FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 juli 2016

Google-campus aangevallen

Een man heeft het hoofdkantoor van Google in Mountain View tot drie keer toe aangevallen, omdat hij vond dat hij door het bedrijf werd bespioneerd. Raul Murillo Diaz (30) is aangeklaagd, meldde de plaatselijke krant San José Mercury News.

Murillo zou op 19 mei twee molotovcocktails naar een Street View-auto hebben gegooid. Het voertuig liep geen schade op, maar er was wel brandschade op de grond. Op 4 juni werd er geschoten op een gebouw van Google. In de ramen zaten zeker vijf kogelgaten. En op 10 juni werd een zelfrijdende auto van Google in brand gestoken, mogelijk met een waterpistool gevuld met brandstof.

Google-campus aangevallen
Google-campus aangevallen (Foto: BuzzT)

Lijst van slechte verpleeghuizen openbaar

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dinsdag de lijst bekendgemaakt van de verpleeghuizen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de grootste zorgen over deze elf instellingen: Careyn, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting IJsselheem Holding, Stichting Laurens, Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Stichting Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.

Lijst van slechte verpleeghuizen openbaar
Lijst van slechte verpleeghuizen openbaar (Foto: ANP)

Rutte: Oekraïneverdrag vergt nog maanden

Premier Mark Rutte verwacht dat hij nog de "komende weken, maanden" nodig heeft om tot een oplossing te komen voor de uitslag van het Oekraïne-referendum. Hij is hierover niet optimistisch en acht de kans groot dat Nederland het verdrag niet gaat ratificeren, zei hij dinsdagavond in de Kamer.

In april stemde een meerderheid tegen het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Rutte wil de "onvrede achter de nee-stem een plek geven". Want als Nederland niet ratificeert zullen volgens hem de andere EU-lidstaten toch een weg vinden om ermee verder te gaan. Dan zullen veel nee-stemmers zich bekocht voelen, zei hij.

Bij de andere EU-leiders voelt hij weinig enthousiasme voor de Nederlandse wens. De Kamer wil dat het kabinet recht doet aan de uitslag van het referendum. Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren komt nog met een motie van wantrouwen omdat Rutte zijn belofte niet nakomt. Hij had beloofd niet te ratificeren als er voor de zomer geen oplossing zou zijn, aldus Bontes. De motie is kansloos.

Rutte: Oekraïneverdrag vergt nog maanden
Rutte: Oekraïneverdrag vergt nog maanden (Foto: ANP)

Phelps kan ruim 2000 jaar oud record breken

De Amerikaanse trials voor het olympisch zwemtoernooi in Rio de Janeiro zitten erop en, niet geheel tegen de verwachtingen in, Michael Phelps heeft zich geplaatst. Op de 100 en 200 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag zal de legendarische zwemmer een gooi doen naar individuele medailles en de kans op succes is vrij groot.

Phelps heeft thuis al een wagonlading aan olympische medailles liggen - meer dan wie dan ook - maar hij heeft er 'slechts' dertien op individuele onderdelen. In Rio zal hij het recordaantal individuele medailles normaal gesproken wel evenaren en zelfs verbreken, want op het moment staat dat nog op naam van turnster Larysa Latynina, die er veertien won. Ook zou hij met een individuele gouden medaille de oudste winnaar van individueel olympisch zwemgoud ooit worden. Jammer voor ons, want Inge de Bruijn heeft dat record nog in handen.

Nou is dit allemaal leuk en aardig, maar ik hoor de oplettende lezer denken: "Inge de Bruijn won haar medailles toch niet twee millenia geleden?" Dat klopt. Phelps heeft elf individuele olympische titels gewonnen en volgens ongeveer alles en iedereen is hij daarmee recordhouder. Dat klopt dan echter weer niet! Wat blijkt? Zoals olympisch historicus Bill Mallon van Olympstats uitlegt: Leonidas van Rodos won tijdens de échte Olympische Spelen - die in Olympia - maar liefst twaalf individuele olympische titels.

De onderdelen die de grote Leonidas won, staan tegenwoordig niet meer op het programma: de legendarische loper won de titel op de stadion, de diaulos en de hoplitodromos op vier achtereenvolgende Spelen, tussen de jaren 164 en 152 voor Christus. De stadion en diaulos waren 'gewone' hardloopwedstrijden, zoals de Grieken dat het liefst deden: volledig naakt, want laten we eerlijk zijn, wie zit er nou op te wachten om in de Griekse zomer ook nog eens in de lokale klederdracht te rennen? 

Twee olympische supersterren met meer dan 2000 jaar er tussen...we zien in elk geval één punt(je) waarop Usain Bolt deze strijd wint (Foto: Sovereign Man)
Twee olympische supersterren met meer dan 2000 jaar er tussen...we zien in elk geval één punt(je) waarop Usain Bolt deze strijd wint (Foto: Sovereign Man)

De stadion ging over zo'n 185 tot 195 meter - niemand weet de exacte afstand - en was het absolute koningsnummer van de Spelen. Volgens de overlevering kon de mythische oprichter van de Spelen de afstand in één ademteug rennen, iets wat we Usain Bolt nog niet zo snel zien doen. Aan de andere kant, Usain Bolt is dan ook geen mythische god. De diaulos was twee keer zo lang: de lopers liepen een stadion, en draaiden vervolgens weer om voor de terugweg. 

De hoplitodromos, of hoplietenrace, was dan weer een ander verhaal. Eeuwenlang was het traditioneel de afsluiter van de Spelen, de laatste wedstrijd die gelopen werd. Grieken waren echte soldaten en dat moest getoond worden: in plaats van de jongeheer vrije ruimte te geven werd deze wedstrijd gelopen in volledige, loodzware wapenrusting, inclusief loeizwaar schild.

Om het allemaal een beetje samen te vatten: de legendarische Leonidas is al 2168 jaar lang de houder van misschien wel het meest prestigieuze olympische record. Als Phelps één keer goud wint evenaart hij het, bij twee individuele titels gaat het record eraan. Leonidas zal dan overigens niet aanwezig zijn bij het historische moment, maar laten we eerlijk zijn: stiekem moeten we toch hopen dat de Griekse legende zijn record gewoon in zijn eentje blijft houden? 

'Tottenham gaat ook voor Wijnaldum'

Georginio Wijnaldum degradeerde met Newcastle United uit de Premier League, maar mogelijk kan hij toch op het hoogste niveau van Engeland blijven voetballen. Volgens de Daily Telegraph heeft Tottenham Hotspur interesse in Wijnaldum.

De 25-jarige Rotterdammer werd een maand geleden gelinkt aan Southampton en Everton, de nieuwe club van Ronald Koeman. Wijnaldum heeft bij Newcastle United een contract tot medio 2020.

De komst van Vincent Janssen naar White Hart Lane lijkt dichterbij te zijn gekomen. Naar verluidt hebben de Spurs het bod verhoogd om de aanvaller voor ongeveer twintig miljoen euro over te nemen van AZ.

Windpark Borssele valt flink goedkoper uit

De aanleg van het eerste grote windmolenpark voor de kust van Borssele pakt naar verwachting 2,7 miljard euro goedkoper uit dan verwacht. Ook kan er bijna een kwart meer stroom worden opgewekt dan eerder werd gedacht. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekend.

"Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd", aldus Kamp die aankondigde dat het Deense bedrijf Dong Energy het windpark bij Borssele mag gaan aanleggen. In totaal brachten 38 bedrijven een bod uit. Door de scherpe concurrentie tussen de bedrijven die inschreven is Kamp nu minder subsidie kwijt aan het park. "Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie."

Kamp en zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wezen in 2014 drie locaties aan om snel nieuwe grote windparken op zee aan te kunnen leggen. Ze wilden zo de kosten drukken. In de drie gebieden komen in totaal vijf windparken. Dit jaar nog start de inschrijving voor het tweede windpark bij Borssele. Het is de bedoeling dat in 2023 alle vijf de parken in gebruik zijn en voldoende energie leveren om 5 miljoen Nederlandse huishoudens van energie te voorzien. Netbeheerder TenneT zorgt ervoor dat de op zee opgewekte stroom aan land wordt gebracht. Kamp becijferde eerder al dat ook dat de komende vijftien jaar een besparing van 3 miljard euro oplevert.

Energieakkoord
De windmolens zijn nodig om de afspraken uit het energieakkoord te halen. Daarin is onder meer afgesproken dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet worden opgewekt. De aangewezen locaties voor deze vijf windmolenparken liggen op twee gebieden bij Noord- en Zuid-Holland na, zeker 22 kilometer uit de kust.

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) spreekt van een beslissende stap voor windenergie op zee die tot nu toe steevast als duur werd gezien. Dorine Bosman, manager Shell, feliciteert Dong met het goede bod en is ook teleurgesteld dat Shell niet heeft gewonnen. Met Eneco en Van Oord wilde Shell de windmolens bij Borssele bouwen. Er moeten nog vier parken worden gebouwd: Shell kijkt daar met interesse naar.

Windpark Borssele valt flink goedkoper uit
Windpark Borssele valt flink goedkoper uit (Foto: ANP)

Senaat morrend achter justitiebegroting

Na de Tweede Kamer lijkt ook de Eerste Kamer met tegenzin in te stemmen met de fel bediscussieerde begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De oppositiepartijen D66 en CDA willen eigenlijk extra geld voor politie, justitie en rechtspraak, maar zullen niet tegenstemmen.

Dat gebeurt wel met de rug tegen de muur, bleek dinsdag tijdens het debat over de aanvullende begroting van 2016. Tegenstemmen zou namelijk betekenen dat ook het 'beetje' extra geld voor veiligheid dat al in de begroting is opgenomen niet door zou gaan. En daar is volgens de partijen niemand mee gebaat.

De partijen in de Eerste Kamer blijven ontevreden over justitieminister Ard van der Steur. Hij zou alles op alles moeten zetten om binnen het kabinet voldoende extra geld los te krijgen voor veiligheid, maar dat heeft hij naar het oordeel van de kritische Eerste Kamerleden niet goed genoeg gedaan.

Erg kritisch
Zelfs Van der Steurs partijgenoot Anne-Wil Duthler van de VVD was erg kritisch. Zij is er niet echt gerust op dat Van der Steur de problemen structureel gaat oplossen.

De Eerste Kamer stemt volgende week over de begroting en over voorstellen van de Senatoren Hans Engels (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) voor toch nog extra geld dit najaar en de komende jaren.

Senaat morrend achter justitiebegroting
Senaat morrend achter justitiebegroting (Foto: ANP)

FNV onderzoekt dertig dossiers chroom-6

De FNV gaat dertig dossiers onderzoeken van mensen die hebben gewerkt met de schadelijke chroom-6-verf bij het voormalige NedTrain in Tilburg. Dat is dinsdagavond duidelijk geworden op een informatiebijeenkomst van de FNV.

In totaal kwamen daar veertig mensen op af. Het waren allemaal werknemers die op een of andere manier hebben gewerkt met de kankerverwekkende stof. Naast oud-medewerkers waren er ook mensen aanwezig die via een re-integratieproject bij NedTrain met de verf hadden gewerkt.

"Wij zijn erg geschrokken van de verhalen. De dossiers worden nader onderzocht door ons bureau Beroepsziekten. Daar zijn ze gespecialiseerd in het naar boven halen van beroepsziekten", zegt een woordvoerster van de FNV. Die hoopt dat werkgevers bewuster omgaan met schadelijke stoffen. "Veiligheid is zichtbaar, maar gezondheidsschade niet."

FNV onderzoekt dertig dossiers chroom-6
FNV onderzoekt dertig dossiers chroom-6 (Foto: ANP)

Uitslagen eerste voorronde Champions League 05/07/2016

Voor drie clubs zit de Champions League er al weer op. De andere drie clubs zijn nog drie voorronden verwijderd van de groepsfase van de Champions League. 

Alashkert mag volgende week in de tweede voorronde op bezoek bij Dinamo Tiblisi uit Georgië. Valletta zal het Servische Rode Ster Belgrado op bezoek krijgen en The New Saints spelen in de volgende ronde thuis tegen APOEL FC uit Cyprus. De return tussen Flora Tallinn en Lincoln Red Imps staat woensdag op het programma. De winnaar van dat duel zal de tweede ronde een tweekamp moeten aangaan met Celtic. 

Uitslagen eerste voorronde Champions League - returns

Thuis Uit Uitslag agg.
Tre Penne (San) The New Saints (Wal) 0-3 1-5
B36 Tórshavn (Far) Valletta (Mal) 2-1 2-2*
Alashkert (Arm) FC Santa Coloma (And) 3-0 3-0

*door op uitdoelpunten

Wimbledon - Het publiek

Soms word ik tijdens het kijken naar een tenniswedstrijd afgeleid door het publiek. Zo zat er gisteren tijdens de partij van Andy Murray vs Nick Kyrgios een man in een raar pak. Een groen pak met een gekleurde kraag en een groene puntmuts. Het ensemble werd afgemaakt met een maffe zonnebril. 'Waarom?' vroeg ik me af. Die man is vast fan van iemand of misschien is het symbolisch voor een land, maar ik kon niets bedenken.

'Nick Carter treft schikking met uitsmijter'

Nick Carter heeft diep in de buidel getast om een schikking te treffen met de uitsmijter van een bar die hij in januari had aangevallen. Bronnen die op de hoogte zijn van de zaak vertellen aan TMZ dat de schadevergoeding een bedrag is met zes nullen.

Carter werd na het voorval op 13 januari samen met een vriend gearresteerd in Key West. Ze waren al een aantal keer gevraagd te vertrekken uit een bar. Eenmaal buiten sloeg de vlam in de pan. Het leverde de zanger een nacht op in de cel.

Eind maart was de zanger van de Backstreet Boys al door een rechter veroordeeld tot een werkstraf van 25 uur voor de vechtpartij. De uitsmijter in kwestie had Carter zelf aangeklaagd in een civiele zaak. Die zaak is nu dus geschikt.

'Nick Carter treft schikking met uitsmijter'
'Nick Carter treft schikking met uitsmijter' (Foto: BuzzE)

DNA RAF-leden op Duitse plaats delict

De overval van twee weken geleden op een Duitse geldwagen is vermoedelijk inderdaad het werk van drie voortvluchtige oud-leden van de Rote Armee Fraktion (RAF). Op de plaats delict is DNA van twee van hen gevonden, liet de politie weten. Of naast Ernst-Volker Staub (61) en Burkhard Garweg (47) ook Daniela Klette (57) aan de overval deelnam is minder duidelijk, maar wel waarschijnlijk.

De geldwagen in Cremlingen werd op 25 juni overvallen. De drie gemaskerde daders, onder wie een vrouw, bedienden zich onder meer van een antitankwapen en een automatisch geweer. De actie deed denken aan twee roofovervallen van vorig jaar.

De politie houdt de drie ex-terroristen nu verantwoordelijk voor negen overvallen sinds 2011. De buit bedroeg in totaal ongeveer 400.000 euro. Het drietal, dat zich al decennia schuilhoudt, zou op roof uit zijn om het hoofd ook op hun oude dag boven water te kunnen houden.

DNA RAF-leden op Duitse plaats delict
DNA RAF-leden op Duitse plaats delict (Foto: ANP)

'Jumbo-afperser' in hoger beroep

De zogenoemde Jumbo-afperser Alex O. (51) gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot acht jaar cel. Zijn advocaat, Tjalling van der Goot, heeft dat dinsdag laten weten.

De rechtbank in Groningen veroordeelde hem afgelopen vrijdag tot acht jaar cel wegens bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

"Cliënt ontkent elke betrokkenheid bij de feiten", staat in een verklaring van de advocaat. De verdediging noemt de onderbouwing van het bewijs uiterst wankel. "Aan divers ontlastend materiaal is de rechtbank voorbij gegaan."

'Jumbo-afperser' in hoger beroep
'Jumbo-afperser' in hoger beroep (Foto: ANP)

Theresa May wint eerste verkiezingsronde

Theresa May heeft de eerste ronde gewonnen van de verkiezing bij de Conservatieven voor de opvolging van premier David Cameron. De voormalige minister van Defensie Liam Fox was met slechts zestien stemmen de eerste afvaller.

May, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, kreeg 165 stemmen. De minister van Klimaat en Energie, Andrea Leadsom, wist 66 stemmen te vergaren. Michael Grove was derde met 48 stemmen. Stephen Crabb, de bewindsman op Werkgelegenheid en Pensioenen, won 34 stemmen.

De stemmen worden uitgebracht door de 330 parlementariërs van de partij. De tweede ronde is donderdag. May werd vooraf al beschouwd als de grootste kanshebber om Cameron als leider van de partij en premier op te volgen.

Theresa May wint eerste verkiezingsronde
Theresa May wint eerste verkiezingsronde (Foto: ANP)

Uitslagen eerste voorronde Europa League 05/07/2016

Voor de eerste drie clubs is hun avontuur in de UEFA Europa League al weer voorbij. Vandaag werden de eerste returns gespeeld in de eerste voorronde. Široki Brijeg, Chikhura Sachkhere en Jeunesse Esch liggen al weer uit het toernooi. 

Woensdag en donderdag worden de overige 45 duels gespeeld in de eerste voorronde. De Nederlandse deelnemers zijn AZ, Heracles Almelo en Feyenoord. AZ en Heracles zullen in de derde voorronde instromen. Bekerwinnaar Feyenoord is al geplaatst voor de groepsfase.

Uitslagen eerste voorronde Europa League - returns 

Thuis Uit Uitslag agg.
Birkirkara FC (Mal) Široki Brijeg (Bos) 2-0 3-1
Chikhura Sachkhere (Geo) Zimbru Chișinău (Mol) 2-3 3-3*
Jeunesse Esch (Lux) St Patrick's Athletic (Ier) 2-1 2-2*

* door op uitdoelpunten

Zangeres Mel B is bijna 14 kilo afgevallen

Mel B is bijna 14 kilo afgevallen. Op vakantie op Ibiza showt de voormalige Spice Girls-zangeres het resultaat van het harde werken in de sportschool.

