FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 juli 2016

Zevende seizoen Game of Thrones vertraagd

Het zevende seizoen van Game of Thrones kan langer op zich laten wachten. De bedenkers van de populair tv-serie David Benioff en D.B. Weiss hebben gezegd dat de productie mogelijk vertraging oploopt. Dit meldt The Hollywood Reporter.

Het wachten is op winterweer dat aansluit op de slotaflevering van het zesde seizoen. "We hebben nog geen uitzenddatum", zegt het duo. "We beginnen wat later met de opnames, want aan het einde van het seizoen was het winter. Dus het huidige zonnige weer voldoet niet aan onze verwachtingen."

Normaal beginnen de uitzendingen van een nieuw seizoen van Game of Thrones in maart of april. Eerder is al wel bekendgemaakt dat er er nog maximaal twee seizoenen volgen.

Zevende seizoen Game of Thrones vertraagd
Zevende seizoen Game of Thrones vertraagd (Foto: BuzzE)

Bokser Lacruz toch nog naar Spelen

Bokser Enrico Lacruz mag toch zijn koffers gaan pakken om af te reizen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlander had vorige maand op het wereldwijde olympisch kwalificatietoernooi een olympisch startbewijs gepakt, maar de 22-jarige bokser had nog niet voldaan aan de eisen van NOC*NSF en leek de Spelen mis te lopen.

Op het OKT had Lacruz, vanuit internationaal oogpunt, genoeg aan een plek in de top-5, maar hij won het toernooi in Baku zelfs. De Nederlandse boksbond besloot hem toch voor te dragen voor uitzending naar de Spelen en dat heeft NOC*NSF toch goedgekeurd. Nouchka Fontijn en Peter Müllenberg vormen samen met Lacruz de Nederlandse boksploeg in Rio, 24 jaar na de laatste Nederlandse boksers op de Spelen. 

Dat Lacruz alsnog gestuurd wordt, ondanks het niet halen van de nationale eisen, mag overigens op zijn minst opvallend genoemd worden. Vele andere Nederlandse sporters zitten in exact dezelfde situatie - wél voldoen aan de internationale eisen, maar niet aan die van Nederland - maar voor hen wordt geen uitzondering gemaakt.  

'Medewerking Moskou aan onderzoek MH17'

Justitie in Rusland is bereid met Nederlandse collega's samen te werken bij het onderzoek naar de omstandigheden waaronder vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oekraïne neerstortte. De Russen hebben die toezegging gedaan aan een delegatie van het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie.

Dat meldt het Russische persbureau Tass woensdag. De Nederlandse delegatie overlegt dinsdag en woensdag met de autoriteiten in Moskou over de verdere uitvoering van het rechtshulpverzoek dat aan de Russen is gedaan voor het onderzoek naar de verantwoordelijken en daders van de crash.

Een Russische woordvoerder van justitie zei dat zijn land 'alle vereiste wettelijke assistentie zal verlenen die nodig is voor een volledig en objectief onderzoek' naar het neerstorten van vlucht MH17.

Eerste resultaten
Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd. Het onderzoek naar het wapen en de locatie waar het is gebruikt, is volgens het OM in een vergevorderd stadium.

Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

'Medewerking Moskou aan onderzoek MH17'
'Medewerking Moskou aan onderzoek MH17' (Foto: ANP)

Mila kan niet liegen tegen Ashton

Mila Kunis en Ashton Kutcher kennen elkaar zo door en door dat het onmogelijk is om tegen elkaar te liegen. "We kunnen elkaar niet voor de gek houden. Ik kan echt niet liegen tegen hem", zegt Mila in Glamour over haar echtgenoot.

De twee kennen elkaar sinds 1998, toen de 14-jarige Mila en de 20-jarige Ashton beiden in de That's 70-'s Show speelden. Ze bleven vrienden, kregen in 2012 een relatie en in 2015 stapten ze in het huwelijkbootje.

"Er is niets wat we niet van elkaar weten, want we kennen elkaar al zo lang, in goede en slechte tijden", zegt de inmiddels 32-jarige actrice.

Mila is ook vol lof over Ashton als vader. Ruim anderhalf jaar geleden beviel Mila van hun dochtertje Wyatt Isabelle en is nu in verwachting van de tweede. "Hij is geen passieve echtgenoot of vader", vervolgt Kunis. "Hij zal nooit zijn handen in de lucht gooien en zeggen: 'ik weet het niet'. Hij is meer van: 'we redden het wel'."

Mila kan niet liegen tegen Ashton
Mila kan niet liegen tegen Ashton (Foto: BuzzE)

EK: Uitslag Portugal - Wales

Portugal heeft de finale van het Europees kampioenschap voetbal bereikt. Ze versloegen Wales in de eindstrijd met 2-0, de eerste overwinning in de reguliere speeltijd. Het spel in de tweede helft was sterk. Wales kreeg vrijwel geen kansen terwijl Portugal aan twee goals kwam.

Het begin van de wedstrijd was weer niet om over naar huis te schrijven. Na 16 minuten was er een kansje, waarbij Mario voorlangs schoot. Het grootste gevaar kwam in de 22e minuut, toen Gareth Bale van afstand vrij kon schieten. Hij deed dit echter recht in de handen van doelman Rui Patricio. Verder was er niet veel te melden over een opnieuw abominabel schouwspel van het Portugese elftal.

Vroeg in de tweede helft viel dan toch de goal. Cristiano Ronaldo kopte een corner binnen nadat hij het hoogst kwam van iedereen. Meteen later was het ook maar 2-0, toen Ronaldo een bal voorlangs schoot maar Nani hem binnen kon werken. Even later schoot Joao Mario bijna raak voor Portugal uit een rebound, maar hij vergat de bal even tussen de palen te plaatsen. Toch leek de voorsprong geruststellend. Portugal was namelijk de enige ploeg die echt kansen kreeg. Er kwam opnieuw een kopkans voor Ronaldo met nog 20 minuten te gaan, maar deze keer ging hij in de handen van de doelman. Nog een kans kwam er na balverlies van Bale, maar de doelman van Wales kon nog net redden en liet Wales nog met enige hoop.

Zo ging Portugal dus door naar de finale. Zij zullen Duitsland of Frankrijk treffen. In die wedstrijd lijkt het er toch op dat ze een stuk sterker zullen moeten spelen dan de afgelopen maand, want behalve in de tweede helft van deze wedstrijd hebben de Portugezen toch wel weinig laten zien.

Cristiano Ronaldo kopt de 1-0 binnen - Pro Shots/Action Images

Portugal

2 - 0

Wales

 50' Ronaldo
 53' Nani
   
 
 Gele kaart: Alves, Ronaldo, (Portugal), Allen, Chester, Bale, (Wales)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Eriksson
 
Opstelling:   Opstelling:
Patricio
Cedric
Alves
Fonte
Guerreiro
Mario
Danilo
Sanches (Gomes/75)
Silva (Moutinho/79)
Nani (Quaresma/87)
Ronaldo
  Henessey
Chester
Collins (J Williams/66)
A Williams
Gunter
N Taylor
Allen
Ledley (Vokes/58)
King
Robson-Kanu (Church/63)
Bale

Willibrord twijfelt aan deelname Vierdaagse

Willibrord Frequin begon een paar maanden geleden vol goede moed aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse, maar nu het wandelevenement voor de deur staat, twijfelt Willibrord. "Het is een tering-end. Echt een tering-end", zei de oud-journalist op 100% NL in de ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Het gaat klote, echt klote", zei Willibrord over zijn trainingen. "Ik heb de afgelopen dagen weer zes à zeven uur gelopen op m'n Italiaanse schoentjes, maar dat gaat niet best. Ik weet niet zeker of ik het wel red."

Over de luxe Italiaanse stappers is veel te doen. "Iedereen loopt ook te zeiken over die schoentjes maar ik blijf er toch op lopen. Ik loop er altijd op dus mij krijg je niet in sportschoenen."

Willibrord twijfelt aan deelname Vierdaagse
Willibrord twijfelt aan deelname Vierdaagse (Foto: BuzzE)

Jinek tekent bij voor drie jaar bij KRO-NCRV

Eva Jinek blijft nog ten minste drie jaar bij KRO-NRCV werken. De presentatrice van de gelijknamige talkshow tekende woensdag een nieuw contract. Dit najaar presenteert zij een nieuw programma, De Verenigde Staten van Eva, waarin ze door haar geboorteland Amerika trekt. Het nieuwe seizoen van Jinek begint in januari 2017.

Mediadirecteur Taco Rijssemus van KRO-NCRV noemt haar een "vakvrouw, die het KRO-NCRV-gevoel op overtuigende wijze in een talkshow heeft weten te vangen".

Jinek is blij met de kansen die ze bij KRO-NCRV heeft gekregen. "Het was een droom om een dagelijkse talkshow te maken en het is fantastisch dat we Jinek verder kunnen uitbouwen", zegt de presentatrice. "De afgelopen jaren voelde ik me erg thuis bij de collega's van KRO-NCRV en ik heb ontzettend veel zin om er de komende jaren opnieuw vol voor te gaan."

Jinek tekent bij voor drie jaar bij KRO-NCRV
Jinek tekent bij voor drie jaar bij KRO-NCRV (Foto: ANP)

Federer en Murray moeizaam naar laatste vier Wimbledon

Roger Federer, Andy Murray, Milos Raonic en Tomas Berdych vormen de laatste vier in het mannentoernooi van Wimbledon. Voor de twee topfavorieten Federer en Murray verliepen hun kwartfinales op het heilige gras verre van makkelijk.

Federer (ATP-3) had zijn handen vol aan Marin Cilic (ATP-13). Na een 2-0 achterstand in sets wist de Zwitser matchpoints te overleven en alsnog in een vijfsetter aan het langste eind te trekken: 6-7(4), 4-6, 6-3, 7-6(9) en 6-3. In de eerste set kreeg Federer de kans om de set in de tiende game naar zich toe te trekken, maar nadat Cilic de breakpoint weggeslagen had sloeg de Kroaat toe in de tiebreak.

In de derde game van de tweede set plaatste Cilic een break en won ook deze set. Ook in de derde set had de Kroaat volop mogelijkheden om Federer de genadeslag te geven, maar de Zwitser pakte alsnog een break en hield hiermee zijn kansen in leven. In het vierde bedrijf overleefde de Zwitser zelfs twee wedstrijdpunten en wist uiteindelijk alsnog de tiebreak te winnen. In de laatste set was de meervoudig winnaar op Wimbledon duidelijk de beste en sloeg hij zichzelf de recordboeken in. Hij verbrak het record van meeste zeges op een Grand Slam dat op 306 van Martina Navratilova stond en evenaarde het Wimbledonrecord van 84 overwinningen van Jimmy Connors.

In de volgende ronde speelt Federer tegen Raonic (ATP-6). De Canadees maakte in een Noord-Amerikaans onderonsje een einde aan het sprookje van de Amerikaan Sam Querrey (ATP-41) die eerder dit toernooi stuntte door Novak Djokovic uit te schakelen. Zowel Raonic als Querrey leunden op hun service, waarbij de breaks telkens aan het einde van iedere set vielen. Daarin bleek Raonic de meest efficiënte te zijn: 6-4, 7-5, 5-7 en 6-4.

Thuisspeler Murray (ATP-2) had zijn handen vol aan Jo-Wilfried Tsonga (ATP-12): 7-6 (10), 6-1, 3-6, 4-6 en 6-1. Na een lange tiebreak in de eerste set en een eenvoudige setwinst in de tweede set leek de wedstrijd snel voorbij te zijn. Tsonga knokte zich echter goed terug en pakte de derde en vierde set. Daarna pakte Murray het initiatief over en won de wedstrijd alsnog eenvoudig.

Berdych (ATP-9) had weinig moeite met de 22-jarige Fransman Lucas Pouille (ATP-30). Het werd 7-6(4), 6-3 en 6-2 voor de komende tegenstander van Murray.

Murray naar laatste vier op Wimbledon (Pro Shots / Action Images)
Murray naar laatste vier op Wimbledon (Pro Shots / Action Images)

Poetin en Obama willen acties Syrië afstemmen

Rusland en de Verenigde Staten willen hun militaire operaties in Syrië beter afstemmen. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse evenknie Barack Obama elkaar woensdag per telefoon betuigd, liet het Kremlin weten.

Poetin, die het initiatief had genomen voor het onderhoud, drong er volgens het Kremlin bij Obama op aan de "gematigde" Syrische oppositie duidelijker te onderscheiden van het Nusra-Front en andere "extremistische" groeperingen. Rusland beschouwt het Nusra-Front, de Syrische tak van al-Qaeda, als een terreurgroep.

Rusland is een van de belangrijkste steunpilaren van de Syrische president Bashar al-Assad. De VS willen juist dat Assad het veld ruimt en steunen de oppositie. De beide grootmachten beloofden al meermalen nauwer te overleggen over hun ingrijpen in Syrië, maar daarvan kwam tot dusver weinig terecht.

Poetin en Obama willen acties Syrië afstemmen
Poetin en Obama willen acties Syrië afstemmen (Foto: ANP)

LuxLeaks-onderzoek werd tegengewerkt

Het 'LuxLeaks comité' van het Europees Parlement is tijdens zijn onderzoek naar belastingontwijking in de EU door de Europese Commissie en lidstaten tegengewerkt. Daardoor konden cruciale documenten niet tijdig worden ingezien en zijn er 'niet-opgehelderde zaken'.

Dat zegt de covoorzitter van de Europese Groenen Philippe Lamberts, zelf lid van het comité, en wordt bevestigd door mede-lid en CDA-delegatieleider Esther de Lange: "Dat is een pijnpunt geweest. Landen waren niet heel toeschietelijk met informatie."

Het onderzoek naar schimmige belastingdeals werd begin 2015 ingesteld na onthullingen daarover in Luxemburg. Extra gevoelig lag dat de voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, in de periode dat veel belastingakkoorden werden gesloten premier was van het land.

Onwillig
Het comité constateert dat Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië de afgelopen twintig jaar ronduit onwillig waren om belastingontwijking aan te pakken.

Het parlement raadt de EU aan een openbaar eigendomsregister in te stellen, evenals een gedragscode voor belastingadviseurs, sancties tegen onwelwillende belastingdiensten en een geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting.

LuxLeaks-onderzoek werd tegengewerkt
LuxLeaks-onderzoek werd tegengewerkt (Foto: ANP)

UWV maakt werk van achterstanden

Uitkeringsinstantie UWV zet tot en met 2018 extra mankracht in om de achterstanden bij de herbeoordelingen van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering weg te werken. Het gaat om vijftig extra artsen voor herbeoordelingen en tientallen medewerkers die moeten helpen om mensen waar mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Een groep van zo'n 22.000 mensen die in 2011 en 2012 gedeeltelijk arbeidsongeschikt werden is bij het UWV jarenlang uit beeld geraakt. De uitkeringsinstantie gaf wegens capaciteitsgebrek voorrang aan begeleiding van mensen die makkelijker konden worden geholpen.

Het UWV besteedt dit jaar en volgend jaar telkens 12 miljoen euro om met de groep aan de slag te gaan, zei bestuurslid Fred Paling. De eerste contacten met de groep stemden volgens hem hoopvol. "We hadden zorgen over het bezoek na zo'n lange tijd, maar de reacties zijn positief."

UWV maakt werk van achterstanden
UWV maakt werk van achterstanden (Foto: ANP)

Nieuwe Overwatch-hero geteased, waarschijnlijk support sniper

Er zijn nieuwe details opgedoken van de volgende Overwatch-hero. Op het officiële Twitter-kanaal van Overwatch werd een blauwdruk geteaset van een 'prototype biotic rifle' die 'gebruikt zou kunnen worden door een medic', aldus de begeleidende tekst van niemand minder dan Torbjörn.

Op de afbeelding die werd getoond op Twitter zien we een nieuwe rifle die ontworpen is voor healing-doeleinden. In bijgevoegd commentaar van heroes Torbjörn en Mercy wordt tevens opgemerkt dat het wapen mogelijk gecustomized kan worden om daarnaast ook schade te kunnen doen.

Er wordt al een tijd gespeculeerd over een nieuwe hero, iets wat Blizzard zelf actief promoot door hints in maps als Dorado te verstoppen. Het lijkt er nu sterk op dat het nieuwe speelbare personage een support sniper gaat worden. De naam 'Sombra', waar tot nu toe een aantal keer naar werd gehint, komt niet terug in de afbeelding.

Serieverkrachter niet terug naar rechtbank

De rechtbank in Utrecht hoeft de strafzaak tegen Gerard T., bekend als de Utrechtse serieverkrachter, niet opnieuw te behandelen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag beslist. T.'s raadsman vroeg om terugverwijzing naar de rechtbank, omdat zijn cliënt naar zijn mening geen eerlijk proces heeft gehad.

De rechtbank legde T. in februari een celstraf van zestien jaar op voor vier verkrachtingen in 1995 en 2001. Volgens de rechtbank was er sprake van "onvoorstelbare bruutheid". De verkrachtingen veroorzaakten grote onrust. De politie zocht jarenlang naar de dader, maar zonder succes. Pas toen de 53-jarige Utrechter in 2014 DNA moest afstaan wegens een fietsendiefstal, bleek dat materiaal overeen te komen met DNA dat in een verkrachtingszaak was gevonden.

Het hof heeft woensdag het grootste deel van de 34 verzoeken van de raadsman afgewezen. Het hof gaat wel akkoord met het horen van twee getuigen waaraan de verdediging nog geen vragen heeft kunnen stellen. Ook moet de politie op papier zetten wat er tussen 1995 en 2014 precies is onderzocht en waarom T. tot tweemaal toe is uitgesloten als mogelijke dader. Het Openbaar Ministerie moet op sommige punten eveneens meer tekst en uitleg geven.

Het hof gaat op 26 september verder met de behandeling van de zaak. Het OM wilde dat de verdachte gedwongen zou worden om op die zitting te verschijnen, maar dat wijst op het hof op dit moment af.

