FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 november 2013

[Seria A] Torino snoept AS Roma eerste punten af

AS Roma heeft op de elfde speeldag in de Serie A voor het eerst puntenverlies geleden. Een doelpunt van Kevin Strootman bleek niet voldoende om Torino te verslaan: 1-1. Roma vestigde eerder deze week een record door als eerste Italiaanse club ooit de eerste tien competitieduels te winnen.

Roma leek zondagavond zelfs op weg naar een nieuwe mijlpaal toen Strootman zijn club in de 28e minuut op voorsprong zette. Door de tegentreffer van Alessio Cerci (63e) blijft het record van Tottenham Hotspur, dat in het seizoen 1960-1961 als enige club in een van de vijf grote Europese competities met elf opeenvolgende zeges aan het seizoen begon, in de boeken staan.

Roma blijft met 31 punten uit elf duels en een prima doelsaldo (25-2) de ranglijst aanvoeren. Napoli en Juventus volgen op drie punten. De achterstand van Internazionale en Hellas Verona bedraagt al negen punten.

Toetanchamons dood opgelost

Het heeft eventjes geduurd, maar de dood van een jonge koning in een ver verleden lijkt te zijn opgelost. Een combinatie van moderne forensische wetenschap en een beetje geluk onthult eindelijk wat er is gebeurd met de beroemdste Farao van deze tijd: Toetanchamon.

Het jochie stierf na een regeringsperiode van negen jaar op 19-jarige leeftijd, 1323 jaar voordat er een ander jongetje in een stal te Bethlehem geboren werd. De ontdekkers van zijn graf, archeologen en wetenschappers onder leiding van meneer Howard Carter hadden eerder al verondersteld dat het lichaam verbrand zou zijn. Normaal gesproken is dat natuurlijk een vreemde gang van zaken voor een mummie. Voor zover bekend gebeurt dat nooit in Beverwijk. Een andere veronderstelling zou zijn dat de jonge heerser gestorven is aan een ontsteking aan zijn knie, in combinatie met malaria.

Nieuwe inzichten van het Egypt Exploration Society leren dat het balsemen en het mummificeren prutswerk geweest is. Na de begrafenis hebben de balsemoliën, het linnen en zuurstof er waarschijnlijk voor gezorgd dat het lichaam spontaan ontbrandde. Van binnenuit dus. Koning Toet werd letterlijk gekookt.

Aan de hand van botbreuken en het feit dat het hart ontbreekt durven de onderzoekers de conclusie te trekken dat de Farao door een ongeluk met een strijdwagen om het leven is gekomen. Het lijkt erop dat de godkoning op zijn knieën zat, toen in volle vaart een tegenligger over hem heen denderde. De verwondingen komen overeen met soortgelijke auto-ongelukken. Z’n ribben en bekken werden verbrijzeld en zijn hart werd verpletterd. Ook een reïncarnatie van Horus overleeft zoiets niet.

De vaklui verantwoordelijk voor het balsemen waren zoiets niet gewend. Normaal gesproken kregen zij een lichaam uit een stuk dat meestal nog gaaf was. Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat deze uitzonderlijke situatie voor uitzonderlijk slecht balsemwerk gezorgd heeft.

Dodenmasker van farao Toetanchamon
Dodenmasker van farao Toetanchamon

Blessure kost Sneijder mogelijk duels Oranje

Wesley Sneijder lijkt een streep te kunnen zetten door de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal tegen Japan en Colombia. De middenvelder van Galatasaray kampt met een hamstringblessure en staat volgens Turkse media vijftien tot twintig dagen aan de kant. Hij mist in ieder geval de Champions Leaguewedstrijd die Galatasaray dinsdag speelt tegen FC Kopenhagen.

Sneijder had een dag eerder juist goed nieuws te horen gekregen. De rugblessure die hem vrijdag in de wedstrijd tegen Konyaspor dwong al na negen minuten het veld te verlaten, bleek na medisch onderzoek mee te vallen. Nu houdt een hamstringblessure hem echter alsnog aan de kant.

Sneijder heeft nog geen definitieve uitnodiging voor de komende interlands van Oranje op 16 en 19 november op zak. Wel is hij opgenomen in de voorlopige selectie.

Andere locatie voor proces Morsi

Het proces tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is verplaatst. Het proces, dat maandag begint, wordt gehouden in een zwaarbewaakte politieacademie in het oosten van Caïro. Daar vindt ook het proces tegen ex-president Hosni Mubarak plaats. De verandering van locatie werd zondag op een chaotisch verlopen persconferentie bekendgemaakt door een rechter van het hof van beroep. De autoriteiten houden rekening met massademonstraties van Morsi-aanhangers, waartoe diens Moslimbroederschap heeft opgeroepen.

De rechtszaak tegen Morsi zou in eerste instantie in een andere politieacademie, in het zuiden van de Egyptische hoofdstad, plaatsvinden. De vrees bestaat dat het proces tot nieuwe geweldsuitbarstingen zal leiden tussen aanhangers van Morsi enerzijds en Morsi-tegenstanders en politie en leger anderzijds. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schreef zaterdag in een rapport dat sinds Morsi op 3 juli werd afgezet door het leger dertienhonderd mensen om het leven zijn gekomen.

Een bron bij het ministerie van binnenlandse zaken zei dat er geruchten gaan dat Morsi-aanhangers zelfmoordaanslagen in voorbereiding hebben, als ook moordaanslagen op religieuze leiders en aanvallen op gebouwen van het leger. "We verwachten een soort hysterie en rellen zodra Morsi bij de rechtbank komt opdagen", zei de bron. Onder de aanhang van Morsi zijn mensen die bang zijn dat de huidige machthebbers van eventuele ongeregeldheden gebruik zullen maken om Morsi te vermoorden.

Morsi is aangeklaagd voor het aanzetten tot moord en geweld. Zijn aanhangers gingen vrijdag al de straat op om te protesteren tegen de vervolging van hun president. Ze hebben gezworen door te gaan met demonstreren.

Morsi's familie heeft laten weten zijn proces niet te zullen bijwonen. Osama Morsi, een van de zoons van de afgezette president, zei dat de familie de legitimiteit van het proces niet erkent.

De autoriteiten gaan zo'n twintigduizend agenten en militairen inzetten om de veiligheid te waarborgen tijdens het proces. Een bron bij het ministerie van binnenlandse zaken zei dat mensen die proberen door het kordon te breken om in de rechtszaal te komen 'hard worden aangepakt'. De uitspraak is een duidelijke waarschuwing aan het adres van Morsi's aanhangers.

Rasmussen: Hele Raboploeg gebruikte doping in Tour 2007

In een interview op de Deense televisie heeft Michael Rasmussen gezegd dat de hele ploeg van Rabobank doping heeft gebruikt in de Tour de France van 2007. In diezelfde Tour werd Rasmussen na de zestiende etappe uit de Tour gehaald omdat hij gelogen zou hebben over zijn verblijfplaatsen vooraf aan de Tour.

De Raboploeg bestond in 2007 naast Rasmussen uit Denis Menchov, Michael Boogerd, Bram de Groot, Thomas Dekker, Juan Antonio Flecha, Óscar Freire, Grischa Niermann en Pieter Weening. Boogerd, Dekker en Niermann hebben al bekend dat ze gebruikt hebben, maar de rest van het team nog niet. Rasmussen won in 2007 twee etappes en reed in de gele trui op het moment dat de leiding van Rabobank hem uit de Tour haalde en op staande voet ontsloeg.

Jordaanse koning bepleit gestage hervormingen

Koning Abdullah II van Jordanië heeft bij de opening van het parlement zondag toegezegd hervormingen door te voeren. De koning sprak in dit verband van een 'witte revolutie'. Hij bedoelde daarmee te zeggen dat hij aanstuurt op vreedzame veranderingen en niet op de sociale onrust waarmee de zogeheten Arabische Lente gepaard is gegaan, zeiden ingewijden.

De koning stelde dat Jordanië door moet gaan een regionaal hervormingsmodel te ontwikkelen, een model dat van eigen hand is en waarin duidelijk is vastgelegd welke doelstellingen in welk stadium van de ontwikkeling bereikt moeten worden.

12 Years a Slave favoriet op Amsterdam Film Week

Het slavendrama 12 Years a Slave van de Britse regisseur Steve McQueen heeft zondagavond de Adam, de publieksprijs van de Amsterdam Film Week, gewonnen. De regisseur was zelf in Tuschinski aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Het publiek kon gedurende het hele festival elke bezochte film een cijfer geven van 1 tot 5. Het totaal werd gedeeld door het aantal bezoekers. De film met Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender in de hoofdrollen scoorde ruim 3,9.

De winst van 12 Years a Slave is nauwelijks verrassend te noemen. De film opende maandagavond in aanwezigheid van McQueen het festival en stond de hele week eigenlijk onaantastbaar bovenaan.

12 Years a Slave is gebaseerd op de memoires van Solomon Northup uit 1853 en gaat over een vrije zwarte Amerikaan die wordt ontvoerd en als slaaf verkocht. Uiteindelijk belandt hij bij een drankzuchtige eigenaar van een katoenplantage, de rol van Fassbender, waar hij vrijwel dagelijks wordt gefolterd. Pas na twaalf jaar wordt Northup vrijgelaten. De film verschijnt op 20 februari in de Nederlandse bioscoop.

De Amsterdam Film Week werd voor de derde keer op rij gehouden en trok dit jaar ruim tienduizend bezoekers. Het festival toonde in verschillende bioscopen in het centrum van Amsterdam films die al op andere festivals in de prijzen vielen. Daarnaast ging elke avond een grote nieuwe film in première, vaak een die pas over enkele maanden in Nederland in roulatie gaat. Zo waren onder meer Captain Phillips met Tom Hanks, Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers en Diana met Naomi Watts al te zien.

Matthew pakt voor derde keer wereldtitel squash

Nick Matthew is voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen squash geworden. De als vierde ingeschaalde speler versloeg zondag in de finale de Fransman Grégory Gaultier, de nummer twee van de plaatsingslijst. Het werd 3-2 voor Matthew: 11-9, 11-9, 11-13, 7-11 en 11-2.

Voor Gaultier waren de druiven zuur. Het was al zijn vierde verloren WK-finale. Een daarvan was in 2011 in Rotterdam tegen Matthew. De 33-jarige Brit pakte eerder ook in 2010 de titel.

Zieke Ricksen dankbaar voor steunbetuigingen

Fernando Ricksen is dankbaar voor alle steunbetuigingen die hij de afgelopen dagen heeft ontvangen. De oud-international maakte woensdag bekend aan de fatale spierziekte ALS te lijden en wordt sindsdien overstelpt met reacties.

"De ontelbare mailtjes, tweets, reacties op Facebook, het onthaal bij de boekpresentatie, de spandoeken, het langdurige geklap op de tribunes bij Fortuna Sittard, AZ en Glasgow Rangers, het is werkelijk fantastisch", zegt de 37-jarige Limburger. "Ik krijg er een brok van in mijn keel."

Ricksen vindt het indrukwekkend dat iedereen zo meeleeft. "Zelfs supporters van Celtic steunen mij en steken mij een hart onder de riem. Dat zegt veel", verwijst hij naar de rivaliteit tussen Celtic en zijn oude club Glasgow Rangers. "Omdat ik vanwege de enorme hoeveelheid reacties niet iedereen persoonlijk kan bedanken, doe ik het op deze manier."

Ondanks zijn ernstige ziekte wil Ricksen niet dat mensen hem zielig vinden. "Want dat ben ik niet. Ik blijf vechten. Wat ik eerder al zei: ooit zal er iemand de eerste zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest."

ALS is een ziekte waarbij de kracht in de spieren afneemt totdat uiteindelijk alle spieren zijn aangedaan. Vaak leven mensen na het stellen van de diagnose nog hooguit vijf jaar.

Alonso niet bestraft in Abu Dhabi

Ferrari-coureur Fernando Alonso mag de vijfde plaats in de Grand Prix van Abu Dhabi gewoon behouden. De Spanjaard kwam na zijn tweede stop naast Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne naar buiten en verliet de baan om een aanrijding te voorkomen.

Normaal gesproken zou een coureur die naast de baan komt van zijn gas moeten, maar Alonso bleef planken en kwam zo voor Vergne terecht. De stewards besloten het incident te onderzoeken en na afloop van de race beide coureurs te horen en de telemetrie te bestuderen.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat Alonso buiten de baan is gegaan om een botsing te voorkomen en dat hij geen voordeel had van het buiten de baan rijden. Daarom zijn er geen straffen uitgedeeld. Alonso klom in de race uiteindelijk op naar een vijfde positie, terwijl de met versleten banden rijdende Vergne als zeventiende afgevlagd werd.

[Bundesliga] Elia mag weer eens juichen met Werder

Eljero Elia heeft voor het eerst in bijna anderhalve maand weer eens een wedstrijd in de Bundesliga gewonnen met Werder Bremen. De Nederlandse buitenspeler versloeg met zijn ploeg Hannover 96: 3-2.

Elia versierde in de eerste helft de strafschop, waaruit Aaron Hunt de 1-1 liet aantekenen. Vier minuten voor tijd maakte Santiago García uiteindelijk de winnende voor Werder. Elia was even daarvoor naar de kant gehaald.

De tweede Werder-goal werd gemaakt door Cedric Makiadi. Voor Hannover waren Szabolcs Huszti en Hiroki Sakai doeltreffend. Werder staat met vijftien punten nu achtste, Hannover volgt op de elfde plaats.

Ook Paul Verhaegh proefde na vier duels zonder zege weer eens het zoet der overwinning. In eigen stadion werd FSV Mainz 05 met 2-1 verslagen door twee goals van André Hahn. Eric Maxim Choupo-Moting deed vanaf de penaltystip iets terug. In de slotfase werd Christian Wetklo namens de bezoekers nog van het veld gestuurd na het neerhalen van een doorgebroken speler.

Mainz staat nu twaalfde en Augsburg een positie lager. Beide clubs verzamelden dertien punten uit de eerste elf duels.

'Britse regering bedreigt vrijheid'

Zeventig mensenrechtenrechtenorganisaties uit de hele wereld hebben zondag hun grote ongerustheid uitgesproken over de reactie van de Britse regering op onthullingen over spionage. Ze hebben een open brief geschreven aan de Britse premier David Cameron.

Volgens de mensenrechtenorganisaties zijn fundamentele rechten en vrijheden in het geding. Ze zijn met name bezorgd over de druk die de Britse regering uitoefent op media die schrijven over het spionageschandaal.

De Britse autoriteiten hebben eerder de krant The Guardian gedwongen harde schijven met informatie over spionagepraktijken te vernietigen. Ook werd de partner van journalist Glenn Greenwald aangehouden en urenlang verhoord op verdenking van terrorisme.

'Britse regering bedreigt vrijheid'
'Britse regering bedreigt vrijheid' (Foto: ANP)

Badr Hari geeft moeder Lamborghini

Badr Hari heeft zijn moeder een Lamborghini cadeau gedaan. Dat laat de kickbokser zondagavond via Twitter weten. Hij plaatste daarbij een foto van een zwarte bolide waar een in het wit gesluierde vrouw in zit.

"Ik had mijn moeder een auto beloofd als ik een beetje ouder en een beetje rijker zou zijn", schrijft de 28-jarige Amsterdammer. "Zo mama, hier is ie dan, veel plezier ermee." De vriend van Estelle Cruijff is momenteel in Marokko.

Hari weet nog altijd niet of en voor hoelang hij weer de gevangenis in moet. Zijn strafzaak wordt in januari hervat. De kickbokser wordt verdacht een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. De zwaarste aanklacht is poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens Sensation White in de Amsterdam Arena.

FOK!filmtip van de dag: Big Fish (2003)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Big Fish logo

De FOK!filmtip van de dag is vanavond een film die nog maar tien jaar oud is, maar die zeker als een moderne klassieker bekeken mag worden. Op Net5 is vanavond om 23.05 uur de film Big Fish van Tim Burton te zien. Big Fish is een adembenemende fantasy-film waarin het personage Will Bloom (Ewan McGregor) de hoofdrol speelt.

Big Fish 2

Will is de zoon van Ed Bloom, een man die de meest ongeloofwaardige verhalen kan vertellen die je maar voor kan stellen. Door de fantasierijke levensverhalen krijgen de twee zelfs ruzie en Will heeft op een gegeven moment al meer dan drie jaar niet meer met zijn vader gesproken. Dan verneemt Will dat zijn vader een terminale ziekte heeft en hij besluit naar huis terug te keren. Will is vastbesloten om uit te vinden wat er waar was van de verhalen van zijn vader en begint aan een avontuurlijke reis die hij nooit weer zal vergeten.

Big Fish

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

"Lex bracht wat we van hem verwachten"

Lex Immers was zondag belangrijk voor Feyenoord tegen SC Cambuur. Trainer Ronald Koeman zag de middenvelder de openingstreffer maken in Leeuwarden (0-2).

"Je kan kritiek hebben op Lex dat zijn rendement hoger moet, maar niet op het feit dat hij duels niet wint, niet agressief is of niet hard werkt. Dat doet hij altijd", zei Koeman tegen FOX Sports. "Gelukkig was hij ook degene die de wedstrijd openbrak. Lex heeft gebracht wat we van hem verwachten. En hij maakt een goal, zeer goed."

Koeman vond Immers één van de weinige spelers die voor rust een behoorlijk niveau haalde. In de rust ging de Feyenoord-coach tekeer. "Ik denk dat dat nodig was. We waren onszelf niet. Alles in de eerste helft was zeer slecht. Cambuur was op basis van felheid en agressiviteit veruit de meerdere."