"Een paar maanden geleden was ik nog bijna 30 pond zwaarder. Ik stuurde mezelf op missie om dat te veranderen, van binnen en van buiten. Ik streef naar de beste versie van mezelf", zegt de 41-jarige zangeres op Instagram. "Geloof me, het is niet gemakkelijk. Het kost veel discipline en wilskracht. Het is niet leuk om als enige meisje niet te drinken op een feestje en als eerste van allemaal wakker te worden bij het krieken van de dag om te gaan trainen."

"Ik ben niet perfect, maar ik probeer het. Maar al het harde werken betaalt zich nu wel uit", vervolgt Melanie Brown, die ook tijdens de vakantie op Ibiza in de sportschool te vinden is om een uurtje vet te verbranden op de loopband. "Ik voel me nu fantastisch en wordt alleen maar beter."

Melanie viert op Ibiza met haar man Stephen Belafonte alvast dat ze bijna tien jaar getrouwd zijn. Deze mijlpaal bereiken ze in juni volgend jaar.

Zangeres Mel B is bijna 14 kilo afgevallen
Zangeres Mel B is bijna 14 kilo afgevallen (Foto: BuzzE)

BlackBerry stopt met Classic model

BlackBerry haalt het Classic-model van de markt. Die telefoon was eind 2014 gelanceerd. Het moest BlackBerry hip en happening maken. Het Canadese bedrijf wilde mensen lokken die niets zagen in touchscreens en terug verlangden naar een fysiek toetsenbord, maar dat is niet echt gelukt.

"Classic is een ongelofelijk werkpaard geweest voor onze klanten. Het heeft alle verwachtingen overtroffen. Maar het heeft de gemiddelde levensduur van een smartphone in de huidige markt ruimschoots overtroffen", schreef bestuurder Ralph Pini dinsdag.

Blackberry stopt met Classic model
Blackberry stopt met Classic model (Foto: BuzzT)

Red Dead Redemption eindelijk backward compatible

De fantastische westerngame Red Dead Redemption komt eindelijk beschikbaar voor Xbox One via backward compatibility. Vanaf aankomende vrijdag wordt Rockstars hitgame uit de vorige consolegeneratie beschikbaar gesteld.

Alle versies van RDR zijn beschikbaar; de standaardversie, de Undead Nightmare-versie en de Game of the Year Edition. Mocht je de game nog niet hebben, dan is er een leuk extra'tje te vermelden: Red Dead Redemption is momenteel afgeprijsd en aan te schaffen voor slechts €7,50 als je een gold-abonnement hebt.

RDR was de nummer 3 van meest gewilde backward compatibility-titels met 148.000 stemmen. De nummer 2 en 1, met respectievelijk 162.000 en 179.000 stemmen, zijn The Elder Scrolls V: Skyrim en Call of Duty: Black Ops II.

Serena en Venus Williams zetten stap richting 'Sister Act'-finale op Wimbledon

De finale op Wimbledon tussen de Serena en Venus Williams behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Beide zusjes in Londen wisten dinsdag hun kwartfinales te winnen. Ook Angelique Kerber en Elena Vesnina hebben de halve finales weten te halen. 

Serena Williams rekende met twee keer 6-4 af met Anastasia Pavlyuchenkova. De Russin kon niet door de service van Williams breaken. Titelverdedigster Williams sloeg tot twee keer bij 4-4 toe en die ene break bleek steeds voldoende om de set te pakken. Serena Williams speelt in de volgende ronde tegen Elena Vesnina, die eenvoudig Dominika Cibulkova wist te verslaan. Het werd 6-2 en 6-2. 

Venus Williams heeft voor het eerst sinds 2010 weer eens een halve finale van een Grand Slam gehaald. De 36-jarige Williams won na een moeizame eerste set van Yaroslava Shvedova. Het werd 7-6(5) en 6-2. Williams starte slordig en moest op 4-5 een setpunt van Shvedova wegwerken. Er kwam een tiebreak en opnieuw was het Shvedova die voor kwam. Op 2-5 maakte de Kazachse enkele fouten, waardoor Williams terug kon komen en de set kon pakken. 

In de tweede set bleef Shvedova fouten maken en kon Williams, die beter ging spelen uitlopen naar 5-1. Een game later kon ze het uitserveren en volgde bij de winst een grote lach op haar gezicht. Venus Williams is met 36-jaar de oudste halvefinaliste van een Grand Slam sinds Martina Navratilova in 1994 de halve finale van Wimbledon haalde. Om opnieuw de finale op Wimbledon te halen moet Williams winnen van Angelique Kerber. De winnares van de Australian Open versloeg Simona Halep in twee sets. Het werd 7-5 en 6-2. 

Woensdag worden de kwartfinales bij de heren gespeeld. Donderdag is het aan Vesnina en Kerber om een nieuwe Sister Act te voorkomen. 

Venus Williams staat voor het eerst sinds 2010 in de halve finale van een Grand Slam. (PRO SHOTS/Action Images)
Venus Williams staat voor het eerst sinds 2010 in de halve finale van een Grand Slam. (PRO SHOTS/Action Images)

 

Mourinho: ''Vertrek Giggs niet mijn verantwoordelijkheid''

De kersverse manager van Manchester United José Mourinho heeft vandaag zijn eerste persconferentie achter de rug. The Special One lichtte onder andere toe hoe het vertrek van clubiccon Ryan Giggs tot stand is gekomen.

Zo werd er tijdens de persconferentie wederom uitgehaald naar collega Wenger, die volgens Mourinho te weinig titels in de afgelopen tien jaar zou hebben binnengehaald. Ook reageerde Mourinho op de kritiek die hij kreeg over het feit dat hij jeugdspelers nooit een kans zou geven. ''Ik heb 49 jeugdspelers naar het eerste elftal gezet. 49! Jeugdspelers zet ik in als er in het eerste team veel blessures zijn, maar in de afgelopen jaren zijn er heel weinig spelers van mij geblesseerd. Het tweede is dat als je geen hoge doelen hebt bij een club, dat je ze makkelijker kunt inzetten.'', aldus Mourinho. 

Voor Ryan Giggs kwam er onlangs een einde aan 29 trouwe dienstjaren bij Man. United. Volgens Mourinho ambieerde Giggs een functie als United manager. ''Hij kon elke belangrijke baan krijgen die hij wilde, maar hij koos er zelf voor om weg te gaan. De reden dat de clubleiding, met onder andere Ed Woodward, voor mij koos en niet voor hem, hoef ik niet te verantwoorden.'', legde Mourinho uit.

De gehele persconferentie is hieronder te bekijken.

 

Dark Sword krijgt nerf in Dark Souls III

Sinds afgelopen weekend heeft From Software een update uitgebracht voor Dark Souls III, waarin onder andere de beruchte Dark Sword een nerf krijgt. Het wapen werd door veel spelers gezien als te krachtig vanwege hoge schade in combinatie met de aanvalsnelheid en was daarom vooral gehaat in PVP.

Patch 1.09 werd afgelopen vrijdag uitgebracht en brengt naast een nerf voor de Dark Sword (5% minder schade) nog een aantal andere veranderingen met zich mee. Zo zijn sommige andere wapens juist krachtiger geworden zoals Yorshka's Spear, en zijn van sommige items weer andere eigenschappen veranderd, zoals gewicht of scaling-bonussen. Bekijk alle patch notes hieronder.

 • All Dagger weapons: increased critical attack power.
 • Dark Sword: reduced weapon efficiency.
 • Anri’s Straight Sword: reduced scaling effects.
 • Wolnir’s Holy Sword: added faith scaling and adjusted weapon efficiency accordingly.
 • Crescent Moon Sword: added intelligence scaling and adjusted weapon efficiency accordingly.
 • Morne’s Great Hammer: added faith scaling and adjusted weapon efficiency accordingly.
 • Lothric’s Holy Sword: added faith scaling and adjusted weapon efficiency accordingly.
 • Yorshka’s Spear: increased FP damage effects.
 • Scholar’s Candlestick: reduced sorcery-strengthening properties.
 • Demon’s Fist: reduced weight.
 • Greatsword of Judgement: increased attack power.
 • Heysel’s Pick: increased intelligence scaling.
 • All shield-piercing weapons: added shield-piercing properties to regular attacks.
 • All Skills that enchant a weapon with special properties: extended length of effect.
 • Obscuring Ring: increased distance at which ring takes effect.
 • Hornet Ring: adjusted efficiency.
 • Black Serpent: adjusted tracking.
 • Lightning Stake: now requires 1 attunement slot.
 • Magic Barrier/Great Magic Barrier: extended length of effect.
 • Divine Pillars of Light: increased attack power.
 • White Dragon Breath: reduced stamina consumption.
 • All Bug Pellet items: extended length of effect.
 • Addressed other game balance issues and fixed other flaws.

Rotterdam in gesprek over salafistenschool

Burgemeester Ahmed Abouteleb van Rotterdam gaat met de kopers van een oud schoolgebouw in de stad aan tafel, die er een instituut voor salafisten zouden willen vestigen. Aboutaleb zal de eigenaren om opheldering vragen "juist ook vanwege de ontstane commotie".

Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. In de Kamer zijn grote zorgen over de mogelijke vestiging van een salafistenschool. Politici zien in het salafisme, dat een stroming is binnen de islam, een kweekvijver voor jihadisme.

Asscher had dinsdagochtend overleg met Aboutaleb over de kwestie. De burgemeester zal duidelijk maken dat gemeente noch Rijk zal accepteren dat er in het pand activiteiten komen die zich keren tegen Nederland, de samenleving en de rechtsstaat.

Onrust onterecht

Volgens de kopers, Stichting WAQF, is de ontstane onrust zeer onterecht. In een verklaring schrijft WAQF: "Stichting WAQF is gesticht in 1989 met een orthodox-islamitische grondslag. Helaas wordt dit in de samenleving veelal en onterecht geassocieerd met geweld en het verheerlijken van terrorisme. Geweld, onverdraagzaamheid en terreur staan echter op gespannen voet met de fundamentele uitgangspunten van de islam, die juist wederzijds respect, goed rentmeesterschap, barmhartigheid en tolerantie uitdraagt."

Volgens de organisatie wijst het "vanzelfsprekend terreur en onverdraagzaamheid af". "Uit de WAQF moskee is nooit een oproep gedaan voor jihadisme en er is geen enkele zogenoemde 'jihadist' richting Syrië of Irak vertrokken", benadrukt de stichting. "Wij moeten samen haat, onverdraagzaamheid en polarisatie te bestrijden."

Rotterdam in gesprek over salafistenschool
Rotterdam in gesprek over salafistenschool (Foto: ANP)

Koe ontsnapt aan politie

Er kwam zelfs een politiehelikopter aan te pas om de koe op te sporen, maar het lukte niet. Het dier deed wat misdadigers op de vlucht zelden voor elkaar krijgen: ontkomen. De koe had ook alle reden voor een vlucht, want ze was er vandoor gegaan op het terrein van het slachthuis in Kaiserslautern.

Automobilisten zagen tot hun verbazing het bruine rund door de straten richting het centrum van de Duitse stad galopperen. De gewaarschuwde politie zette de achtervolging in, zag de koe zo nu en dan verderop voorbijrennen, zelfs over het spoor. Maar ze kreeg haar niet te pakken. En dus kwam er een heli aan te pas. Maar zelfs die moest passen toen het dier de juiste ontsnappingsstrategie toepaste en spoorloos in een dicht bos verdween.

De zoektocht werd daarna afgebroken.

Koe ontkomt aan politie
Koe ontkomt aan politie (Foto: BuzzO)

Tot zestien jaar voor terroristen Verviers

De leden van de in januari 2015 in het Belgische Verviers opgerolde terreurcel krijgen celstraffen van dertig maanden tot zestien jaar. De rechtbank in Brussel oordeelde dinsdag dat de verdachten een aanslag wilden plegen in België, zeer waarschijnlijk op vliegveld Zaventem bij Brussel.

Volgens de rechter had de cel via tussenpersoon Abdelhamid Abaaoud continu contact met IS in Syrië. Abaaoud wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij ontkwam maar werd enkele dagen later in een voorstad van Parijs gevonden en doodgeschoten.

Bij de inval in een gehuurde woning in Verviers vond de politie wapens, politie-uniformen en springstof. Twee verdachten werden doodgeschoten. In een door Abaaoud gehuurd huis in Athene is een mobieltje gevonden met schetsen van een aankomsthal en een man met een bagagewagentje, waarbij 'bom' en 'Zaventem' stonden vermeld.

Op 22 maart dit jaar vond er toch een terreuraanslag op Zaventem plaats.

Tot zestien jaar voor terroristen Verviers
Tot zestien jaar voor terroristen Verviers (Foto: ANP)

Instagram moet info gebruiker geven

Instagram moet laten weten wie gebruiker jaatogg is en waar hij of zij woont. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag beslist. 'Jaatogg' heeft vorig jaar pornografische foto's met daarbij de bijnaam van een minderjarig meisje geplaatst, waardoor hij de suggestie wekte dat het om haar ging. De afbeeldingen werden verspreid door bekenden van haar.

Instagram verwijderde het account, maar wilde de gegevens van de gebruiker niet geven. De moeder van het meisje stapte daarom naar de rechter. Die zegt dat de dader alleen via de gegevens van Instagram kan worden gevonden. De belangen van het meisje zijn belangrijker dan de privacy van de dader, "anders zou zij vogelvrij zijn voor dit soort acties van anonieme personen", aldus de rechter.

Instagram moet info gebruiker geven
Instagram moet info gebruiker geven (Foto: BuzzT)

Paris Jackson heeft weer contact met moeder

Een dag nadat bekend werd dat Michael Jackson's ex-vrouw Debbie Rowe met borstkanker is opgenomen in het ziekenhuis, heeft hun dochter Paris weer contact met haar gezocht.

Paris Jackson stuurde haar moeder het bericht 'I love you', zo hebben bronnen uit de familie Jackson laten weten aan TMZ. Het is de bedoeling dat Paris Debbie na de operatie gaat bezoeken.

Paris verbrak naar verluidt ruim een jaar geleden het contact met Debbie, tot wie ze na de dood van haar vader Michael Jackson juist toenadering had gezocht.

Michaels oudste kinderen Prince Michael Junior (19) en Paris Michael Katherine (18) groeiden het grootste deel van hun leven op zonder hun biologische moeder.

Paris Jackson heeft weer contact met moeder
Paris Jackson heeft weer contact met moeder (Foto: BuzzE)

OM eist zes jaar cel tegen jihadstrijders

Vier jihadstrijders in de leeftijd van 23 tot 29 jaar die naar Syrië zijn afgereisd om te vechten voor IS of Jabhat al-Nusra moeten daarvoor zes jaar de cel in. Dit zeiden de aanklagers dinsdagmiddag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De officieren van justitie spraken hun strafeis bij verstek uit, omdat het viertal zich inmiddels al enkele jaren in Syrië of Irak bevindt. Er waren ook geen advocaten om hun belangen te behartigen.

De vier kwamen bij de Nederlandse autoriteiten in beeld tijdens een onderzoek naar jihadgangers, dat in april 2013 startte en waarin het Openbaar Ministerie (OM) uiteindelijk zeventien verdachten op de korrel nam. Tien van hen stonden vorig jaar al voor de rechter vanwege verboden activiteiten in Nederland. Het proces tegen nog eens drie Syriëgangers wordt later gevoerd. In hun zaken zijn advocaten ingeschakeld die aanvullende onderzoekswensen hebben ingediend.

Strafblad
Het OM noemde de vier Syriëgangers schuldig aan deelname aan een terroristische organisatie, het voorbereiden van terroristische misdrijven en opruiing door de gewapende strijd voor de jihad via social media aan te prijzen. De jihadisten verlieten Nederland onafhankelijk van elkaar in 2012 en 2013, volgens het OM steeds kort nadat ze in aanraking waren gekomen met ,,radicaal, extremistisch gedachtegoed". Drie van hen hebben een strafblad.

Van het viertal is de 28-jarige Driss D. mogelijk overleden. Zijn familie heeft al maanden geen teken van leven gekregen en heeft ook berichten ontvangen dat hij zou zijn gedood. Zolang daar geen onomstotelijk bewijs voor is, vindt het OM dat het proces tegen de man gewoon moet worden gevoerd.

OM eist zes jaar cel tegen jihadstrijders
OM eist zes jaar cel tegen jihadstrijders (Foto: ANP)

Veel bioscoopbezoek voor Absolutely Fabulous

Nederland moet nog even wachten op de filmversie van Absolutely Fabulous, maar in het Verenigd Koninkrijk en Ierland doet Absolutely Fabulous: The Movie goede zaken in de bioscopen. Het openingsweekend was volgens NME goed voor een omzet van 4,04 miljoen pond, omgerekend 4,7 miljoen euro.

Daarmee beleeft de Britse comedy rond het iconische duo Edina en Patsy het beste openingsweekend sinds de James Bondfilm Spectre die in oktober in de eerste drie dagen 16,3 miljoen pond opbracht.

Absolutely Fabulous: The Movie, met Jennifer Saunders en Joanna Lumley in de hoofdrollen, draait vanaf 21 juli in de Nederlandse bioscopen.

Veel bioscoopbezoek voor Absolutely Fabulous
Veel bioscoopbezoek voor Absolutely Fabulous (Foto: BuzzE)

Stephen Colbert vs. Atleten vs. Super Mario Bros. 3-speedrunner

Summer Games Done Quick 2016 is begonnen en dat is Stephen Colbert niet ontgaan. Hij nodigde bekend Super Mario Bros. 3-speedrunner Mitch Fowler uit voor een uitdaging. Wie is sneller: Mitch Fowler in Super Mario Bros. 3, vier atleten die een 4 x 400 meter relay rennen of Stephan Colbert...die een hot pocket eet?

