Commissaris wil minstens miljard voor aardgasgebied

anoniem_22072019025900

De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg vindt dat er minstens een miljard euro naar het aardgasgebied in Noordoost-Groningen moet gaan om de problemen op het gebied van werkgelegenheid en aardbevingen op te lossen. Dat zei hij donderdag in een interview met Radio 1.

Volgens Van den Berg zijn de winning van aardgas en de daaruit voortvloeiende problemen een zaak van nationaal belang. "Nederland moet beseffen dat er in Noordoost-Groningen iets aan de hand is wat een antwoord nodig heeft. En dat het niet eventjes opzij geschoven kan worden."

Volgens de commissaris profiteert heel het land van de gaswinning in Groningen en is het juist daarom hard nodig dat er zaken gedaan worden met het gebied. "Anders komen de mensen hier, maar ook de winning van het gas, echt in de problemen. Er moeten maatregelen worden genomen die werken."

Van den Berg vindt een miljard een uiterst bescheiden bedrag voor het gebied dat al zo lang met tegenslagen te maken heeft. "Men heeft berekend dat nog voor 150 miljard aan gas gewonnen kan worden. Wanneer een procent daarvan wordt gestoken in de werkgelegenheid en beschadigde gebouwen, lijkt me dat een redelijker bedrag. Er moet royaal en op een verstandige manier opnieuw begonnen worden met dit gebied."

De commissaris is van mening dat er tot nu toe geen goed antwoord is gekomen uit Den Haag, maar dat dit wel snel nodig is. "Anders ebt het vertrouwen weg. Je voelt dat de stemming bitterder wordt. Minister Kamp moet snel over de brug komen met een goed plan en serieus met ons in gesprek gaan. Ik denk dat we de komende weken zaken moeten doen met elkaar."