Serieverkrachter niet terug naar rechtbank
Serieverkrachter niet terug naar rechtbank (Foto: ANP)

Alibaba lanceert eigen 'smart car'

Het Chinese internetbedrijf Alibaba is in de autohandel gestapt. In samenwerking met China's grootste automaker SAIC is de Roewe RX5 ontwikkeld, een SUV die via Alibaba's besturingssysteem YunOS met het internet verbonden is, meldt TechCrunch.

Alibaba geeft een aantal voorbeelden wat dat in de praktijk zou kunnen betekenen. Zo kan de gebruiker zijn of haar voorkeursbestemmingen en playlist in het computersysteem van de auto zetten met behulp van een smartphone of wearable. Ook kan via Alibababa's Alipay worden betaald voor een parkeerplaats, brandstof of een kopje koffie.

De RX5 bevat drie LED-schermen en ruimte voor maximaal vier afneembare 360 gaden camera's om video's en foto's te maken, voor zogenaamde in car-selfies. Het intelligente navigatiesysteem zou volgens de makers werken zonder gebruik van gps en wifi.

De auto is in China reeds te bestellen op de website van de e-commerce-reus, voor een prijs van ruim 20 duizend euro.

Alibaba lanceert eigen 'smart car'
Alibaba lanceert eigen 'smart car' (Foto: BuzzT)

Bowie een boost voor Groninger Museum

De David Bowie-expositie heeft het Groninger Museum dit jaar geen windeieren gelegd. Woensdag liep de 200.000e bezoeker door de deuren. Daarmee heeft het museum nu al evenveel mensen ontvangen als in heel 2015.

De 25-jarige Valerie Hagen uit Purmerend werd door de museumdirecteur getrakteerd op een bos bloemen en een catalogus van een van de lopende tentoonstellingen.

De expositie 'David Bowie is' liep van 10 december tot en met 10 april en trok iets meer dan 200.000 bezoekers. Daarmee werd geen nieuw record gevestigd. Dat staat nog altijd op naam van de Russische schilder Ilya Repin, wiens werken in 2002 ruim 256.000 mensen naar het museum trokken. In dat jaar bezochten maar liefst 345.000 mensen het Groninger Museum.

Bowie een boost voor Groninger Museum
Bowie een boost voor Groninger Museum (Foto: BuzzE)

Minister erkent fout bij gebruik privémail

Minister Henk Kamp van Economische Zaken erkent dat hij fout is geweest met het gebruik van zijn privémailadres voor zijn werk. Het was niet de aangewezen werkwijze, zo schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

"Ik realiseer mij dat het frequent voeren van zakelijke communicatie via mijn privé-e-mailaccount niet de aangewezen werkwijze was", aldus Kamp. "Ik ben mij er daarbij onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé-e-maildienst minder geschikt was."

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) had de handelwijze naïef en onoplettend genoemd. Hij benadrukte dat vooral ministers en het kabinet doelwit zijn van hackers uit bijvoorbeeld China en Rusland.

In juli 2014 deed Kamp aangifte van het hacken van zijn privéaccount. Tijdens een onderzoek is vastgesteld dat het waarschijnlijk om een ongerichte aanval ging.

Minister erkent fout bij gebruik privémail
Minister erkent fout bij gebruik privémail (Foto: ANP)

Twee Nederlandse VN-militairen in Mali omgekomen

Twee VN-militairen zijn woensdag in Mali door een explosie om het leven gekomen. Een andere VN-militair raakte gewond. Dat heeft Minusma, de VN-missie in Mali, gemeld.

De explosie had plaats in Kidal, in het noordoosten van het Afrikaanse land. Over de nationaliteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. Ook Nederlanders doen mee aan de militaire missie. Het Nederlandse ministerie van Defensie geeft om 20.00 uur een ingelaste persconferentie over 'actuele gebeurtenissen' in Mali.

De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie. De missie loopt tot eind 2016.

Update 20.30 uur:
De persconferentie heeft duidelijkheid verschaft, het betreft Nederlandse militairen. Hieronder de mededeling van minister van Defensie, Jeanine Hennis Plasschaert;

"Het betreft de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. Beide militairen zijn afkomstig van de mortiergroep van de C-compagnie van het 13e Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen.

De eenheid van de sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de korporaal Kevin Roggeveld voerde op 6 juli een mortierschietoefening uit ten zuiden van de plaats Kidal, in het noorden van Mali. Tijdens deze oefening heeft zich een ongeval voorgedaan.

Bij het ongeval is ook een militair van de mortiergroep van de C-compagnie van het 13e Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade zwaargewond geraakt. Hij is inmiddels geopereerd in een militair hospitaal in Gao. De families van de betrokken militairen zijn geïnformeerd.

Defensie stelt een onderzoek in naar de toedracht van dit tragische ongeval. Zodra er meer gegevens beschikbaar zijn, zal ik u vanzelfsprekend nader informeren.

Het bericht van het overlijden van de sergeant der 1e klasse Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld heeft de krijgsmacht en ook mijzelf diep geraakt. Wij leven intens mee met hun geliefden, nabestaanden en collega's. Zij streden voor een betere en veilige wereld en betaalden nu de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect."

Twee VN-militairen in Mali gedood
Twee VN-militairen in Mali gedood (Foto: ANP)

Braun op medaillekoers, Boekelman kwalificeert zich

De avondsessie van het EK atletiek in Amsterdam zijn zojuist afgerond en het was een wisselvallige avondsessie. Jip Vastenburg stelde teleur op de 10 kilometer, maar er waren al mooie finaleplaatsen op de 200 meter. Melissa Boekelman voegde zich daarbiij op het kogelstoten, waar ze 17.50 stoottte. Bovendien blijft Pieter Braun uitzicht houden op een medaille op de tienkamp. 

Het laatste loopnummer van de avond was de 400 meter op de tienkamp. Hier hadden veel mannen moeite met de wind. De Belg Thomas van der Plaetsen was de eerste medaillefavoriet die in actie kwam, maar stelde licht teleur. Datzelfde gold voor Adam Helcelet, ook in die serie. De serie daarna mochten de overige favorieten. Pieter Braun en Mihail Dudas kwamen tot een redelijke tijd, waarmee ze uitzicht houden op een derde en eerste plaats. Oleksiy Kasyanov liep het hardst, maar kan veel harder dan dat hij liep en zal dus toch niet tevreden zijn. Eelco Sintnicolaas herpakte zich ook iets in deze serie.

Het belangrijkste veldonderdeel voor ons Nederlanders was het kogelstoten. Melissa Boekelman werd knap vijfde. Ze wist in twee pogingen de kwalificatie-eis te stoten. Ze kwam op anderhalve meter van de Duitse Christine Schwanitz, favoriete voor de overwinning. Bij het polsstokhoogspringen bleek Menno Vloon net naast de finale te grijpen. 5.35 was voldoende, zolang je geen foutsprongen maakte. Helaas voor hem gebeurde dat wel. Renaud Lavillenie was de enige die de kwalificatie-eis van 5.60 sprong, omdat de rest deze limiet niet nodig had.

WoensdagCulinair #50 Vanalles met rijst

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

De rijstpudding van Steve Parle

   

Mochi, een zeer smakelijk japans gerecht, er zijn vele variaties mogelijk

Zo maken ze mochi in japan, met een flinke show erbij

   

Rijstkoekjes

   

Rijstevlaai

   

Hartige rijstepap,  Speciaal voor kleine kinderen

   

Gepofte rijst


Lemper,  Een glutenvrije Indische snack. De vulling word vaak gemaakt van gekruid fijngesneden vlees (al voorgegaard)

 

   


Can wint eerste EK-goud, Vastenburg zonder medaille

Yasemin Can heeft op schier eenvoudige wijze het eerste goud op het EK Atletiek in Amsterdam gepakt. De Turkse liep na iets meer dan 2 kilometer weg bij de concurrentie en verslapte daarna nauwelijks meer. Zodoende wist ze de concurrentie simpel te verschalken.

Op de tweede plaats eindigde Dulce Felix. De Portugese versnelde samen met landgenote Sara Moreira om zo een groot deel van de concurrentie er af te krijgen. Jip Vastenburg kon deze aanval niet pareren en raakte op dat moment de kans op een medaille kwijt. Het brons ging naar een Noorse, Karoline Grovdal. Vastenburg moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de achtste plaats. Er waren geen grote eindsprints, de kaarten waren door de vroege aanvallen ook redelijk vroeg geschud. De winnende tijd van Can was uiteindelijk 31:12.

Nog een tegenvaller voor de Nederlandse equipe was dat Menno Vloon op het polsstokhoogspringen definitief niet verder kwam dan 5.35 en daardoor de finale misloopt. Desalniettemin was het een prima prestatie van de Nederlander, die outdoor dit seizoen niet over 5.50 kwam.

Can wint eerste EK-goud (Pro Shots / Action Images)
Can wint eerste EK-goud (Pro Shots / Action Images)

F1: Oostenrijk - de mee- en tegenvallers

Afgelopen weekend was Oostenrijk de plaats van alweer de negende ronde van het kampioenschap dit seizoen. Tot nog toe is het een leuk, interessant en vermakelijk seizoen met uitzondering van Baku. De start van de Oostenrijkse race was een beetje een tegenvaller. "Gelukkig" zorgde de klapband van Sebastian Vettel ervoor dat er een safety-car kwam en dat zorgde toch voor een leuke race. Het is weer tijd voor de mee- en tegenvallers.

Uitslag en standen na vijfde Touretappe

Vandaag werd de vijfde etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vijfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 05h 31' 36''
2. Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal + 02' 34''
3. Rafal Majka Pol Tinkoff + 05' 04''
4. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 05' 04''
5. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 07''
6. Bartosz Huzarski Pol Bora-Argon 18 + 05' 07''
7. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 05' 07''
8. Adam Yates GBr Orica + 05' 07''
9. Christopher Froome GBr Team Sky + 05' 07''
10. Tejay van Garderen VS BMC Racing Team + 05' 07''
16 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 05' 07''
17 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 05' 07''
35 Stef Clement NED IAM Cycling + 08' 17''
48 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 12' 35''
69 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 13' 45''
78 Wout Poels NED Team Sky + 17' 59''
89 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 23' 45''
97 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 23' 45''
98 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 23' 45''
111 Dylan van Baarle NED Cannondale + 25' 14''
157 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 25' 14''
169 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 25' 14''
176 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 26' 01''
181 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 28' 34
198 Michael Mørkov Den Katusha + 33' 14''

Algemeen klassement na de vijfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 25h 34' 46''
2. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 05' 11''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 05' 13''
4. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 05' 14''
5. Christopher Froome GBr Team Sky + 05' 17''
6. Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 05' 17''
7. Nairo Quintana Col Movistar + 05' 17''
8. Fabio Aru Ita Astana + 05' 17''
9. Pierre Roland Fra Cannondale + 05' 17''
10. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 17''
11 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 05' 17''
15 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 05' 17''
40 Stef Clement NED IAM Cycling + 10' 51''
64 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 14' 43''
60 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 15' 52''
77 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 23' 55''
99 Wout Poels NED Team Sky + 28' 08''
113 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 29' 27''
115 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 29' 31''
118 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 29' 42''
161 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 35' 35''
167 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo + 36' 48''
169 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo + 36' 59''
171 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 37' 15''
185 Dylan van Baarle NED Cannondale + 40' 15''
198 Michael Mørkov Den Katusha +1h 10' 25''

Klassement groene trui na vijfde etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 150
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 146
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 142
4 Bryan Coquard Fra Direct-Energie 89
5 André Greipel Dui Lotto Soudal 87


Klassement witte trui na vijfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step 25h 39' 57'
2 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 00' 06'
3 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 06'
4 Adam Yates GBr Orica + 00' 06'
5 Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 17'


Klassement bolletjestrui na vijfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 13
2 Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 11
3 Jasper Stuijven Bel Trek-Segafredo 5
4 Andriy Grivko Kaz Astana 5


Ploegenklassement na vijfde etappe

# ploeg land Tijd
1 BMC Racing Team VS 76h 56' 47''
2 Team Sky GBr + 03' 36''
3 Movistar Team Spa + 04' 12''
4 Tinkoff Kaz + 04' 51''

Verstegen naar finale 800 meter

De avondsessies op het EK Atletiek in Amsterdam zijn in volle gang. De 10000 meter voor vrouwen is de enige finale van vandaag en die is nu nog bezig, maar in de kwalificaties voor andere finales gaat het al flink tekeer. Eerder al konden we twee finalisten uit Nederland noteren op de 200 meter, daarnaast heeft Sanne Verstegen nu de halve finale op de 800 meter bereikt.

Voor Verstegen was het sowieso al een bijzondere serie, ze startte naast de misschien wel meestbesproken vrouw van het kampioenschap, de Russische klokkenluidster Stepanova. De Russische stapte uit, maar kreeg uiteraard toch veel aandacht van de camera. Verstegen zelf liet zich niet imponeren en snelde naar de tweede tijd, die overigens nog niet voldoende is voor kwalificatie. De Nederlandse kwalificatie-eis werd sowieso niet behaald door een van de atleten, zelfs niet de topfavoriten.

Op het andere loopnummer dat is afgerond, de 3000 meter steeplechase, waren weinig grote verrassingen op te tekenen. De controversiele Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad snelde naar een goede tijd in de eerste halve finale en in de andere halve finale was Aras Kaya de snelste. De Belg Jeroen Dehoedt was niet snel genoeg voor een finaleplaats, wat eens te meer het verschil tussen de Nederlandse en de Belgische prestaties hier aangeeft. 

Verschillende veldonderdelen zijn nog bezig. Bij het speerwerpen moet de jonge Duitser Johannes Vetter vrezen kwalificatie mis te lopen door een serie matige pogingen die niet tot de kwalificatie-eis kwamen en maar een zesde positie in de A-groep verschafte. Bij het verspringen voor vrouwen is Ivana Spahovic de sterkste. Zij was een van de twee dames die zich direct wist te kwalificeren.

Bij het polsstokhoogspringen is er Nederlandse inbreng van Menno Vloon. Hij wist zich over 5.35 te springen, maar kende al twee foutsprongen over 5.50. De Duitse wereldkampioen van 2013, Raphael Holzdeppe, ging niet van start, terwijl topfavoriet Renaud Lavillenie keurig afwacht terwijl de anderen zich over lagere hoogten proberen heen te werken.

Lichaam onthoofde Amzieb zat in politieauto

De auto waarin eerder dit jaar het onthoofde lichaam van Nabiel Amzieb werd aangetroffen was een wagen van de Utrechtse recherche. Dat bevestigde een politiewoordvoerster woensdag na berichtgeving door De Telegraaf.

Het lichaam van Amzieb werd in de nacht van 7 op 8 maart aangetroffen in een uitgebrande Volkswagen Caddy aan de Mijehof, in Amsterdam-Zuidoost. Zijn hoofd werd een dag later gevonden bij de Fayrouz Lounge, aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-West. De auto werd in februari voor het laatst gezien in Utrecht.

De Telegraaf schrijft op gezag van bronnen bij de politie dat er apparatuur in de auto lag en dat het daarom voor de dieven duidelijk moet zijn geweest dat het een politiewagen was. Volgens de woordvoerster wordt dit echter nog onderzocht. "Het is nog de vraag of hij bewust is gestolen, als lange vinger naar de politie."

Lichaam onthoofde Amzieb zat in politieauto
Lichaam onthoofde Amzieb zat in politieauto (Foto: ANP)

Koning leert in Katwijk bij over integratie

Koning Willem-Alexander heeft zich woensdagmiddag bij een werkbezoek aan Katwijk verdiept in de vraag hoe een doorsnee gemeente omgaat met de integratie van vluchtelingen. De koning ging langs bij een woonzorgcentrum, een wijkcentrum en de interkerkelijke werkgroep asielzoekerscentrum Katwijk (IWAK).

De koning sprak in woonzorgcentrum Salem met tien statushouders die er sinds januari een opleiding krijgen tot verzorgende of verpleegkundige. De koning noemde het een mooi project, waarbij nieuwkomers direct kunnen integreren.

Willem-Alexander had daarna in een discussie met vrijwilligers, buurtbewoners en de wijkagent over de problemen in de multiculturele wijk en de wijze waarop die worden aangepakt. Zo kwam ter sprake dat nieuwkomers in hun land van oorsprong vaak een andere ervaring hebben met de politie, wat invloed heeft op hun gedrag. In Nederland is de politie je vriend, wist de koning, maar dat is niet overal zo.

Het bezoek aan Katwijk past in een reeks werkbezoeken waarin de koning in verschillende gemeenten kijkt in hoeverre mensen zich er thuis voelen.

Koning leert in Katwijk bij over integratie
Koning leert in Katwijk bij over integratie (Foto: ANP)

Dopingklokkenluidster faalt op EK atletiek

Atlete Yuliya Stepanova heeft bijzonder weinig indruk kunnen maken op het Europees kampioenschap in Amsterdam. De deelname van de Russische zorgt al een tijdje voor de nodige opschudding: zij was van cruciaal belang in het openbaar maken van misstanden als corruptie en staatsdoping in de Russische sportwereld.

Stepanova is echter ook al eens gepakt op dopinggebruik en mede daarom is niet iedereen blij met haar deelname. Buiten dat vinden vooral veel Russen dat ze een 'klikspaan' is die gewoon haar mond had moeten houden. De Russische atletiekbond is mede dankzij haar immers geschorst en in Amsterdam is de Russische ploeg dan ook niet van de partij.

Stepanova kwam woensdagavond in actie in de series van de 800 meter, onder de vlag van de Europese atletiekfederatie. Echt soepel ging het niet: al snel lag ze kansloos achterop, waarna ze ook nog eens op een randje naast de baan stapte en haar voet dubbel voelde klappen. Uiteindelijk kwam Stepanova in de uitslag te staan met 'DSQ' achter haar naam: gediskwalificeerd. 