Het resultaat, iets meer dan zes minuten aan onschuldige humor, zie je hieronder. Zelf naar Games Done Quick kijken? Ze zijn hier nog altijd live aan het gamen en hebben na twee dagen al ruim tweehonderdduizend dollar opgehaald.

FBI-chef: vervolg Clinton niet om e-mails

De FBI ziet geen reden de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton te vervolgen voor haar omgang met haar e-mail in de periode dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. Dat heeft FBI-directeur James Comey dinsdag gezegd.

De FBI rondt het onderzoek naar Clinton af en legt het aan het Openbaar Ministerie voor. Dat moet beslissen over vervolging.

FBI-chef: vervolg Clinton niet om e-mails
FBI-chef: vervolg Clinton niet om e-mails (Foto: ANP)

'Jezus' van Rembrandt naar Rembrandthuis

Voor het eerst sinds hij het schilderde komt Het Hoofd van Christus van Rembrandt van Rijn naar Nederland. Het doek is vanaf vrijdag te zien in museum het Rembrandthuis in Amsterdam, waar het 360 jaar geleden in de huiskamer van de Hollandse meester hing.

Het schilderij is van een jonge man met zwart haar en een zwarte baard. Wie er model voor stond is niet zeker, maar vermoedelijk was het een jonge joodse man die bij Rembrandt in de buurt woonde. Het doek werd in 2011 herontdekt. De Hollandse meester schilderde twee 'hoofden van Christus'. Het andere schilderij hangt in de Gemäldegalerie in Berlijn.

Het Rembrandthuis is tegenwoordig een museum, maar tussen 1639 en 1658 woonde Rembrandt er. Op basis van een inventarisatie van de toenmalige inboedel is de inrichting zo zorgvuldig mogelijk nagebootst.

'Jezus' van Rembrandt naar Rembrandthuis
'Jezus' van Rembrandt naar Rembrandthuis (Foto: ANP)

Kort geding winkeliers tegen PostNL

Winkeliers die een afhaalpunt van PostNL huisvesten, hebben een kort geding aangespannen tegen het postbedrijf vanwege de verlaging van de vergoeding die zij ontvangen. De zaak dient op 3 augustus bij de rechtbank in Den Haag.

PostNL maakt misbruik van zijn economische machtspositie en is niet gerechtigd deze verlaging eenzijdig door te voeren, vindt branchevereniging VVP. PostNL kondigde eerder dit jaar een verlaging aan van de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten. De maatregel treft circa 2500 ondernemers. Het bedrijf betaalt 25 tot 40 procent minder, aldus de VVP.

De brancheorganisatie vindt dat onredelijk, ook omdat de huidige afspraken winkeliers geen ruimte laten om ook zaken te doen met andere bezorgbedrijven.

Kort geding winkeliers tegen PostNL
Kort geding winkeliers tegen PostNL (Foto: ANP)

Kittel klopt Coquard in langste Touretappe

Marcel Kittel heeft de vierde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. In de massasprint in Limoges was de Duitser van Etixx-Quick-Step nipt te snel voor Brian Coquard. De Nederlander Dylan Groenewegen eindigde op een fraaie vierde plaats. Vlak voor hem finishte geletruidrager Peter Sagan.

Na de wandeletappe van gisteren hadden de wielrenners meer zin in de 237,5 kilometer lange rit tussen Saumur en Limoges, de langste etappe van deze Tour. Al snel vormde zich een kopgroep van vier man: Oliver Naesen (IAM Cycling), Alexis Gougerard (AG2R-La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Andreas Schillinger (Bora-Argon18).

Het viertal bouwde een maximale voorsprong van zes minuten op, maar langzaam maar zeker knabbelde het peloton hier wat vanaf. In de finale die op en af ging moest Gougerard op veertig kilometer van de meet zijn medevluchters als eerste laten gaan. Op dat moment bedroeg de voorsprong al minder dan een minuut.

Deze voorsprong werd seconde voor seconde kleiner met een peloton dat hard moest werken om het verschil te dichten. Op zeven kilometer van de meet waren Irizar en Naesen de laatste twee die gegrepen werden, waardoor het woord aan de sprinters was. Lotto-Soudal van André Greipel greep het initiatief, maar de Duitser kwam te vroeg op kop in de sprint en was kansloos in de sprint die bergop ging. Kittel had zijn timing wel voor elkaar en won met een zeer nipt verschil van Coquard. Sagan pakte plek drie, voor Groenewegen die in de laatste kilometer van ver moest komen.

Uitslag

# Rijder Nat Team Tijd
1 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 5u28'30"
2 Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
3 Peter Sagan Slw Tinkoff + 00' 00''
4 Dylan Groenewegen Ned Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
5 Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 00''
6 Sondre Enger Noo IAM Cycling + 00' 00''
7 Daniel McLay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 00''
8 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data + 00' 00''
9 Samuel Dumoulin Fra AG2R La Mondiale + 00' 00''
10 Simon Gerrans Aus Orica–BikeExchange + 00' 00''

Kittel en Coquard waren in een spannend sprintduel verwikkeld (Pro Shots / Action Images)
Kittel en Coquard waren in een spannend sprintduel verwikkeld (Pro Shots / Action Images)

Jochies rammen politiewagen met auto van opa

Twee jochies van 14 en 15 jaar oud zijn maandagnacht door de politie aangehouden. Het duo heeft tijdens een achtervolging een politieauto geramd, meldt Omroep Brabant.

Rond 1.00 uur kreeg de politie een melding dat er vermoedelijk een auto werd gestolen in de Tilburgse wijk Heerevelden. In de buurt van winkelcentrum Heyhoef zagen de agenten de verdachten rijden, in een auto met gedoofde lichten. Een stopteken werd genegeerd, dus agenten zetten de achtervolging in.

Nadat een van de achtervolgende politiewagens de auto kon inhalen, werd deze politieauto tot twee keer toe geramd. Daarna kwam de auto met daarin de joyridende pubers tot stilstand tegen twee geparkeerde auto's.  De knullen gingen er nog vandoor, maar konden vrij snel aangehouden worden. De auto waarin ze reden, bleek van hun opa te zijn. De politie onderzoekt of er sprake is van diefstal.

Veroordeling levenslang moord Wiels bevestigd

De levenslange veroordeling voor de moordenaar van politicus Helmin Wiels uit Curaçao blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. Hij was leider van de toen grootste politieke partij, Pueblo Soberano (Souverein Volk).

Elvis K. kreeg zijn levenslange straf eind augustus 2014 van de rechtbank in Willemstad, ook nog voor twee andere moorden. Het gerechtshof bevestigde dat vonnis later.

K. had aangevoerd dat als hij voor het ondergaan van zijn levenslange straf aan Nederland wordt overgedragen, hij geen uitzicht meer heeft om nog ooit vrij te komen. Dat zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Volgens het hof en de Hoge Raad staat hem echter niets in de weg om in Nederland later om nieuwe beoordeling van zijn zaak te vragen.

Veroordeling levenslang moord Wiels bevestigd
Veroordeling levenslang moord Wiels bevestigd (Foto: ANP)

Brand woedde aan boord van vlucht MS804

Op de cockpitvoicerecorder (CVR) van de in mei in de Middellandse Zee neergestorte vlucht MS804 van EgyptAir is te horen dat er pogingen worden ondernomen om een brand aan boord te blussen. Het onderzoekscomité in Egypte deelde dat dinsdag mee.

Het gesprek bevestigt de informatie van de andere zwarte doos, de flightdatarecorder (FDR). Daarop werd ontdekt dat er sprake was van rookontwikkeling bij een toilet.

Alle 66 inzittenden van de Airbus A320 kwamen om het leven. De vlucht was vertrokken uit Parijs en was onderweg naar Caïro, de hoofdstad van Egypte.

Brand woedde aan boord van vlucht MS804
Brand woedde aan boord van vlucht MS804 (Foto: ANP)

Chinese mega-telescoop is klaar

Sinds 2009 werd eraan gebouwd, er moesten duizenden mensen voor verhuizen en heel het project heeft zo'n 1,2 miljard yuan (ruim 160 miljoen euro) gekost, maar hij is nu klaar, de grootste radiotelescoop ter wereld. Binnenkort kan met de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) de ruimte worden afgezocht op zoek naar tekenen van buitenaards leven.

Afgelopen zondag werd het laatste onderdeel aan de telescoop met een diameter van 500 meter bevestigd. De telescoop wordt gebouwd in een natuurlijke kom in de bergen van Pingtang County in de zuidwestelijke provincie Guizhou. Er woonden 9000 mensen te dicht bij de telescoop, met hun mobiele telefoons en andere elektronische apparatuur zouden ze de ontvangst kunnen verstoren en dus moesten ze verhuizen.

Wetenschappers gaan hem nu testen op onregelmatigheden, vertelt Zheng Xiaonian, plaatsvervangend hoofd van de National Astronomical Observatory of China, onderdeel van de Chinese Academie van Wetenschappen. "Het project maakt het mogelijk om verder te zoeken naar vreemde objecten, de oorsprong van het heelal beter te begrijpen en een boost te geven aan de wereldwijde speurtocht naar buitenaards leven", zegt Zheng.

Waarschijnlijk kan hij in september in gebruik worden genomen, de verwachting is dat de schotel de komende 20 jaar het belangrijkste onderzoeksinstrument zal zijn voor ruimteonderzoek.

Het bevorderen van China's ruimtevaartprogramma is een prioriteit voor de overheid in China. President Xi Jinping wil zijn land neerzetten als ruimtemacht. Rond 2036 moet er een Chinese astronaut op de maan zijn en het land is ook al begonnen met de bouw van een eigen ruimtestation.

Tot nu toe was de grootste radiotelescoop het Arecibo Observatory in Puerto Rico met een diameter van 305 meter. 

Scholier uit bus gehaald na opgestoken middelvinger

Een 19-jarige scholier uit Oss is door de politie uit een stadsbus gehaald. De reden hiervoor is dat de knaap zijn middelvinger had opgesoken naar de wetsdienaars, aldus Omroep Brabant.

Het voorval vond plaats nabij de Nieuwe Hescheweg in de Brabantse plaats. Waarom de jongen de agenten op het gebaar trakteerde, is niet bekend. Wel heeft de knul via een snelrechtprocedure direct een taakstraf van 32 uur gekregen.

'Waterschade boeren loopt op tot miljard'

De waterschade in het zuiden van Nederland voor boeren en andere ondernemers kan oplopen tot een miljard euro. Daarvan is de helft directe schade en de andere helft gevolgschade. Dat zei gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) van de provincie Limburg dinsdag bij het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer.

Verschillende organisaties en lokale besturen willen dat Noord- en Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant als rampgebied worden aangemerkt. Op die manier wordt het makkelijker voor gedupeerden om schade vergoed te krijgen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder al weten daar niets voor te voelen, omdat mensen zich tegen waterschade konden verzekeren.

Volgens Van den Broeck is alleen regenschade te verzekeren. Dat geldt niet voor al het overvloedige water wat na de regenval weer omhoog komt en dan pas schade veroorzaakt.

'Waterschade boeren loopt op tot miljard'
'Waterschade boeren loopt op tot miljard' (Foto: ANP)

Poptempel Paradiso te huur op Airbnb

Een nachtje doorbrengen in Paradiso, het kan deze zomer. De Amsterdamse poptempel heeft zich aangeboden op verhuurderswebsite Airbnb. Voor 100 euro kunnen twee personen heel Paradiso een dag en nacht huren.

De hoofdzaal wordt op 31 juli en op 10 en 15 augustus omgetoverd tot de "master bedroom", zei Jurry Oortwijn van Paradiso dinsdag. Het idee voor de verhuur ontstond tijdens een brainstormsessie over het 50-jarig bestaan, in 2018. Omdat er deze zomer nog een paar data waren waarop geen optredens gepland staan, werd besloten de actie dit jaar al te houden.

Bezoekers kunnen van vrijwel alle faciliteiten gebruikmaken. "Op de benedenverdieping heb je een ruime keuze aan toiletten. Zowel urinoirs als comfortabel zittende wc-potten. Op de eerste verdieping en heb je beschikking over 200 kluisjes", staat in de advertentie.

Geïnteresseerden moeten een motivatiebrief schrijven, waar Paradiso dan de leukste inzendingen uitkiest. Een feestje geven tijdens het verblijf is niet toegestaan.

Poptempel Paradiso te huur op Airbnb
Poptempel Paradiso te huur op Airbnb (Foto: BuzzT)

EU pompt miljoenen in cyberveiligheid

De Europese Commissie heeft dinsdag een akkoord ondertekend met het bedrijfsleven om te investeren in cyberveiligheid. In totaal moeten de bedrijven en de EU tot 2020 1,8 miljard euro gaan besteden. De eerste investering van de EU bedraagt 450 miljoen euro. De verwachting is dat de private sector drie keer zoveel gaat investeren.

De investeringen zijn onderdeel van een breder plan om Europa weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. Ook moet de sector cyberveiligheid op deze manier een betere concurrentiepositie krijgen. "Europa moet voorbereid zijn om cyberdreigingen het hoofd te kunnen bieden. De cyberdreigingen worden steeds geavanceerder en houden geen rekening met grenzen. Vandaag komen we daarom met concrete maatregelen om de weerbaarheid van Europa tegen dit soort aanvallen te vergroten en kennis veilig te stellen om onze digitale economie op te bouwen en uit te breiden", aldus eurocommissaris Andrus Ansip.

EU pompt miljoenen in cyberveiligheid
EU pompt miljoenen in cyberveiligheid (Foto: BuzzT)

Explosie bij Indonesisch politiebureau

Een zelfmoordterrorist op een motorfiets heeft zichzelf dinsdagochtend opgeblazen voor een politiebureau in de Indonesische stad Solo in Midden-Java. Een agent raakte lichtgewond.

De Indonesische president Joko Widodo, voormalig burgemeester van Solo, maande tot kalmte en droeg de politie op eventuele handlangers zo snel mogelijk op te sporen.

Solo staat bekend als een broeinest van religieus fundamentalisme. Het hoofd van de Indonesische inlichtingendienst, Sutisoyo, zei tegen MetroTV dat de dader een aanhanger was van de terreurgroep Islamitische Staat. De groep claimde zijn eerste aanslag in Indonesië in januari. Bij de actie in de hoofdstad Jakarta kwamen naast de vier daders vier mensen om het leven.

De Indonesische politie heeft in verband met het einde van de ramadan de bewaking bij kerken, moskeeën, winkelcentra en vliegvelden verscherpt.

Explosie bij Indonesisch politiebureau
Explosie bij Indonesisch politiebureau (Foto: ANP)

Utopianen leven op rijst en spinazie

De deelnemers aan het SBS6-programma Utopia gaan drie dagen lang op rijst en spinazie leven. Ze eten slechts één maaltijd per dag, om aandacht te vragen voor de situatie van de 42 miljoen Afrikanen die kampen met voedseltekorten. Dat meldt het Rode Kruis dinsdag.

Utopia-inwoner Benjamin vindt dat het tijd is om te handelen. "Hongersnood kan stoppen, wanneer mensen er gezamenlijk voor kiezen te helpen. We gaan het naar alle waarschijnlijkheid lastig krijgen, maar ik probeer het vol te houden door me te verplaatsen in de mensen daar. Deze actie draait om wilskracht."

Thomas van der Vlugt van StukTV heeft de voedselpakketten met rijst en spinazie dinsdag naar Utopia gebracht. Hij ging onlangs samen met het Rode Kruis naar Zimbabwe en heeft zelf ervaren hoe het is om nauwelijks te kunnen eten. Vier dagen lang woonde hij bij een gezin en at hij één maaltijd per dag, andijvie met maïsdeeg. "Soms was er zelfs alleen maar andijvie. Dat was wel erg weinig. Ik zat er maar vier dagen, maar zij hebben elke dag zo weinig te eten. Dat vind ik echt heel erg."

Noodtoestand
In Afrika hebben 42 miljoen mensen op dit moment te weinig voedsel. Als er geen hulp komt, stijgt dit aantal, aldus het Rode Kruis. In Lesotho, Malawi, Swaziland, Zimbabwe en delen van Zuid-Afrika is vanwege de droogte de noodtoestand uitgeroepen. De extreme droogte wordt mede veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño, dat eens in de drie tot zeven jaar voor komt.

Het Rode Kruis heeft geld nodig voor het uitdelen van voedsel, water en het geven van medische hulp. Daarnaast richt de hulporganisatie zich op hulp die zorgt voor langetermijnoplossingen, zoals het uitdelen van droogtebestendige zaden en de aanleg van voorzieningen voor schoon water.

Utopianen leven op rijst en spinazie
Utopianen leven op rijst en spinazie (Foto: BuzzE)

Forse toename faillissementen in juni

Het aantal faillissementen is afgelopen maand fors toegenomen. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) gingen er in juni 373 bedrijven bankroet. Dat is 42 procent meer dan een maand eerder en 5 procent meer dan in juni vorig jaar.

Vooral veel ondernemingen uit de detailhandel haalden het einde van de maand niet. Onder meer voor elektronicaketen Scheer & Foppen en voor slijterijketen Mitra viel vorige maand het doek.

Eerdere maanden liet het aantal faillissementen nog een dalende trend zien, aldus de KvK. In het eerste halfjaar gingen alles bij elkaar 15 procent minder bedrijven over de kop vergeleken met de eerste zes maanden van 2015.

