Chinese mega-telescoop is klaar

Sinds 2009 werd eraan gebouwd, er moesten duizenden mensen voor verhuizen en heel het project heeft zo'n 1,2 miljard yuan (ruim 160 miljoen euro) gekost, maar hij is nu klaar, de grootste radiotelescoop ter wereld. Binnenkort kan met de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) de ruimte worden afgezocht op zoek naar tekenen van buitenaards leven.

Afgelopen zondag werd het laatste onderdeel aan de telescoop met een diameter van 500 meter bevestigd. De telescoop wordt gebouwd in een natuurlijke kom in de bergen van Pingtang County in de zuidwestelijke provincie Guizhou. Er woonden 9000 mensen te dicht bij de telescoop, met hun mobiele telefoons en andere elektronische apparatuur zouden ze de ontvangst kunnen verstoren en dus moesten ze verhuizen.

Wetenschappers gaan hem nu testen op onregelmatigheden, vertelt Zheng Xiaonian, plaatsvervangend hoofd van de National Astronomical Observatory of China, onderdeel van de Chinese Academie van Wetenschappen. "Het project maakt het mogelijk om verder te zoeken naar vreemde objecten, de oorsprong van het heelal beter te begrijpen en een boost te geven aan de wereldwijde speurtocht naar buitenaards leven", zegt Zheng.

Waarschijnlijk kan hij in september in gebruik worden genomen, de verwachting is dat de schotel de komende 20 jaar het belangrijkste onderzoeksinstrument zal zijn voor ruimteonderzoek.

Het bevorderen van China's ruimtevaartprogramma is een prioriteit voor de overheid in China. President Xi Jinping wil zijn land neerzetten als ruimtemacht. Rond 2036 moet er een Chinese astronaut op de maan zijn en het land is ook al begonnen met de bouw van een eigen ruimtestation.

Tot nu toe was de grootste radiotelescoop het Arecibo Observatory in Puerto Rico met een diameter van 305 meter.