Senaat morrend achter justitiebegroting

Redactie

Na de Tweede Kamer lijkt ook de Eerste Kamer met tegenzin in te stemmen met de fel bediscussieerde begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De oppositiepartijen D66 en CDA willen eigenlijk extra geld voor politie, justitie en rechtspraak, maar zullen niet tegenstemmen.

Dat gebeurt wel met de rug tegen de muur, bleek dinsdag tijdens het debat over de aanvullende begroting van 2016. Tegenstemmen zou namelijk betekenen dat ook het 'beetje' extra geld voor veiligheid dat al in de begroting is opgenomen niet door zou gaan. En daar is volgens de partijen niemand mee gebaat.

De partijen in de Eerste Kamer blijven ontevreden over justitieminister Ard van der Steur. Hij zou alles op alles moeten zetten om binnen het kabinet voldoende extra geld los te krijgen voor veiligheid, maar dat heeft hij naar het oordeel van de kritische Eerste Kamerleden niet goed genoeg gedaan.

Erg kritisch
Zelfs Van der Steurs partijgenoot Anne-Wil Duthler van de VVD was erg kritisch. Zij is er niet echt gerust op dat Van der Steur de problemen structureel gaat oplossen.

De Eerste Kamer stemt volgende week over de begroting en over voorstellen van de Senatoren Hans Engels (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) voor toch nog extra geld dit najaar en de komende jaren.

Senaat morrend achter justitiebegroting
Senaat morrend achter justitiebegroting (Foto: ANP)