Forse toename faillissementen in juni
Forse toename faillissementen in juni (Foto: ANP)

Zweedse meisjes ongewenst 'gevingerd' door 'vluchtelingen'

De Zweedse intregatiepogingen met ‘vluchtelingen’ zijn nog niet geheel geslaagd. Dit bleek tijdens het Putte i Parken festival. De groep jonge ‘vluchtelingen’ die op het festival de gruwelen van oorlog en geweld trachten te vergeten, vergat even dat ze niet langer in een Midden-Oosterse cultuur bivakkeerden waar meisjes zonder boerka gratis hoeren algemeen bezit zijn.

De 17-jarige blonde Alexandra Larsson genoot in eerste instantie van het concert en had niet de behoefte om ook nog eens fysiek te gaan genieten van betastingen. Ook een ‘onderzoek’ door begerige vluchtelingenvingers naar de status van haar vagina en omvang van haar borsten en billen stelde de blonde Zweedse niet op prijs. Zij gaf dit ook meerdere keren duidelijk te kennen aan de groep ‘vluchtelingen’ die achter haar stonden.

Helaas kwam door het festivalgeluid, een taalbarrière of cultuurkloof deze boodschap niet aan bij de ‘vluchteling’-jongens die zeiden onschuldig te zijn aan misdraging. Vervolgens gingen ze door met wat in de cultuur van afkomst normaal gedrag is met onzedelijk geklede vrouwen en meisjes zonder begeleiding van een mannelijk familielid.

De ervaringen van Alexandra staan niet op zichzelf. Diverse onbedekte meisjes werden ‘onderzocht’ door de ‘leergierige’ ‘vluchtelingen'. Het jongste onderzoeksobject is 12 jaar oud. De Zweedse politie is ingelicht over de in Zweden niet zo gebruikelijke vluchtelingpraktijken. Ook is er aangifte gedaan.

Door het daaropvolgende onderzoek heeft de politie nu een groep van zeven mogelijke verdachten onbegrepen vluchtelingen in het vizier. Twee zijn er opgepakt maar ook rap weer vrijgelaten, zoals gebruikelijk is met dit soort zaken. Alexandra laat nog wel weten dat ze het verschrikkelijk vindt om te moeten concluderen dat de jongens niet van Zweedse komaf waren maar waarschijnlijk immigranten.

Ook weet de Zweedse schone nog te vertellen dat haar aangifte best wel eens zinloos zou kunnen zijn, ‘een druppel op een gloeiende plaat’. Politie en beveiligers op Zweedse festivals staan machteloos door een gebrek aan handhaving de anonimiteit van de daders. Deze weten al wel dat de kans dat zij gepakt worden door de politie veel kleiner is dan dat Zweedse meisjes en vrouwen gepakt worden door ‘vluchtelingen’.

Britse Conservatieven beginnen aan afvalrace

De Britse Conservatieve partij begint dinsdag aan het eerste formele deel van zijn leiderschapsverkiezingen, die uiteindelijk leiden tot de aanwijzing van een nieuwe premier.

De 330 parlementariërs van de partij stemmen de komende weken over de vijf kandidaten die zich hebben opgeworpen. Iedere dinsdag en donderdag kiezen ze in het geheim hun favoriete kandidaat, waarbij degene met de minste stemmen afvalt. Volgende week dinsdag moet dus duidelijk zijn welke twee kandidaten over zijn. De leden van de partij mogen vervolgens hun voorkeur duidelijk maken in een landelijke stemronde. Begin september trekt de nieuwe partijleider als premier in Downing Street 10.

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May lijkt de grootste kans te hebben om David Cameron op te volgen, die zijn aftreden bekendmaakte na het brexitreferendum. Volgens sommige peilingen zou 60 procent van de leden haar kiezen.

Britse Conservatieven beginnen aan afvalrace
Britse Conservatieven beginnen aan afvalrace (Foto: ANP)

Groot verschil in tol op Franse autoroutes

Vakantiegangers die deze zomer door Frankrijk rijden, krijgen te maken met sterk uiteenlopende toltarieven op de autosnelwegen. In het noorden is de heffing op de autosnelweg hoger dan in het zuiden en de tol per kilometer loopt uiteen van nog geen 3 tot 53 cent, meldt de Franse krant Le Figaro.

De goedkoopste tolweg in Frankrijk is de A75, waar slechts plaatselijk tol wordt geheven. Dit noord-zuidtraject Clermont-Ferrand - Béziers komt zo op nog geen 3 cent per kilometer. Een andere noord-zuidroute, de A20 van Vierzon naar Montauban, is met 3 cent per kilometer ook een koopje. Tol op de A7, Lyon - Marseille, is 7,8 cent en die op de A1, Lille-Parijs, 9,5 cent per kilometer.

De duurste autoroute is de A14. Die loopt van het zakendistrict La Défense aan de westrand van Parijs naar het westen. Op de 20 kilometer lange autosnelweg die bij Orgeval de A13 bereikt, is de prijs tijdens spitsuren elke kilometer 53 cent. Buiten de drukke tijden daalt de tol naar circa 33 cent per kilometer.

Groot verschil in tol op Franse autoroutes
Groot verschil in tol op Franse autoroutes (Foto: ANP)

Jennifer Lopez zingt voor hulp Orlando

Jennifer Lopez heeft een nieuw lied opgenomen voor de slachtoffers van de schietpartij in Orlando. Het nummer Love Make The World Go Round is een samenwerking met Lin-Manuel Miranda.

De zangeres plaatste maandag al een foto van haar en Miranda in de opnamestudio. Miranda deelde via een kort filmpje op Twitter een muzikaal voorproefje en liet weten dat alle opbrengsten naar de organisatie Proyecto Somos Orlando gaan. Daar wordt het ingezet voor onder meer psychologische hulpverlening voor de overlevenden en de familieleden van slachtoffers. Het is niet bekend wanneer het lied uitkomt.

Op 12 juni schoot een man 49 mensen dood in de nachtclub Pulse in Orlando. Nog eens 53 mensen raakten gewond.

Jennifer Lopez zingt voor hulp Orlando
Jennifer Lopez zingt voor hulp Orlando (Foto: BuzzE)

'Presidentsverkiezing Oostenrijk 2 oktober'

De tweede ronde van de presidentsverkiezing in Oostenrijk vindt waarschijnlijk op 2 oktober plaats. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka heeft deze datum dinsdag aan de ministerraad voorgesteld.

In de verkiezingen in mei versloeg de partijloze kandidaat Alexander Van der Bellen de kandidaat van de rechtse FPÖ Norbert Hofer met maar 31.000 stemmen verschil. Na klachten van de FPÖ over onregelmatigheden bij het tellen van de per post uitgebrachte stemmen bepaalde het Oostenrijkse grondwettelijke hof vorige week dat de tweede stemronde over moest worden gedaan.

'Presidentsverkiezing Oostenrijk 2 oktober'
'Presidentsverkiezing Oostenrijk 2 oktober' (Foto: ANP)

DNB en AFM vragen ruimte voor hoge beloningen

Zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil personeel op sommige hoge posten meer kunnen betalen dan een ministerssalaris. Dat blijkt uit brieven die de twee toezichthouders onlangs hebben gestuurd aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, en die RTLZ in handen heeft.

DNB en AFM vallen onder de Wet normering topinkomens, die voorschrijft dat vanaf 2017 niemand die werkt in de semipublieke sector meer mag verdienen dan een minister. Beide toezichthouders willen uitzonderingen kunnen maken en wijzen daarbij op het specialistische karakter van de werkzaamheden van sommige medewerkers.

Bij DNB gaat het specifiek om de zestien divisiedirecteuren. De centrale bank wil op die posten mensen hebben die de financiële sector van binnenuit kennen en stelt dat daarvoor meer moet worden geboden dan een ministerssalaris.

DNB en AFM vragen ruimte voor hoge beloningen
DNB en AFM vragen ruimte voor hoge beloningen (Foto: ANP)

Britse pond naar laagste peil in decennia

De onzekerheid over de gevolgen van de brexit heeft de waarde van het Britse pond dinsdag opnieuw stevig onder druk gezet. De Britse munt zakte daarbij naar de laagste waarde ten opzichte van de dollar sinds 1985.

Het pond leverde ruim 1 procent in, tot een dieptepunt van iets minder dan 1,31 dollar. Ten opzichte van de euro werd de munt ook 1 procent minder waard, waarmee de laagste koers sinds 2013 werd bereikt.

De daling volgde onder meer op de besluiten van verzekeraars Standard Life en Aviva om Britse vastgoedfondsen te sluiten. Teveel beleggers willen uit de fondsen stappen vanwege de grote onzekerheid over de gevolgen van een brexit voor de Britse huizenmarkt.

Grote onzekerheid
Verder waarschuwde de Britse centralebankpresident Mark Carney dat de Britse economie een periode van grote onzekerheid en belangrijke aanpassingen tegemoet gaat. Maatregelen van de Bank of England kunnen de onzekerheid in de markten daarbij niet meteen wegnemen, stelde hij.

De brexit-zorgen deden dinsdag niets af aan de interesse van beleggers in Britse staatsobligaties. De eerste veiling van Britse staatsleningen sinds het EU-referendum trok veel belangstelling, waardoor het rendement op de leningen met een looptijd van vijf jaar zakte tot het laagste niveau ooit.

Staatsleningen
De vraag naar Britse staatsleningen past in de run op veilig geachte beleggingen, die de afgelopen weken werd versterkt door de zorgen over de brexit. De zucht naar veilige havens drukte dinsdag zelfs de rente op 50-jarige Zwitserse leningen onder het nulpunt, waardoor alle Zwitserse staatsleningen nu een negatief rendement opleveren.

Het toch al negatieve rendement op 10-jarige Duitse staatsleningen zakte verder onder nul. Vergelijkbare Nederlandse obligaties kenden dinsdag rond 15.00 uur nog een rendement van slechts 0,04 procent.

Britse pond naar laagste peil in decennia
Britse pond naar laagste peil in decennia (Foto: ANP)

Nieuw briefje van vijftig onthuld

Het nieuwe biljet van vijftig euro is dinsdag onthuld door de Europese Centrale Bank (ECB). Het nieuwe briefje van vijftig heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa.

Het nieuwe ontwerp bevat verder onder meer een 'smaragdgroen' cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken. Daarmee moet het makkelijker worden om het biljet te controleren op echtheid. Het vijftigje wordt volgend jaar op 4 april in omloop gebracht. De oude biljetten blijven gewoon geldig.

Het biljet voor vijftig euro is het meestgebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo'n 8 miljard van in omloop, meer dan alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

Nieuw briefje van vijftig onthuld
Nieuw briefje van vijftig onthuld (Foto: ANP)

Poolse magie faalt live op TV

Een goochelaar / illusionist / magier / clown / whatever (hoe noem je zo’n kerel ) demonstreert op de Poolse TV een truc. Er zijn 4 papieren zakjes op tafel en in één daarvan zit een blok met een scherpe ijzeren pen. Zelfverzekerd duwt de magier de hand van de presentatrice op één van die zakjes, want hij gaat er vanuit dat daar de ijzeren pen niet in zit. Maar hij heeft het mis en het gevolg is een ijselijke kreet van de vrouw.


Oeps!

Piemel redt mensenleven

Zoran Jurkovic is zijn batsbajonet eeuwig dankbaar. Dankzij zijn spermaspeer heeft de 41-jarige Kroaat namelijk een blikseminslag overleefd.

De beste man zat onlangs op de fiets toen hij werd overvallen door hevig noodweer. Met muziek van zijn walkman op de oren trapte hij als een malle om op tijd bij een schuilplaats te zijn. Helaas was het onweer sneller dan zijn stalen ros.

Ineens sloeg de bliksem in het hoofd van de arme drommel in. Omdat Jurkovic rubberlaarzen droeg, kon de spanning zijn lichaam niet via zijn voeten verlaten.

In plaats van de weg naar buiten via alle vitale organen van de Kroaat te volgen, ontsnapten de tienduizenden volts zijn lichaam via zijn walkman. Omdat hij de muziekspeler aan zijn riem droeg, sloeg de stroom over naar zijn paarsgepunte lans. Vervolgens verliet de bliksem zijn lichaam.

Voorbijgangers in een busje hebben het allemaal zien gebeuren. "We waren geschokt toen we de man zagen", klinkt het. "Hij zat in de regen en de rook kwam uit zijn lichaam. We hebben hem in ons busje getrokken en afgeleverd bij het ziekenhuis."

De artsen in het ziekenhuis zijn stomverbaasd. Volgens hen is het een wonder dat Zoran de blikseminslag heeft overleefd.

Zwitserse luchtmacht checkt El Al-vliegtuig

Twee straaljagers van de Zwitserse luchtmacht zijn dinsdag opgestegen om poolshoogte te nemen bij een Israëlisch passagiersvliegtuig na een bommelding. Dat heeft het Zwitserse persbureau SDA gemeld.

De toestellen vingen het toestel van El Al bij Schaffhausen aan de grens met Duitsland op en vlogen een tijdje mee door het Zwitserse luchtruim. De Boeing 747 was onderweg van New York naar Tel Aviv. .

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten een anonieme melding was binnengekomen dat er een bom zou zijn verstopt in de pantry. Bij een controle werd niets gevonden en daarop werd besloten de vlucht volgens plan voort te zetten.

In zulke gevallen is het volgens de Zwitserse luchtverkeersleiding Skyguide gebruikelijk dat militaire toestellen opstijgen om zichtcontact met de bemanning van het betreffende vliegtuig te maken.

Zwitserse luchtmacht checkt El Al-vliegtuig
Zwitserse luchtmacht checkt El Al-vliegtuig (Foto: ANP)

Feyenoord moet Vermeer lang missen

Feyenoord moet doelman Kenneth Vermeer in ieder geval tot de winterstop missen. De goalie heeft tijdens een training van de Rotterdamse club zijn achillespees afgescheurd, zo heeft onderzoek uitgewezen. Hij wordt vandaag nog geopereerd in het Erasmus MC.

Het afhaken van Vermeer is slecht nieuws voor Feyenoord, want ook tweede doelman Warner Hahn zit in de lappenmand. Hij scheurde in februari zijn kruisband af. Hierdoor lijkt de Zweed Par Hansson voorlopig de eerste keus van Giovanni van Bronckhorst te worden, terwijl de 18-jarige Justin Bijlow mogelijk zijn stand-in zal worden.

Feyenoord moet Vermeer lang missen (Pro Shots / Kay Int Veen)
Feyenoord moet Vermeer lang missen (Pro Shots / Kay Int Veen)

Premier Rutte naar Zuid-Korea

Premier Mark Rutte brengt van 26 tot en met 28 september een bezoek aan Zuid-Korea. Hij wordt vergezeld door een delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven.

De reis is bedoeld om de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en Zuid-Korea verder te versterken, meldde de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) dinsdag.

Nederland en Zuid-Korea hebben van oudsher sterke banden, zowel politiek als economisch. Voor Nederland staat Zuid-Korea in de top 3 van belangrijkste exportlanden in Azië. De uitvoer naar Zuid-Korea groeide in de periode 2010-2015 met ruim 30 procent.

Volgens de RVD liggen er voor het Nederlandse bedrijfsleven grote kansen in Zuid-Korea, bijvoorbeeld op het gebied van land- en tuinbouw en hightech.

Premier Rutte naar Zuid-Korea
Premier Rutte naar Zuid-Korea (Foto: ANP)

Doel terreurcel Verviers was Brussels Airport

De terreurcel die begin 2015 werd opgerold in het Belgische Verviers had het waarschijnlijk op Brussels Airport, bekend als vliegveld Zaventem, gemunt. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank dinsdag gezegd tijdens het proces tegen de verdachten. De uitspraak volgt later dinsdag.

Volgens de rechter is er geen twijfel dat in de woning in Verviers een aanslag werd voorbereid. Bij de inval vond de politie wapens, politie-uniformen en springstof. Twee verdachten kwamen om. Van de vermoedelijk zestien leden van de terreurcel, die banden had met Abdelhamid Abaaoud, een van de aanslagplegers in Parijs eind 2015, zijn er negen voortvluchtig.

In een mobieltje dat in een eerder door Abaaoud gehuurd huis in Athene is gevonden, zaten schetsen van een aankomsthal en een man met een bagagewagentje, waarbij 'bom' en 'Zaventem' stonden vermeld.

Op 22 maart dit jaar vond een terreuraanslag op Zaventem plaats.

Doel terreurcel Verviers was Brussels Airport
Doel terreurcel Verviers was Brussels Airport (Foto: ANP)

Rossana Kluivert verkoopt villa

Rossana Kluivert heeft haar huis in Laren eindelijk verkocht, meldt Bekendeburen.nl. De villa van de vrouw van oud-voetballer Patrick Kluivert stond al enige tijd te koop voor 625.000 euro. Ze had er zelf een hypotheek van 640.000 euro op laten vestigen.

Welke prijs de koper heeft betaald, is niet bekend. Volgens Bekende Buren viel er niet te onderhandelen over de vraagprijs.

Kluivert kocht het stulpje in 2006 voor 595.000 euro. Toen ze haar villa te koop zette, lukte het haar niet zo snel een koper te vinden. Daarom verhuurde ze de woning ook nog enige tijd voor 1800 euro per maand.

De villa is 130 vierkante meter groot en telt zeven kamers, waaronder vijf slaapkamers.

Rossana Kluivert verkoopt villa
Rossana Kluivert verkoopt villa (Foto: BuzzE)

President beschuldigt Filipijnse politietop

De nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft dinsdag vijf commissarissen van de politie publiekelijk beticht van banden met de drugshandel. In een televisietoespraak beschuldigde hij hen ervan drugssyndicaten te beschermen en bij te dragen aan de "achteruitgang van wet en orde".

Drie van de door Duterte genoemde commissarissen zijn inmiddels afgezwaaid; een is tegenwoordig burgemeester. De twee die nog in actieve dienst waren, zijn door hem de laan uitgestuurd.

