die periode komen er 6.335 woonruimten voor aandachtsgroepen en 1.751 verblijfsruimten voor arbeidsmigranten bij. Mede dankzij de toegekende bijdrage bouwen gemeenten nieuwe betaalbare woningen en maken ook bijvoorbeeld leegstaande kantoorruimte geschikt om te wonen of verblijven. Voor de volgende aandachtgroepen komen woon- en verblijfsruimten beschikbaar:

 • 617 woonruimten en 1751 verblijfruimten voor arbeidsmigranten;
 • 654 woonruimten voor dak- en thuisloze mensen;
 • 963 woonruimten voor statushouders;
 • 2.012 woonruimten voor studenten;
 • 378 woonruimten voor woonwagenbewoners;
 • 1.713 woonruimten voor overige spoedzoekers.

De behoefte om snel te kunnen starten met de bouw van de nieuwe woon- en verblijfsruimten is groot. Wethouder Laura Hoogstraten (gemeente Zeist) zegt daarover: “Iedereen verdient een passende woning en de huisvesting van bijzondere doelgroepen is hard nodig, maar ook heel complex en heel duur. We willen niet dat daklozen (weer) op straat belanden. En de uitstroom uit zorginstellingen loopt vast omdat er geen geschikte woningen in combinatie met zorg zijn. In Zeist werken we samen met de Zeister corporaties en enkele zorginstellingen om ook bijzondere doelgroepen een goede woning te geven. De financiële bijdrage als steun in de rug helpt ons om ruim 50 passende woningen te realiseren in twee nieuwbouwprojecten voor jongvolwassenen met autisme en voor mensen die na een dakloos leven hun leven weer op orde krijgen.”

Vervolg in 2022
Investeren in het vergroten van het woningaanbod voor aandachtsgroepen blijft nodig. Veel mensen uit deze groepen hebben het moeilijk om een goed huis te vinden. De huisvesting van statushouders, woonwagenbewoners, dak- en thuisloze mensen, studenten en andere spoedzoekers vraagt om een gerichte aanpak.

De gemeenten die een bijdrage ontvangen, ontvingen bericht daarover vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( RVO). RVO voert de regeling voor het ministerie uit. De regeling wordt momenteel geëvalueerd en krijgt rond de zomer van 2022 een vervolg. Meer informatie hierover wordt in april 2022 bekend.

Destiny 2: The Witch Queen launchtrailer

De volgende uitbreiding voor Destiny 2 staat voor de deur. The Witch Queen komt op 22 februari uit voor PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Bungie heeft alvast de launchtrailer gedeeld, die een korte indruk moet geven van het verhaal.

In The Witch Queen wordt er een nieuwe locatie toegevoegd: Savathûn's Throne World. Naast een nieuwe campaign is er natuurlijk ook weer een nieuwe raid. Verder introduceert deze uitbreiding de 'glaive', een nieuw wapentype. Bungie balanceert de game opnieuw met elke nieuwe uitbreiding en dit keer hebben ze de Void-klasse onder handen genomen. Primary exotic wapens krijgen vanaf volgende week een grote buff, dus wellicht zijn veel oude wapens voor het eerst weer sinds lange tijd beter bruikbaar.

Rechter: coronatoegangsbewijs niet verboden

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag beslist op een vordering van twee personen, die menen dat het gebruik van de coronapas moet worden verboden. Het gerechtshof heeft deze vordering afgewezen.

Twee personen (‘eisers’) vorderen in dit kort geding dat de ‘coronapas’ (het coronatoegangsbewijs) buiten werking wordt gesteld. Zij vinden dat met de coronapas een ongerechtvaardigd onderscheid wordt gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Volgens eisers kunnen gevaccineerden het coronavirus namelijk even makkelijk op anderen overdragen als ongevaccineerden.

Het hof geeft eisers geen gelijk. De coronapas heeft in ieder geval bestaansrecht voor het geval iemand zich laat testen of van corona is hersteld. De vordering van eisers om de coronapas helemaal overboord te gooien gaat dus te ver. Een gedeeltelijke buitenwerkingstelling van de coronapas is ook niet wat eisers willen. Over de vraag of vaccineren nut heeft om overdracht van het coronavirus te voorkomen, hoeft het hof dus geen uitspraak te doen.

Horizon Forbidden west krijgt officiŽle Lego-set

Lego en PlayStation gaan samen een Lego-set uitbrengen gebaseerd op Horizon Forbidden West. In de set, die 1222 lego stenen bevat, bouw je een Tallneck. Verder zit er natuurlijk ook een Aloy minifig bij en er is zelfs een kleine Watcher machine.

De set moet op 22 mei uitkomen en gaat 79,99 euro kosten. Horizon Forbidden West, de game, komt op 18 februari uit voor PS4 en PS5.

Strijd in Tweede Kamer om ballen in de soep

Niet alleen tijdens debatten kan het er soms stevig aan toe gaan in de Tweede Kamer, ook in het restaurant van het parlement is het vechten voor de politici, zo onthulde BBB-leider Caroline van Plas vandaag op Twitter. Ze onthulde daar dat er van eerlijk delen geen sprake is. Wie namelijk vroeg komt, gaat er met de ballen in de soep vandoor:

Eerste olympische 'sweep' in Beijing op naam van Duitse bobsleeŽrs

Op de olympische bobsleebaan van Yanqing in de Chinese bergen is dinsdag de tweede gouden medaille in het bobsleeën vergeven tijdens de Spelen van Beijing. In de tweemansbob was de strijd na de twee runs van de openingsdag al deels beslist, dinsdag werd het afgemaakt met runs drie en vier.

We begonnen de slotdag met Francesco Friedrich en remmer Thorsten Margis aan de leiding, vijftien honderdsten voor hun Duitse landgenoten Johannes Lochner en Florian Bauer. De Rus Rostislav Gaitiukevich vocht op 0,94 seconden samen met Aleksei Laptev om het brons met de Duitsers Christoph Hafer/Matthias Sommer (+0,99), de Oostenrijkers Benjamin Maier/Markus Sammer en Michael Vogt/Sandro Michel uit Zwitserland (beiden +1,09), met ook de Monegaskische slee van Rudy Rinaldi en Boris Vain (+1,14) en de Canadees Chris Spring met remmer Mike Evelyn (+1,19) nog in de strijd.

