Zieke Ricksen dankbaar voor steunbetuigingen

Fernando Ricksen is dankbaar voor alle steunbetuigingen die hij de afgelopen dagen heeft ontvangen. De oud-international maakte woensdag bekend aan de fatale spierziekte ALS te lijden en wordt sindsdien overstelpt met reacties.

"De ontelbare mailtjes, tweets, reacties op Facebook, het onthaal bij de boekpresentatie, de spandoeken, het langdurige geklap op de tribunes bij Fortuna Sittard, AZ en Glasgow Rangers, het is werkelijk fantastisch", zegt de 37-jarige Limburger. "Ik krijg er een brok van in mijn keel."

Ricksen vindt het indrukwekkend dat iedereen zo meeleeft. "Zelfs supporters van Celtic steunen mij en steken mij een hart onder de riem. Dat zegt veel", verwijst hij naar de rivaliteit tussen Celtic en zijn oude club Glasgow Rangers. "Omdat ik vanwege de enorme hoeveelheid reacties niet iedereen persoonlijk kan bedanken, doe ik het op deze manier."

Ondanks zijn ernstige ziekte wil Ricksen niet dat mensen hem zielig vinden. "Want dat ben ik niet. Ik blijf vechten. Wat ik eerder al zei: ooit zal er iemand de eerste zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest."

ALS is een ziekte waarbij de kracht in de spieren afneemt totdat uiteindelijk alle spieren zijn aangedaan. Vaak leven mensen na het stellen van de diagnose nog hooguit vijf jaar.