Het plan is dat de Russische in Rio de Janeiro van de partij is op de Olympische Spelen, maar hoe dat moet gaan gebeuren is nog onduidelijk. Het Internationaal Olympisch Comité wil per se dat Russische atleten onder de vlag van hun land lopen, terwijl atletiekbond IAAF daar niks van wil weten. De Russische bond heeft op haar beurt weer gezegd dat Stepanova absoluut niet welkom is in hun team. 

'Wapenstilstand Syrië alweer geschonden'

Het Syrische leger heeft het woensdag afgekondigde driedaagse staakt-het-vuren hooguit enkele uren in acht genomen. Die beschuldiging hebben verschillende rebellengroepen en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten uitgesproken. In de omgeving van Damascus en Aleppo gaat de strijd volgens hen gewoon door.

Het regeringsleger heeft het plaatsje Maydaa woensdag aangevallen en vrijwel geheel veroverd, meldt het Observatorium, dat de burgeroorlog in Syrië verslaat met hulp van activisten ter plaatse. Ook het Vrije Syrische Leger en Jaish al-Islam klagen over de voortgang van de vijandelijkheden. Jaish-al-Islam had Maydaa, dat onder de rook van de hoofstad ligt, in handen, maar lijkt nu te zijn verdreven. Volgens de staatspers heeft het leger slechts "terroristen" uit het gebied verdreven.

"Het regime heeft dit alleen maar aangekondigd om aan de internationale druk te ontsnappen", zei Mohammed Alloush, die beide strijdgroepen vertegenwoordigt, over de wapenstilstand. "Te velde is volgens mij niets veranderd." Volgens het Observatorium voert het leger ook bombardementen uit in de provincie Aleppo.

Vredesoverleg
Het eenzijdig afgekondigde bestand zou volgens het leger gelden tot het aanbreken van zaterdag 9 juli. In februari legde het leger ook al eens de wapens neer, maar de strijd tegen "terroristen" moest volgens de regering doorgaan. Omdat Damascus vrijwel iedere opstandeling als terrorist aanmerkt was het bestand geen lang leven beschoren.

Een nieuw staakt-het-vuren zou kunnen leiden tot hervatting van het vredesoverleg in Genève onder leiding van de Verenigde Naties.

'Wapenstilstand Syrië alweer geschonden'
'Wapenstilstand Syrië alweer geschonden' (Foto: ANP)

Van Avermaet: "Alles valt nu samen"

Greg Van Avermaet heeft zijn doel in de Tour de France nu al bereikt. De Belg zei voor aanvang van La Grande Boucle de gele trui te willen pakken en dat is hem vandaag gelukt. De renner van Team BMC kwam in Le Lioran solo over de finish en nam de leiding over in het algemeen klassement.

"Ik heb al meerdere Tours gereden en ben een paar keer dichtbij geweest", liet Van Avermaet na de finish weten. "Ik wist dat ik een kans had vandaag, want ik stond op achttien seconden (van Sagan in het klassement, red.). Ik ging mee in de ontsnapping en moest hard rijden. Ik ben blij dat alles nu samenvalt."

Van Avermaet begon de etappe van vandaag met een kopman van negen personen en bleef uiteindelijk met Thomas De Gendt over. "Wij waren de sterkste renners, het was één van ons twee. Ik wilde op zeker spelen en ben daarom in de aanval gegaan", aldus de dagwinnaar, die overigens ook nog een prima sprint in de benen heeft.

In de laatste kilometer van de dag gaf Van Avermaet flink gas en pakte zodoende nog wat extra tijd op zijn landgenoot. Het gat met nummer twee Julian Alaphilippe, leider in het jongerenklassement, bedraagt nu ruim vijf minuten.

Van Avermaet: "Alles valt nu samen" (Pro Shots / Action Images)
Van Avermaet: "Alles valt nu samen" (Pro Shots / Action Images)

Kans op Nederlands CETA-referendum

De Europese Commissie (EC) heeft in al haar wijsheid besloten om de beslissingen omtrent het Canadese CETA-handelsverdrag niet binnen Brussel te laten vallen. Er is veel weerstand tegen het verdrag, daarom bestond de vrees dat alleen het Europees Parlement (EP) er over mocht beslissen.

Echter heeft het EC besloten dat het toch wel democratischer is als de nationale parlementen er ook wat over te beslissen hebben. Premier Mark Rutte (VVD-baas) baalt hier als een stekker van omdat de kans groot is dat het leidt tot Ruttes grootste nachtmerrie: een referendum. Fred Teeven (VVD-bonnetjesman) zegt dat dit gewoon een modegril is van het EC. Tevens dropte hij direct al een angstbeeld dat het nu nog wel eeuwen kan gaan duren voordat er een beslissing over komt en dat dat zéér slecht is voor de handel.

Minister Liliane Ploumen (PvdA) heeft minder last van referendumfobie en vindt dit een goed plan. Ook D66 vindt het niet meer dan logisch dat nationale parlementen meebeslissen over regel- en wetgeving die hun raakt.

Twee Nederlandse vrouwen in finale 200 meter

Er is geen twijfel meer over: Nederland is een heus sprintland. Dafne Schippers laat de 200 meter links liggen op het Europees Kampioenschap in Amsterdam, maar toch staan we met twee dames in de finale op de 200 meter. Jamille Samuel en Tessa van Schagen werden allebei tweede in hun halve finale en gingen zo door naaar de finale.

Het hadden drie finalisten kunnen zijn, want nadat Samuel in de eerste halve finale en van Schagen in de tweede halve finale de tweede tijd klokten wist Laura de Witte niet verder te komen dan 23.48, de vijfde tijd in deze serie. Samuel wist de olympische limiet net niet te halen, ze klokte 22.95, maar in de finale is er dus nog een kans. Dina Asher-Smith en Ivet Lalova toonden goede vorm en waren samen de snelste lopers in deze halve finales in 22.57

Ook de tienkampers gaan vrolijk verder, zij hebben het vierde onderdeel net achter de rug. De beste hoogspringer van het veld is Thomas van der Plaetsen, hij kwam tot 2.10 meter. Pieter Braun en Mihail Dudas tonen aan serieuze kanshebbers voor eremetaal te zijn. Met 2.01 doen zij allebei serieus mee. Eelco Sintnicolaas kon opnieuw niet imponeren. Het was weer een moeizaam onderdeel en hij sprong slechts 1.89.

Samuel naar finale 200 meter (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Samuel naar finale 200 meter (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Paralympics 2016: Hoe en wat? Deel II: Boccia & Rolstoeltennis

Woensdag 7 september zullen de Paralympische Zomerspelen van start gaan. Maar hoe werkt het op deze Spelen? Net als tijdens de Winterspelen in Sochi zal in deze specialreeks worden uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Spelen kennen 22 sporten: atletiek, bankdrukken, basketbal, boccia, boogschieten, voetbal 5-tegen-5, voetbal 7-tegen-7, goalball, judo, kanovaren, paardensport, rugby, roeien, schermen, schietsport, tafeltennis, tennis, triatlon, volleybal, wielrennen, zeilen en zwemmen. Deze week gaat het over boccia en rolstoeltennis. 

Pastoor treedt op als reddende engel

Een Duitse pastoor was woensdag letterlijk een reddende engel, toen hij op de autobahn zag dat een vrouw bewusteloos achter het stuur van haar rijdende auto zat. Hij manoeuvreerde zijn eigen auto voor de hare en bracht het voertuig van de vrouw al remmend tot stilstand.

De politie kon niet vertellen waardoor de 32-jarige vrouw het bewustzijn had verloren. Zij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ze anderhalf uur later weer bij bewustzijn kwam.

Pastoor treedt op als reddende engel
Pastoor treedt op als reddende engel (Foto: BuzzO)

'Man met het hoedje' niet naar Frankrijk

Terrorist Mohamed Abrini, beter bekend als 'de man met het hoedje', die na de aanslag eind maart op het vliegveld van Brussel wegvluchtte, wordt vooralsnog niet aan Frankrijk uitgeleverd. Hij wil bij een veroordeling terug naar België om zijn straf uit te zitten.

De Brusselse kamer van inbeschuldiging (KI) had het licht op groen gezet voor de overlevering om in Frankrijk terecht te staan voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs. Het Hof van Cassatie oordeelde woensdag in hoger beroep echter dat de voorwaarde van terugkeer naar België niet aan het uitleveringsbesluit was verbonden.

Over twee weken wordt de zaak opnieuw behandeld.

Abrini (31) werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs samen met een andere terreurverdachte, Salah Abdeslam, gefilmd in een tankstation vlakbij Parijs. Abrini werd op 8 april opgepakt in Anderlecht, nadat hij op het vliegveld van Brussel zichzelf niet zoals zijn twee companen had opgeblazen.

'Man met het hoedje' niet naar Frankrijk
'Man met het hoedje' niet naar Frankrijk (Foto: ANP)

Kamerdebat verpleeghuizen rond 21.00 uur

De Tweede Kamer praat woensdagavond vanaf rond 21.00 uur over de misstanden in verpleeghuizen. Het begin van het debat was aanvankelijk later gepand, maar is op verzoek van de Kamer vervroegd.

Kamerleden willen staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) aan de tand voelen over de kwaliteit en veiligheid van zorg in verpleeghuizen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde maandag in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen dat een behoorlijk aantal de zorg voor ouderen niet goed aankan.

Over elf van de instellingen waren de zorgen zeer groot, nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie. De lijst van de inspectie is dinsdagavond openbaar gemaakt.

Volgens verscheidene instellingen is de lijst echter verouderd en komen zij onterecht negatief in het nieuws. Ze sluiten juridische stappen niet uit.

Kamerdebat verpleeghuizen rond 21.00 uur
Kamerdebat verpleeghuizen rond 21.00 uur (Foto: ANP)

Minder misdrijven opgelost

Het aantal opgeloste misdrijven is vorig jaar met 11 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat staat in een stuk van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In 2015 heeft de politie van 925.000 misdrijven op de een of andere manier kennis gekregen. In vergelijking met het jaar ervoor is dit een daling van 7 procent. Het aantal misdrijven dat is opgehelderd schommelde in 2015 rond de 240.000, dus 26 procent van alle akkefietjes die de politie ter ore kwamen. Van alle haar bekende zaken nam de politie uiteindelijk 43 procent echt in behandeling.

Bij circa 530.000 misdrijven werd in 2015 volgens de stukken besloten om "vooralsnog geen verdere opsporingshandelingen te verrichten". Daarvoor werd vaak gekozen omdat er te weinig aanknopingspunten waren.

Minder misdrijven opgelost
Minder misdrijven opgelost (Foto: ANP)

Ritzege en geel voor Van Avermaet

De vijfde etappe in de Tour de France, van Limoges naar Le Lioran over 216 kilometer, is gewonnen door Greg van Avermaet. De Belg kwam alleen over de finish en is ook de nieuwe drager van de gele trui.

Vanaf de start probeerden verschillende renners tevergeefs weg te komen. Andrij Grivko (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Greg van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Romain Sicard (Direct Energie) en Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept) slaagden er wel in om een gat te slaan met het peloton. Grivko, Van Avermaet en De Gendt wisten zich 120 kilometer voor de meet los te maken van de kopgroep. De voorsprong op het peloton was toen een kleine zeven minuten en ging verder omhoog.

Bij de beklimming van de eerste berg van de dag van de derde categorie, de Côte du Puy Saint-Mary, was de voorsprong van de drie een kwartier op het peloton. Daarna liep het langzaam terug. Op 31 kilometer voor de meet moest Grivko bij de twee Belgen lossen. In het peloton, aangevoerd door Movistar en Team Sky, konden onder meer Nibali en Sagan het tempo niet meer volgen. Op 20 kilometer voor de meet was de voorsprong van Van Avermaet en De Gendt nog maar een kleine zeven minuten.

Tijdens de beklimming van de Col du Perthus (2e categorie) was het Van Avermaet die wegsprong bij zijn landgenoot. Van Avermaet wist die voorsprong ook vol te houden en kwam alleen over de finish voor De Gendt die de nieuwe drager van de bolletjestrui is.

Ritzege en geel voor Van Avermaet (Pro Shots / Action Images)
Ritzege en geel voor Van Avermaet (Pro Shots / Action Images)

Verkoop Mercedes-Benz meer dan 1 miljoen

De verkoop van Mercedes-Benz is in de eerste zes maanden van dit jaar gestegen tot meer dan 1 miljoen auto's. Het is voor het eerst dat het Duitse luxemerk in een halfjaar tijd zoveel voertuigen aan de man heeft gebracht.

Volgens moederconcern Daimler nam de wereldwijde verkoop met 12 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In alle belangrijke regio's werden nieuwe records bereikt. Vooral de Chinese markt deed het goed met een verkoopstijging van 33 procent.

Met name de SUV's van Mercedes-Benz waren in trek. De verkoop van de sportieve terreinwagens klom met liefst 46 procent, waarmee de SUV-modellen inmiddels goed zijn voor een derde van de totale afzet.

Verkoop Mercedes-Benz meer dan 1 miljoen
Verkoop Mercedes-Benz meer dan 1 miljoen (Foto: ANP)

'Berging vliegtuig Beetgum deze week klaar'

De berging van de wrakstukken van de Zwitserse straaljager die vorige maand neerstortte bij de Friese plaats Beetgum (in het Fries: Bitgum) is naar verwachting vrijdag afgerond. De berging duurt zo lang omdat het toestel in veel stukken uiteen is gevallen, zei een woordvoerster van defensie woensdag.

Volgens haar was al voorzien dat de operatie lang zou duren en verloopt de berging volgens plan. Woensdag is al een deel van de motor en het staartstuk geborgen. Als alle onderdelen en kleine stukjes zijn verzameld, worden ze naar vliegbasis Woensdrecht gebracht voor onderzoek.

Daarna moet de grond rondom de plek waar het toestel neerstortte, worden schoongemaakt. Dit duurt naar verwachting nog zo'n drie weken.

Het vliegtuig maakte deel uit van de Patrouille Suisse, een team van de Zwitserse luchtmacht dat demovluchten uitvoert. Twee F-5-straaljagers schampten elkaar tijdens een oefening. Een toestel stortte vervolgens neer in een vijver. De piloot kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen.

'Berging vliegtuig Beetgum deze week klaar'
'Berging vliegtuig Beetgum deze week klaar' (Foto: ANP)

Herdenking slachtoffers MH17 bij Schiphol

De 298 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 worden op zondag 17 juli herdacht in Vijfhuizen bij Schiphol. Dat is vlak bij de plek waar de Stichting Vliegramp MH17 in 2017 het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers wil onthullen.

De herdenking is besloten en alleen toegankelijk voor nabestaanden. Ze vullen het programma van de herdenking zelf in met toespraken, zang en dans. Alle 298 namen van de slachtoffers worden opgelezen en er zal een minuut stilte worden gehouden. Dat gebeurt rond het tijdstip dat het radiocontact met de Boeing 777 van Malaysia Airlines verloren ging boven Oost-Oekraïne.

Herdenking slachtoffers MH17 bij Schiphol
Herdenking slachtoffers MH17 bij Schiphol (Foto: ANP)

Erdogan gaat vrede in het Midden-Oosten brengen

Een bommetje hier, een aanslagje daar, het is allemaal heel erg, maar het mag de pret niet drukken. Het is namelijk Suikerfeest voor moslims. Overal in de wereld vieren moslims gezellig feest, soms knallend, maar ach: feest is feest. Dat moet Recep Tayyip Erdogan ook hebben gedacht en kwam dan ook met een briljant idee, waar nog geen enkele leider aan heeft gedacht.

Als een ware vredesduif zal Erdogan zijn vleugels uitslaan en de vrede verspreiden in de regio, als een 'cirkel van vrede om hem heen'. Turkije wil ook graag de banden met alle landen herstellen. Van Rusland tot Israël, Egypte tot Syrië, Irak tot Iran en van de EU tot de VS. "We verbeteren onze relatie, en elimineren crises in internationale betrekkingen en terreur'', aldus Erdogan.

erdogan
Erdogan gaat vrede in het Midden-Oosten brengen (Foto: ANP)

Sauber slaat ook test Silverstone over

Het Formule 1-team Sauber zal volgende week niet deel gaan nemen aan de tweedaagse test op Silverstone. Het team uit het Zwitserse Hinwil heeft naar eigen zeggen geen updates voor de auto gereed. Het team verkeerde lange tijd in financiële problemen, maar zou nu een investeerder hebben gevonden. Details hierover zijn echter nog niet bekendgemaakt.

Via Twitter heeft Sauber laten weten: "We brengen pas later een pakket met aerodynamische upgrades, dus uit kostenoverwegingen doen we niet mee aan de test op Silverstone." Dit is mogelijk voor de race in Hongarije die over ruim twee weken op het programma staat.

Opnieuw financiële problemen Fortuna Sittard

Het is nog maar de vraag of Fortuna Sittard de nieuwe financiële problemen zal gaan overleven, zo meldt De Limburger. De ploeg uit de Jupiler League wist een maand geleden de problemen op te lossen, maar nadat een Turkse investeerder zich na boekenonderzoek teruggetrokken heeft kampt de club met een gat van 250.000 euro in de begroting.

Eerder dit jaar had Fortuna al moeite om de salarissen uit te betalen en het was volgens interim-directeur Paul van der Kraan onzeker of het einde van het voetbalseizoen gehaald kon worden. Dat lukte en ook werd een sluitende begroting voor het komende jaar gepresenteerd. De nieuwe problemen zouden alsnog voor een faillissement kunnen zorgen.

OM vraagt vrijlaten getuige Ros liquidatiezaak

Het Openbaar Ministerie gaat vrijdag om de vrijlating vragen van kroongetuige Fred Ros in het zogenoemde liquidatieproces Passage. Een woordvoerder bevestigt dit in reactie op berichtgeving van het Parool hierover. Het megaproces gaat over zeven liquidaties in de onderwereld tussen 1993 en 2006.

Het OM heeft Ros een strafeis van vijftien jaar beloofd in ruil voor zijn verklaringen, tegenover de dertig jaar die zou worden gevraagd als hij niet uit de school zou klappen. Volgens justitie is hij bij twee moordopdrachten betrokken geweest, waarvan één is uitgevoerd.

Nu Ros al tien jaar in de cel zit, heeft hij twee derde uitgezeten van die vijftien jaar. Het is gebruikelijk dat een veroordeelde na twee derde van zijn straf wordt vrijgelaten.

OM vraagt vrijlaten getuige Ros liquidatiezaak
OM vraagt vrijlaten getuige Ros liquidatiezaak (Foto: ANP)

Adele eert Prince in Minnesota

Adele heeft dinsdagavond bij de aftrap van haar Amerikaanse tournee stilgestaan bij de dood van Prince. De Britse zangeres liet voor haar toegift een videoclip van Prince afspelen in de concerthal in St. Paul, Minnesota. In die staat werd Prince geboren.

Voor aanvang van haar toegift liet Adele volgens Billboard blijken dat ze het niet aandurfde een nummer van Prince te zingen. "Ik overwoog een nummer te coveren, maar het is Prince", zei Adele na afloop van de video bij The Most Beautiful Girl In The World.

Adele, die op wereldtournee is met haar meest recente album 25, treedt tot en met half november op in de Verenigde Staten en Canada. Het Europese deel van haar tournee heeft Adele al achter de rug, begin juni stond ze vier dagen in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Adele eert Prince in Minnesota
Adele eert Prince in Minnesota (Foto: BuzzE)

'Risico op financiële cybercrime neemt toe'

De dreiging van afpersvirussen, phishing en andere vormen van cybercriminaliteit gericht op financieel gewin neemt voor burgers en bedrijven toe. Dat blijkt uit de risicorapportage Cyberveiligheid die het Centraal Planbureau (CPB) woensdag aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aanbiedt.

De toename van de dreiging komt doordat cybercriminelen steeds makkelijker op hetzelfde moment op verschillende plekken kunnen inbreken. Hierdoor is de pakkans laag en zijn de opbrengsten hoog. Het CPB ziet kansen om de cyberveiligheid te vergroten. Zo zou het effectiever zijn om bedrijven de verantwoordelijkheid tot beveiliging te geven. Consumenten weten namelijk vaak niet hoe cybercriminelen van hun computers gebruik maken.

Jaarlijks wordt volgens het CBS 11 procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit.

'Risico op financiële cybercrime neemt toe'
'Risico op financiële cybercrime neemt toe' (Foto: BuzzT)

Bestuur ondernemingsraad politie treedt terug

De leden van het dagelijks bestuur van de centrale ondernemingsraad (cor) van de politie treden allemaal tijdelijk terug. Ze doen dat omdat er een onderzoek is ingesteld naar hun bestuurlijke functie.

"De leden hebben de overtuiging dat het vertrouwen meer en meer deuken heeft opgelopen en stappen daarom terug", staat in een schriftelijke verklaring. "Het voornaamste doel om rust te brengen binnen de cor en het herstellen van vertrouwen."

Voorzitter Frank Giltay legde vorige maand zijn functie al neer. Hij deed dat vanwege een onderzoek dat is ingesteld naar uitgaven door de ondernemingsraad. Die zouden erg hoog zijn.

Bestuur ondernemingsraad politie treedt terug
Bestuur ondernemingsraad politie treedt terug (Foto: ANP)

Opnieuw malware voor de Mac gevonden

Opnieuw is er malware opgedoken die zich richt op Mac-computers. Bitdefender Labs schrijft op zijn website dat de kwaadaardige software de computer volledig kan overnemen.

De malware, die de naam Backdoor.MAC.Elanor heeft meegekregen, zit verstopt in een programma dat zich voordoet als een bestandsconverter. In plaats daarvan downloadt het programma een script dat vervolgens kwaadwillenden volledige toegang geeft tot de computer. Het bestaan van malware is niet nieuw, maar het is de tweede keer dit jaar dat malware ook in het wild opduikt. Het programma waar de malware in verstopt zit is bijvoorbeeld te downloaden op doorgaans betrouwbare websites zoals MacUpdate.com.

Het goede nieuws is dat de applicatie niet is ondertekend met een beveiligingscertificaat. Mensen die hun Mac zo hebben ingesteld dat er geen apps mogen worden geopend die niet ondertekend zijn lopen dus geen gevaar.

Opnieuw malware voor de Mac gevonden
Opnieuw malware voor de Mac gevonden (Foto: BuzzT)

Schäuble: brexit raakt Duitse economie niet

De wens van de Britten om uit de Europese Unie te stappen vormt momenteel geen bedreiging voor de Duitse economie. Dat stelde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble woensdag.

"De economische basis van Duitsland blijft goed", zei Schäuble. "Daar heeft het besluit in Groot-Brittannië niets noemenswaardigs aan veranderd." Volgens Schäuble houdt de economische groei in Duitsland aan, mede dankzij de sterke vraag in eigen land.

Schäuble gaf een toelichting op zijn begroting voor de komende jaren. Daarin mikt hij onveranderd op een stabiel begrotingssaldo, waarbij de inkomsten en uitgaven elkaar in de periode tot en met 2020 in evenwicht houden.

Schäuble: brexit raakt Duitse economie niet
Schäuble: brexit raakt Duitse economie niet (Foto: ANP)

J Borlee uitgeschakeld, Gaisah naar finale

Op het EK atletiek in Amsterdam gaan de Nederlanders vrolijk verder met goed presteren. Waren de Nederlandse sprintdames erg sterk op de 200 en 400 meter eerder deze ochtend, was het nu Ignisious Gaisah die zich met een keurige sprong kwalificeerde voor de finale verspringen. Toch is het niet alleen maar feest in de lage landen: De Belgen zijn een stuk wisselvalliger. Bijvoorbeeld Jonathan Borlee, die net als zijn zusje op de 200 meter de halve finale niet wist te bereiken.

Het laatste loopnummer van de dag was de 400 meter. De enige Nederlander die deelneemt, Marvinlee Bonevacia, is  al gekwalficeerd. Jonathan Borlee was misschien wel de meest verrassende naam die zich nog niet gekwalificeerd had. De Belg zou dat ook niet doen. In zijn serie wist hij niet onder de 47 seconden te lopen, wat hem niet meer dan een zesde plaats opleverde. Ook als tijdsnelste kon hij niet meer door en zo is het een zware domper voor hem. De Belgen zullen dus moeten hopen op zijn broer Kevin.

Bij het verspringen weinig verrassingen. Ignisious Gaisah kwam tot 7.97. Dit was niet goed genoeg voor directe kwalificatie, maar hij hoorde wel bij de beste 12. Ook werd het derde onderdeel van de tienkamp afgewerkt. De tienkampers moesten de kogel ver genoeg zien te krijgen. Een grote kanshebber voor een medaille is door de vele afwezigen Mihail Dudas en hij gooide een persoonlijk record. Ook Eelco Sintnicolaas kon eindelijk gematigd tevreden zijn, met drie worpen over de 14 meter. 14.47 was wat hij uiteindelijk mocht laten optekenen. Pieter Braun ging naar 13.83. De Belg Thomas van der Plaetsen viel tegen en lijkt zo weer iets minder kans te hebben op het podium terwijl zijn landgenoot van Alphen het onderdeel won en zo hoop houdt op de olympische limiet. 

Minder werknemers met verlopen cao's

Het aantal werknemers met een cao waarvan de einddatum is verstreken is afgelopen jaar ongeveer gehalveerd. Dat meldde werkgeversvereniging AWVN woensdag.

Eind juni vielen minder dan 1 miljoen werknemers onder een 'openstaande' cao. Een jaar eerder gold dit nog voor bijna 2 miljoen werknemers. Volgens AWVN is de vorig jaar gesignaleerde achterstand op het gebied van cao's nu ingelopen en is er sprake van 'een normale situatie'. Vooral het sluiten van een aantal zeer grote cao's bij de overheid en gesubsidieerde sectoren heeft bijgedragen aan de verbetering.

In juni werden 36 nieuwe akkoorden gesloten, waarbij in doorsnee sprake was van een loonstijging met 1,5 procent. Dat is gelijk aan het gemiddelde van 1,5 procent van de eerste maanden van het jaar. Volgens AWVN levert die stijging werknemers 3 procent meer koopkracht op.

Minder werknemers met verlopen cao's
Minder werknemers met verlopen cao's (Foto: ANP)

ANWB maakt zich op voor topdrukte

De ANWB zet deze zomer zevenhonderd medewerkers in voor hulp aan vakantiegangers. Ze werken onder meer bij de Alarmcentrale in Assen en bij de drie steunpunten in Barcelona, Lyon en München.

Bovendien worden twaalf wegenwachten naar Frankrijk gestuurd en vier naar Italië. Drie van hen werken rond het Gardameer en één in Toscane. In landen zoals Duitsland en België zijn geen extra wegenwachten gestationeerd, omdat die landen een goede eigen pechhulp hebben.

Naar verwachting vertrekken deze zomer ruim 7,5 miljoen Nederlanders naar het buitenland. Populairste vakantieland is Frankrijk (1,3 miljoen). Onder de buitenlandse zomerbestemmingen zijn Spanje (+137.000) en Italië (+114.000) de grootste stijgers. Spanje verwelkomt dit jaar meer dan een miljoen Nederlandse vakantiegangers.

Het aantal vakantiegangers dat naar Griekenland en Turkije vertrekt, is moeilijk te voorspellen. Beide landen zijn wel de grootste dalers ten opzichte van vorig jaar. Zij vallen dit jaar zelfs uit de top vijf van favoriete vakantiebestemmingen.

ANWB maakt zich op voor topdrukte
ANWB maakt zich op voor topdrukte (Foto: ANP)

Kaley Cuoco biedt excuses aan om hondenfoto

The Big Bang Theory-actrice Kaley Cuoco kreeg maandag een lading kritiek over zich heen vanwege een foto die ze plaatste van haar honden. De drie dieren waren vanwege feestdag Independence Day gekleed in roodwitblauwe bandana's en zaten op een Amerikaanse vlag.

Dat schoot veel Amerikanen in het verkeerde keelgat. Zij lieten Kaley weten dat de vlag de grond niet mag raken en waren er ook niet van gecharmeerd dat ze dieren op een vlag liet zitten. Een aantal instagrammers verweet haar zelfs geen respect te hebben voor haar land en voor de vlag als 'symbool voor wat anderen hebben opgeofferd'.

Toen de actrice het commentaar las, verwijderde ze de post meteen. Dinsdag plaatste ze een nieuw bericht, deze keer met excuses. "Om te beginnen, weet dat ik ontzettend veel respect heb voor mijn land. Ik ben een trotse Amerikaan", aldus Kaley, die maandag ook een foto plaatste van zichzelf en vriend Karl Cook uitgedost in kleding met de Amerikaanse vlag.

"Gisteren heb ik de fout gemaakt een foto te plaatsen van mijn honden op de vlag. Ik bied mijn excuses aan aan iedereen die daar aanstoot aan nam. In de spotlight staan is soms extreem moeilijk. Alle fouten en imperfecties worden uitvergroot. Ik ben niet perfect."

Kaley Cuoco biedt excuses aan om hondenfoto
Kaley Cuoco biedt excuses aan om hondenfoto (Foto: BuzzE)

EU-parlement steunt grenswacht EU

Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg ingestemd met de vorming van een Europese grens- en kustwacht. Het informele akkoord dat de Europese instellingen onlangs bereikten, werd met ruime meerderheid bekrachtigd.

Frontex, het Europese grensagentschap in Warschau, wordt uitgebouwd en kan vanaf het eind van de zomer de bewaking van de Europese buitengrenzen gaan versterken. Dat gebeurt echter pas als een lidstaat zijn grenzen niet meer kan beveiligen en om hulp vraagt.

De lidstaten moeten snel 1500 grenswachten en allerlei materieel kunnen leveren in geval van een crisis. Nederland levert vijftig medewerkers aan de 'grenswachtpool'. De nieuwe dienst gaat bovendien het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees coördineren.

De wetgeving is in ongeveer een halfjaar goedgekeurd, voor Europese begrippen een recordsnelheid.

EU-parlement steunt grenswacht EU
EU-parlement steunt grenswacht EU (Foto: ANP)

Red Hot Chili Peppers geven extra concert

De Red Hot Chili Peppers geven dit najaar een tweede concert in Amsterdam. De kaarten voor de eerste show op dinsdag 8 november waren woensdagochtend in een mum van tijd uitverkocht. De rockband staat nu ook op woensdag 9 november in de Ziggo Dome, meldt Mojo. De kaarten voor het extra concert zijn al in de verkoop gegaan.

De Red Hot Chili Peppers komen voor het eerst in vier jaar met een eigen show naar Nederland. Zanger Anthony Kiedis, bassist Flea, drummer Chad Smith en gitarist Josh Klinghoffer stonden vorige maand nog op Pinkpop. De rockers gaan op tournee vanwege het onlangs verschenen album The Getaway.

Red Hot Chili Peppers geven extra concert
Red Hot Chili Peppers geven extra concert (Foto: BuzzE)

Lichte hersenschudding koningin Máxima na val

Koningin Máxima heeft door een val afgelopen vrijdag een lichte hersenschudding opgelopen. Dat is woensdag door een arts vastgesteld, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

"Zij zal het als gevolg hiervan de komende dagen rustig aan doen. Vrijdagochtend zal worden bekeken of koningin Máxima die middag aan de zomerfotosessie deel kan nemen", aldus de RVD. Deze fotosessie met koning, koningin en hun drie kinderen staat gepland "in de omgeving van Den Haag". Nadere gegevens waren nog niet bekend.

Over de toedracht, plaats, tijd en omstandigheden van de val wil de RVD geen mededelingen doen. De dienst wil alleen kwijt dat Máxima "in Wassenaar" is gevallen. Onduidelijk is of dat in huis, op het landgoed De Horsten, op de openbare weg of elders in Wassenaar is gebeurd.

Koningin Máxima was afgelopen maandag na haar val wel aanwezig bij de ontvangst van de Griekse president Prokopis Pavlopoulos op Paleis Noordeinde.

Lichte hersenschudding koningin Máxima na val
Lichte hersenschudding koningin Máxima na val (Foto: ANP)

Ratelband legt zich niet neer bij taakstraf

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband (67) legt zich niet neer bij de taakstraf van 25 uur die hem woensdag in hoger beroep is opgelegd. Hij gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de uitspraak, laat zijn advocaat Mark Nillesen weten.

Ratelband kreeg de taakstraf voor het mishandelen van zijn ex-vrouw. "Hij heeft het feit niet gepleegd, daarom gaat hij in cassatie", zegt Nillesen.

Er was door het Openbaar Ministerie een werkstraf van tachtig uur en een maand voorwaardelijke cel geëist. Dat de daadwerkelijke straf lager uitvalt, komt volgens de rechter onder meer door de nadelige gevolgen die de positiviteitsgoeroe heeft gehad van de media-aandacht rondom zijn zaak.

Ratelband is veroordeeld voor het feit dat hij zijn ex op 8 december 2013 in Rotterdam opzettelijk tegen beide benen heeft geschopt. Dat gebeurde in het bijzijn van hun twee jonge kinderen. Een van de kinderen riep tot twee keer toe "papa niet schoppen", blijkt uit geluidsopnamen die de ex-vrouw heimelijk van de mishandeling had gemaakt.

Zowel Ratelband als zijn advocaat was niet aanwezig bij de uitspraak.

Ratelband legt zich niet neer bij taakstraf
Ratelband legt zich niet neer bij taakstraf (Foto: ANP)

Timmermans verdedigt zijn baasje

Frans Timmermans heeft het woensdag hartstochtelijk opgenomen voor Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Uit diverse hoeken klinken de laatste tijd oproepen aan Juncker om te vertrekken, vanwege de wijze waarop hij het dagelijks bestuur van de EU leidt, zijn reactie op het brexitreferendum, zijn vermeende arrogantie, en rook- en drinkgewoonten.

Eerste vicevoorzitter Timmermans noemde de aanvallen op zijn baas 'politiek zwak , moraal aanvechtbaar en intellectueel lui'.

Timmermans sprak in Straatsburg tijdens een debat in het Europees Parlement over het werkprogramma van de commissie voor de komende jaren. "Juncker verdient het respect van het parlement. Als het serieus wordt recht hij zijn rug en gaat aan het werk. Dat is wat Juncker onderscheidt van Nigel Farage en anderen die de EU bekritiseren", aldus Timmermans.

Timmermans verdedigt Juncker
Timmermans verdedigt Juncker (Foto: ANP)

TenneT investeert 6 miljard in Nederlands net

Elektriciteitsnetbeheerder TenneT verwacht de komende tien jaar in totaal 6 miljard euro te steken in uitbreiding en vervanging van het Nederlandse hoogspanningsnet. De investeringen moeten zorgen voor een blijvend hoge leveringszekerheid van stroom en verdere verduurzaming van de energievoorziening, meldde het bedrijf woensdag.

TenneT raamt de investeringen in het hoogspanningsnet op het land op circa 4 miljard euro. Het overgrote deel daarvan gaat op aan uitbreiding van de bestaande infrastructuur. Daarnaast steekt de netbeheerder 2 miljard euro in de ontwikkeling van een stroomnet op zee waar windmolenparken voor de Zeeuwse en Hollandse kust op kunnen worden aangesloten.

Bij de publicatie van de jaarcijfers in maart gaf TenneT al aan dat het de komende tien jaar in totaal zo'n 22 miljard euro aan investeringen voorziet. Het bedrijf beheert ook het elektriciteitsnet in een groot deel van Duitsland.

TenneT investeert 6 miljard in Nederlands net
TenneT investeert 6 miljard in Nederlands net (Foto: ANP)

Farage blijft in Europees Parlement

Nigel Farage blijft in het Europees Parlement. Dat heeft de UKIP-politicus woensdag bekendgemaakt op een persconferentie in Straatsburg.

"Ik zal mijn taak hier volbrengen. Ik voel me vrijer en ga nog meer samenwerken met andere partijen om hen te helpen Europa te verlaten" aldus het boegbeeld van de Britse brexitcampagne. "De EU is aan het sterven. Ons vertrek is een baken van hoop voor andere bewegingen in Europa."