"Daar heb ik me wel boos over ons gemaakt. Je kunt verwachten dat Cambuur thuis heel enthousiast speelt. Dan moet je je mannetje staan en dat hebben we eigenlijk pas in de tweede helft gedaan. Toen hebben we beter verdedigd, zijn we agressiever gaan spelen en wonnen we meer duels. Dan zie je ook het kwaliteitsverschil."

Balende Lodeweges: "Dit is heel zuur"

SC Cambuur verloor zondagmiddag in eigen huis met 0-2 van Feyenoord. Trainer Dwight Lodeweges vindt dat de Friezen te weinig kregen.

De thuisploeg was vooral in de eerste helft de bovenliggende partij. Een gebrek aan scherpte zorgde er echter voor dat er niet gescoord werd. En daar maakte Feyenoord dankbaar gebruik van. Trainer Lodeweges baalt dat zijn ploeg de trekker niet overhaalde.

"Dit is heel zuur, want wij hadden deze wedstrijd eigenlijk gewoon moeten winnen", zei Lodeweges na afloop tegen FOX Sports. "In de eerste helft hadden we het al moeten beslissen, maar dat is niet gebeurd. Het is dan niet leuk als je tegen een club als Feyenoord dit gevoel overhoudt."

Cambuur begon sterk, zag ook de oefenmeester. "Onze keeper kreeg pas na vijftien minuten voor het eerst de bal in zijn handen. Na vijftien minuten! We zijn heel de eerste helft de baas geweest."

Reusel Rangers

De No-budget hobbyserie is een spoof van al die troep die in de jaren 80 werd gemaakt. Na een nuclear attack is de aarde nog maar voor 40% bewoonbaar en is er praktisch geen wetshandhaving. Capt Jack Tasker en Dr Professor Hans Steiner vormen de Rangers om misdaad te weren in Reusel. Een toekomst waar Laserguns en robotten aan de orde van de dag zijn.

Met dank aan Wankinclaw107 voor de submit.

Politie zoekt geen 'deportatiesponsors'

De leiding van de politie in Oost-Nederland neemt afstand van de suggestie dat de politie sponsors zoekt om de terugreis van veelplegers naar hun vaderland te financieren. De politie in Almelo gaf een Poolse veelpleger onlangs een treinkaartje naar Berlijn en zette een filmpje op Facebook waarop is te zien hoe hij op de trein werd gezet. Maar dat is volgens de politieleiding niet de 'geëigende weg'.

De man had eerder aangegeven graag terug te willen naar zijn geboorteland, maar dat niet te kunnen betalen. De politieleiding stelt in een verklaring begrip te hebben voor de Almelose agenten die 'de vinger hebben willen leggen op de problematiek van veelplegers'.

"De collega's hebben daarvoor een creatieve oplossing toegepast, maar dit is echter geen beleid", staat verder in de verklaring. De politieleiding neemt 'nadrukkelijk afstand' van de suggestie dat de politie sponsors zoekt. De Almelose politie had gezegd dat de actie voor herhaling vatbaar is als zich voldoende sponsors melden.

Zivkovic: "Nog leren voor een tentamen"

Richairo Zivkovic stond tegen Roda JC voor het eerst in de basis bij FC Groningen. De spits heeft niet heel lang tijd om daaraan terug te denken.

De 17-jarige Zivkovic wist niet tot scoren te komen in de Euroborg. In de blessuretijd van de tweede helft werd de aanvaller naar de kant gehaald door trainer Erwin van de Looi. Na het behaalde punt tegen Roda (3-3) gaat Zivkovic nu weer de boeken in. De profvoetballer gaan namelijk nog naar school.

"Ik zit midden in de tentamenweek en heb morgen een tentamen wiskunde dat ik straks nog moet leren", zegt de aanvaller op de clubsite van Groningen. "Ik heb nog geen tijd gehad om in de boeken te duiken en moet er nog naar kijken. Af en toe is het combineren wel pittig, maar als ik het tentamen had willen uitstellen, had ik dat eerder moeten aangeven."

"Gelukkig is wiskunde mijn beste vak, dus dat moet wel goed komen", aldus Zivkovic, die nog even terugblikte op de wedstrijd tegen Roda, waarin hij niet tot scoren kwam. "Zeker de bal in de tweede helft waar ik één op één op de keeper afkwam had ik moeten maken", besluit het Groningen-talent.

[Upd] Witte wegen door hagel in NL

Stevige hagelbuien hebben zondagmiddag voor winterse taferelen gezorgd op de snelwegen in het midden van het land. Op de A1, de A30 en de A28 bij Amersfoort en Utrecht ondervond het verkeer veel hinder. Door de korte maar hevige hagelbuien ontstonden files, die overigens vrij snel oplosten. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

Op de A1 richting Apeldoorn liep het verkeer een kwartier vertraging op. Ook het verkeer op de A28 naar Zwolle ondervond overlast. Meldingen van ongevallen als gevolg van de hagel waren er niet, maar wel klaagden automobilisten over gladde wegen.

Update, 20.06 uur
Onze verslaggever in de Amsterdamse Mercatorbuurt meldt dat de hoofdstad zojuist door een aantal van de genoemde korte maar hevige buien van hagelgeweld is getroffen. De Hoofdweg vertoont een grofkorrelig-winterse aanblik. Over files of slachtoffers is niets bekend, wel weet onze reporter nog te melden dat een aantal alarmsystemen van scooters wat te gevoelig voor de neerslag waren en begonnen te mekkeren.

PVV: Schultz pleegt hoogverraad

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vertelt alleen nog linkse sprookjes en pleegt daarmee hoogverraad aan de automobilist. Dat stelt de PVV in reactie op de uitspraak van de bewindsvrouw dat meer asfalt niet altijd de oplossing is voor verkeersproblemen, maar dat slimmere technieken en verkeersapps kunnen bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van uitlaatgassen.

"De automobilist betaalt zich blauw, maar krijgt er veel te weinig voor terug", zegt PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zondag in een verklaring. Hij wil dat Schultz 'met haar vuist op tafel slaat en zich weer in gaat zetten voor automobilisten'.

"Schultz zit lui achterover en doet helemaal niets voor autorijders, terwijl ze hoort te strijden voor asfalt en accijnsverlaging", briest De Graaf verder. Schultz zou zich hebben 'uitgeleverd' aan coalitiepartner PvdA. "Een schande", vindt het Kamerlid.

Schultz werd zondag geïnterviewd in het televisieprogramma Buitenhof. Ze zei onder meer er geen enkele moeite mee te hebben om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen vanwege gezondheidsrisico's. "Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag."

In steden is nu nog te veel zoekverkeer, zei de minister. Dat zijn mensen die alleen maar rondrijden op zoek naar een parkeerplaats of hun bestemming. Door moderne technologie, de inzet van bijvoorbeeld elektrische brommers en flexibelere vertrektijden zouden ze sneller op hun bestemming moeten aankomen.

Er wordt nog wel asfalt aangelegd, zei Schultz, maar in de wat verdere toekomst zou dat niet altijd nuttig meer zijn. De VVD staat van oudsher bekend als een partij die voorstander is van het aanleggen van extra wegen en rijstroken. Dat ligt volgens Schultz nu wat genuanceerder. "De VVD is de vriend van iedereen die van A naar B moet."

In het eerste kabinet-Rutte was Schultz ook minister van Infrastructuur. Dat kabinet zag het levenslicht vanwege de gedoogsteun van de PVV, maar viel na anderhalf jaar. Critici van de PVV menen dat de partij niet veel meer is dan een door Wilders gedirigeerd circus der hysterie.

Wijk bij Duurstede afgesloten

De toegangswegen naar Wijk bij Duurstede zijn in verband met de windhoos van zondagmiddag afgesloten door de politie. Iedereen die niet in de Utrechtse plaats woont, wordt weggestuurd. Dat meldt de gemeente. De maatregel moet voorkomen dat ramptoeristen en plunderaars de situatie verergeren.

Inwoners van Wijk bij Duurstede krijgen het advies zondagavond binnen te blijven en de schade als gevolg van de windhoos niet te repareren. Het is gezien de slechte weersomstandigheden erg gevaarlijk om nu het dak op te gaan, waarschuwt de gemeente.

De ruim achttienduizend inwoners wordt aangeraden hun verzekering te bellen voor advies bij schade en naar Radio M Utrecht te luisteren voor informatie. Het gemeentehuis is opengesteld voor ondernemers die niet bij hun pand in het getroffen gebied kunnen komen.

De schade in Wijk bij Duurstede is groot. De wijk Molenvliet en het nabijgelegen bedrijventerrein Broekweg zijn het ergst getroffen. Burgemeester Tjapko Poppens is naar het gebied toegegaan om met gedupeerde inwoners te praten.

De brandweer is massaal uitgerukt. Bomen vielen op auto's, sommige daken zijn volledig ontdaan van dakpannen en her en der liggen taken en ontwortelde bomen. "Het is heftig geweest", liet een brandweerwoordvoerder weten.

Te Vrede: "Overwinning van hele team"

Mitchell te Vrede gaf zondag zijn visitekaartje af bij Feyenoord. De spits maakte tijdens zijn invalbeurt de 0-2 tegen SC Cambuur.

Trainer Ronald Koeman moest een vervanger inpassen voor de geschorste Graziano Pellè. Samuel Armenteros verving de Italiaan in de basis, maar kwam niet tot scoren. Invaller Te Vrede lukte dat wel. De aanvaller was na afloop nuchter over zijn bijdrage aan de overwinning. Feyenoord staat door de zege vierde.

"Als spits moet je scoren en dat heb ik vandaag gedaan", aldus doelpuntenmaker Te Vrede op de clubsite van Feyenoord. "Natuurlijk was het mooi dat ik daarmee de wedstrijd besliste, maar dit is een overwinning van het hele team."

Teamgenoot Ruben Schaken hoefde niet veel om te schakelen met de afwezigheid van Pellè. "Mitchell lijkt qua spel op Pellè, waardoor ik mijn speelstijl met hem in de punt niet hoefde aan te passen. Aan de andere kant is het goed om ook een spits als Armenteros in de ploeg te hebben, met wie je een ander soort spel kan spelen."

[PL] Rood Vorm bij verlies Swansea in derby

De eerste South Wales derby ooit in de Premier League is een prooi geworden voor Cardiff City. De thuisploeg was zondag met 1-0 te sterk voor Swansea City. Aanvoerder Steven Caulker maakte in de 62e minuut de winnende goal. Nederlander Michel Vorm, doelman van Swansea, werd in blessuretijd van het veld gestuurd na het neerhalen van een doorgebroken speler ver buiten zijn eigen strafschopgebied.

Naast Vorm had ook Jonathan de Guzman een basisplaats bij Swansea. Wilfried Bony betrad vlak na de tegengoal het veld, maar kon aan de score niets meer veranderen. Dwight Tiendalli bleef de gehele wedstrijd op de reservebank.

Door de zege is Cardiff momenteel de hoogst geklasseerde club van Wales. De ploeg van coach Malky Mackay staat met twaalf punten uit tien wedstrijden als twaalfde geklasseerd. Een positie lager volgt Swansea, dat een puntje minder verzamelde.

[PD] Atlético Madrid blijft in spoor Barcelona

Atlético Madrid blijft uitstekend presteren in de Primera División. De ploeg van trainer Diego Simeone boekte zondag de elfde overwinning in twaalf wedstrijden door Athletic Bilbao met 2-0 te verslaan. De achterstand op koploper FC Barcelona, de enige nog ongeslagen ploeg in Spanje, bedraagt slechts één punt.

Atlético maakte het verschil al in de eerste helft. David Villa opende na ruim een halfuur spelen de score. Diego Costa zorgde vlak voor rust voor 2-0 en staat nu met dertien goals samen met Cristiano Ronaldo bovenaan de topscorerslijst.

Bilbao sloot de wedstrijd af met tien man na een directe rode kaart voor Erik Moran. Oud-Ajacied Toby Alderweireld bleef bij Atlético de hele wedstrijd op de bank.

Getafe liet de kans liggen om te klimmen naar de vierde plaats. Door een goal in de 41e minuut van Dorlan Pabon werd thuis met 1-0 verloren van Valencia, dat negende staat.

Halep wint B-masters in Sofia

Simona Halep heeft in Sofia het Tournament of Champions gewonnen. De als eerste geplaatste Roemeense was in de finale met 2-6, 6-2, 6-2 te sterk voor Samantha Stosur (4) uit Australië. Aan het toernooi in Bulgarije mogen alleen speelsters meedoen die zich net niet wisten te plaatsen voor de WTA Championships.

Halep kan terugkijken op een prima seizoen. De 22-jarige Roemeense won het grastoernooi van Rosmalen en was ook de beste in Nürnberg, Boedapest, New Haven en Moskou. Bij grandslams was een plaats in de vierde ronde van de US Open haar beste resultaat.

Witte Huis: geen genade voor Snowden

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden hoeft niet op genade in de VS te rekenen. Dat hebben het Witte Huis en de voorzitters van de commissies voor de inlichtingendiensten van het Amerikaanse Congres zondag laten weten. Snowden zei vrijdag dat hij bereid is om voor het Congres te verschijnen om uitleg te verschaffen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij stelt als voorwaarde dat de Amerikaanse regering de aanklachten tegen hem laat vallen en hem niet langer vervolgt.

Witte Huis-adviseur Dan Pfeiffer zei zondag dat over een dergelijke deal niet eens wordt gesproken. Clementie is voor Snowden niet aan de orde, zoveel is zeker, aldus Pfeiffer tegen de zender ABC. De voorzitters van de Congrescommissies, de Democratische senator Dianne Feinstein en de Republikeinse afgevaardigde Mike Rogers lieten soortgelijke geluiden horen. Clementie is volgens Rogers 'een heel slecht idee' en Feinstein zei dat Snowden nu eenmaal de wet heeft overtreden en zich daarvoor zal moeten verantwoorden.

30 doden bij bruiloft

Gewapende lieden hebben zaterdag in het noordoosten van Nigeria gasten van een bruiloft die op weg naar huis waren onder vuur genomen. Meer dan dertig mensen, onder wie de bruidegom, werden doodgeschoten. Een woordvoerder van de provinciale autoriteiten zei zondag dat de aanval het werk was van islamitische extremisten.

Het bloedbad werd aangericht in de deelstaat Maiduguri. Het bruidspaar en hun gasten waren in auto's onderweg naar huis toen ze werden aangevallen. De bossen waar de groep langsreed staan bekend als schuilplaatsen van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram.

Boko Haram meent dat westers onderwijs zondig is en dat het een prima plan is om talloze onschuldigen af te slachten. Die slachtpartijen en het afschaffen van 'westers' onderwijs zouden een islamitische staat boordevol vrede mogelijk moeten maken. Critici vinden dat een absurde gedachtegang en zien in Boko Haram een levensgevaarlijk stel psychopaten.

Israëlische drone neergestort in Gazastrook

Een Israëlische drone is zondag neergestort in de Gazastrook. Het onbemande vliegtuigje kreeg een technisch mankement, waarnaar nog onderzoek wordt gedaan. Dit heeft het Israëlische leger gemeld.

Israël maakt gebruik van drones om het reilen en zeilen van Palestijnse extremisten in de Gazastrook in de gaten te houden. Hamas, dat de dienst uit maakt in de Gazastrook, zei het vliegtuigje te hebben geconfisqueerd. Op de vraag of nu geavanceerde technologie in handen van Hamas is gevallen, wilde het leger geen commentaar geven.

Mutai zegeviert in marathon New York

Geoffrey Mutai heeft zondag de marathon van New York gewonnen. De 32-jarige Keniaan deed dat in een tijd van 2:08.24 uur. Daarmee bleef Mutai meer dan drie minuten verwijderd van zijn eigen parcoursrecord (2:05:06), dat hij twee jaar geleden in bijna perfecte omstandigheden liep. Vorig jaar werd de marathon van New York geschrapt vanwege de orkaan Sandy.

De Ethiopiër Tsegaye Kebede werd op een kleine minuut tweede in 2:09:16, gevolgd door de Zuid-Afrikaan Lusapho April.

Ook bij de vrouwen was er Keniaans succes. De zege ging naar Priscah Jeptoo die de ruim 42 kilometer voltooide in 2:25.07 uur. Jeptoo werd op podium geflankeerd door de Amerikaanse Buzunesh Deba en Jelena Prokopcuka uit Letland.

[Serie A] Ruime zege Inter bij Udinese

Internazionale heeft de uitwedstrijd bij Udinese in de Serie A zondag met 3-0 gewonnen. Rodrigo Palacio opende de score in de 25e minuut, vier minuten later sloeg ook Andrea Ranocchia toe. Het slotakkoord was in blessuretijd voor Ricky Alvarez. De Milanezen klimmen naar de vierde plek met 22 punten, Udinese staat tiende.

Hellas Verona blijft verrassen in Italië. Door een 2-1 overwinning op Cagliari bezet de promovendus de vijfde plaats met hetzelfde puntentotaal als Inter. Beide ploegen hebben acht punten achterstand op koploper AS Roma, dat zondagavond Torino treft. Luca Toni en Bosko Jankovic scoorden voor Verona, Daniele Conti deed iets terug.

Lazio ging in eigen huis met 2-0 onderuit tegen Genoa. Juraj Kucka en Alberto Gilardino maakten het verschil voor de bezoekers, die nu achtste staan met veertien punten. Lazio heeft een punt meer en staat zevende.

