FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 januari 2014

Rob Ford weer verkiesbaar in Toronto

Burgemeester van Toronto Rob Ford gaat voor een nieuwe termijn als burgervader van de Canadese stad. Ford, die vorig jaar in opspraak raakte omdat hij crack heeft gerookt, was donderdag de eerste kandidaat die zich inschreef toen het stadhuis de deuren opende. Toronto gaat 27 oktober naar de stembus.

De politie van Toronto kreeg in oktober een video in handen waarin te zien is hoe Ford crack, een vorm van cocaïne, rookt. De onthulling maakte van Ford internationaal een risee. Het stadsbestuur nam hem de afgelopen maanden veel bevoegdheden af. De gemeenteraad kan Ford echter niet wegsturen, en de zwaarlijvige burgemeester bleef dan ook op zijn plek.

De onthullingen bleven echter komen. Behalve de video van het crackgebruik kwamen er ook beelden naar buiten waarin een stomdronken Ford een niet nader genoemd persoon met de dood bedreigt. In de video fulmineert Ford dat hij 'ervoor zal zorgen' dat iemand overlijdt.

Tijdens een vergadering van het stadsbestuur probeerde een boze Ford, gehuld in een ijshockeyshirt, de andere kant van de zaal te bereiken, maar liep hij een vrouwelijk raadslid omver. Ook dit incident werd op camera vastgelegd.

Facebookpagina opgeblazen poes offline gehaald

De Facebookpagina over de eerder deze week in Amersfoort opgeblazen poes Luna is offline gehaald op verzoek van de eigenaar van het overleden dier. De eigenaar meldt op zijn eigen Facebookpagina dat het doel van de pagina was het incident onder de aandacht te brengen, wat volgens hem inmiddels 'meer dan' gelukt is.

De politie is een onderzoek naar de zaak begonnen, geeft de eigenaar van de kat aan. "En wij willen dit verder aan de autoriteiten overlaten om de boel niet verder te laten escaleren. Omdat ik van mening ben dat Facebook een hulpmiddel is en niet het hoofdmiddel om dit op te lossen, zal in overleg binnen enkele minuten de stekker uit deze site worden getrokken", schreef de man donderdagavond op zijn Facebookpagina.

De eigenaar wil volgens RTV Utrecht een einde aan de 'hype' maken die is ontstaan en zou ervoor vrezen dat mensen het recht in eigen handen zouden gaan nemen. De man zou het gevaarlijk vinden dat sommige mensen namen hebben genoemd van mogelijke daders.

Op de door anderen aangemaakte pagina werd opgeroepen te helpen de daders van de dodelijke mishandeling van de poes te vinden. Op de pagina werd ook tipgeld tot duizend euro uitgeloofd.

Luna kwam begin deze week om het leven nadat onbekenden hadden geprobeerd de kat op te blazen door vuurwerk in haar achterste te steken. De verwondingen waren zo ernstig dat haar baasje haar moest laten inslapen. Donderdag meldde de politie meerdere tips te hebben ontvangen over de zaak.

Huizen zonder stroom bij grote brand Zeeland

Enkele tientallen huishoudens vlakbij een grote brand in het Zeeuwse Stavenisse zitten donderdagavond zonder stroom. De uitslaande brand woedt sinds 19.30 uur in een woning en schuur aan de Stoofdijk, waarin ook gasflessen staan opgeslagen. Brandweerlieden doen hun best om te zorgen dat daarmee "geen rare dingen gebeuren", heeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio laten weten.

Vooralsnog lijkt dat te lukken, hoewel het sein 'brand meester' rond 22.45 uur nog niet gegeven kon worden. De inwoners van het brandende huis konden zichzelf op tijd in veiligheid brengen en zelf de hulpdiensten alarmeren. Niemand raakte gewond.

Wat de stroomuitval precies met de brand te maken heeft, is niet duidelijk.

Prijskaartje Luis Suárez: 145 miljoen euro

Clubs die Luis Suárez willen overnemen van Liverpool, moeten heel diep in de buidel tasten. Dat heeft Ian Rush verklapt. Rush, die zelf 660 wedstrijden voor Liverpool speelde, zet zich tegenwoordig op commercieel gebied voor The Reds in.

Zodoende zegt hij te weten welke transferclausule in het contract van Suárez staat. "We hebben een clausule aangebracht van honderdtwintig miljoen pond", zei de Welshman tegen Tuttosport. De torenhoge prijs van omgerekend 145 miljoen euro geldt volgens Rush alleen als Liverpool zich dit seizoen niet kwalificeert voor de Champions League. Om dat ticket te pakken, moet de ploeg in de Premier League minimaal vierde worden.

Luis Suárez is dit seizoen met afstand de beste speler bij Liverpool, getuige zijn twintig treffers van dit seizoen. Daarmee is hij op dit moment topscorer van de Premier League. De oud-Ajacied verlengde onlangs zijn contract op Anfield Road tot medio 2018. Dankzij de doelpunten van Suárez doet Liverpool mee om de bovenste plaatsen. Het elftal van manager Brendan Rodgers staat na twintig duels op plek vier, zes punten achter koploper Arsenal.

Van der Vaart: "Iedereen moet in de spiegel kijken"

Rafael van der Vaart heeft bij Hamburger SV een tegenvallende eerste seizoenshelft achter de rug. Volgens de spelmaker ontbreekt binnen de spelersgroep de juiste mentaliteit. Coach Bert van Marwijk gaf onlangs al aan dat veel spelers er te makkelijk over denken.

Van der Vaart deelt die mening. "Elke speler moet in de spiegel kijken en zich afvragen of hij iedere dag het maximale voor de club geeft. Het ontbreekt ons aan een winnaarsmentaliteit", aldus de Nederlander tegen Bild.

Hamburger SV hervat de Bundesliga op zondag 26 januari tegen Schalke 04 (thuis). De ploeg van Van der Vaart en Van Marwijk staat na zeventien duels slechts veertiende. "Ik had verwacht dat we in mijn tweede seizoen hier konden meedoen om een Europees ticket. Maar daaraan hoeven we voorlopig niet te denken."

"Vroeger moest je als tegenstander vrezen voor een uitwedstrijd bij Hamburger SV. Maar nu..." Desondanks voelt Van der Vaart zich in Hamburg op zijn plek. Hij heeft er nog een contract tot medio 2015. "Ik wil graag blijven. Ik voel me hier prima en geld is voor mij geen reden om te vertrekken."

Wüst naar EK allround, Kramer niet

Ireen Wüst verdedigt over anderhalve week haar Europese titel allround. De Goirlese is door de KNSB aangewezen voor de titelstrijd in Hamar. Ook Yvonne Nauta, Diane Valkenburg en Marije Joling mogen naar Noorwegen. Sven Kramer doet definitief niet mee. Koen Verweij, Douwe de Vries, Jan Blokhuijsen en Renz Rotteveel vormen de Nederlandse delegatie.

Kramer was overigens niet de enige schaatser die niet naar het EK wilde. Ook Jorien ter Mors en Antoinette de Jong zagen af van het toernooi. Jorien Voorhuis en Bob de Jong zijn als reserves aangewezen.

Kjeld Nuis komt op 18 en 19 januari in actie bij het WK sprint in Nagano. De winnaar van de wereldbeker op de kilometer van vorig seizoen kan zich volledig op dat toernooi richten omdat hij zich niet plaatste voor Sochi. Ronald en Michel Mulder gaan ook naar het WK, Thomas Krol is reserve. Stefan Groothuis was ook benaderd om naar Japan af te reizen, maar hij wil zich volledig richten op de Spelen.

Margot Boer voert de afvaardiging naar het WK sprint bij de vrouwen aan. Ook Laurine van Riessen, Thijsje Oenema en Anice Das mogen strijden om de sprinterskroon. Annette Gerritsen is reserve. Lotte van Beek en Marrit Leenstra zagen af van de titelstrijd.

Nadal worstelt zich langs Gulbis

Rafael Nadal heeft zich donderdag met de nodige moeite naar de halve finale van het ATP-toernooi in Doha geslagen. De Spaanse nummer één van de wereld was met 7-5 en 6-4 Ernests Gulbis de baas. De Let was als zevende geplaatst in Qatar.

In de halve eindstrijd komt Nadal de Duitser Peter Gojowczyk tegen. De qualifier versloeg zijn landgenoot Dustin Brown, die ook via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt, met 6-3, 3-6 en 7-6 (5).

Van Aartsen: korter vuurwerk afsteken

De Haagse burgemeester Jozias van Aarsten (VVD) wil dat de verkooptijden en de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken worden verkort. Ook moeten de boetes voor illegaal vuurwerk worden verhoogd. Dat zei Van Aartsen donderdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

In Den Haag was er volgens Van Aartsen nog te veel onrust. Daarbij wordt de laatste jaren steeds meer illegaal, zwaar en gevaarlijk vuurwerk afgestoken. Daarom moet de landelijke politiek volgens hem maatregelen nemen.

De burgemeester stelde verder voor tijdens de komende jaarwisseling vuurwerk af te steken boven de Hofvijver. Dat zou dan in de plaats moeten komen van het traditionele nieuwjaarsfeest in het atrium van het stadhuis. "Dit was de vijfde keer dat we een nieuwjaarsfeest organiseerden. Het nieuwjaarsfeest is het feest van de vrijwilligers. In het atrium mogen maximaal 1800 mensen. Waarom niet iets organiseren waar nog meer Hagenaars van kunnen genieten?"

Met een vuurwerkshow boven de Hofvijver zou Den Haag een oude traditie in ere herstellen. De Hofvijver is in vroeger eeuwen vaak het toneel geweest van grote vuurwerken. Van Aartsen benadrukt dat het stadsbestuur nog wel een besluit moet nemen over een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling.

Actie tegen gaswinning bij provincie Groningen

Zo'n honderd tot tweehonderd mensen hebben donderdag in het provinciehuis in Groningen geprotesteerd tegen de schade die ontstaat door gaswinning en de sluiting van aluminiumbedrijf Aldel. Dat meldt RTV Noord en blijkt uit beelden van de actie, die werd gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie in het provinciehuis.

De demonstranten waren opgeroepen via de Facebookpagina Groningers in opstand. Groningen wordt volgens de oprichter van de pagina leeggezogen, onder meer doordat fabrieken er moeten sluiten, terwijl Nederland zich ondertussen zou verrijken met gas uit Groningen. De oprichter spreekt op de Facebookpagina van een 'volle bak' en een 'overweldigende opkomst'. "Eerst de aardbevingen, nu Aldel, het water staat ons aan de lippen."

De initiatiefnemer stelt trots te zijn op de opkomst bij het provinciehuis. "We hebben onze stem kunnen laten horen, hebben met diverse mensen, medestanders, politici kunnen praten", aldus de oprichter op de Facebookpagina, die een paar dagen geleden werd opgericht en donderdagavond al bijna door achttienduizend mensen leuk wordt gevonden.

De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg zei tegen de regionale omroep RTV Noord dat er nu gehandeld moet worden. "We zijn het zat." De mensen blijven volgens hem heel nuchter en netjes. "Maar dan moet men wel luisteren. Men moet het geduld niet eindeloos op de proef stellen." De voorstellen voor een aanpak liggen op tafel, aldus de commissaris. Als er nu echter geen recht aan wordt gedaan, legt dat volgens hem geen basis voor vertrouwen. "Als je dat niet doet, breng je de gaswinning in gevaar."

Op de Facebookpagina worden mensen opgeroepen ook te komen naar de protestmars vrijdag te komen die FNV Metaal organiseert vanwege het faillissement van aluminiumbedrijf Aldel in het Groningse Delfzijl.

Rusland en China beschermen opruimmissie Syrië

De Deense en Noorse vrachtschepen die de chemische wapens uit Syrië moeten ophalen krijgen bescherming van een Russische en een Chinese oorlogsbodem. De beide marineschepen scharen zich niet onder Deens-Noors bevel, maar werken wel nauw met de Scandinavische transportmissie samen.

Twee Scandinavische vrachtvaarders liggen in het Cypriotische Limassol klaar om donderdag naar Syrië te varen. Op een wenk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) meren zij vervolgens aan in de Syrische havenstad Latakia, waar meer dan duizend ton aan chemisch wapentuig ligt te wachten om naar Italië afgevoerd te worden.

Het vrachtkonvooi geniet al de bescherming van twee Scandinavische oorlogsbodems. Rusland en China gaan dat escorte volgens missiewoordvoerder majoor Eystein Kvarving versterken. Rusland stuurt de kernkruiser Peter de Grote en China het fregat Yan Cheng, aldus het Cypriotische ministerie van defensie.

De (OPCW) streefde ernaar de chemische wapens van de Syrische president Bashar Assad nog voor de jaarwisseling op te halen. De operatie heeft echter wat vertraging opgelopen.

Darter Wade boos op de PDC

De Engelse darter James Wade heeft een verklaring op zijn website gezet. In deze verklaring geeft hij zijn reactie over dat hij niet geselecteerd is voor de Premier League Darts. Zijn afwezigheid in de komende editie van de Premier League gaf voer voor speculatie. Hij is op het zachtst gezegd niet blij met de beslissing van de PDC. 

"Ik ben bitter en teleurgesteld om voor het eerst in zeven jaar geen uit te maken van de Premier League", schrijft de 30-jarige darter en de nummer zes van de wereld. "Het nieuws is verwoestend aangekomen, zeker ook omdat ik in 2013 een van de vier meest constante spelers was."

De PDC gaf aan dat Wade niet geselecteerd is vanwege gezondheidsredenen. In de verklaring zegt dat hij wel in staat is om deel te nemen aan de Premier League. "Ik heb niet zelf gevraagd om buiten de Premier League te worden gelaten. Ook heb ik een uitnodiging niet geweigerd, zoals veel mensen aan mij of mijn familie vragen. Verder wil er aan toevoegen dat er ook geen medische oorzaak is, of dat ik van specialisten een pauze moet nemen. Mijn geestelijke gezondheid is goed en mijn conditie is beheersbaar", aldus Wade, die al enige jaren lijdt aan depressies en daarvoor medicijnen slikt.

Wade, die op het WK in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Adrian Lewis, zegt geen andere keus te hebben dan de beslissing van de PDC te accepteren. "Ik werk harder dan ooit aan mijn spel en daarom is dit een grote klap. Ik ga er alles aan doen om terug te komen in de top vier. De recente resultaten geven aan dat ik daar thuishoor", aldus de winnaar van de Premier League in 2009. 

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen zijn wel van de partij bij de komende editie van de Premier League. Van Gerwen zal zijn titel proberen te verdedigen. 

Ferrari viert verjaardag 'Schumi' in Grenoble

Fans van Ferrari willen vrijdag naar het ziekenhuis van Grenoble komen om daar de 45e verjaardag van hun held Michael Schumacher te vieren. De Duitse oud-coureur vecht in het ziekenhuis aan de voet van de Franse Alpen voor zijn leven. De situatie van Schumacher, die kunstmatig in coma wordt gehouden, is volgens de artsen wel stabiel.

De supportersclubs van het Formule 1-team van Ferrari, waarvoor Schumacher vijf van zijn zeven wereldtitels won, hebben de handen ineengeslagen. Via de sociale media roepen ze iedereen op om vrijdag in het rood gekleed naar Grenoble te komen. Ze willen voor het ziekenhuis "stil en respectvol" hun steun betuigen aan de jarige Duitser.

Ferrari viert verjaardag'Schumi' in Grenoble
Ferrari viert verjaardag 'Schumi' in Grenoble (Foto: ANP)

'Regelloos' Utopia bomvol regeltjes

Het nieuwe realityprogramma van John de Mol, Utopia, dat op oudejaarsdag van start is gegaan blijkt vooralsnog niet aan de beloftes te voldoen. Het 'experiment' waarbij 15 deelnemers moeten zien te overleven en een nieuwe samenleving moeten opbouwen lijkt verre van een experiment te zijn.

De kandidaten zijn - zoals bij alle realityshows sinds Big Brother - vooral mensen die een carrière in de showbiz ambiëren, aangevuld met mensen die op deze wijze hopen hun eigen bedrijfje een boost te geven.

Daarnaast zou volgens de Mol het programma vrij zijn van wetten en regels, maar amper 2 dagen na de start blijkt al dat er op diverse plekken niet gerookt mag worden, er geen mutsen of petten gedragen mogen worden, er niet over de castingprocedure mag worden gesproken, er niet met briefjes mag worden gecommuniceerd en het vuurtje alleen op een aangewezen plek mag worden gestookt.

Daarnaast valt het survivalprincipe vooralsnog ook nogal tegen. Zo is er voldoende proviand, kunnen de kandidaten gewoon mensen uitnodigen die tegen betaling een rondleiding op het terrein krijgen en zodoende uiteindelijk alle luxe vergaren die ze willen. Zo worden er inmiddels bedden besteld en komt er elektriciteit en gas. Het survivalidee ligt daarmee na twee dagen al ver achter ons.

Ook is de verguisde streamlock er weer. Een streamlock vindt plaats zodra er iets interessants gebeurt, en voorkomt dat de kijkers dit op de live internetstreams kunnen bekijken.

Utopia is momenteel alleen nog te volgen via livestreams. Vanaf 6 januari is er een dagelijks programma op campingzender SBS6. Meepraten over Utopia kan uiteraard op ons Utopiaforum.

Moskee beklad met hakenkruizen

De afdeling haatmisdrijven van de Zweedse politie heeft een onderzoek ingesteld naar de bekladding van een moskee in het centrum van Stockholm met hakenkruizen. Medewerkers van de Zayed bin Sultan Al Nahyan-moskee ontdekten de nazistische graffiti donderdagochtend.