Een van de genoemde commissarissen, Vicente Loot, wees de beschuldiging van de hand. "Ik word nu publiekelijk berecht. Ik hoop dat ik de kans krijg degene die mij beschuldigt in de ogen te zien en mijn naam te zuiveren."

Snoeihard

Duterte heeft gezworen drugshandel en corruptie snoeihard aan te pakken. Sinds hij zijn ambt vorige week aanvaardde zijn al dertig veronderstelde drugshandelaren in confrontaties met de politie gedood.

"Het wordt een vuile strijd, het wordt een bloedige strijd. Ik excuseer mij niet', zei Duterte. ,,Als openbaar gezag ligt de wettelijke verantwoordelijkheid geheel en al bij mij."

President beschuldigt Filipijnse politietop
President beschuldigt Filipijnse politietop (Foto: ANP)

Oprichter No Surrender aangehouden

De 48-jarige oprichter en ex-generaal van motorclub No Surrender, Klaas Otto, zit vast. Hij werd dinsdag aangehouden op verdenking van afpersing, witwassen en brandstichting, laat de politie weten. Otto zit vast in beperkingen. Dat wil zeggen dat hij geen contact met de buitenwereld mag hebben. Alleen contact met zijn advocaat is toegestaan.

In mei werd de woning van Otto aan de Rijsselbergen in Bergen op Zoom al doorzocht. Een politieteam van tussen de dertig en veertig mensen voerde die doorzoeking uit.

Uit onderzoek van financieel rechercheurs komt naar voren dat Otto de afgelopen jaren "aanzienlijke bedragen" heeft uitgegeven maar dat er geen legale herkomst van het geld is gevonden. De politie vermoedt dat het om crimineel geld gaat.

Criminelen

No Surrender is volgens justitie een van de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's). Deze motorclubs verbinden politie en justitie aan allerlei criminele activiteiten.

Volgens de advocaat van Otto, Erik Thomas, zit zijn cliënt inmiddels vast op het politiebureau in Middelburg. Daar wordt hij dinsdagmiddag verhoord.

Politie

In mei stelde het Openbaar Ministerie tegen Otto dat hij zich nog niet hoefde te melden bij de politie. "Sinds die tijd hebben we niets meer gehoord", aldus Thomas. De advocaat kan verder nog niets over de zaak zeggen.

Oprichter No Surrender aangehouden
Oprichter No Surrender aangehouden (Foto: ANP)

Holleeder voor bijna 18 miljoen geplukt

'Topcrimineel' Willem Holleeder moet de overheid bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiend geld betalen. Dat heeft de rechtbank Haarlem dinsdag bepaald. Hij zou dat geld hebben verdiend met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Holleeder werd tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten. De 'topcrimineel' zit nu weer vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende moorden, onder meer bij die van Endstra. Willem Endstra stond bekend als bankier van de onderwereld.

In 2012 oordeelde de rechtbank al dat Holleeder bijna 18 miljoen aan afgeperst geld aan de Staat moest betalen. De advocaten van de 'topcrimineel' dienden daarop een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters omdat die zich in de media openlijk had uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. De wrakingskamer wees het verzoek af, maar het hof vond toch dat de schijn van partijdigheid niet kon worden uitgesloten en verwees de zaak naar een ander team rechters. Die hebben zich het afgelopen jaar opnieuw over de ontnemingszaak gebogen.

Ook de nieuwe rechtbank kwam dinsdag in haar vonnis tot oordeel dat Holleeder bijna 18 miljoen euro heeft verdiend aan de afpersingen. Omdat sinds de vorige uitspraak zoveel tijd is verstreken, heeft de rechtbank de ontnemingsvordering met 5000 euro verminderd.

Holleeder voor bijna 18 miljoen geplukt
Holleeder voor bijna 18 miljoen geplukt (Foto: ANP)

Iedereen fuseert in Dragon Ball Fusions

Yamcha en Tien, Broly en Goku, Cell en Frieza, Piccolo en Krillin. In Dragon Ball Fusions fuseert iedereen met elkaar wat leidt tot de meest aparte figuren. Vegeta en Yamcha? Geen probleem. In een nieuwe trailer zien we meer van de fusies en de gameplay van de titel voor Nintendo 3DS.

De game lanceert op 4 augustus in Japan. Of de game naar het Westen komt is nog onbekend.

Duitse bedrijven willen opheffing werkbeperking immigranten

Duitse bedrijven klagen dat er nog veel geregeld moet worden, zoals een verblijfsrecht voor vluchtelingen tijdens hun opleiding. Ze vinden ook dat de regels die immigranten beperken in hun rechten om te werken, afgeschaft moeten worden.

De immigratie voorkomt dat de Duitse bevolking krimpt, maar vormt een enorme opgave. Duitse werkgevers wezen er bijvoorbeeld dinsdag nog in de Mitteldeutsche Zeitung op dat de integratie en opleiding van de migranten een heel moeilijke en langdurige opgave is. Hetzelfde geldt voor het zoeken naar banen voor deze mensen. Volgens de werkgeversvereniging BDA heeft desondanks al een op de tien bedrijven met meer dan 250 werknemers in Duitsland immigranten in dienst als medewerkers.

In juni zijn er 4900 immigranten naar Duitsland getrokken. Dat is volgens meldingen van de federale politie een stuk minder dan de 16.500 uit mei. Het aantal migranten dat naar Duitsland trekt, is gekelderd in vergelijking met vorig jaar. In de eerste helft van 2016 zijn 211.000 migranten hun heil en bescherming komen zoeken in de Bondsrepubliek. Dat is minder dan de novembermaand van het vorige jaar, meldde dinsdag de Rheinische Post.

'Nauwelijks nog vluchtelingen naar Duitsland'
'Nauwelijks nog vluchtelingen naar Duitsland' (Foto: ANP)

'Italië heeft kapitaalplan voor Monte Paschi'

De Italiaanse regering heeft een kapitaalplan opgesteld om Banca Monte dei Paschi di Siena te hulp te schieten. Daarmee moet worden voorkomen dat de oudste bank ter wereld verder in de problemen raakt, meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een ingewijde na berichtgeving van Italiaanse media.

Het plan dat wordt overwogen bestaat volgens de Italiaanse krant La Stampa uit het opkopen van converteerbare obligaties door de overheid en een kapitaalinjectie van 3 miljard euro via het staatsfonds dat is bedoeld voor banken met moeilijkheden. Woordvoerders van de Italiaanse regering en van Monte Paschi wilden niet reageren.

Het geven van staatssteun is gebonden aan strenge Europese regels. Italië denkt gebruik te kunnen maken van een uitzondering in de bankenresolutie, omdat Monte Paschi dreigt te zakken voor de aankomende Europese stresstest van de financiële sector.

Leningen
Monte Paschi zucht onder een aanzienlijke last van slechte leningen. De bank bevestigde maandag dat de Europese Centrale Bank aandringt een groter deel van zijn slechte leningen weg te werken. Waar de bank eind vorig jaar nog voor 24,2 miljard euro aan kredieten had uitstaan die waarschijnlijk niet kunnen worden afgelost, moet dat bedrag in 2018 zijn teruggebracht tot maximaal 14,6 miljard euro.

Op de beurs leverde Monte Paschi dinsdag opnieuw fors in. Na de 14 procent verlies van maandag staat het aandeel rond 11.00 uur bijna 10 procent lager.

'Italië heeft kapitaalplan voor Monte Paschi'
'Italië heeft kapitaalplan voor Monte Paschi' (Foto: ANP)

Mannen veroorzaken consternatie op Binnenhof

Het Haagse Binnenhof is dinsdag kort afgesloten geweest nadat daar twee verdachten waren aangehouden. De mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats zorgden voor overlast en gedroegen zich volgens de marechaussee verdacht.

Het tweetal werd omstreeks 11.30 uur opgepakt. Een van de mannen beweerde dat hij in zijn tas een explosief had. Daarop werd de omgeving afgezet.

"Na onderzoek met een explosievenverkenner is gebleken dat er geen explosieven aanwezig waren", aldus de politie. Kort na het middaguur is het Binnenhof vrijgegeven.

De mannen zijn door de marechaussee afgevoerd.

Mannen veroorzaken consternatie op Binnenhof
Mannen veroorzaken consternatie op Binnenhof (Foto: ANP)

Dikke vrouw valt van trap: 2 doden

In de Indiase stad Ramdham hebben twee personen op bizarre wijze het loodje gelegd. Manjula Vithlani – die 128 kilo woog– is namelijk van de trap gevallen. Toen ze hierbij bovenop haar man terechtkwam, waren ze beiden morsdood.

Het verhaal wil dat de 68-jarige vrouw haar zoon wilde helpen, die in ademnood verkeerde. Hiervoor moest ze de trap op naar de eerste verdieping. Manlief Natvarlal volgde in haar kielzog.

Helaas voor het stel stapte Manjula mis, en tuimelde naar beneden. In haar val nam ze haar man mee, die onderaan de trap roerloos onder het corpulente lichaam van zijn vrouw bleef liggen.

Het echtpaar werd hierop met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Het mocht helaas niet meer baten. Man en vrouw bleken te zijn gestorven aan interne bloedingen als gevolg van de val.

Kritiek op 'vlucht' Britse politici

Het vertrek van Britse politici na het brexitreferendum kon dinsdag op forse kritiek rekenen in het Europees Parlement. "De een na de ander verdwijnt van het toneel. Ik heb daar geen begrip voor, ik dacht dat de politici die voor de brexit waren toch een plan zouden hebben", zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

"Patriotten nemen geen ontslag als het moeilijk wordt, maar blijven", aldus Juncker. Hij verwees naar Boris Johnson die vorige week afzag van de kandidatuur voor het Britse premierschap en de dinsdag teruggetreden UKIP-leider Nigel Farage. Farage is overigens nog wel Europarlementariër, maar ontbrak dinsdag bij het debat.

Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het parlement, sprak van "ratten die het zinkende schip verlaten". "Shockerend en onverantwoord." Hij doelde ook op het aangekondigde vertrek van de Britse premier David Cameron. Over Farage zei Verhofstadt dat "die meer tijd wil voor zichzelf om zijn Europese salaris uit te geven".

Leugens
Diverse Europarlementariërs wezen op de "populistische leugens" in de brexitcampagne en de bedreiging die een Brits vertrek betekent voor de toekomst van de EU. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de commissie, stelde dat de brexit aantoont dat mensen niet langer geloven dat ze controle kunnen krijgen over hun leven. "De taak van de EU-instellingen is te bewijzen dat we wel degelijk resultaten kunnen leveren."

Juncker riep de Britten wederom op het besluit om het vertrek uit de EU snel officieel door te geven niet uit te stellen, zodat de onderhandelingen over de voorwaarden van de uittreding kunnen beginnen.

Kritiek op 'vlucht' Britse politici
Kritiek op 'vlucht' Britse politici (Foto: ANP)

Politie doodde mogelijk gijzelaar Dhaka

De Bengalese politie vermoedt dat zij bij de beëindiging van de gijzeling in een restaurant in Dhaka een van de gijzelaars heeft doodgeschoten, in de veronderstelling dat het een terrorist was.

Het gaat om Saiful Islam Chowkidar, een pizzabakker van Holey Artisan restaurant. Hij was een van de zes mannen die werden gedood toen de politie het restaurant na een twaalf uur durende belegering bestormde, zei een bij het onderzoek betrokken politieman, Saiful Islam.

Tijdens de gijzeling vermoordden de terroristen twintig mensen, bijna allemaal buitenlanders.

Politie doodde mogelijk gijzelaar Dhaka
Politie doodde mogelijk gijzelaar Dhaka (Foto: ANP)

Energiebedrijf Delta moet nog steeds splitsen

Energiebedrijf Delta moet worden opgesplitst. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bezwaren van Delta tegen de verplichte splitsing van tafel geveegd, zo meldde de toezichthouder dinsdag.

Delta moet uiterlijk 30 juni volgend jaar zijn opgedeeld in een netbeheerder en een energieleveringsbedrijf. Voor elke week vertraging moet een boete van 1,5 miljoen euro worden betaald, tot een maximum van 30 miljoen euro.

Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Delta verzette zich tegen de opsplitsing, omdat het last heeft van de lage stroomprijzen en de inkomsten van de energielevering niet kan missen bij de andere helft van de onderneming.

Energiebedrijf Delta moet nog steeds splitsen
Energiebedrijf Delta moet nog steeds splitsen (Foto: ANP)

Hoger bod Tottenham op Janssen

Tottenham Hotspur heeft het bod op Vincent Janssen verhoogd. De club uit de Premier League wil de 22-jarige topscorer van de Eredivisie graag naar Londen halen en hoopt dat AZ eindelijk akkoord gaat.

AZ wees eerder een bod van achttien miljoen euro op Janssen af, maar een nieuw bod van twintig miljoen moet de Alkmaarders over de streep trekken. Met de aanvaller zelf zijn de Londenaren al wel vrijwel akkoord. Een bod van VfL Wolfsburg wees Janssen dan ook af, omdat hij in Engeland wil voetballen.

Hoger bod Tottenham op Janssen (Pro Shots / Ed van de Pol)
Hoger bod Tottenham op Janssen (Pro Shots / Ed van de Pol)

Albers: "Galatasaray treitert Wesley weg"

Galatasaray wil af van Wesley Sneijder. De Turkse topclub probeert de Nederlander weg te krijgen door hem het bloed onder de nagels vandaan te halen. De club uit Istanbul heeft de 32-jarige Nederlandse international namelijk een boete van ruim twee miljoen euro opgelegd wegens het onjuist vertegenwoordigen van de club.

"Galatasaray treitert Wesley weg", denkt zijn zaakwaarnemer Guido Albers hardop in de Telegraaf. "Enkel en alleen om de transfersom van 7,5 miljoen euro te kunnen innen."

Sneijder pakte vorig seizoen zeven gele kaarten in de Süper Lig. Galatasaray hanteert voor Sneijder een boete van €300.000 per stuk. "Natuurlijk accepteert Wesley die straf niet, maar het is jammer dat zo’n grote club zich hiertoe verlaagt", aldus Albers. "Onze advocaat Cor Hellingman is inmiddels in contact met de Turkse voetbalbond en de FIFPRO (internationale vereniging voor contractspelers, red.) getreden."

Eind vorig jaar verlengde Sneijder zijn contract nog bij Galatasaray. Maar de beloftes die toen zijn gedaan kan de club nu niet meer waarmaken."Wesley zou begin deze maand uit zijn contract lopen, maar de club wilde per se met hem door. De fans zijn dol op hem en hij moest en zou deel uitmaken van de toekomst, van het nieuwe Galatasaray."

Microsofts Play Anywhere start in september

Microsofts nieuwe feature, Play Anywhere, gaat op 13 september live. Met Play Anywhere koop je een game op Xbox One en krijg je de pc-versie gratis en vice versa. Savegames en achievements worden gedeeld tussen beide platforms.

Voor Play Anywhere is de nieuwe Windows 10-update nodig die op 2 augustus uitkomt, en Xbox One-gebruikers moeten ook eerst de summer-update binnenhalen alvorens de dienst te kunnen gebruiken.

De eerste game die Play Anywhere ondersteunt is ReCore. Andere titels in de pijplijn zijn bijvoorbeeld Gears of War 4Forza Horizon 3, Scalebound, Crackdown 3 en Halo Wars 2.

 

Efteling = racisme

Hoewel de meeste mensen keihard kunnen lachen om stereotypen en karikaturen, waarbij ze een klein beetje de spot met zichzelf drijven, heeft helaas niet iedereen de mentale capaciteit om dit soort grappigheden in een juist perspectief te plaatsen. De actiegroep 'Stop Oppressive Stereotypes' is zo'n club.

Op hun facebookpagina, die op het moment van schrijven maar liefst 169 likes heeft (ongeveer net zoveel als de gemiddelde vakantiefoto), roepen zij op tot actie tegen de Efteling. De Efteling verdient namelijk geld door te lachen om racisme en discriminatie. Of, zoals ze het zelf omschrijven:

"Efteling, Netherlands probeert doelbewust racisme door te drukken en weigert hun verantwoordelijkheid te nemen in deze kwestie. Dit is geen onwetendheid meer maar een kapitalistische organisatie die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen. Efteling heeft waarschijnlik zelfs een bedrijf ingehuurd om deze strategie te bedenken. Dit is nog veel kwalijker dan wij vermoeden".

Men stoort zich met name aan Monsieur Cannibale, een donkere karikatuur van een kannibaal, zoals die vroeger nog wel eens in de Suske en Wiske, een karikaturale strip over Belgen, werd afgebeeld. Ook het Carnaval Festival moet het ontgelden. Bij de laatstgenoemde attractie zijn Nederlanders kaasvretende klompendragers, zijn alle Italianen pizzakoeriers en Japanners Sumoworstelaars. Stop Oppressive Stereotypes (om een of andere reden moet zo'n naam altijd in koloniaal Engels) valt vooral over de de Afrikaanse bosjesmannen die model moeten staan voor Afrika, compleet met rieten rokjes en botjes door neus.

De geromantiseerde obesitas van Holle Bolle Gijs en de nekklachten van Langnek blijven tot nu toe buiten schot.

Journalist Jan Hoek lijkt een van de figuren te zijn die de boel op scherp heeft gezet. Op de website Vice schreef hij een vlammend betoog over het openlijke racisme in het Sprookjesbos en omgeving. De Wallstreet Jourrnal en nrcnext luidden ook al eerder de noodklok over de wantoestanden in het pretpark.

A propos, deze discussie is niet typisch Nederlands. In Denemarken speelt hetzelfde 'probleem'. 

Juno, welcome to Jupiter!