Domenico Berardi was met drie treffers de grote man bij Sassuolo, dat met 4-3 won bij Sampdoria. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong, maar kort na de gelijkmaker van Berardi kreeg Andrea Costa in de 51e minuut rood. Ook Antonio Floro Flores vond het net voor Sassuolo.

Livorno rekende voor eigen publiek af met Atalanta. Paulinho werd met een goal in de elfde minuut de matchwinner. Bij de bezoekers kreeg Carlos Carmona na 35 minuten rood.

[JL] Jong PSV verslaat VVV in Venlo

Jong PSV heeft zondag een zege op VVV-Venlo geboekt in de Jupiler League. De Brabanders waren in Venlo met 2-0 te sterk. Na een rode kaart voor Guus Joppen in de 79e minuut sloeg aanvoerder Menno Koch toe uit een strafschop. Turfan Özbozkurt zorgde vier minuten voor tijd voor de beslissing.

Jong PSV staat na vijftien wedstrijden veertiende met negentien punten, drie minder dan de nummer negen uit Limburg. De Eindhovenaren doen daarnaast nog volop mee in de strijd om de tweede periodetitel. In de laatste zes duels werden dertien punten gepakt, net zo veel als Sparta en FC Dordrecht.

Excelsior was in eigen huis Jong FC Twente de baas met 3-0. Door vroege goals van Lars Hutten en Lars Veldwijk namen de Rotterdammers een comfortabele voorsprong. In de 72e minuut tekende Veldwijk voor zijn tweede van de middag. Excelsior klimt naar de zesde plaats met 23 punten, de Tukkers bezetten de zestiende plek met veertien punten.

Snookeraar Ding Junhui wint International Championship

Snookeraar Ding Junhui heeft het International Championship op zijn naam geschreven. In het Chinese Chengdu won hij de finale van Marco Fu met 10-9. Het is het derde rankingtoernooi op een rij wat gewonnen wordt door Ding. Eerder was hij de beste in de Indian Open en de Shanghai Masters. 

Het is voor het eerst sinds Stephen Hendry in 1990 dat een snookerspeler drie rankingtoernooien op een rij won. Hendry won er destijds vijf. Voor Ding is het zijn negende rankingtoernooizege in totaal. In zes weken snookerde Ding 257.000 Engelse pond bij elkaar, ruim 300.000 euro. 

Toen Fu een 2-3 voorsprong had maakte Ding breaks van 138, 127 en 126 om op 5-3 te komen. Zijn eerste breaks waren al een 108 en 92. Uiteindelijk werd het daarna stuivertje wisselen tot 9-9. Het laatste frame werd gewonnen door Ding met een break van 84. 

'De dakpannen vlogen door de lucht'

"De dakpannen vlogen door de lucht, de kliko's en bomen vlogen door de straat", vertelt een inwoner van Wijk bij Duurstede over het moment dat een windhoos zondag over zijn huis aan de Hofstede trok.

"Ik zat voetbal te kijken, hoorde ineens gerommel en ook al duurde het maar 30 seconden, ik schrok me rot. Wij hebben veel schade. Aan de achterkant van het huis zijn er meer dan honderd dakpannen afgewaaid, twee overkappingen zijn stuk en de voorruit van de auto ligt eruit. We hebben de verzekering direct gebeld en die zouden een aannemer sturen. Ik hoop dat die snel komt, want het gaat straks weer regenen en dan komt het water zo ons huis in."

'De dakpannen vlogen door de lucht'
'De dakpannen vlogen door de lucht' (Foto: ANP)

Toch geen Britse buitenlanderborg

De Britse regering ziet af van haar omstreden plan om inwoners van Nigeria, Ghana, India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka die een visum aanvragen een borg van drieduizend pond (ruim 3500 euro) te laten betalen. Dat bedrag zouden ze pas terugkrijgen als ze het land binnen de door het visum gestelde termijn weer verlieten. Het plan was bedoeld om illegale immigratie tegen te gaan.

Door de betrokken landen, voormalige Britse kolonies, was furieus gereageerd op het plan. Binnen de coalitie leidde het tot onenigheid, omdat de Tories van premier David Cameron voor waren, maar de Liberal Democrats van vicepremier Nick Clegg fel tegen.

De aan een visum gekoppelde borg zou in eerste instantie alleen van reizigers uit de zes genoemde landen worden gevraagd. Daarbij ging het om een eerste test van het systeem, die deze maand zou aanvangen. Later zou het systeem ook voor mensen uit andere landen moeten gaan gelden. Zondag liet de regering weten van het plan af te zien.

Morrissey in ziekenhuis met hersenschudding

Morrissey heeft in het ziekenhuis gelegen met een hersenschudding, een whiplash en een verwonding aan zijn arm. Dat blijkt uit een bericht op zijn weblog. De 54-jarige voormalige zanger van The Smiths heeft het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles inmiddels verlaten.

"Morrissey wil de medische staf van het Cedars-Sinai bedanken voor de buitengewone mate van zorg en aandacht", zo valt te lezen op de website. Over de aanleiding van zijn ziekenhuisopname wordt verder niet uitgeweid.

Massale belangstelling begrafenis Mazowiecki

Vele duizenden belangstellenden hebben zondag de staatsbegrafenis bijgewoond van de Poolse oud-premier Tadeusz Mazowiecki. Mazowiecki overleed maandag in een ziekenhuis in Warschau. Hij was 86 jaar. Mazowiecki was in 1989 de eerste niet-communistische premier van een Oost-Europees land sinds 1945.

In de Sint Johannes aartskathedraal in de Poolse hoofdstad werd een rouwdienst gehouden. Mazowiecki werd er de laatste eer bewezen door vele duizenden Polen, onder wie prominenten als president Bronislaw Komorowski, premier Donald Tusk en voormalig leider van de Poolse vakbond Solidariteit, Lech Walesa. Ook waren er prominente gasten uit het buitenland, zoals EC-voorzitter José Manuel Barosso.

Titels op 100 vrij naar Marissen en Van Der Meer

Maud van der Meer en Mike Marissen hebben vanmiddag tijdens de Nederlandse kampioenschappen zwemmen op de korte baan de titels verdeeld op de 100m vrijeslag. Marissen tikte aan in 48,44 en bleef hiermee Dion Dreesens (48,88) en Ruben Klinkers (48,93) voor. 

Van der Meer finishte in 53,08. Dat betekende een nieuw persoonlijk record en ruim onder het limiet voor het EK in Herning in december, wat staat op 53,88. Tweede werd Saskia de Jonge met ruime achterstand in 54,18, derde werd Rieneke Terink in 54,40. 

De Nederlandse top ontbrak op dit NK in Dordrecht. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk concentreren zich op het EK in december en hebben zich reeds afgemeld voor de World Cups in Azië komende maand vanwege alle onrust rond hun coach Marcel Wouda. Sebastiaan Verschuren en Inge Dekker zullen wel aan de start komen in Azië. 

Mooie poster voor Paranormal Activity: The Marked Ones

Nadat eerder deze week al een veelbelovende trailer was verschenen, heeft Universal nu een eerste poster openbaar gemaakt voor Paranormal Activity: The Marked Ones. De door Christopher Landon geregisseerde film is een spin-off van de succesvolle Paranormal Activity-reeks. Landon schreef ook de scenario's voor de voorgaande vier films.

In Paranormal Activity: The Marked Ones draait het om Jesse, een jonge man die nadat hij een vreemde verwonding aan zijn arm heeft opgelopen door mysterieuze krachten geteisterd wordt. De enigen die hem kunnen redden zijn z'n vrienden en familie, maar zijn ze nog op tijd? Landons Paranormal Activity: The Marked Ones kent een prima cast, met Richard Cabral, Carlos Pratts, Eddie J. Fernandez, Jorge Diaz, David Fernandez Jr., Kimberly Ables Jindra, Tonja Kahlens en Frank Salinas in de belangrijkste rollen.

 Paranormal Activity: The Marked Ones
Paranormal Activity: The Marked Ones draait vanaf 2 januari in de Nederlandse bioscopen.


Trailer voor Paranormal Activity: The Marked Ones

Ferrer laat Djokovic ontsnappen in Parijs

David Ferrer is er niet in geslaagd zijn titel bij het masterstoernooi van Parijs te prolongeren. De Spanjaard (3) werd zondag van de troon gestoten door Novak Djokovic (2), die met tweemaal 7-5 zegevierde. In beide sets gaf Ferrer een 5-3 voorsprong uit handen.

Met de rug tegen de muur schakelde Djokovic in beide sets een tandje bij. Hij brak Ferrer twee keer op 4-5 en deed dat vervolgens bij 6-5 nogmaals, waardoor hij de sets naar zich toe trok. Voor Djokovic was het de zesde toernooizege van het jaar en de veertigste uit zijn carrière. De Serviër won in 2009 al eens in de Franse hoofdstad.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 12

Afgelopen weekend stond de twaalfde speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Koploper FC Twente wist de koppositie niet te behouden door gelijk te spelen tegen N.E.C.. AZ staat hierdoor na deze speelronde op de eerste plaats.

AZ profiteert van puntenverlies concurrentie

Ajax heeft thuis drie dure punten verloren door te verliezen van Vitesse. Voor de tweede week wisten de Ajacieden niet te scoren. Invaller Qazaishvili scoorde in de 90e minuut het enige doelpunt. Vlak daarvoor maakte doelman Piet Velthuizen een cruciale redding op een kopbal van Siem de Jong. Door de winst rukt de ploeg uit Arnhem op naar de tweede plaats, en zakt Ajax naar de zesde stek. 

In Eindhoven stond de wedstrijd PSV - PEC Zwolle op het programma. PSV was gebrand op een overwinning, want de vorige twee duels gingen verloren. Ze scoorden dus ook al vroeg in de wedstrijd: na drie minuten spelen maakte Bruma de 1-0. Elf minuten later was het echter Benson die de gelijkmaker maakte. Na twintig minuten maakte Rekik (PSV) een overtreding op Saymak door met twee benen in te komen. Hij kwam daar goed mee weg, want scheidsrechter Pieter Vink gaf hem slechts geel.

FC Twente verspeelde de koppositie door thuis een 2-0 voorsprong uit handen te geven tegen N.E.C. Na ruim een half uur spelen had Twente al twee keer gescoord dankzij Eghan en Promes, maar na de rust werd de ploeg gemakzuchtig wat na een uur afspelen afgestraft werd. In tien minuten kwamen de Nijmegenaren langszij en namen ze verdiend een punt mee naar huis. Twente staat nu op de derde plek.

De Overijsselse derby tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo werd zondag al na een minuut spelen stilgelegd vanwege enkele forse onweersklappen. Na een half uur was het onweer overgetrokken en werd de wedstrijd hervat. De regen kwam nog wel met bakken uit de lucht, dus Van Sichem besloot na negentien minuten dat het onverantwoord was om verder te spelen omdat het veld doorweekt was en de bal amper meer rolde. De tussenstand op dat moment: 0-0.

Roda JC reisde af naar het noorden van het land om de wedstrijd tegen FC Groningen te spelen. Het werd een doelpuntrijk duel waarbij de bezoekers steeds op achterstand kwamen. Roda kreeg twee penalties, één na een uur spelen en één in de blessuretijd van de tweedehelft. Beide strafschoppen waren het gevolg van overtredingen en ze werden allebei benut door Fledderus. Het duel eindigde in 3-3.

Feyenoord speelde ook in het noorden, maar dan in Friesland tegen SC Cambuur. In de eerste helft konden de Friezen Feyenoord nog aardig onder druk zetten, maar kansen van Ritzmaier, Hemmen en Bakker gingen niet in het doel. Op slag van rust was het de ploeg uit Rotterdam die de score opende: Immers miste de kans niet en scoorde op aangeven van Boëtius. Een kwartier voor het einde zette invaller Te Vrede zijn ploeg op 0-2. Door de winst is Feyenoord PSV en Ajax voorbij en staan ze op de vierde plaats.

sc Heerenveen leed een derde nederlaag op rij. Bij FC Utrecht werd met 2-0 verloren, door doelpunten van Toornstra en Mulenga. Na de rust werd de trainer van de Friezen, Marco van Basten, naar de tribunes gestuurd. Utrecht had na rust een aantal kansen erin kunnen schieten, maar de pogingen faalden. Utrecht klimt door de winst naar de twaalfde plaats, Heerenveen blijft tiende.

Op vrijdag speelde hekkensluiter RKC Waalwijk thuis tegen NAC Breda. De Waalwijkers wonnen de wedstrijd met 3-0, mede door een eigen doelpunt van De Roover. De eindstand stond na 25 minuten al op het scorebord. Door de winst gaan ze N.E.C. voorbij op de ranglijst.


Benson viert de 1-1 met debutant Thomas (r) in de wedstrijd tegen PSV. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk NAC Breda 3 - 0
Ajax Vitesse 0 - 1
FC Twente N.E.C. Nijmegen 2 - 2
AZ ADO Den Haag 2 - 0
PSV PEC Zwolle 1 - 1
FC Groningen Roda JC Kerkrade 3 - 3
Go Ahead Eagles Heracles Almelo gestaakt
SC Cambuur Feyenoord 0 - 2
FC Utrecht sc Heerenveen 2 - 0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AZ 12 7 1 4 22 21 - 17
2 Vitesse 12 6 3 3 21 22 - 17
3 FC Twente 12 5 5 2 20 27 - 11
4 Feyenoord 12 6 2 4 20 25 - 19
5 PSV 12 5 4 3 19 23 - 12
6 Ajax 12 5 4 3 19 23 - 15
7 PEC Zwolle 12 5 4 3 19 21 - 13
8 FC Groningen 12 5 4 3 19 25 - 25
9 Roda JC Kerkrade 12 4 5 3 17 21 - 24
10 sc Heerenveen 11 4 3 4 15 24 - 23
11 NAC Breda 12 4 3 5 15 20 - 17
12 FC Utrecht 12 4 3 5 15 16 - 23
13 Heracles Almelo 11 4 2 5 14 16 - 19
14 Go Ahead Eagles 11 3 4 4 13 16 - 28
15 SC Cambuur 12 3 3 6 12 11 - 14
16 ADO Den Haag 11 3 1 7 10 14 - 27
17 RKC Waalwijk 12 2 3 7 9 16 - 24
18 N.E.C. Nijmegen 12 1 6 5 9 19 - 32


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 11 9
Graziano Pellè Feyenoord 10 11
Aron Jóhannsson AZ 7 12
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 6 11
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 6 12
Luc Castaignos FC Twente 6 12
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 6 12
Rydell Poepon NAC Breda 5 10
Lucas Piazón Vitesse 5 10
Dusan Tadic FC Twente 5 11


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
sc Heerenveen RKC Waalwijk 8 nov 2013 20.00
Roda JC Kerkrade Go Ahead Eagles 9 nov 2013 18.45
Heracles Almelo FC Groningen 9 nov 2013 19.45
Vitesse FC Utrecht 9 nov 2013 19.45
ADO Den Haag SC Cambuur 9 nov 2013 20.45
PEC Zwolle FC Twente 10 nov 2013 12.30
N.E.C. Nijmegen Ajax 10 nov 2013 14.30
NAC Breda PSV 10 nov 2013 14.30
Feyenoord AZ 10 nov 2013 16.30

Uitslag FC Utrecht - SC Heerenveen

Vanmiddag begon om 16.30 uur de eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en SC Heerenveen. De thuisploeg won deze wedstrijd met 2-0. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

FC Utrecht

2 - 0

sc Heerenveen

 19' Toornstra
 54' Mulenga
   
 
 Gele kaart: v.d. Maarel, Oar(FC Utrecht), De Roon, v.d. Berg, Otigba, V. La Parra, Kruiswijk (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 55
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Trainer v. Basten (sc Heerenveen) werd naar de tribune verwezen (55)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Markiet
v.d.Maarel
Heerings
Bulthuis
v.d.Gun (v.Hofwegen/ 75)
Ayoub
Toornstra
Oar (Takagi/60)
Mulenga
De Ridder
  Nordfeldt
v.Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Ziyech
v.d.Berg
v.La Parra
Finnbogason
Wildschut (Nwofor/45
Slagveer/69)

Moldaviërs willen bij EU

Zo'n zeventigduizend Moldaviërs hebben zondag in hun hoofdstad Chisinau gedemonstreerd voor aansluiting bij de Europese Unie. 'Europa' en 'Voor Moldavië en Europa' waren de leuzen die de massa scandeerde. Ook werd er met Moldavische en EU-vlaggen gezwaaid. De demonstratieve bijeenkomst was georganiseerd door de drie pro-Europese coalitiepartijen.

De menigte werd onder anderen toegesproken door president Nicolae Timofti . "Europese integratie biedt ons de kans om onze economie nieuw leven in te blazen en de kwaliteit van ons leven te verbeteren. Het betekent dat we ons land moderniseren."

Over enkele weken hoopt Moldavië op een EU-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius een partnerschapsovereenkomst met de EU te sluiten. Het land met vier miljoen inwoners riep in 1991 na de ineenstorting van de Sovjet-Unie de onafhankelijkheid uit.

Grote witte beer gestolen uit tuin

Uit een tuin in het Zeeuwse Hulst is vorig week een opvallend kunstobject gestolen. Het gaat om een witte beer van ongeveer twee meter hoog en anderhalve meter breed. Het kunstwerk is gemaakt van de kunststof styrofoam. De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien of gehoord.

De vermissing van de beer uit de tuin van een pand aan de Zoutestraat vrijdag aan het eind van de middag ontdekt. Van de diefstal is aangifte gedaan.