Het islamitische gebedshuis ontvangt iedere maand wel een hatelijke e-mail of wordt het slachtoffer van vandalen, zegt Omar Mustafa van de Zweedse Islamitische Federatie. Maar sinds de zogenoemde Grote Moskee van de Zweedse hoofdstad in 2000 verrees bleven hakenkruizen de moslimgemeenschap bespaard.

De politie zegt nog geen verdachten in het vizier te hebben.

RKC Waalwijk zonder R. Sneijder naar Turkije

Voor Rodney Sneijder lijkt het einde bij RKC Waalwijk aanstaande te zijn. Trainer Erwin Koeman heeft ervoor gekozen om de jongste Sneijder-telg niet mee op trainingskamp naar Turkije te nemen.

Dit seizoen kwam Sneijder al niet in de plannen van Koeman voor. Hij werd door de trainer uit de selectie gezet, omdat de houding van de voetballer onjuist zou zijn.

Op Twitter sprak Sneijder dit eerder vandaag nog tegen. "Ik kom niet meer voor in de plannen van RKC. Daarom blijf ik op verzoek in Nederland trainen. Het heeft niets met mijn houding te maken."

Rui Costa kopman van Lampre in Tour de France

In de Tour de France van dit jaar zal de Portugees Rui Costa de kopman zijn van Lampre. Dat heeft de Italiaanse wielerploeg vandaag bekendgemaakt.

De huidige wereldkampioen op de weg won in 2013 twee etappes in de Ronde van Frankrijk. In het voorjaar zal Costa deelnemen aan Luik-Bastenaken-Luik, waarna hij zich tijdens de Ronde van Zwitserland zich zal voorbereiden op de Tour. Costa won al twee keer de Zwitserse etappekoers. 

Vitesse stuurt Braziliaanse tweeling terug

Vitesse laat de Braziliaanse voetbaltweeling Anderson en Alex Santos da Vitoria vertrekken. De 21-jarige verdedigers werden in de zomer van 2011 gehaald, maar wisten de overstap van Jong Vitesse naar de hoofdmacht nooit te maken.

Anderson en Alex Santos da Vitoria zetten hun loopbaan voort bij Botafogo, de club van Clarence Seedorf. De vereniging uit Rio de Janeiro speelt in de Serie A, het hoogste Braziliaanse niveau. Hun contract tot midden 2015 in Arnhem werd door de nummer twee van de Eredivisie ontbonden.

Olympiërs officieel overgedragen aan NOC*NSF

De sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Sochi zijn donderdag officieel overgedragen aan NOC*NSF. Dat gebeurde in Arnhem op sportcentrum Papendal.

Nederland stuurt zeven paralympiërs en meer dan veertig olympiërs naar Sochi. Nog nooit eerder nam zo'n grote olympische en paralympische ploeg deel aan de Winterspelen. De precieze grootte van de ploeg is nog niet helemaal bekend. Er kunnen zich nog sporters plaatsen.

Maurits Hendriks drukte de olympiërs op het hart om zich in aanloop naar de Olympische Spelen niet gek te laten maken. "De wedstrijd begint nu pas", benadrukte de chef de mission. "Maar blijf doen wat je deed, daardoor ben je nu zo ver gekomen. Houd je kop erbij, laat je inspireren door de ringen en ga voor je beste prestatie ooit."

De teamoverdracht is de symbolische overgang van de sporters van de sportbonden naar het gezamenlijke olympische team. De Olympische Spelen vinden plaats van 7 tot en met 23 februari. De Paralympics beginnen precies een maand later en duren tot en met 16 maart.

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen stond tijdens de ceremonie stil bij het onverwachte overlijden van Sjoerd Huisman. De marathonschaatser overleed maandag op 27-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Blatter wil amateurtheater van veld weren

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil het veinzen van blessures ontmoedigen. De Zwitser vindt dat spelers pas weer het veld in mogen komen als hun team effect van hun afwezigheid heeft gemerkt. Dat schrijft hij in een column in het vrijdag te verschijnen online tijdschrift van de FIFA.

Onder de kop 'Stop het amateurtheater' trekt Blatter van leer tegen spelers die tijd rekken door na ieder botsinkje over de grond te rollen. Blatter stelt het 'bijzonder irritant' te vinden als 'de ogenschijnlijk halfdode speler plotseling weer tot leven komt als hij buiten de lijnen is'.

Als scheidsrechters spelers langer aan de kant laten wachten komt dat in de praktijk neer op een tijdstraf, beseft Blatter. "Dat zou acteurs kunnen bewegen zich te bedenken." Hoe lang de arbiter moet wachten zegt de FIFA-preses niet.

Volgens Blatter zijn schwalbes en geveinsde blessures 'een normaal en geaccepteerd onderdeel van het voetbal geworden'. "Stoppen met dit soort vals spelen is een kwestie van respect tegenover tegenstanders en fans", vindt hij. "Uiteindelijk is het ook een kwestie van zelfrespect als een professional en een rolmodel."

Schumi hielp dochter vriend, familie dankt fans

Hoewel Michael Schumacher nog steeds in coma wordt gehouden en er geen significante veranderingen worden gemeld van zijn nog immer 'kritische, maar stabiele toestand', weet de Duitse liveblog op Focus.de verschillende zaken te melden die het vertalen waard zijn.

De officier van justitie van Albertville, Patrice Quincy, meldde een Franse krant dat het onderzoek naar het ongeluk nog gaande is, maar dat er naar alle waarschijnlijkheid geen sprake is geweest van een veel te snel skiënde Schumacher: "Hij ging niet al te snel." Ook gaf hij aan dat Schumacher de gemarkeerde pistes verliet om een andere skiër die was gevallen, te helpen. Het betrof volgens Bild een dochter van een vriend. 

De familie van Schumacher heeft op zijn site voor de tweede maal een bericht geplaatst. "Bericht van Michaels familie", begint het. "Bedankt voor jullie steun. Na Michaels ski-ongeluk willen we de mensen bedanken die van over de hele wereld hun medeleven en hun hoop op beterschap betuigden. Het helpt ons enorm. We weten allemaal dat hij een vechter is en niet op zal geven. Bedankt." 

Wereldwijd wordt er op velerlei wijze stilgestaan bij Schumacher. Zo onderbrak men in India herhaaldelijk tv-uitzendingen voor nieuws, schreef het Chinese staatspersbureau onder een archieffoto in het Duits 'Schumi, gute Besserung!' en maakte een zandkunstenaar een 'Get well soon'-hommage aan Schumacher. 

Persbureau AFP kwam met een gedetailleerde afbeelding van Schumachers verwondingen. Duitse media speculeren over wanneer de artsen de coureur uit de kunstmatige coma zullen halen, maar meer dan heftige speculatie is er nog steeds niet. Het ziekenhuis geeft aan in de nabije toekomst geen persconferenties van plan te zijn te beleggen.

Ondertussen meldt Die Welt dat paparazzi een bedrag van maarliefst zeven cijfers over hebben voor de eerste Schumacher-foto ná het ongeluk.

[Upd] Boekenclub ECI onderuit, frs.nl offline

Boekenclub ECI heeft op 31 december uitstel van betaling gekregen. Dat blijkt uit het donderdag aangepaste insolventieregister van de rechtbank in Utrecht. Het hoofdkantoor van ECI verwijst voor commentaar naar de curator. Die was echter niet direct bereikbaar voor een toelichting.

De aanvraag van ECI voor bescherming tegen de schuldeisers gebeurde op dezelfde dag dat een dochter van ECI, E-Ways Fulfilment Center, failliet werd verklaard. Dat bedrijf verzorgde onder meer de bevoorrading van de webwinkels van de Free Record Shop.

Update 19.55 uur
De website van Free Record Shop is inmiddels 'door omstandigheden' niet bereikbaar. Eerder waren er al problemen voor de fillialen van Free Record Shop die over werden genomen door ProCures nadat veel vestigingen gesloten werden. 

Andere sites die onder ECI vallen, zoals eci.nl en cosmox.nl draaien op dit moment wel nog.

Technologiefondsen drukken Wall Street

Op de aandelenbeurzen in New York werd donderdag geen vervolg gegeven aan de sterke opmars van vorig jaar. Wall Street werd gedrukt door technologiefondsen als Apple en Netflix. Een gunstig cijfer over de Amerikaanse industrie bood onvoldoende tegenwicht om de graadmeters in de plus te krijgen.

Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent lager op 16.448 punten. De S&P 500 leverde 0,9 procent in tot 1831 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1 procent tot 4137 punten. Mocht de breed georiënteerde S&P 500 met verlies sluiten, dan is het voor het eerst sinds 2008 dat de graadmeter een jaar in mineur begint.

Apple kreeg te maken met een adviesverlaging van Wells Fargo en leverde 1,4 procent in. De bank denkt onder meer dat de marges bij Apple in de loop van dit jaar onder druk komen te staan. Netflix, de sterkste stijger in 2013 met een koerswinst van ruim 296 procent, verloor 1,7 procent.

Newmont Mining (plus 4,4 procent) profiteerde van een herstel van de goudprijs. Het edelmetaal daalde vorig jaar 28 procent in waarde, de sterkste daling sinds 1981 en de eerste waardevermindering sinds het jaar 2000. Rond 19.30 Nederlandse tijd kostte 1 troy ounce (31,1 gram) 1225,86 dollar in vergelijking met 1202,30 dollar op oudjaarsdag.

Een half uur nadat de handel op Wall Street begon, maakte het Institute of Supply Management cijfers over de industrie bekend. De bedrijvigheidsindex voor de sector, die in november met een stand van 57,3 het hoogste niveau in 2,5 jaar bereikte, nam in december een fractie af tot 57,0. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Boete voor verraad J.K. Rowling

De advocaat die verklapte dat Harry Potter-auteur J.K. Rowling schuilging achter het pseudoniem Robert Galbraith is beboet voor het schenden van zijn ambtsgeheim. Chris Gossage van Russells Advocaten moet omgerekend ongeveer 1200 euro betalen.

De jurist van Russells, het kantoor dat Rowlings belangen behartigt, vertrouwde de beste vriendin van zijn vrouw vorig jaar toe dat niemand anders dan Rowling de 'debuutroman' The Cuckoo's Calling van de onbekende Galbraith had geschreven. De vriendin klapte vervolgens op haar beurt uit de school, waarna de Sunday Times lucht kreeg van Rowlings geheim.

Russells Advocaten heeft Rowling eerder verontschuldigingen aangeboden en bij wijze van schadevergoeding een geldbedrag aan een goed doel geschonken. De tuchtrechter maakte afgelopen week bekend dat het college Gossage bovendien heeft berispt en beboet.

Toen bekend werd dat The Cuckoo's Calling van Rowlings hand was werd het boek in een mum van tijd een bestseller.

Gieterij Aldel waarschijnlijk nog maand open

De gieterij van aluminiumbedrijf Aldel blijft waarschijnlijk in januari nog open. De laatste berekeningen worden donderdagavond gedaan, heeft curator van het bedrijf in Delfzijl Erik Eshuis donderdag gezegd tegen Radio 1. Als de gieterij in januari open blijft, kunnen zeventig medewerkers in ieder geval nog die maand aan de slag blijven.

De curator geeft aan niet meer schulden te kunnen maken dan er al zijn. "Als ik operaties ga uitvoeren, moeten we zeker weten dat er daardoor meer geld binnenkomt dan eruit gaat. Dat lijkt wel zo te zijn, maar ik moet het wel zeker weten voordat ik meer schulden maak. Daar wordt vanavond aan gerekend. Waarschijnlijk pakt dat wel goed uit."

Voor het andere deel dat vrijdag om 23.00 uur wordt stilgelegd, de elektrolyse, maakt het openhouden van de gieterij niets uit. De gieterij moet in januari door klanten zelf aangeleverd metaal gaan smelten in de door hun gewenste vorm.

Aldel werd begin deze week failliet verklaard, nadat de eigenaar en het rijk geen oplossing konden vinden voor de financiële problemen. Door het faillissement gaan vierhonderd banen bij Aldel en nog eens eenzelfde aantal banen in de regio verloren. Vrijdag vindt een een door FNV Metaal georganiseerde protestmars plaats in het Groningse Delfzijl.

Maduro bijna bij PAOK Thessaloniki

Hedwiges Maduro tekent naar verwachting donderdag een contract bij het Griekse PAOK Thessaloniki. Als de medische keuring positief uitvalt speelt de 28-jarige middenvelder voortaan in Thessaloniki, zo meldt de Griekse club. Maduro komt over van Sevilla waar hij in de zomer van 2012 aan de slag ging.

De oud-Ajacied kreeg geen rugnummer bij de Spaanse ploeg en speelde dit seizoen maar een wedstrijd. Voor hoelang Maduro tekent en of er een transfersom betaald moet worden, maakte de club van trainer Huub Stevens nog niet bekend.

Maduro begon zijn loopbaan bij Ajax in 2004. Hij bleef de club uit Amsterdam vier seizoenen trouw om vervolgens in januari 2008 de overstap te maken naar Valencia. Na 4,5 seizoen maakte hij de transfer naar Sevilla. Hij kwam in zijn loopbaan achttien keer uit voor het Nederlands elftal waaronder een duel tijdens het WK in 2006.

NAC-aanvaller Schalk naar Jong PSV

NAC-aanvaller Alex Schalk maakt het seizoen af bij Jong PSV. De 21-jarige voetballer wordt door de Bredase eredivisionist verhuurd aan de club uit Eindhoven. Jong PSV komt dit seizoen uit in de Eerste Divisie en won al een periodetitel.

Schalk speelde sinds het seizoen 2010-2011 voor het eerste team van NAC en kwam inmiddels tot vijftig duels. Daarin was hij goed voor tien doelpunten. Tijdens het huidige seizoen raakte hij zijn basisplaats kwijt. Het is de bedoeling dat Schalk bij Jong PSV 'de kans krijgt op hoog niveau veel speelminuten te maken en ervaring op te doen', zegt technisch directeur Jeffrey van As.

Jordan Belfort verdient niets aan The Wolf of Wall Street

Terwijl de discussie over de morele boodschap in de nieuwe film The Wolf of Wall Street een kookpunt bereikt, is bekend geworden dat de persoon waarop het extravagante verhaal is gebaseerd niet profiteert van de film.

Jordan Belfort, de extravagante beurshandelaar verdient niets aan het nieuwe project van Scorsese en DiCaprio. Eerst was hier nog sprake van, maar Belfort heeft op zijn Facebook-pagina laten weten dat eerdere geruchten hierover niet waar zijn.

''Ik zou eerst maar 50% van de boekrechten overhandigen, dit is echter 100% geworden", wat dus betekent dat er voor de rest geen royalties te verdienen zijn voor Belfort.

The Wolf of Wall Street doet het goed in Amerika. In de eerste week van release bracht de film bijna 50 miljoen dollar in het laatje. 

De film is vanaf aanstaande donderdag in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.

DiCaprio speelt Belfort
DiCaprio speelt Belfort

Justin Bieber's Believe

Disclaimer: de volgende recensie is niet geschreven door een Belieber

De meningen over Justin Bieber zijn enorm verdeeld. Of zijn muziek nu wel of niet goed is, laten we voor nu buiten beschouwing. Dat heeft vooral te maken met smaak. Maar een feit is wel dat het een wereldartiest is: fans in elk land, succesvolle singles en albums en zijn optredens staan garant voor een grootse show. Aan regisseur John M. Chu (G.I. Joe: Retaliation) wederom de taak om dit op beeld vast te leggen.

Vitesse huurt middenvelder Traoré van Chelsea

Vitesse kan in de tweede seizoenshelft beschikken over Chelsea-middenvelder Bertrand Traoré. Dat heeft de Arnhemse club donderdag naar buiten gebracht. De 18-jarige uit Burkina Faso was vorig seizoen al op proef in het Gelredome. Sinds 1 januari heeft hij een contract bij Chelsea, daarvoor zat hij in de jeugdopleiding van de Blues.

Elfvoudig Burkinees international Traoré komt Gaël Kakuta en Sam Hutchinson aflossen. De Franse vleugelspits en de Engelse verdediger verlaten Arnhem en mogen zich weer in Londen melden.

Scorsese en DiCaprio krijgen samen filmprijs

Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio nemen op 6 februari samen de Cinema Vanguard Award in ontvangst op het Santa Barbara International Film Festival. De regisseur en acteur worden gelauwerd om hun vruchtbare samenwerking, liet de organisatie donderdag weten. Het festival duurt van 30 januari tot en met 9 februari.

De 71-jarige Scorsese en de 39-jarige DiCaprio werkten vijfmaal samen. In 2002 trapten de twee hun samenwerking af met Gangs of New York, gevolgd door The Aviator uit 2004, The Departed uit 2006 en Shutter Island uit 2010. Hun nieuwste samenwerking, The Wolf of Wall Street, verschijnt volgende week donderdag in de Nederlandse bioscoop.

De organisatie roemt de twee filmmakers om hun dappere en krachtige werk waarmee ze elkaar alleen maar hebben versterkt. "De samenwerking tussen Scorsese en DiCaprio is inmiddels legendarisch en doet denken aan andere grootse collaboraties als die van John Ford en John Wayne, Federico Fellini en Marcello Mastroianni, John Huston en Humphrey Bogart en zelfs Scorsese en Robert De Niro", zegt festivaldirecteur Roger Durling.