In de derde run vergrootte Friedrich zijn voorsprong op Lochner naar 0,48 seconden, zonder crash in de vierde run was het goud in principe gewoon binnen. Lochner had ook weinig te vrezen, maar een Duitse sweep zat er wel in: Hafer wist verrassend op te schuiven naar plek drie op 1,51 seconden, voor Vogt (+1,69). Rinaldi schoof met de Monegaskische slee op naar een geweldige vijfde plek op 1,72 seconden, twee honderdsten voor Maier en met Gaitiukevich, die een matige run kende, op nog eens één honderdste meer achterstand. De rest was wel uitgeteld wat betreft de strijd om brons.

Gaitiukevich kende na een slechte derde run een dramatische vierde: hij tikte bij de start al vol een muur aan en viel een plek terug achter Spring. Maier behield zijn plek met 0,14 seconden, dus de top-6 was zeker, en ging zelfs met twee honderdsten langs Rinaldi, die Monaco wel een top-6-positie bezorgde. Met een indrukwekkende run pakten Vogt en Michel met 0,29 seconden de leiding en deden ze zelfs een gooi naar een podiumplek. Daar kwam het niet van, want Hafer en Sommer hielden keurig stand en gingen met 0,25 seconden naar de eerste plek.

Lochner en Bauer konden hun zilveren medaille binnen hengelen en dat deden ze ruimschoots: de tweede Duitse slee was 1,20 seconden sneller dan die van Hafer en Sommer. Friedrich en Margis hielden uiteraard vol en het Duitse droomduo, veelvoudig wereldkampioen, pakte met 0,49 seconden het goud. Ivo de Bruin en Jelen Franjic kwamen er in de derde run niet aan te pas: zij finishten als 23e en plaatsten zich niet voor de vierde run.

Meer games naar Game Pass

Xbox maakt meer games bekend die naar Game Pass komen. Vooral gamers op pc worden de komende weken verwend, al betreft het niet de grootste titels.

Mass Effect Legendary Edition komt vandaag beschikbaar via cloud-gaming. Verder komen op 17 februari Lawn Mowing Simulation (Xbox), Madden NFL 22 (console en pc) en Total War: Warhammer III (pc) naar de dienst. Op 22 februari komt Roboquest naar pc, op 24 februari Galactic Civilizations III (pc) en Super Mega Baseball 3 (console). De maand wordt afgerond met Alice: Madness Returns (pc).

Op 28 februari verdwijnen er ook vier games van de dienst, te weten: Hypnospace Outlaw, Killer Queen Black, Stealth Inc 2 en Touhou Luna Nights.

Game Pass februari 2

Tien jaar cel geŽist voor doden ex-partner in Groningen

“Op maandagochtend 15 maart 2021 kwam bij de meldkamer van de politie een 112-melding binnen van een man die vroeg om een ambulance en een dodenwagen omdat hij net zijn ex had vermoord. Hij had haar gestikt”, aldus de officier in haar requisitoir. Vandaag behandelde de rechtbank de zaak tegen de man die verdacht wordt van het levensdelict op de moeder van zijn drie kinderen.

De verdachte wordt in de woning aangehouden, het slachtoffer overlijdt drie dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Sectie op het lichaam van het slachtoffer heeft uitgewezen dat zij door verwurging om het leven is gebracht. Verdachte bekent het feit.

Volgens het OM was het slachtoffer meer dan duidelijk geweest. Ze wilde geen herstel van de relatie, ze wilde niet praten, ze wilde niet dat hij langs zou komen, ze wilde met rust gelaten worden door verdachte. En ze had een nieuwe vriend. Sinds ze dat laatste op de vrijdag voor haar overlijden aan verdachte had bevestigd, heeft hij zichzelf voortdurend opgefokt. Hij heeft nare berichten naar haar gestuurd, is aan de deur geweest, heeft met zelfmoord gedreigd. En dan op de fatale maandag verschaft hij zichzelf stiekem toegang tot haar woning, overvalt haar met zijn aanwezigheid, dwingt haar met geweld de pincode van haar telefoon af te geven en raakt dan buiten zichzelf van wat hij daarin leest.

De officier acht doodslag bewezen. “Ik volg verdachte in zijn verklaring dat hij in een gemoedstoestand van plotselinge hevige drift is geraakt, toen hem uit de telefoon van het slachtoffer bleek dat zijn berichten waren doorgestuurd naar haar nieuwe vriend. In deze gemoedstoestand is het besluit tot stand gekomen om haar om het leven te brengen en is dat ook uitgevoerd. Ik kom dan ook tot het oordeel dat verdachte heeft gehandeld in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling en dat van voorbedachte rade geen sprake is geweest.” Er is naar het oordeel van de officier sprake van opzet. Hij zou de hals van het slachtoffer met kracht hebben dichtgeklemd waardoor de ademhaling werd belemmerd en de bloedtoevoer naar de hersenen werd geblokkeerd. De verdachte moet volgens de officier hebben geweten dat zij aan de gevolgen van zuurstofgebrek zou kunnen overlijden.

“Hoe pijnlijk en moeilijk misschien ook, maar verdachte had de wens van het slachtoffer moeten respecteren. Hij had haar met rust moeten laten, zodat hij zelf ook tot rust had kunnen komen. Als hij dat had gedaan en al het andere niet, dan hadden haar dierbaren haar nog in hun midden gehad. Dit reken ik de verdachte aan.”

De officier eist een gevangenisstraf voor de duur van tien jaren.

Olympische dubbelslag voor Noren op noordse combinatie

Op de Olympische Spelen in Beijing, en dan met name in het skigebied rond Zhangjiakou, is de tweede van drie gouden medailles op de noordse combinatie vergeven. Na de wedstrijd op de kleine schans volgde dinsdag de wedstrijd op de grote schans, uiteraard weer gevolgd door tien kilometer langlaufen.

Nadat hij vanwege een positieve COVID-19-test de wedstrijd op de kleine schans moest missen, was de doorgaans dominante Noor Jarl Magnus Riiber op tijd terug voor de wedstrijd van dinsdag. Dat liet hij weten ook: bij het schansspringen was hij met afstand de beste, alleen de Est Kristjan Ilves, de Japanner Ryota Yamamoto (beiden +0:44), Manuel Faisst uit Duitsland (+0:47) en de Japanner Akito Watabe (+0:54) mochten het langlaufen binnen een minuut van Riiber beginnen.

De eerste sterke langlaufer, na Riiber en Watabe, was de Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter op 1:27 minuten, acht seconden voor de Duitser Julian Schmid. Verder maakten in elk geval in theorie onder meer de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:47), diens landgenoot Jørgen Gråbak (+2:07) en de Duitsers Vinzenz Geiger (+2:15) en Johannes Rydzek (+2:18) nog kans op wellicht een bronzen of zelfs zilveren medaille, maar dan moesten ze wel vanaf de start volle bak achtervolgen.

Riiber begon prima aan het langlaufen, maar aan het einde van de eerste 2,5 kilometer lange ronde ging hij de mist in: de Noor betrad het finishgedeelte al, maar moest een stuk terug om de volgende ronde in te gaan. Watabe, Faisst, Ilves en Yamamoto konden zo vrij makkelijk aansluiten, hoewel de Est en Yamamoto er in de tweede ronde alsnog af moesten. Daarin werd het tempo achterin gemaakt door Johannes Lamparter, die samen met landgenoot Franz-Josef Rehrl de aansluiting zocht.

Op iets grotere afstand volgde een door Geiger en Gråbak aangevoerde groep, die ook alsmaar dichter in de buurt kwam: halverwege was de achterstand nog maar veertig seconden. Na de volgende ronde waren Geiger, Gråbak en hun kompanen tot op dik tien tellen genaderd van Riiber, Faisst, Watabe en de aangesloten Lamparter, maar anderhalve kilometer voor het einde was de aansluiting nog niet echt gemaakt. Door Riiber kon wel een streep: de Noor had de energie niet meer en moest afhaken bij het leidende drietal.

Vanuit de achtergrond kwam in de slotfase toch Gråbak opzetten, Geiger had teveel werk verzet en moest de Noor laten gaan. Gråbak's landgenoot Oftebro kon wél mee en samen schoten ze voorbij Lamparter en Faisst. Watabe kon aanhaken, maar tegen het Noorse sprintgeweld moest hij zich gewonnen geven: brons voor de Japanse veteraan. Gråbak hield zijn jonge landgenoot van het lijf en pakte net als vier jaar geleden olympisch goud, voor Oftebro en Watabe.

Volt kamerlid GŁndogan houdt ondanks schorsing vast aan zetel

Het Volt-Kamerlid Nilufer Gündogan zal ondanks haar schorsing vasthouden aan haar zetel in de Tweede Kamer. In een verklaring die ze dinsdag deelde op Twitter, is verder te lezen dat ze de gang van zaken bij de partij betreurt.

"Ik zal los van eender welk verloop mijn zetel behouden", laat Gündogan via het statement weten. "Het liefst natuurlijk binnen mijn eigen fractie, want ik ben nog steeds overtuigd van het programma van Volt."

Volt, dat drie zetels in de Tweede Kamer heeft, maakte de schorsing van Gündogan zondag bekend. Bij de partij zouden er de afgelopen periode meldingen binnen zijn gekomen van grensoverschrijdend gedrag van de Amsterdamse.

Maandag zei Gündogan nog tegenover de NOS dat ze niet wist van welke beschuldigingen ze wordt geschorst. Ook in deze verklaring zegt ze dat Volt de schorsing nog niet aan haar toegelicht heeft.

In het laatste statement zegt Gündogan tegelijkertijd wel dat de partij, 'gezien de aard en omvang van de klachten', buitenproportioneel gehandeld heeft. Volt bracht het nieuws voordat ze de tijd kon nemen om met een reactie te komen, benadrukt ze daarnaast.

Eerder gaf Volt aan een extern integriteitsbureau in te schakelen om onderzoek te doen naar de meldingen. "Mochten mensen zich vanwege mijn stijl van werken onveilig hebben gevoeld, dan betreur ik dat zeer", aldus Gündogan. Ze geeft aan het onderzoek af te wachten en op basis van de uitkomsten te reageren.

Drie mannen aangehouden voor illegaal verspreiden van toetsen

Vanmorgen zijn drie mannen door de recherche aangehouden. Een van hen is een medewerker van Hogeschool Saxion in Enschede. Het betreft geen docent, maar een medewerker die werkzaam is in de centrale ondersteuning. Het vermoeden is dat deze medewerker toetsen tegen betaling heeft verstrekt aan derden.

Na een intern onderzoek door Saxion kwam deze handelswijze aan het licht. De hogeschool heeft daarop meteen aangifte gedaan bij de politie. Het vermoeden is dat de medewerker toetsen beschikbaar maakte en deze met de andere twee mannen deelde voordat de toets werd afgenomen. Deze twee mannen worden verdacht van het verspreiden van deze toetsen naar andere personen/studenten. Het rechercheonderzoek concentreert zich op deze drie verdachten.

De verdachten zijn overgebracht naar het Politiecellencomplex in Borne en in verzekering gesteld. Tevens zijn enkele gegevensdragers voor nader onderzoek in beslag genomen.

Hogeschool Saxion heeft voor (oud)studenten een speciaal meldpunt ingericht. Hier kunnen zij met vragen terecht: Meldpunt@saxion.nl

Russische biatleet gooit estafettegoud weg, Noorwegen slaat toe

Op de Olympische Spelen in Beijing is dinsdagochtend de estafette voor de mannen afgewerkt in het biatlon. Dat leek aanvankelijk niet heel spannend te worden wat betreft de strijd om het goud, maar uiteindelijk liep het toch nog even anders.

Namens Rusland opende Said Karimulla Khalili de wedstrijd en dat deed de jongeling uitstekend: samen met de Wit-Rus Mikita Labastau kwam hij als eerste door bij de wissel, waar kopman Alexander Loginov het stokje in handen pakte. Hij had twee extra patronen nodig, maar hield zijn ploeg aan de leiding, fors ook: Emilien Jacquelin volgde namens de Franse ploeg op 36 seconden.

Maxim Tsvetkov was de derde Rus en die deed het uitstekend: hij schoot tien uit tien en breidde de voorsprong op de Fransen, met Simon Desthieux, uit naar 41 seconden. Eduard Latypov mocht het afmaken en dat leek na de liggende schietbeurt uitstekend te gaan, tot de staande schietbeurt kwam: Latypov vergooide het volledig en moest zelfs twee strafrondes lopen, waardoor het goud weg was.

Na een stroeve start van Sturla Holm Lægreid en vooral Tarjei Bø lagen de Noren nog op de zesde plek op 1:47 minuten, maar Johannes Thingnes Bø werkte de ploeg terug naar plek drie en Vetle Sjåstad Christiansen wist Noorwegen met tien treffers langs de blunderende Latypov te schieten. Het goud ging zo naar de Noren, zilver was voor het Frankrijk van Fabien Claude, Jacquelin, Desthieux en Quentin Fillon Maillet, terwijl Latypov de Duitser Philipp Nawrath nog wel van zich af wist te houden voor brons.

FOK! Wat een weer: later regen, in afwachting van...

winterbanner

Goeiedag!  

