FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 november 2013

'Aangever' Robert Mikkelson wil strafvermindering

Een Amerikaanse pedofiel die 60 jaar cel heeft gekregen, wil strafvermindering omdat hij de Nederlandse autoriteiten op het spoor zou hebben gezet van kindermisbruiker Robert Mikkelson Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

De 32-jarige Amerikaan uit Potts Camp, Mississippi zit zelf vast voor het maken en verspreiden van kinderporno via internet. Volgens hem heeft de rechter er in de strafmaat geen rekening mee gehouden dat hij met het onderzoek door de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten heeft meegewerkt.

De informatie die hij met de politie deelde zou tot de arrestatie hebben geleid van onder anderen Robert Mikkelson . Die kreeg in april 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Mikkelson misbruikte tientallen (zeer) jonge kinderen en legde veel van dit misbruik op beeld vast.

'Aangever' Robert M. wil strafvermindering
'Aangever' Robert Mikkelson wil strafvermindering (Foto: ANP)

Niger pakt migranten richting Europa op

Het Afrikaanse land Niger heeft vrijdag ongeveer 150 mensen gearresteerd die op weg waren naar Algerije. De migranten, onder wie mensen uit Nigeria, waren in een konvooi in de woestijn op weg naar de grens. Een hulpverlener en een veiligheidsbeambte hebben dat zaterdag gezegd.

In oktober kwamen 92 mensen in Niger om het leven tijdens een mislukte poging om de Sahara te doorkruisen. Het noorden van Niger is een doorgangsgebied voor illegale migranten. Mensensmokkelaars proberen de migranten uit de landen ten zuiden van de Sahara via de route naar Noord-Afrika te krijgen, met als eindbestemming vaak Europa.

Niger pakt migranten richting Europa op
Niger pakt migranten richting Europa op (Foto: ANP)

Dode door ongeluk op spoorwegovergang

Een 21-jarige man is zaterdagavond om het leven gekomen op een spoorwegovergang in Oudenbosch. Hij zat achterop een scooter die werd gegrepen door een passerende trein. Dat maakte de politie bekend.

Volgens een politiewoordvoerster reed de 18-jarige bestuurder van scooter de overgang op terwijl de spoorbomen al waren gesloten. Een trein raakte de achterzijde waarop de passagier zat. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De politie heeft de 18-jarige aangehouden.

Het ongeval gebeurde om kwart over 8 op de overgang in de Sint Bernaertsstraat. Het treinverkeer tussen Roosendaal en Zevenbergen is tot 11 uur gestremd, meldt de NS. Er rijden bussen.

Dode door ongeluk op spoorwegovergang
Dode door ongeluk op spoorwegovergang (Foto: ANP)

[PD] Real Madrid nipt beter in stadsderby

Real Madrid heeft zaterdag maar net gewonnen van Rayo Vallecano in de Madrileense stadsderby. In het stadion van Rayo werd het 3-2 voor Real. Cristiano Ronaldo scoorde twee keer voor de Koninklijke, Karim Benzema was goed voor een goal. Jonathan Viera zorgde met twee benutte penalty's dat het nog spannend werd.

Eerder zaterdag had Real Sociedad het Baskische onderonsje met Osasuna overtuigend gewonnen: 5-0. Ion Ansotegi, Iñigo Martinez, Antoine Griezmann, Chori Castro en Haris Seferovic scoorden voor de ploeg uit San Sebastian. Osasuna speelde veertig minuten met tien man nadat Jordan Loties rood had gekregen.

Almeria was met 1-0 Real Valladolid de baas. Rodri scoorde zes minuten voor rust voor de thuisclub. In het laatste kwartier had Real Valladolid een man minder op het veld na rood voor Patrick Ebert.

Halep en Stosur naar finale Sofia

Simona Halep (1) en Samantha Stosur (4) maken zondag uit wie het Tournament of Champions in Sofia wint. De Roemeense Halep bereikte de finale van de B-masters door Ana Ivanovic (2) uit Servië met 2-6, 6-1 en 6-3 te kloppen. Stosur rekende in een Australisch-Russische tweestrijd af met Anasatsia Pavlyuchenkova (6): 6-1, 1-6 en 6-3.

