Olympiërs officieel overgedragen aan NOC*NSF

De sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Sochi zijn donderdag officieel overgedragen aan NOC*NSF. Dat gebeurde in Arnhem op sportcentrum Papendal.

Nederland stuurt zeven paralympiërs en meer dan veertig olympiërs naar Sochi. Nog nooit eerder nam zo'n grote olympische en paralympische ploeg deel aan de Winterspelen. De precieze grootte van de ploeg is nog niet helemaal bekend. Er kunnen zich nog sporters plaatsen.

Maurits Hendriks drukte de olympiërs op het hart om zich in aanloop naar de Olympische Spelen niet gek te laten maken. "De wedstrijd begint nu pas", benadrukte de chef de mission. "Maar blijf doen wat je deed, daardoor ben je nu zo ver gekomen. Houd je kop erbij, laat je inspireren door de ringen en ga voor je beste prestatie ooit."

De teamoverdracht is de symbolische overgang van de sporters van de sportbonden naar het gezamenlijke olympische team. De Olympische Spelen vinden plaats van 7 tot en met 23 februari. De Paralympics beginnen precies een maand later en duren tot en met 16 maart.

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen stond tijdens de ceremonie stil bij het onverwachte overlijden van Sjoerd Huisman. De marathonschaatser overleed maandag op 27-jarige leeftijd aan een hartstilstand.