Kleine 300 wietkwekerijen leeggehaald in Noord-Nederland

De politie in Noord-Nederland heeft in 2013 een kleine 300 hennepkwekerijen opgerold, bijna twee keer zo veel als het jaar daarvoor. Voor een bedrag van 6 miljoen euro aan planten en apparatuur werd vernietigd. Dat meldde de politie donderdag.

1,5 jaar geleden werd binnen de noordelijke politie een gespecialiseerd hennepteam geformeerd. Onder anderen oud-burgemeester van Groningen en voormalig korpsbeheerder Peter Rehwinkel vreesde indertijd 'Brabantse toestanden' als niet werd ingegrepen. Volgens hem was het landelijk gebied in Groningen, Drenthe en Friesland heel aantrekkelijk voor de illegale hennepteelt. "De vorming van het bovenregionale team werpt zijn vruchten af", zei een woordvoerder van de politie donderdag.

Twee derde van het aantal opgerolde kwekerijen was relatief klein, tot een paar honderd planten. Maar opvallend is dat ook deze 'thuiskwekers' steeds professionelere apparatuur gebruiken, aldus de woordvoerder. "Een kleine en niet opvallende kwekerij kan een leuke zakcent opleveren, is kennelijk de gedachtegang."

In totaal werden in de drie provincies zo'n 90.000 planten en stekken vernietigd, met een gezamenlijke straatwaarde van ruim 17 miljoen euro.