We kunnen ons gaan opmaken voor een ruige periode. De komende dagen is het een komen en gaan van actieve storingen. Met name op donderdag en vrijdag kan het wel eens uit de hand gaan lopen. Het zit al een paar dagen in de modellen dat het op die dagen bijzonder hard gaat waaien. Momenteel is er in die periode een behoorlijke kans op code ORANJE. Feit dat dit gisteravond al benoemd werd wil feitelijk zeggen dat de kans op een weeralarm, dus code ROOD ook zeker tot de mogelijkheden gaat behoren. Op dit moment lijken er twee fases aan te komen. Zowel op donderdag als op vrijdag zitten windsnelheden van 120 tot 140 km/u in de verwachting. Ik zal dit uiteraard blijven volgen. 

Gisteren klaarde het in de westelijke provincies behoorlijk op en scheen de zon zowaar een aantal uurtjes. In het binnenland ging dat allemaal wat moeizamer en droog bleef het daar ook niet. Van zuidwest naar noordoost trokken er nog een paar buien over. Er stond een flinke zuidelijke wind en de maxima lagen rond de 10 graden. 

Vandaag staan we op met opklaringen en ziet het er vriendelijk uit. Mooie liedjes duren echter niet lang, want vanaf de de Oceaan begint de depressie-molen op stoom te komen. In de middag neemt de bewolking snel toe en gaat het uiteindelijk ook regenen. De hoeveelheden kunnen opnieuw weer behoorlijk gaan oplopen. Met name in de zuidelijke helft zou er zomaar eens 25 tot 30 mm kunnen gaan vallen. Dat komt omdat de storing daar gaat slepen. In het midden van het land verwacht ik zo'n 10 tot 20 mm en tot slot in het noorden zo'n 5 tot 10 mm. 

Bij dit herfstachtige weer is het met 8 graden iets minder zacht dan vandaag. De zuidwestelijke wind is matig tot krachtig. Aan het einde van de dag neemt de wind tijdelijk af en draait naar west.

Woensdag maken nieuwe storingen hun opwachting en begint de wind al wat toe te nemen...

Wordt vervolgd.  

Tot ziens!  

Tijdje geleden (Foto: Stephan5)
Rustig en stabiel weer zit er deze week absoluut niet in. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Snowboarder Van der Velden 6e in olympische big air-finale, goud voor Chinese tiener

Na de vrouwen hebben op de Olympische Spelen in Beijing ook de mannelijke snowboarders hun Spelen afgesloten. Ook de mannen werkten dinsdag de big air af en ook bij de mannen werd Nederland uitstekend vertegenwoordigd.

In de eerste run begon Chris Corning heerlijk: de Amerikaan haalde er gelijk een backside quad cork 1860 uit en scoorde 92,00 punten. Hij werd op de voet gevolgd door de Chinees Su Yiming (89,50) en de Noren Mons Roisland (89,25) en Marcus Kleveland (83,75). Niek van der Velden begon met een switch backside 1620 en scoorde daar 83,75 punten voor, goed voor de vijfde plek.

Van der Velden's tweede sprong werd een backside 1620 de andere kant op en ook daarvoor werd hij uitstekend beloond: met 78,25 punten en een totaal van 162,00 punten schoof hij uiteindelijk zelfs op naar de derde plek. Su zette er nog een geweldige 1880 bij en pakte met 93,00 en een totaal van 182,50 ruim de leiding, voor Roisland, die met 75,75 op totaal 165,00 kwam te staan.

In de derde en beslissende ronde sprongen Red Gerard, Hiroaki Kunitake en Max Parrot over de score van Van der Velden heen, waarna de Nederlander zijn derde sprong mocht maken. Die ging niet helemaal lekker en dus verbeterde hij zich niet, waardoor hij de Spelen afsloot met een alleszins verdienstelijke zesde plek.

Met 94,00 en 76,25 ging Parrot aan de leiding, maar met 82,50 punten sprong Roisland er overheen. Het was zilver voor de Noor, Su mocht een eresprong maken en kroonde zich op 17-jarige leeftijd, twee jaar na een zware knieblessure, tot olympisch kampioen in eigen land.

Olympisch afdalingsgoud voor skiester Suter

Op de Olympische Spelen van Beijing is het olympisch goud op de afdaling bij de vrouwen in het alpineskiën vergeven. In de Chinese bergen rondom Yanqing hadden de vrouwen met wat vertraging te maken, maar gelukkig ging de wind liggen en kon men iets later gewoon van start.

Elena Curtoni opende de wedstrijd en al snel bleek dat de tijd van de Italiaanse uitstekend was: lange tijd kwam alleen de Zwitserse Joana Hählen (+0,29) in de buurt. Als elfde was het dan de beurt aan Curtoni's landgenote Nadia Delago en die ging beduidend harder: met 0,43 seconden voorsprong pakte ze de leiding over.

Kort na Delago was het de beurt aan Sofia Goggia, nét op tijd hersteld van een flinke blessure. De Italiaanse nam zoals altijd volle bak risico en dat betaalde zich uit: ze was 0,41 seconden sneller dan Delago. Heel lang kon Goggia er niet van genieten, want Corinne Suter was nog een stuk beter: vooral onderin won de Zwitserse de nodige tijd en met 0,16 seconden pakte ze de eerste plek.

Kira Weidle was de volgende die de aanval opende, maar de Duitse moest al vroeg een keer remmen en dat kostte haar een medaille: vierde op 0,71 seconden, achter Suter, Goggia en Delago. Verder kwam niemand meer in de buurt, Curtoni en Hählen bleven de top-6 completeren.

Met Suter's goud schrijft Zwitserland overigens geschiedenis: voor het eerst in de olympische historie winnen vier verschillende skiërs uit hetzelfde land olympisch goud. Eerder was dat er al voor Beat Feuz (afdaling), Marco Odermatt (reuzenslalom) en Lara Gut-Behrami (super-G).

Weer olympisch big air-goud voor snowboardster Gasser, Peperkamp 6e

Op de Olympische Spelen in Beijing hebben de snowboardsters hun olympische optredens afgesloten. Dinsdag werd de finale van de big air gesprongen, inclusief uitstekende Nederlandse deelname.

In de eerste van drie finaleruns staken twee dames er bovenuit: de Nieuw-Zeelandse slopestylekampioene Zoi Sadowski Synnott scoorde 93,25 punten met een frontside cab 1080, waarvoor regerend kampioene Anna Gasser uit Oostenrijk met 90,00 punten werd beloond. De Australische Tess Coady volgde met 85,00 punten, voor Reira Iwabuchi uit Japan (83,75); met 64,25 punten stond Melissa Peperkamp op de zevende plek na één sprong.

