FOK! Wat een weer: gaat u er maar voor zitten!

winterbanner

Welkom!

De atmosfeer is in alle staten momenteel. Een bijzonder krachtige westelijke stroming staat vol op ons gericht. En deze krachtige stroming heeft het één en ander voor ons in petto. Het zit al vanaf eind vorige week in de kaarten dat het wel eens bijzonder heftig weer kan gaan worden. In de zomer wil dat nog wel eens afzwakken, echter in deze periode zijn de drukverschillen tussen hoge- en lagedrukgebieden vaak enorm groot. De zwaarste stormen vinden in onze omgeving meestal tussen januari en februari plaats. En in dit geval is dat niet anders.

Ook de laatste kaarten laten er geen misverstand over bestaan. Vanaf vanavond tot minstens zaterdag in de ochtend zal er met wat kleine onderbrekingen overal minstens een kracht 6 komen te staan. Aan de kust en op de Wadden zal het langdurig tot kracht 8 komen. Zowel op donderdag als op vrijdag zal er op open water geruime tijd kracht 9, maar meer waarschijnlijk kracht 10 komen te staan. In het binnenland lijkt mij met name op de vrijdag een reguliere kracht 8 niet onmogelijk.

De windstoten kunnen mogelijk uithalen tot ruim 140 km/u en ook in het binnenland kunnen waarden van ver boven de 100 km/ u behaald worden. Tussendoor zijn er wel even iets rustigere momenten. Met name in de middag van zowel morgen als donderdag is het iets rustiger.

Gisteren namen we al een klein aanloopje. Na een rustig begin met wat opklaringen nam de bewolking al snel toe en warempel, het begon inderdaad te regenen. De regen is en was tamelijk intensief. In het westen is al ruim 10 mm gevallen. Elders in het land is dat nog wat minder, maar daar blijft het ook langer regenen.

Vandaag trekt alle regen langzaam weg naar het oosten en dan klaart het zowaar even op. Dit feest is maar van korte duur, want in de loop van de middag komt er weer volop regen aan. Het lijkt er zelfs op dat er zich verscholen buienlijnen gaan vormen in het regengebied. Dat wil zeggen dat als je daar onder komt te zitten de kans op wateroverlast niet ondenkbaar is. Hoeveelheden van méér dan 30 mm in korte tijd zijn dan best mogelijk. 

Ook de wind begint dan ook echt zijn liedje te zingen. De windstoten kunnen dan al zo'n 100 km/u behalen tijdens heftige neerslag. Verder staat er dan meest een krachtige tot stormachtige wind die uiteindelijk naar het westen draait. 

Het is wel bijzonder zacht met maxima die liggen tussen de 10 graden op Texel tot ruim 13 graden in Arcen. 

Tot vanavond!  

Tijdje geleden (Foto: Stephan5)
Rustig en stabiel weer zit er deze week absoluut niet in. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!