De 52-jarige Farage kondigde maandag aan het leiderschap van de anti-EU-partij UKIP neer te leggen omdat hij zijn taak na het Britse referendum als volbracht ziet en zijn 'leven terug wil'. Hij zei woensdag vrij te willen zijn om in het parlement te reageren als het Verenigd Koninkrijk het vertrek uit de EU officieel aankondigt.

Farage werd in 1999 verkozen in het EU-parlement. Bij de Europese verkiezingen in 2014 won UKIP 24 van de 73 Britse zetels.

Farage blijft in Europees Parlement
Farage blijft in Europees Parlement (Foto: ANP)

Nederlanders starten goed op EK atletiek

Het EK atletiek 2016 in Nederland is begonnen en de Nederlanders laten zich dan ook meteen zien. Alle vrouwen op de loopnummers hebben zich voorlopig gekwalificeerd en ook bij de tienkampers is het voorlopig een redelijke dag. Vooral de persoonlijke records van Laura de Witte en Eefje Boons waren hoogtepunten voor de Nederlandse equipe.

De dag begon met de 100 meter op de tienkamp, waar Eelco Sintnicolaas wat tegenviel en laatste werd in zijn heat. Pieter Braun, een iets mindere loper, was de heat ervoor maar vier honderdste trager. Op het verspringen was het opnieuw moeilijk voor Sintnicolaas terwijl Braun al zijn beste seizoensafstand haalde bij de eerste sprong. Een van de concurrenten voor een medaille, de Pool Wiesolek, liet drie foutsprongen noteren en kon dus een serieus resultaat vergeten.

Bij het kogelslingeren deden geen Nederlanders mee, maar er was wel een verrassing. De nummer 3 van het WK, de Franse Alexandra Tavernier, wist geen afstand te noteren en kon dus naar huis. Op dat moment werden de series van de 100 meter horen gelopen. Boons verraste daar met de snelste tijd in haar serie: 13.07, waarmee ze bijvoorbeeld de Belgische Anne Zagre voor bleef.

Op de 200 meter lieten de Nederlanders zich ook zien. In de eerste serie was Laura de Witte de snelste met een persoonlijk record van 23.25, waarna in de tweede serie Jamille Samuel ook de snelste was in een tijd van 23.06. De Nederlanders maken dus voorlopig een sterke indruk, wat ook gunstig is met het oog op de estafettes. Ook op het museumplein werd vandaag gesport: De discuswerpsters mochten hun kwalificatie afwerken en deden dat met redelijk succes: De limiet stond niet al te scherp en zo behaalden veel werpers al de finale.

Op de 100 meter voor mannen waren de Nederlanders andermaal op dreef. Hensley Paulina en Solomon Bockarie kwamen allebei tot een tijd waarmee ze direct door konden naar de halve finale, wat overigens niet echt verrassend was. Daarna was het aan de vrouwen om de 400 meter te lopen. Nicky van Leuveren kwam als eerste Nederlandse op de baan en liep in 52.47 naar de snelste tijd in haar serie. Ook Lisanne de Witte was de snelste in haar serie in 52.84. Olympische limieten waren er dus nog niet, maar plaatsing voor de halve finale wel.

De ochtendsessies zijn nog niet afgelopen. Zo zijn er nog kwalificaties voor de 400 meter bij de mannen en het verspringen. Ook zijn een deel van de discuswerpers nog bezig..

Game of the Year-editie van Witcher 3 opgedoken

Met Blood and Wine (waarvan je de review hier overigens kan lezen) hebben we de laatste uitbreiding van The Witcher 3: Wild Hunt achter de rug. En wat doe je dan als ontwikkelaar als je met de ontwikkeling van je game en al zijn uitbreidingen klaar bent? Juist, je voegt ze samen in een Game of the Year-editie. En volgens de USK (De Duitse versie van de ESRB) is dat precies wat we ook bij The Witcher 3 kunnen verwachten.

The Witcher 3: Game of the Year Edition staat gepland voor zowel pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een onafhankelijke bron vertelt website Eurogamer dat ook de releasedatum al bekend is: 26 augustus 2016. Hoogstwaarschijnlijk zal de game de basisgame, de gratis content én de betaalde uitbreidingen Hearts of Stone en Blood and Wine samenvoegen tot één aantrekkelijk pakket. Ontwikkelaar CD Projekt Red heeft nog niet gereageerd.

The Witcher 3: Wild Hunt is verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Thewitcher3GOTY
Game of the Year-editie van Witcher 3 opgedoken

'Brits/Amerikaanse aanval op Irak was geen laatste optie'

De Britse aanval op Irak in 2003 was geen laatste redmiddel, want er waren wel degelijk manieren om de ontwapening van Irak af te dwingen via vreedzame middelen. Dit concludeert de onderzoekscommissie van Sir John Chilcot over het beleid in die tijd van de Britse regering, die onder leiding stond van premier Tony Blair.

Chilcot heeft woensdag zijn bevindingen openbaar gemaakt. Blair zou de Amerikaanse initiatiefnemer tot de aanval, toenmalige president George Bush, hebben toegezegd 'hoe dan ook' samen met hem op te trekken in de kwestie-Irak.

Het besluit van Londen om met de Amerikaanse aanval mee te doen, had geen degelijke juridische basis. De gevolgen van de aanval werden onderschat en de voorbereiding van de aanval was volkomen ontoereikend, zei Chilcot. Er was volgens hem helemaal geen plan voor de invasie dat rekening hield met bestaande en bekende risico's. Chilcot weerspreekt hiermee de stelling van Blair van na de oorlog dat veel ontstane problemen vooraf niet waren te voorzien.

De motivatie om met de Amerikaanse aanval mee te doen, was gebaseerd op onbetrouwbare informatie die bovendien niet werd nagegaan. Volgens Chilcot werden beweringen over de Iraakse dictator Saddam Hussein zonder meer aangenomen zonder dat daar enige rechtvaardiging voor was. De invasie werd in onder meer Washington en Londen gepresenteerd als enig nog mogelijke middel om Irak van massavernietigingswapens te ontdoen. Die wapens zijn nooit gevonden.

'Britse aanval op Irak was geen laatste optie'
'Britse aanval op Irak was geen laatste optie' (Foto: ANP)

Amper meer doorstroming door huurverhoging

Het aantal scheefwoners, mensen in een sociale huurwoning die eigenlijk te goedkoop voor ze is, daalt. Het is tussen 2012 en 2015 met een kwart afgenomen, aldus woonminister Stef Blok (VVD). Dit komt echter nog niet door de inkomensafhankelijke huurverhoging, die is ingevoerd om scheefwoners te porren te verhuizen en dit huis achter te laten voor mensen die het financieel minder hebben getroffen.

De VVD bewindsman verklaart de afname van het aandeel scheefwoners vooral door de strengere toewijzingseisen voor een huis in de sociale sector. Hij denkt dat het nog te vroeg is voor resultaten van de inkomensafhankelijke huurverhoging, die sinds drie jaar mag worden gevraagd. Niet iedere woningcorporatie doet dat ook.

Amper meer doorstroming door huurverhoging
Amper meer doorstroming door huurverhoging (Foto: ANP)

Paus krijgt exemplaar van Undertale

Undertale is een fantastische game, en zelfs in de hoogste regionen van de Rooms-katholieke kerk zullen ze nu gehoord hebben van het spel. Paus Fransiscus heeft namelijk een exemplaar van Undertale gekregen van YouTuber MatPat.

MatPat, die een kanaal heeft waar (wetenschappelijke) theorieën worden gecombineerd met games, reisde met een aantal andere bekende YouTubers af naar het Vaticaan als onderdeel van een project over hoe het internet mensen samen kan brengen. Het is een ongesproken traditie dat als iemand op audiëntie gaat bij de Paus een klein cadeautje meeneemt. MatPat koos dus voor Undertale.

MatPat legt in zijn video uit waarom hij voor Undertale heeft gekozen. "Wat je ook vindt van deze game, Undertale is een revolutie voor gamers en wat ze kunnen verwachten van de games die ze spelen. Het is de meest representatieve game die er vandaag te vinden is."

Undertale heeft geen fysieke versie, dus zijne Heilligheid moet wel een Steam-account hebben om het spel te kunnen spelen. 

Paus krijgt exemplaar van Undertale

Certificering voor draadloze adapter PS4

Onlangs verscheen er bij de FCC een certificering voor een niet nader benoemde "draadloze adapter" van Sony. De productcode van de adapter begint met de letters CUH, die een associatie met PlayStation 4 en/of toebehoren verklappen.

Website DualShockers onderzocht de certificering en maakte uit de beschikbare gegevens op dat de radiofrequenties duiden op een Bluetooth-apparaat, terwijl de voltages hinten naar een USB-accesoire. Het is aannemelijk te maken dat het hier gaat om een USB-dongle voor pc's, om de DualShock 4-controller te kunnen gebruiken voor pc-gaming. Eerder dit jaar gaf Sony-topman Masayasu Ito al aan dat er gekeken werd naar pc-support voor PlayStation-hardware. 

Messi krijgt 21 maanden gevangenisstraf van rechter

Lionel Messi is door een Spaanse rechter veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf vanwege belastingfraude. Dat melden Spaanse media donderdag. Ook de vader van de Argentijnse superster, Jorge Messi, heeft 21 maanden achter de tralies aan zijn broek gekregen.

Messi heeft nog geen strafblad en dat, in combinatie met de lengte van de straf, betekent dat de volgens velen beste voetballer van de laatste vijftien jaar waarschijnlijk geen dag in het gevang door zal brengen. Tussen 2007 en 2009 zou de vijfvoudig voetballer van het jaar nogal veel geld afkomstig uit sponsorcontracten hebben doorgesluisd naar allerlei rekeningen in onder meer Zwitserland en Belize. Op die manier zorgde hij er voor dat hij vier miljoen euro aan belasting niet hoefde te betalen, maar dat werd natuurlijk ontdekt. 

Messi zelf liet na de hoorzitting vorige maand weten dat hij zich, zo zegt hij in elk geval zelf, altijd alleen op het voetbal gericht heeft. "Ik vertrouw mijn vader", zei hij over sponsorcontracten en vergelijkbare zaken. Dat lijkt dus geen al te slimme zet geweest te zijn, hoewel het natuurlijk ook kan dat de inmiddels oud-international de boel gewoon bewust heeft zitten flessen. 

Zeurpieten in beroep tegen sepot groepsbelediging Zwarte Piet

Meer dan achthonderd aangevers en de stichting Nederland Wordt Beter gaan in beroep tegen het besluit bedrijven en personen niet te vervolgen die door de uitbeelding van Zwarte Piet zich schuldig zouden maken aan groepsbelediging.

Zij vragen het gerechtshof in Amsterdam om het Openbaar Ministerie op te dragen alsnog 'hoofdpiet' Erik van Muiswinkel en grootwinkelbedrijven als De Bijenkorf, Blokker en Albert Heijn te vervolgen.

Het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het OM seponeerde vorige maand de aanklacht wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Volgens het OM is geen sprake van strafbaarheid van winkelketens. Dat geldt eveneens voor Van Muiswinkel. Hij heeft zich in het tv-programma met het uitbeelden van de figuur van Zwarte Piet "niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras", schrijft het OM.

Beroep tegen sepot groepsbelediging Zwarte Piet
Beroep tegen sepot groepsbelediging Zwarte Piet (Foto: ANP)

'Italië kan zware bankencrisis veroorzaken'

De problemen in de Italiaanse bankensector kunnen zich verspreiden naar de rest van Europa en een ernstige crisis in de financiële sector veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Franse bank Société Générale in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens Lorenzo Bini Smaghi staat het hele bankensysteem onder druk door de onrust in Italië. Italiaanse banken hebben te maken met honderden miljarden aan slechte leningen en de Italiaanse overheid zoekt naar manieren om banken te hulp te schieten, hoewel staatssteun is gebonden aan strenge Europese regels.

Bini Smaghi vindt daarom dat de regels voor steun aan banken moeten worden versoepeld en dat snel belastinggeld moet worden aangewend om de bankensector te ondersteunen. Daarbij is volgens de Italiaanse topbankier en voormalig ECB-bestuurslid een Europese oplossing nodig, in plaats van nationale ingrepen.

'Italië kan zware bankencrisis veroorzaken'
'Italië kan zware bankencrisis veroorzaken' (Foto: ANP)

André Rieu en vrouw in therapie

André Rieu en zijn vrouw Marjorie gingen in therapie. Daarmee probeerden ze het juk van het ouderlijk huis van zich af te schudden en schoon schip te maken, heeft Rieu verteld aan Telegraaf Privé.

De ouders van de 66-jarige Rieu, die al 38 jaar is getrouwd met zijn Marjorie, waren volgens de artiest snobistisch. Bij hem thuis was destijds ook weinig plaats voor gezelligheid. "Als ik al eens plezier had zeiden ze: André, van jou komt niets terecht, wees eens serieus." De ouders van Marjorie waren nog ernstiger dan de zijne, zegt Rieu.

Voordat de violist en zijn vrouw aan kinderen wilden beginnen, wilden ze eerst hun 'psychologische rotzooi' opruimen. "Dat duurde jaren, maar we zijn nu nog steeds iedere dag blij dat we dat hebben gedaan. Het heeft ervoor gezorgd dat we heel anders in het leven staan dan toen we nog thuis woonden."

Rieu raadt iedereen die worstelt met zijn verleden aan om in therapie te gaan. "Anders sleep je je hele leven de woede en spijt met je mee." De violist vertelt verder dat zijn oudste zus al sinds haar achttiende jaar in een inrichting zit. "Dat vind ik heel triest en sneu. Gelukkig heeft zij geleerd plezier in het leven te hebben, mede dankzij mijn muziek."

André Rieu en vrouw in therapie
André Rieu en vrouw in therapie (Foto: BuzzE)

Opgepakte crimineel wil graag Donald Duck

Agenten die vanuit de Zaanstreek naar Amsterdam reden zagen een verdacht voertuig rijden. In het voertuig bleken 4 Amsterdamse "zware jongens" waarvan er 2 in de veelplegers-top-600 stonden. Één van de personen bleek ook nog 49 dagen cel tegoed te hebben.

Bij deze 19-jarige Amsterdammer werd een hoeveelheid drugs gevonden. Daar is proces-verbaal voor opgemaakt. De crimineel vroeg vervolgens om een exemplaar van de Donald Duck, die hij uiteraard kreeg. "Dan heeft hij wat te doen, komende anderhalve maand', aldus de politie.

De Donald Duck reageerde zelf ook op dit bericht met "Geef die Zware Jongen eens ongelijk! Al had hij beter om een jaargang kunnen vragen..."

Raamprostitutie in 2017 terug in Utrecht

De raamprostitutie keert in 2017 terug in Utrecht. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen woensdag gezegd. Een investeerder uit Hoogeveen levert volgend jaar de eerste van in totaal 162 nieuwe werkruimtes voor sekswerkers op, aldus de burgemeester.

In Utrecht zaten sinds 2013 geen prostituees meer achter het raam. In dat jaar sloot de gemeente alle werkruimtes wegens mensenhandel en andere misstanden. De nieuwe investeerder gaat aan Het Nieuwe Zandpad werkruimtes verhuren aan exploitanten of aan vrouwen die als zzp'er willen werken.

Raamprostitutie in 2017 terug in Utrecht
Raamprostitutie in 2017 terug in Utrecht (Foto: ANP)

Oscar Pistorius krijgt zes jaar

De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel wegens de moord begin 2013 op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Rechter Thokozile Masipa beklemtoonde in haar uitspraak dat gezien de omstandigheden een lange celstraf geen zin heeft. De straf werd hoger ingeschat door onder anderen de aanklagers, omdat voor moord een minimumstraf van vijftien jaar staat.

Pistorius schoot op Valentijnsdag in 2013 Steenkamp dood, door de gesloten deur van hun badkamer. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord.

In eerste instantie werd de Blade Runner, zoals Pistorius' bijnaam luidt, schuldig bevonden aan dood door schuld en tot vijf jaar veroordeeld, maar in hoger beroep werd hij schuldig bevonden aan moord.

Uitvoerig
Masipa legde in haar vonnis uitvoerig uit waarom ze sterk van de minimumstraf afwijkt. Zij is dezelfde rechter die Pistorius in eerste instantie in september 2014 tot een straf van maximaal vijf jaar wegens doodslag veroordeelde. In juni 2015 werd Pistorius celstraf omgezet in huisarrest. Maar woensdag is hij weer terug naar de gevangenis gebracht.

Rechter Masipa maakte snel duidelijk dat ze niet van zins was veel af te wijken van wat er in eerste instantie was bepaald. Zo zei ze onder meer dat dat het vonnis in hoger beroep wel is veranderd van doodslag naar moord, maar de feiten zijn hetzelfde gebleven. Ze beklemtoonde dat een lange celstraf het recht niet dient in deze zaak. De beklaagde heeft al twaalf maanden vast gezeten en het is zijn eerste veroordeling. Herhaling is erg onwaarschijnlijk, aldus Masipa over haar relatief milde straf.

Oscar Pistorius krijgt zes jaar
Oscar Pistorius krijgt zes jaar (Foto: ANP)

Bamster XS & Boomster XL

Hopelijk komen er nog heel wat dagen of weken zomers genot aan, na al die regen in juni. Tijd voor vakantie, vrije middagen in het park of op het strand, klussen in de tuin en BBQ's met vrienden. Een lekker zomers deuntje komt in al deze situaties goed van pas. FOK! mocht twee uitersten in het draagbare bluetooth assortiment van Teufel testen, klein versus groot. De Bamster XS is een handzame speaker die je overal makkelijk mee naar toeneemt. De Boomster XL is een grote jongen met een weergaloos geluid die tegen een stootje kan en op een feestavond of BBQ in de tuin ideaal van pas komt.