Het toernooi in Bulgarije , waar de beste speelsters die de WTA Championships niet haalden aan meedoen, is aan zijn vijfde editie bezig. De eerste drie jaar werd het toernooi op Bali afgewerkt, maar sinds vorig jaar is Sofia de locatie. Met twee toernooizeges, in 2010 en 2011, is Ivanovic de succesvolste deelneemster.

[JL] Eindhoven klopt Graafschap in suptopper

FC Eindhoven is de nieuwe nummer drie van de Eerste Divisie. In een suptopper tegen De Graafschap wonnen de Brabanders met 3-1. Fries Deschilder, Donny de Groot en Nayib Lagouireh zetten Eindhoven in Doetinchem op een 3-0 voorsprong. Piotr Parzyszek redde de eer van de thuisploeg, die nu de nummer vier is.

FC Volendam won op bezoek bij Achilles '29 met 2-0. Nick Coster en Kevin Wattamaleo namen de Volendamse doelpunten voor hun rekening. Volendam staat zevende met negen punten minder dan koploper Dordrecht. Achilles is de nummer achttien.

Sparta Rotterdam blijft FC Dordrecht op de hielen zitten. De Rotterdammers wonnen uit bij FC Emmen ternauwernood met 1-0. Steef Nieuwendaal scoorde in de 94e minuut. Zeven minuten eerder had Wouter Weghorst namens Emmen een strafschop om zeep geholpen.

[PL] Arsenal zet Liverpool aan de kant

Het Arsenal van Arsene Wenger blijft koploper in de Premier League. Door goals van Cazorla en Ramsey werd het 2-0 tegen Liverpool. Arsenal kwam in de negentiende minuut aan de leiding in eigen huis. Santi Cazorla kopte op de paal, maar knalde de rebound daarna zelf binnen. Daarmee werd Arsenal de enige ploeg in het huidige seizoen in Engeland dat in iedere competitiewedstrijd wist te scoren.

Bij rust was het nog steeds 1-0, waarbij gezegd moet worden dat Liverpool meerdere kansen op de gelijkmaker kreeg. Na een uur spelen verdubbelde Arsenal de voorsprong. Aaron Ramsey knalde de bal van afstand in het dak van het doel voor de 2-0.

Door de winst staat Arsenal vijf punten los op de concurrentie. The Gunners hebben nu vijfentwintig punten uit tien wedstrijden. Liverpool en Chelsea volgen een plaats twee en drie met twintig punten uit tien duels.

Uitslag PSV - PEC Zwolle

Om 20.45 uur begon in  de Eredivisie het duel tussen PSV Eindhoven en PEC Zwolle. Beide ploegen hielden elkaar met een 1-1 gelijkspel in evenwicht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

PSV

1 - 1

PEC Zwolle

 3' Bruma    14' Benson 
 
 Gele kaart: Rekik, Bruma, Jozefzoon, (PSV), Achenteh, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: Benson (85) (2xGeel) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.100
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Brenet
Bruma
Rekik (Jorgensen/65)
Willems
Maher
Schaars (v. Ooijen/19)
Hiljemark
Narsingh
Locadia
Bakkali (Jozefzoon/55)
  Ter Wielen
Gravenbeek (v. Hintum/69)
Lachman
Broerse
Achenteh
Hiwat (Narsingh/79)
Mokotjo
Saymak
Klich
Thomas
Benson

FlevOnice maakt doorstart

FlevOnice zal deze maand weer open gaan voor publiek. De vijf kilometer lange baan in Biddinghuizen ging in mei vorig jaar failliet, maar de nieuwe eigenaar Joop Pinkster heeft grootse plannen met de langste kunstijsbaan ter wereld.

Om de baan rendabeler te maken wordt deze ingekort tot drie kilometer. De officiële heropening zal op 22 november zijn, maar een week eerder kunnen de mensen al terecht op de uitgebreide kinderijsbaan en een nieuw aangelegde ijskartbaan. Het hangt van het weer af wanneer er geschaatst kan worden op de kunstijsbaan, maar naar verwachting zal deze 1 december weer open gaan.

Pinkster heeft ook plannen om buiten het winterseizoen activiteiten nabij Biddinghuizen te ontplooien. Het zou een beweegpark moeten gaan worden, maar echt concreet zijn deze voorstellen nog niet.