"Juno, welcome to Jupiter." Met deze woorden kondigde Jennifer Delavan van Lockheed Martin (de bouwer van Juno) aan dat Juno aangekomen was bij Jupiter.

"You’re the best team ever! We just did the hardest thing Nasa has ever done," zei Scott Bolton, hoofdonderzoeker bij de Junomissie.

En daarin had hij gelijk. Het was een lastige manouvre die gelukkig goed is gegaan. Juno is gelanceerd op 5 augustus 2011 aan boord van een Atlas V 511-raket.

Juno naderde Jupiter met een snelheid van tweehonderd keer de snelheid van het geluid. Op exact het juiste moment moest de motor van de sonde een 35 minuten durende vertraging inzetten, zodat Juno gegrepen zou worden door de aantrekkingskracht van Jupiter. Was dit niet goed gegaan dan zou Juno zo voorbij Jupiter vliegen met een snelheid van 250.000 km per uur en was de missie mislukt. NASA kwam via een 3 seconden durend radiosignaal te weten dat dit geslaagd was.

Jupiter
Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel, de aarde past er meer dan 1000 keer in. Jupiter bestaat vrijwel helemaal uit gas, het heeft geen vast oppervlak zoals de meeste andere planeten. Wel heeft hij een rotsachtige kern met een diameter van 14.000 kilometer, bestaande uit nikkel-ijzer en gesteente. Hieromheen een ongeveer 40.000 km dikke laag van metallisch waterstof en helium. Hieromheen is weer een laag van vloeibaar moleculair waterstof. De massa van Jupiter is 2,5x zo groot als die van alle andere planeten in ons zonnestelsel bij elkaar.

Kenmerkend voor Jupiter is de grote rode vlek. Dit is een anticycloon die al minstens 300 jaar voortraast en 3x zo groot is als de aarde. Sinds de ontdekking van de vlek is deze in omvang afgenomen, vergeleken met 1900 was de vlek in 2000 de helft kleiner.

Jupiter heeft minstens 63 manen. 47 hiervan hebben een diameter kleiner dan 10 km en zijn pas na 1975 ontdekt.

Missie
De bedoeling van de missie is onder andere meer te weten te komen over de magnetische velden, de samenstelling van de atmosfeer en de kern van de planeet. Volgens Imke de Pater, een Nederlandse hoogleraar aan de universiteit van Berkeley, is onderzoek naar water in de atmosfeer een belangrijk doel van de missie. "Wat ze eigenlijk willen weten is hoeveel water er in de atmosfeer zit. Dat is moeilijk waar te nemen." Water in de buitenste lagen van de gasreus speelt een belangrijke rol bij het weer op Jupiter.

Wetenschappers hopen uit de ontvangen gegevens ook meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel. Juno zal in 20 maanden tijd 37x rond Jupiter draaien. Daarna zal Juno neerstorten in de atmosfeer van Jupiter. Hierbij zal Juno door de enorme druk in elkaar gedrukt worden. De NASA wil zo voorkomen dat biologisch materiaal van de Aarde op de manen van Jupiter terechtkomt.

JunoCam
JunoCam is de camera aan boord van Juno. Deze foto is gemaakt van 11 miljoen kilometer. 

JunoCam heeft een Kodak KAi-2000 sensor met een resolutie van 1600x1200 pixels. Op het laagste punt kan hij foto's maken van 15 kilometer per pixel. Dat lijkt weinig, maar dat is van een hoogte van 4300 kilometer. Op het hoogste punt van de baan is Jupiter maar 75 pixels groot.

De vraag is hoe lang de camera het volhoudt door de sterke straling van Jupiter. De verwachting is dat hij 8 omwentelingen mee zal gaan. 1 baan om Jupiter duurt zo'n 2 weken. Via een speciale website kan iedereen meestemmen over welke plekken van Jupiter gefotografeerd moeten worden door JunoCam. Ook zijn hier binnenkort JunoCam-foto's te zien.

JunoCam is een van de minder belangrijke instrumenten aan boord van Juno. Op onderstaande afbeelding zijn ze allemaal te zien. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Juno instruments
Instrumenten aan boord van Juno (Afbeelding: NASA)

Juno heeft een opvallende vorm met 3 grote zonnepanelen (2,7 meter bij 8,9 meter) in drie richtingen. Hun eerste doel is uiteraard elektriciteit opwekken maar ze spelen ook een belangrijke rol bij het stabiliseren van de sonde.

De elektriciteit wordt voor de helft gebruikt om de sonde enigszins warm te houden. De andere helft is voor de instrumenten. Aan boord zijn deeltjesdetectoren (Jade en Jedi), een groot aantal camera’s en spectrometers voor verschillende soorten straling zoals radio- en infraroodstraling, ultraviolet en zichtbaar licht (UVS, JunoCam, Jiram, Waves en MWR) en dat ding rechtsonder is niet de arm die in een harddisk zit, maar Juno's magnetometer. Uiteraard is er ook een zender aan boord om de resultaten naar de aarde te seinen.

Lego
Aan boord zijn ook nog een aantal souvenirs. Ten eerste een plakkaat met een afbeelding en geschreven tekst van Galileo Galilei die in 1610 met een telescoop als eerste zag dat Jupiter vier grote manen heeft. En ook 3 metalen Lego-poppetjes. Galileo, de god Jupiter en zijn vrouw Juno. Deze duurste Lego-poppetjes ooit zullen helaas samen met Juno ten onder gaan in de atmosfeer van Jupiter. Deze crash zal waarschijnlijk in 2018 plaatsvinden.

Courtney nog steeds 'in love' met toyboy

Het is dik aan tussen Courtney Love en haar bijna vijftien jaar jongere vriend Nicholas Jarecki. De rockster (51) en de regisseur (37) zagen er volgens een ooggetuige 'erg verliefd' uit tijdens een recente date, schrijft New York Post dinsdag.

De twee werden eind vorig jaar voor het eerst samen gespot. Ze zouden elkaar hebben leren kennen via gezamenlijke vrienden. Het is niet de eerste jonge man voor wie de zangeres en actrice valt. Ze had in de jaren negentig een relatie met de vijf jaar jongere acteur Edward Norton en zou voor Jarecki voor een veel jonger model zijn gevallen.

Love is de weduwe van de in 1994 overleden Nirvana-zanger Kurt Cobain, die drie jaar jonger was dan zij. Samen met hem kreeg ze dochter Frances Bean Cobain.

Courtney nog steeds 'in love' met toyboy
Courtney nog steeds 'in love' met toyboy (Foto: BuzzE)

Dotan: geen Songfestival wel Voice

Dotan gaat voorlopig niet naar het Eurovisiesongfestival, maar zijn handen jeuken om aan de slag te gaan als jurylid in het tv-programma The Voice of Holland. Dat bekende de singer-songwriter dinsdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op radiozender 100% NL.

De artiest kijkt vaak naar The Voice en vindt de talentenjacht 'onwijs leuk'. "Er zitten echt heel veel goede zangers tussen. Ik zou het dan vooral heel leuk vinden om te kijken naar wat je allemaal uit zo'n artiest kunt halen na The Voice, want ik vind dat het vaak stopt daarna. Maar ik ben er nooit voor gevraagd, dus ja, dan houdt het op hè?"

Dotan is meerdere keren gevraagd om namens Nederland deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival en vindt dat een enorme eer. Dat hij tot nu toe nee heeft gezegd, was puur en alleen omdat het niet in zijn agenda paste. "Ook dit jaar is het niet aan de orde. Wie weet ooit."

Dotan: geen Songfestival wel Voice
Dotan: geen Songfestival wel Voice (Foto: BuzzE)

30 verdachten aanslag Istanbul vastgezet

Een Turkse rechter heeft dinsdag nog eens zeventien verdachten vastgezet in verband met de aanslag van vorige week op de luchthaven Atatürk bij Istanbul. Zondag werden al dertien anderen vastgezet, aldus het staatspersbureau Anadolu.

De zeventien van dinsdag worden verdacht van lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie, meldde het particuliere persagentschap Dogan. Onder hen zijn elf buitenlanders.

De autoriteiten vermoeden dat de aanslag het werk is van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Twee van de drie daders waren volgens Anadolu Russische staatsburgers. Bij de aanslag kwamen 45 mensen om het leven en raakten honderden gewond.

30 verdachten aanslag Istanbul vastgezet
30 verdachten aanslag Istanbul vastgezet (Foto: ANP)

Rutte trots en teleurgesteld

Trots en teleurgesteld. Zo beschreef premier Mark Rutte dinsdag zijn gevoelens over het Nederlandse EU-voorzitterschap van de afgelopen zes maanden. Hij legde hier verantwoording over af in het Europees Parlement in Straatsburg.

Rutte toonde zich trots op de "concrete resultaten" die het afgelopen halfjaar zijn behaald. Maar het Britse brexitbesluit stelde hem teleur. Hij beschreef dat als een "schokgolf". "Dit creëert een groot probleem. We zijn op onontgonnen terrein. En zelfs als we deze scheiding perfect oplossen, zijn onze problemen niet verdwenen."

De premier doelde hiermee op het brede euroscepticisme in Europa. Hij stelde daar tegenover dat Europese samenwerking resultaten kan opleveren die individuele lidstaten nooit alleen zouden kunnen bereiken. Als "duidelijkste" voorbeeld hiervan noemde Rutte de afspraken met Turkije over migratie, maar ook de strijd tegen terrorisme en de Europese interne markt. De afspraken over de ''voltooiing'' hiervan zijn erg belangrijk, betoogde Rutte.

Sentiment

De brexit is echter reden om niet "blind" naar meer politieke integratie en een federaler Europa te streven. "Want dat zou een ontkenning zijn van het sentiment dat nu bij veel Europeanen leeft. Het debat moet nu gaan over minder bureaucratie en regelgeving."

De Nederlandse Europarlementariërs Paul Tang (PvdA) en Esther de Lange (CDA) toonden zich overwegend positief. Dennis de Jong (SP) was kritisch over Ruttes "fixatie" op het marktdenken. "Mark, er is al genoeg markt." Olaf Stuger (PVV) wees op de "onttakeling"van de EU die is ingezet door de brexit en het Oekraïne-referendum in Nederland.

Rutte trots en teleurgesteld
Rutte trots en teleurgesteld (Foto: ANP)

Banken zetten extra geld opzij voor derivaten

Sommige banken moeten veel extra geld opzij zetten om ondernemers te compenseren die schade hebben geleden door financiële producten die bedoeld zijn om het risico van een stijgende rente af te dekken. Dat komt met name doordat in de nieuwe regeling, waarvan de details dinsdag naar buiten zijn gebracht, meer klanten in aanmerking komen voor schadevergoeding.

ABN AMRO heeft zijn voorziening met 360 miljoen euro moeten verhogen. Dat gaat ten koste van het resultaat over het tweede kwartaal. ING verwacht een tegenvaller van 150 miljoen euro, die eveneens verwerkt wordt in de cijfers over het tweede kwartaal. Bij Van Lanschot ligt het bedrag tussen de 7 en 9 miljoen euro. Daardoor komt de totale voorziening voor deze bank uit op circa 11 miljoen euro.

SNS Bank kondigde ook een voorziening aan, maar vermeldde niet hoe hoog die precies wordt. Wel liet de staatsbank weten dat de extra last geen wezenlijke invloed zal hebben op de kapitaalpositie.

Banken zetten extra geld opzij voor derivaten
Banken zetten extra geld opzij voor derivaten (Foto: ANP)

Robert de Niro: cocaïneverhaal onzin

Cocaïne gebruiken met acteur Robert de Niro: voormalig profhonkballer Lenny Dykstra schrijft in zijn biografie uitgebreid over zijn drugsavontuur met de acteur. Maar volgens De Niro zelf is het hele verhaal 'onzin', zo laat hij dinsdag weten aan New York Post.

Dykstra schrijft in zijn onlangs verschenen memoires dat hij De Niro jaren geleden ontmoette op vakantie-eiland St. Barts. De twee belandden volgens Dykstra uiteindelijk in de badkamer van de hotelkamer van de acteur, waar zij cocaïne gebruikten. "Deze gozer was een prof", schrijft hij over de manier waarop De Niro de drugs tot zich nam. "Ik denk dat hij geen idee had wie ik was."

Eenmaal terug in het restaurant kreeg Dykstra een fles wijn ter waarde van 1000 dollar van De Niro. Zo ging het drie avonden op een rij. Een aantal jaar later zouden ze elkaar nog eens tegen het lijf zijn gelopen, maar toen herkende De Niro zijn vermeende drugskompaan niet meer.

Robert de Niro: cocaïneverhaal onzin
Robert de Niro: cocaïneverhaal onzin (Foto: BuzzE)

The Band Perry zegt concert af na bedreiging

The Band Perry heeft een concert in Delaware moeten afzeggen vanwege geweldsdreiging, meldt TMZ. Twee mannen uitten bedreigingen tegenover een medewerker van de concertzaal waar de Amerikaanse countryband zondag zou optreden, waarna werd besloten dat de show niet zou doorgaan.

Twee mannen wandelden rond 15.00 uur 's middags het Americana Bayside Welcome Center binnen en deden 'alarmerende uitspraken' richting een medewerker van de receptie. The Band Perry was zich op dat moment aan het voorbereiden op de show later die dag. Samen met politie en beveiliging werd besloten het concert uit te stellen. Dat werd slechts een kwartier voor aanvang bekendgemaakt.

"We zijn verdrietig over het feit dat we jullie vanavond niet zullen zien. Maar we houden van jullie en stellen jullie welzijn en veiligheid boven alles", aldus het trio in een verklaring.

Christina Grimmie

De Amerikaanse singer-songwriter Christina Grimmie werd afgelopen maand doodgeschoten na haar concert in Orlando. Dat gebeurde terwijl zij handtekening aan het uitdelen was.

Het concert van The Band Perry is verplaatst naar 17 augustus. De politie is nog op zoek naar twee mannen van tussen de twintig en dertig jaar oud.

The Band Perry zegt concert af na bedreiging
The Band Perry zegt concert af na bedreiging (Foto: BuzzE)

Deze week finales ESL Benelux

Op 7 en 8 juli vinden in de Amsterdam Arena de eerste live finales plaats van de ESL Benelux Championship. Het event bevat niet alleen finales van Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends en Hearthstone, maar ook wedstrijden van games als Mortal Kombat X, Street Fighter V, FIFA 16 en Super Smash Bros.

Het is de eerste ESL Championship in Nederland en er is een prijzenpot te winnen van € 25.000. Radio 538-dj Daniel Lippens en Twitch streamer Marcella ‘Nysira’ de Bie hosten de finales van de ESL Benelux Championship Finale. Daniel Lippens presenteert 'De Avondploeg' bij 538 en is een gepassioneerde gamer. Nysira is bekend om haar streams op Twitch en heeft verschillende grote events gehost, waaronder Heroes of the Storm bij DreamHack Winter in Zweden, ESL Heroes of the Storm Spring Regional in Polen en het rode loper verslag van de BAFTA Games Awards in Londen.

Voor de fanatieke eSport-fans onder ons zijn er nog kaarten beschikbaar om het allemaal live en ter plekke te kijken. Meer info is er hier te vinden.

ESL Benelux

Tour: Etappe 4 - Toch niet weer zo saai?

Zoals verwacht werd de derde rit echt ontzettend saai. De rit was volledig vlak, er waren geen bergpunten te verdienen en we zitten nog in de eerste week. Iedereen wist dus dat het een massasprint ging worden en op een jongen uit de streek na had niemand zin om moeite te doen tijdens deze rit. Het was echt verschrikkelijk, zelden zo'n trieste rit gezien. Gelukkig vond Titi Voeckler dat ook, dus deed hij nog een poging om het volk te vermaken. Sympathieke jongen is het toch ook.

Het was alleen wel vrij kansloos allemaal, dus kregen we een nieuwe massasprint. Nog best een aardige finale, gelukkig zonder valpartijen. Greipel jumpte net iets te vroeg en Cavendish kon daar door een iets betere timing van profiteren. Kittel viel erg tegen, die stevent op deze manier af op een nieuw dipje. Zoals ook te verwachten was is Groenewegen er nog niet klaar voor. Allemaal leuk en aardig, de Heistse Pijl, maar dit is andere koek. Ook Kristoff valt weer zwaar door de mand. Op deze manier kan Cavendish wel eens heel veel ritten gaan winnen. Tijdens de vierde rit zal hij een nieuwe kans krijgen. De langste rit van de Tour en het is normaal een rit van de sprinters, hoewel het wel iets zwaarder is dan de derde rit. Vooral de finale zal niet helemaal vlak zijn.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Nadat etappe 3 van start ging in de geboortestad van Christian Dior, zullen de renners nu vertrekken vanuit de geboortestad van Coco Chanel. De Fransjes hebben een leuk thema gevonden. In de stad van de vrouw die vroeger ook wel de 'koningin van de mode' werd genoemd zal voor de tweede keer een rit vertrekken. Voor het eerst was dat in 1987, toen er een tijdrit van Saumur naar Futuroscope ging. De Ier Stephen Roche won die tijdrit. Saumur is een plaats met 27.000 inwoners in het departement Maine-et-Loire, regio Pays de la Loire.

De stad ligt aan de rivier de Loire, precies tussen twee bekendere plaatsen in.Een stukje ten westen van Saumur ligt de finishplaats van de vorige rit, Angers. Een stukje ten oosten ligt Tours, vooral bekend van Parijs-Tours. De stad ligt in een wijnstreek en heeft verschillende musea. De bekendste is het Musée des Blindés, waar een behoorlijk grote hoeveelheid tanks te bezichtigen is. Naar verluidt de grootste collectie pantservoertuigen ter wereld. Voor de mensen die het graag wat luchtiger houden is er ook nog een champignonmuseum. Daarnaast nog wat musea over paarden, carnavalsmaskers en meer van dat soort ongein. Zoals zo'n beetje iedere stad in de omgeving heeft Saumur natuurlijk ook een eigen kasteel. Een prima exemplaar zelfs.