EK Vandaag - Woensdag 6 juli

De eerste halve finale in het Europees Kampioenschap zal vandaag worden gespeeld. We kunnen terugkijken op een wisselvallig toernooi, met een aantal leuke verrassingen en wedstrijden, maar ook weinig imponerend voetbal en tegenvallende wedstrijden. Wales of Portugal zal de finale bereiken op dit toernooi, maar wie o wie wordt het in de strijd tussen Gareth Bale en Cristiano Ronaldo?

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Halve Finale Portugal Wales Lyon

Portugal 

Portugal heeft een moeizaam toernooi, maar desalniettemin staan ze in de halve finale. Wie praat er over matig voetbal en over een tegenvallende Ronaldo als het toernooi wordt gewonnen? Er zijn weinig spelers die positief opvallen in aanvallende zin, maar Pepe speelt misschien wel het beste van iedereen bij de Portugezen. Hij schijnt alleen niet topfit te zijn, dus het is te hopen voor ze dat hij wel kan spelen. De verdediger staat bekend om dat hij steenhard is, maar in de defensie is hij nauwelijks te betrappen op fouten. Het grootste nadeel voor de Portugezen in deze halve finale is misschien wel dat ze al twee keer een half uurtje mochten blijven op het veld. Het is te hopen dat deze extra minuten ze niet zal gaan opbreken.

Ronde Tegenstander Uitslag
Groep F IJsland 1-1
Groep F Oostenrijk 0-0
Groep F Hongarije 3-3
Achtste finale Kroatië 1-0 (na verlenging)
Kwartfinale Polen 1-1 (penalties 5-3)

In de eerste wedstrijd tegen IJsland leek het vlot te lopen en was er misschien wel aanspraak op meer dan 1 goal in de eerste helft, maar na de verrassende 1-1 kwam Portugal er eigenlijk niet meer aan te pas. Op een kopkans van Ronaldo na was het moeilijk. Tegen Oostenrijk gingen veel kansen, inclusief een penalty van Ronaldo er niet in terwijl tegen Hongarije ineens wel de doelpunten vielen, maar Portugal ze ineens (ongelukkig) ook tegen kreeg. In de achtste finale had Portugal de twijfelachtige eer om de saaiste wedstrijd van het toernooi te spelen, maar een goal uit hun enige kans zorgde wel voor de winst. Ook tegen Polen werd het gelijk door een mooie goal van Renato Sanches.

Wales

Wales is de niet zo tropische verrassing van dit toernooi. Alles wat Engeland niet heeft, heeft Wales wel, inclusief een topspeler: Gareth Bale. Bale heeft al drie doelpunten gemaakt, meer dan zijn clubgenoot aan de andere kant van het veld morgen, en is bovendien bepalend. De andere belangrijke man, Aaron Ramsey, goed voor 2 assists tegen België, is geschorst. Toch heeft Wales een hecht collectief en krijgt het weinig tegengoals. Op een paar ongelukkige momenten na was Wales erg degelijk.

Ronde Tegenstander Uitslag
Groep B Slowakije 2-1
Groep B Engeland 1-2
Groep B Rusland 3-0
Achtste finale Noord-Ierland 1-0
Kwartfinale België 3-1

Wales begon eigenlijk helemaal niet zo bijzonder met een moeizame overwinning tegen Slowakije door een winnende goal van Hal Robson-Kanu in de tachtigste minuut. Tegen Engeland leek een gelukkige goal van Bale Wales in het zadel te helpen, maar Engeland had ook geluk om 2 tegengoals te scoren, wat voor de enige nederlaag van Wales zorgde. Daarna kwam vooral de defensie op stoom. Rusland werd simpel opzij gezet, waarna tegen Noord-Ierland met 1-0 gewonnen werd door een eigen doelpunt. Daarna kwam België. Oh, België. Een hoop los zand kwam wel op 1-0 voor, maar Wales vocht zich terug. Een prachtige 2-1 van Robson-Kanu zorgde voor de definitieve ommekeer.

Historie

Veel wedstrijden tussen Portugal en Wales zijn er niet geweest. 3 keer speelden ze tegen elkaar, en nooit ging het ergens om. 2 keer won Portugal, 1 keer won Wales. In 1949 werd het 3-2 voor Portugal en in 1951 2-1 voor Wales. Dit in een tijd dat Portugal geen heel groot voetballand was en Wales af en toe aardig mee deed. In 2000, Portugal was een van de grootsten terwijl Wales weinig voorstelde, wonnen de Portugezen afgetekend met 3-0. Komt hier dan nu voor het eerst een gelijkspel bij, gezien de trend van de Portugezen?

Wedstrijd van toen

Op 6 juli 1960 begon het eerste EK eindtoernooi dat slechts vijf dagen duurde. Het omvatte dan ook slechts een halve finale en een finale. Zes uur s'avonds begon het feest. Frankrijk trad aan tegen Joegoslavië. Frankrijk was ook toen het 'gastland', dat willekeurig gekozen was uit de vier geplaatste deelnemers. Helaas voor de supporters keken ze al na elf minuten tegen een achterstand aan. Een minuut later maakte Vincent gelijk. Heutte scoorde kort voor rust de 2-1 en het werd zelfs 3-1 via Wisnieski. Toch was het niet genoeg. Twee minuten na de 3-1 werd er gescoord in het andere doel door Zanetic. Heutte scoorde 25 minuten voor tijd de 4-2, dus toen kon het helemaal niet meer mis. Dat ging het toch. Knez en 2 keer Jerkovic zorgde ervoor dat een 4-2 in de 75e minuut een 4-5 in de 80e minuut werd. Joegoslavië werd de eerste finalist en voor Frankrijk restte de troostfinale. Nooit werd er nog vaker in een wedstrijd gescoord op een EK.

Elephone S3, 5.2-inch zonder randen

Elephone heeft een redelijk hoge frequentie wat betreft het uitbrengen van nieuwe toestellen. Zo ook deze S3 die eigenlijk niet zo uitgebreid gepromoot is waar dit wel vaak zo is met andere modellen. Er gaan wat verschillende lijsten met specificaties rond, maar in dit geval gaat het om de S3 met een MT6753 processor, 3GB werkgeheugen, vingerafdrukscanner en de belangrijkste feature; een super strak bezeless scherm.

Trump looft Saddam

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft weer eens prangende uitspraken gedaan. Ditmaal hemelde hij de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein op als vechter tegen terrorisme.

"Hij was een boef, een echte boef. Maar weet u wat? Wat hij goed deed? Hij doodde terroristen. Dat deed hij erg goed", aldus Trump in een toespraak in de staat North-Carolina.

Zijn opmerking kwam hem op kritiek uit eigen Republikeinse gelederen te staan. De leider van de partij in het huis van Afgevaardigden Paul Ryan wees er op dat Saddam een van de boosaardigste mensen van de 20e eeuw was. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton noemde Trumps opmerkingen 'ongegeneerde complimenten voor brute dictators'.

Trump looft Saddam
Trump looft Saddam (Foto: ANP)

Jongeren komen makkelijk aan alcohol

Jongeren onder de 18 jaar komen in de horeca, sportkantines en via bedrijven die thuisbezorgen makkelijk aan alcohol. Supermarkten, slijterijen en tabakswinkels houden zich wel steeds beter aan de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak die in 2014 is verhoogd van 16 naar 18 jaar.

Dat blijkt uit het woensdag verschenen onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS waarbij gebruik werd gemaakt van zeventienjarige 'mysterykids'. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil dat bij de controle meer gelet gaat worden op gelegenheden die zich niet aan de regels houden. Hij bekijkt wat hij kan doen om meer greep te krijgen op de verkoop van alcohol via bedrijven die thuisbezorgen. Daar wordt niet alleen slecht gecontroleerd of de koper wel oud genoeg is, er wordt ook alcohol verkocht aan jongeren terwijl dat niet is toegestaan.

Jongeren komen makkelijk aan alcohol
Jongeren komen makkelijk aan alcohol (Foto: ANP)

'Ruzie' Jumbo en Heineken lijkt gesust

Jumbo ziet waarschijnlijk af van een kort geding tegen Heineken over de levering van kratten pils. Dat liet de supermarktketen woensdag weten. Het bedrijf zegt met ingang van deze week weer de "reguliere volumes" geleverd te krijgen, en dat die op korte termijn verder worden opgevoerd.

Jumbo had eerder deze week in een paginagrote advertentie nog hard uitgehaald naar Heineken. De brouwer zou de gevraagde hoeveelheid kratten niet willen leveren uit onvrede over de seizoensaanbieding van de grootgrutter, die voor een langere periode elk tweede krat Heineken voor de helft van de prijs verkoopt. Heineken spreekt dat overigens met klem tegen, en zegt zich nooit te bemoeien met het prijsbeleid van zijn klanten.

'Ruzie' Jumbo en Heineken lijkt gesust
'Ruzie' Jumbo en Heineken lijkt gesust (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Engeland


De maand juli kent liefst vier races en na Oostenrijk raast de F1 dus met hoge snelheid door. Next stop: de Britse Grand Prix op Silverstone Circuit. Een historische baan op een voormalig vliegveld in het graafschap Northamptonshire. Verscholen tussen weilanden, cottages en villages, ligt het circuit dat zichzelf The Home of British Motor Racing noemt. En dat is allerminst grootspraak. Tijdens de eerste vijf jaren van het wereldkampioenschap stond Silverstone immers al op de F1-kalender. Daarna rouleerde het circuit met andere Britse locaties als Aintree en Brands Hatch. Sinds 1987 wordt de Britse GP echter permanent verreden op Silverstone. Al is de lay-out van de baan in de loop der jaren wel veranderd. Momenteel is het circuit 5.891 kilometer lang en zal het komende zondag 52 keer gerond moeten worden. 

De Britse GP is één van de klassiekers op de kalender. De race werd inmiddels al zeventig keer verreden. Dat is ook niet vreemd, want het Britse eiland kent een immense racegeschiedenis. Zo was de zege van Lewis Hamilton afgelopen weekend in Oostenrijk, inmiddels alweer de 250e Britse zege. Daarmee zijn de Britten veruit het meest succesvolle volk uit de F1-geschiedenis. Van al die zeges werden er 23 behaald op Brits grondgebied. De man die de Engelse racefans het vaakst uit hun dak liet gaan, was Jim Clark. De Schotse racelegende won liefst vijfmaal voor eigen publiek, waarmee hij één zege meer boekte dan de Britse volksheld Nigel Mansell. Lewis Hamilton won de race inmiddels ook alweer drie keer, waaronder de afgelopen twee jaar.   

De wereldkampioen zal ook komend weekend de topfavoriet zijn voor de eindzege, al zal teamgenoot en aartsrivaal Nico Rosberg daar anders over denken. Na de controversiële slotronde van de GP van Oostenrijk zal de Duitser er veel aangelegen zijn zich ditmaal van zijn beste kant te laten zien. Een zege in het thuisland van zijn rivaal zal hem mentaal sterken in zijn strijd om de wereldtitel. Voor Max Verstappen lijken er op voorhand weer volop kansen te liggen. Na een uitstekende tweede plek in Oostenrijk zal de Nederlander ook in Engeland mikken op een topnotering. Een nieuw podium is zeker niet uitgesloten op Silverstone. Snelle en technische bochten als Woodcote, Copse, Maggots en Beckets, vragen veel van de aerodynamica van de wagens. De Red Bull van Verstappen zou daar geschikt voor moeten zijn. Hopelijk kan Max na dit weekend dus weer een hoop punten bijschijven.  

Kopje

Circuit


FIA Grand Prix van Engeland Informatie


Kopje


Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australie Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00

Kopje


Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 153
2 Lewis Hamilton Mercedes 142
3 Sebastian Vettel Ferrari 96
4 Kimi Räikkönen Ferrari 96
5 Daniel Ricciardo Red Bull 88
6 Max Verstappen Red Bull 72
7 Valtteri Bottas Williams 54
8 Sergio Perez Force India 39
9 Felipe Massa Williams 38
10 Romain Grosjean Haas 28
11 Daniil Kvyat Toro Rosso 22
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 22
13 Nico Hülkenberg Force India 20
14 Fernando Alonso McLaren 18
15 Jenson Button McLaren 13
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0


 Constructeurs:

 

# Team Punten
1 Mercedes 295
2 Ferrari 192
3 Red Bull 168
4 Williams 92
5 Force India 59
6 Toro Rosso 36
7 McLaren 32
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0


Kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 08 Juli Vrije training 1 11:00 - 12:30
  Vrije training 2 15:00 - 16:30
Zaterdag 09 Juli Vrije training 3 12:00 - 13:00
  Kwalificatie 15:00 - 16:00
Zondag 10 Juli Race 14:00


Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 08 Juli Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 09 Juli Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 10 Juli Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

Kopje

Weer

Het actuele weer in Silverstone

Koning en premier naar Rio

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte bezoeken deze zomer de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De koning is als erelid uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. De minister-president vertegenwoordigt het kabinet.

De koning en Rutte zijn in Rio de Janeiro van 4 tot en met 6 augustus. Op 5 augustus wonen ze de openingsceremonie bij in het Maracanã Stadion en een dag later zijn ze bij enkele sportwedstrijden. Minister van Sport,  Edith Schippers, reist 15 augustus naar Rio de Janeiro en is tot en met 19 augustus bij de Olympische Spelen.

Koning en premier naar Rio
Koning en premier naar Rio (Foto: ANP)

IS geeft Michel schuld aanslagen Brussel

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) geeft in een videoboodschap de Belgische premier Charles Michel expliciet de schuld van de aanslagen in Brussel en het vliegveld Zaventem op 22 maart. Door de aanslagen vielen 32 doden en 340 gewonden.

"Brussel in alarm, Michel is de schuld, de Belgen branden, Michel is de schuld", luidt de boodschap in het Frans in de video waarvan een geknipte versie op websites van Belgische media te zien is. De premier is in beeld tijdens een persconferentie. Verder zijn er beelden van de chaos na de aanslagen op Zaventem maar ook van het bloedbad in theater Bataclan in Parijs en van de luchthaven van Istanbul. Michels Franse collega Manuel Valls wordt ook op de korrel genomen.

IS geeft Michel schuld aanslagen Brussel
IS geeft Michel schuld aanslagen Brussel (Foto: ANP)

Neergang pond houdt aan

Het Britse pond heeft woensdagochtend opnieuw aan waarde ingeleverd. Nadat dinsdag al het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 1985 werd bereikt, zakte de waarde van de Britse munt in de Aziatische handel nog verder weg.

Woensdagnacht (Nederlandse tijd) werd daarbij een voorlopig dieptepunt van iets minder dan 1,28 dollar bereikt. Voor de brexit-keuze van de Britten, op 23 juni, noteerde het pond nog op 1,50 dollar. Dinsdag werd voor het eerst in decennia de grens van 1,30 dollar per pond overschreden.

Neergang pond houdt aan
Neergang pond houdt aan (Foto: ANP)

Ratelband: zaak kent alleen maar verliezers

Emile Ratelband krijgt woensdag te horen of hij wordt veroordeeld voor mishandeling van zijn ex. Hoe dan ook kent de zaak 'alleen maar verliezers', zei Emile woensdag in de 100% NL ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Ik reken natuurlijk op vrijspraak, maar zelfs als het vrijspraak is blijft het een droevige zaak", aldus Emile, die woensdag het vonnis in hoger beroep hoort.

Het Openbaar Ministerie eiste een werkstraf van tachtig uur tegen de positiviteitsgoeroe. Mocht Emile die straf krijgen, dan weet hij al hoe hij die het liefst in wil vullen. "Ik stel voor dat ik bij vluchtelingen werk ga doen, huishoudelijke ondersteuning of iets dergelijks. Ik wil wel iets goeds doen dan."

Ratelband: zaak kent alleen maar verliezers
Ratelband: zaak kent alleen maar verliezers (Foto: BuzzE)

Linkse activisten teisteren Berlijn

Berlijn wordt sinds twee weken geteisterd door autobranden. Een groep linkse activisten, die uit een kraakwoning werd verwijderd, wordt verantwoordelijk gehouden. De politie in de Duitse hoofdstad arresteerde in de nacht van dinsdag op woensdag een man die probeerde auto's in brand te steken. Hij hoort mogelijk bij de groep.

Volgens Duitse media gingen reeds vijftig voertuigen in vlammen op en sneuvelden ook etalageruiten. De linkse activisten hadden de stad gedreigd met "terreur" nadat ze uit het kraakpand aan de Rigaerstraat waren gezet. Experts schatten de schade inmiddels op enkele tonnen.

Patrouillerende politiemensen kregen de afgelopen nacht een 26-jarige man in de wijk Lichtenberg in het vizier die probeerde twee auto's in brand te steken. Dat mislukte. Bij een derde voertuig ontstond wel brand maar die werd snel door de politie geblust. De man werd meegenomen.

Linkse activisten teisteren Berlijn
Linkse activisten teisteren Berlijn (Foto: ANP)

ACM wil fusie Ziggo en Vodafone beoordelen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil zelf onderzoek doen naar de gevolgen van de voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland voor de keuzevrijheid van consumenten. De concurrentiewaakhond heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Europese Commissie, die het dossier in behandeling heeft.

Doorgaans beoordeelt de Europese Commissie grensoverschrijdende fusies en overnames, terwijl lokale mededingingsautoriteiten zich buigen over zaken die binnen een land spelen. De fusieplannen van Ziggo en Vodafone zijn gemeld in Brussel omdat beide bedrijven een hoge omzet hebben. Het is aan de Europese Commissie om te bepalen wie de zaak het beste kan behandelen, aldus ACM woensdag.

ACM wil fusie Ziggo en Vodafone beoordelen
ACM wil fusie Ziggo en Vodafone beoordelen (Foto: ANP)

Tour: Etappe 5 - Tijd voor het echte werk

Na twee slaapverwekkende etappes gaan we dan eindelijk beginnen met het echte werk. Etappe 4 was ook weer niet om aan te gluren, hoewel er wel iets harder werd gereden dan tijdens de derde rit. Het was meteen weer duidelijk dat er een nieuwe massasprint zou komen. Een enigszins lastige sprint, door het oplopende stuk in de slotkilometer. Het bleek te machtig voor enkele renners, zoals Kristoff, Cavendish en Greipel.