Deurwaarders vaak de fout in

Deurwaarders stellen het deel van het inkomen van mensen met schulden waar geen beslag op mag worden gelegd vaak te laag vast. Ook informeren deurwaarders mensen met schulden vaak slecht over deze zogenoemde beslagvrije voet. Dat oordeelt nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer deed onderzoek naar het schenden van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders, omdat hij sinds 2012 steeds meer klachten krijgt over gerechtsdeurwaarders. In 2011 ontving de ombudsman nog 84 klachten over deurwaarders, vorig jaar waren dat er 161 en dit jaar verwacht hij uit te komen op circa tweehonderd klachten. Drie van de vier klachten gaan over de beslagvrije voet.

De beslagvrije voet wordt ook onterecht niet toegepast op onder meer de huur- of zorgtoeslag, oordeelt de ombudsman. "Zeker nu veel mensen het financieel krap hebben, is het belangrijk dat deurwaarders zich aan hun wettelijke verplichting houden om de beslagvrije voet te beschermen", aldus Brenninkmeijer. Mensen met schulden raken anders nog dieper in de financiële problemen, stelt hij.

De ombusman vindt dat deurwaarders mensen bij wie beslag wordt gelegd goed moeten informeren over de beslagvrije voet, alle belangrijke gegevens opvragen en de beslagvrije voet met terugwerkende kracht corrigeren zodra blijkt dat deze onjuist was vastgesteld. Ook moet de beslagvrije voet worden toegepast op huur- en zorgtoeslag, de voorlopige teruggaaf heffingskortingen en op de inkomsten van personen die in het buitenland wonen.

Uitslagen Eredivisie 02/11/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. AZ klopte in eigen huis ADO Den Haag metg 2-0 terwijl FC Twente niet verder kwam dan 2-2 tegen NEC Nijmegen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

FC Twente

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

 23' Eghan
 34' Promes
   53' Rieks 
 60' Jantscher 
 
 Gele kaart: Promes, Bengtsson, Schilder(FC Twente), Jahanbakhsh, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.200
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers (Schilder/82)
Ebicilio
Eghan (Corona/66)
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Djordjevic/86)
Tadic
  Johnsson
Vemijl
v. Eijden (Cmovs/73)
Breuer
Leiwakabessy
Pálsson
Koolwijk
Conboy (Stutter/76)
Rieks
Higdon (Jahanbakhsh/46)
Jantscher


Een spandoek van de supporters voor voormalig AZ-speler Fernando Ricksen (Foto: Pro Shots)

AZ

2 - 0

ADO Den Haag

 42' Gudelj
 65' Gudmundsson
   
 
 Gele kaart: , Kramer, (ADO Den Haag)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.379
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Martens (Elm/87)
Beerens
A. Jóhansson
Gudmundsson
  Coutinho
Zuiverloon (v. Haaren/80)
Bakker
Beugelsdijk
Meijers
Malone
Holla
Gehrt
v. Duinen
Kramer
Cabral

Pussy Riot-lid vermist na overplaatsing

Nadezjda Tolokonnikova van de punkband Pussy Riot is vermist. De veroordeelde Russin heeft al 2 weken geen contact gehad met haar familie, zei Tolokonnikova's vader Andrej tegen de website Buzzfeed.

Tolokonnikova werd 2 weken geleden overgeplaatst naar een ander strafkamp nadat ze een nieuwe hongerstaking had aangekondigd. De Russische autoriteiten wilden niet zeggen naar welk strafkamp Tolokonnikova was overgebracht. "Niemand weet iets. Er is geen bewijs dat ze nog in leven is, we weten niet hoe het met haar gezondheid is gesteld. Is ze ziek? Is ze geslagen?", vraagt Andrej Tolokonnikova zich af.

Hoogerland wint Amstel Curaçao Race

Johnny Hoogerland heeft de Amstel Curaçao Race op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen was bij de tropische temperaturen de sterkste op het Caraïbische eiland.

Op ongeveer dertig kilometer van de streep ging Hoogerland in de aanval, hij kreeg daarbij gezelschap van de Belg Jan Bakelands. Aan de voet van de Julianabrug sloot ook Marc de Maar nog aan. In de sprint bleek Hoogerland uiteindelijk de sterkste.