Windhoos richt schade aan in Wijk bij Duurstede

Een windhoos heeft zondagmiddag veel schade aangericht in Wijk bij Duurstede. Bomen vielen op auto's, sommige daken werden helemaal ontdaan van dakpannen en her en der liggen taken en ontwortelde bomen, laat een brandweerwoordvoerder weten. "Het is heftig geweest."

De windhoos hield huis in de wijk Molenvliet en het naastgelegen industrieterrein. Een woordvoerder van het KNMI bevestigt dat het ging om een windhoos, een relatief zeldzame gebeurtenis in Nederland. Het weerinstituut heeft dat geconcludeerd aan de hand van waarnemingen. "Dat zien we niet in de weermodellen of op de radar."

De brandweer is massaal uitgerukt en krijgt steun van korpsen uit de omgeving. Er zijn geen gewonden gemeld.


Een vreemd gezicht in Nederland

Dolly Parton neemt het op voor Miley Cyrus

Dolly Parton is in de bres gesprongen voor Miley Cyrus. De 20-jarige zangeres, peetdochter van de 67-jarige countryster, ligt onder een vergrootglas nadat ze ophef had veroorzaakt door schaars gekleed op te schuren tegen Robin Thicke op de MTV Video Music Awards en naakt te verschijnen in de clip bij haar single Wrecking Ball. "Ik weet dat ze dit allemaal goed heeft doordacht", aldus Parton.

"Ik denk dat mensen nog niet echt doorhebben wat een geweldige zangeres en schrijfster ze eigenlijk is", liet de countryzangeres optekenen in de Britse krant London Evening Standard. Volgens Parton, een goede vriend van Cyrus' vader Billy Ray Cyrus, probeert ze 'gewoon haar plekje te vinden, haar vleugels uit te slaan en te leren vliegen'. "We laten haar gaan en haar eigen ding doen."

Parton laat bovendien weten wel oren te hebben naar een samenwerking met haar peetdochter. "Ik zou het geweldig vinden om een paar duetten met haar op te nemen. Ik zou heel graag met haar zingen en schrijven, want ik vind haar zo getalenteerd."

Bezopen Josh Brolin vecht met uitsmijter

Josh Brolin is in een dronken bui op de vuist gegaan met een uitsmijter. De No Country for Old Men-acteur had nog lang geen zin om naar huis te gaan toen O'Briens Irish Pub in Santa Monica vrijdagochtend zijn deuren sloot. Een uitsmijter moest hem naar buiten begeleiden, wat Brolin niet beviel, blijkt uit een opgedoken filmpje op entertainmentsite TMZ.

In de video is te zien dat de 45-jarige acteur een tijdje met de man worstelt en tevergeefs enkele klappen probeert uit te delen. De uitsmijter wist Brolin uiteindelijk te kalmeren door hem wijs te maken dat ze elkaar voor de worsteling aan het omhelzen waren. De dronken acteur trapte erin en gaf de man een knuffel.

Het is niet de eerste keer dat Brolin zichzelf te kijk zet. Op 1 januari van dit jaar werd hij nog in de boeien geslagen wegens openbare dronkenschap.

Hockeyers India en hockeysters België naar WK

De mannen van India en de vrouwen van België zien we volgend jaar terug op het wereldkampioenschap hockey in Den Haag. Beide ploegen hebben zondag een ticket voor het toernooi gekregen, doordat zowel de Australische mannen als vrouwen de Oceanië Cup wonnen.

De Hockeyroos en de Kookaburra's waren al zeker van deelname aan het mondiale toerooi, waardoor het ticket doorschoof naar de ploegen die op de laatste ronde van de Hockey World League het hoogst eindigden, maar nog niet geplaatst waren voor het WK. Dit waren België en India.

Bij de vrouwen zijn Nederland, Duitsland, Japan, Australië, Engeland, Argentinië, Zuid-Korea, Nieuw Zeeland, China, Verenigde Staten en België zeker van deelname aan het WK. Bij de mannen zijn dit: Nederland, Duitsland, Argentinië, Zuid-Korea, Australië, Engeland, België, Nieuw-Zeeland, Spanje, Maleisië en India. Het laatste ticket bij zowel de mannen als vrouwen gaat naar de winnaar van de Africa Cup of Nations. Het Afrikaans kampioenschap begint over twee weken in Nairobi, Kenia. 

Ubisoft stelt South Park: The Stick of Truth opnieuw uit

De RPG South Park: The Stick of Truth, is opnieuw uitgesteld. Dit maakte Ubisoft bekend via een nieuwe gameplay-trailer van de game. Eerder stelde Ubisoft al Watch Dogs uit. De 'definitieve' release staat nu gepland voor 4 maart 2014, precies een jaar na de oorspronkelijke releasedatum.

Wegens uiteenlopende redenen is de game nu in totaal al 4 maal uitgesteld. De game is zelfs van uitgever gewisselt. Ubisoft kocht de rechten van South Park: The Stick of Truth van het failliete THQ voor een bedrag van 3,2 miljoen dollar. 

Trey Parker en Matt Stone, de bedenkers van South Park, helpen zelf mee aan de game. Zij schreven zelf het script voor The Stick of Truth en houden het volledige ontwikkelingsproces nauwlettend in de gaten, omdat zij niet tevreden waren over eerdere South Park spellen.

Wij van FOK!games vinden de trailer er veelbelovend uitzien. Wat vinden jullie ervan?

Uitslagen Eredivisie 03/11/2013

Vanmiddag begonnen om 14.30 uur twee wedstrijden in de Eredivisie. In Deventer stonden Go Ahead Eagles en Heracles tegenover elkaar. Kort voor de wedstrijd ontstond er echter een hevige regen- en hagelbui, waardoor het veld flink werd aangetast.

Er werd wel gewoon afgetrapt, maar na bijna een half uur spelen besloot scheidsrechter Van Sichem dat het veld te slecht was om verder op te spelen en staakte de wedstrijd. Deze wedstrijd zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort worden uitgespeeld.

De andere wedstrijd op het programma tussen Cambuur en Feyenoord ging wel gewoon door en werd door Feyenoord gewonnen met 0-2. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 2

Feyenoord

     45+1' Immers 
 73' Te Vrede 
 
 Gele kaart: Leeuwin, Droste (sc Cambuur Leeuwarden), De Vrij (Feyenoord)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d.Laan
Bijker
El Makrini (v.Moorsel/ 74)
Bakker
Ritzmaier
Lukoki
Hemmen (Feldballe/80)
Brands (Christovao/66)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi
Nelom (Mathijsen/46)
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken
Armenteros (Te Vrede/65)
Boëtius (Bakkal/81)

Politie beëindigt illegale houseparty Muiden

De politie heeft zondagmiddag een eind gemaakt aan een illegale houseparty in een leegstaand pand langs de A1 bij Muiden. Dat is zonder problemen verlopen. De vier organisatoren van de houseparty zijn aangehouden.

"Iedereen heeft netjes het pand en het terrein verlaten. Ook de aanhoudingen verliepen rustig", liet een woordvoerder weten. Hoeveel mensen zich in de oude boerderij hadden verzameld om te feesten, is niet precies duidelijk. "Maar zeker geen honderden."


Politie beëindigt illegale houseparty Muiden (Foto: ANP)

Rebellen Congo willen staakt-het-vuren

De Congolese rebellenbeweging M23 wil een staakt-het-vuren sluiten met de regering. Dat heeft Bertrand Bisimwa, de leider van M23, zondag gezegd. Het leger heeft de rebellen de afgelopen weken een aantal gevoelige nederlagen toegebracht.

De opstand van M23 in Congo brak zo'n anderhalf jaar geleden uit. De rebellen wisten vorig jaar zelfs de hoofdstad Goma te veroveren en enige tijd in handen te houden. Vorige maand zette het leger echter een offensief in en werden de M23-strijders verdreven uit een aantal steden.

Bisimwa roept het leger op de strijd te staken en de vredesonderhandelingen met M23 te hervatten. De gesprekken, die worden gevoerd in buurland Uganda, zijn al meerdere keren vastgelopen.

Aanhoudingen na vondst gewonde in kofferbak

Agenten hebben zaterdagnacht een gewonde man gevonden in de kofferbak van een auto in Den Bosch. De politie heeft hem en drie anderen aangehouden.

De politie had een melding gekregen dat in een woning aan de Christiaan Huygensweg een ruzie was uitgebroken. Het leek vrij rustig te zijn, maar de agenten troffen even later de man aan in de kofferbak van de auto met Frans kenteken

Daarop werden de 31-jarige bewoner en zijn 25-jarige vriendin uit Den Bosch rond 03.00 aangehouden. De gewonde man, een 21-jarige man uit Frankrijk, is naar het ziekenhuis gebracht, behandeld en ook aangehouden.

Uit onderzoek bleek dat tijdens de ruzie iemand vanaf de derde verdieping van de woning naar beneden zou zijn gesprongen. Deze 20-jarige man uit Den Bosch werd ook in het ziekenhuis aangetroffen en eveneens aangehouden.

De vier verdachten zijn in een cel gezet. Twee personenauto's zijn in beslag genomen en in de woning is sporenonderzoek verricht. Wat zich in de woning heeft afgespeeld is onduidelijk. Het onderzoek wordt voortgezet.

Kinderbescherming houdt kroost weg bij Sheen

Charlie Sheen mag zijn zoons niet zien. De 4-jarige tweeling, die de acteur kreeg met ex-vrouw Brooke Mueller, wordt momenteel verzorgd door zijn andere ex Denise Richards. Zij heeft van de kinderbescherming te horen gekregen dat ze zaterdag niet bij hem op visite mocht met Bob en Max, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De kinderbescherming is boos over Sheens recente uitspraken. Hij liet weten zich grote zorgen te maken over de veiligheid van zijn kinderen als ze verblijven bij Mueller, die meerdere keren in een afkickkliniek zat en de tweeling af en toe mag zien. Volgens de acteur is ze 'de verschrikkelijkste moeder', maar weigert de kinderbescherming in te grijpen.

Blizzard registreert 'Warlords of Draenor'

Blizzard heeft de merknaam Warlords of Draenor in Australië en Nieuw-Zeeland geregistreerd. Dit is mogelijk de naam van een nieuwe uitbreiding voor 's werelds populairste MMO ooit, World of Warcraft. Hiermee wordt Warlords of Draenor mogelijk de vijfde uitbreiding voor de game. Volgende week houdt Blizzard zijn eigen conferentie, de Blizzcon.

In de allereerste uitbreiding voor World of WarcraftThe Burning Crusade, werd de planeet The Outland toegevoegd. In Warlords of Draenor zullen spelers hier mogelijk terugkeren, omdat The Outland van origine de naam Draenor heeft en dit de thuisplaneet van de Orcs is. Hopelijk horen we tijdens de Blizzcon op 8 en 9 november meer over de mogelijke nieuwe uitbreiding.

World of Warcraft heeft op dit moment 4 uitbreidingen: The Burning Crusade(2007), Wrath of the Lich King(2008), Cataclysm(2010) en de vorig jaar uitgekomen uitbreiding Mists of Pandaria.

Knokpartij na voetbalduel Wassenaar

Een voetbalwedstrijd in Wassenaar is zaterdag uitgemond in een vechtpartij. Aan beide kanten werd geschopt en geslagen en vielen gewonden. Twee mannen zijn met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht.

Toen agenten arriveerden, was de vechtpartij al voorbij. Niemand is opgepakt, maar de politie stelt een onderzoek in en sluit aanhoudingen niet uit.

Een speler had tijdens het duel een rode kaart gekregen omdat hij zijn tegenstander een kopstoot had gegeven. Toen de spelers naar de kleedkamer liepen, ontstond een vechtpartij tussen de teams van de voetbalverenigingen Wassenaar en Haagse Hout.

Een 21-jarige speler van Wassenaar verklaarde dat een tegenstander hem had aangevallen en mishandeld. Zijn arm raakte uit de kom en hij liep wat schrammen op. Een speler van de bezoekende club verklaarde juist dat hij het eerste slachtoffer was. Deze man hield een gescheurde wenkbrauw aan het incident over.

Politieauto total loss, agenten gewond

Bij een verkeersongeluk in Velsen-Zuid zijn zaterdagnacht twee agenten gewond geraakt. De politieauto is total loss verklaard.

De agenten waren op weg naar een spoedeisende melding, maar vlogen door nog onbekende oorzaak uit de bocht waarna de auto op de Parkweg tegen een verkeerslicht botste. In het ziekenhuis bleek dat de bestuurder en bijrijder alleen kneuzingen hadden opgelopen.

In Arnhem raakte zaterdagochtend een motoragent gewond toen hij bij een oprit naar de N325 ten val was gekomen toen hij optrok. De agent liep verwondingen aan zijn been op en is naar een ziekenhuis gebracht.

In beide gevallen waren er geen andere voertuigen bij de ongelukken betrokken.

[F1] Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Sebastian Vettel heeft met twee vingers in de neus de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De wereldkampioen had aan de streep een halve minuut voorsprong op Red Bull-teamgenoot Mark Webber en Mercedes-coureur Nico Rosberg.

Mark Webber startte op het Yas Marina-circuit vanaf poleposition, terwijl Kimi Räikkönen na zijn diskwalificatie achteraan moest vertrekken. Het was Sebastian Vettel die de beste start had en de leiding greep voor Nico Rosberg en Webber. Romain Grosjean pakte de vierde positie van Lewis Hamilton af die als vijfde doorkwam. Räikkönen strandde na contact met Giedo van der Garde al in de tweede bocht. Jenson Button mocht net als vorige week weer een inhaalrace rijden nadat zijn voorvleugel beschadigd was en gewisseld moest worden.

Vettel sloeg meteen een groot gat van vijf seconden met zijn naaste achtervolger Rosberg en kon hierna rustig zijn leidende positie continueren. Veel coureurs kwamen al zeer snel binnen voor nieuwe banden, behalve leider Vettel en de Ferrari's die lang doorgingen. Zij lagen na veertien ronden eerste, tweede en derde.

Na de eerste serie stops leidde Vettel na twintig ronden voor Webber die met KERS en DRS Rosberg passeerde. Grosjean lag vierde, voor de nog niet gestopte Adrian Sutil, Hamilton, Massa, Hülkenberg, Bottas en Alonso. Vettel had op dat moment al een gat van 27 seconden op zijn naaste achtervolger.

Voor de vijfde positie ontstond een interessant gevecht, omdat Sutil zijn achtervolgers ophield. Massa was spekkoper door eerst Hamilton en daarna Sutil te passeren. Hamilton passeerde Sutil een ronde later. Iets daarachter wist ook Alonso posities te winnen, waardoor Sutil zich na 28 ronden genoodzaakt zag zijn eerste stop te maken.

De tweede serie stops bracht weinig veranderingen in de volgorde met zich mee. De Ferrari's maakten laat hun tweede stop, wat ze een voordeel op de concurrentie gaf. Alonso had bij het uitkomen van de pits bijna een aanvaring met Vergne en moest de baan verlaten, omdat hij niet wilde remmen voor de Fransman. Na 45 ronden was de stand: Vettel, Webber, Rosberg, Grosjean, Di Resta, Hamilton, Alonso, Vergne, Massa en Sutil.

In de slotronden was het interessantste gevecht om de vijfde positie van Di Resta die op de huid werd gezeten door Hamilton en Alonso. Laatstgenoemde had de beste banden en wachtte niet lang om Hamilton een positie af te snoepen. Met nog vier ronden te gaan wist Alonso ook Di Resta te passeren en had hij de vijfde plek terug.

Na 55 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, met een halve minuut voorsprong op Webber en Rosberg. Grosjean werd vierde, voor Alonso, Di Resta, Hamilton, Massa, Perez en Sutil. Perez wist in de laatste ronde Sutil nog te passeren en zo een extra punt te pakken.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:38:06.106
2 Mark Webber Red Bull +30.829
3 Nico Rosberg Mercedes +33.650
4 Romain Grosjean Lotus +34.802
5 Fernando Alonso Ferrari +1:07.181
6 Paul di Resta Force India +1:18.174
7 Lewis Hamilton Mercedes +1:19.267
8 Felipe Massa Ferrari +1:22.886
9 Sergio Perez McLaren +1:31.198
10 Adrian Sutil Force India +1:33.257
11 Pastor Maldonado Williams +1:35.989
12 Jenson Button McLaren +1:43.767
13 Esteban Gutierrez Sauber +1:44.295
14 Nico Hulkenberg Sauber +1 ronde
15 Valtteri Bottas Williams +1 ronde
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 ronde
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 ronde
18 Giedo van der Garde Caterham +1 ronde
19 Charles Pic Caterham +1 ronde
20 Jules Bianchi Marussia +2 ronden
21 Max Chilton Marussia +2 ronden
DNF Kimi Räikkönen Lotus +55 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 347
2 Fernando Alonso Ferrari 217
3 Kimi Räikkönen Lotus 183
4 Lewis Hamilton Mercedes 175
5 Mark Webber Red Bull 166
6 Nico Rosberg Mercedes 159
7 Romain Grosjean Lotus 114
8 Felipe Massa Ferrari 106
9 Jenson Button McLaren 60
10 Paul di Resta Force India 48
11 Nico Hulkenberg Sauber 39
12 Sergio Perez McLaren 35
13 Adrian Sutil Force India 29
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 19
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
16 Esteban Gutierrez Sauber 6
17 Pastor Maldonado Williams 1
18 Valtteri Bottas Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 513
2 Mercedes 334
3 Ferrari 323
4 Lotus 297
5 McLaren 95
6 Force India 77
7 Sauber 45
8 Toro Rosso 32
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Doorzichtige DualShock 3 aangekondigd

Sony heeft donderdagnacht een nieuwe DualShock 3 controller aangekondigd. Deze zal (voorlopig) exclusief verkrijgbaar zijn in Japan. Aan de controller zelf is niets veranderd, behalve de kleur. De kleur is een soort transparant wit, waardoor de gebruiker een kijkje kan nemen in de controller zelf.