De Cinema Vanguard Award is in het leven geroepen om filmmakers te roemen die hun eigen pad hebben gekozen en een grote bijdrage aan de filmindustrie hebben geleverd. Tot de eerdere winnaars behoren Nicole Kidman, Christoph Waltz, Kristin Scott Thomas en Ryan Gosling.


Scorsese en DiCaprio krijgen samen filmprijs (Foto: Novum)

Leden moslimsekte opgepakt in Tunesië

De Tunesische politie heeft na felle gevechten tussen ordetroepen en hyperislamitische terroristen in de zuidelijke stad Sidi Bouzid vier militanten opgepakt. De arrestanten behoren volgens de politie tot Ansar al-Shariah, een verboden ultraconservatieve groepering die meerdere terreuraanslagen op haar kerfstok zou hebben.

De politie nam bij de aanhoudingen ook explosieven, geld, munitie en een aanvalsgeweer in beslag, liet het ministerie van binnenlandse zaken donderdag weten.

Het straatarme Sidi Bouzid is de bakermat van de zogenoemde Arabische Lente, de reeks volksopstanden die in 2011 uitbraken in de Arabische wereld. Die Arabische Lente bleek het startschot voor een serie religieuze oprispingen die de regio sindsdien teisteren.

Burgemeester Liverpool claimt Beatles terug

Joe Anderson, de burgemeester van Liverpool, eist excuses van Boris Johnson. Anderson vindt zijn collega uit Londen een 'sukkel' omdat Johnson onlangs zei dat The Beatles hun succes niet aan Liverpool, maar aan Londen te danken hebben.

"De beste band van de wereld kwam misschien uit Liverpool, maar nam zijn muziek op in Londen", zei Johnson onder meer. Anderson, die al eerder zijn ongenoegen uitte, noemt Johnsons uitspraken 'meer dan belachelijk'. Hij was naar eigen zeggen met stomheid geslagen toen hij hoorde wat Johnson had gezegd.

Anderson eist dat Johnson zijn excuses aanbiedt. Volgens hem heeft Johnson zichzelf al eerder voor schut gezet met onterechte uitspraken over Liverpool. "Dat ging over serieuzere zaken dan populaire muziek", zei Anderson tegen het Britse muziekblad NME. "Maar desondanks is dit weer een gênante blunder, waarvoor hij sorry moet zeggen."

Bloedige aanslagen Irak blijven zich aaneenrijgen

Drie bomaanslagen in Irak hebben donderdag 23 levens geëist. Twintig burgers en drie militairen kwamen om, lieten medewerkers van de veiligheids- en hulpdiensten weten.

De bloedigste aanslag vond donderdagavond plaats in een winkelstraat in Balad Ruz, even ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad. De daders brachten een met explosieven volgestouwde pick-up tot ontploffing en doodden zestien mensen. Er vielen 31 gewonden.

In de hoofdstedelijke wijk Shaab bliezen terroristen een lijnbusje op. Vier mensen kwamen om het leven en zes raakten gewond. In de noordelijke stad Mosul kostte een bomaanslag drie patrouillerende soldaten het leven. Vijf militairen liepen verwondingen op.

Afgelopen week maakten de Verenigde Naties bekend dat het weer opgelaaide geweld in Irak het voorbije jaar bijna achtduizend mensen het leven heeft gekost. Zo'n hoog slachtoffertal was Irak sinds 2007 bespaard gebleven.

Dertig pensioenfondsen in gevarenzone

Meer dan dertig Nederlandse pensioenfondsen lopen het risico hun pensioenen dit voorjaar te moeten korten omdat hun dekkingsgraad eind vorig jaar niet hoog genoeg was. Dat stelt adviesbureau Aon Hewitt donderdag op basis van eigen gegevens. Van de tien grootste pensioenfondsen bevinden de fondsen voor metalektro (PME) en metaal (PMT) zich in de gevarenzone.

PME en PMT moeten hun pensioenen daarom waarschijnlijk met een procent verlagen, zo stelt Frank Driessen, financieel directeur van de pensioentak van Aon. Naast de pensioenreuzen dreigt korten ook voor nog eens meer dan dertig kleinere fondsen. "Wij denken dat de maximale korting een kleine tien procent bedraagt", aldus Driessen.

Ambtenarenpensioenfonds ABP en het fonds voor grafische bedrijven (PGB) lijken op de valreep net boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad uit te komen. De zes andere grote fondsen zitten ruimer boven het vereiste percentage van 104,2 procent, aldus Aon. Hun pensioenen komen daarmee niet in gevaar.

Het merendeel van de ruim vierhonderd pensioenfondsen in Nederland hoeft niet te korten, zo denkt Aon. Gemiddeld zagen de fondsen hun dekkingsgraad afgelopen jaar flink stijgen naar 109 procent eind december. Dat was weliswaar een procentpunt lager dan eind november, maar fors hoger dan eind 2012, toen de dekking uitkwam op 102 procent.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het huidige vermogen van een pensioenfonds en de hoeveelheid pensioen die zij in de toekomst moeten uitbetalen. Dat de dekking afgelopen maand daalde komt volgens Aon doordat de rente op obligaties steeg. Daardoor nam de waarde van het vermogen af.

Commissaris wil minstens miljard voor aardgasgebied

De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg vindt dat er minstens een miljard euro naar het aardgasgebied in Noordoost-Groningen moet gaan om de problemen op het gebied van werkgelegenheid en aardbevingen op te lossen. Dat zei hij donderdag in een interview met Radio 1.

Volgens Van den Berg zijn de winning van aardgas en de daaruit voortvloeiende problemen een zaak van nationaal belang. "Nederland moet beseffen dat er in Noordoost-Groningen iets aan de hand is wat een antwoord nodig heeft. En dat het niet eventjes opzij geschoven kan worden."

Volgens de commissaris profiteert heel het land van de gaswinning in Groningen en is het juist daarom hard nodig dat er zaken gedaan worden met het gebied. "Anders komen de mensen hier, maar ook de winning van het gas, echt in de problemen. Er moeten maatregelen worden genomen die werken."

Van den Berg vindt een miljard een uiterst bescheiden bedrag voor het gebied dat al zo lang met tegenslagen te maken heeft. "Men heeft berekend dat nog voor 150 miljard aan gas gewonnen kan worden. Wanneer een procent daarvan wordt gestoken in de werkgelegenheid en beschadigde gebouwen, lijkt me dat een redelijker bedrag. Er moet royaal en op een verstandige manier opnieuw begonnen worden met dit gebied."

De commissaris is van mening dat er tot nu toe geen goed antwoord is gekomen uit Den Haag, maar dat dit wel snel nodig is. "Anders ebt het vertrouwen weg. Je voelt dat de stemming bitterder wordt. Minister Kamp moet snel over de brug komen met een goed plan en serieus met ons in gesprek gaan. Ik denk dat we de komende weken zaken moeten doen met elkaar."

Twintig rechercheurs op zaak gedode ggz-directeur

De politie heeft twintig rechercheurs op de schietpartij in Berkel en Rodenrijs gezet waarbij op nieuwjaarsdag de directeur van een ggz-instelling om het leven kwam. De toedracht van het schietincident is nog onduidelijk. Alle scenario's worden opengehouden, meldt de politie donderdag.

Agenten troffen 1 januari na een melding van een schietpartij op de Dokkummerstraat de gewonde 44-jarige directeur personeelszaken van GGZ InGeest op straat aan. Reanimatie mocht niet meer baten. Het slachtoffer bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. Vrijdag vindt sectie op het lichaam plaats.

Inmiddels heeft de politie met verschillende getuigen gesproken. Uit de eerste verklaringen komt naar voren dat het slachtoffer mogelijk is neergeschoten door een verdachte, die na zijn daad in de richting van de Oostmeerlaan is gevlucht. De dader had donkere kleding aan, aldus de politie.

De politie roept mensen die mogelijk meer weten op zich te melden. Bewoners in de omgeving kunnen verder een brief met daarin een getuigenoproep verwachten.

Beschoten advocaat uit Waalre stopt

Marcel Senders, de advocaat uit Waalre die in februari vorig jaar in de Brabantse plaats werd beschoten, heeft zich van het tableau laten schrappen. Dat heeft deken Henk van Dijk donderdag laten weten aan Omroep Brabant. In een schriftelijke verklaring meldt Senders volgens de regionale omroep dat het na 'tien intensieve jaren als advocaat tijd is voor een volgende carrièrestap'.

Senders werd ruim een jaar geleden gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude en valsheid in geschifte. Hij zat toen drie dagen vast. Hij heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de fraude die is gepleegd bij het faillissement van een makelaarskantoor.

Een paar maanden later werd de advocaat beschoten door een fietser terwijl hij in zijn auto zat. Hij werd niet geraakt en wordt sindsdien streng beveiligd. Drie mannen zitten nog zeker tot maart vast voor de schietpartij. Ze worden verdacht van poging tot moord.

Enkele dagen na de schietpartij werd brand gesticht in het kantoor van Senders. De brand was volgens de politie aangestoken.

Deel verdachten Veen mogelijk onschuldig

Het is niet uit te sluiten dat onder de 101 mensen die maandag werden aangehouden rond de rellen in Veen mensen zitten die slechts een klein of geen aandeel hebben gehad bij de gewelddadigheden. Alle 101 arrestanten zijn echter nog wel verdachten, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag.

Maandag werden in Veen kort na middernacht brandweermannen belaagd toen zij een in brand gestoken autowrak wilden blussen. Agenten die met de brandweer mee waren bevalen de relschoppers meerdere keren te vertrekken. Dat zorgde er alleen maar voor dat de groep de hulpdiensten met flessen en zwaar vuurwerk bekogelde.

De politie voerde een charge uit. Daarbij werden acht relschoppers aangehouden. De rest vluchtte een kroeg in. Daar zaten op dat moment al wat mensen die niet bij de rellen op straat betrokken waren. In de kroeg, die door de politie werd leeggehaald, werden barkrukken en keus naar de politie gegooid.

Negen arrestanten van wie de betrokkenheid volgens het OM dusdanig duidelijk is dat ze langer vast kunnen blijven zitten, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dinsdagavond werden de eerste negen verdachten vrijgelaten, donderdag volgden nog eens 83 verdachten. Voor alle vrijgelaten verdachten wordt geprobeerd erachter te komen wat zij precies hebben uitgespookt. Het OM verwacht dat dit onderzoek nog enige tijd gaat duren. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het OM meldde donderdag verder dat te vermoeden dat de gewelddadige confrontatie met de politie niet spontaan is ontstaan. Door de politie zijn kort na de aanhoudingen in en bij de horecagelegenheid bivakmutsen, bijzonder zwaar vuurwerk en pepperspray in beslag genomen.

Minder nieuwjaarsschade dan vorig jaar

Verzekeraars schatten de schade aan huizen, inboedel en auto's na de nieuwjaarsviering op ongeveer negen miljoen euro. Dat is een miljoen minder dan een jaar geleden, meldde het Verbond van Verzekeraars donderdag.

Het bedrag is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, die de afgelopen dagen claims binnenkregen. De schade valt mee omdat het, net als vorig jaar, regenachtig was tijdens de jaarwisseling. Dat had als gevolg dat er minder vuurwerkvandalisme was.

Het totale schadebedrag loopt nog op. In de voorlopige cijfers zijn medische kosten en schade aan bedrijven en scholen nog niet meegeteld. De ernst van de claims verschilt nogal en gaat van huiselijke ongelukjes tot zware beschadigingen aan auto's en gevels.

Het Verbond van Verzekeraars noemt de lichte daling in vergelijking met vorig jaar 'positief', maar is niet tevreden over de gevallen van opzettelijke vernielingen. "Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van opzettelijke vernielingen valt echter niet te tolereren", vindt directeur Richard Weurding. "In overleg met justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders."

Eigen Huis: niet nóg meer belasting

Huiseigenaren moeten dit jaar niet geconfronteerd worden met een onverwachte lastenstijging door de verhoging van het eigenwoningforfait. Vereniging Eigen Huis wil dat de verhoging van 0,60 naar 0,70 procent voor dit jaar niet wordt doorgevoerd. Het jaar moet gebruikt worden om aan de systematiek van de heffing te sleutelen, vindt de huiseigenarenvereniging.

De verhoging van het eigenwoningforfait is een gevolg van het koppelen ervan aan de - sterk gestegen - huurprijzen. De lastenstijging kwam op de laatste dag van het jaar aan het licht door publicaties van het ministerie van Financiën. Het forfait van 0,70 procent moeten woningbezitters bij hun inkomen optellen. Ze moeten over dat bedrag dus belasting betalen.

"Nu door bijzondere marktomstandigheden een ongewenst effect optreedt, kun je je afvragen of de methodiek voor het berekenen van het eigenwoningforfait nog wel klopt", verklaart directeur van Eigen Huis Rob Mulder. "Wij roepen het ministerie op daar onderzoek naar te doen en met voorstellen te komen waarmee het huidige ongewenste effect kan worden voorkomen."

Eigen Huis wil daarnaast van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) weten hoeveel de verhoging van het forfait precies oplevert. "De aaneenschakeling van verliezen en lastenverzwaringen moet voor eigenhuisbezittend Nederland niet nog groter worden."

Kleine 300 wietkwekerijen leeggehaald in Noord-Nederland

De politie in Noord-Nederland heeft in 2013 een kleine 300 hennepkwekerijen opgerold, bijna twee keer zo veel als het jaar daarvoor. Voor een bedrag van 6 miljoen euro aan planten en apparatuur werd vernietigd. Dat meldde de politie donderdag.

1,5 jaar geleden werd binnen de noordelijke politie een gespecialiseerd hennepteam geformeerd. Onder anderen oud-burgemeester van Groningen en voormalig korpsbeheerder Peter Rehwinkel vreesde indertijd 'Brabantse toestanden' als niet werd ingegrepen. Volgens hem was het landelijk gebied in Groningen, Drenthe en Friesland heel aantrekkelijk voor de illegale hennepteelt. "De vorming van het bovenregionale team werpt zijn vruchten af", zei een woordvoerder van de politie donderdag.

Twee derde van het aantal opgerolde kwekerijen was relatief klein, tot een paar honderd planten. Maar opvallend is dat ook deze 'thuiskwekers' steeds professionelere apparatuur gebruiken, aldus de woordvoerder. "Een kleine en niet opvallende kwekerij kan een leuke zakcent opleveren, is kennelijk de gedachtegang."

In totaal werden in de drie provincies zo'n 90.000 planten en stekken vernietigd, met een gezamenlijke straatwaarde van ruim 17 miljoen euro.

App stuwt kijkcijfers Uitzending Gemist

Via Uitzending Gemist is vorig jaar 314 miljoen keer een video bekeken. Het platform van de NPO is daarmee met tien procent gegroeid ten opzichte van 2012. Vooral de app deed het goed. Het terugkijken van programma's via telefoon of tablet steeg met 25 procent.

Op Android-toestellen is de app nu 1,4 miljoen keer geïnstalleerd. Een jaar geleden was dat nog 857 duizend keer. Op apparaten van Apple steeg het aantal installaties van 1,6 miljoen naar ruim twee miljoen.

Het programma dat via Uitzending Gemist het meest werd teruggekeken is net als in 2012 de jeugdserie Spangas. De Wereld Draait Door en Het Klokhuis maken de top drie compleet. Andere programma's in de top tien zijn Flikken Maastricht, Checkpoint, Wie is de Mol?, het NOS journaal, Huisje Boompje Beestje, Het Sinterklaasjournaal en Pownews.

Adriënne Herzog aan de start in Egmond

Adriënne Herzog doet volgende week zondag mee aan de halve marathon van Egmond. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Herzog debuteerde in oktober op de halve marathon in Valencia, waar zij direct met een tijd van 1.11,40 de vierde plaats opeiste. Een maand later finishte ze als tweede tijdens de halve marathon van Philadelphia.

Het wordt de tweede wedstrijd voor Herzog sinds haar afkoelingsperiode. De 28-jarige atlete raakte afgelopen zomer in opspraak toen Vrij Nederland e-mails publiceerde waaruit zou blijken dat ze doping bestelde. Zelf ontkent ze ooit verboden middelen te hebben gebruikt. Volgens Herzog zijn de e-mails niet van haar.

In overleg met de Atletiekunie besloot Herzog destijds om een afkoelingsperiode in te lassen. Ze liep geen wedstrijden in Nederland en kwam niet uit voor Nederland in internationale wedstrijden

Op oudejaarsdag maakte Herzog haar comeback aan de start van de Sylvestercross in Soest. Haar rentree in Nederland was direct goed voor een derde plek op het podium.

Atlético huurt Argentijnse middenvelder Sosa

Atlético Madrid heeft zich voor de tweede seizoenshelft verzekerd van de diensten van José Sosa. De Spaanse topclub huurt de Argentijnse middenvelder voor een halfjaar van Metalist Charkiv.

De 28-jarige Sosa is met Atlético toe aan zijn derde Europese topclub. Hij speelde eerder voor Bayern München en Napoli. De afgelopen tweeënhalf jaar kwam hij tot 64 wedstrijden en zeventien goals voor Metalist, de huidige nummer drie van Oekraïne.

Atlético gaat een interessante tweede seizoenshelft tegemoet. De ploeg van coach Diego Simeone, een landgenoot van Sosa, gaat na zeventien speelronden samen met Barcelona gedeeld aan kop in de Primera División.

Bovendien zijn de Madrilenen nog actief in de Champions League, waarin in de achtste finale een dubbele ontmoeting met AC Milan wacht. De Milanezen gingen ten koste van Ajax verder.