De wedstrijd kende een aantal opmerkelijke deelnemers. Ze reed onder andere Joop Zoetemelk, de winnaar van de Tour de France in 1980, de wedstrrijd uit. Hij reed daarbij de hele koers in zijn gele trui. "Het was warm, maar het ging wel goed eigenlijk. Ik had een goed groepje gevonden dat een mooi tempo aanhield. Ik vond het heel leuk."

Uitslag Ajax - Vitesse

Om 18.45 begon er in de Eredivisie één wedstrijd. Vitesse klopte in de Amsterdam ArenA Ajax met 0-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

AFC Ajax

0 - 1

Vitesse

     90' Qazaishvili 
 
 Gele kaart: Poulsen, Blind, (AFC Ajax), Vejinovic, Pröpper, Kakuta, (Vitesse)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.377
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Denswil
Blind
S. de Jong
Poulsen (Boilesen/68)
Serero
Fischer (Schone/83)
Sightórsson
Andersen (Klaassen/77)
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Atsu (Kakuta/83)
Vejinovic (Hutchinson/90 2)
Ibarra
Havenaar (Qazaishvili/73)
Piazón

Man maakt duur foutje in Miljoenenjacht

Spoilers vanaf hier: Zondag is op RTL4 een man te zien die een erg duur foutje maakt bij Miljoenenjacht. Midden in het spel met nog miljoenen euro's in de dichte koffers drukt hij per ongeluk op de dealknop bij een bod van 125.000 euro.

De man wil het kastje dichtdoen en verder spelen aangezien er nog hogere bedragen in de koffers zitten maar dat mag niet van de notaris. Deal is deal. Hij moet wel voor spek en bonen verderspelen en dan blijkt dat hij 5 miljoen euro in zijn eigen koffer heeft. Het laatste fictieve bod van de bank is 2,2 miljoen euro. De man moet overigens nog 29 procent over de 125.000 euro betalen. Miljoenenjacht wordt zondagavond om 20.00 uur uitgezonden.

'Rusland moet Britse journalist vrijlaten'

Familieleden van een Britse journalist die samen met een groep actievoerders van Greenpeace vastzit in Rusland hebben zaterdag bij de Russische ambassade in Londen geprotesteerd. De familie van Kieron Bryan heeft aangedrongen op zijn vrijlating.

Bryan, een Russische fotograaf en 28 Greenpeace-activisten zitten vast sinds het Greenpeace-schip Arctic Sunrise werd opgebracht door de Russische marine. Aanleiding was een protestactie bij een Russisch boorplatform.

In eerste instantie werd de groep beschuldigd van piraterij, maar later werd de aanklacht teruggebracht tot hooliganisme, waar een maximale celstraf van zeven jaar op staat. Bryans moeder Ann Bryan zei dat de groep 'inmiddels voldoende gestraft is'. Ze drong daarom aan op 'gezond verstand'.

Ferrer schakelt Nadal uit in Parijs

David Ferrer heeft bij het masterstoernooi in Parijs gestunt met een zege op Rafael Nadal. Het Spaanse onderonsje in Bercy werd door Ferrer met 6-3 en 7-5 in zijn voordeel beslist. Voor Ferrer was het voor het eerst sinds januari 2011 dat hij zijn illustere landgenoot weer eens versloeg.

De als derde geplaatste Ferrer neemt het zondag in de finale op tegen Novak Djokovic (2). Djokovic versloeg eerder zaterdag Roger Federer in drie sets.

Nadal kan volgende week bij de ATP World Tour Finals alweer revanche nemen op Ferrer. De twee werden zaterdag in dezelfde poule geloot voor het eindejaarstoernooi in Londen. Ook Tomas Berdych en Stanislas Wawrinka zitten in die poule. Roger Federer, Novak Djokovic, Juan Martin del Potro en Richard Gasquet zitten in de andere poule.

'D66 wekt comateus kabinet tot leven'

De ambitie van D66 heeft het 'comateuze kabinet' weer tot leven gewekt. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag op het congres van zijn partij in Utrecht. De missie van D66 is echter nog niet voltooid, hield Pechtold zijn luisteraars voor.

D66 sloot drie weken geleden samen met ChristenUnie en SGP een begrotingsakkoord met de coalitie. Omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer moest worden gezocht naar steun van oppositiepartijen.

