Utopianen leven op rijst en spinazie

De deelnemers aan het SBS6-programma Utopia gaan drie dagen lang op rijst en spinazie leven. Ze eten slechts één maaltijd per dag, om aandacht te vragen voor de situatie van de 42 miljoen Afrikanen die kampen met voedseltekorten. Dat meldt het Rode Kruis dinsdag.

Utopia-inwoner Benjamin vindt dat het tijd is om te handelen. "Hongersnood kan stoppen, wanneer mensen er gezamenlijk voor kiezen te helpen. We gaan het naar alle waarschijnlijkheid lastig krijgen, maar ik probeer het vol te houden door me te verplaatsen in de mensen daar. Deze actie draait om wilskracht."

Thomas van der Vlugt van StukTV heeft de voedselpakketten met rijst en spinazie dinsdag naar Utopia gebracht. Hij ging onlangs samen met het Rode Kruis naar Zimbabwe en heeft zelf ervaren hoe het is om nauwelijks te kunnen eten. Vier dagen lang woonde hij bij een gezin en at hij één maaltijd per dag, andijvie met maïsdeeg. "Soms was er zelfs alleen maar andijvie. Dat was wel erg weinig. Ik zat er maar vier dagen, maar zij hebben elke dag zo weinig te eten. Dat vind ik echt heel erg."

Noodtoestand
In Afrika hebben 42 miljoen mensen op dit moment te weinig voedsel. Als er geen hulp komt, stijgt dit aantal, aldus het Rode Kruis. In Lesotho, Malawi, Swaziland, Zimbabwe en delen van Zuid-Afrika is vanwege de droogte de noodtoestand uitgeroepen. De extreme droogte wordt mede veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño, dat eens in de drie tot zeven jaar voor komt.

Het Rode Kruis heeft geld nodig voor het uitdelen van voedsel, water en het geven van medische hulp. Daarnaast richt de hulporganisatie zich op hulp die zorgt voor langetermijnoplossingen, zoals het uitdelen van droogtebestendige zaden en de aanleg van voorzieningen voor schoon water.

Utopianen leven op rijst en spinazie
Utopianen leven op rijst en spinazie (Foto: BuzzE)