Met een backside 1080 behield Sadowski Synnott de leiding in de tweede run, waar ze 83,75 punten voor kreeg voor een totaal van 177,00 punten. Gasser kreeg er 86,75 punten bij en naderde de Nieuw-Zeelandse tot op 0,25 punten, met nog twee andere dames in de strijd: de Japanse Kokomo Murase stond na een dijk van een tweede sprong op 171,50 punten, Iwabuchi kwam op 166,00 te staan. Voor Peperkamp was er een prima sprong van 72,00 punten, wat haar op 136,25 en een zeer nette vijfde plek bracht.

In de beslissende derde run opende Rong Ge uit China met 74,25 punten, waardoor ze samen met haar tweede sprong op 160,00 eindigde - vóór Peperkamp, die nog wel moest springen. De Nederlandse zag niemand anders voorbij haar score komen en dus wist ze dat een bijzonder fraaie plek in de top-6 zeker was. Haar derde sprong werd beloond met 69,75 punten, waardoor haar totaal nog iets verbeterd werd naar 141,75 punten en een zekere zesde plek.

Iwabuchi probeerde er een waanzinnige triple cork uit te gooien, maar die wist ze nét niet goed te landen en dus bleef de Japanse op plek vier staan. Murase ging ook onderuit en ging naar huis met brons, waarna Gasser en Sadowski Synnott om goud streden. De Oostenrijkse gooide er een cab 1260 uit en werd beloond met 95,50 punten, goed voor een totaal van 185,50 punten. Sadowski Synnott probeerde een 1260, maar dat lukte niet en dus was het goud opnieuw voor Gasser, voor Sadowski Synnott en Murase, met Peperkamp op een hele mooie zesde plek.

Valentijnsdag: geen zoen uit liefde, maar uit protest tegen Poolse onderwijswet

Zo'n twintig mensen gaven elkaar maandag voor de Poolse ambassade in Den Haag een zoen. Niet zo raar op Valentijnsdag, de dag waarop de liefde wordt gevierd. Maar deze kusactie was niet uit verliefdheid, maar uit protest.

Met deze zoenactie protesteert de groep mensen voor de Poolse ambassade tegen de nieuwe omstreden onderwijswet die op 13 januari in het Poolse Lagerhuis is aangenomen. Deze wet houdt in dat de schoolleiding in Polen meer macht krijgen en streng worden gecontroleerd door de overheid. Ook krijgt de overheid zeggenschap over de lesstof waardoor seksuele voorlichting uit de scholen kan verdwijnen. 

Poolse homoseksuele jongeren in taboesfeer
'Seksuele voorlichting die LHBTQIA+-inclusief is, wordt met deze wet eigenlijk verboden. Over dit onderwerp mag dus eigenlijk niet meer gesproken worden op scholen. En dat dreigt Poolse homoseksuele jongeren steeds meer in de taboesfeer te duwen', legt Redmer Marck, nummer 10 op de kandidatenlijst van de PvdA Den Haag uit.


Canada: zet niet eerder gebruikte noodwet in tegen truckersprotesten

Met het oog op de aanhoudende truckerprotesten heeft de Canadese premier Trudeau een niet eerder gebruikte noodwet ingezet. Er zouden inmiddels voertuigen zijn weggesleept en bankrekeningen bevroren. Trudeau heeft aangegeven het leger niet in te zullen zetten.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft aangekondigd dat hij door middel van een noodwet een einde zal maken aan de blokkades van tegenstanders van de coronamaatregelen. "De federale regering heeft een beroep gedaan op de noodwet als aanvulling op de provinciale en territoriale capaciteit om de blokkades en bezettingen aan te pakken", zei hij op een persconferentie.

De wet, aangenomen in 1988 maar nooit uitgevoerd, geeft de liberale premier kort de bevoegdheid om burgerlijke vrijheden op te heffen om de openbare orde te herstellen.

Maatregelen beperkt in tijdsduur en plaats
In zogenoemde "vrijheids"-konvooien blokkeren vrachtwagenchauffeurs momenteel niet alleen de grensovergangen, maar ook de hoofdstad Ottawa. "Deze blokkades zijn illegaal en als je nog steeds meedoet, is dit het moment om naar huis te gaan", zei Trudeau na een virtuele ontmoeting met Canadese provinciale leiders. Hij sloot het gebruik van het leger uit en zei dat de noodrespons "in tijdsduur en geografisch beperkt zal zijn, en passend en evenredig aan de bedreigingen die ze moeten aanpakken."

"Beschouw jezelf als gewaarschuwd", zei vice-premier Chrystia Freeland. "Als uw voertuig tijdens deze blokkades wordt gebruikt, worden uw bedrijfsrekeningen bevroren. De verzekering van uw voertuig wordt daarnaast opgeschort. Stuur uw vrachtwagens dus naar huis." Freeland, die ook minister van Financiën is, kondigde aan dat de regering zijn pijlen ook zou richten op crowdfundingsites die worden gebruikt om acties van de truckers te ondersteunen.

Belangrijke grensovergang in het weekend ontruimd
Op vrijdag zei Trudeau dat alle opties op tafel lagen om een einde te maken aan de "onwettige" demonstraties die al drie weken aan de gang waren en het economisch herstel van het land in de weg stonden. Afgelopen weekend hadden de autoriteiten de belangrijke Ambassador-grensbrug, die de Canadese provincie Ontario verbindt met de Amerikaanse metropool Detroit, al vrijgemaakt.

Maandag troffen ze bij een geblokkeerde grensovergang tussen Coutts in de staat Alberta en de Amerikaanse staat Montana geweren en pistolen en "grote hoeveelheden munitie" aan in verschillende vrachtwagens. In totaal zijn elf verdachten gearresteerd. "De groep zou bereid zijn geweest geweld te gebruiken tegen de politie als er pogingen zouden worden ondernomen om de blokkade op te heffen", aldus de politie.

De acties van de vrachtwagenchauffeurs waren begonnen uit protest tegen de inentingsplicht bij grensovergangen, die in januari door Canada en de VS waren ingevoerd. Niet tegen COVID-19 gevaccineerde Canadese vrachtwagenchauffeurs moeten daardoor bij terugkeer uit de VS in een quarantaine van 14 dagen, terwijl Amerikaanse chauffeurs zonder C19-vaccinatie het land helemaal niet in mogen.