Kittel daarentegen kon er prima mee omgaan en zo wint hij eindelijk weer eens een rit in de Tour. Coquard was er nog verrassend dichtbij, maar een Franse overwinning in de sprint is al jaren niet meer voorgekomen. Op deze manier zal het ook nog wel wat langer gaan duren. Sagan gaat door met waar hij goed in is, ereplaatsen verzamelen. In de slotfase hadden de renners vooral moeite met een rotonde, maar wonderwel ging er niemand onderuit. Verrassend weinig valpartijen nog, deze Tour. Normaal gesproken lagen er nu minstens tien renners in het ziekenhuis, maar voorlopig zit iedereen nog op de fiets.

Het sprinttreintje van Lotto Jumbo ontspoorde weer eens, gelukkig zijn er altijd nog wat zekerheden in het leven. Sagan fietst nog steeds rond in het geel en krijgt nu de eerste echte uitdaging. We gaan de bergen in, naar het Centraal Massief. In het slot van de rit krijgen de renners drie lastige klimmetjes te verwerken. De eerste echte test voor de mensen met klassementsambities. Er zijn al wat jongens die tijd verloren tijdens de tweede rit, maar op zo'n kort en explosief klimmetje kan dat nog gebeuren. Als je hier tijd verliest weet je dat je echt een probleem hebt. De vijfde rit kan zomaar een leuke gaan worden, het profiel is in ieder geval veelbelovend. Laat de Tour nu maar echt losbranden.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

We gaan van start in de aankomstplaats van de vorige rit. Limoges is nog steeds waar we zijn. De hoofdstad van de Haute-Vienne was in de middeleeuwen ook bekend vanwege het emaille, een glazuurlaag, dat ze op koper deden. Ja, dan ben je wel echt een grote stad hoor. Knooppuntje in Frankrijk, maar dat koper glazuren deed 't 'm. Enfin, er is een museum over dat email. Musée Municipal de l'Evêché. Het museum bezit ruim 300 stukken, van de 12de eeuw tot heden. Voorts zijn er belangrijke Egyptische oudheden en Gallo-Romeinse vondsten, een mineralogische collectie en schilderijen, waaronder twee doeken van de in Limoges geboren schilder Auguste Renoir. Rechtstreeks van Wikipedia, hoppa.

De rest is tijdens de vorige rit al besproken, dus dat slaan we dan maar over. Ritten die vanuit Limoges vertrekken leveren vaak wel grote namen op als winnaars. Wat dacht u van Fausto Coppi, in 1952? Een rit met begin in Limoges en een aankomst bergop op La Puy de Dôme was een prooi voor hem. In 1970 won Eddy Merckx dus een proloog in Limoges en in 2000 werd een rit met vertrek vanuit Limoges gewonnen door Erik Dekker. Toen er in 2004 een rit vertrok in Limoges ging de overwinning naar Richard Virenque, in 2009 was die eer dan weer weggelegd voor Mark Cavendish. Op basis van de route van vandaag gaan we vandaag vooral op zoek naar een nieuwe Richard Virenque.

We gaan tijdens deze rit weer een stuk verder richting het zuiden van Frankrijk fietsen, maar in een wat minder rechte lijn dan tijdens de vorige ritten. Er zal ook een heel stuk naar het oosten worden gefietst. Al vroeg in de rit krijgen de renners met een eerste klimmetje te maken. Net buiten het dorp Saint-Léonard-de-Noblat ligt er een heuveltje van de vierde categorie. Iets minder dan twee kilometer lang en 5% gemiddeld. Makkelijkste klimmetje van de dag, er komt nog zwaarder werk.

Het is vooral in het parcours opgenomen omdat we in de geboortestreek van Raymond Poulidor zitten. Poupou is iets verderop in Masbaraud-Mérignat geboren, maar woont tegenwoordig in het kleine Saint-Léonard-de-Noblat. Hij is een Miaulétou, zoals de inwoners van dit dorpje om een of andere reden worden genoemd De grootvader van Mathieu van der Poel, die zoveel grote wedstrijden won, krijgt dus een eresaluut van de Tour. In Frankrijk eren ze hun helden altijd, dus het is zeker niet de eerste keer dat we dit dorp aandoen. In 2004 startte er een rit. Poulidor stond toen uiteraard in het middelpunt van de belangstelling. Ook tijdens de ceremonie na de vierde rit zagen we hem al op het podium.

Vinden we vandaag een nieuwe Richard Virenque? (Foto: Getty)

Lange tijd zal het rustig omhooglopen. In een kilometer of 60 overwinnen we uiteindelijk 400 hoogtemeters. Veel stelt dat niet voor, het grootste gedeelte van de tijd is het zo vals plat dat het eigenlijk gewoon vlak is. De renners fietsen over fatsoenlijke wegen door een bosrijk gebied. Eigenlijk fietsen de renners continu over brede wegen, die nog niet eens bovengemiddeld bochtig zijn. Alle hellingen gaan ook zo geleidelijk omhoog dat een getrainde prof het niet in de gaten zal hebben. De eerste 100 kilometer van deze rit kunnen we verder wel schriftelijk afdoen.

De renners komen door weinigzeggende dorpen als Eymoutiers, Bugeat en Meymac, waar echt niets te beleven is. Onderweg is er ook niets te beleven. Vooral heel veel bos, dat is het wel zo'n beetje. Voorbij Bugeat, na een kilometer of 80, zit het omhooglopende gedeelte er voorlopig even op. Het gaat in licht dalende lijn verder. In Meymac, na 95 kilometer, zit nog een klein klimmetje. Daarna is het vlak, tot Neuvic. Neuvic bereiken we dankzij een wat minder breed weggetje, dwars door een of ander uit de kluiten gewassen dennenbos. Of een bos met andere bomen, ik heb daar geen verstand van. Het doet me in ieder geval meer aan Duitsland denken dan aan Frankrijk. Ook in Neuvic is er niet veel te doen, maar ze hebben wel een meer met een stuk of 20 campings.

Ondertussen fietsen we door het departement Corrèze en we gaan nu alles wat beklommen is weer tenietdoen. Na Neuvic is het nog een kilometer of 100 tot de finish, het is wel tijd voor het serieuze werk. We gaan afdalen richting de rivier Dordogne en dit gaan we doen over een weg die in ieder geval in 2011 nog in een slechte staat verkeerde. Met slecht bedoel ik ook echt slecht. Smal, gaten in de weg, troep op de weg, geen feest. De Tour komt langs, dus het zal ongetwijfeld nu opgeknapt zijn. Zo niet, dan kunnen we lachen.

Een aantal lastige bochten ook, hoewel het dan weer niet heel steil naar beneden gaat. Na een tijdje bereiken de renners de Dordogne, maar dan zijn ze er nog niet. Het daalt nog verder af langs de rivier, tot ze echt de oevers bereiken. Op het moment dat ze beneden zijn fietsen ze over de Pont de Saint-Projet, verlaten ze Corrèze en fietsen ze het departement Cantal binnen. Opvallend bruggetje wel, zo in het midden van het niets. Bij het oprijden en het verlaten van de brug ook steeds een tunneltje.

De heren rijden over een uitstekend bruggetje vandaag (Foto: Flickr)
De heren rijden over een uitstekend bruggetje vandaag (Foto: Flickr)

Bij het oversteken van de Dordogne zitten we een metertje of 300 boven zeeniveau. Over exact 40 kilometer zitten we op de top van de Col de Neronne op 1240 meter boven zeeniveau. Er gaat dus behoorlijk wat geklommen moeten worden in de komende kilometers. Vrijwel direct na het passeren van de brug begint de weg al omhoog te lopen. Het duurt desondanks nog wel een paar kilometer voor de eerste serieuze klim van de dag echt gaat beginnen. De Côte du Puy Saint-Mary is een beklimming van de derde categorie, 6,8 kilometer lang en 4% gemiddeld. Nog niet echt een schokkende klim, maar de eerste renners zullen hier ongetwijfeld al gaan lossen.

Na 142 kilometer koers komen de renners boven, maar eigenlijk zijn ze er dan nog lang niet. Twee kilometer na de top van deze klim ligt de tussensprint, in het dorpje Mauriac. Richting deze tussensprint loopt het ook omhoog, dit lijken me weer een aantal gratis punten voor Sagan. Van Mauriac is het twintig kilometer fietsen naar Salers, waar de volgende klim van de dag gaat beginnen. Tijdens deze 20 kilometer overwinnen we 200 hoogtemeters, het gaat dus continu een piepklein beetje omhoog. Afdalingen zitten er nog niet tussen. In Salers, na 164 kilometer, begint de mooie beklimming van de Col de Neronne. Een beklimming van de derde categorie, zeven kilometer lang en drie procent gemiddeld. Zwaar is de klim niet, maar het uitzicht is eigenlijk continu mooi. Na 173 kilometer, op iets meer dan 40 kilometer van de streep, komen de renners boven.

Zonder een echte afdaling gaan we door naar de volgende klim. Er zijn een paar stroken in dalende lijn, maar op die strookjes na gaat het stug verder omhoog. De klim die nu gaat volgen is de zwaarste van de dag en een bekende klim in de Tour. Le Col de Pas du Peyrol. 5,4 kilometer lang en 8,1% gemiddeld, dat is best zwaar. Het is een klim over een redelijk brede weg, door een donker bos. In 2004, toen de rit ook vertrok vanuit Limoges, lag deze klim ook op de route. De latere winnaar van de rit, Richard Virenque, kwam als eerste boven. Een aantal jaren later, in 2008, kwam een van de geweldige Saunier Duval Spanjaarden als eerste boven. De jongen die in vergelijking met zijn ploeggenoten nog best goed weg is gekomen, David de la Fuente.

De la Fuente maakt zich klaar om 'm er even uit te hangen (PROSHOTS/Dppi)
De la Fuente maakt zich klaar om 'm er even uit te hangen (PROSHOTS/Dppi)

De laatste keer dat we deze col aandeden was in 2011 en dat hebben de renners toen geweten. Het was de dag dat Sandy Casar, Thomas Voeckler, Juan Antonio Flecha, Luis Leon Sanchez en Johnny Hoogerland samen in de aanval gingen. Op de Pas du Peyrol kwam Voeckler als eerste boven, voor Hoogerland. In het peloton gebeurde niet zo gek veel, behalve in de afdaling. Tijdens deze technische, bochtige en ook smalle afdaling werd een bocht verkeerd ingeschat door een aantal renners. Het resultaat was best heftig. Vinokourov, Van den Broeck, Zabriskie, Frederik Willems en nog een aantal renners kwamen zwaar ten val. Vinokourov vloog over de vangrail en boog zich om een boom. Hij werd door een ploeggenoot en iemand van het team uit het afgrondje getild, maar later bleek dat hij zijn bovenbeen had gebroken. Jurgen van den Broeck brak ook een heleboel. Die jongen is er nu ook weer bij, dus hij zal wel zin hebben in deze rit. Zware klim en een lastige afdaling, vooral als het een beetje nat is.

Na 185 kilometer komen de renners boven op Pas de Peyrol, de klim die het venijn in de staart heeft. De laatste drie kilometer van de klim komt het eigenlijk niet onder de 11%, het is een enorm steil ding. De afdaling begint nog wel redelijk makkelijk en overzichtelijk, maar dat overzicht raak je na een aantal kilometer kwijt, als de renners moeten afdalen door een bos. In totaal is de afdaling ongeveer 10 kilometer lang en in die tien kilometer dalen we zo'n beetje 700 meter af. Het gaat dus af en toe best flink naar beneden. Zeker in combinatie met nattigheid is dit simpelweg een listige afdaling. Met droog weer zou het nog wel moeten lukken. Na 196 kilometer komt hopelijk iedereen veilig aan, beneden in Mandailles. Imitaties van Vinokourov lijken me niet zo nodig, hoewel het wel een beeld is om niet snel te vergeten.

In 2011 ging de afdaling hier niet zo goed (Bron: YouTube)

Beneden in Mandailles kan het klimfeest alweer beginnen. We gaan verder klimmen, de Col du Perthus staat op het programma. Een beklimming van de tweede categorie, die maar 4,4 kilometer lang is. Met een stijgingspercentage van 7,9% gemiddeld is dit ook weer een enorm lastige kuitenbijter. De klim is onregelmatig, met enkele kilometers die praktisch vlak zijn, maar heeft ook een paar kilometer waar het stijgt aan een procentje of 11. Dat is vervelend steil. Boven op de top van de Col du Perthus is het nog 15 kilometer tot de streep. Er is hier maar een relatief smal weggetje, dus ook deze afdaling is niet zonder gevaren. De afdaling is niet heel erg gevaarlijk, maar er zijn wel een paar listige bochten. Vooral de laatste bocht, bij het bereiken van het dorpje Saint-Jacques-des-Blats, mag er zijn. Als je niet goed oplet vlieg je daar rechtdoor een muur in.

Na die bocht hebben de renners het ergste wel weer gehad. Ze komen op een grote weg terecht en direct begint het weer voorzichtig op te lopen. We gaan op weg naar de laatste klim van de dag, de Col de Font de Cère. Het loopt eerst ongeveer drie kilometer vals plat omhoog, met een maximale stijgingsgraad van drie procent. Daarna begint de klim echt, drie kilometer aan 6%. Geen lastige klim, de weg is ook nog eens enorm breed. Daardoor lijkt het al helemaal bijna vlak. Alleen het laatste stuk richting de top gaat over een wat minder brede weg. Bijna boven slaan de renners linksaf en laten ze de grote weg achter zich. Ze rijden dan door wat nederzettingen met wat vakantiehuisjes. Op slechts 2,5 kilometer van de streep komen de renners boven op deze beklimming van de derde categorie.

Deze twee klimmetjes kwamen trouwens ook voor in de eerdergenoemde rit uit 2011. Waar Hoogerland op de Pas de Peyrol nog werd verslagen, was hij nu twee keer Voeckler te snel af. Hierdoor kon de bergtrui hem niet meer ontgaan. Hoogerland was natuurlijk helemaal in zijn nopjes, maar dat veranderde een aantal kilometer later. Deze rit was namelijk de rit van een OTO, nee! In ieder geval, weer twee beklimmingen gehad, nu nog even de laatste kilometers richting Le Lioran afraffelen.

Hoogerland wordt onderuit gemaaid door EEN OTO! Dat laatste is inmiddels een gevleugelde Herbert Dijkstra-uitspraak op het FOK!forum (Bron: YouTube)

Op de site van de Tour wordt aangekondigd dat deze laatste kilometers echt iets zijn voor de goede dalers van het peloton. Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. De afdalingen van de Pas de Peyrus en de Col du Perthus zijn dat zeker. Smalle wegen, bochtig, in het bos, steil, alles wat een goede daler wil. Het afdalinkje van de Col de Font de Cère zou heel lastig kunnen zijn, maar we rijden door z'n afgelegen gebied dat ze bij Google niet eens de moeite hebben genomen om hun karretje over deze straten te laten rijden. Ik heb dus geen idee hoe de afdaling er precies uit zal zien. Het is een korte afdaling in ieder geval, maar twee kilometer lang. In de afdaling zitten vier flinke haarspeldbochten en nog een aantal bochtjes. De weg is niet enorm breed en een deel van de afdaling gaat door een bos. Het zou nog best lastig kunnen zijn, maar het is dusdanig kort dat er ook weer niet heel veel hoeft te gebeuren.

Met iets minder dan een kilometer te gaan is het dalen gedaan en komen de renners uit in Le Lioran. Ze komen hier weer op een grote en brede weg terecht. De weg begint hier weer omhoog te lopen. Iets meer dan een halve kilometer aan 6%, speciaal voor de renners die na deze rit nog een punch in de benen hebben. Hoewel het ook weer niet zwaar genoeg is om als aanvaller nog terug te vallen, dus aanvallen zou zeker kunnen lonen tijdens deze rit. Is het niet ergens bergop, dan wel ergens in een afdaling. De streep is getrokken in de buurt van enkele niet zo mooie appartementen in Le Lioran.

Le Lioran is een skistation in het Centraal Massief, aan de voet van de Plomb du Cantal. Dat is de hoogste berg van de Monts du Cantal. Het skigebied hier noemen we Super Lioran, zo geweldig is het. 60 kilometer aan skipistes, met liefst 18 skiliften en alles. Om te skiën hoef je helemaal niet naar de Alpen of de Pyreneeën, dat kan ook prima in het centrum van Frankrijk. Le Lioran is wel eens gepasseerd in de Tour, in vergelijkbare ritten, maar er is niet vaak een rit aangekomen. Eén keer eerder slechts, in 1975. Het zou de langste rit van die Tour worden, want de rit tussen Albi en Le Lioran was 260 kilometer lang. De Belgische veelwinnaar Michel Pollentier ging na een rit van meer dan negen uur met de winst aan de haal.

Le Lioran, aankomstplaats van vandaag. Er ligt nu overigens geen sneeuw (Foto: WikiCommons)
Le Lioran, aankomstplaats van vandaag. Er ligt nu overigens geen sneeuw (Foto: WikiCommons)

Deze rit is een stuk minder lang, maar mag er met 216 kilometer alsnog zijn. Het zal weer een uitputtingslag worden. Een van de belangrijkste skistations, dat naast de 60 kilometer aan pistes, 300 kilometer wandelroutes en twee mountainbikeroutes heeft krijgt er mogelijk weer een grote naam bij op de erelijst. We zitten nog in de eerste week en dit is de eerste lastige rit, dus dat de favorieten zich in gaan spannen valt niet uit te sluiten.

Het zal weer een mooie dag gaan worden. Zowel in Limoges als in Le Lioran een graadje of 23 à 24. De afdalingen van deze rit zijn vrij link, maar in tegenstelling tot 2011 zal het nu wel droog blijven. Dat scheelt voor de veiligheid al de helft. Ook bijna geen wind, dus aan het weer zal het niet liggen. Om 11:25 zal men vertrekken vanuit Limoges, om 10 minuten later definitief op gang te schieten. De finish wordt verwacht tussen 16:50 en 17:35. Daar valt dus eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen. Over het begin van de uitzending valt dan wel weer een zinnig woord te zeggen. Net als de voorgaande dagen zijn zowel de NOS als Sporza er om 14:10 weer bij. Het eerste deel van de rit stelt niet veel voor, dus echt iets missen doen we ook niet. Het venijn zit echt in de laatste 100 kilometer en die kilometers gaan we meekrijgen.