De controller zal op 19 december uitkomen voor een prijs van 5500 Yen, wat ongeveer 55 dollar is. De officiële naam van de kleur van de controller is 'Crystal'. De controller is compatibel met de PlayStation 3 en PlayStation Vita TV

Crystal DualShock 3Crystal DualShock 3

Crystal DualShock 3

Man bijt ambulancebroeder

Een 23-jarige man uit Enschede heeft zaterdagavond een ambulancebroeder in zijn arm gebeten. Hij is direct aangehouden voor mishandeling en in een cel gezet, laat de politie weten.

De politie kreeg rond 21.10 uur een melding dat iemand op een grasveld lag aan de Oosterstraat in Enschede. Agenten troffen een man aan met gezondheidsproblemen en lieten besluiten een ambulance komen. Toen ambulancemedewerkers hem onderzochten, beet de man plotseling een van de ambulancebroeders in zijn arm. Zijn motief is onduidelijk.

Politie beëindigt pokertoernooi in café

De politie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een illegale pokerwedstrijd in Geertruidenberg. Een van de 48 spelers liep daardoor de prijzenpot van vijftienduizend euro mis, laat de politie weten.

Voor het organiseren van een pokertoernooi voor geld of prijzen is een vergunning nodig De horecagelegenheid aan de Brandestraat waar de wedstrijd plaatsvond had die niet.

In het café in de Brabantse plaats waren 57 mensen aanwezig, van wie er 48 aan het spelen waren aan zes pokertafels. De eigenaar van het café heeft een proces-verbaal gekregen.

Vulkaan Indonesië barst opnieuw uit

De Mount Sinabung in het westen van Indonesië is zondag voor de derde keer dit jaar uitgebarsten. De vulkaan spuwde een grote aswolk uit. Inwoners van dorpen in de omgeving zijn geëvacueerd.

De autoriteiten hebben de op een na hoogste alarmstatus afgekondigd. Alle dorpen binnen een straal van drie kilometer rondom de berg op Sumatra worden ontruimd. Tot dusver zijn dertienhonderd mensen in veiligheid gebracht.

Het was de tweede uitbarsting in een maand tijd. Op 24 oktober moesten 3300 mensen vluchten toen de vulkaan as begon uit te spuwen. In september barstte de vulkaan voor het eerst in drie jaar uit. Toen werden ruim vijftienduizend mensen van huis en haard verdreven.

Fans Oprah Winfrey smijten met geld op veiling

De marathonveiling die Oprah Winfrey zaterdag organiseerde heeft een hoop geld opgeleverd. De presentatrice deed een groot gedeelte van haar persoonlijke bezittingen van de hand en fans waren bereid daar grof geld voor neer te tellen, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De opbrengst van een oude tv-gids met Winfrey op de cover werd vooraf geschat op zo'n driehonderd dollar, maar werd uiteindelijk verkocht voor drieduizend dollar. Een theepot die minder waard werd geacht dan honderd dollar werd ook voor tien keer zo veel van de hand gedaan. Tot de topstukken behoorde een set van zes stoelen in Lodewijk XVI-stijl, die van eigenaar wisselde voor zestigduizend dollar.

De opbrengst van de veiling in Santa Barbara gaat naar Winfreys meisjesschool in Zuid-Afrika. Het totale bedrag wordt binnenkort bekendgemaakt. De veiling begon om 11.30 uur en een tussenstand rond 18.00 uur gaf een opbrengst van zeshonderdduizend dollar aan. Er moesten toen nog ruim 250 voorwerpen onder de hamer gaan.

Standbeeld Coen Moulijn beklad met Ajax-tekst

Het standbeeld van Coen Moulijn dat bij de Kuip in Rotterdam staat is zaterdagnacht beklad. Op de sokkel van het monument voor de Feyenoord-coryfee is met zwarte letters AFCA 76 gespoten. Dat is de naam van de supportersvereniging van Ajax.

Het beeld, dat vier jaar geleden werd neergezet bij het Feyenoord-stadion, kreeg eerder dit jaar een shirt van de rivaal uit Amsterdam om zijn schouders.

24 doden bij reli-paniek

Een religieuze bijeenkomst in het zuidoosten van Nigeria is in de nacht van zaterdag op zondag uitgelopen op een dodelijk drama. Onder de ruim honderdduizend aanwezigen brak paniek uit, waarna tientallen mensen onder de voet werden gelopen. Daarbij kwamen 24 mensen om het leven en raakten zeventien gewond, zei het Rode Kruis zondag.

Meer dan honderdduizend mensen waren bijeengekomen om een heling van een lokale priester bij te wonen. Volgens een ooggetuige brak er paniek uit nadat iemand 'brand, brand!' had geschreeuwd. Vijf mannen en negentien vrouwen werden onder de voet gelopen en kwamen om. Zeven anderen eindigden in een ziekenhuis.

Meerdere getuigen zeiden dat iemand de valse brandmelding deed in een poging een politieke speech van de plaatselijke gouverneur te verstoren. Gouverneur Peter Obi zei echter dat er niets aan de hand was toen hij het podium verliet. Volgens sommige getuigen stormden Obi's lijfwachten het publiek in nadat de gouverneur werd uitgejoeld. De paniek zou toen zijn uitgebroken toen iemand schreeuwde dat gewapende mannen het publiek aanvielen.

Enorme hoeveelheid roofkunst gevonden in München

De Duitse politie heeft ruim twee jaar geleden in een huis in München ruim vijftienhonderd kunstwerken gevonden van onder anderen Pablo Picasso, Henri Mattisse en Marc Chagall. Dat meldt het Duitse weekblad Focus zondag op zijn website.

De kunstwerken werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag genomen, onder anderen van joden. Na de oorlog verdwenen ze spoorloos. De kunstwerken kwamen terecht bij kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt en werden in 2011 gevonden in het huis van zijn inmiddels 80-jarige zoon, Cornelius Gurlitt.

Meike Hoffmann, een kunsthistoricus uit Berlijn, probeert de herkomst en de waarde van de kunstwerken vast te stellen. Volgens Focus gaat het bij ten minste driehonderd van de stukken om 'roofkunst'. Zeker tweehonderd kunstwerken zijn door de jaren heen als vermist opgegeven.

'Bieber vermaakt zich in Braziliaans bordeel'

Justin Bieber heeft vrijdagavond ruim drie uur doorgebracht in een bordeel in Rio de Janeiro. De 19-jarige zanger, die de Braziliaanse stad aandeed in het kader van zijn tournee, probeerde zijn aanwezigheid te maskeren door te vertrekken onder een laken, schrijft de Amerikaanse krant New York Post.

Het tafereel werd vastgelegd door fotografen, die er zeker van zijn dat het om Bieber ging, op basis van onder meer zijn polstatoeage en bodyguards. Hij vertrok niet alleen uit het bordeel. Twee vrouwen werden in een auto gezet en eveneens naar Biebers hotel gebracht.

De zanger zou later uit het luxueuze Copacabana Palace zijn gezet wegens het overtreden van de regels. Een woordvoerder van Bieber weigert te reageren op het verhaal.

Burgemeesters: meer bevoegdheden bij terugkeer pedo

Een meerderheid van de burgemeesters in Nederland vindt dat ze te weinig kunnen doen om problemen bij de terugkeer van veroordeelde pedoseksuelen in goede banen te leiden. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van een enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Overheid in Nederland.

Van alle ondervraagde burgemeesters vindt 55 procent de terugkeer van een pedoseksueel na het uitzitten van zijn straf een probleem. Van hen zegt 52 procent dat ze te weinig middelen hebben om in te grijpen als bewoners in opstand komen. Burgemeesters kunnen nu alleen achteraf de scherven oprapen, zo stellen ze.

Tegelijkertijd vinden de burgemeesters het geen goed idee om de buurt te informeren over de identiteit en woonlocatie van een teruggekeerde pedoseksueel. Ruim 68 procent is daar tegen omdat dat een hetze in de buurt zou kunnen veroorzaken.

Een kleiner deel van de ondervraagden wil meer eenduidige richtlijnen bij een terugkeer. Het gaat dan om bijvoorbeeld verplicht toezicht en behandeling.

Syrië: Pakistanen veroorzaken poliogolf

De recente uitbraak van polio in het noordoosten van Syrië is veroorzaakt door buitenlandse jihadisten die in Syrië de strijd hebben aangebonden met het Syrische leger. Dat heeft de Syrische minister van sociale zaken Kindah al-Shammat zondag gezegd.

Volgens Al-Shammat hebben strijders uit Pakistan 'het virus meegebracht'. Ze toonde geen bewijs voor haar claim en trad verder niet in detail.

Pakistan is een van de drie landen waar polio nog steeds endemisch is.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte afgelopen week bekend in Noord-Syrië tien gevallen van polio te hebben bevestigd. Het is de eerste bevestigde uitbraak in Syrië in veertien jaar. De Syrische autoriteiten zijn een vaccinatieprogramma begonnen, maar veel delen van het land zijn door de burgeroorlog slecht of niet bereikbaar.

Van Marwijk: "Beste wedstrijd tot nu toe"

Bert van Marwijk verloor met Hamburger SV van Borussia Mönchengladbach (0-2). De coach was echter wel tevreden over zijn ploeg. "We hebben van een goede tegenstander verloren, want eigenlijk was dit onze beste wedstrijd onder mijn leiding", zegt Van Marwijk tegen diverse Duitse media. "We hadden zeker een punt verdiend."

Doordat verdediger Lasse Sobiech tweemaal in de fout ging, konden de bezoekers scoren in Hamburg. "Ik vond het een aantrekkelijke wedstrijd. We kwamen op een gegeven moment onder de druk vandaan, maar toen viel net de 0-1."

"Maar we hadden het betere spel en de betere kansen. Toch moet je tegen een goede ploeg als deze een doelpunt maken, anders win je niet. We verliezen nu door twee fouten, maar het is wel een duel waar we hoop uit putten."

Been tevreden met koppositie Genk

KRC Genk gaat na zaterdagavond aan de leiding in de Jupiler Pro League. Mario Been is een tevreden trainer. Genk won met 2-3 op bezoek bij hekkensluiter Mons Bergen. Na een 0-3 voorsprong kreeg de ploeg van Been het nog lastig.

"We waren niet goed begonnen, maar komen toch vrij snel op voorsprong. We hebben spelers die vanuit het niets een doelpunt kunnen maken en dat zag je vandaag ook weer", aldus Been tegen Belgische media.

"Na dat openingsdoelpunt hadden we controle over de wedstrijd zonder echt kansen te creëren. Toch kregen we nog voor de pauze een paar mogelijkheden die er in hadden gemoeten", vervolgt de Rotterdammer.

"Na de pauze moest Bergen wel komen en we wisten dat er ruimte ging komen voor ons. We liepen daardoor uit, maar dan sloop er na de wissels onrust in het elftal. We verloren de controle. En dat moeten we met zijn allen nog leren: controleren en afmaken op het goeie moment. maar we zijn op de goeie weg."

De koppositie maakt Been trots, al kan Standard Luik daar zondag verandering in brengen. "Zestien wedstrijden ongeslagen en bovenaan de stand. Dat is gewoon mooi. Maar als we scherpte ontberen, komen ook wij in de problemen."

Errani bezorgt Italië Fed Cup tegen Rusland

De Italiaanse tennissters hebben ten koste van Rusland de Fed Cup veroverd. Sara Errani sleepte zondag in Cagliari het beslissende punt binnen door Alisa Kleybanova overtuigend met tweemaal 6-1 te verslaan. Italië legde drie keer eerder beslag op de beker in het landentoernooi. In 2006, 2009 en 2010 was het land ook de beste.

De 26-jarige Errani, de nummer zeven van de wereld, won zaterdag haar eerste partij al eenvoudig van Irina Khromacheva. Ze zette Italië daarmee op een 2-0 voorsprong, nadat Roberta Vinci daarvoor al een zwaarbevochten zege op Alexandra Panova had geboekt. Vinci staat dertiende op de wereldranglijst.

Rusland begon als underdog aan de finale. De Russen moesten alle toppers, onder wie Maria Sharapova, Maria Kirilenko en Svetlana Kuznetsova, om uiteenlopende redenen missen. Panova (136) was daardoor de hoogst genoteerde speler van Rusland, dat de Fed Cup in totaal vier keer op zijn naam schreef. Vorig jaar pakte Tsjechië de titel.

Uitslag FC Groningen - Roda JC

Vanmiddag begon om 12.30 in Groningen de eredivisiewedstrijd tussen de plaatselijke FC en Roda JC. Het aantrekkelijke duel eindigde in 3-3. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

FC Groningen

3 - 3

Roda JC

 8' Kostic
 53' Kirm
 75' Botteghin
   19' Luijckx 
 62' Fledderus (pen) 
 90+2' Fledderus (pen) 
 
 Gele kaart: Botteghin, Chery, Kirm, Wijnaldum (FC Groningen), Dijkhuizen, Biemans, Luijckx, v. Peppen (Roda JC)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.223
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Kieftenbeld
Chery (De Leeuw/84)
Hiariej
v.d.Velden (Kirm/ 51)
Zivkovic (Troost-Ekong/90)
Kostic
  Kurto
Dijkhuizen
Biemans
Luijckx
v.Peppen
Hupperts (Höcher/69)
Kali
Donald (Bonevacia/73)
Pluim
Fledderus
Németh (Demouge/55)

Zwartepietenkwestie voor de rechter

Een van de tegenstanders van Zwarte Piet heeft beroep aangetekend tegen de afwijzing van de gemeente Amsterdam tegen de geëiste zwartepietenvrije Sinterklaasintocht. Vrijdag wordt de kwestie door de bestuursrechter behandeld.

Omdat een besluit in de beroepszaak wel eventjes op zich kan laten wachten, moet de bestuursrechter beslissen of er een zogeheten voorlopige voorziening hangende het beroep komt. Als dat het geval is betekent dit dat de intocht, twee dagen later, formeel geen vergunning heeft tot de behandeling van het beroep, en deze dus niet mag doorgaan.

De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie wees afgelopen week de bezwaren tegen een zwartepietenvrije intocht af, omdat de commissie niet kon vaststellen of de figuur Zwarte Piet racistisch is. Een gerechtelijke uitspraak over deze vraag ontbreekt tot dusver namelijk, aldus de commissie.

De bestuursrechter doet evenwel geen uitspraak over de vraag of Zwarte Piet racistisch is, enkel of de kwestie een voorlopige voorziening tegen de intochtvergunning rechtvaardigt. De zitting is om 10 uur 's ochtends; vanwege de verwachte belangstelling is de grote zaal gereserveerd.

'Rus Tinkov koopt Saxo Bankploeg voor zeven miljoen'

De Russische zakenman Oleg Tinkov heeft naar verluidt de Deense wielerploeg Saxo Bank gekocht. Hij zou vanaf volgend seizoen al de controle krijgen over het team van manager Bjarne Riis. Met de deal is volgens de Gazzetta dello Sport zeven miljoen euro gemoeid. Dat schrijft de Italiaanse sportkrant zondag.

De overname is opmerkelijk, aangezien Tinkov zich met zijn Tinkoff Bank eerder nog met onenigheid terugtrok als cosponsor van Saxo. Hij uitte op Twitter regelmatig zijn onvrede over het presteren van de ploeg en dan met name van kopman Alberto Contador. Wat de gevolgen zijn voor de Spanjaard en de andere renners, is nog niet duidelijk.

Tinkov bevestigde eerder al dat hij op zoek was naar een World Tour-ploeg, maar dat hij waarschijnlijk pas in 2015 aan zijn eigen formatie wilde beginnen. Hij zou voor zichzelf een vergelijkbare rol zien weggelegd als landgenoot Roman Abramovich bij Chelsea. Abramovich stopte vele miljoenen in de Londense voetbalclub.

Schultz bereid tot verlagen maximumsnelheid

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft er geen enkele moeite mee om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen vanwege gezondheidsrisico's. Dat zei ze zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag", zei Schultz. "We zitten nu binnen de norm. En we blijven dat altijd in de gaten houden."

De minister benadrukte dat voorlopig alles nog binnen de normen valt, ondanks beweringen van lokale politici en milieuorganisaties die regelmatig hun zorgen uiten om de snelheidsverhoging. Sinds vorig jaar mag op de A13 en A10 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden.

Schultz hoopt dat slimmere technieken uiteindelijk kunnen bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van uitlaatgassen. In steden is nu nog te veel zoekverkeer, zo zei ze. Dat zijn mensen die alleen maar rondrijden op zoek naar een parkeerplaats of hun bestemming. Door moderne technologie zouden zij sneller op hun bestemming moet aankomen.

Bijna 1,9 miljoen mails voor Greenpeace-leden

Al bijna 1,9 miljoen mensen over de hele wereld hebben via Greenpeace een mail gestuurd naar de Russische ambassadeur in hun land. Daarmee willen ze de Greenpeace-activisten vrijkrijgen die in Rusland vastzitten. Een woordvoerder van Greenpeace heeft het aantal bevestigd.

De mail is via de website van de milieuorganisatie te versturen. In de tekst worden de Russische ambassadeurs in landen gevraagd hun invloed aan te wenden en in Rusland aan te dringen op "eerlijkheid en redelijkheid".