Pantservoertuigen in het Musée des Blindés (Foto: WikiCommons)
Pantservoertuigen in het Musée des Blindés (Foto: WikiCommons)

We zitten nog steeds in het noorden van Frankrijk en aangezien we in het weekend toch helemaal in het zuiden van Frankrijk moeten zijn gaan we tijdens deze rit weer een kilometer of 200 rechtstreeks naar het zuiden. Het begin van de rit is geheel vlak en weinig spannend. Over een brede weg dwars door het Franse platteland langs wat dorpen die één ding gemeen hebben: overal staat een kasteel. Zo komen de renners na 26 kilometer door Les Trois-Moutiers, waar ook een mooi kasteeltje staat. Er is alleen wel één probleem, de tuinman is overleden. Derhalve is het geheel een beetje verwilderd.

Een paar kilometer verderop fietsen de renners langs het historische stadje Loudun. Daar zijn allemaal mooie oude torens, poortjes en smalle straatjes. In Loudun verlaten de renners ook de grote provinciale weg en komen ze op een wat matiger weggetje terecht, dat ze een beetje binnendoor via allerlei kleine dorpjes wat meer in de richting van Limoges brengt. In veel van die dorpjes is niets te beleven. Monts-sur-Guesnes, na 50 kilometer, heeft nog een château, maar dat is het dan ook wel. Nee, het hoogtepunt van de eerste 50 kilometer is zonder meer het kasteel met het groene interieur van Les Trois-Moutiers.

De renners zullen stug doorfietsen en allerlei dorpjes passeren, die allemaal niet echt noemenswaardig zijn. Af en toe staat er een château langs de kant van de weg, op veel meer hoeven we niet te rekenen. We zitten overigens ondertussen in het departement Vienne, in de regio Poitou-Charantes. Na 75 kilometer komen de renners weer door een wat grotere stad, Châtellerault. Hier staat een mooie oude brug, met torentjes en alles. Na het passeren van dit dorp gaat het over plattelandswegen verder naar het zuiden. De coureurs zien als ze goed kijken her en der nog een kasteel of een kasteelruïne liggen, tot ze na 107 kilometer La Puye aandoen. Daar is voor de verandering een klooster. Ook leuk.

Het kasteel bij Les Trois-Moutiers heeft betere tijden gekend (Bron: YouTube)

Na La Puye komen de renners op een weg terecht die toe is aan een nieuw laagje asfalt. Dat blijft zo tot ze Paizay-le-Sec bereiken. In dit weinig boeiende dorpje komen onze helden weer op een brede, fatsoenlijke weg terecht. Deze weg brengt ze naar Saint-Savin. Dit is een dorpje aan de rivier de Gartempe met amper 1000 inwoners, maar ze hebben er wel een abdijkerk! Deze abdijkerk staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is de oudste hallenkerk in deze streek. Ik denk dat je met dit feitje wel indruk kan maken op de mensen waar je mee naar deze rit kijkt. Want ja, verder is er dus echt helemaal niets te beleven. 

Na Saint-Savin hebben de renners 122 kilometer gekoerst en is het nog iets meer dan 100 kilometer tot de streep. Al over de helft van deze flopshow dus. Na 139 kilometer komen we door Montmorillon, een dorpje aan de Gartempe met flink wat middeleeuwse invloeden. Oude brug, oud kerkje, oude schattige huisjes. Om het toerisme in deze regio aan te wakkeren kan het nog wel een nuttige rit zijn. Na Montmorillon wordt het langzaamaan wat minder vlak en gaat het lichtjes omhoog. Van het departement Vienne fietsen we naar de Haute-Vienne.

De abdijkerk van Saint-Savin (Foto: WikiCommons)
De abdijkerk van Saint-Savin (Foto: WikiCommons)

In een rechte lijn gaat het van Montmorillon naar de tussensprint van de dag, in Le Dorat. Over een kaarsrechte weg met nieuw asfalt, waar het af en toe een beetje op- en afloopt, komen we steeds dichter bij Limoges. Tussen Montmorrilon en La Dorat zit haast letterlijk geen enkele bocht. Pas in de buurt van Le Dorat komt er een bocht en ook een eerste klimmetje. Ook dit klimmetje stelt bijzonder weinig voor, maar een kinderhand is tijdens deze rit al snel gevuld. In Le Dorat zijn wel een paar bochten en richting de streep van de tussensprint, die na 170 kilometer is getrokken, loopt het licht omhoog. Le Dorat is overigens een oud dorpje, met een knus centrumpje met allemaal smalle straatjes en zelfs nog een oude stadspoort.

Een paar kilometer na de tussensprint krijgen we zelfs nog een echt klimmetje. Na 182 kilometer koers komen de renners boven op de Côte de la Maison Neuve, een kort klimmetje van één kilometer aan 5,6%. Na dit klimmetje blijft het langzaam verder omhoog lopen, maar meestal is dat een beetje vals plat. Uiteindelijk doen de renners er 40 kilometer over om 200 meter hoger uit te komen, dus enorm zwaar kunnen we het niet noemen. De wegen blijven behoorlijk breed en recht, alleen bij het passeren van sommige dorpjes, zoals Rancon en Roussac, wordt het wat smaller en bochtiger.

Een paar kilometer na Roussac komen de renners door het dorpje La Buis en begint het parcous toch wat leuker te worden. Minder open velden, maar meer bossen. Het loopt steeds langzaam omhoog, met af en toe een korte afdaling als onderbreking. Meer bochten, geen kilometerslange rechte stukken meer. Naast de vele bossen zijn er in dit gebied ook allemaal kleine meertjes, best een leuke omgeving dus. De wegen en de dorpjes zijn zonder uitzondering oud. Lekker knus, dat Franse platteland.

Na 210 kilometer bereiken de renners Bonnac-la-Côte en hier ligt het hoogste punt van de rit. Vlak voor we dit dorp bereiken gaat het nog even stevig omhoog, maar dat is samen met het klimmetje van de dag het enige stevige klimwerk. Verder gaat het toch allemaal vrij geleidelijk omhoog en omlaag. Zal weinig problemen opleveren voor de sprinters. In Bonnac-la-Côte is verder niets te beleven.

Het Franse platteland, veel meer valt er hier niet te beleven (Foto: WikiCommons)
Het Franse platteland, veel meer valt er hier niet te beleven (Foto: WikiCommons)

Na het bereiken van het hoogste punt van deze rit is het nog een kilometer of 25 tot de streep in Limoges. Vanaf dit moment gaan we in dalende lijn verder. Het zal derhalve een snelle finale worden. Het liep steeds licht omhoog en nu loopt het steeds lichtjes naar beneden. Af en toe zit er nog een strook tussen waar het weer lichtjes omhoog gaat. Het parcours is vrij bochtig, met een paar passages in dorpjes waar het ook wat smaller wordt. Na een paar kilometer bereiken de renners dan weer een wat bredere weg en gaat alles weer wat meer rechtdoor. Het wordt nooit echt spannend, nog steeds een simpele rit voor de sprinters.

Op tien kilometer van de streep bereiken de renners La Palais-sur-Vienne, waar ze een tijdlang langs de oevers van de rivier Vienne fietsen. Langs deze rivier gaat het ook weer een beetje op en af. De renners verlaten La Palais-sur-Vienne en steken de Vienne over. Daarna gaat het nog even venijnig omhoog, op acht kilometer van de streep. Deze strook is iets meer dan een kilometer lang, maar voor de sprintersploegen is het wel lastig. Denk dat alle ploegen hier wel een paar mannetjes gaan verliezen. Een eventuele dappere aanvaller moet hier z'n moment pakken. Op ongeveer vijf kilometer van de streep komen de renners door Panazol en gaat het in dalende lijn verder richting Limoges.

Op vijf kilometer van de streep is er een rotonde, waar de renners rechtdoor moeten. De renners rijden door het centrumpje van Panazol en hier is het behoorlijk bochtig. Na de rotonde zijn er kort achter elkaar drie flinke bochten, met na bijna iedere bocht ook nog een paar vluchtheuvels. Geen enorm fijne finale. Na het verlaten van het centrum van Panazol slaan de renners linksaf en direct na die bocht is er weer een vluchtheuveltje. Daarna wordt de weg wel breder en gaat het even rechtdoor. Ondertussen zijn er wel weer wat obstakels op het midden van de weg, dat schijnen ze hier nogal leuk te vinden. Nederland is er niets bij.

In Panazol weet men wel hoe een gemeentehuis eruit dient te zien (Foto: WikiCommons)
In Panazol weet men wel hoe een gemeentehuis eruit dient te zien (Foto: WikiCommons)

Met nog ongeveer drie kilometer te gaan komen de renners weer bij een rotonde uit, die aan beide kanten genomen mag worden, maar de rechterkant lijkt net even wat korter. Nog drie kilometer te gaan nu. Het gaat heel even rechtdoor en de weg begint nu iets serieuzer naar beneden te lopen. De renners komen in een lange, lopende bocht terecht die nog wel lastig zou kunnen zijn. Daarna wordt het weer wat rechter, maar het blijft nog even naar beneden lopen. De vluchtheuvels zijn nog steeds niet op één hand te tellen, dus het blijft opletten.

Op twee kilometer van de streep hebben de renners het lastigste deel gehad. Het gaat nu praktisch rechtdoor richting de streep. Er komen nog een paar vluchtheuvels, maar als die verdwenen zijn blijft er een enorm brede weg over. Er komt ook nog een bocht, maar dat is een flauwe. Het blijft lichtjes dalen, tot de renners na het bereiken van de slotkilometer over de Vienne fietsen. Net als tijdens de derde rit moeten de renners in de slotkilometer 25 hoogtemeters overwinnen. Verschil is dat dit nu voornamelijk moet gebeuren in de laatste 500 meter. Het is dus een stuk steiler dan tijdens de vorige rit. Ook weer niet extreem steil, maar het gaat op sommige momenten wel aan een procent of vijf omhoog. Nog meer een machtssprint dan tijdens de vorige rit. Verder is de slotkilometer simpel, geen bochten en een behoorlijk brede weg. De finish is wederom voor het lokale stadhuis.

Franse en Engelse ridders aan het knokken op een plein in Limoges...hopelijk blijft het vandaag rustiger (Bron: Getty)

Limoges was vroeger de hoofdstad van de regio Limousin, maar tegenwoordig hebben ze een paar regio's bij elkaar gegooid, dus nu ligt Limoges in de regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Dan weten we dat ook weer. In ieder geval zitten we in het departement Haute-Vienne. Limoges ligt ook aan de rivier Vienne. De stad schijnt vooral bekend te zijn vanwege porselein. Er is ook een porseleinmuseum in de stad. Limoges heeft veel met wielrennen, veel koersen komen hier langs. De stad zit ieder jaar in de Tour de Limousin. Vaak eindigen deze ritten in een sprint, waar de echte punchers het vaak winnen van de pure sprinters. Vorig jaar was de Nederlander Maurits Lammertink nog aan het feest.

In Parijs-Nice 2010 kwam Limoges ook voor en toen werd een piepjonge Peter Sagan tweede. Daar stak hij eigenlijk voor het eerst zijn neus aan het venster. Een dag later boekte hij zijn eerste overwinning en de rest is geschiedenis. Het wordt de 15e keer dat Limoges voorkomt in de Tour. De vorige keer was in 2009, toen er een rit vertrok in deze stad. Ook in 2004 vertrok er een rit vanuit Limoges. De laatste keer dat er een rit aankwam in Limoges was in 2000. De overwinning ging toen naar de voor mij onbekende Fransman Christophe Agnolutto. Hij bleef in z'n eentje het peloton meer dan een minuut voor.

In 1995 kwam er ook een rit aan in Limoges. De toenmalige winnaar is wel iets bekender. Lance Armstrong pakte er zijn tweede ritzege in de Tour, in de tijd dat hij nog twee ballen had en niet zo geweldig goed kon klimmen. Ook Guido Bontempi en Gianne Bugno wonnen ooit in Limoges, dus er staan zeker grote namen op de erelijst. Zelfs onze lachwekkende bondscoach, Johan Lammerts, mag zichzelf winnaar in Limoges gewonnen. Er kan dus veel gebeuren in deze stad. Sprinters, klassementsrenners en vluchters. Allemaal is het ze gelukt om hier te winnen. De grootste naam op de erelijst is evenwel Eddy Merckx. De kannibaal won de proloog in de Tour van 1970. De Tour is hier dus zelfs ooit vertrokken. Begrijpelijk wel, Limoges is een prima stadje. Een oud bruggetje, vakwerkhuisjes, een mooie kathedraal en dan is er met Luc Leblanc ook nog eens een oud-wereldkampioen geboren. Het station van Limoges mag er ook zijn.

Lance Armstrong was in 1995 de beste in Limoges (Foto: Getty)

Qua weer lijkt het een beetje de goede kant op te gaan. Ook tijdens de vierde etappe zal het droog zijn en bovendien gaan de temperaturen ook nog eens omhoog. Het zou tijdens deze rit zelfs wel eens 24 graden kunnen worden. Dat begint zelfs een klein beetje op zomer te lijken. Weinig wind, dus eigenlijk wel een aangename dag voor alle renners. De langste rit van deze Tour zal om 11:10 vertrekken, 20 minuten later is de neutralisatie voorbij. Volgens het schema komen de renners tussen 17:01 en 17:35 aan in Limoges, maar dat schema is zoals we tijdens de vorige etappe zagen nogal afhankelijk van de renners. Als ze er weer een verkapte snipperdag van gaan maken duurt het uiteraard wat langer. Sporza en de NOS zullen er in ieder geval weer bij zijn om 14:10. Hoewel je ook gerust een paar uur later kan inschakelen. Prima etappe om nog wat aan het huishouden te doen, bijvoorbeeld.

Voorspelling

We zitten nog in de eerste week, dus dit gaat ongetwijfeld weer een etappe worden voor de sprinters. Ik denk niet dat ze deze kans gaan laten lopen. Er zijn natuurlijk ook nog behoorlijk wat sprinters die nog een rit willen winnen. Kittel en Greipel zullen wel revanche willen. Cavendish lijkt mij op deze aankomst ook iets kwetsbaarder, dat maakt het nog waarschijnlijker dat de ploegen van Kittel, Sagan en Greipel zullen gaan rijden. De aankomst is niet enorm lastig, maar wel lastiger dan tijdens de vorige rit. Denk dat vooral Sagan hier wel vrolijk van wordt. Een etappe voor verrassingen lijkt het me dan weer niet, de top 10 zal vrij voorspelbaar zijn.

1. Sagan. Ik denk dat dit toch nog wel net lastig genoeg is voor hem. Als het helemaal vlak is legt hij het af tegen de andere topsprinters, als het een beetje omhoog loopt legt hij het ook nog af, maar dit loopt toch wel relatief goed op. Derhalve is hij helemaal in zijn element en hij is ook nog eens in topvorm. Kom maar door met die overwinning.

2. Greipel. Heeft iets goed te maken. Uiteindelijk toch wel een fout gemaakt tijdens de derde rit. Hij kan dit soort aankomsten ook enorm goed aan, dus zal hij extra gemotiveerd zijn om nu dan toch zijn rit te pakken. Kan nog wel eens lastig worden, er zijn een aantal geduchte concurrenten.

3. Coquard. Hij werd al derde in de vorige rit en dat kunstje zie ik hem wel herhalen. Kan ook prima omgaan met een wat lastigere aankomst en beschikt blijkbaar over goede benen. Als het helemaal vlak is heeft hij het ook moeilijk tegen de andere sprinters, maar het is nu niet helemaal vlak. Hij kan nu echt laten zien wat hij waard is. Je kan wel 13 Franse flutkoersjes winnen, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook meteen meedoet in de grootste Franse koers. 

4. Enger. Sondre is een Noorse jongen die goed kan dansen. Hij kan ook best behoorlijk fietsen, heeft hij vooral dit jaar een aantal keer laten zien. Werd tijdens de vorige rit zesde en dat moet hij kunnen verbeteren. Deze aankomst zou hem best goed moeten liggen. Een overwinning zou ook lachen zijn, dan kan hij Bernard Hinault nog wat dansles geven. Die kans lijkt me alleen vrij klein.

5. Matthews. Deed mee aan de sprint in de tweede en derde rit, met wisselend succes. De ene rit was eigenlijk te zwaar voor hem en de andere dan weer te makkelijk. Dit zit met een beetje fantasie in het midden. Hij gaat in ieder geval een poging wagen en ik zie hem dan ook nog wel best ver komen. Moet zijn team alleen wel voor hem gaan rijden, maar dat kan nog wel eens lastig worden met ploeggenoten die liever voor zichzelf rijden zoals Gerrans.

Allereerste Lois Lane uit superman overleden

Noel Neill, de superman-actrice die de allereerste Lois Lane speelde, is zondag op 95-jarige leeftijd overleden. Neill overleed in haar woning in de Amerikaanse staat Arizona.

De actrice speelde meerdere kleine rollen, voordat ze in 1948 de rol van Lois Lane op zich nam. Vervolgens speelde ze tussen 1953 en 1958 in 78 afleveringen van de televisieserie Adventures of Superman samen met George Reeves. Ze verdiende 225 dollar per aflevering.

Suikerfeest markeert einde ramadan

Een deel van de moslims in Nederland viert dinsdag het einde van de ramadan met het Suikerfeest. Vooral voor Nederlanders van Turkse komaf is dinsdag het slotakkoord van een maand vasten. Nederlanders met Marokkaanse wortels vieren het zogeheten Kleine Feest een dag later. Ook moslims die een andere achtergrond hebben, passen het moment van de viering veelal aan op de gebruiken in het land van herkomst.