Vorige maand strandde nog het pensioenplan van het kabinet in de Eerste Kamer. De D66-leider riep het kabinet in zijn toespraak op met een beter voorstel te komen voor de pensioenen. "Werkenden en jongeren zouden minder pensioen gaan opbouwen, maar dezelfde hoge premies betalen. Onrechtvaardig en slecht voor het draagvlak onder onze pensioenen."

Met D66 valt volgens Pechtold te praten over over nieuwe voorstellen. "Maar het kabinet moet dan wel zijn huiswerk over doen. En anders kan het kabinet op dit onderwerp naar onze steun fluiten."

Räikkönen moet achteraan starten in Abu Dhabi

Kimi Räikkönen zal morgen achteraan moeten starten bij de Grand Prix van Abu Dhabi. De Lotus van de Fin werd bij een technische keuring na afloop van de kwalificatie afgekeurd. De vloer van de bolide voldeed niet aan de regels. Hij had zich als vijfde gekwalificeerd voor de race van morgen.

De voorzijde van de vloer mag volgens regel 3.17.5 van de technische reglementen maximaal vijf millimeter doorbuigen als er een gewicht op gezet wordt, maar bij de bolide van Räikkönen was dit meer. Het argument van Lotus dat de vloer door de kerbstones beschadigd was geraakt werd van tafel geveegd. In Hongarije had het team er bij Romain Grosjean wel succes mee toen eenzelfde argument aangevoerd werd.

Door de straf van Räikkönen schuift Nico Hülkenberg door naar de vijfde startplaats. Räikkönen zal morgen achteraan moeten vertrekken, iets wat de kans op een puntenfinish aanzienlijk verkleint. Lotus is met Ferrari en Mercedes in gevecht om de tweede plaats in het constructeurskampioenschap. Voor morgen lijkt Mercedes met een derde en vierde startplaats weer even de beste papieren in handen te hebben om de tweede positie op zich te nemen.

Gridstraf Bianchi na bakwissel

Jules Bianchi heeft voor de Grand Prix van Abu Dhabi een gridstraf van vijf plaatsen opgelopen. De reden hiervoor is dat Marussia besloten heeft de versnellingsbak van de bolide van de Fransman voortijdig te wisselen. Hij zal hierdoor niet vanaf de voorlaatste, maar vanaf de laatste startrij vertrekken.

Bianchi spinde in de derde vrije training in de tweede bocht en kwam hierbij in de bandenstapels terecht. Er leek niet veel schade te zijn, maar een bakwissel bleek toch noodzakelijk te zijn.

Journalisten gedood in Mali

Twee Franse journalisten zijn zaterdag in het noorden van Mali ontvoerd en gedood. De Franse regering heeft dat bekendgemaakt.

De "met kogels doorzeefde" lichamen van de journalisten zijn net buiten de stad Kidal gevonden, zei een bestuurder van de stad. De slachtoffers werden in Kidal door vier gewapende mannen ontvoerd en ongeveer 12 kilometer buiten de stad om het leven gebracht.

De slachtoffers zijn Claude Verlon en Ghislaine Dupont. Zij werkten voor het Franse radiostation RFI en hadden vlak voor de ontvoering een interview gedaan met een leider van de separatistische Toeareg-beweging MLNA. Donderdag waren ze vertrokken uit de hoofdstad Bamako.

Deze week werden vier Fransen vrijgelaten die 3 jaar geleden door jihadisten in Niger waren gegijzeld. De Fransen zijn mogelijk vrijgelaten via hun werkgever die losgeld zou hebben betaald.

De in 2011 ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke wordt samen met een Zuid-Afrikaan en een Zweed nog vastgehouden door de terreurorganisatie al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).

Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag besloten om een militaire bijdrage te leveren aan de VN-missie in Mali. Het Nederlandse leger zal in ieder geval tot eind 2015 in Mali blijven om voornamelijk inlichtingen te verzamelen en te analyseren. Er gaan ongeveer 380 militairen aan de slag.

Mali verzandde in chaos na een militaire staatsgreep en in Noord-Mali namen jihadisten de macht over. Frankrijk greep begin dit jaar militair in. Inmiddels is er een VN-missie onder leiding van de Nederlander Bert Koenders en een democratisch gekozen president.

Nederlandse kwartiermakers vertrekken al in december. In januari zouden de eerste Nederlandse troepen kunnen volgen.