De Arctic Sunrise, waarop de activisten voeren, werd vorige maand na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk. De opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden eerst beschuldigd van piraterij, maar sinds kort ook van 'hooliganisme'. Op piraterij staat maximaal 15 jaar celstraf, op 'hooliganisme’ 7 jaar.

Om schip en bemanning vrij te krijgen is Timmermans naar het Internationaal Zeerechttribunaal gestapt. Dat tribunaal begint op woensdag 6 november met de zaak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dan vindt de eerste hoorzitting plaats.

Nederland is overigens bereid de hele tribunaalprocedure in Hamburg te staken als de Russen bereid zijn de kwestie in nauw overleg met Nederland op te lossen. Maar minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zal de procedure pas stoppen als het schip en de bemanning zijn vrijgelaten en vertrokken uit Rusland, zo liet hij eerder weten.

Bijna 1,9 miljoen mails voor Greenpeace-leden
Bijna 1,9 miljoen mails voor Greenpeace-leden (Foto: ANP)

Kerry in Caïro

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is zondag aangekomen in Egypte. Hij zal bij de interim-regering waarschijnlijk aandringen op hervormingen. Het is het hoogste Amerikaanse bezoek sinds president Mohammed Morsi in juli werd afgezet door het leger. De Verenigde Staten hebben sindsdien honderden miljoenen euro's aan militaire hulp aan Egypte opgeschort.

Kerry's ministerie wilde zijn reis naar Caïro pas bevestigen nadat zijn toestel was geland. Het Egyptische staatspersbureau maakte drie dagen geleden al melding van Kerry's bezoek. De mate van geheimzinnigheid rond Kerry's bezoek is een teken van de verslechterde relatie tussen Egypte en de Verenigde Staten sinds Morsi's val.

Het proces tegen Morsi, die wordt beticht van het aanzetten tot moord en geweld, begint maandag.

'Franse journalisten gruwelijk geëxecuteerd'

De twee Franse journalisten die zaterdag in het noorden van Mali werden vermoord, zijn 'in koelen bloede omgebracht'. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zondag gezegd na afloop van een speciale vergadering over de gebeurtenissen in Mali.

"Veiligheidsmaatregelen in de regio zullen worden verscherpt, zeker met het oog op de Franse burgers in het gebied", voegde de Franse minister daaraan toe. Fabius bestempelt de acties van de terroristen als 'gruwelijk en weerzinwekkend'.

'Franse journalisten koelbloedig vermoord'
'Franse journalisten gruwelijk geëxecuteerd' (Foto: ANP)

'Minder races op F1-kalender 2014'

Het lijkt erop dat de Formule 1-kalender 2014 ingekrompen wordt. Momenteel staan er voor komend seizoen 22 races geprogrammeerd, maar volgens het Duitse Speed Week wil F1-baas Bernie Eccelstone Mexico en New Jersey schrappen.

Mexico zou afvallen omdat het vrijwel onmogelijk is om voor eind volgend jaar een nieuw pitscomplex uit de grond te stampen. Over New Jersey zegt Ecclestone dat de financiering nog steeds niet op orde is. Tegenover SID vult de Brit aan: "Ik heb New Jersey alleen maar terug op de kalender gezet omdat ze me bleven verzekerden dat alles goed zou komen."

Politie VS vindt kinderlijkje in vuilnisbak

Het lichaam van een 10-jarig meisje is gevonden in een vuilnisbak in de Amerikaanse staat Georgia. De vader en stiefmoeder van het kind zijn aangeklaagd wegens moord, aldus de politie.

De politie kreeg zaterdagochtend een telefoontje van een man die zei dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Ook zei hij dat zijn dochter een chemische vloeistof had gedronken en dood was. Toen agenten bij het appartement van de man aankwamen vonden ze het ernstig verbrande lichaam van het meisje in een vuilnisbak.

De vader en stiefmoeder van het meisje zijn opgepakt en is moord, kindermishandeling en het verbergen van een lichaam ten laste gelegd.

Vier filmtips voor de maand november

Als er een film moet gaan scoren de komende maand, dan is het wel The Hunger Games: Catching Fire. Met een gerichte marketingcampagne zou dit nieuwe deel binnen The Hunger Games-serie ook succesvol moeten kunnen zijn buiten de Amerikaanse landsgrenzen. Het budget is flink opgeschroefd en actrice Jennifer Lawrence is inmiddels uitgegroeid tot een wereldster. Tot zover het promoten van een film die dat eigenlijk niet nodig heeft.

Filmmaand november heeft dan ook meer te bieden, zoals twijfelachtige remakes van films met een buitengewone status. Neem een Carrie, waarbij het bloederige origineel van Brian De Palma uit 1976 nog steeds staat als een huis. Hetzelfde geldt in feite voor Oldboy, waarbij regisseur Spike Lee (25th Hour) het Amerikaanse filmpubliek, dat doorgeens geen zin heeft in het lezen van ondertitels, een dienst bewijst met zijn versie van het 10-jarige origineel uit Zuid-Korea. Andere opvallende titels deze maand zijn The Fifth Estate over het leven Julian Assange, het schokkende Omar van Hany Abu-Assad (Paradise Now) en een 3D-film van de geweldige Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet (Amélie) getiteld L’Extravagant Voyage du Jeune et Prodigieux T.S. Spivat. Voor wie dit niet aanspreekt, is er nog altijd een nieuwe actiefilm met de onvermoeibare Jason Statham (Crank), die in Homefront als voormalig agent met zijn familie terechtkomt in een door geweld overspoelde plaats.


Vijf vragen beantwoord over de nieuwe filmsubsidie

Het ministerie van Cultuur kwam vrijdagnacht eindelijk met een voorstel waarmee de Nederlandse filmsector uit het slop kan worden getrokken en de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland kan worden verbeterd. Eindelijk, want de discussie tussen de filmsector en de politiek loopt al sinds januari.

Meermaals werd uitsluitsel beloofd, maar niet gegeven. Ook ditmaal blijft het bij een voorstel: een subsidie van twintig miljoen euro. Door middel van deze zogenoemde cash rebate kunnen filmproducties die in Nederland geld hebben uitgegeven een deel van de kosten terugkrijgen van de Nederlandse overheid.

Een tweede optie is een tax rebate, ofwel een belastingvoordeel. Hiervoor lijkt bij de overheid geen interesse, vooral omdat het simpelweg korting geven niet past in een tijd van economische recessie.

Eerder in de onderhandelingen werd gesproken van een derde optie, een 'tax shelter': een belastingvoordeel specifiek voor investeerders. Hieronder vijf veelgestelde vragen en antwoorden over de verschillende opties en hun gevolgen.

1. Wat is een cash rebate?
De voorgestelde cash rebate is een maatregel waarbij elke euro die in Nederland aan een filmproductie is uitgegeven na afloop voor een deel door de overheid wordt terugbetaald. Zo kan bijvoorbeeld voor elke uitgegeven euro dertig cent worden teruggekregen. Hiervoor moeten duidelijke regels worden afgesproken, zodat geld dat aan bijvoorbeeld catering of hotels is uitgegeven, niet wordt meegerekend.

Groot voordeel is dat elke euro subsidie ook werkelijk aan de productie wordt besteed. Nadeel is dat een subsidie altijd gebonden is aan een van tevoren afgesproken bedrag en dus een plafond heeft. Filmproducties die pas later in het jaar van start gaan, lopen dus het risico geen subsidie meer te krijgen.

2. Wat is een tax shelter?
De gedurende het jaar genoemde tax shelter is een constructie waarbij geldschieters belastingvoordeel kunnen krijgen als ze investeren in filmproducties in Nederland. Voordeel is dat deze constructie, in tegenstelling tot een subsidie, geen plafond heeft - een belastingvoordeel blijft onbeperkt van kracht. Groot nadeel is dat veel van het geïnvesteerde geld niet bij de filmproductie terecht komt, maar opgaat aan banken, advocaten en andere randkosten. Hierover zijn alle door Novum ondervraagde partijen, inclusief filmproducenten, het eens en het is het belangrijkste argument van het ministerie van OCW om niet voor deze vorm te kiezen.

3. Waarom heeft de beslissing zo lang op zich laten wachten?
Volgens het ministerie waren de onderhandelingen moeizaam vanwege de ingewikkelde materie. "Deze beslissingen liggen bij de sector erg gevoelig, dus we moesten een gedegen motivatie formuleren", zegt een woordvoerder. Het ministerie laat weten dat de exacte details nog moeten worden afgestemd met de filmsector. Het verwacht hierover nog dit jaar uitsluitsel.

Al in januari werd gesproken over een 'filmtop', waarin de Nederlandse politiek een besluit zou nemen over eventuele steun aan de vaderlandse filmsector. Hoewel in januari enkele oriënterende gesprekken met afgevaardigden uit de filmsector werden gevoerd, duurde het tot april tot de filmtop werkelijk plaatsvond. Al meteen na afloop werd openlijk gerept van een tweede filmtop waarop 'op korte termijn' werkelijk beslissingen konden worden genomen.

Vanaf dat moment verschenen regelmatig berichten over de lopende onderhandelingen tussen de filmsector en de politiek. Uiteindelijk duurde het dus tot 1 november voordat een advies op tafel lag.

4. Welk effect heeft deze stimulans op korte termijn?
Nu al geven diverse filmmakers aan weer heil te zien in het in Nederland laten plaatsvinden van hun filmproducties. Zo wil Martin Koolhoven de eindmontage van zijn western Brimstone, een internationale productie, weer grotendeels in Nederland uitvoeren. Ook kan hij een Nederlandse filmcrew weer bekostigen.

Producent Gijs van de Westelaken denkt dat de maatregel in eerste instantie merkbaar is bij internationale coproducties. Volgens hem ligt een mooie samenwerking met België voor de hand vanwege de gemeenschappelijke taal. Ook denkt hij dat er binnenkort vele Amerikaanse filmmakers in Nederland komen aankloppen. Uiteraard hangt alles af van de uiteindelijke regels.

5. Is twintig miljoen euro een noemenswaardige bijdrage?
Twintig miljoen euro is een serieuze bijdrage, daarover zijn alle ondervraagde partijen het eens. Hoe dan ook bedroeg vorig jaar het totale productiebudget van alle films geproduceerd in Nederland 105,3 miljoen euro. Met een subsidie van twintig miljoen euro zou dus grofweg een teruggave van twintig cent over elke uitgegeven euro kunnen worden gerealiseerd. Het ministerie benadrukt dat de exacte details nog moeten worden afgestemd met de sector.

Sigthórsson opteert 'brilletje' voor Velthuizen

Kolbeinn Sigthórsson wist net als zijn teamgenoten niet te scoren tegen Vitesse. De IJslander meende wel recht te hebben op een strafschop.

Sigthórsson kreeg de bal in de tweede helft in de zestien aangespeeld en werd door twee verdedigers en Vitesse-doelman Piet Velthuizen naar de buitenkant gedreven. Velthuizen greep daarna in, maar werkte daarbij Sigthórsson naar de grond.

Velthuizen zei na afloop dat hij het geen strafschop vond. "Hij lult, hij moet een brilletje kopen. Hij raakte me vol en niet een klein beetje. Het zit ons wat dat betreft ook niet mee", aldus de IJslander. Evengoed kwam Ajax niet tot scoren, voor de tweede maal op rij in de Eredivisie.

"Hij valt gewoon niet. Dan gaat hij naast of hij gaat tegen de paal", vervolgt hij zijn verhaal tegen ANP. "En die keeper speelde een van zijn beste wedstrijden ooit. Hij pakte bijna alles. Ook die laatste kopbal van Siem de Jong vlak voor de 0-1."

Barbra Streisand dwarsboomt musical Yentl

De musical Yentl met Vera Mann komt toch niet in de theaters. Barbra Streisand, die de hoofdrol speelde in de gelijknamige film uit 1983 waarop de show is gebaseerd, heeft daar een stokje voor gestoken. De musical werd eerder dit jaar aangekondigd.

"Babs wil het niet", zei Mann zaterdagavond in het programma Opium TV. De reden zou zijn dat er al wordt gewerkt aan een Yentl-Broadwayshow die over twee jaar in première moet gaan. Mann denkt echter 'dat ze gewoon niet wil dat iemand anders die rol speelt'.

Jans trots op remise Zwolle in Eindhoven

Ron Jans was tevreden over zijn ploeg na de remise bij PSV. De trainer van PEC Zwolle schreef de prestatie toe aan zijn eigen ploeg.

PSV-uit was geen gemakkelijke opgave, wist Jans. "Zij waren natuurlijk op oorlogspad na een paar moeilijke weken. Maar hoe langer de eerste helft duurde, hoe beter wij gingen spelen. Zeker na de 1-1 vond ik ons echt heel goed", aldus Jans tegen Voetbal International.

"Met 1-1 bij rust had ik het gevoel: we hadden voor moeten staan. Na rust had PSV eigenlijk meer recht op de zege dan wij, maar ook wij kwamen er een paar keer gevaarlijk uit. Deze 1-1 is een terechte uitslag."

Volgens Jans was PEC zelf verantwoordelijk voor het resultaat in het Philips Stadion. "Of dit resultaat aan ons of aan PSV lag? Als wij tegen ploegen spelen die ook vooruit willen spelen, hebben wij het vermogen om onszelf onder de druk uit te voetballen."

"Dus het ligt aan ons, niet aan PSV. Met tien man hebben we het in de slotfase ook niet echt moeilijk gehad. Het was een boeiend potje. Ik heb vanavond genoten van mijn ploeg."

[NBA] Philadelphia 76ers ook te sterk voor Chicago Bulls

Philadelphia 76ers blijft uitstekend presteren in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg van coach Brett Brown won zaterdag ook zijn derde wedstrijd van het seizoen. Chicago Bulls werd nipt met 107-104 verslagen.

Halverwege keek de thuisploeg nog tegen een achterstand van vijftien punten aan. Aan de hand van rookie Michael Carter-Williams, die goed was voor 26 punten en tien assists, wist Philadelphia het tij te keren. De Sixers, vooraf bepaald niet tot de favorieten gerekend, legden eerder al titelhouder Miami Heat en Washington Wizards over de knie.

San Antonio Spurs liep op bezoek bij Portland Trail Blazers tegen een nederlaag aan. De verliezend finalist van vorig jaar ging met 115-105 onderuit.

Thuis Uit Uitslag
Indiana Pacers Cleveland Cavaliers 89-74
Philadelphia 76ers Chicago Bulls 107-104
New Orleans Pelicans Charlotte Bobcats 105-84
Dallas Mavericks Memphis Grizzlies 111-99
Milwaukee Bucks Toronto Raptors 90-97
Utah Jazz Houston Rockets 93-104
Portland Trail Blazers San Antonio Spurs 115-105
Golden State Warriors Sacramento Kings 98-87

Rus strijdt met Kerkhove om plaats in hoofdschema

Arantxa Rus en Lesley Kerkhove treffen elkaar maandag in de laatste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Taipei. De als eerste geplaatste Rus was zondag met 6-4 en 7-5 te sterk voor Xinyun Han uit China. Kerkhove (7) verscheen daarvoor op de baan tegen thuisspeelster Wen-Hsin Hsu, die ze met 7-6 (4), 4-6 en 6-4 versloeg.

De 22-jarige Rus en de een jaar jongere Kerkhove veroverden zaterdag bij het ITF-toernooi in Taiwan nog samen de dubbeltitel. Ze stonden eerder dit jaar al tegenover elkaar in Alphen aan den Rijn. Toen won de Monsterse, de mondiale nummer 164. Kerkhove staat 85 plaatsen lager op de wereldranglijst.

Nagel heeft vertrouwen in toekomst 50Plus

Interim-voorzitter van 50Plus Jan Nagel is ervan overtuigd dat het weer helemaal goed gaat met zijn partij. Het congres van zaterdag heeft iedereen binnen de partij weer op een lijn gebracht, zo zei hij zondagochtend in het televisieprogramma WNL op Zondag.

"Iedereen dacht dat het een roerige aangelegenheid werd, maar dat werd het niet. De eensgezindheid was groot", aldus Nagel. "We waren zelfs met twee uur klaar. Dat doet geen enkele partij ons na." Nagel, die op het congres tot de tijdelijke voorzitter werd benoemd, spreekt zelfs van een keerpunt voor 50Plus. "Ik ga ervan uit dat het nu weer goed gaat."

De seniorenpartij stelde zaterdag orde op zaken na een turbulente maand. De partij werd geconfronteerd met het vertrek van partijleider Henk Krol en hoogoplopende ruzies in het partijbestuur. "De rust is teruggekeerd. We kunnen nu weer bouwen", aldus Nagel.

Of er in de toekomst nog een rol voor Krol is weggelegd binnen de partij, kon Nagel nog niet zeggen. Volgens hem is dat in eerste instantie aan Krol zelf. Nagel zou Krol wel een nieuwe kans willen geven. "Hij is lid van de partij en heeft geen strafbare feiten gepleegd. Hij heeft geen levenslange straf verdiend", aldus Nagel.

Bootvluchtelingen uit Birma verongelukt

Een boot met zeventig Rohingya-moslims is zondag gekapseisd voor de kust van Birma. Tot dusver zijn er slechts acht drenkelingen gered. Dat heeft de hulporganisatie Action Against Hunger gezegd. De boot was onderweg naar Bangladesh toen het ongeluk plaatsvond.

