Nederlandse marechaussees weg uit Malakal

anoniem_22072019025900

De twee Nederlandse marechaussees die de VN-basis in de Zuid-Sudanese stad Malakal niet konden verlaten, zijn nu toch per vliegtuig vertrokken. De twee verblijven nu tijdelijk in de hoofdstad Juba. Daar is het volgens het ministerie van Defensie 'redelijk rustig'.

Wachtmeester Nicole van Leeuwen en adjudant Dirk Jan Leurink waren sinds medio november gestationeerd in Malakal om politieagenten op te leiden. Daarvoor is het nu te gevaarlijk. De twee verbleven op een VN-basis met twaalfduizend vluchtelingen. In heel Zuid-Sudan zijn ongeveer 75 duizend mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld.

Namens de marechaussee zijn veertien mensen op verschillende locaties in Zuid-Sudan werkzaam. Zij worden bijgestaan door vier mensen van de politie. Naast Van Leeuwen en Reurink kunnen ook twee marechaussees in de stad Melut hun gebruikelijke werkzaamheden niet uitvoeren omdat het daar onrustig is. De anderen blijven gewoon doorgaan met hun taak, meldt het departement donderdag.

Zuid-Sudan wordt sinds 15 december door onrust geteisterd. Gevechten tussen leden van de presidentiële garde ontketenden toen bloedig geweld tussen verschillende etnische groepen in heel het land, dat pas sinds kort onafhankelijk is.