OM eist 3 jaar houdverbod van dieren na langdurige en ernstige verwaarlozing

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 28-jarige man en een 35-jarige vrouw, beiden uit Aalten, van het langdurig en structureel verwaarlozen van verschillende soorten huisdieren en vee. Uit onderzoek en controles blijkt, dat deze verwaarlozing bijna een jaar lang duurde. Tegen beide verdachten is 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist met een proeftijd van 4 jaar met als bijzondere voorwaarde dat het tweetal de eerste 3 jaar geen dieren mag houden. Ook eist het OM een werkstraf van 240 uur en dat de verdachten moeten meewerken aan toezicht door de Landelijke Inspectiedienst Dieren (LID) op hun terrein.

De man en de vrouw hielden een grote hoeveelheid kleine en grote dieren in de woning, op het erf en in stallen. Zoals honden, katten, cavia’s, eenden, vogels, konijnen, geiten, pony’s, paarden en een kalf. Onderzoek toont aan dat deze dieren bijna een jaar lang, van 13 januari 2020 tot en met 30 november 2020, onthouden zijn van medische zorg, voldoende voeding, drinken en verwaarloosd werden.
Dieren gehouden in zeer slechte omstandigheden

Alle dieren leefden in zeer slechte en onhygiënische omstandigheden. Zo lag er overal ontlasting – zowel in de woning als op het erf en de stallen - en was er weinig tot geen voeding en drinkwater beschikbaar. De pony’s en paarden stonden in slecht geventileerde stallen met weinig of geen licht. Het vee droeg allerlei ziektes bij zich zoals ontstekingen en bacteriële infecties. De politie constateerde tijdens verschillende controles dat er kadavers van pony’s en geiten op het terrein lagen, die niet afgedekt waren of er al veel langer lagen dan toegestaan en niet gemeld waren.

Geen verbetering na diverse controles
De politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hielden in 2020 meerdere malen controles om te kijken of de situatie verbeterde. Ook wezen zij de verdachten meerdere malen op hun plichten maar dit leidde niet tot verbeteringen. Ook de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming was betrokken. Tijdens controles zijn er meerdere malen dieren in beslag genomen.

De rechten van een dier
“Dieren hebben rechten. Op een droge ligplaats, voldoende en schoon drinken, voldoende en goed voer en medische verzorging. Dieren kunnen er, anders dan mensen, niet zelf voor zorgen dat hun rechten worden geëerbiedigd. Dat is een verplichting die op hun eigenaren rust. Dat is hier structureel en langdurig niet gebeurd. Dat is een zeer kwalijke en ernstige zaak waar het OM zwaar aan tilt,” aldus de officier van justitie.

Strafeis van het Openbaar Ministerie
De dieren verkeerden in slechte staat. Sommige dieren waren er zelfs zo ernstig aan toe, dat zij, door gebrek aan medische zorg, overleden zijn aan verwaarlozing en de slechte hygiënische omstandigheden. Ook heeft de dierenarts die ter plekke kwam kijken tijdens een controle, 2 pony’s moeten euthanaseren vanwege hun zeer slechte conditie.

Dit zijn voor het OM zaken die ervoor zorgen dat er een forse eis wordt neergelegd met onder andere de bijzondere voorwaarde inhoudende een verbod tot het houden van alle diersoorten. Het OM eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 4 jaar. Met als voorwaarde dat de verdachten zich niet schuldig maken aan een strafbaar feit en een houdverbod van alle dieren voor de duur van 3 jaar. Een werkstraf van 240 uur (onvoorwaardelijk). Het tweetal moet een geldboete betalen van 400 euro voor het niet tijdig laten verwijderen van de kadavers op het terrein. De verdachten zijn het eigendomsrecht, over de dieren die in beslag zijn genomen, kwijt.

De 35-jarige vrouw is in het verleden al meerdere malen met politie en justitie in aanraking gekomen voor dezelfde gepleegde delicten in Voorhout, Hoofddorp en Aalten.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Paard (@Pixabay)
Paard (@Pixabay)

OM beŽindigt civiel onderzoek naar donaties Viruswaarheid

Het Openbaar Ministerie (OM) beëindigt het civiel onderzoek naar Stichting Viruswaarheid. Uit het onderzoek is gebleken dat de donateurs erop kunnen vertrouwen dat het geld dat ze bijeen hebben gebracht gebruikt wordt voor waar de stichting voor is opgericht.

De door het OM geconstateerde onregelmatigheden zijn, gelet op de herstelmaatregelen die door de stichting zijn doorgevoerd, onvoldoende voor verdere civiele stappen tegen de stichting of de bestuurders.

Aanleiding civiel onderzoek
Naar aanleiding van mediaberichten over een rechtszaak tussen ING Bank en de stichting Viruswaarheid.nl heeft het OM heeft een civiel onderzoek uitgevoerd naar de twee stichtingen, te weten Stichting Viruswaarheid.nl en de inmiddels opgeheven Stichting Viruswaarheid. Er zijn diverse vragen gesteld aan de stichting waarbij volledige medewerking is verleend. Het belang van het inlichtingenverzoek was de bescherming van de donateurs.

Onregelmatigheden stichtingen
Het OM constateert dat er onregelmatigheden waren bij de opheffing van de stichting Viruswaarheid en de overgang naar stichting Viruswaarheid.nl in 2020. Bij de opheffing van de stichting had een vereffening moeten plaatsvinden omdat de opgeheven stichting nog over baten beschikte. Ook is er in strijd met de statuten door de stichting Viruswaarheid een lening verstrekt aan de heer Engel in juli 2020. Deze lening is nu geheel terugbetaald aan de stichting. Er zijn verder geen onregelmatigheden geconstateerd en het bestuur van de stichting is versterkt door het benoemen van medebestuurders en een raad van toezicht. Het OM concludeert dat op grond hiervan geen verdere civiele stappen tegen de stichting en/of bestuurder(s) noodzakelijk zijn.

OM heeft civiele toezichtstaak
Op grond van het Burgerlijk Wetboek heeft het OM een civiele toezichtstaak op rechtspersonen in het algemeen en op stichtingen in het bijzonder. Het OM kan, bij ontstane twijfel daarover, een onderzoek instellen naar of de aanwezige middelen wel conform de statuten van een stichting worden besteed.

Pakketbezorger veroordeeld voor achterover drukken van laptops, iPads en kleding

De rechtbank Oost-Brabant heeft 25-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De pakketbezorger maakte zich schuldig aan oplichting, pogingen daartoe en aan witwassen. Hij drukte dure spullen als laptops, iPads en kleding afkomstig van webwinkels achterover door accounts van klanten te hacken, valse bestellingen te doen en de pakketten zelf af te halen. Een 30-jarige vrouw uit Ammerzoden die hem behulpzaam was krijgt 60 uur taakstraf.