Team Liga stapt naar geschillencommissie

Team Liga stapt naar de geschillencommissie. Dit meldt De Telegraaf. Op deze manier probeert de schaatsploeg schaatsster Yvonne Nauta alsnog aan de start te krijgen van de olympische 3.000 meter in Sochi.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi vorige week in Heerenveen eindigde Nauta als vierde op de 3.000 meter en was maar 0,03 seconde langzamer dan de nummer drie Annouk van der Weijden die het derde en laatste ticket op die afstand pakte. Tijdens haar rit werd Nauta echter gehinderd door Linda de Vries.

Overigens bemachtigde Nauta wel een olympisch ticket voor de 5.000 meter.

Nigella Lawson vond rechtszaak 'vernederend'

Nigella Lawson vond het verschrikkelijk dat haar privéleven onlangs zo uitgebreid werd besproken in de rechtszaal. Twee ex-assistentes van de tv-kok die twee weken geleden werden vrijgesproken van fraude, beweerden onder meer dat Lawson verslaafd is aan cocaïne.

"Dat niet alleen je privéleven, maar ook de strubbelingen uit je privéleven onder een vergrootglas worden gelegd, is vernederend", zei de 53-jarige Lawson, die de onthullingen vooral vervelend vond voor haar twee kinderen, in ABC-programma Good Morning America. "Maar er zijn mensen die veel ergere dingen meemaken. Ik blijf niet zwelgen in zelfmedelijden."

De tv-kok, die ontkent dat ze drugsverslaafd is, heeft naar eigen zeggen 'veel chocolade' gegeten sinds de rechtszaak voorbij is. "Ik heb een goede kerst gehad en ik ben klaar voor het nieuwe jaar."

Medewerker verstopt gestolen iPhones in schoenen

Een 27-jarige man uit Kaatsheuvel is donderdagochtend op heterdaad betrapt toen hij probeerde twee in zijn schoenen verstopte iPhones van zijn werkgever te stelen. De man viel door de mand tijdens een interne controle, meldt de politie.

De man werkt als zogenoemde orderpicker bij een distributiebedrijf in Waalwijk. De man had onder beide voetzolen een smartphone zitten. Hij is overgedragen aan de politie.

Van Marwijk gaat met harde hand regeren

Bert van Marwijk gaat de duimschroeven aandraaien bij Hamburger SV. Volgens technisch directeur Oliver Kreuzer zijn de lieve dagen van de oefenmeester voorbij.

"Hij zal harder voor de spelers zijn, daar ben ik van overtuigd. Zo moet het ook zijn als het doel niet wordt bereikt", zegt Kreuzer in de Duitse kranten Die Welt en Hamburger Abendblatt. De directeur constateert net als Van Marwijk dat er te veel spelers denken dat het allemaal vanzelf gaat.

HSV heeft het moeilijk dit seizoen. Van Marwijk stapte na het begin van het seizoen in bij de Duitse club, maar veel succes heeft dat nog niet opgeleverd. HSV staat op de veertiende plek met twee punten voorsprong op de degradatiezone. "Ik denk wel dat het beter zal gaan als alle geblesseerden terug zijn", zegt Kreuzer.

Onder meer Rafael van der Vaart ontbreekt nog altijd. "Hij heeft ook privé een zware tijd achter de rug. Maar ik weet zeker dat hij nog minstens twee tot drie jaar op het hoogste niveau kan spelen." HSV begint op zondag 26 januari aan de tweede seizoenshelft. Dan is nummer zeven van de Bundesliga Schalke 04 te gast. Een week later volgt het bezoek aan Hoffenheim.

Eva Herzigová doet wodka in haar

Eva Herzigová verzorgt haar lokken dagelijks met een beetje wodka. "Ik gebruik dagelijks wodka om mijn haren lichter te maken", zegt het Tsjechische model in de Franse editie van Marie Claire. "Het werkt echt."

De 40-jarige Herzigová heeft haar schone uiterlijk naar eigen zeggen ook te danken aan weinig zon en het drinken van veel water. "Ook is het belangrijk om rust te nemen en je geliefd te voelen", somt het model op.

Herzigová, die in 1994 doorbrak als model, vindt het niet erg om bekend te staan vanwege haar uiterlijk. "Een vrouw moet sexy zijn. Niet op een vulgaire manier, maar een vrouw hoort sensueel te zijn."

FNV-topman bij protestmars Aldel

Voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts loopt vrijdag mee met de protestmars die FNV Metaal organiseert vanwege het faillissement van aluminiumbedrijf Aldel. Dat heeft FNV Metaal donderdag laten weten. De vakbond verwacht dat honderden gedupeerden meelopen in het Groningse Delfzijl.

De ondernemingsraad van Aldel claimt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag in een mail te hebben gevraagd om langs te komen tijdens de mars. De gedupeerden voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Volgens een woordvoerder heeft de bewindsman de uitnodiging echter niet gekregen, en is van een bezoek dus ook geen sprake.

Aldel werd begin deze week failliet verklaard, nadat de eigenaar en het rijk geen oplossing konden vinden voor de financiële problemen. Met de sluiting van de smeltovens gaan vierhonderd banen bij Aldel en nog eens eenzelfde aantal banen in de regio verloren. De toekomst van het bedrijf stond al maanden op het spel, omdat de concurrentie met Duitse bedrijven, die lagere energiekosten hebben, te groot werd. Een overbruggingskrediet van acht miljoen euro dat de overheid in oktober verstrekte mocht niet baten.

Van der Haar wint veldrit Surhuisterveen

Lars van der Haar heeft donderdag de veldrit in Surhuisterveen gewonnen. Vorig jaar was de 22-jarige veldrijder, de huidig nummer één op de wereldranglijst bij het veldrijden, ook al de rapste in het Friese dorp. Op de tweede plek eindigde Thijs van Amerongen, terwijl Mike Teunissen als de nummer drie over de finish kwam.

Marianne Vos was eerder op de dag de beste bij de vrouwen. Voor Vos was het voor het vierde jaar op rij dat ze er met de winst vandoor ging.

Krachtige explosie in voorstad Beiroet

Een zuidelijke voorstad van de Libanese hoofdstad Beiroet is donderdag opgeschrikt door een krachtige explosie. In Haret Hreik houdt de militante sjiitische organisatie Hezbollah hoofdkwartier.

Over de toedracht van de ontploffing en het aantal slachtoffers is nog veel onduidelijk. Dat de explosie erg krachtig was en zich tijdens het spitsuur voltrok doet het ergste vrezen. Op straat liggen meerdere lijken en er zijn minstens tien gewonden geteld.

Hezbollah-zender Al-Manar toonde beelden van dikke rookwolken en brandweerlieden die verscheidene brandende auto's probeerden te blussen op de plek des onheils. Meerdere gebouwen oogden beschadigd en van één pand was de gevel weggeblazen.

Eerste basisplek voor Van Wolfswinkel in maanden

Ricky van Wolfswinkel krijgt zaterdag in het FA Cup-duel tegen Fulham voor het eerst in drie maanden tijd weer eens een basisplaats. Dat zei manager Chris Hughton vandaag op een persconferentie.

Van Wolfswinkel stond op 6 oktober tegen Chelsea voor het laatst in de basis. De spits raakte vervolgens geblesseerd aan zijn teen. Eenmaal hersteld moest de tweevoudig international zich de laatste drie duels tevreden stellen met korte invalbeurten.

Van Wolfswinkel verruilde afgelopen zomer na twee succesvolle jaren Sporting Portugal voor Norwich, maar een doorslaand succes is zijn dienstverband in Engeland nog niet. De 24-jarige Van Wolfswinkel wist alleen in de seizoensopening tegen Everton te scoren. Hij speelde in totaal elf duels, waarvan zeven als basisspeler.

Familie Schumacher dankbaar voor steunbetuigingen

De familie van Michael Schumacher is dankbaar voor alle steunbetuigingen. "We willen iedereen bedanken voor hun steun", liet de familie donderdag weten in een verklaring. "Hier hebben wij heel veel aan." Schumacher raakte zondag zwaargewond bij een skiongeluk in de Alpen en wordt sindsdien kunstmatig in coma gehouden.

De 44-jarige Duitser onderging al twee operaties. Artsen zeiden dinsdag lichte tekenen van verbetering te zien, hoewel de situatie nog altijd kritiek is. Toch is de familie van Schumacher optimistisch. "We weten allemaal dat hij een vechter is en niet opgeeft."

Schumacher viel met zijn hoofd op een rots tijdens het skiën, maar droeg wel een helm. Zonder zijn helm had de voormalig Formule 1-coureur het niet overleefd, zo benadrukten artsen.

Shia LaBeouf zegt sorry via sleepreclame

Shia LaBeouf pakt zijn excuses aan striptekenaar Daniel Clowes steeds groter aan. De acteur werd er vorige maand van beschuldigd het scenario van zijn korte film Howard Cantour deels te hebben gebaseerd op een strip van Clowes. Hij betuigde zijn spijt steeds via twitterberichten, maar op nieuwjaarsdag liet hij een vliegtuigje boven Los Angeles rondcirkelen dat een spandoek met de tekst 'Het spijt me Daniel Clowes' achter zich aan sleepte.

LaBeouf publiceerde vervolgens een foto van de sleepreclame via Twitter. Dit excuus lijkt in elk geval origineel. Enkele van zijn getwitterde excuses bleken namelijk ook weer geplagieerd, van onder anderen van acteurs Alec Baldwin en Russell Crowe en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.

LaBeouf heeft steeds volgehouden niet bewust te hebben van Clowes te hebben 'geleend', maar erkent wel door hem te zijn geïnspireerd. Op 18 december, een dag nadat was gebleken dat LaBeouf wel erg los was omgesprongen met auteursrechten, werd bekend dat zijn strips Let's Fucking Party en Stale N Mate plagiaat zijn. Hij had materiaal gebruikt uit La Petite Fille et la Cigarette van Benoît Duteurtre en Assault van Charles Bukowski.


Shia LaBeouf zegt sorry via sleepreclame (Foto: Novum)

NK marathonschaatsen gaat door

Het Nederlands kampioenschap marathonrijden op kunstijs zal zondag gewoon doorgaan. De titelstrijd in Dronten stond op losse schroeven door het overlijden van Sjoerd Huisman (27), maar na overleg tussen schaatsbond KNSB en de familie Huisman is besloten de wedstrijd toch te houden.

Wel zullen er enkele aanpassingen zijn. Zo is er voor aanvang een minuut stilte en worden er enkele korte toespraken gehouden. Het Radson-Elco-Jinstal Team, waarvoor Huisman schaatste, zal een ereronde gaan rijden. De familie Huisman en de KNSB zeggen zeker te weten dat de Nederlands kampioen op natuurijs van 2009 gewild zou hebben dat de wedstrijd gewoon door zou zijn gegaan.

Afellay op de weg terug bij Barcelona

Ibrahim Afellay lijkt op de weg terug bij FC Barcelona na langdurig blessureleed. De 27-jarige middenvelder trainde donderdag volledig mee in de eerste oefensessie van het jaar, meldt de Catalaanse club. Eind vorige maand had Afellay ook al een aantal volledige trainingen meegedaan.

De oud-PSV'er raakte in november 2012 in de wedstrijd van Nederland tegen Duitsland geblesseerd en speelde daarna geen duel meer. Afellay was op dat moment bezig aan een seizoen op huurbasis bij Schalke 04.

Afellay wordt geplaagd door blessures sinds zijn overstap van PSV naar Barcelona in januari 2011. Een gescheurde kruisband en een chronische spierblessure zorgden ervoor dat de 44-voudig international pas dertig competitiewedstrijden speelde in de afgelopen drie jaar. Afellay ging in augustus onder het mes en maakte half december voorzichtig zijn rentree op het trainingsveld.

In totaal stonden twintig spelers op het trainingsveld. Lionel Messi was nog niet van de partij. Het contract van Afellay bij de Catalaanse ploeg loopt nog tot 2015.

Slipknot-drummer weerspreekt vertrek

Slipknot-drummer Joey Jordison heeft de band helemaal niet verlaten. Eind vorig jaar maakte de metalband bekend dat Jordison was opgestapt, maar dit is volgens de drummer niet waar. "De band is al achttien jaar mijn lust en mijn leven en ik zou hem en de fans nooit verlaten", verklaart Jordison in het Britse muziekblad Metal Hammer.

De 38-jarige drummer was naar eigen zeggen 'verbijsterd' toen hij het nieuws hoorde. Jordison kan verder geen details geven over zijn afwezigheid. "Hoewel ik heel veel wil zeggen, kan ik op dit moment niet in detail treden", vervolgt de muzikant. "Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie liefde en steun."

Waarom Jordison niet meer in de band zou zitten was al onduidelijk. Zanger Corey Taylor was eerder ook vaag in zijn uitleg. "Ik kan bevestigen dat we niet samen verdergaan en zodra we iets kunnen zeggen dan doen we dat. We proberen hem en onszelf te beschermen", zei hij destijds in een interview met de Amerikaanse radiozender KXXR.

Slipknot, bekend om het dragen van griezelige maskers en duistere teksten, werd in 1995 gevormd en bracht vier studioalbums uit. De band verloor in 2010 bassist Paul Gray. De muzikant overleed dat jaar op 38-jarige leeftijd omdat hij te veel morfine had binnenkregen. Ook had hij problemen aan zijn hart.

Indiase bus valt in kloof na aanrijding

Een bus is donderdag in het westen van India na een aanrijding met een vrachtwagen in een 120 meter diepe kloof gevallen. Daarbij zijn volgens de politie zeker dertig mensen om het leven gekomen en zeven gewond geraakt.

Aan het eind van de middag werden nog twee of drie personen vermist. De slachtoffers liggen verspreid in de kloof omdat de bus uit elkaar is gevallen.

De chauffeur van de vrachtauto raakte ook gewond, maar wist zijn voertuig op de weg te houden.

Het ongeluk deed zich voor bij Malshej Ghat, een toeristenplaats op 160 kilometer ten noordoosten van Mumbai. Alle passagiers waren Indiaas.

Nederlandse marechaussees weg uit Malakal

De twee Nederlandse marechaussees die de VN-basis in de Zuid-Sudanese stad Malakal niet konden verlaten, zijn nu toch per vliegtuig vertrokken. De twee verblijven nu tijdelijk in de hoofdstad Juba. Daar is het volgens het ministerie van Defensie 'redelijk rustig'.

Wachtmeester Nicole van Leeuwen en adjudant Dirk Jan Leurink waren sinds medio november gestationeerd in Malakal om politieagenten op te leiden. Daarvoor is het nu te gevaarlijk. De twee verbleven op een VN-basis met twaalfduizend vluchtelingen. In heel Zuid-Sudan zijn ongeveer 75 duizend mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld.

Namens de marechaussee zijn veertien mensen op verschillende locaties in Zuid-Sudan werkzaam. Zij worden bijgestaan door vier mensen van de politie. Naast Van Leeuwen en Reurink kunnen ook twee marechaussees in de stad Melut hun gebruikelijke werkzaamheden niet uitvoeren omdat het daar onrustig is. De anderen blijven gewoon doorgaan met hun taak, meldt het departement donderdag.

Zuid-Sudan wordt sinds 15 december door onrust geteisterd. Gevechten tussen leden van de presidentiële garde ontketenden toen bloedig geweld tussen verschillende etnische groepen in heel het land, dat pas sinds kort onafhankelijk is.

Menselijke resten gevonden in Oldenzaal

Op een parkeerplaats in Oldenzaal zijn donderdagochtend menselijke resten gevonden. Ook verderop in de berm langs de A1, vlak bij de grens met Duitsland, werden menselijke resten aangetroffen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

Het is niet duidelijk hoelang de resten al op de parkeerplaats lagen. De politie onderzoekt de zaak samen met de Duitse politie.

De resten werden rond 09.45 uur aangetroffen door mensen die op de parkeerplaats aan het werk waren. De plek werd een paar uur afgezet, maar is weer vrijgeven.

Over de herkomst van de resten is nog niets bekend. Daarnaar stellen forensisch rechercheurs een onderzoek in.

Brandweer vreest voor veiligheid burgers

Brandweerlieden vinden dat de veiligheid die ze horen te bieden is afgenomen door de reorganisatie van de brandweerkorpsen. Bijna driekwart is die mening toegedaan, blijkt donderdag uit onderzoek van Eenvandaag en Abvakabo FNV onder 589 beroepsbrandweerlieden.

Vakbondsbestuurder Bert de Haas gaat een online meldpunt openen waar incidenten en bijna-incidenten anoniem kunnen worden gemeld. "De uitkomsten van het onderzoek zijn zeer zorgwekkend."

De brandweerlieden hebben veel kritiek op de hervorming die ertoe heeft geleid dat korpsen niet langer onder de gemeenten vallen, maar onder veiligheidsregio's. Daarnaast worden door bezuinigingen in bepaalde regio's minder beroepsmensen ingezet. Meer dan de helft (56 procent) vindt dat de managementlaag veel te groot is geworden en 82 procent is van mening dat de korpsleiding onvoldoende luistert naar de werkvloer. "Het is wachten op ernstige ongelukken", aldus een van de ondervraagden.

Ook experimenten met de personeelsbezetting op brandweerwagens zorgen volgens de ondervraagden voor onaanvaardbare risico's. Ruim de helft geeft aan dat er nu te weinig beroepsmensen zijn om alle taken goed te kunnen uitvoeren. "Met vier man uitrukken is op papier leuk, maar je kunt niks bij een brand", zegt een van hen. "We kunnen dan niet naar binnen dus als burger ga je dood."

