Rotterdam in gesprek over salafistenschool

Burgemeester Ahmed Abouteleb van Rotterdam gaat met de kopers van een oud schoolgebouw in de stad aan tafel, die er een instituut voor salafisten zouden willen vestigen. Aboutaleb zal de eigenaren om opheldering vragen "juist ook vanwege de ontstane commotie".

Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. In de Kamer zijn grote zorgen over de mogelijke vestiging van een salafistenschool. Politici zien in het salafisme, dat een stroming is binnen de islam, een kweekvijver voor jihadisme.

Asscher had dinsdagochtend overleg met Aboutaleb over de kwestie. De burgemeester zal duidelijk maken dat gemeente noch Rijk zal accepteren dat er in het pand activiteiten komen die zich keren tegen Nederland, de samenleving en de rechtsstaat.

Onrust onterecht

Volgens de kopers, Stichting WAQF, is de ontstane onrust zeer onterecht. In een verklaring schrijft WAQF: "Stichting WAQF is gesticht in 1989 met een orthodox-islamitische grondslag. Helaas wordt dit in de samenleving veelal en onterecht geassocieerd met geweld en het verheerlijken van terrorisme. Geweld, onverdraagzaamheid en terreur staan echter op gespannen voet met de fundamentele uitgangspunten van de islam, die juist wederzijds respect, goed rentmeesterschap, barmhartigheid en tolerantie uitdraagt."

Volgens de organisatie wijst het "vanzelfsprekend terreur en onverdraagzaamheid af". "Uit de WAQF moskee is nooit een oproep gedaan voor jihadisme en er is geen enkele zogenoemde 'jihadist' richting Syrië of Irak vertrokken", benadrukt de stichting. "Wij moeten samen haat, onverdraagzaamheid en polarisatie te bestrijden."

Rotterdam in gesprek over salafistenschool
Rotterdam in gesprek over salafistenschool (Foto: ANP)