Blatter wil amateurtheater van veld weren

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil het veinzen van blessures ontmoedigen. De Zwitser vindt dat spelers pas weer het veld in mogen komen als hun team effect van hun afwezigheid heeft gemerkt. Dat schrijft hij in een column in het vrijdag te verschijnen online tijdschrift van de FIFA.

Onder de kop 'Stop het amateurtheater' trekt Blatter van leer tegen spelers die tijd rekken door na ieder botsinkje over de grond te rollen. Blatter stelt het 'bijzonder irritant' te vinden als 'de ogenschijnlijk halfdode speler plotseling weer tot leven komt als hij buiten de lijnen is'.

Als scheidsrechters spelers langer aan de kant laten wachten komt dat in de praktijk neer op een tijdstraf, beseft Blatter. "Dat zou acteurs kunnen bewegen zich te bedenken." Hoe lang de arbiter moet wachten zegt de FIFA-preses niet.

Volgens Blatter zijn schwalbes en geveinsde blessures 'een normaal en geaccepteerd onderdeel van het voetbal geworden'. "Stoppen met dit soort vals spelen is een kwestie van respect tegenover tegenstanders en fans", vindt hij. "Uiteindelijk is het ook een kwestie van zelfrespect als een professional en een rolmodel."