Belijdende moslims bezoeken op Suikerfeest 's ochtends de moskee en brengen de rest van de dag door met familiebezoeken. Het feest staat in het teken van lekker eten, vooral veel zoetigheden, en het geven van cadeautjes.

De datum van het Suikerfeest wordt bepaald aan de hand van het zien van de eerste maansikkel, dus vlak na de nieuwe maan. Daardoor schuift de ramadan en het Suikerfeest ieder jaar steeds tien dagen naar voren. Moslims hadden het de afgelopen maand extra zwaar tijdens de vastenmaand, omdat die nu precies viel tijdens de langste dagen van het jaar. Ze mogen tijdens de ramadan alleen eten als de zon onder is.

Suikerfeest markeert einde ramadan
Suikerfeest markeert einde ramadan (Foto: ANP)

Justin Bieber en Kourtney feesten samen

Justin Bieber en Kourtney Kardashian hebben zondag samen gefeest in Miami. TMZ zag de twee in de nachtclub STORY, waar het verjaardagsfeestje van clubbaas Dave Grutman werd gevierd.

Kourtney was in de club met wat vriendinnen en Justin kwam langs voor een afterparty na afloop van zijn concert in de stad. Hij zong een verjaardagslied en trok Kourtney daarna mee de dj-boot in, waar ze samen wat tijd hebben doorgebracht.

Zaterdag waren de twee volgens People ook al in dezelfde club, maar lieten elkaar toen met rust. Kourtney (37) verblijft in een luxe hotel in Miami met haar drie kinderen. Justin (22) gaf op zaterdag en zondag twee concerten in Miami. De twee worden regelmatig samen gespot en zouden ook een paar keer het bed hebben gedeeld, maar Kourtney ontkent deze geruchten.

Justin Bieber en Kourtney feesten samen
Justin Bieber en Kourtney feesten samen (Foto: BuzzE)

Lijst slechte verpleeghuizen openbaar

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn gaat dinsdag open kaart spelen over welke Nederlandse verpleeghuizen slecht presteren. Diverse partijen in de Tweede Kamer drongen hier maandag al op aan, nadat bekend was geworden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich ernstig zorgen maakt over elf instellingen.

De IGZ voerde afgelopen jaar verscherpt toezicht uit bij 150 verzorgingshuizen. Uit het rapport dat Van Rijn maandag naar de Kamer stuurde, bleek verder dat naast de elf ernstige gevallen het ministerie over nog eens 38 verpleeghuizen bezorgd is. Deze 38 blijven voorlopig onder verscherpt toezicht staan. Instellingen uit het rapport worden eerst geïnformeerd voordat Van Rijn dinsdag namen en rugnummers noemt.

Voor de elf die een wanprestatie leveren is sluiting niet uitgesloten. De staatssecretaris noemde de situatie bij deze verpleeghuizen"onacceptabel".

Lijst slechte verpleeghuizen openbaar
Lijst slechte verpleeghuizen openbaar (Foto: ANP)

EU gaat cyber-criminaliteit te lijf

Europese bedrijven ondervinden stelselmatig hinder van computercriminaliteit. Om dit te bestrijden gaat de Europese Commissie met overheden en bedrijven een publiek-privaat partnerschap aan dat in 2020 naar verwachting 1,8 miljard euro in cyber-veiligheid zal hebben geïnvesteerd.

Brussel gaat in zee met industrie en overheden omdat 80 procent van alle bedrijven wel eens problemen met cybercriminaliteit heeft ondervonden. Het aantal 'cyber'-incidenten is vorig jaar met 38 procent gestegen. Het is broodnodig om innovatieve en veilige technologieën te ontwikkelen, zei EU-commissaris Günther Oettinger dinsdag bij de lancering van het initiatief in Straatsburg.

De EU steekt 450 miljoen euro in het samenwerkingsverband, via het onderzoeksprogramma Horizon 2020. Dat bedrag moet vanuit de markt verdrievoudigd worden.

EU gaat cyber-criminaliteit te lijf
EU gaat cyber-criminaliteit te lijf (Foto: BuzzT)

Lauren Verster vindt eigen vrijheid op Ibiza

Lauren Verster onderzoekt in haar nieuwe programma 'Lauren! op Ibiza' wat vrijheid precies is. De presentatrice vond de ultieme vrijheid op het Spaanse eiland Ibiza, niet alleen voor haar kijkers maar ook voor haarzelf.

"Ik vond die vrijheid vooral in de natuur", vertelt de televisiemaker in het AD van dinsdag. Die kant kende ze nog niet van haarzelf. "Ik stond om zes uur 's ochtends op om lange wandelingen te maken en te genieten van de rust, ruimte en de prachtige bloemen."

Volgens Lauren is Ibiza in vergelijking met haar woonplaats Amsterdam een oase van rust, buiten de feestende Engelsen dan. "Die rust op Ibiza vond ik heerlijk." Toch denkt de 36-jarige programmamaakster er niet over om te verhuizen. "Nederland blijft het leukste land dat ik ken. Ik ben nu net weer een maandje in Nederland en vind het zo heerlijk om thuis te zijn."

Lauren! op Ibizia is elke dinsdag te zien om 21.10 uur op NPO 3.

Lauren Verster vindt eigen vrijheid op Ibiza
Lauren Verster vindt eigen vrijheid op Ibiza (Foto: BuzzE)

Tom Odell krijgt inspiratie van onbekenden

Tom Odell krijgt inspiratie voor songteksten van gesprekken met onbekenden. "Ik hoor de beste verhalen van wildvreemden", vertelt de Britse singer-songwriter tegen Viva.

Het helpt Odell wanneer hij een beetje aangeschoten is. Zo sprak hij in een bar in New York een man die hem over zijn werk als geheim agent bij de CIA vertelde. "Ik geloofde er geen klap van, maar speelde het spelletje mee."

Ook op het podium lust Odell wel een drankje. "Whisky helpt me om te ontspannen en het is ook een goed smeermiddel voor mijn keel." De 25-jarige Wrong Crowd-zanger houdt het wel bij twee drankjes. "Ik haat het om de controle te verliezen", zegt hij. Zo kwamen zijn voortanden eens in botsing met zijn microfoon. "Ik dacht: die liggen in duizend stukjes op de grond. Gelukkig viel het mee."

Tom Odell krijgt inspiratie van onbekenden
Tom Odell krijgt inspiratie van onbekenden (Foto: BuzzE)

Fajah Lourens wil geen beroemde vriend

Fajah Lourens wil geen relatie met een man die net als zij beroemd is. "Twee 'sterren' in één huis werkt niet, heb ik gemerkt", zegt de dj en schrijfster van Killerbody dieet tegen Viva.

Hoewel Fajah geen haast heeft een nieuwe liefde aan de haak te slaan, heeft ze wel duidelijke ideeën over hoe haar ideale man eruit ziet. "Hij moet een beetje een wereldreiziger zijn en ik wil ook graag een volwassen man. Het liefst iemand die al kinderen heeft en goed contact met zijn ex", zegt ze. "Verder moet hij er ook nog een beetje goed uitzien, romantisch zijn..."

Ook in haar carrière weer Fajah goed wat ze wil. "Ik kan dingen loslaten en happy zijn met wat ik heb, terwijl ik vroeger alleen maar bezig was met wat ik niet had."

Fajah Lourens wil geen beroemde vriend
Fajah Lourens wil geen beroemde vriend (Foto: BuzzE)

'Crash Russisch vliegtuig niet door mankement'

De crash van het Russische vrachtvliegtuig waarbij vrijdag zeker acht mensen om het leven kwamen, kwam niet door een technisch mankement. Dat blijkt uit de data van de zwarte doos, zegt Minister Vladimir Puchkov dinsdagochtend (lokale tijd). Wat dan wel de oorzaak van de crash is, wordt volgens Puchkov nog onderzocht.

Het toestel verdween vrijdag van de radar tijdens een brandbestrijdingsmissie. Zondag werden de brokstukken van de Iljoesjin 76 gevonden in een bosrijke streek in de buurt van Irkoetsk. Alleen het staartstuk was nog heel.

De Iljoesjin 76 is een toestel dat voor diverse doeleinden kan worden ingezet. De Russische luchtmacht gebruikte dit soort vliegtuigen onder andere in Syrië.

'Crash Russisch vliegtuig niet door mankement'
'Crash Russisch vliegtuig niet door mankement' (Foto: ANP)

Oordeel over levenslang in zaak moord Wiels

De Hoge Raad oordeelt dinsdag of de levenslange veroordeling voor de moordenaar van politicus Helmin Wiels uit Curaçao in stand blijft. Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. Hij was leider van de toen grootste politieke partij, Pueblo Soberano (Souverein Volk).

Elvis K. kreeg zijn levenslange straf eind augustus 2014 van de rechtbank in Willemstad, ook nog voor twee andere moorden. Het gerechtshof bevestigde dat vonnis later.

Oordeel over levenslang in zaak moord Wiels
Oordeel over levenslang in zaak moord Wiels (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: motregen

De dag begint met bewolking en een sluier van lichte motregen die vanuit het westen richting het oosten over het land trekt. Het oosten heeft 's ochtends nog wat kans op zon, 's middags kan de zon even doorbreken in het gehele land. Toch kunnen er ook weer een paar buien ontstaan. 

De wind is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig en komt uit het zuidwesten. In de middag draait hij naar het westen. De temperaturen liggen uiteen van 19 graden in het noordwesten tot 22 graden in het zuidoosten. 

Zon op 05:27
Zon onder 22:01
Zonkracht

6 / 3

Luuntje legde weer wat mooie plaatjes vast (Foto: Luuntje)
Luuntje legde weer wat mooie plaatjes vast (Foto: Luuntje)Luuntje legde weer wat mooie plaatjes vast (Foto: Luuntje)
Luuntje legde weer wat mooie plaatjes vast (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1917 De aardappeloproer in Amsterdam eindigde in een veldslag op het Haarlemmerplein. De opstand werd neergeslagen door militairen waarbij 9 doden en 114 gewonden vielen. 
 1941 Arthur Seyss-Inquart ontbond alle Nederlandse politieke partijen. Alleen de NSB mocht blijven bestaan. 
 1950 De Knesset nam de wet op de terugkeer aan. Deze wet gaf alle Joden het recht om te immigreren naar Israël.
1996 Dolly het schaap, het eerste gekloonde zoogdier ter wereld, werd geboren.
2009 De schat van Staffordshire werd ontdekt nabij de stad Lichtfeld. 

 


Arthur Seyss-Inquart


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Helft Britse bedrijven negatief over toekomst

Uit een enquête van het Britse onderzoeksbureau YouGov in samenwerking met het Centre for Economics and Business Research (CEBR) blijkt dat 49 procent van de in totaal duizend ondervraagde Britse bedrijven pessimistisch is over de toekomst. Voor de brexit was dat nog 25 procent.

"Bedrijven verwachten dat het nadelige gevolgen gaat hebben voor de economie in het algemeen", aldus de directeur van CEBR. "Maar zij verwachten ook dat het vooral het komende jaar veel invloed zal hebben op de huizenmarkt, de export en bedrijfsinvesteringen."

De Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans zei maandagavond tegen Nieuwsuur dat de middenklasse en arbeidersklasse door brexit de controle over hun land, hun leven en hun lotsbestemming kwijt zijn. Ook zei hij dat de oplossingen liggen in hervorming van de economie en beter onderwijs. Het was de eerste keer dat Timmermans zich over brexit uitliet.

In het referendum op 23 juni stemden ruim 17 miljoen kiezers voor de brexit en ruim 16 miljoen tegen

Helft Britse bedrijven negatief over toekomst
Helft Britse bedrijven negatief over toekomst (Foto: ANP)

'Abdeslam speelde grote rol bij aanslagen'

Salah Abdeslam heeft een veel grotere rol gespeeld bij de aanslagen in Parijs en Brussel dan hij heeft doen voorkomen. Die bewering komt van Mohamed Abrini, de zogenoemde 'terrorist met het hoedje', die bekend werd van de foto voor de aanslag op de luchthaven bij Zaventem.

VTM Nieuws, een Belgische commerciële televisiezender, heeft de verslagen van de verhoren van Abrini na diens arrestatie naar eigen zeggen kunnen inzien. "Wat ik weet over Salah, is dat hij op enkelen na alle mensen is gaan ophalen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs en die uit Syrië kwamen." Abdeslam, zo meldt VTM, speelde volgens Abrini een heel grote rol bij de voorbereidingen.

"Ik weet dat Salah die mensen ging ophalen en ze afzette op schuiladressen. Ik weet dat, want ik heb met hen geslapen in een appartement. Dan verneem je veel", zo heeft de terrorist verklaard. Mohamed Abrini werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs met Abdeslam gefilmd bij een tankstation op de snelweg richting Franse hoofdstad. Hij bestuurde de Renault Clio die twee dagen later bij de aanslagen werd gebruikt. Hij werd 8 april opgepakt.

Verzuimd
Een Franse parlementaire commissie heeft vastgesteld dat de Belgische inlichtingendiensten hebben verzuimd Frankrijk door te geven dat Abdeslam, het enige overlevende vermoedelijke lid van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs november vorig jaar, was geradicaliseerd. De Franse politie hield Abdeslam enkele uren na de aanslagen bij de Belgische grens staande, maar was niet op de hoogte van zijn jihadistische overtuigingen en activiteiten. Ze liet hem daarom weer gaan. Abdeslam was in België vooral bekend als crimineel. Over zijn radicalisering had de Belgische veiligheidsdienst weinig informatie, zo zeiden de Belgen in een reactie op het Franse verwijt.

Abdeslam dook onder in Brussel en werd pas in maart opgepakt. De Franse politie hield hem staande omdat België in het Schengen-informatiesysteem slechts had opgenomen dat hij een strafblad had. Volgens de commissie valt de Franse politie derhalve niets te verwijten.

'Abdeslam speelde grote rol bij aanslagen'
'Abdeslam speelde grote rol bij aanslagen' (Foto: ANP)

'Duizenden doden door kolencentrales'

In de Europese Unie sterven jaarlijks duizenden mensen als gevolg van de uitstoot van kolencentrales. Drie jaar geleden kwamen ongeveer 22.900 mensen voortijdig om door ziekten als hartfalen en bronchitis, waarvan de oorzaak valt terug te leiden op de luchtverontreiniging door kolenstook.

Dat kostte de volksgezondheid in Europa dat jaar ongeveer 62,3 miljard euro, zo berekenden de organisatie Health and Environment Alliance, Climate Action Network en het Wereldnatuurfonds. Ze baseren zich op gegevens van 257 van de 280 kolengestookte centrales in de unie.

In Nederland stierven in 2013 620 mensen door de vervuilingseffecten. Nederland behoort niet tot de landen waar de meest vervuilende centrales staan waarvan de verontreiniging grensoverschrijdend werkt. Die staan in Polen (4690 doden in andere landen), Duitsland (2490), Roemenië (1660), Bulgarije (1390) en het Verenigd Koninkrijk (1350). De landen die de meeste hinder van kolencentrales in andere landen ondervinden, zijn Duitsland, Roemenië, Italië, Frankrijk, Griekenland en Hongarije.

Het Verenigd Koninkrijk bouwt het aantal kolencentrales gefaseerd af tot 2025, wat jaarlijks 2870 mensenlevens in binnen- en buitenland spaart, zo staat in het rapport Europe's Dark Cloud. Zou Duitsland hetzelfde doen, dan zou dat in binnen- en buitenland 4360 doden per jaar schelen.

'Duizenden doden door kolencentrales'
'Duizenden doden door kolencentrales' (Foto: ANP)

Een heel klein piemeltje

Nederland heeft een heel klein piemeltje in het totale politieke wereldtoneel. En ook al wordt het door opwinding zo hard als een stalen knots, het blijft onopvallend. Waarom deden, en doen, de Nederlandse kabinetten dan alsof zij een penis hebben van dertig centimeter lang? En als deze dan stijf wordt van politieke opwinding, waarom denken wij dan dat iedereen in de wereld dat wel zal zien?

Ellie Goulding wil Top Gear presenteren

De makers van Top Gear hoeven niet lang te zoeken naar een vervanger voor de maandag opgestapte Chris Evans. Zowel zangeres Ellie Goulding als zanger Brian McFadden heeft ongevraagd gesolliciteerd naar de klus.

Chris Evans liet eerder maandag weten al na één seizoen te stoppen met de presentatie van Top Gear. De nieuwe versie van het BBC-programma begon in mei onder leiding van Evans, als opvolger van Jeremy Clarkson. Sindsdien kelderen de kijkcijfers.

Ellie Goulding bood de BBC via Twitter haar diensten aan met de korte post: "PRIMA, dan presenteer ik Top Gear wel".

McFadden

Voormalig Westlife-lid Brian McFadden weet zijn sollicitatie beter te motiveren. "Beste @BBC_TopGear ik wil heel graag in de beste auto's van de wereld rijden en ervoor betaald krijgen! En ik zal er ook heel blij mee zijn!", begint de zanger zijn post. Aansluitend referereert hij aan het ontslag aan Jeremy Clarkson, die vorig jaar moest vertrekken nadat hij een producent had geslagen. "En ik beloof geen producers te slaan of anderen een klap te verkopen! Behalve Matt LeBlanc. Hij is een dromer."

Het is de vraag of Goulding of McFadden een kans maken op de job. Er is nog niets bekend over een eventuele vervanger voor Chris Evans. De verwachting is dat presentator Matt LeBlanc het volgend seizoen wel zal terugkeren. Zijn optreden in zijn eerste seizoen werd over het algemeen goed ontvangen.

Ellie Goulding wil Top Gear presenteren
Ellie Goulding wil Top Gear presenteren (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.