Voor het onderzoek werden ook 1259 mensen van de vrijwillige brandweer ondervraagd. De meerderheid kan zich vinden in het standpunt van de beroepscollega's. Ook de vrijwilligers geven aan dat de veiligheid van burgers is afgenomen. Bovendien is de groep vrijwillige brandweerlieden minder gemotiveerd door de toegenomen werkdruk. Een op de vijf vrijwilligers heeft door de hervormingen overwogen te stoppen of heeft dat inmiddels gedaan.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft volgens Eenvandaag in een schriftelijke reactie laten weten met de veiligheidsregio's in overleg te gaan.

Barça-boegbeeld Seguer (90) overleden

FC Barcelona-boegbeeld Josep Seguer is woensdagnacht op 90-jarige leeftijd overleden. Dat maakte FC Barcelona donderdag bekend. Over de doodsoorzaak zijn geen details vrijgegeven. Seguer wordt vrijdag begraven.

Josep Seguer speelde tussen 1943 en 1957 veertien seizoenen in de hoofdmacht van Barça. Daarin kwam de multi-inzetbare Catalaan tot 470 wedstrijden en 133 goals. De viervoudig Spaans international won onder meer vijf landstitels en vier Spaanse bekers.

In het seizoen 1969/1970 was hij interim-coach van Barcelona. Seguer werd afgelost door de Engelsman Vic Buckingham, onder wie hij vervolgens assistent werd.

Vos wint met overmacht in Surhuisterveen

Vandaag heeft Marianne Vos met overmacht de veldrit in Surhuisterveen gewonnen. De regerend wereldkampioene reed al gauw de rest van het veld op grote achterstand. Het is al de vierde keer op rij dat Vos de veldrit in Friesland op haar naam zet.

Gisteren moest Vos nog de Amerikaanse Katherine Compton voor zich dulden in het Belgische Baal. Compton startte niet in Friesland. Tijdens de wereldbekerwedstrijd op tweede kerstdag in Heusden-Zolder was de Amerikaanse haar ook al te snel af. In Loenhout schreef Vos weer de winst op haar naam. 

De 26-jarige alleskunner op de fiets was tevreden met haar race. "Het ging wel heel goed vandaag. Deze overwinning nemen we toch mooi weer mee. Het is heel fijn om 2014 zo te beginnen." 

Komende periode is een drukke periode voor Vos. Dit weekend rijdt ze in Rome, daarna de Nederlandse kampioenschappen en begin februari staat ze in Hoogerheide aan de start om haar wereldtitel te verdedigen. Ook zal ze een uitstapje maken naar de mountainbike, bij de race Egmond-Pier-Egmond. "In Rome zal al de concurrentie er weer zijn en zal het vuur weer aan mijn schenen worden gelegd. Maar ik kijk ernaar uit", meldt Vos.

'EU verplicht opvang uitgeprocedeerde'

De Nederlandse staat moet permanente basale hulp bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers zoals die van de Amsterdamse 'Wij Zijn Hier'-groep. EU-regels verplichten dit, aldus advocaat Pim Fischer tegen Het Parool.

"Europa laat Nederland weinig keus", denkt Fischer, die een advocatenkantoor runt gespecialiseerd in juridische bijstand aan zogenoemde ongedocumenteerden. Het afgelopen jaar stond hij de Conferentie van Europese Kerken bij, met een klacht tegen Nederland bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dit EU-instituut bepaalde toen dat lidstaten ongedocumenteerden moeten voorzien van een dak, voedsel en kleding, dus ook afgewezen asielzoekers die om wat voor reden dan ook nog steeds in het land verblijven.

Eerder bepaalde dat comité dat ongedocumenteerde kinderen samen met hun ouders moeten worden opgevangen, en vorig jaar won Fischer een zaak waar de rechter uitspraak deed op basis van deze bepaling. Momenteel voert de raadsman diverse zaken waarin hij de rechter tracht mee te laten gaan in de bepaling van het comité over basale hulp aan volwassen ongedocumenteerden.

Volgens Fischer is het slechts een kwestie van tijd voor hij hierin slaagt, en dan ontstaat er jurisprudentie. Daarmee kan de advocaat vervolgens de staat dwingen om voor een permanente oplossing te zorgen voor uitgeprocedeerden.

Steeds meer klanten virtuele telco's

Steeds meer consumenten kiezen niet voor KPN, Vodafone of T-Mobile voor hun telefoonabonnement, maar voor een aanbieder zonder eigen netwerk. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

Het marktaandeel van de zogenoemde virtuele merken (mvno's) lag in het derde kwartaal op 40,6 procent. Een kwartaal eerder was dat nog 39,5 procent. Een jaar geleden schommelde het percentage nog rond de 36.

In totaal zijn in Nederland 64 virtuele aanbieders actief, met 8,3 miljoen aansluitingen. Het grootste deel, 4,9 miljoen, loopt via de dertien virtuele merken die zijn gelieerd aan een van de grote telecombedrijven. Zo zijn Hi en Telfort de grootste mvno's in Nederland.

De overige 51 onafhankelijke mvno's bedienen samen 3,4 miljoen klanten. Dat is zeventien procent van de totale mobiele markt. Een halfjaar eerder was dit nog 16,5 procent. Van de onafhankelijke merken zijn Lebara en Lycamobile het grootst. Tele2 is volgens Telecompaper in opkomst als virtuele aanbieder.

Dwayne Johnson flirt met superheldenfilms

Dwayne Johnson is in gesprek met studio Warner Bros en stripgigant DC Comics over een nieuwe film. Dat laat de spierbundel weten via Twitter. "Net een meeting gehad met de bazen van Warner. We gaan samenwerken met DC Comics en enorm stoere films maken", schrijft hij.

Het is de vraag welke film Johnson in gedachte heeft. De meest voor de hand liggende is Batman vs. Superman, waar Warner en DC Comics momenteel mee bezig zijn. Dan rijst weer de vraag welke rol Johnson zou spelen. De schurkacteurs in het verhaal zijn nog niet bekend, maar Jason Momoa, een andere krachtpatser, zou al een rol hebben bemachtigd.

DC Comics timmerde al eerder aan de weg met een hoofdrol voor Johnson in een film over stripfiguur Lobo en een bijrol in de film Billy Batson and the Legend of Shazam! Beide projecten zijn echter voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet.

Johnson is deze zomer te zien als de titelheld in Hercules van regisseur Brett Ratner. Daarna staat onder meer Fast & Furious 7 op het programma.


Dwayne Johnson flirt met superheldenfilms (Foto: Novum)

Huntelaar toch niet met Schalke naar Qatar

Klaas-Jan Huntelaar reist toch niet met Schalke 04 af naar Qatar voor het winterse trainingskamp. De spits blijft achter in Gelsenkirchen. Huntelaar is herstellende van een knieoperatie.

Voor de kerstdagen werd de spits nog eens goed onderzocht en daaruit bleek dat het de goede kant op gaat met zijn rechterknie. Door zijn revalidatie voort te zetten in Gelsenkirchen, hoopt Huntelaar zo snel mogelijk zijn rentree te kunnen maken.

Schalke 04 verwacht dat de spits kort na de hervatting van de competitie al inzetbaar is. Huntelaar is niet de enige speler die niet naar Qatar afreist. Dennis Aogo en Marco Höger blijven ook geblesseerd achter. Jermaine Jones, die met de club steggelt over zijn contract, mag eveneens niet mee.

Huntelaar raakte begin dit seizoen geblesseerd aan zijn knie in de wedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Hij kwam derhalve deze jaargang pas twee keer in actie en scoorde eveneens twee keer. De spits mikt op een rentree in de wedstrijd op 1 februari tegen Wolfsburg, dezelfde club waartegen hij de blessure opliep.

Zonder Huntelaar draait Schalke 04 een matig seizoen. De Duitse ploeg staat op de zevende plek in de Bundesliga. Wel is het nog actief in de Champions League. In de achtste finales treft Schalke 04 Real Madrid.

Sherlock-acteur huilde bijna om acterende ouders

Benedict Cumberbatch schoot vol toen hij de aflevering zag van de tv-serie Sherlock waarin zijn eigen ouders te zien zijn. Cumberbatch pakt in het derde seizoen de rol van meesterdetective Sherlock Holmes weer op. Zijn 78-jarige vader en 74-jarige moeder, beiden acteurs, spelen Holmes' ouders.

"Ik moest bijna huilen toen ik het zag", zegt Cumberbatch tegen website Entertainmentwise. "Ik ben zo trots op ze en op de reactie die ze kregen. Ik vond ze echt perfect gecast als de ouders van Sherlock."

De eerste aflevering van het derde seizoen was woensdagavond te zien op de BBC. Net als de eerdere twee seizoenen bestaat het derde seizoen uit drie afleveringen. De tweede aflevering is zondag te bekijken, de derde precies een week later.

De 37-jarige Cumberbatch geeft toe wel nerveus te zijn geweest toen zijn ouders op de set verschenen, maar dat de spanning wegviel toen hij ze zag acteren. "Zij waren ook nerveus maar ze deden het fantastisch. Het was echt geweldig om ze op de set te hebben, een heel speciaal gevoel."


Sherlock-acteur huilde bijna om acterende ouders (Foto: Novum)

'Utrecht is de stad van mijn dromen'

"Utrecht is de stad van mijn dromen. Ik bied de stad mijn schouder aan in tijden van vreugde en in tijden van verdriet. Vanaf morgen dompel ik mij onder, ik wil de stad weer leren kennen tot in de haarvaten."

Dat heeft Jan van Zanen donderdag gezegd in zijn intreerede als burgemeester van Utrecht. De 52-jarige Van Zanen (VVD) was sinds 2005 burgemeester van Amstelveen, maar daarvoor al 8,5 jaar wethouder in Utrecht. "Het is de stad waaraan mijn vrouw en ik diep zijn verknocht. Het gaat goed met Utrecht en het is de kunst om dat zo te houden."

Van Zanen, die zichzelf "een hartstochtelijk liberaal" noemt, wil op de kortst mogelijke termijn een oplossing zoeken voor de raamprostitutie in Utrecht. Afgelopen zomer trok de gemeente alle vergunningen van exploitanten in wegens verdenkingen van mensenhandel. "Dat had directe consequenties voor de nering van mensen die uit vrije wil in de prostitutie werken." Maar Van Zanen kondigde ook aan de strijd tegen mensenhandel "met kracht voort te zullen zetten. Ik zal daarin niet verslappen noch verzaken", zei hij.

De nieuwe burgemeester pleitte ervoor "elkaar een beetje ruimte te geven in deze dichtbevolkte stad". Hij doelde onder andere op de opvang van vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. "Die mensen een dak boven hun hoofd en voedsel te geven is een teken van beschaving." En op het coffeeshopbeleid. Utrecht is voorstander van de komst van een wietclub, maar minister Ivo Opstelten van Veiligheid is daar fel op tegen.

'Utrecht is de stad van mijn dromen'
'Utrecht is de stad van mijn dromen' (Foto: ANP)

Vlaar maakt rentree, maar valt snel weer uit

Ron Vlaar heeft weinig plezier gehad aan zijn rentree bij Aston Villa. De aanvoerder van de Premier League-club kreeg al snel weer last van zijn kuit. Het is dezelfde blessure die Vlaar bijna een maand aan de kant hield.

"Het was fantastisch Ron te zien terugkeren", zei manager Paul Lambert, die de Nederlander na zeventig minuten weer naar de kant moest halen. "Hij kreeg weer last van zijn kuitblessure. Hopelijk is het niet te ernstig. We moeten afwachten."

Vlaar had pas één keer meegetraind sinds zijn blessure, maar wilde op eigen verzoek spelen tijdens de wedstrijd tegen Sunderland. Aston Villa won met de verdediger in de basis met 0-1. Tijdens de afwezigheid van Vlaar pakte de ploeg slechts één punt.

Lambert hoopt snel weer over zijn captain te beschikken. "Als hij het duel met Sheffield United mist, dan is dat oké. Belangrijkst is de wedstrijd tegen Arsenal. Hopelijk is hij hersteld voor die ontmoeting", aldus de manager.

Vlaar is bezig aan zijn tweede seizoen in Birmingham. Dit jaar kwam hij tot dusver tot vijftien optredens voor Aston Villa. Vorig seizoen speelde Vlaar 27 keer mee en scoorde hij tweemaal.

Meeste arrestanten Veen vrijgelaten

Het grootste deel van de honderd mensen die maandag werden aangehouden in Veen komen donderdag vrij. In totaal komen 83 arrestanten donderdag op vrije voeten. Negen arrestanten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt Omroep Brabant. Het OM was niet direct bereikbaar voor commentaar. Dinsdagavond werden de eerste negen mensen vrijgelaten.

In Veen ontstonden maandagavond ongeregeldheden bij een autobrand in het centrum van het dorp. Daarbij werden honderd mensen, vooral jongvolwassenen, opgepakt. De rellende menigte belaagde brandweermannen die een autowrak probeerden te blussen. Ook bekogelden de relschoppers agenten met zwaar vuurwerk en flessen.

Ook dinsdag- en woensdagnacht woedden autobranden in Veen. De politie zoekt getuigen die meer weten over de voorvallen.

Sigarettendeadline verlopen; mogelijk acties

FNV Bondgenoten had donderdag bij het verstrijken van de deadline nog niets gehoord van sigarettenfabrikant Philip Morris. Maandag gaat de bond met de werknemers beslissen of er actie wordt gevoerd.

De vakbond stelde de deadline een kleine twee weken geleden nadat de cao-onderhandelingen waren gestrand. Bondgenoten wil onder meer een loonsverhoging van drie procent voor de 1500 Nederlandse medewerkers van het bedrijf. Philip Morris wilde volgens FNV niet verdergaan dan een stijging van 1,875 procent. Het in Bergen op Zoom gevestigde bedrijf dat onder meer Marlboro's maakt was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Vorige week heeft Bondgenoten al gesprekken gevoerd met werknemers. Bondsbestuurder Jet Grimbergen verwacht meer duidelijkheid na de gesprekken van maandag. Volgens haar is de kans op acties aanzienlijk.

BBC weer onder vuur om Gary Barlow

De BBC heeft zich weer de woede van het publiek op de hals gehaald door flink wat uitzendtijd te wijden aan Gary Barlow. De Britse publieke omroep zond op oudejaarsavond de show Gary Barlow's Big Ben Bash uit, nadat 11 december al tot Gary Barlow Day was uitgeroepen en een groot gedeelte van de radioprogrammering die dag aan de zanger was gewijd.

Gary Barlow's Big Ben Bash ging na de jaarwisseling nog twintig minuten door en was in totaal ruim een uur te zien, schrijft dagblad The Independent. Veel kijkers deden hun beklag op social media. "Kan iemand zich nog de tijd herinneren dat Gary Barlow vergane glorie was en niet elke keer op tv was als de BBC een gat moest opvullen?", luidde een twitterreactie.

De BBC riep Gary Barlow Day in het leven wegens de verschijning van zijn nieuwe album Since I Saw You Last. De hoeveelheid zendtijd in het teken van de zanger werd toen teruggebracht na verontwaardigde reacties van het publiek en de radiowereld zelf.

Bieber-film flopt

Het lijkt erop dat fans van Justin Bieber hun spaarcenten liever niet uitgeven aan kaartjes voor de nieuwste film van hun idool. Justin Bieber's Believe, zoals de film voluit heet, ging in de Verenigde Staten op 25 december in première en een dag later in Groot-Brittannië. De film kwam in beide landen niet verder dan de veertiende plaats in de weekendtoptwintig.

In de VS haalde de film in het openingsweekend slechts twee miljoen dollar binnen, zo'n 1,46 miljoen euro. In Groot-Brittannië was dat een schamele tweehonderdduizend pond, ruim 241 duizend euro. Biebers vorige film, Never Say Never uit 2011, wist destijds tijdens het eerste weekend in de VS ruim 28,8 miljoen dollar binnen te halen en in Groot-Brittannië achthonderdduizend pond.

Justin Bieber's Believe wordt gepresenteerd als een documentaire over de opkomst van het inmiddels 19-jarige tieneridool, gelardeerd met nooit eerder vertoonde beelden van zijn concerten. Critici beschreven de film echter als een schaamteloze reclamespot voor Bieber.

Het is nog even afwachten hoe de film het in Nederland doet. Believe ging hier woensdag in première, de eerste officiële cijfers worden maandag verwacht. Feit is wel dat hordes fans de film vorige maand naar Nederland haalden middels een twittercampagne. De film zou eerst niet in de Nederlandse bioscoop verschijnen.


Bieber-film flopt (Foto: Novum)

Assaidi dankt Hughes voor vertrouwen

Oussama Assaidi flopte bij Liverpool, maar bewijst bij Stoke City het niveau van de Premier League wel aan te kunnen. Zijn manager Mark Hughes is zeer tevreden over de aanvaller.

"Assaidi speelt momenteel erg sterk. Hij laat zien hoeveel dreiging er van hem kan uitgaan", zei Hughes na het 1-1-gelijkspel tegen Everton op nieuwjaarsdag. In die wedstrijd scoorde Assaidi zijn derde competitiedoelpunt van dit seizoen. Volgens de buitenspeler zelf heeft hij zijn goede vorm mede te danken aan Hughes.