De Bosschenaar was tussen augustus 2018 en februari 2019 betrokken bij het hacken van diverse klantaccounts van webwinkels. Vervolgens werden bestellingen geplaatst bij die online winkels en werden de pakketten bezorgd bij valse adressen of afhaalpunten. Hierop werden de pakketten met daarin onder andere laptops, een telefoon, parfums en kleding achter gehouden of door hem zelf opgehaald bij het afhaalpunt.

In diezelfde periode probeerde de verdachte met een behulpzame man via twee andere overgenomen accounts iPads en meer kleding buit te maken. Hij slaagde hier echter niet in. In het ene geval ging het om pakketjes die bij een woning in Rosmalen werden afgeleverd. Kort daarop wilde de behulpzame man, die zichzelf voorstelde als pakketbezorger, de pakketjes ophalen met het verhaal dat ze verkeerd bezorgd waren. De bewoner kreeg echter argwaan en gaf de pakketjes niet af. In het andere geval liet de verdachte pakketjes bezorgen bij een tankstation in Woerden. De persoon van wie het account gehackt was, liet de bestellingen echter retour sturen, vlak voordat de behulpzame man ze wilde ophalen.

Deze behulpzame man is door de rechtbank vrijgesproken. De verdachte schakelde namelijk vaker anderen in om hem te helpen bij de bezorging van pakketten en er kon niet worden vastgesteld dat deze behulpzame man wist dat het om goederen ging die via gehackte accounts besteld waren en waarvan het de bedoeling was om die achterover te drukken.
De verdachte maakte zich verder schuldig aan witwassen door de dure goederen die hij had buitgemaakt te verkopen.

De behulpzame vrouw was een collega van de verdachte en werd in januari 2019 door hem gevraagd om pakketten achter te houden. De eerste keer scande zij 3 pakketten in de buurt van de geadresseerde en nam de pakketten vervolgens mee naar haar huis. Daar haalde de Bosschenaar de pakketten met laptops en een telefoon op. Een tweede keer ging het om een laptop die ze mee naar huis nam en later aan de verdachte gaf.

Geraffineerd
Bij het bepalen van de straf van de man houdt de rechtbank er rekening mee dat hij geraffineerd te werk ging, dat hij anderen bij zijn illegale praktijken betrok en dat het om dure goederen ging. In 2017 werd hij in België al voor een soortgelijk delict veroordeeld. Volgens de officier van justitie zou kunnen worden volstaan met een geldboete. De rechtbank oordeelt dat zo’n straf niet in verhouding staat tot de ernst van het vergrijp. Hij krijgt daarom een forse taakstraf en – om de kans op herhaling te beperken – een voorwaardelijke celstraf.

In het geval van de vrouw gaat de rechtbank er vanuit dat het om een eenmalige misstap ging. De vrouw ziet de ernst van het delict in en toonde oprecht berouw. Ook weegt mee dat zij werd ontslagen als pakketbezorger.

Arbeidsmarkt in vierde kwartaal 2021 nog krapper

De spanning op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 verder toegenomen, het resultaat van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 16 duizend) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 29 duizend). Ook het aantal banen bleef groeien; er kwamen er 44 duizend bij in het vierde kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Tegenover 387 duizend vacatures stonden 370 duizend werklozen, dat komt neer op 105 vacatures per 100 werklozen. In het vorige kwartaal waren dat er nog 93 per 100.

Het gaat bij de werkloosheid om uitkomsten volgens de herziene Enquête beroepsbevolking. Volgens de nieuwe methode valt het aantal werklozen ruim 100 duizend hoger uit dan bij de oude. De methodewijziging speelt niet bij de vacatures, waardoor de spanning op de arbeidsmarkt lager uitkomt. Om zuivere vergelijkingen tussen de jaren voor en na de herziening mogelijk te maken, zijn de tijdreeksen aangepast. Daaruit blijkt dat het niveau van de spanning verschilt, maar dat de ontwikkeling overeenkomt.

Opnieuw record openstaande vacatures
Eind december stonden er 387 duizend vacatures open, 16 duizend meer dan aan het einde van het derde kwartaal. Hiermee is de toename minder sterk dan in de drie kwartalen ervoor, maar wordt wel weer het record van het vorige kwartaal (372 duizend) overtroffen.

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (79 duizend), de zakelijke dienstverlening (62 duizend) en de zorg (55 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor ruim de helft van alle openstaande vacatures. In deze drie bedrijfstakken groeide het aantal vacatures ook het hardst, met 4 duizend elk.

Er waren in het vierde kwartaal ook bedrijfstakken met minder vacatures dan in het voorgaande kwartaal. In de horeca nam het aantal vacatures af met 5 duizend tot 30 duizend. In de cultuur, recreatie en overige dienstverlening nam het aantal vacatures af met 1 duizend, waardoor er 10 duizend vacatures openstonden. In de laatste weken van december werd opnieuw een lockdown afgekondigd, die voor deze bedrijfstakken consequenties had.

Grootste aantal vervulde vacatures
In het vierde kwartaal ontstonden er 373 duizend nieuwe vacatures, 1 duizend minder dan het kwartaal ervoor. Er werden 26 duizend vacatures meer vervuld (inclusief vervallen vacatures), waardoor het record van het derde kwartaal (330 duizend) werd overtroffen. In het vierde kwartaal waren er 356 duizend vervulde en vervallen vacatures.

De vacaturegraad blijft gelijk
De vacaturegraad bleef in het vierde kwartaal gelijk, met 43 vacatures per duizend banen van werknemers. Met 82 vacatures op duizend werknemersbanen was de vacaturegraad het hoogst in de informatie en communicatie. De vacaturegraad nam in de horeca na twee kwartalen van groei af van 83 naar 57. Het onderwijs had opnieuw de laagste graad met 19 vacatures per duizend banen.

Meer banen
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam met 44 duizend toe tot 11 086 duizend. Dat is een groei van 0,4 procent. Deze toename is minder groot dan die in de afgelopen twee kwartalen.

In de afgelopen zes kwartalen zijn er 489 duizend banen bijgekomen. Dat zijn er veel meer dan er in het tweede kwartaal van 2020, aan het begin van de coronacrisis, verdwenen (-288 duizend). In de afgelopen anderhalf jaar is alleen in het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 sprake geweest van een lichte afname van het aantal banen.

In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. De cijfers zijn inclusief de banen van mensen die vanwege de coronacrisis niet of minder kunnen werken, maar wel krijgen doorbetaald. Een dergelijke voorziening wordt vergemakkelijkt door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), die in verband met de coronacrisis is ingesteld om baanverlies en werkloosheid te beperken.

