Kittel klopt Coquard in langste Touretappe

Peterselieman

Marcel Kittel heeft de vierde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. In de massasprint in Limoges was de Duitser van Etixx-Quick-Step nipt te snel voor Brian Coquard. De Nederlander Dylan Groenewegen eindigde op een fraaie vierde plaats. Vlak voor hem finishte geletruidrager Peter Sagan.

Na de wandeletappe van gisteren hadden de wielrenners meer zin in de 237,5 kilometer lange rit tussen Saumur en Limoges, de langste etappe van deze Tour. Al snel vormde zich een kopgroep van vier man: Oliver Naesen (IAM Cycling), Alexis Gougerard (AG2R-La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Andreas Schillinger (Bora-Argon18).

Het viertal bouwde een maximale voorsprong van zes minuten op, maar langzaam maar zeker knabbelde het peloton hier wat vanaf. In de finale die op en af ging moest Gougerard op veertig kilometer van de meet zijn medevluchters als eerste laten gaan. Op dat moment bedroeg de voorsprong al minder dan een minuut.

Deze voorsprong werd seconde voor seconde kleiner met een peloton dat hard moest werken om het verschil te dichten. Op zeven kilometer van de meet waren Irizar en Naesen de laatste twee die gegrepen werden, waardoor het woord aan de sprinters was. Lotto-Soudal van André Greipel greep het initiatief, maar de Duitser kwam te vroeg op kop in de sprint en was kansloos in de sprint die bergop ging. Kittel had zijn timing wel voor elkaar en won met een zeer nipt verschil van Coquard. Sagan pakte plek drie, voor Groenewegen die in de laatste kilometer van ver moest komen.

Uitslag

# Rijder Nat Team Tijd
1 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 5u28'30"
2 Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
3 Peter Sagan Slw Tinkoff + 00' 00''
4 Dylan Groenewegen Ned Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
5 Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 00''
6 Sondre Enger Noo IAM Cycling + 00' 00''
7 Daniel McLay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 00''
8 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data + 00' 00''
9 Samuel Dumoulin Fra AG2R La Mondiale + 00' 00''
10 Simon Gerrans Aus Orica–BikeExchange + 00' 00''

Kittel en Coquard waren in een spannend sprintduel verwikkeld (Pro Shots / Action Images)
Kittel en Coquard waren in een spannend sprintduel verwikkeld (Pro Shots / Action Images)