"Hij heeft me enorm veel zelfvertrouwen gegeven door te zeggen dat ik mijn acties moet durven maken en doelgericht moet spelen. Dat is het type voetbal waar ik van hou en waarbij ik me goed voel."

Zijn goal tegen Everton bezorgde Stoke City de twaalfde plek in de Premier League. "Zodra ik de bal kreeg, pakte ik mijn kans. Ik denk dat ik goed speelde tegen Everton. Helaas was het niet genoeg voor drie punten", aldus Assaidi.

De linkerspits begon zijn loopbaan in Engeland bij Liverpool, waarvoor hij slechts 77 minuten in de Premier League speelde. Assaidi speelde in Nederland voor Almere City en sc Heerenveen.

Ferrari dwingt Räikkönen tot gebruik simulator

Kimi Räikkönen zal deze winter hard aan de slag moeten in de simulator van Ferrari. De Fin is geen liefhebber van dit soort technologie en vindt dat hij er niets van kan leren. Toch zal ook hij er aan moeten geloven, omdat testen op het circuit in de afgelopen jaren sterk aan banden gelegd is.

Ferrari heeft in de afgelopen periode sterk geïnvesteerd in het verbeteren van de simulator, hoewel de president van het bedrijf, Luca di Montezemolo, er niet over te spreken is, zo benadrukt hij aan Reuters. "Het is een scherts. We zijn gedwongen veel geld te investeren in dit verschrikkelijke, kunstmatige apparaat, in plaats van te mogen testen hier op Fiorano of in Mugello. Kimi zal vanaf begin januari hard aan het werk moeten in deze vreemde machine waar ik totaal geen liefhebber van ben."

"Graziano is nog populairder dan ik destijds"

De populariteit van Graziano Pellè bij Feyenoord kent geen grenzen. Er gaat geen dag voorbij dat de Italiaan niet met hordes fans op de foto's moet. Pellè is hot, zowel bij de vrouwelijke fans die op zijn looks vallen als bij de mannelijke fans die zijn voetbal adoreren.

"Graziano is nog populairder dan ik destijds", zegt oud-spits van Feyenoord Pierre van Hooijdonk in het Algemeen Dagblad. "Niet dat ik aandacht tekortkwam, maar hij is een hype. Echt ongekend."

"Raar", reageert Pellè. "Pierre won de UEFA Cup voor Feyenoord. Hij scoorde vaker en was beslissender dan ik. De enige reden dat ik populairder ben, is misschien omdat ik Italiaan ben. Ruud Gullit was in Italië óók een fenomeen, omdat hij een Nederlander was. Naar je landgenoten kijk je nuchterder."

"Toch is tastbaar succes op het veld altijd belangrijker. Hartstikke leuk dat jongetjes in Rotterdam hetzelfde kapsel willen als ik, maar Pierre heeft de UEFA Cup gewonnen. Dat telt écht. Dat blijft voor altijd", aldus Pellè over de oud-spits.

Van Hooijdonk speelde van 2001 tot 2003 en van 2006 tot 2007 voor Feyenoord. Pellè komt sinds 2012 uit voor de Rotterdammers. Dit seizoen scoorde de Italiaan alweer dertien doelpunten in zestien wedstrijden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 1

De eerste week van 2014 is een bescheiden releaseweek: slechts vier films gaan in première. De grootste titel is wellcht de nieuwe Ben Stiller-film, hoewel Fruitvale Station afgelopen zomer al hoge ogen gooide in de Verenigde Staten. Een uitmelk-spinoff en tienerpopfilm maken het kwartet compleet.

The Secret Life of Walter Mitty

Walter Mitty (Ben Stiller) is een gewone man die zijn dagen doorbrengt met dagdromen vol heldendaden, romantiek en actie. Als zijn baan en die van zijn collega (Kristen Wigg) op de tocht komen te staan, komt Walter ook in het echte leven in actie. Hij gaat op wereldreis en beleeft een avontuur dat zelfs zijn stoutste dromen overtreft.

Fruitvale Station

De film van regisseur Ryan Coogler vertelt het aangrijpende, indringende en waargebeurde verhaal van Oscar Grant (Michael B. Jordan), een 22-jarige inwoner van San Francisco die samenwoont met zijn vriendin Sophina (Melonie Diaz) en 4-jarige dochter Tatiana (Ariana Neal) in de Bay Area. Op oudejaarsnacht 2008 neemt hij de metro naar het centrum van San Franciso om daar de jaarwisseling met familie en vrienden te vieren. Als hij betrokken raakt bij een vechtpartij, heeft hij de schijn tegen zich en maakt een politieagent een fatale inschattingsfout … Op nieuwjaarsdag wordt deze gebeurtenis nog elk jaar in Amerika op Fruitvale Station herdacht.

Paranormal Activity: The Marked Ones

Deze spinoff van de Paranormal Activity-films gebruikt het found footage-principe om nieuwe angst in te boezemen.

Justin Bieber's Believe

Documentaire over de tienerster, met interviews, beelden van achter de schermen van concerten en een aantal gaststerren.

Deze titels zijn vanaf nu te zien in de bioscopen.

Tips over opgeblazen poes Amersfoort

De politie in Amersfoort heeft meerdere tips ontvangen over de met vuurwerk opgeblazen poes Luna. Het dier kwam begin deze week om het leven nadat onbekenden hadden geprobeerd de kat op te blazen door vuurwerk in haar achterste te steken. "We nemen de zaak zeer serieus", laat een politiewoordvoerder donderdag weten.

De verwondingen waren zo ernstig dat haar baasje haar moest laten inslapen. Het incident vond plaats in de Amersfoortse wijk Schothorst. Luna's baasje waarschuwde vervolgens de buurt met flyers om te voorkomen dat meer dieren hetzelfde lot zou treffen.

Op Facebook is inmiddels een pagina gemaakt om de dader of daders te vinden. Wie de gouden tip heeft, kan een beloning van vijfhonderd tot duizend euro verwachten. Het baasje van Luna laat weten blij te zijn met het initiatief. De politie heeft de zaak in onderzoek en roept getuigen en mensen die meer weten op zich te melden.

40.000 man meer naar Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam heeft in 2013 1.195.456 bezoekers getrokken. Dat is ruim 42 duizend bezoekers meer dan het record van een jaar eerder. Het gros van de bezoekers van het Achterhuis aan de Prinsengracht kwam uit het buitenland. Ongeveer twaalf procent van de gasten was Nederlands.

De website van de Anne Frank Stichting trok afgelopen jaar meer dan 3,4 miljoen unieke bezoekers. Een reizende tentoonstelling over Anne Frank werd het afgelopen jaar in meer dan dertig landen door een half miljoen jongeren bekeken.

Directeur van de Anne Frank Stichting Ronald Leopold is tevreden. "Hiermee geven we uitvoering aan de missie van Otto Frank, die aan de basis stond van onze stichting en die de levensgeschiedenis van zijn dochter wereldwijd onder de aandacht wilde brengen", zegt hij in een verklaring.

Vuurwerkklachten blijven binnenkomen

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast blijven ook na oud en nieuw nog klachten binnenstromen. De teller stond donderdag aan het begin van de middag op 85 duizend. Dat zijn er al ruim vijfduizend meer dan het totale aantal meldingen van vorig jaar. Kort voor de jaarwisseling waren er 75 duizend meldingen.

De meldingen die na de jaarwisseling zijn binnengekomen gaan vooral over vuurwerkschade en achtergelaten vuurwerkafval, laat fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam, een van de initiatiefnemers van het meldpunt, donderdag weten. Ook wordt nog veel geklaagd over harde knallen.

Het meldpunt is nog tot vrijdag open. Daarna worden de meldingen opgenomen in een rapport dat aan het einde van de maand wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Heitinga blaast transfer naar West Ham af

John Heitinga maakt toch geen overstap van Everton naar West Ham United. De Premier League-clubs waren al akkoord over een transfer, maar de 30-jarige verdediger ziet een overgang naar de Londense club niet zitten. Heitinga zegt geen goed gevoel bij West Ham te hebben.

Bij Everton komt de Alphenaar dit seizoen slechts sporadisch in actie. Heitinga hoopt op meer speeltijd zodat hij nog in aanmerking komt voor een plek bij Oranje komende zomer op het WK.

Bertens in kwalificatie Sydney tegen zusje Tomic

Kiki Bertens is in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van Sydney gekoppeld aan Sara Tomic. Dat heeft de loting donderdag uitgewezen. De 15-jarige Australische is het jongere zusje van Bernard Tomic, de mondiale nummer 51 bij de mannen. Tomic is met een wildcard tot het kwalificatietoernooi toegelaten.

Afgelopen weekeinde slaagde Bertens er niet in het hoofdschema in Brisbane te bereiken. Ze verloor in de derde en laatste kwalificatieronde van Ashleigh Barty, net als Tomic een Australisch talent. Barty is echter twee jaar ouder.

Ik ben een dankbaar mens

Een Facebookvriendin schreef afgelopen maandag: ‘ Waarom wordt iedereen toch zo sentimenteel aan het eind van het jaar. Overmorgen gaat alles gewoon weer verder, toch?’ Deels ben ik het wel met haar eens. Inderdaad: de ene dag is het dinsdag en de volgende dag is het woensdag. Maar aan de andere kant, het is wel de overgang van het ene jaar naar het andere jaar. En ik vind het zelf wel prettig om zo’n ijkpunt te hebben. Wat is er in 2013 eigenlijk allemaal gebeurd?

[Upd] 'NL08INGB0000000555 te lang'

Goede doelen zijn bang dat ze minder inkomsten krijgen als de rekeningnummers straks worden vervangen door een Europees IBAN-nummer met achttien tekens. Mensen kunnen de lange cijferreeks niet onthouden, denken brancheorganisatie VFI en Giro 555. Dat schrijft het AD donderdag.

Zo'n vijftig goede doelen hebben nu een kort en soms mooi klinkend rekeningnummer. Giro 999 van stichting Vluchteling verandert op 1 februari echter in NL48 INGB 0000 0009 99.

De branchevereniging wil nu met banken afspraken maken om 'de schade tot een minimum te beperken', zegt directeur van VFI Gosse Bosma in de krant. De branche wil dat mensen die toch het korte rekeningnummer blijven gebruiken, op hun computer het juiste nummer te zien krijgen.

De Samenwerkende Hulporgansaties (SHO) achter Giro 555 hebben al twee jaar tevergeefs gelobbyd bij banken om hun verkorte rekeningnummer te behouden. "Giro 555 is een icoon", zegt een woordvoerder van de SHO in het AD. "Als het nummer in beeld komt, weet je dat er iets ergs aan de hand is en dat er actie nodig is."

Update, 13.00 uur
De SHO zijn op zoek naar een ezelsbruggetje waarmee mensen het nieuwe IBAN-nummer kunnen onthouden. Per 1 februari verandert giro 555 in NL08INGB0000000555. Wie ideeën over heeft kan dat laten weten via Facebook, Twitter of e-mail.

Giro 555 bestaat 25 jaar en heeft volgens de SHO een 'uitermate hoge naamsbekendheid' bij Nederlanders. Om te zorgen dat mensen weten waar ze geld naar moeten overmaken bij een ramp, roepen de SHO nu de hulp in van het publiek. De beste inzendingen krijgen een T-shirt van Giro 555.

Goede doelen zijn bang dat ze minder inkomsten krijgen als de rekeningnummers worden vervangen, schreef het AD donderdag al. De branche gaat met banken in gesprek om te kijken naar een oplossing.

Tommy Lee mag 'drumachtbaan' blijven gebruiken

Mötley Crüe-drummer Tommy Lee mag zijn 'drumachtbaan' blijven gebruiken. De rechter besloot dat de drummer het idee van de ronde stellage die Lee met drumstel en al ondersteboven kan laten draaien niet is gestolen, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 51-jarige Lee was voor de rechter gesleept door Howard Scott King. Deze ingenieur beweerde dat hij een eerste concept van de constructie, die in 2011 werd gebruikt tijdens Mötley Crües toer, al in 1991 aan de drummer had voorgelegd. King eiste een schadevergoeding.

De rechter oordeelde dat de claim van de ingenieur geen hout snijdt omdat hij nooit de exclusieve rechten van het concept in handen heeft gehad. Lee zou de 'drumachtbaan' zelf hebben bedacht.

Supermarkten vrezen meer geweld door alcoholwet

Supermarktmedewerkers maken zich zorgen over de nieuwe alcoholwet. Met name kassamedewerkers vrezen voor fysiek geweld rondom de verkoop van alcohol aan jongeren. Dat blijkt donderdag uit een onafhankelijk onderzoek dat CNV Dienstenbond heeft laten uitvoeren. Volgens de bond zijn het vaak de jonge caissières die de maatregel moeten handhaven.

Een op de vijf supermarktmedewerkers verwacht dat de wet leidt tot meer fysieke agressie. Meer dan de helft (55 procent) vreest dat het gevloek en gescheld gaat toenemen. Cao-onderhandelaar Fedde Monsma van CNV noemt de cijfers 'schokkend'.

"De druk om naar legitimatie te vragen wordt groter, maar de druk om te verkopen is vaak nog groter", zegt Monsma in een verklaring. "Klanten begrijpen niet waarom ze zich moeten legitimeren en willen vaak niet meewerken. Caissières zijn zelf vaak jongeren en krijgen dan allerlei verwensingen en bedreigingen naar hun hoofd."

In Nederlandse supermarkten werken meer dan 260 duizend mensen. Van hen is tachtig procent jonger dan 23 jaar. Zestien procent van hen geeft aan wekelijks of vaker te maken te hebben met incidenten bij de verkoop van alcohol. In 63 procent van de gevallen gaat het om vloeken of schelden tegen het kassapersoneel.

Monsma pleit voor een legitimatieplicht voor alle leeftijden en heeft werkgevers gevraagd ervoor te zorgen dat alle kassamedewerkers een veiligheidstraining hebben gehad als ze in dienst treden en dat ze zelf ten minste ook 18 jaar zijn als ze alcohol afrekenen met klanten. "Desnoods organiseren ze aparte alcoholkassa's waar alleen oudere en getrainde caissières kunnen werken."

Supermarktmedewerkers die te maken hebben met incidenten kunnen zich melden op het Meldpunt Alcohol en Agressie in Supers. De meldingen op ikwerkindesupermarkt.nl/meldpunt moeten de politiek en werkgevers overtuigen dat maatregelen niet op zich kunnen laten wachten.

Supermarkten mogen sinds 1 januari geen alcohol meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Politie zoekt getuigen brandstichtingen Veen

De politie zoekt contact met mensen die meer weten van de twee autobranden in Veen van woensdagavond. De voertuigen werden rond 20.30 uur in brand gestoken in het centrum van de Brabantse plaats, waar het al dagen onrustig is. Vijftien omstanders zagen de brand. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Vermoedelijk ging het woensdagavond om sloopauto's. Omdat ze in de buurt van woningen en gebouwen stonden bestond het risico dat de vlammen zou overslaan. Het vuur heeft een deel van het wegdek beschadigd en omwonenden hadden volgens de politie veel last van de rookontwikkeling.

Tijdens de jaarwisseling werd ook een auto in brand gestoken in Veen. Maandagavond ging het mis toen jongeren politieagenten en brandweerlieden belaagden, waarna honderd mensen werden gearresteerd.

Woensdagavond werden de eerste negen arrestanten op vrije voeten gesteld. Wat er met de andere oproerkraaiers gaat gebeuren moet donderdagmiddag duidelijk worden. De eventuele voorgeleidingen staan gepland voor vrijdag.

Polen zint op maatregelen tegen dronken rijden

De Poolse premier Donald Tusk heeft donderdag de ministers van justitie en binnenlandse zaken bij zich ontboden om te bespreken wat te doen valt tegen dronken rijden. Aanleiding is een ongeluk waarbij een zwaarbeschonken 26-jarige automobilist woensdag zes voetgangers doodreed in Kamien Pomorski, in het noorden van Polen.

Vorige maand reed een dronken vrouw met haar auto een voetgangerstunnel in in Warschau, overigens zonder dat daarbij slachtoffers vielen.

Volgens minister van binnenlandse zaken Bartlomiej Sienkiewicz denken Polen veel te licht over rijden onder invloed. Janusz Popiel, voorzitter van een vereniging van verkeersslachtoffers, vindt dat Poolse rechters veel te mild zijn voor drankrijders.

Wal-Mart haalt ezelvlees uit Chinese schappen

Supermarktketen Wal-Mart haalt ezelvleesproducten in China uit de schappen, nadat uit onderzoek was gebleken dat het vlees DNA bevat van andere dieren, waaronder van vossen. Dat meldde het bedrijf donderdag.

De Amerikaanse keten zal consumenten die het vlees hebben gekocht, hun geld teruggeven. In samenwerking met de Chinese Voedsel- en Warenautoriteit wordt de zaak verder onderzocht. Wal-Mart vreest dat het schandaal zijn reputatie in China, waar het bedrijf van plan is 110 vestigingen te openen, kan beschadigen.

De Chinese voedsel- en warenindustrie heeft een marktwaarde van circa 1 biljoen dollar (728 miljard euro) en zal naar verwachting verder groeien tot 1,5 biljoen dollar in 2016.

Ezelvlees is een populaire snack in bepaalde delen van China, maar is slechts een klein deel van de gehele vleesindustrie. In 2011 werden er 2,4 miljoen ezels geslacht voor de Chinese consumentenmarkt.

Wal-Mart is in het verleden vaker in opspraak gekomen in China door schandalen rondom zijn producten. Zo kreeg de keten in 2011 al een boete voor prijsmanipulaties en het verkopen van eendenvlees waarvan de houdbaarheidsdatum was overschreden.