[PL] Clubs uit Manchester doen goede zaken

Manchester United en Manchester City hebben zaterdag goede zaken gedaan in de Premier League. De regerend kampioen won, mede dankzij een goal en een assist van Robin van Persie, met 3-1 bij Fulham. City, de kampioen van 2012, verpulverde Norwich City met 7-0 en boekte daarmee de grootste zege in 45 jaar.

United trok de winst al in het eerste halfuur naar zich toe. Antonio Valencia was in de negende minuut de eerste die doelman Maarten Stekelenburg passeerde. Van Persie maakte er in de twintigste minuut 0-2 van en stelde vervolgens Wayne Rooney in staat om de 0-3 te scoren. In de tweede helft redde Alex Kacaniklic de eer voor de ploeg van trainer Martin Jol.

Van Persies doelpunt was zijn 128e in de Premier League. Daarmee is hij nu de meest scorende Nederlander. Vorige week evenaarde hij door een doelpunt tegen Stoke City Jimmy Floyd Hasselbaink, die met 127 treffers recordhouder was.

City spoelde tegen Norwich de kater van de nederlaag van vorige week tegen Chelsea overtuigend weg. De ban werd gebroken door Bradley Johnson. David Silva, Matija Nastasic, Alvaro Negredo, Edin Dzeko, Yaya Touré en Sergio Agüero waren vervolgens verantwoordelijk voor de zevenklapper en een vervelende dag voor Leroy Fer, die bij Norwich de hele wedstrijd meespeelde.

Southampton liet de kans liggen om naar de tweede plaats in de Premier League te klimmen. De ploeg kwam uit tegen Stoke City al binnen een minuut op een bizarre manier op achterstand toen een uittrap van Asmir Begovic gedragen door de wind aan de overkant in het doel belandde. Jay Rodriguez voorkwam dat de ploeg van Erik Pieters met de zege aan de haal ging: 1-1.

Aston Villa, met Leandro Bacuna en Ron Vlaar in de basis, speelde uit bij West Ham United met 0-0 gelijk. Hull City Tigers won thuis met 1-0 van Sunderland, dat door twee rode kaarten meer dan een helft lang met negen man speelde. West Bromwich Albion versloeg Crystal Palace met 2-0.

Italië heeft Fed Cup bijna binnen

De Italiaanse tennissters hebben de Fed Cup binnen handbereik. In Cagliari wonnen Roberta Vinci en Sara Errani de eerste twee enkelpartijen van Rusland. Zondag hebben de Italiaansen vrouwen aan een enkele overwinning genoeg om voor de vierde keer de beker in het landentoernooi voor tennissters te veroveren.

Rusland, dat als underdog aan de finale begon, had met Alexandra Panova een verrassend sterke speelster opgesteld tegen Vinci. Pas na drie uur en dertien minuten stond de 5-7, 7-5 en 8-6 eindstand voor de Italiaanse op de borden. Errani had het daarna tegen Irina Khromacheva een stuk makkelijker: 6-1 en 6-4.

[Bundesliga] Moeizame zege Bayern München bij Hoffenheim

Bayern München heeft zaterdag met de nodige moeite de ongeslagen status behouden in de Bundesliga. Op bezoek bij 1899 Hoffenheim won de Duitse landskampioen met 2-1. De winnende goal van Thomas Müller viel pas een kwartier voor tijd.

Voor rust was Hoffenheim door een goal van Niklas Süle op voorsprong gekomen, maar een paar minuten later was er al de gelijkmaker van Mario Mandzukic. Bayern evenaarde en passant een oud record van Hamburger SV. De Rekordmeister is nu 36 competitieduels op rij ongeslagen.

Bayer Leverkusen verloor de aansluiting op Bayern en Borussia Dortmund door met 1-0 te verliezen van nummer laatst Eintracht Braunschweig. Domi Kumbela tikte de bal in de 81e minuut binnen toen zijn teamgenoot Norman Theuerkauf het vizier niet helemaal op scherp had staan.

Gertjan Verbeek zag zijn FC Nürnberg in eigen huis met 3-0 verliezen van SC Freiburg. Het duel tussen de nummers zestien en zeventien leek lang door een treffer van Felix Klaus beslist te worden. Toen in de zeventigste minuut Oliver Sorg rood kreeg, was er weer hoop voor Nürnberg. Freiburg stampte die hoop snel de grond in met doelpunten van Vladimir Darida en Admir Mehmedi.

