Van Aartsen: korter vuurwerk afsteken

De Haagse burgemeester Jozias van Aarsten (VVD) wil dat de verkooptijden en de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken worden verkort. Ook moeten de boetes voor illegaal vuurwerk worden verhoogd. Dat zei Van Aartsen donderdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

In Den Haag was er volgens Van Aartsen nog te veel onrust. Daarbij wordt de laatste jaren steeds meer illegaal, zwaar en gevaarlijk vuurwerk afgestoken. Daarom moet de landelijke politiek volgens hem maatregelen nemen.

De burgemeester stelde verder voor tijdens de komende jaarwisseling vuurwerk af te steken boven de Hofvijver. Dat zou dan in de plaats moeten komen van het traditionele nieuwjaarsfeest in het atrium van het stadhuis. "Dit was de vijfde keer dat we een nieuwjaarsfeest organiseerden. Het nieuwjaarsfeest is het feest van de vrijwilligers. In het atrium mogen maximaal 1800 mensen. Waarom niet iets organiseren waar nog meer Hagenaars van kunnen genieten?"

Met een vuurwerkshow boven de Hofvijver zou Den Haag een oude traditie in ere herstellen. De Hofvijver is in vroeger eeuwen vaak het toneel geweest van grote vuurwerken. Van Aartsen benadrukt dat het stadsbestuur nog wel een besluit moet nemen over een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling.