Andere locatie voor proces Morsi

Het proces tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is verplaatst. Het proces, dat maandag begint, wordt gehouden in een zwaarbewaakte politieacademie in het oosten van Caïro. Daar vindt ook het proces tegen ex-president Hosni Mubarak plaats. De verandering van locatie werd zondag op een chaotisch verlopen persconferentie bekendgemaakt door een rechter van het hof van beroep. De autoriteiten houden rekening met massademonstraties van Morsi-aanhangers, waartoe diens Moslimbroederschap heeft opgeroepen.

De rechtszaak tegen Morsi zou in eerste instantie in een andere politieacademie, in het zuiden van de Egyptische hoofdstad, plaatsvinden. De vrees bestaat dat het proces tot nieuwe geweldsuitbarstingen zal leiden tussen aanhangers van Morsi enerzijds en Morsi-tegenstanders en politie en leger anderzijds. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schreef zaterdag in een rapport dat sinds Morsi op 3 juli werd afgezet door het leger dertienhonderd mensen om het leven zijn gekomen.

Een bron bij het ministerie van binnenlandse zaken zei dat er geruchten gaan dat Morsi-aanhangers zelfmoordaanslagen in voorbereiding hebben, als ook moordaanslagen op religieuze leiders en aanvallen op gebouwen van het leger. "We verwachten een soort hysterie en rellen zodra Morsi bij de rechtbank komt opdagen", zei de bron. Onder de aanhang van Morsi zijn mensen die bang zijn dat de huidige machthebbers van eventuele ongeregeldheden gebruik zullen maken om Morsi te vermoorden.

Morsi is aangeklaagd voor het aanzetten tot moord en geweld. Zijn aanhangers gingen vrijdag al de straat op om te protesteren tegen de vervolging van hun president. Ze hebben gezworen door te gaan met demonstreren.

Morsi's familie heeft laten weten zijn proces niet te zullen bijwonen. Osama Morsi, een van de zoons van de afgezette president, zei dat de familie de legitimiteit van het proces niet erkent.

De autoriteiten gaan zo'n twintigduizend agenten en militairen inzetten om de veiligheid te waarborgen tijdens het proces. Een bron bij het ministerie van binnenlandse zaken zei dat mensen die proberen door het kordon te breken om in de rechtszaal te komen 'hard worden aangepakt'. De uitspraak is een duidelijke waarschuwing aan het adres van Morsi's aanhangers.