Lichte toename aantal werknemersbanen
Het aantal werknemersbanen steeg met 28 duizend, een toename van 0,3 procent. De voorgaande twee kwartalen was deze banengroei een stuk hoger. Het totaal aantal werknemersbanen kwam uit op 8 713 duizend. Dit zijn er meer dan ooit tevoren.

Het aantal banen van zelfstandigen nam toe met 17 duizend (0,7 procent) en kwam daarmee op het hoogste punt ooit bereikt (2 373 duizend). Ruim 1 op de 5 banen is daarmee een zelfstandigenbaan.

Banengroei uitzendbureaus stokt
Bij de uitzendbureaus bleef het aantal banen onveranderd in het vierde kwartaal. Daarmee is deze branche nog niet hersteld van het banenverlies tijdens de coronacrisis. Het aantal banen staat nu op 754 duizend. In het eerste kwartaal van 2020 was dit 775 duizend.

Het aantal banen in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca nam licht toe (+6 duizend). In het derde kwartaal kwamen er in deze bedrijfstak nog 88 duizend banen bij. In de landbouw, bosbouw en visserij waren er in het vierde kwartaal 2 duizend banen minder. In de bedrijfstakken verhuur en handel van onroerend goed en de cultuur, recreatie en overige diensten daalde ook het aantal banen (beide -1 duizend). In de financiële dienstverlening en de bouwnijverheid bleef het aantal banen gelijk.

Daling van het aantal gewerkte uren
Werknemers en zelfstandigen werkten in het vierde kwartaal van 2021 in totaal ongeveer 3,5 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,8 procent minder dan een kwartaal eerder.

Meer flexibele en vaste werknemers
In het vierde kwartaal van 2021 waren er 2,6 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 38 duizend meer dan een kwartaal eerder, maar nog altijd minder dan voor de coronacrisis. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie steeg met 34 duizend naar 5,3 miljoen, het hoogste aantal in de reeks vanaf 2013. Zie ook het nieuwsbericht Minder flexwerker dan voor coronacrisis ondanks toename.

Werkloosheid op laagste niveau
In het vierde kwartaal van 2021 waren er 370 duizend mensen werkloos, 3,8 procent van de beroepsbevolking. Bij werklozen gaat het om mensen zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn om aan de slag te gaan (volgens de definitie van de International Labour Organization, ILO). Ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 29 duizend. Hiermee bereikte de werkloosheid een laagterecord in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003.

Onder de 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen lag de werkloosheid met 3,1 en 2,7 procent in het vierde kwartaal weer lager dan voor de coronacrisis. Onder jongeren was de werkloosheid met 8,1 procent weer terug op het niveau van net voor de coronacrisis.

Meer baanvinders dan baanverliezers
De ontwikkeling van de werkloosheid (-29 duizend personen) in het vierde kwartaal van 2021 is het resultaat van een aantal stromen op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant daalde de werkloosheid doordat meer werklozen werk vonden dan er werkenden werkloos raakten. Hierdoor daalde de werkloosheid in het vierde kwartaal met 57 duizend.

Aan de andere kant groeide de werkloosheid doordat het aantal mensen dat zonder direct resultaat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) groter was dan het aantal mensen dat stopte met zoeken en/of niet beschikbaar was (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Per saldo was er in het vierde kwartaal een toestroom van 28 duizend werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking.

Aantal langdurig werklozen niet verder afgenomen
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, bedroeg in het vierde kwartaal van 2021 91 duizend. Een kwartaal eerder waren dat er 90 duizend. Hiermee zette de daling van de langdurige werkloosheid in de eerste drie kwartalen van 2021 niet verder door. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk nam licht toe: van 23 procent in het derde kwartaal naar 25 procent in het vierde kwartaal. Door de forse toename van het aantal werklozen na het begin van de coronacrisis (tweede en derde kwartaal van 2020), was er toen een sterke groei van het aandeel dat korter dan een jaar werkloos is.

Onbenut arbeidspotentieel verder gedaald
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart.

In het vierde kwartaal van 2021 bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,2 miljoen mensen, 46 duizend minder dan een kwartaal eerder. Daarmee is het onbenut potentieel voor het zesde achtereenvolgende kwartaal gedaald. In het tweede kwartaal van 2020, bij het uitbreken van de coronacrisis, nam het potentieel met ruim een kwart miljoen nog uitzonderlijk sterk toe. Vervolgens zette echter een daling in, waardoor het onbenut potentieel in het vierde kwartaal van 2021 94 duizend lager uitkwam dan voor de coronacrisis.

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het vierde kwartaal naast 370 duizend werklozen om 209 duizend mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht, en om 116 duizend mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. Deze twee groepen worden ook wel semiwerklozen genoemd. De vierde groep bestaat uit 510 duizend onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

Door de herziening van de Enquête beroepsbevolking is er ook beter zicht gekomen op het onbenut arbeidspotentieel. Er worden vooral meer deeltijdwerkers geregistreerd die aangeven meer uren te willen werken en dat binnen twee weken te kunnen gaan doen (onderbenutte deeltijders).

De daling van het onbenut arbeidspotentieel in het vierde kwartaal van 2021 ten opzichte van een kwartaal eerder is voornamelijk het gevolg van een daling van het aantal werklozen (-29 duizend). Daarnaast daalde ook het aantal personen dat direct beschikbaar is maar niet heeft gezocht in deze periode (-11 duizend) en het aantal onderbenutte deeltijdwerkers (-10 duizend). Het aantal mensen dat gezocht heeft naar werk, maar hiervoor niet beschikbaar is, is juist toegenomen in vergelijking met een kwartaal eerder (+4 duizend).

Als gevolg van een nieuwe EU-verordening heeft het CBS de manier aangepast waarop het de beroepsbevolking meet. Meer daarover is te lezen in het nieuwsbericht Meer werklozen, maar ook meer werkenden met nieuwe meetmethode. De nieuwe reeksen over het soort arbeidsrelatie, de langdurige werkloosheid en het onbenut arbeidspotentieel betreffen voor het eerst ook seizoengecorrigeerde kwartaalcijfers. Hierdoor is het beter mogelijk om veranderingen van kwartaal op kwartaal te beschrijven. Met de nieuwe meetmethode worden niet alleen meer werkenden en werklozen, maar ook meer onderbenutte deeltijders in beeld gebracht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1312
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1311
special
Random Pics van de Dag #1310
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
©FOK.nl e.a.