Ook werd het bedrijf in datzelfde jaar beboet voor de verkoop van varkensvlees dat onterecht was bestempeld als biologisch vlees. Naar aanleiding van dit schandaal stapte de toenmalige topman van Wal-Mart China, Ed Chan, op.

Wal-Mart haalt ezelvlees uit Chinese schappen
Wal-Mart haalt ezelvlees uit Chinese schappen (Foto: ANP)

Alle passagiers van Zuidpoolschip gehaald

Alle 52 passagiers van het op Antarctica vastgevoren schip Akademik Sjokalskij zijn donderdagochted met een helikopter van boord gehaald en naar een Australische ijsbreker gevlogen. Met dat schip zullen ze naar Tasmanië varen, waar ze naar verwachting over ongeveer 2 weken zullen aankomen. Dat meldde The Guardian donderdag op basis van informatie van de Australische maritieme veiligheidsautoriteit.

Nadat de reddingsoperatie donderdagochtend vroeg nog was afgeblazen, landde even voor acht uur (Nederlandse tijd) een Chinese helikopter met reddingswerkers bij het schip. Een uur later werd de eerste groep van 12 passagiers naar de ijsbreker, de Aurora Australis, gebracht.

Alle passagiers van schip Antarctica gehaald
Alle passagiers van schip Antarctica gehaald (Foto: ANP)

Do schenkt leven aan zoon Jip

Do heeft woensdagnacht een zoon op de wereld gezet. Het jongetje heet Jip, meldt De Telegraaf donderdag. Het is het eerste kind voor Do en haar geliefde Marc Verschoor. Het management van de zangeres was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

De 32-jarige Do, die eigenlijk Dominique van Hulst heet, trouwde in 2007 met Verschoor. Drie jaar later scheidden de twee, maar vorig jaar bloeide de liefde weer op. In september maakte ze bekend dat ze een jongetje zou krijgen.

Jip en Janneke (bron: Flickr, foto: Simon Schoeters, licentie: CC-BY 2.0)
Zo, nu nog een zusje

Van Barneveld in Premier League Darts

Raymond van Barneveld heeft een wildcard ontvangen voor de Premier League Darts. Dat maakte de organisatie woensdagavond na de finale van het WK darts bekend. De kersverse wereldkampioen Michael van Gerwen was door zijn eerste plek op de wereldranglijst al zeker van een plek in het lucratieve toernooi.

De tegenstander van Van Gerwen in de WK-finale, Peter Wright, kreeg ook een uitnodiging. Naast Van Gerwen plaatsten Phil Taylor, Simon Whitlock en Adrian Lewis zich op basis van hun positie op de wereldranglijst rechtstreeks. De overige van in totaal zes wildcards gingen naar Dave Chisnall, Robert Thornton, Gary Anderson en Wes Newton. Van Barneveld en Anderson hebben hun wildcard aan Sky te danken. 

Negen van de top tien spelers op de wereldranglijst zijn aanwezig. De enige niet speler die niet in de top tien staat is Anderson. De opvallendste afwezige is James Wade. Wegens gezondsheidsredenen is besloten om Wade niet uit te nodigen.

In de Premier League Darts komen de tien beste darters van het moment in een competitievorm tegen elkaar uit. De eerste vier spelers plaatsen zich voor de play-offs in mei. Titelverdediger is Van Gerwen, die destijds van Phil Taylor won.

Vrouw Schumi 'probeert sterk te zijn'

Donderdagochtend gaf de woordvoerder van de in coma liggende Formule 1-legende Michael Schumacher aan dat er ten opzichte van eerdere dagen niets is veranderd. Dat meldt de Duitse site Focus, waar al sinds zondag een liveblog wordt bijgehouden.

De woordvoerder, Sabine Kehm geheten, stelt: "Michael wordt voortdurend in de gaten gehouden en zijn toestand was de hele nacht stabiel. Er is niets veranderd en het is te vroeg om verdere details te kunnen noemen."

Ondertussen heeft Schumi's vrouw Corinna het moeilijk. Sabine Kehm stelt dat Michaels echtgenote 'probeert om sterk te zijn voor Michael, hem te ondersteunen en negatieve gedachten te voorkomen.' Rond tien uur vanochtend zagen media de vrouw het ziekenhuis in Grenoble betreden, zoals elke ochtend sinds het ongeval.

Eenderde VS: evolutie is onzin

Uit een recent onderzoek blijkt dat 33% van de Amerikaanse bevolking van mening is dat evolutie een verzinsel is. Zij geloven dat de mens in huidige vorm de enige mens is die ooit op de aarde heeft rondgelopen. 60% van de Amerikanen gelooft dat 'mensen en andere dingen zijn geëvolueerd'.

Van de groep die wél in evolutie gelooft denkt opmerkelijk genoeg 24% dat er een opperwezen is die de evolutie heeft gestuurd om uiteindelijk de huidige mens te creëren. 
 


The Amazing Atheist is in ieder geval niet verbaasd

Mees Kees krijgt derde film

Een nieuwe Mees Kees-film draait naar verwachting vanaf kerst in de bioscopen. Dat heeft filmdistributeur Entertainment One Benelux woensdag bekendgemaakt. Mees Kees op de Planken wordt het derde deel in de filmreeks over meester Kees, gespeeld door Willem Voogd.

In Mees Kees op de Planken moet zijn klas een saai toneelstuk voorbereiden van directrice Dreus. Mees Kees bedenkt iets totaal anders, maar wanneer de directrice er achter komt dat hij alles op zijn kop heeft gezet lijkt het mis te gaan. Voogd keert terug in de titelrol, Sanne Wallis de Vries als directrice Dreus. De opnames gaan in de zomer van start.

De Mees Kees-films zijn gebaseerd op de kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave. De eerste verfilming verscheen in 2012. Het vervolg Mees Kees op Kamp is momenteel te zien in de bioscopen.


Mees Kees krijgt derde film (Foto: Novum)

Jennifer Lawrence brengt meeste geld in het laatje

Jennifer Lawrence heeft vorig jaar het meeste geld binnengehaald voor de filmindustrie. De 23-jarige actrice staat bovenaan de jaarlijkse top tien 'money making' filmsterren van uitgever Quigley Publishing Company. Ze was in 2013 te zien in The Hunger Games: Catching Fire en American Hustle, dat in Nederland volgende maand te zien is.

Sandra Bullock, die vorig jaar was te bewonderen in The Heat en Gravity, staat op plaats twee. Bradley Cooper completeert de top drie. Hij speelde in The Place Beyond the Pines, The Hangover Part III en American Hustle.

De lijst wordt al sinds 1932 samengesteld door Quigley Publishing Company, op basis van een peiling onder bioscoopeigenaren.


Jennifer Lawrence brengt meeste geld in het laatje (Foto: Novum)

'Accijnsverhoging nekt grenspomp'

De accijnsverhoging op autobrandstoffen per 1 januari is de nekslag voor een groot deel van de pomphouders in de grensstreek. Zij kunnen niet meer opboksen tegen hun concurrenten in Duitsland en België. Dat zeggen de brancheorganisaties Bovag en de Belangenvereniging Tankstations (BETA) donderdag.

"Je ziet nu al dat ongelofelijk veel mensen over de grens gaan tanken; dat worden er nog veel meer dan nu. En niet alleen particulieren, ook steeds meer transportbedrijven en zakelijke rijders", zegt Paul de Waal van de Bovag. Pomphouders aan de grens hebben volgens hem te maken met omzetdervingen van 20 tot 50 procent. De Bovag voorziet dat veel van de 800 tot 900 pomphouders aan de grensstreek failliet zullen gaan of ermee stoppen.

Edsko Schuitema van BETA beaamt dit en spreekt van een oneerlijke regeling, waardoor de betreffende pomphouders 'van hun brood worden beroofd'.

'Accijnsverhoging nekslag voor grenspomp'
'Accijnsverhoging nekt grenspomp' (Foto: ANP)

Eerste publiciteitsfoto Marvel's Guardians of the Galaxy

Marvel heeft een eerste officiële castfoto vrijgegeven van de nieuwste toevoeging aan hun Cinematic Universe: Guardians of the Galaxy.

De foto toont vijf van de nieuwe personages in een 'usual suspects'-stijl line-up. Te zien zijn Gamora (Zoë Saldana), Peter Quill (Chris Pratt), Rocket (met de stem van Bradley Cooper), Drax the Destroyer (Dave Bautista) en Groot (met de stem van Vin Diesel).

Guardians of the Galaxy line-up

De foto is gebaseerd op een concept-art poster die Marvel vrijgaf tijdens San Diego Comic-Con, afgelopen zomer. Beide foto's zijn klikbaar voor een vergroting.

Guardians of the Galaxy concept art

Guardians of the Galaxy vertelt over avonturier Peter Quill die na het stelen van een mysterieuze bol opgejaagd wordt door Ronan, een krachtige schurk met ambities die het hele universum bedreigen. Om Ronan te ontvluchten moet Quill een verbond sluiten met Rocket, Groot, Gamora en Drax.

De film wordt geregisseerd door James Gunn en is in de bioscopen te zien rond 1 augustus. Het is de tweede film die Marvel dit jaar uitbrengt, na de tweede Captain America-film.

Grondwet VS geldt niet voor tweederde bevolking

Voor ongeveer tweederde van de Amerikaanse populatie geldt de grondwet niet. Dit vanwege een omstreden wet die spionagepresident Obama enkele jaren geleden invoerde.

De grondwet biedt in een straal van 100 mijl van een grensgebied geen bescherming tegen het doorzoeken en in beslag nemen van onder meer laptops, tablets en smartphones, zonder dat hiervoor een geldige reden is. Dit alles onder de noemer 'grensbewaking'. Ook kun je zonder geldige reden worden aangehouden en gefouilleerd.

De regel geldt voor buitenlanders, maar ook voor Amerikaanse burgers. De American Civil Liberties Union (ACLU) biedt een interactieve kaart aan om te zien of je in een grondwetvrije zone woont. Ze stelt onder meer dat het steeds vaker voor komt dat de Amerikaanse Border Patrol checkpoints opstelt ver binnen de Amerikaanse grenzen en zo honderden automobilisten tot stoppen maant en auto's doorzoekt.

Op youtube duiken steeds meer filmpjes op over deze politiestaatpraktijken.

Britse media zien Van Gerwen als opvolger Taylor

Een wisseling van de wacht en het einde van een tijdperk. Zo noemt de Daily Mirror het winnen van het wereldkampioenschap darts door Michael van Gerwen. "Aan de kant opa, het jachtseizoen is geopend", refereert de Engelse krant aan het leeftijdsverschil van 29 jaar tussen zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor en diens opvolger Van Gerwen. De Brabander was in de finale met 7-4 te sterk voor Peter Wright.

Vorig jaar verloor Van Gerwen de finale van de 53-jarige Taylor, maar dit keer was de tweede ronde het eindpunt voor de titelhouder. "Van Gerwen was pas negen maanden oud toen Taylor in 1990 voor de eerste keer de trofee won, maar gezien de finale van woensdag is het de eerste van vele", schrijft de Daily Mirror.

The Daily Telegraph zag Mighty Mike 'zijn lotsbestemming vervullen' en is onder de indruk van zijn prestatie. "De kale, brutale Nederlander gooide in het begin met zo'n hoog tempo dat het erop leek dat hij thuis in Vlijmen nog urgente zaken te doen had. Al snel werd duidelijk dat de naam die in de trofee gegraveerd zou worden, de naam van Michael van Gerwen zou zijn."

Alle kranten waren het erover eens dat de eerste vier sets, die naar de 24-jarige Van Gerwen gingen, cruciaal waren voor de titel. "De Nederlander was simpelweg te sterk voor Peter Wright en pakte de controle in het begin van de wedstrijd', aldus de Daily Mail. "Het zag er nooit naar uit dat hij die vroege voorsprong uit handen ging geven."

N-VA: stuur illegalen naar Nederland

België moet plaatsen huren voor uitgeprocedeerde asielzoekers in een asielzoekerscentrum in Rotterdam. Daarvoor pleit Theo Francken, parlementslid van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). "Daar is maar een derde van de 650 plaatsen ingenomen, terwijl wij met vijfhonderd plaatsen te weinig ruimte hebben", zegt hij in de Belgische krant De Standaard.

Francken is teleurgesteld in de cijfers van het Belgische ministerie van binnenlandse zaken waaruit blijkt dat minder illegalen in gesloten centra terechtkomen. De nationalistische politicus wil dat staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) haar beleid aanscherpt. "Er zijn momenteel maar 2,7 uitwijzingen per dag, minder dan ooit."

De Block ziet niets in het voorstel om illegalen in Nederland vast te zetten. "Wij zijn dit zeker niet van plan", aldus de staatssecretaris in de krant. "Belgische ambtenaren kunnen niet zomaar op Nederlands grondgebied werken." Bovendien worden volgens De Block in Nederland minder illegalen teruggestuurd en zit deze groep langer in de centra dan in België. Francken wijst op Twitter op zijn beurt op de Nederlandse cellen die België al jaren in Tilburg huurt.

Samurai Warriors 4 definitief naar het westen

Samurai Warriors 4, dat in maart in Japan te koop is, komt definitief in het Engels naar het westen toe. Dat zegt Hisashi Koinuma, de producer van de serie bij uitgever Tecmo Koei. Wanneer de westerse versie komt is nog niet duidelijk, maar volgens Koinuma mogelijk al deze zomer.

Deze uitspraken doet de producer op Twitter in reactie op een smeekbede van een fan om een westerse versie van het spel. Tot op heden was er nog niets bekend over of het spel überhaupt wel buiten Japan zou worden uitgebracht.

Samurai Warriors 4 krijgt volgens berichten meer dan vijftig personages. Het krijgt ook, in tegenstelling tot eerdere spellen, twee story modes. De een draait om Yukimura Sanada en de ander speelt zich af rond zijn broer Nobuyuki Sanada.

Samurai Warriors 4 komt uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Winamp overgenomen door Belgische Radionomy

Muzieksoftwarebedrijf Winamp wordt door het Amerikaanse internetbedrijf AOL verkocht aan de Belgische onderneming Radionomy. Dat schrijft de Amerikaanse ict-nieuwssite Techcrunch donderdag. Winamps domeinnaam staat inmiddels al op naam van Radionomy. De overname wordt volgens Techcrunch vrijdag afgerond.

AOL wilde in december de stekker uit de ooit zo populaire mp3-software trekken, maar dat werd uitgesteld vanwege gesprekken over een overname. Het is Radionomy met de aankoop niet alleen om de mp3-software van Winamp te doen, maar vooral ook om Winamps webradioplatform Shoutcast. Daarmee kunnen mensen eigen online radiostations uitzenden. Radionomy biedt al een soortgelijke mogelijkheid. Shoutcast telt meer dan vijftigduizend stations, Radionomy heeft er momenteel ongeveer zesduizend.

Winamp startte in 1997 en had drie jaar later al meer dan 25 miljoen gebruikers. In populariteit werd Winamp later ingehaald door Apples iTunes en streamingdiensten als Spotify. Wat Radionomy voor Winamp betaalt en of het Brusselse bedrijf de software verder gaat ontwikkelen, is nog onduidelijk.

Blokker haalt gevaarlijke sleutelhanger terug

Dierensleutelhangers van Blokker zijn niet veilig. De winkelketen constateerde bij een controle dat het kettinkje los kan raken van de sleutelhanger. Het kettinkje kan worden ingeslikt, waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. Daarvoor waarschuwen Blokker en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag.

Consumenten die de sleutelhanger dieren met geluid in bezit hebben wordt verzocht het product onmiddellijk buiten bereik van kinderen onder de 3 jaar te houden. De sleutelhanger werd vanaf september in alle filialen verkocht. Consumenten die het product terugbrengen naar een Blokker-filiaal krijgen het aankoopbedrag terug. Blokker biedt excuses aan voor het ongemak.

Marvel-games verdwenen uit de digitale schappen

Een groot deel van de Marvel-games die zijn uitgebracht door Activision zijn spontaan verdwenen uit de digitale schappen. Geen van de games is nog terug te vinden op Steam, PlayStation Network en Xbox Live Marketplace.

Het gaat hierbij onder meer om de games Deadpool, Spider-Man: Edge of Time, X-Men: The Official Game, X-Men Destiny en X-Men Origins: Wolverine. Beide Transformers-spellen zijn opvallend genoeg nog wel te koop.

Uitgever Activision heeft inmiddels via Twitter en facebook bevestigd dat de games inderdaad niet meer verkrijgbaar zijn via de digitale kanalen. Over het waarom van deze verwijdering wordt echter niets gezegd. Het zou kunnen zijn dat er een gepland eind is gekomen aan de licentieovereenkomst. Het is dan alleen wel vreemd te noemen aangezien Deadpool in juni is uitgekomen en nu, een half jaar later, al niet meer te koop is.

Li op koers voor titelprolongatie in Shenzhen

Titelhoudster Na Li is moeizaam doorgedrongen tot de halve finale van het tennistoernooi in Shenzhen. De als eerste geplaatste Chinese kreeg voor eigen publiek met pijn en moeite de Roemeense Monica Niculescu op de knieën. Li zegevierde na bijna tweeënhalf uur in drie sets: 7-5, 4-6 en 6-4.

Ook Li's landgenote Shuai Peng (5) bereikte net als vorig jaar de laatste vier. Zij had weinig te stellen met de Slowaakse Jana Cepelova en won met 6-3 en 6-2.