Voorspelling

Ik heb geen idee wat ik van deze rit moet verwachten. Het kan echt alle kanten op. De belangrijkste vraag is wie er in het peloton gaat rijden. Tinkoff zal dat vermoedelijk niet doen. Sagan heeft misschien wel een kans om deze rit te winnen, maar door tempo te rijden zetten ze wel hun eigen kopman Contador onder druk. Voor Contador zullen ze hopen dat het een rustige rit wordt. Andere ploegen zoals Sky, Movistar en Astana zouden dan wel weer kunnen gaan rijden, puur om te kijken hoe het met Contador is. Als hij nog steeds verzwakt is hebben ze een uitstekende gelegenheid om hem uit te schakelen voor het klassement.

Je zit natuurlijk ook met de strijd om de gele trui. Wie wil er nu al de gele trui? Voor Sky zal dat niet zo nodig hoeven, die kunnen makkelijk wachten tot het weekend. Misschien dat Etixx wel wil rijden om Alaphilippe richting de trui te krijgen. De laatste jaren gaat de eerste echte bergrit vaak ook naar de klassementsrenners, maar dit is ook weer niet een echte bergrit. Het zijn een aantal korte, steile klimmetjes. Normaal gesproken lastig te controleren, zeker ook door die listige afdalingen. Daarom zou het ook zomaar voor een groepje vluchters kunnen zijn. Ik verwacht dat Etixx, Movistar en Astana wel gaan rijden. De rest zal dat niet doen.

Wordt het net als in de Waalse Pijl een strijd tussen Alaphilippe en Valverde? (PROSHOTS/George Deswijzen)
Wordt het net als in de Waalse Pijl een strijd tussen Alaphilippe en Valverde? (PROSHOTS/George Deswijzen)

Dan ligt het er nogal aan hoeveel vluchters er zijn. Een groepje van vijf of zes kan mooi ronddraaien en die kunnen het dan ook halen. Met een grotere of kleinere groep wordt het weer een ander verhaal. Ik twijfel heel erg wat het gaat worden en meestal maak ik dan net de verkeerde keuze. Ik neig toch naar een strijd tussen de favorieten, vooral omdat Alaphilippe en Valverde een kans op de rit en gele trui niet zullen willen laten lopen. Nu ik neig naar een strijd tussen de favorieten gaat deze etappe absoluut voor een groepje vluchters zijn, zet daar maar je geld op in. Navarro, Plaza, Cummings, Voeckler en dat soort erkende aanvallers zullen ongetwijfeld van de partij zijn. Misschien zelfs wel onze eigen Breakaway Bertje. Als het een strijd tussen de favorieten wordt ga ik voor de volgende namen.

1. Alaphilippe. Vriend Lollerphilippe heeft overal lak aan en doet waar hij zin in heeft. Een paar van die steile klimmetjes doen hem helemaal niets, daar lacht hij om. Afdalen kan hij ook heel behoorlijk, dus van deze jongen komen we zeker niet af. Vervolgens is hij in de sprint bergop een van de beste, zo zagen we ook tijdens de tweede rit. Daar was alleen Sagan nog wel bij. Die gaat er nu niet bij zijn, vermoed ik.

2. Valverde. Prima ritje voor Piti. Dit soort dingen zijn wel op zijn lijf geschreven. Werd al derde in een rit die eigenlijk te makkelijk voor hem is, dan moet hij in deze lastigere rit nog wat verder van voren zitten. Heeft ook een unieke kans op geel en die kans zal hij niet willen laten lopen. Als hij nu niet wint weet hij dat hij echt zal moeten gaan werken voor Nairo. Hij zei wel dat hij dat wilde gaan doen, maar uiteindelijk is Bala natuurlijk ook gewoon een professionele leugenaar. Die wil helemaal niet werken en dat werken kan hij voorkomen door nu even het truitje te pakken. Arme Nairo.

3. Gallopin. Die kan dit nog wel aan denk ik. Is sowieso vaak in het begin van de Tour wel sterk. Na deze rit zal hij wel weer een tijd uit beeld verdwijnen. Voor de viezeriken onder ons is het hopen dat hij het goed gaat doen, dan is de kans weer wat groter dat zijn vrouw in beeld komt.

4. Dan Martin. Om de Etixx-dominantie te voltooien zal Martin ook nog wel mee gaan sprinten. Hoewel hij in een normale wereld zijn reet eraf zou moeten rijden voor Alaphilippe gaat dat natuurlijk niet gebeuren. Die houdt zich lekker rustig en sprint dan ook mee. Simon Gerrans-tactics. Briljant.

5. Froome. Duwt zijn winkelwagentje netjes naar de vijfde plaats. Gaat over een paar dagen weer iedereen vernederen, zin an.

Vrouwelijke manager kampt vaker met burn-out

Vrouwelijke managers hebben vaker burn-outklachten dan mannen met deze functie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een woensdag verschenen onderzoek.

Vorig jaar had 14 procent van de vrouwen met een managementfunctie deze klachten. Zij gaven aan zich compleet uitgeput te voelen door hun werk, of dat het veel van ze vergt om de hele dag met mensen te werken. Bij mannen ging het om 10 procent.

Van de 6,9 miljoen werknemers zijn er bijna 350.000 manager van beroep. Van alle mannelijke werknemers heeft 7 procent een managementfunctie en van alle vrouwelijke werknemers 3 procent. Dit verschil komt doordat veel vrouwen in deeltijd werken.

Vrouwen met een managementberoep melden niet alleen meer burn-outklachten, ze ervaren ook een hogere werkdruk. "Vaker dan mannen in het management geven zij aan extra hard of erg snel te moeten werken, of heel veel werk te moeten doen", aldus het statistiekbureau. De werkdruk is vooral hoog in het onderwijs en de gezondheidszorg, waar relatief veel vrouwelijke managers werken.

Vrouwen met burn-outklachten geven vooral aan zich meerdere keren per maand leeg te voelen aan het einde van een werkdag. Ook zijn zij vaak emotioneel uitgeput of moe in de ochtend bij confrontatie met het werk.

Vrouwelijke manager kampt vaker met burn-out
Vrouwelijke manager kampt vaker met burn-out (Foto: ANP)

Zorginstellingen boos op IGZ

Stichting IJsselheem Holding, één van de elf verpleeginstellingen die volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het slechtst presteert, overweegt stappen te ondernemen tegen de Inspectie. ,,De kwaliteit van zorg bij IJsselheem is op dit moment op orde'', laat de verpleeginstelling op haar website weten.

IJsselheem werd, zo valt te lezen in de reactie, in juni 2015 op de vingers getikt door de Inspectie. Vervolgens heeft de instelling gewerkt aan de verbeterpunten en op 14 april 2016 kreeg de instelling een nieuw, onaangekondigd bezoek. Daaruit kwam voort dat de instelling op dat moment voldeed aan "bijna alle punten en beoordelingsaspecten die de inspectie heeft gehanteerd''.

Dat de zorginstelling toch op de lijst staat, zou komen doordat het laatste inspectiemoment niet is meegeteld in de beoordeling ,,De inspectie heeft IJsselheem in deze categorie geplaatst omdat de peildatum van 15 maart 2016 is gehanteerd. Het hertoetsbezoek vond plaats ná de peildatum'', aldus de instelling in de reactie.

Zorggroep Groningen
Ook zorggroep Groningen is boos omdat er nog een locatie op de lijst voorkomt. De raad van bestuur geeft aan dat de inspectie vorig jaar in januari en november op bezoek zijn geweest bij de Lindenhof, de verpleegafdeling van locatie de Bloemenhof. Op dat moment was de inspectie niet tevreden, maar bij een hernieuwd bezoek in juni waren ze dat wel. Echter, ook hier zijn de nieuwe resultaten niet verwerkt in het rapport.

Wij betreuren dit ten zeerste, omdat hiermee een incompleet beeld ontstaat, en Zorggroep Groningen onterecht negatief in het nieuws komt. Om op deze manier in het nieuws te komen, komt bij ons hard aan, zeker na de zeer intensieve inspanningen om onze kwaliteit te verbeteren'', aldus de Raad van Bestuur.

Stichting Zorggroep Florence
Ook de Stichting Zorggroep Florence in Den Haag stelt dat de informatie die de inspectie heeft gepubliceerd voor een belangrijk deel is achterhaald. "Een aantal locaties van Florence is afgelopen mei en juni opnieuw bezocht door de inspectie en kreeg een ruime voldoende. Florence voldoet dan ook, in tegenstelling tot wat het rapport meldt, aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg'', zegt de organisatie op de website. De gegevens in het rapport zijn volgens de organisatie gebaseerd op de periode van januari vorig jaar tot maart van dit jaar. "Daarbij werd duidelijk dat een aantal zaken moest worden verbeterd. Die punten zijn toen direct opgepakt''.

In debat
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakte dinsdag de lijst bekend van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

Naast Stichting IJsselheem Holding en Zorggroep Groingen uitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen over deze instellingen: Careyn, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting Laurens en Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH).

IJsselheem overweegt stappen na lijst IGZ
IJsselheem overweegt stappen na lijst IGZ (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: afwisselend zonnig en bewolkt

De zon speelt vandaag weer stuivertje wisselen met de bewolking. Vooral het westen en zuidwesten hebben 's middags de meeste kans op zon. Het blijft grotendeels droog vandaag, de temperaturen lopen uiteen van 17 graden aan de kust tot 22 graden in het binnenland. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig van kracht.

Zon op 05:28
Zon onder 22:00
Zonkracht

6 / 3

Luuntje was weer op pad (Foto: Luuntje)
Luuntje was weer op pad (Foto: Luuntje)Luuntje was weer op pad (Foto: Luuntje)
Luuntje was weer op pad (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1885 Eerste tests van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.
1942 Anne Franks familie dook onder op de zolder van haar vaders kantoor in Amsterdam.
 1957 John Lennon en Paul McCartney ontmoetten elkaar voor het eerst op een tuinfeest van de kerk in Woolton bij Liverpool.
1988 Het productieplatform Piper Alpha in de Noordzee werd getroffen door een aantal explosies gevolgd door brand. Daarbij kwamen 167 mensen om. Het was de grootste ramp in de offshore olie-industrie.
1990 De regeringsleiders van de NAVO verklaarden na een tweedaagse top in Londen dat de Koude Oorlog over was.

 

Piper Alpha


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Wapenlobby VS boos op Matt Damon

Matt Damon heeft zich in Australië uitgelaten over de Amerikaanse wapenwetgeving en dat wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen.

"Jullie hebben het in een keer geregeld, ik wou dat dat in mijn land ook kon", aldus Matt tegenover de Sydney Morning Herald. Australië scherpte in 1996 de wapenwet drastisch aan, nadat 35 mensen waren omgekomen bij een schietpartij. "Maar het is bij ons zo'n persoonlijke kwestie dat we er niet verstandig over kunnen praten."

De acteur gaf toe dat hij ook geen oplossing heeft. "Ik weet niet wat er moet gebeuren. Mensen worden al emotioneel als je suggereert dat personen die op een terreurlijst staan geen AK-47's mogen kopen. Daar kun je niet eens over beginnen. Misschien moeten wij ons eerst nog iets verder ontwikkelen," verklaarde de Bourne-ster, die ook aangaf dat hij niet verwacht dat er nog tijdens zijn leven verandering komt in de situatie.

Voorstanders van wapens waren er als de kippen bij om Matt hypocriet te noemen. Hij deed de uitspraken tijdens interviewdagen voor zijn nieuwe Bourne-film. Een bestuurslid van de nationale schietsportvereniging twitterde: "Matt Damon vindt dat we ons nog iets verder moeten ontwikkelen, terwijl hij groot geld verdient door wapens te verheerlijken in films."

Wapenlobby VS boos op Matt Damon
Wapenlobby VS boos op Matt Damon (Foto: BuzzE)

Ratelband hoort uitspraak mishandeling ex

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband hoort woensdag of hij een werkstraf van tachtig uur moet uitvoeren en een maand voorwaardelijke celstraf krijgt. Dat was namelijk de eis van het Openbaar Ministerie tegen hem, voor het mishandelen van zijn ex-vrouw. De rechter doet woensdag uitspraak in hoger beroep.

Volgens het OM heeft hij zijn ex op 8 december 2013 in Rotterdam tegen beide benen geschopt en een klap in het gezicht gegeven. Het hoger beroep diende na een uitspraak in september vorig jaar waarin Ratelband werd veroordeeld tot een boete van 750 euro. De rechter in Dordrecht vond toen alleen bewezen dat hij haar had geschopt, maar niet had geslagen.

De vrouw had heimelijk geluidsopnamen gemaakt van de gebeurtenissen. Ratelband zou daarop hebben geroepen: "Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapot schieten."

Ratelband zegt dat het zijn ex-vrouw alleen maar te doen is "om 10.000 euro alimentatie en om me mijn kinderen te ontnemen"'.

Ratelband hoort uitspraak mishandeling ex
Ratelband hoort uitspraak mishandeling ex (Foto: BuzzE)

Strafmaat Pistorius woensdagochtend bekend

Voormalig paralympisch en olympisch atleet Oscar Pistorius hoort woensdagochtend hoe lang hij naar de gevangenis moet voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hem hangt een gevangenisstraf van vijftien jaar boven het hoofd.

Pistorius schoot op Valentijnsdag in 2013 Steenkamp dood, door de gesloten deur van hun badkamer. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord.

In eerste instantie werd de Blade Runner, zoals Pistorius' bijnaam luidt, schuldig bevonden aan dood door schuld en tot vijf jaar veroordeeld, maar in hoger beroep werd hij schuldig bevonden aan moord.

Strafmaat Pistorius woensdagochtend bekend
Strafmaat Pistorius woensdagochtend bekend (Foto: ANP)

New York krijgt standbeeld Captain America

Superheld Captain America krijgt voor zijn vijfenzeventigste verjaardag een standbeeld. Het beeld wordt eind deze maand op fanbeurs Comic Con in San Diego onthuld, en krijgt na een tour door Amerika een vaste stek in Prospect Park in de New Yorkse wijk Brooklyn.

Op het standbeeld wordt een quote van Captain America gegraveerd uit de film Captain America: The First Avenger uit 2011. Daarin zegt de door Chris Evans gespeelde kapitein "Ik ben maar gewoon een knul uit Brooklyn".

Marvel wil met het standbeeld het gedachtegoed van Captain America en zijn bedenkers Joe Simon en Jack Kirby eren. "De afgelopen 75 jaar heeft Captain America generaties fans geïnspireerd als het wereldwijde icoon voor vrijheid, kracht en de juiste keuzes", aldus een senior vice president van het bedrijf in USA Today. "We hopen dat als fans het beeld zien, ze terug zullen denken aan hun favoriete comic book, aan de actiehelden die ze koesteren of zelfs even terug in de tijd gaan naar een moment waarop de normen en waarden van Captain America hun leven beïnvloedden."

Het vier meter hoge bronzen beeld krijgt op 10 augustus een ceremonieel onthaal in New York. Marvel brengt ook replica's van vijf centimeter groot op de markt. Fans die daar de hand op willen leggen moeten snel zijn: er worden er maar 750 gemaakt.

New York krijgt standbeeld Captain America
New York krijgt standbeeld Captain America (Foto: BuzzE)

EU #2 - Diversiteit en saamhorigheid

Onder de bevolking die de EU rijk is, heersen relatief veel anti-EU-sentimenten. Je kunt dat zien aan de uitslag van het Brexit-referendum en polls onder de respectievelijke bevolkingen van de verschillende landen die zich aangesloten hebben bij de Europese Unie. In een (korte) serie van columns wil ik mijn licht laten schijnen op de mogelijke redenen daarvan. Dit is het tweede deel.

'Bonuscultuur Londen niet welkom'

Banken uit Groot-Brittannië zijn welkom in Nederland, maar niet de bonuscultuur van Londen. Daar zitten we niet op te wachten, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag.

Hij reageerde op het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, de zogenoemde brexit. Daardoor kijken banken in het financiële centrum van Londen of zij zich elders in de EU moeten vestigen.

Aan de bonuscultuur hebben wij in Nederland nou juist paal en perk gesteld, en dat blijft zo, aldus Dijsselbloem op RTLZ. Het zijn vooral de echte grote zakenbanken die drijven op de bonuscultuur en 'daar zie ik in Nederland echt geen ruimte voor, niet in de wet maar ook niet in het maatschappelijk klimaat'.

Andere banken en financiële instellingen zouden de financiële sector in Nederland kunnen versterken, aldus Dijsselbloem.

Minister: bonuscultuur Londen niet welkom
'Bonuscultuur Londen niet welkom' (Foto: ANP)

Weer kandidaat-leider Tories afgevallen

De race om het leiderschap van de Britse Conservatieven telt nog maar drie deelnemers. Stephen Crabb, minister van Werkgelegenheid en Pensioenen, trok zich dinsdagavond terug. Hij sprak onmiddellijk zijn steun uit voor de grootste kanshebber, zijn collega van Binnenlandse Zaken Theresa May.

Crabb trok zijn conclusies uit de eerste stemronde van de Conservatieve Lagerhuisfractie, Hij haalde dinsdagmiddag maar 34 stemmen. May won royaal met 165 stemmen. De minister van Klimaat en Energie, Andrea Leadsom, wist 66 stemmen te vergaren. Justitieminister Michael Gove was derde met 48 stemmen.

De tweede stemronde in de strijd om de opvolging van scheidend premier David Cameron is donderdag. Dan valt opnieuw een kandidaat af, waarna de partijleden mogen kiezen uit de resterende twee aspirant-leiders.

Weer kandidaat-leider Tories afgevallen
Weer kandidaat-leider Tories afgevallen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.