Hamburger SV verloor voor het eerst sinds Bert van Marwijk bij de club aan het roer staat. In Hamburg was Borussia Mönchengladbach met 2-0 te sterk. Max Kruse tekende voor beide doelpunten van Gladbach. Schalke 04 won met 2-0 bij Hertha BSC. Adam Szalai scoorde al in de 26e minuut, Julian Draxler vergrootte de marge diep in blessuretijd.

'Bestrijding hennepteelt faalt'

Politie en Openbaar Ministerie slagen er niet in de georganiseerde hennepteelt in Nederland hard te raken. De bestrijding heeft topprioriteit, maar grote winst wordt er niet geboekt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag, op basis van eigen onderzoek.

Bij de politie is informatie over alle hennepruimingen gevraagd. Daaruit blijkt dat er vorig jaar 5424 kwekerijen zijn opgerold, ongeveer net zoveel als in 2011. Al jaren ligt het aantal opgerolde kwekerijen rond de 5500. Volgens RTL Nieuws wordt het totale aantal illegale hennepkwekerijen geschat op 30.000.

Huisartsen willen onderzoek naar zaak Tuitjenhorn

Beroepsvereniging VPHuisartsen wil een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de zaak is aangepakt tegen de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord heeft gepleegd. Dat stelt de vereniging van praktijkhoudende huisartsen zaterdag in een verklaring.

Het onderzoek moet door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) worden ingesteld en extern worden uitgevoerd. Het moet zich richten op de aanpak van het Academisch Medisch Centrum (AMC), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie.

De zaak kwam destijds aan het rollen nadat een coassistent van het AMC, die meeliep bij de huisarts, aan de bel trok bij het ziekenhuis. Uit later door de IGZ bekendgemaakte informatie bleek dat de huisarts, die op non-actief was gesteld na de dood van een terminaal zieke patiënt, die patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine had gegeven.

Ook kreeg de patiënt ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend. De huisarts had de patiënt onvoldoende onderzocht voor hij de dodelijke dosis toediende. Ook gaf hij geen uitleg over zijn plannen aan de patiënt, zijn echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. Tegen de huisarts liep ook een strafrechtelijk onderzoek, dat na zijn dood werd gestaakt.

De huisartsenvereniging wil weten waarom het AMC zonder hoor en wederhoor de huisarts aangaf bij de IGZ. Ook moet duidelijk worden waarom de IGZ direct het OM inschakelde, in plaats van eerst naar de huisarts te stappen.

De huisartsenvereniging vraagt zich verder af of het OM zich 'voldoende rekenschap heeft gegeven van de risico's van haar optreden tegenover een uiterst kwetsbare huisarts'. Sinds het eerste verhoor van het OM was de man suïcidaal. "We vinden dat de keuzes die AMC, IGZ en OM hebben gemaakt moeten worden verantwoord. Het gaat om transparantie en toetsbaarheid, net zoals dat van artsen wordt geëist'', aldus een woordvoerder van de vereniging.

Volgens VPHuisartsen is overigens de vraag nog niet beantwoord hoever een behandelend arts in acute noodsituaties mag afwijken van de richtlijnen voor de zorg rond het levenseinde, zonder het risico te lopen met de IGZ of het OM te maken te krijgen."Zowel voor de samenleving als voor huisartsen en andere zorgverleners is een helder antwoord van groot belang voor een veilige en verantwoorde zorgpraktijk", aldus de vereniging.

Duitsland: spionagediensten wisselen kennis uit

De Duitse buitenlandse inlichtingendienst heeft zaterdag bevestigd dat er geregeld technologische ontwikkelingen worden besproken met andere inlichtingendiensten. Een woordvoerder van de Bundesnachrichtendienst (BND) ontkent echter dat er pogingen zijn gedaan de wet te omzeilen, zodat er gebruik gemaakt kon worden van technologieën die zijn ontwikkeld door de Britse inlichtingendienst GCHQ.

Vrijdag meldde de Britse krant The Guardian dat de inlichtingendiensten van diverse Europese landen nauw samen hebben gewerkt met GCHQ om op grote schaal inlichtingen te kunnen vergaren. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zouden hebben samengewerkt met de Britse dienst.