[NBA] Pacers slikken zesde seizoensnederlaag

Indiana Pacers heeft in de NBA zijn zesde nederlaag van het seizoen geleden. De koploper van de Eastern Conference moest op bezoek bij Toronto Raptors met 95-82 het hoofd buigen. Demar DeRozan scoorde 26 punten, terwijl Kyle Lowry met dertien punten en veertien assists ook een flink aandeel had in de vierde zege op rij van de Raptors.

Roy Hibbert was met zestien punten het productiefst voor de Pacers, die een overwinningsreeks van vijf duels ten einde zagen komen. De ploeg blijft met 25 overwinningen in 31 duels wel aan kop. De lijstaanvoerder van het westen, Oklahoma City, noteerde overigens exact dezelfde cijfers.

Los Angeles Clippers bezorgde Charlotte Bobcats de vierde opeenvolgende nederlaag. De ploeg zegevierde voor eigen publiek met 112-85. Blake Griffin scoorde 31 punten en Jared Dudley twintig.

Alle uitslagen woensdag:

Thuis Uit Uitslag
Washington Wizards Dallas Mavericks 78 - 87
Toronto Raptors Indiana Pacers 95 - 82
Minnesota Timberwolves New Orleans Pelicans 124 - 112
Denver Nuggets Philadelphia 76ers 102 - 114
Los Angeles Clippers Charlotte Bobcats 112 - 85

Phantom Pain honderd keer groter dan Ground Zeroes

Als Hideo Kojima twittert gaat het meestal over wat hij heeft gegeten of welke film hij heeft gezien. Dit keer heeft de beste man echter wat nieuwe informatie vrijgegeven over de aankomende Metal Gear Solid V-games Ground Zeroes en The Phantom Pain.

Zo geeft Kojima aan dat de open wereld van The Phantom Pain honderd keer groter is dan die van Ground Zeroes. Aangezien hij eerder al eens heeft gezegd dat The Phantom Pain gigantisch groot wordt, hoeft deze uitspraak dus niet te betekenen dat Ground Zeroes geen fluit voorstelt.

Eerder was al bekendgemaakt dat Metal Gear Solid V: Ground Zeroes een tweeledig doel heeft. Het is allereerst een prequel voor Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Daarnaast dient het als tutorial voor het hoofdspel in dit tweeluik. De Metal Gear Solid-serie gaat namelijk weer helemaal terug naar een sneak/stealth-modus. 

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes staat gepland voor maart 2014 op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Het is wel bekend dat Metal Gear Solid V: The Phantom Pain op dezelfde platformen uitkomt, alleen nog niet wanneer dit gebeurt.

Krajicek naar laatste vier in dubbelspel Auckland

Michaëlla Krajicek heeft bij het WTA-toernooi van Auckland de halve finale in het dubbelspel bereikt. Samen met haar Tsjechische partner Lucie Hradecka won ze van het Belgisch-Servische duo Kirsten Flipkens en Ana Ivanovic. De wedstrijd werd beslist in een supertiebreak: 3-6, 6-4 en 10-3.

Flipkens en Ivanovic waren wel succesvol in het enkelspel. Beide speelsters waren in de kwartfinale in twee sets te sterk voor een Japanse. Flipkens (3) won met 6-4 en 7-5 van Sachie Ishizu, terwijl Ivanovic (2) Kurumi Nara naar huis stuurde: 6-2 en 6-3. De Amerikaanse Venus Williams en haar landgenote Jamie Hampton (5) zijn de andere halvefinalisten op het Nieuw-Zeelandse hardcourt.

Williams en Sharapova verder in Brisbane

Serena Williams en Maria Sharapova hebben de halve finale van het tennistoernooi in Brisbane bereikt. Titelhoudster Williams (1) had iets meer dan een uur nodig om Dominika Cibulkova uit Slowakije met tweemaal 6-3 te verslaan. De als derde geplaatste Sharapova kende aanmerkelijk meer moeite met Kaia Kanepi en kreeg de Estse pas na twee uur op de knieën: 4-6, 6-3 en 6-2.

Bij de laatste vier mag Sharapova proberen Williams voor het eerst sinds 2004 te verslaan. De laatste dertien ontmoetingen werden allemaal gewonnen door de Amerikaanse. Sharapova maakt in Brisbane haar rentree na vier maanden blessureleed.

Opnieuw sterke groei voor Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie maakte in december de hardste groei door sinds april 2011. De inkoopmanagersindex (PMI) kwam in de laatste maand van het jaar uit op 57,0. Dat heeft inkoopmanagersvereniging NEVI donderdag bekendgemaakt.

In november stond de index van NEVI ook al hoog, op 56,8. In juli kwam de index voor het eerst boven de vijftig uit. Dat is de grens tussen groei en krimp.

De groei van de industrie is volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven niet alleen te wijten aan de sterke exportcijfers aan het einde van het jaar. Inkoopmanagers verwachten ook een aantrekkende binnenlandse vraag. Volgens de hoogleraar wordt de groei zelfs nog beperkt doordat leveranciers de vraag naar grondstoffen en onderdelen niet aankunnen. Hierdoor stegen de inkoopprijzen ook flink.

In december groeide het aantal nieuwe orders naar het hoogste niveau in 32 maanden. De toename van de export was sinds februari 2011 niet zo hoog. De productie steeg mee, maar niet genoeg om het aantal nieuwe orders bij te houden. Hierdoor daalde de voorraad aan producten.

Eerste supersnelrechtzittingen vrijdag

De eerste mensen die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling hoeven zich pas vrijdag voor de supersnelrechter te verantwoorden. In Rotterdam zouden donderdag al zaken behandeld worden, maar dat wordt vrijdag omdat justitie dan meer tijd heeft om de zittingen voor te bereiden. Ook kunnen alle zaken dan op dezelfde dag worden behandeld.

Vrijdag worden supersnelrechtzittingen gehouden in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Zeker vijftien mensen moeten zich verantwoorden voor hun gedrag tijdens oud en nieuw. Ze staan terecht voor onder meer vernieling, mishandeling of geweld tegen hulpverleners.

Het aantal zaken dat via supersnelrecht wordt afgedaan kan nog oplopen omdat justitie nog niet alle zaken heeft beoordeeld. Alleen eenvoudige kwesties waar geen verder onderzoek voor nodig is kunnen via supersnelrecht worden afgedaan.

De politie heeft in totaal 615 mensen bij justitie aangeleverd voor een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling. Een deel van de zaken heeft justitie afgedaan met een boete of taakstraf. Tientallen anderen moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. Hun zaken komen niet in aanmerking voor supersnelrecht.

De Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten liet zich woensdag in Trouw kritisch uit over supersnelrecht. Volgens bestuurders Bart Nooitgedacht en Geert-Jan van Oosten verdwijnt de nuance door de snelle rechtszaken en is er te weinig tijd voor onderzoek.

Ook korpschef Gerard Bouman had commentaar. Hij zei op oudejaarsdag dat rechters strenger moeten straffen bij geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Justitie eist wel veel zwaarder, maar de rechters gingen daar bij voorgaande jaarwisselingen vaak niet in mee.

Japan redt Chinees bij betwiste eilandjes

De Japanse kustwacht heeft een Chinese man gered die in zee was beland bij een poging met een heteluchtballon naar enkele door Japan en China betwiste eilandjes te varen.

De 35-jarig Xu Shuajian kreeg dicht bij de eilandjes, die door Japan Senkaku en China Diayou worden genoemd, met turbulentie te maken en belandde in de golven. Na te zijn gewaarschuwd door Taiwan spotte een helikopter van de Japanse kustwacht de ongelukkige Chinees op ongeveer twintig kilometer van de eilanden. Xu werd met een boot opgepikt en later overgedragen aan een Chinees patrouillevaartuig, liet de kustwacht weten.

De eilanden vormen al jaren een twistappel tussen China en Japan en nationalisten uit China, Taiwan en Hong Kong doen geregeld pogingen er naar toe te varen.

'Warframe naar Xbox One'

Het lijkt erop dat het gratis online spel Warframe, dat pas nog de stap van pc naar PlayStation 4 maakte, ook richting Xbox One komt. De classificatiepagina op de PEGI-website heeft sinds kort Xbox One als platform toegevoegd.

Microsoft zelf heeft nog niets bekendgemaakt en ontwikkelaar Digital Extremes heeft gezegd dat er 'op dit moment niets te melden is'. Het wordt dus wachten op of de aankondiging van Digital Extremes dat het gaat gebeuren, of van PEGI dat er een foutje is gemaakt.

Doodgeschoten man was ggz-directeur

De man die op nieuwjaarsdag in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs is doodgeschoten, was directeur bij een ggz-instelling die actief is in en rond Amsterdam. Dat schrijft het AD donderdag. Hij werd woensdagavond van dichtbij doodgeschoten toen hij zijn honden aan het uitlaten was. De dader is voortvluchtig.

De 44-jarige man werkte volgens de krant als directeur personeelszaken voor GGZ InGeest en woonde in Berkel en Rodenrijs. Een familielid spreekt in de krant van een aanslag en zegt dat het slachtoffer niets te maken had met het criminele circuit.

'Mr. Freeze-DLC voor Arkham Origins'

Afgelopen week gooide Warner Bros. nog een teaser de ether in over een Arkham Origins-aankondiging op 31 december. Inmiddels is er aangekondigd dat er 'ergens in 2014' een story-DLC wordt uitgebracht voor Batman: Arkham Origins.

Wat de inhoud van de DLC wordt is nog niet bekendgemaakt. In plaats hiervan heeft het Batman-team bij Warner een nieuwe teaser uitgebracht. Deze bestaat uit een awardbeeldje welke helemaal ingevroren zit. Dit doet wel heel sterk vermoeden dat de verhaallijn in de DLC rond Mr. Freeze speelt.

Vrijgelaten verdachten Veen willen schadevergoeding

De advocaat van vier minderjarigen die maandagnacht in Veen zijn opgepakt voor openbare geweldpleging wil een schadevergoeding voor zijn cliënten. De jongeren zijn woensdag vrijgelaten en hebben volgens raadsman Karsten Verkaart onterecht vastgezeten, meldt Omroep Brabant donderdag.

De vier waren volgens Verkaart op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ze zeggen geen geweld te hebben gebruikt. De politie heeft 'zeer onrechtmatig' opgetreden door iedereen op te pakken die in de buurt was, vindt de advocaat. "Iedereen die daar was in of op die paar vierkante meter, heeft simpelweg pech gehad en werd opgepakt."

De politie pakte in de nacht van maandag op dinsdag in de Noord-Brabantse plaats honderd mensen op toen een groep zich tegen de brandweer en politie had gekeerd bij een autobrand. Ze brachten de jaarwisseling door in de cel. Negen arrestanten werden op nieuwjaarsdag vrijgelaten, onder wie de vier die nu een schadevergoeding willen.

'Aanslag op toeristen in Kenia'

Bij de explosie van een handgranaat in een Keniaans toeristenoord ten zuiden van Mombasa zijn zeker tien mensen gewond geraakt, meldt de BBC donderdag. De Britse omroep baseert zich op berichten van lokale media, die de politie opvoeren als bron.

De granaat werd woensdagnacht bij een bar in Diani naar binnen gegooid. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht en zouden in stabiele toestand verkeren.

Het is niet bekend wie achter de aanslag zit. Eerder was de Keniaanse toeristensector doelwit van de extremistische Somalische moslimorganisatie Al-Shabab.

Reddingsactie onderzoeksschip Antarctica begonnen

In Antarctica is donderdag een operatie begonnen om passagiers van een onderzoeksschip te halen dat al ruim een week vastzit in het ijs. Dat heeft een woordvoerder van de expeditie meegedeeld.

Een helikopter van een Chinese ijsbreker is naast de Akademik Sjokalski geland. De bedoeling is dat 52 toeristen en onderzoekers in groepen worden opgehaald. Expeditieleider Chris Turney zette een video van de aankomst van de helikopter bij het onderzoeksschip op zijn Twitterpagina.

De Akademik Sjokalski zit sinds kerstavond vast in het ijs. Het schip loopt geen gevaar te zinken en er zou nog altijd voldoende proviand aan boord zijn.

Advocaten geen fan van supersnelrecht

Bij supersnelrecht verdwijnt de nuance en daarom is het niet altijd goed om mensen die tijdens de jaarwisseling geweld gebruiken meteen te bestraffen. Dat zeggen strafrechtadvocaten donderdag in Trouw.

Volgens raadslieden Bart Nooitgedacht en Geert-Jan van Oosten, bestuurders van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, is er bij supersnelrecht bijvoorbeeld te weinig tijd voor zorgvuldige rechtsbijstand en onderzoek. Er zijn wel zaken die via supersnelrecht kunnen worden afgedaan, maar dat gehamer op strenger en sneller straffen is 'stevige taal voor de bühne', zeggen de strafpleiters.

Bij rechtspraak moet goed gekeken worden naar de achtergrond van de verdachte en de context van de overtreding, zeggen de advocaten. "Misschien is zo iemand in het dagelijks leven een doodnormale burger met een keurige baan. Dan is hij juist gebaat bij een passende straf", aldus Van Oosten in de krant. "Typisch iets waar onderzoek voor nodig is."

Bovendien is het vaak verstandig een zaak tot rust te laten komen, zegt Van Oosten. "En niet direct met de verdachte te gaan praten terwijl die nog stijf staat van de adrenaline."

De Haagse advocaat Eric Deen zegt genoeg voorbeelden te kennen van onzorgvuldige snelrechtzaken. Die waren volgens hem met meer tijd anders gelopen. Volgens Deen is het bovendien niet noodzakelijk de stapel strafdossiers van oud en nieuw weg te werken via supersnelrecht.

OM vreest vuurwerk-terreuraanslag

In de Europese richtlijnen voor vuurwerk zitten weeffouten. Dat stelt het Openbaar Ministerie in een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie, die in handen is van tv-programma Brandpunt Reporter. De tekortkomingen in de richtlijnen moeten worden aangepakt, schrijft het college van procureurs-generaal.

"Dit is niet alleen in het belang van de lokale veiligheid, maar ook van terrorismebestrijding", staat te lezen in de brief. Door een Europese verordening is de controle op de invoer van vuurwerk verminderd en worden aan handelaren in EU-landen niet dezelfde eisen gesteld.

"Heel veel mensen kunnen zich uitgeven voor iemand met gespecialiseerde kennis", zegt een voormalig milieuofficier van justitie in Brandpunt. "Niemand kan vaststellen of dat allemaal deugt." Hij waarschuwt voor aanslagen die met vuurwerk kunnen worden gepleegd.

FOK! wat een weer...Wisselvallig

Welkom in 2014! Als eerste wil ik jullie een heel gelukkig nieuwjaar toewensen. Ik wens iedereen veel geluk, gezondheid en voorspoed toe het komende jaar. Natuurlijk hoop ik uiteraard ook op een heel interessant weerjaar. We maken er gewoon weer wat van!

Dan gaan we maar eens even kijken wat het weer gaat doen. Onze atmosfeer trekt zich natuurlijk niks aan van jaarwisselingen, en dus gaan we voorlopig nog op dezelfde voet verder als waar we gebleven waren: zacht en wisselvallig.

Ik was in Weesp tijdens de jaarwisseling en het regende toen behoorlijk. Op de eerste dag van het nieuwe jaar was het overwegend bewolkt, maar in het noordoosten kwamen er nog brede opklaringen voor. Aan het einde van de dag begon het wederom licht te regenen.

Vandaag begint de dag overwegend bewolkt met af en toe regen. In de loop van de dag klaart het echter wat op, maar dan volgen er nog wel enkele buien. Droog verloopt deze dag dus niet. De maxima liggen rond de 10 graden en dat is weer bijzonder zacht. De wind draait naar zuidwest en is matig tot vrij krachtig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Wanql
Qltel maakte het afgelopen weekend een mooie wandeling door de bossen.

 Wandelingql
We bevinden ons in het oosten van de Ardennen.

Wanqltel

Wanql
Prachtig verslag, qltel!

Tweeling geboren in 2013 en 2014

In Canada is precies tijdens de jaarwisseling een tweeling geboren. Hoewel de meisjes slechts 8 minuten na elkaar ter wereld kwamen, zijn ze niet in hetzelfde jaar jarig. Het ene meisje werd een paar minuten voor middernacht geboren op oudjaarsavond 2013, terwijl haar zusje een halve minuut na middernacht het levenslicht zag op nieuwjaarsdag 2014.

Gabriela en Sophia, die eigenlijk pas half januari geboren zouden moeten worden, maken het goed. Een van de twee meisjes mag zich de eerste Canadese baby van 2014 noemen.

Tweeling geboren in 2013 en 2014
Tweeling geboren in 2013 en 2014 (Foto: ANP)

[KPV] 2 januari, dag 11

We begonnen met een EA-pakket en gelukkig eindigen we niet met een EA-pakket. Want we gaan gewoon door tot en met aanstaande zondag! Maar vandaag, nogmaals onderstaande EA-pakket te winnen!

- SimCity Mousepad
- EA drinkbeker
- Soundtrack van Dante's Inferno
- Sleutelhanger van Battlefield: Bad Company
- Medal of Honor Warfighter t-shirt, bruin, maat medium. 

Wil jij kans maken op dit prijzenpakket? Klik dan hier en beantwoord de vraag met het goede antwoord!

Meedoen kan alleen vandaag! De winnaar wordt in een nieuwsbericht op de gamessite bekendgemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.