De islamitische Rohingya's, die oorspronkelijk uit Bangladesh komen, worden gediscrimineerd in het boeddhistische Birma. Sektarisch geweld in de Birmese deelstaat Rakhine heeft het afgelopen jaar aan honderden mensen het leven gekost.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) waarschuwde zaterdag al voor een dodelijke exodus uit Rakhine van wanhopige inwoners van de deelstaat. De vluchtelingenstroom komt jaarlijks voor en begint meestal in november, als de zee rustig is. Volgens de UNHCR zijn de afgelopen week al meer dan duizend mensen op de vlucht geslagen.

903.000 kijkers herdenkingsdienst prins Friso

De herdenkingsdienst voor prins Friso heeft zaterdag 903.000 kijkers getrokken. De NOS zond aan het eind van de middag op Nederland 1 een samenvatting uit van de dienst in de Oude Kerk in Delft, die eerder op de dag plaatsvond.

Friso overleed op 12 augustus aan de gevolgen van zijn skiongeval in Oostenrijk, begin vorig jaar. De bijeenkomst was besloten, maar na afloop werd wel beeldmateriaal beschikbaar gesteld. Na de samenvatting werd ook een portret van Friso uitgezonden.

De uitzending op Nederland 1 staat op de twaalfde plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Teeven wil veroordeelde eerder in cel

Veroordeelden moeten voortaan binnen een maand na de uitspraak in hun strafzaak beginnen aan het uitzitten van de opgelegde gevangenisstraf. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag. Nu komt het nog te vaak voor dat er te veel tijd zit tussen de veroordeling en het uitzitten van een straf.

Teeven kondigde de maatregelen begin dit jaar al aan. Uit cijfers bleek destijds dat er in Nederland bijna zestienduizend veroordeelden rondlopen die nog een celstraf moeten uitzitten. Het gaat in de meeste gevallen om personen die zijn veroordeeld voor diefstal of inbraak.

De staatssecretaris reageerde in het programma verder op kritiek van advocaten op de voorgenomen bezuinigingen van 85 miljoen euro op de gefinancierde rechtsbijstand. De advocaten zijn bang dat de maatregel leidt tot meer onterechte veroordelingen.

Teeven ziet dat gevaar niet. "De kwaliteit van de rechtsbijstand is nog steeds enorm goed", zo zei hij. Volgens hem kunnen sommige zaken ook buiten een advocaat om. Ook zouden mensen vaker met elkaar moeten doorpraten voordat ze naar de rechter stappen. "Mediation is daarvoor een goed middel."

Man zomaar ernstig mishandeld door groep

Een 24-jarige man uit Leusden is dit weekend ernstig mishandeld door een grote groep. De politie zoekt getuigen.

De man fietste op de vroege zaterdagochtend in Leusden toen hij door iemand uit een groep van 10 tot 12 mannen van zijn fiets werd getrokken. De man werd geslagen en geschopt en de hele groep keerde zich tegen hem. Na nog meer trappen en klappen raakte het slachtoffer bewusteloos en werd hij naar eigen zeggen wakker in een nabijgelegen water.

Hij is naar huis gelopen en door zijn vader naar het ziekenhuis gebracht. Daar is de man behandeld voor een hoofdwond, een hersenschudding en enkele gekneusde ribben. Verder was zijn hele lichaam bont en blauw.

Man uit Leusden zomaar ernstig mishandeld
Man uit Leusden zomaar ernstig mishandeld (Foto: ANP)

PVV en 50Plus weer wat kleiner

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond hebben zich afgelopen week weinig verschuivingen voorgedaan. D66 en SP winnen een zetel, terwijl de PVV en 50Plus er een verliezen.

D66 staat in de peiling van De Hond nu op 23 zetels. De partij van Alexander Pechtold haalde die score voor het laatst vier jaar geleden. De SP stijgt naar 24 zetels. Hoewel de PVV er een verliest, is de partij van Geert Wilders nog wel de grootste met dertig zetels.

De coalitie van VVD en PvdA blijft deze week stabiel met respectievelijk twintig en veertien zetels. Dat zijn er opgeteld nog altijd 45 minder dan na de verkiezingen vorig jaar.

Schutter LAX aangeklaagd voor moord

De man die vrijdag op de luchthaven van Los Angeles een medewerker van de transportveiligheidsdienst TSA doodschoot en vijf andere mensen verwondde is zaterdag aangeklaagd voor moord. Paul Ciancia werd uiteindelijk neergeschoten door de politie en ligt in een ziekenhuis. Hij kan de doodstraf krijgen.

De 23-jarige Ciancia liep vrijdag terminal 3 van luchthaven LAX in, haalde een aanvalsgeweer uit zijn tas en opende het vuur. Hij had het specifiek gemunt op agenten van de TSA. In een briefje schreef hij dat hij ten minste een TSA-agent wilde doden en het maakte hem niet uit wie, aldus de autoriteiten.

Nadat hij de TSA-medewerker had neergeschoten ging Ciancia een roltrap op. Toen hij omkeek en zag dat zijn slachtoffer nog bewoog liep hij terug en vuurde hij nogmaals. Vier andere mensen in de terminal liepen ook schotwonden op. De politie schoot Ciancia uiteindelijk neer. Hij ligt momenteel in het ziekenhuis en is niet bij kennis. De FBI heeft hem nog niet kunnen ondervragen.

Ook Serviërs mogen stemmen in Kosovo

De bevolking van Kosovo gaat zondag naar de stembus voor gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen. Het zijn de eerste lokale verkiezingen sinds Kosovo zich in 2008 afscheidde en voor het eerst kunnen Serviërs in Kosovo ook een stem uitbrengen in een verkiezing.

Servië en Kosovo hebben in gesprekken onder bemiddeling van de Europese Unie afgesproken hun geschillen bij te leggen. Daarmee is voor beide landen aansluiting bij de EU een stap dichterbij gekomen. Veel Serviërs die in Kosovo wonen vrezen echter dat ze door mee te doen aan de verkiezingen impliciet hun goedkeuring uitspreken over de afscheiding van Kosovo.

Een deel van de etnisch-Albenese Kosovaren is eveneens tegen deelname van de Serviërs. Zij vrezen dat dit de weg vrijmaakt voor een etnische scheiding in Kosovo, omdat de Serviërs een eigen politiek blok kunnen vormen.

Familievete Egypte eist levens

Een ruzie tussen twee Egyptische families die begon met een meningsverschil in de rij bij een bakker heeft tot dusver aan negen mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

Het conflict begon een maand geleden in een stadje in Assiut, in het zuiden van het land. Twee families kregen het met elkaar aan de stok over de vraag wie er het eerst aan de beurt was om brood te kopen. De strijd kostte aan een lid van de Shaibaa-stam het leven. Vier leden van de andere familie werden aangeklaagd voor moord.

Leden van de Shaibaa waren zaterdag uit op wraak en zetten na een hoorzitting de achtervolging in op familieleden van de verdachten. Drie mensen werden door de Shaibaa gedood. De familie van de verdachten liet het er niet bij zitten. Ze zetten koers naar het huis van de Shaibaa en vermoordden zes leden van de stam.

Geweld bij Frans protest tegen wegenbelasting

Een demonstratie in Frankrijk tegen een wegenbelasting voor zware voertuigen is zaterdag uitgelopen op geweld. De betogers raakten slaags met agenten. De politie zette op haar beurt waterkanonnen en traangas in.

Zo'n tienduizend mensen deden mee aan het protest in Quimper, een stad in Bretagne. De demonstranten bekogelden de aanwezige agenten met stenen. De politie reageerde met waterkanonnen en traangas. Landbouw is de belangrijkste industrie in de regio en de wegenbelasting treft de zware trucks waar de boeren in het gebied van afhankelijk zijn.

De belasting werd vorige week al opgeschort nadat andere protesten uit de hand waren gelopen. Een man raakte tijdens een van de demonstraties een arm kwijt. De betogers willen dat de wegenbelasting definitief wordt geschrapt.

Rekik kwam goed weg met gele kaart

Karim Rekik stond tegen PEC Zwolle eindelijk weer in de basis na wekenlang blessureleed. De verdediger had geluk dat hij de hele wedstrijd mocht uitspelen van Pieter Vink. De verdediger raakt in augustus geblesseerd aan zijn enkel en stond daardoor wekenlang buiten spel. "Gelukkig ben ik weer terug. Ik voelde me goed en ik had geen last", zegt Rekik tegen FOX Sports "Dat is wel positief Natuurlijk wil je winnen en drie punten mee naar huis nemen. Dat is een domper."

"Ik vond ons in de tweede helft beter. Er zat wel een doelpunt in, maar dat lukte niet", vervolgt de verdediger. "Dat moet wel gaan veranderen om weer te gaan winnen. De druk gaat inderdaad omhoog. Maar dat is voetbal. Als je bij PSV speelt, moet je met druk om kunnen gaan."

Rekik had geluk dat hij na twintig minuten op het veld mocht blijven staan. In een poging de bal te veroveren zette de mandekker een sliding met twee gestrekte benen in. Hij raakte hierbij tegenstander Mustafa Saymak, maar scheidsrechter Pieter Vink was mild in zijn oordeel en trok slechts geel.

"Mijn intentie was om de bal te spelen. Mijn aanname was iets te ver vooruit, daarom moest ik aan de handrem trekken. Het was met twee benen vooruit, maar mijn intentie was om de bal te spelen. De scheidsrechter had er inderdaad rood voor kunnen geven. Maar gelukkig was het geel."

Orlando Pirates en Al Ahly gelijk in finaleduel

Orlando Pirates uit Zuid-Afrika en het Egyptische Al Ahly hebben zaterdag de punten gedeeld in het eerste finaleduel in de Afrikaanse Champions League. In het Orlando Stadium in Soweto werd het dankzij een laat doelpunt van Thabo Matlaba 1-1. Mohamed Aboutrika had de titelverdediger na een kwartier op voorsprong gezet.

De return in de finale wordt volgend weekeinde in Caïro gespeeld. Al Ahly kan dan voor de achtste keer het belangrijkste Afrikaanse clubtoernooi winnen. De Egyptische grootmacht staat in zijn tiende finale en verloor er daarvan pas twee. Orlando Pirates won de Afrikaanse Champions League in 1995 in zijn enige finale.

De winnaar van de Afrikaanse Champions League mag meedoen aan het WK voor clubteams. Dat toernooi wordt in december in Marokko afgewerkt.

Wereldrecord 3000 meter voor Rus Yuskov

De Russische schaatser Denis Yuskov heeft zaterdag een wereldrecord gereden op de 3000 meter. Tijdens wedstrijden in Calgary snelde Yuskov op de incourante afstand naar 3.34,97 minuten. Daarmee was hij ruim twee seconden sneller dan Eskil Ervik in 2005. De Noor zette zijn 3.37,28 ook in Calgary neer.

Tijdens de race in Calgary sneuvelden ook de nodige nationale records. De Belg Bart Swings, de Kazach Dmitriy Babenko, de voor Oostenrijk uitkomende Nederlander Bram Smallenbroek, de Hongaar Konrad Nagy en Galbaatar Uuganbaatar uit Mongolië werden allen de snelsten van hun land.

Komend weekeinde zijn er wereldbekerwedstrijden in Calgary. Dan komt de volledige wereldtop in actie.

Bosz blij en trots na zege Vitesse

Vitesse-trainer Peter Bosz was zaterdag 'blij en trots' met de zege van zijn ploeg op Ajax. "We hebben gewonnen en we hebben het op onze manier gedaan. Dat durven niet veel ploegen bij Ajax en dat lukt ook niet veel ploegen", verklaarde de oefenmeester na afloop van de 1-0 zege in de Arena.

"De eerste helft speelden we dominant, de tweede helft zette Ajax vroeger druk en lukte dat niet zo goed meer", analyseerde Bosz. Ajax-trainer Frank de Boer was het met zijn collega eens dat Ajax de tweede helft meer te zeggen had in de wedstrijd. "Maar er was altijd de dreiging van de omschakeling van Vitesse."

Beide trainers waren het er mee eens dat een gelijkspel een terechte uitslag was geweest. "Maar beide ploegen speelden voor de overwinning", wist De Boer. "Aan een gelijkspel heb je ook niets. Dit is wel een opdoffer." De trainer van Ajax zag ook lichtpuntjes. "We kregen meer kansen dan tegen RKC."

[Serie A] Napoli wint van Catania, Milan verliest

Napoli blijft in het spoor van koploper AS Roma in de Serie A. In eigen huis won de ploeg uit Napels zaterdag met 2-1 van Catania. José Callejon en Marek Hamsik zetten de Napolitanen op 2-0, Lucas Castro scoorde tegen. Napoli staat nu twee punten achter het nog foutloze Roma, maar die ploeg speelt zondag nog.

AC Milan leed opnieuw een nederlaag. In San Siro was Fiorentina met 2-0 de sterkste. Juan Vargas scoorde voor rust, Borja Valero deed dat in de tweede helft. Fiorentina klimt door de zege naar de vierde plaats, Milan staat voorlopig tiende.

Juventus schaarde zich naast Napoli met een 1-0 uitzege tegen Parma. Een kwartier voor tijd scoorde Paul Pogba de enige goal.

Doodvonnissen door tribunaal Bangladesh

Een Brit en een Amerikaan zijn door het speciale Tribunaal voor Internationale Misdaden in Bangladesh ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van het land in 1971. Dat meldde de BBC zondag. Ze waren niet aanwezig toen het oordeel werd uitgesproken.

Een van de twee is Chowdhury Mueen-Uddin, leider van de Bangladesh-moslimgemeenschap in Groot-Brittannië. Na eerdere veroordelingen dit jaar kwam het tot heftige demonstraties in Bangladesh waarbij meer dan 100 mensen omkwamen.

De Brit en de Amerikaan zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de dood van 18 aanhangers van de onafhankelijkheidsstrijd. Bangladesh, het toenmalige Oost-Pakistan, werd in december 1971 met steun van India onafhankelijk van West-Pakistan, het huidige Pakistan. De Jamaat-e-Islami was toen tegen de onafhankelijkheid. Bij het bloedige afscheidingsproces vielen volgens uiteenlopende bronnen 200.000 à 3 miljoen doden. Veel daders van gruweldaden zijn decennialang ongemoeid gelaten. In 2009 werd het speciale tribunaal opgezet.

Man steelt broodjes

Groot nieuws. Een 19-jarige man uit Assen is zaterdagnacht aangehouden nadat hij uit een café in zijn woonplaats enkele broodjes had gestolen. De man had blijkbaar zo'n honger dat hij even 'vergeten' was om ook af te rekenen.

De hongerige dief sloeg zijn slag in een café aan de Brinkstraat. Hij heeft een boete gekregen en kreeg verder een waarschuwing dat hem een pandverbod en gebiedsontzegging boven het hoofd hangt.

eBay stopt verkoop 'Holocaust-souvenirs'

eBay is diep door het stof gegaan nadat een Britse krant had onthuld dat op de veilingsite Holocaust-memorabilia werden verkocht. De digitale marktplaats stopte de verkoop van de spullen en beloofde als boetedoening omgerekend bijna 30.000 euro aan een goed doel te geven, berichtte de krant Mail on Sunday.

Internetters konden op de website zeker 30 'souvenirs' kopen van de massamoord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo kon voor circa 13.000 euro een gevangenenuniform uit concentratiekamp Auschwitz op de kop worden getikt. Een tandenborstel uit een concentratiekamp bleek zo'n 170 euro te kosten.

Volgens eBay is het onduidelijk hoelang de macabere verkoop van Holocaust-memorabilia al bezig is. Een verkoper schepte op dat hij vorig jaar een gevangenenuniform voor duizenden euro's wist te slijten. De veilingsite strijkt dan een commissie op. eBay liet weten de zaak enorm te betreuren.

eBay stopt verkoop'Holocaust-souvenirs'
eBay stopt verkoop'Holocaust-souvenirs' (Foto: ANP)

Duizenden tekenen petitie tegen volle klassen

De petitie tegen overvolle klassen heeft binnen een week ruim zevenduizend steunbetuigingen gekregen. Dat heeft de vakbond Leraren in Actie zondagochtend bekendgemaakt. De bond hoopt dat de actie eind november door veertigduizend mensen is ondertekend.

De initiatiefnemers willen dat de de Tweede Kamer onmiddellijk maatregelen neemt tegen overvolle klassen. Zo moet het maximum aantal leerlingen per klas met ingang van volgend schooljaar worden teruggebracht naar 28. Drie jaar later moet het aantal leerlingen in een klas verder omlaag naar 24.

Nu hebben vier op de tien klassen in het voortgezet of passend onderwijs 28 of meer leerlingen. Een op de zes klassen telt dertig leerlingen of meer. Ook klassen tot 36 leerlingen zijn geen uitzondering, aldus de vakbond. Zij stellen dat door overvolle klassen leerlingen zich minder goed kunnen concentreren. Ook krijgen ze minder aandacht van leraren.

Politie schiet bij aanhouding verwarde man

Bij de aanhouding van een verwarde en agressieve man in het Gelderse Renkum heeft de politie schoten gelost. De verdachte raakte niet gewond, laat de politie weten.

Het incident gebeurde rond 05.00 uur op het Jan Peelenplantsoen. De 31-jarige man zou op de deur hebben gebonkt van een van de woningen. De bewoners kenden de man niet. Toen ze ook werden bedreigd werd de politie gewaarschuwd.

De verdachte zat verscholen in de bosjes toen agenten arriveerden. Hij kwam echter plots tevoorschijn en rende met een mes in zijn hand richting een van de agenten. Een collega schoot daarop gericht op de benen van de man. De verdachte werd niet geraakt, maar kon wel worden gearresteerd. Hij zit voorlopig vast.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Zwangere vrouw neergestoken tijdens videochat

Een Amerikaanse man heeft vanuit het buitenland machteloos toegekeken terwijl zijn hoogzwangere echtgenote tijdens een videochat werd neergestoken. De zwaargewonde vrouw baarde vervolgens een gezonde baby in het ziekenhuis in El Paso, berichtte ABC News zaterdag (lokale tijd).

