Doodvonnissen door tribunaal Bangladesh

Een Brit en een Amerikaan zijn door het speciale Tribunaal voor Internationale Misdaden in Bangladesh ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van het land in 1971. Dat meldde de BBC zondag. Ze waren niet aanwezig toen het oordeel werd uitgesproken.

Een van de twee is Chowdhury Mueen-Uddin, leider van de Bangladesh-moslimgemeenschap in Groot-Brittannië. Na eerdere veroordelingen dit jaar kwam het tot heftige demonstraties in Bangladesh waarbij meer dan 100 mensen omkwamen.

De Brit en de Amerikaan zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de dood van 18 aanhangers van de onafhankelijkheidsstrijd. Bangladesh, het toenmalige Oost-Pakistan, werd in december 1971 met steun van India onafhankelijk van West-Pakistan, het huidige Pakistan. De Jamaat-e-Islami was toen tegen de onafhankelijkheid. Bij het bloedige afscheidingsproces vielen volgens uiteenlopende bronnen 200.000 à 3 miljoen doden. Veel daders van gruweldaden zijn decennialang ongemoeid gelaten. In 2009 werd het speciale tribunaal opgezet.