FOK!toen: Tomb Raider

FOK!toen neemt je op zondag altijd mee terug naar oude games. Vandaag gaan we terug naar het jaar 1996. Dit is het jaar dat Lara Croft het licht zag en vrouwelijke gamers eindelijk een heldin hadden waarmee ze zich konden identificeren. 

Lara Croft is een vrouwelijke archeoloog en is eigenlijk het antwoord op Indiana Jones. In de eerste Tomb Raider ging je op zoek naar de Scion, een oud voorwerp uit de ruïne van Qualopec in Peru. Onderweg klim, klauter en puzzel je door allerlei grotten, jungles en andere ruïnes terwijl je afrekent met wolven, slangen en zelfs een T-Rex. 

Bijzonder aan de tijd waarin Tomb Raider verscheen was het feit dat de games vanaf toen met 3D-graphics weergegeven werden. Waar je voordat PlayStation en Nintendo 64 verschenen vooral van links naar rechts liep in ren-en-spring-games, kon je nu ook vrij door levels heen lopen. De nieuwe grafische kracht van de PlayStation heeft zeker meegeholpen aan het succes van de game.


De eerste Tomb Raider uit 1996

De gameplay en de graphics waren overigens niet de enige troeven die de game had om gamers massaal te overtuigen. Er was ook een (onofficiële) patch waarmee je met een naakte Lara Croft kon spelen, inclusief puntige tieten en een bruine mat tussen haar benen.

Een succesvolle game krijgt in de regel een vervolg en Tomb Raider is geen uitzondering. In totaal verschenen er veertien verschillende Tomb Raider-games door de jaren heen. De kwaliteit was niet altijd even goed, en zeker Angel of Darkness uit 2003 werd slecht ontvangen.


Angel of Darkness

Hierna gingen de makers terug naar het begin en kwam er eerst een voorzichtige, reboot in de vorm van Tomb Raider Legend. Vervolgens kwam Tomb Raider Anniversary, de remake van het eerste deel. De nieuwe weg die was ingeslagen leek de weg omhoog, maar uiteindelijk kwam er met Tomb Raider Underworld alweer een einde aan. De Tomb Raider-serie was haar magie kwijt en fans waren niet meer tevreden.

Inmiddels is het Japanse Square Enix de uitgever voor Eidos en heeft de serie een complete reboot gekregen. De game werd rauwer, de focus verschoof meer richting het verhaal en Lara kreeg een flinke borstverkleining. Op FOK!games scoorde de game een dikke 9 en afgelopen zomer werd een vervolg aangekondigd voor de next-gen consoles. 

Op het hoogtepunt van de populariteit verschenen er ook een aantal films met Angeline Jolie in de rol van Lara Croft. In 2001 verscheen de eerste genaamd Lara Croft: Tomb Raider en het vervolg, The Cradle of Life, verscheen in 2003. Beide films volgen een soortgelijke opzet als de games; Lara is op zoek naar eeuwenoude voorwerpen en moet onderweg flink wat gebruikmaken van haar geweren. De films zijn wat meer gericht op actie en minder op het ontdekken van geheimen.


Angelina Jolie in de rol van Lara Croft