Phelps kan ruim 2000 jaar oud record breken

heywoodu

De Amerikaanse trials voor het olympisch zwemtoernooi in Rio de Janeiro zitten erop en, niet geheel tegen de verwachtingen in, Michael Phelps heeft zich geplaatst. Op de 100 en 200 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag zal de legendarische zwemmer een gooi doen naar individuele medailles en de kans op succes is vrij groot.

Phelps heeft thuis al een wagonlading aan olympische medailles liggen - meer dan wie dan ook - maar hij heeft er 'slechts' dertien op individuele onderdelen. In Rio zal hij het recordaantal individuele medailles normaal gesproken wel evenaren en zelfs verbreken, want op het moment staat dat nog op naam van turnster Larysa Latynina, die er veertien won. Ook zou hij met een individuele gouden medaille de oudste winnaar van individueel olympisch zwemgoud ooit worden. Jammer voor ons, want Inge de Bruijn heeft dat record nog in handen.

Nou is dit allemaal leuk en aardig, maar ik hoor de oplettende lezer denken: "Inge de Bruijn won haar medailles toch niet twee millenia geleden?" Dat klopt. Phelps heeft elf individuele olympische titels gewonnen en volgens ongeveer alles en iedereen is hij daarmee recordhouder. Dat klopt dan echter weer niet! Wat blijkt? Zoals olympisch historicus Bill Mallon van Olympstats uitlegt: Leonidas van Rodos won tijdens de échte Olympische Spelen - die in Olympia - maar liefst twaalf individuele olympische titels.

De onderdelen die de grote Leonidas won, staan tegenwoordig niet meer op het programma: de legendarische loper won de titel op de stadion, de diaulos en de hoplitodromos op vier achtereenvolgende Spelen, tussen de jaren 164 en 152 voor Christus. De stadion en diaulos waren 'gewone' hardloopwedstrijden, zoals de Grieken dat het liefst deden: volledig naakt, want laten we eerlijk zijn, wie zit er nou op te wachten om in de Griekse zomer ook nog eens in de lokale klederdracht te rennen? 

Twee olympische supersterren met meer dan 2000 jaar er tussen...we zien in elk geval één punt(je) waarop Usain Bolt deze strijd wint (Foto: Sovereign Man)
Twee olympische supersterren met meer dan 2000 jaar er tussen...we zien in elk geval één punt(je) waarop Usain Bolt deze strijd wint (Foto: Sovereign Man)

De stadion ging over zo'n 185 tot 195 meter - niemand weet de exacte afstand - en was het absolute koningsnummer van de Spelen. Volgens de overlevering kon de mythische oprichter van de Spelen de afstand in één ademteug rennen, iets wat we Usain Bolt nog niet zo snel zien doen. Aan de andere kant, Usain Bolt is dan ook geen mythische god. De diaulos was twee keer zo lang: de lopers liepen een stadion, en draaiden vervolgens weer om voor de terugweg. 

De hoplitodromos, of hoplietenrace, was dan weer een ander verhaal. Eeuwenlang was het traditioneel de afsluiter van de Spelen, de laatste wedstrijd die gelopen werd. Grieken waren echte soldaten en dat moest getoond worden: in plaats van de jongeheer vrije ruimte te geven werd deze wedstrijd gelopen in volledige, loodzware wapenrusting, inclusief loeizwaar schild.

Om het allemaal een beetje samen te vatten: de legendarische Leonidas is al 2168 jaar lang de houder van misschien wel het meest prestigieuze olympische record. Als Phelps één keer goud wint evenaart hij het, bij twee individuele titels gaat het record eraan. Leonidas zal dan overigens niet aanwezig zijn bij het historische moment, maar laten we eerlijk zijn: stiekem moeten we toch hopen dat de Griekse legende zijn record gewoon in zijn eentje blijft houden?