De 31-jarige Rachel Poole stond met haar man te chatten toen ze in haar keuken werd aangevallen. De vermeende dader is een 19-jarige militair in opleiding, die het slachtoffer vermoedelijk geld was verschuldigd. De man zou het huis zijn binnengedrongen en stond de vrouw op te wachten.

Poole herkende haar belager en schreeuwde zijn naam terwijl met een mes op haar werd ingestoken. Haar echtgenoot, die nog steeds met haar in verbinding stond, belde de collega's van de aanvaller om hulp te vragen. De soldaat kon daardoor worden opgepakt toen hij na de steekpartij terugkeerde naar zijn basis.

De negen maanden zwangere vrouw overleefde meerdere messteken en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens haar stiefvader kon ze pas worden behandeld nadat de baby via een keizersnede ter wereld was gebracht. Het kind maakt het goed, maar de moeder verkeerde in kritieke toestand.

Marathon Terschelling afgeblazen om storm

De marathon van Terschelling, de Berenloop, is afgelast vanwege de verwachte weersomstandigheden. Op de Wadden wordt storm verwacht, waardoor de organisatie de veiligheid van de deelnemers niet kan garanderen.

De hele marathon werd zaterdag al afgeblazen, zondagochtend werd ook een streep gezet door de halve marathon. Het risico op onderkoeling van deelnemers door een combinatie van veel wind en regen is te groot, aldus de organisatie in een verklaring. Bovendien is het het parcours, met name in de bossen, niet veilig. Op het eiland zijn verder onvoldoende medische voorzieningen.

Het KNMI heeft zondag voor het hele land code geel afgekondigd vanwege de kans op regen en onweer. Voor de Wadden geldt bovendien een waarschuwing voor zware windstoten tot tachtig kilometer per uur.

Batman: Arkham Origins

De Batman-hype is nog steeds in volle gang en omdat Rocksteady een kwalitatief hoge game wil maken zou het te lang duren voordat er een nieuwe Batman-game uit is. Daarom besloot Warner Bros. om haar eigen Canadese studio aan het werk te zetten voor de derde game uit de Arkham-serie, Batman: Arkham Origins. Dit spel vertelt het verhaal dat zich acht jaar voor Arkham Asylum afspeelt, als onze gevleugelde man net begint met het spelen van vigilante. Pakt de switch van studio goed uit en is dit drie uit drie voor de Batman-serie?

FOK! Wat een weer: Discutabel

Goedemorgen, deze fijne zondag! Hopelijk heb je een beetje tijd om lekker wakker te worden. Verwarming aan, croissantje erbij, misschien wel een gebakken ei met wat kruiden. En dan het liefst nog even warm je bed induiken om het op te peuzelen. Ik ga het in ieder geval wel zo doen. Muziekje erbij, radio aan.

En dan nog even lekker genieten van een luie zondag. Misschien lig je wel naast je geliefde, vergeet in dat geval vooral niet om een eitje extra te bakken. Als je alleen bent, een goed moment om even rustig weg te zwijmelen bij de gedachte aan dat ene leuke meisje (of die ene leuke jongen natuurlijk). Zwijmelen is fijn . Maar goed, ik geloof dat ik afdwaal.

Het gaat vandaag flink waaien, met in het Waddengebied zelfs stormachtige taferelen. Later zal dat wat afzwakken, maar er komen buien met kans op onweer voor in de plaats. De dagen erna is het weer wisselvallig. Je kunt veel regen verwachten en temperaturen tussen de 9 en 14 graden.

Stephan5 is weer in het land gesignaleerd en is inmiddels hopelijk ook bekomen van de schrik na de creatieve manier waarop ik zijn doorgaans toch iets inhoudelijkere weerberichten heb overgenomen. Morgen is hij er weer! Hopelijk heeft hij een beetje genoten van de Griekse zon. Ja, vakanties zijn leuk. Alleen die terugreis hé! Dat is altijd een beetje een bitch. Maar dat maakt niet uit, reizen kan ook heel vermakelijk zijn.

Zo zat ik een keer in de trein. Heb je soms. Vanuit Elst (tussen Arnhem en Nijmegen) was ik onderweg naar Tilburg toen ik een conversatie opving tussen een man van ergens in de dertig en een meisje van misschien net twintig. Nou ja, conversatie, het was meer een soort monoloog te noemen.
"Mja, ik woon dus al een tijdje op straat, en je maakt dan gewoon een hele hoop mee", zo stamelde hij met een ietwat doorrookte stem. "Ben je aan de drugs?", vroeg ze aan hem. "Nee, niets. Drugs wil ik niks mee te maken hebben. Nooit niet."

"Nooit aangeraakt van me hele leven" (Foto: Novum)"Nooit aangeraakt van me hele leven" (Foto: Novum)

Hij zag er ietwat onverzorgd uit, met viezig haar zonder echt model, schoenen die 'ie al minstens een paar jaar gedragen had, en over zijn jasje zal ik maar niet beginnen. Ik keek naar mijn eigen schoenen. Ja, die mochten ook wel weer een plens water en een lik schoenpoets. Maar, gezien mijn straat toen open lag en ik dus dagelijks door een zandbak moest, betekende dat ook meteen een polijstbeurt, en dat is voor leer dan weer niet zo'n goede actie. Ik besloot daar nog maar even een weekje mee te wachten. Ik besloot ook om de man het voordeel van de twijfel te geven.

"Nou ja, ik woon dus op straat en sinds die wietpas komen al die moffen naar mij toe om voor drugs te vragen. En sja, als ik dan nog maar 1 gulden heb en ik kan daarna voor 20 gulden eten, dan zal ik dat toch moeten doen weet je. Ik ben ook maar een eerlijk mens, snappie?"

Het meisje tegenover hem was tot voor kort duidelijk ongeïnteresseerd en keek hem aan met een blik van "Wat moet ik hier op antwoorden?". Zij zag er wel fatsoenlijk uit. Ietwat Aziatisch, misschien wel Thais. Ze had dat schattige in haar gezicht wat veel Aziatische vrouwen hebben. Misschien was ze trouwens ook nog wel Zuid-Amerikaans. Ik zou kunnen concluderen dat ik gewoon niet zo goed ben in het inschatten van afkomst. Een paar jaar geleden vroeg ik nog aan een Chinees meisje dat ik net had ontmoet of ze uit Noorwegen kwam. Dat was een beetje een flater, maar we zijn anno 2013 nog immer goede vrienden. Dat scheelt. Terug naar het verhaal. Haar afkomst is daarin eigenlijk niet zo relevant.

(Foto: Novum)(Archieffoto. Bron: Novum)

Ze bleef hem stil maar met inmiddels redelijk wijd opengesperde kijkers aanstaren. Hij voegde er een "Hmh?"-achtig iets aan toe. Ze reageerde na even twijfelen toch maar: "Maar ehm, kun je dan niet-", toen hij haar onderbrak: "Nee, tuurlijk kan ik niet aan werk komen! Hoe wil je aan werk komen als je dakloos bent? Je moet daarvoor een huis hebben. En voor een huis heb je weer werk nodig. Dat is de visuele circel, snap je dat dan niet?"

Wederom bleef het meisje hem met een mond vol tanden aanstaren. Ze had duidelijk totaal geen idee wat te zeggen. De inmiddels in Oss aangekomen trein liep deels leeg en deels vol, zoals wel vaker op stations gebeurt. Door het omroepsysteem klonk de mededeling dat de trein niet verder dan Breda zou gaan op last van de brandweer.

"Godverreflikkerse kutzooi! Altijd wat met die godvergeten kuttrein. Komt allemaal door die kut kut kut-Wilders. Dankzij hem is dat kut-NS genationaliseerd." Haar lach onderdrukkende verbeterde ze hem: "Geprivatiseerd bedoel je?". "Ach, hou toch op, allemaal de zelfde natte pot. We hadden daar toen ik in Weert woonde ook al gezeik mee met die kutvent. Zat je daar rustig op straat een jointje te roken en een biertje te drinken kwam hij de politie sturen. Kutwouten. Je mag in dit land verdomme al niet eens drinken of zo, weet je, komt de politie eraan. Ik doe niks illegaals anders!"

De trein kwam aan op station 's Hertogenbosch. Eigenlijk Den Bosch, maar daar denken onze elitaire spoorwegen anders over. De dame probeerde zich een beetje aan de conversatie te onttrekken door aan de inmiddels passerende conducteur te vragen hoe laat de trein in Tilburg aan zou komen. Nadat deze na antwoord gegeven te hebben weer doorliep, kreeg hij toch nog even de schuld op zich gewezen. "Ja weet je, die top is wel in orde, maar dat uitvoerend personeel doet gewoon geen flikker. Ze roepen niks om, ze fluiten niks om, niks! Het zit hem allemaal in de communificatie. Daar gaat het mis bij dat gekke bedrijf. Wat dat betreft kun je nog beter met de bus, alleen zijn die kutbuschauffeurs hufters, allemáál. Hufters zijn het. En die gare bussen zijn dan wel ineens 100x zo duur geworden dankzij die kut-chipknip met hun economische groei. Maar dat is de schuld van Wilders, dat had ik al gezegd".

Inmiddels schoot de frase 'Stereotype linkse wietrokende hippie' door mijn hoofd. Daarmee vat ik de beste man misschien iets te simpel samen, maar ik kan tot op heden geen eigenschap aan hem vinden die daar niet aan voldoet. 'Hoe ga ik dit in vredesnaam aan mijn vrienden vertellen', was de gedachte die door mijn hoofd schoot terwijl ik in Tilburg uitstapte.  Ja, het is een raar verhaal. Het eindigt ook lekker abrupt.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen. Je mag deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaatst Stephan5 bij het weerbericht van morgen!

Vandaag plaats ik nog een paar foto's, en wel van Stephan5 himself! Hij heeft er helaas geen beschrijvingen aan meegegeven dus ik heb er zelf maar wat bijbedacht.

"Mijn vakantie begon in het vliegtuig. Eigenlijk heb ik een hekel aan vliegen, maar gelukkig hebben wij thuis een vliegenmepper.  Een uur of drie later kwamen we aan.""Mijn vakantie begon in het vliegtuig. Eigenlijk heb ik een hekel aan vliegen, maar gelukkig hebben wij thuis een vliegenmepper.  Een uur of drie later kwamen we aan."

"Hier zie je het appartement waar we sliepen. Het was al laat toen we 's avonds aankwamen, dus we zijn meteen gaan slapen."
"Hier zie je het appartement waar we sliepen. Het was al laat toen we 's avonds aankwamen, dus we zijn meteen gaan slapen."

"De volgende dag zijn we de omgeving gaan verkennen. Hier zie je een hoogspanningsmast die we tegenkwamen. Misschien was het wel geen hoogspanning, want hij hing erg laag."
"De volgende dag zijn we de omgeving gaan verkennen. Hier zie je een hoogspanningsmast die we tegenkwamen. Misschien was het wel geen hoogspanning, want hij hing erg laag."

 "Dit was in de stad. We hebben op een terrasje even gegeten. Ik vroeg of ze frietjes hadden. Normaal eigenlijk niet, maar speciaal voor mij hebben ze die gebakken. Ik vond de bediende een hele aardige man."
"Dit was in de stad. We hebben op een terrasje even gegeten. Ik vroeg of ze frietjes hadden. Normaal eigenlijk niet, maar speciaal voor mij hebben ze die gebakken. Ik vond de bediende een aardige man."

"Dit was in de buurt van de zee. Omdat ik mijn zwemdiploma niet bij me had en ik bang was om er in te vallen ben ik op een veilige afstand gebleven. De zee was wel heel mooi blauw."
"Dit was in de buurt van de zee. Omdat ik mijn zwemdiploma niet bij me had en ik bang was om er in te vallen ben ik op een veilige afstand gebleven. De zee was wel heel mooi blauw."

"Toen was het alweer tijd om terug naar Nederland te gaan. We zijn weer met het vliegtuig gegaan, hier zie je de vleugel. Ik heb erg genoten van mijn vakantie. Nu ben ik weer thuis en ga ik weer naar het weer kijken. Morgen maak ik weer een weerbericht voor FOK!"
"Toen was het alweer tijd om terug naar Nederland te gaan. We zijn weer met het vliegtuig gegaan, hier zie je de vleugel. Ik heb erg genoten van mijn vakantie. Nu ben ik weer thuis en ga ik weer naar het weer kijken. Morgen maak ik weer een weerbericht voor FOK!"

Namens mij bedankt voor het lezen van mijn weerberichten, hopelijk waren ze een beetje vermakelijk. Het was in ieder geval vermakelijk ze te schrijven. Misschien mag ik later als ik groot ben nog eens terugkomen.

Cuba fluit ondernemers terug

Een tegenslag voor Cubaanse filmliefhebbers: de autoriteiten op het communistische eiland hebben de sluiting bevolen van tientallen particuliere bioscopen. Ook bedrijfjes waar videogames gespeeld kunnen worden, moeten dicht. Dat berichtte de BBC zaterdag.

De Cubaanse regering gunt ondernemers op het eiland sinds enige tijd meer vrijheid, maar oordeelde dat sommige bedrijven daarin te ver gingen. Zo zou nooit toestemming zijn gegeven voor de opening van veel bioscopen en speelhallen. Voor veel ondernemers is de sluiting een klap: zij investeerden vaak fors om de benodigde apparatuur uit het buitenland te halen.

Sommige Cubanen zagen de sluiting volgens de BBC al aankomen. Medewerkers van het ministerie van Cultuur beklaagden zich onlangs over de "banaliteit" en "frivoliteit" van de veelal Amerikaanse films die werden getoond in de bioscopen.

Cuba fluit ondernemers terug
Cuba fluit ondernemers terug (Foto: ANP)

De beste Zelda?

De Zelda-serie van Nintendo is al jaren voer voor discussie. De één vindt het de beste serie ooit en de ander vindt het helemaal niets. Daar ergens tussenin zweef ik. Ik ben een groot fan van Nintendo, maar Zelda is een serie die ik niet blind speel. De setting en muziek zijn fantastisch, maar de opbouw is altijd hetzelfde. Schildje, zwaardje, boomerangetje, hookshotje, etc. Onlangs speelde ik echter wel Zelda II: The Adventure of Link, en het is goed mogelijk dat dit de beste Zelda-game ooit is.

FOK!toen: Tomb Raider

FOK!toen neemt je op zondag altijd mee terug naar oude games. Vandaag gaan we terug naar het jaar 1996. Dit is het jaar dat Lara Croft het licht zag en vrouwelijke gamers eindelijk een heldin hadden waarmee ze zich konden identificeren. 

Lara Croft is een vrouwelijke archeoloog en is eigenlijk het antwoord op Indiana Jones. In de eerste Tomb Raider ging je op zoek naar de Scion, een oud voorwerp uit de ruïne van Qualopec in Peru. Onderweg klim, klauter en puzzel je door allerlei grotten, jungles en andere ruïnes terwijl je afrekent met wolven, slangen en zelfs een T-Rex. 

Bijzonder aan de tijd waarin Tomb Raider verscheen was het feit dat de games vanaf toen met 3D-graphics weergegeven werden. Waar je voordat PlayStation en Nintendo 64 verschenen vooral van links naar rechts liep in ren-en-spring-games, kon je nu ook vrij door levels heen lopen. De nieuwe grafische kracht van de PlayStation heeft zeker meegeholpen aan het succes van de game.


De eerste Tomb Raider uit 1996

De gameplay en de graphics waren overigens niet de enige troeven die de game had om gamers massaal te overtuigen. Er was ook een (onofficiële) patch waarmee je met een naakte Lara Croft kon spelen, inclusief puntige tieten en een bruine mat tussen haar benen.

Een succesvolle game krijgt in de regel een vervolg en Tomb Raider is geen uitzondering. In totaal verschenen er veertien verschillende Tomb Raider-games door de jaren heen. De kwaliteit was niet altijd even goed, en zeker Angel of Darkness uit 2003 werd slecht ontvangen.


Angel of Darkness

Hierna gingen de makers terug naar het begin en kwam er eerst een voorzichtige, reboot in de vorm van Tomb Raider Legend. Vervolgens kwam Tomb Raider Anniversary, de remake van het eerste deel. De nieuwe weg die was ingeslagen leek de weg omhoog, maar uiteindelijk kwam er met Tomb Raider Underworld alweer een einde aan. De Tomb Raider-serie was haar magie kwijt en fans waren niet meer tevreden.

Inmiddels is het Japanse Square Enix de uitgever voor Eidos en heeft de serie een complete reboot gekregen. De game werd rauwer, de focus verschoof meer richting het verhaal en Lara kreeg een flinke borstverkleining. Op FOK!games scoorde de game een dikke 9 en afgelopen zomer werd een vervolg aangekondigd voor de next-gen consoles. 

Op het hoogtepunt van de populariteit verschenen er ook een aantal films met Angeline Jolie in de rol van Lara Croft. In 2001 verscheen de eerste genaamd Lara Croft: Tomb Raider en het vervolg, The Cradle of Life, verscheen in 2003. Beide films volgen een soortgelijke opzet als de games; Lara is op zoek naar eeuwenoude voorwerpen en moet onderweg flink wat gebruikmaken van haar geweren. De films zijn wat meer gericht op actie en minder op het ontdekken van geheimen.


Angelina Jolie in de rol van Lara Croft

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.