The Guardian baseert zich op documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden. In een van de stukken zou te lezen zijn dat de BND in 2008 advies heeft gekregen van GCHQ over de 'hervorming of andere interpretatie van de zeer strikte afluisterwetgeving in Duitsland'.

Een woordvoerder van de BND zei dat de gesprekken vooral gingen over technische vraagstukken en niet over juridische kwesties. Bovendien zouden de technische vraagstukken vooral betrekking hebben op voorgestelde hervormingen van de afluisterwetgeving die uiteindelijk nooit werden doorgevoerd.

Djokovic via Federer naar finale

Novak Djokovic heeft de finale van het Masterstoernooi in Parijs behaald. De nummer twee van de wereld werkte zich in drie sets langs Roger Federer, die na een erbarmelijk seizoen eindelijk zijn vorm weer terug lijkt te hebben gevonden.

De Zwitser kwam fantastisch uit de startblokken en profiteerde van een zeer matig spelende Djokovic. Federer plaatste dan ook al vroeg in de eerste set een break, en ondanks talloze breakkansen tegen bij het uitserveren wist hij toch de set met 6-4 naar zich toe te slepen.

Ook in de tweede set kwam Federer als eerste op een break voorsprong, maar Djokovic repareerde meteen en speelde daarna veel meer gefocust. Federer begon meer fouten te slaan en liet de set al vlug uit zijn handen glippen; het werd 6-3 in het voordeel van de Serviër.

Djokovic liet daarna niet meer los. In de beslissende set plaatste de winnaar uit 2009 twee breaks en kwam in eigen service niet meer in de problemen; 6-2. Met deze overwinning is Djokovic dichtbij het gelijktrekken van de score in onderlinge ontmoetingen tussen de twee. Daarin staat het nu nog wel 16-14 in het voordeel van Federer.

In de finale stuit de Serviër op de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal en David Ferrer. Die wedstrijd wordt op het moment van schrijven gespeeld.

Schudden met je anus voor MTV EMA-ticket

Muziekfans kunnen dit weekeinde een ticket voor de MTV EMA in de wacht slepen. In Amsterdam vinden audities plaats waarmee een felbegeerd kaartje verdiend kan worden. Volgens MTV-vj Anna-Alicia Sklias, die in de jury zit, is vooral de twerk-act van Miley Cyrus populair.

"Er zijn hier al een aantal meisjes schaars gekleed en ingewikkeld in inpakfolie langsgekomen die aan het twerken zijn", vertelt Sklias aan Novum Nieuws. Cyrus stond tijdens de MTV Video Music Awards op het podium met Robin Thicke. Miley zorgde voor ophef door voorovergebogen tegen de zanger aan te schuren. "Het is heel grappig om te zien", zegt Sklias over de huis-tuin-en-keuken-versies van Nederlandse muziekfanaten.

De tickets voor de EMA zijn gewild, bleek zaterdagochtend vroeg al. De eerste gegadigden stonden om 05.00 uur al voor de deur van Ziggo Dome. "Maar het begon pas om 10.00 uur. Die meisjes waren vastberaden en stonden vijf uur te wachten", vertelt juryvoorzitter Carol Brock. "Nog steeds staan mensen urenlang in de regen."

Die bevlogenheid heeft MTV, dat elk jaar via audities op zoek gaat naar publiek, jaren niet meer gezien. "De laatste keer dat mensen zo lang in de rij stonden, was in Kopenhagen", weet Brock. De EMA werden in 2006 uitgereikt in de Deense hoofdstad.

Muziekfans kunnen ook zondag nog strijden om een EMA-ticket. Ze moeten niet alleen hard kunnen gillen, maar een bevlogen act laten zien. Die moet bovendien aansluiten bij het thema Out of this World Fun Party Alien. "Er wordt vooral gekeken naar energie en enthousiasme", weet een woordvoerder van de muziekzender. "Hoe groter het enthousiasme, hoe beter het ticket."

Zaterdag en zondag zijn drie soorten kaartjes te winnen, voor de awardshow zelf, de rode loper of de Melkweg. Daar staat het tweede podium van de EMA en geven Snoop Dogg en Afrojack een show. Tickets voor de rode loper zijn het meest gewild. Daar kunnen de muziekfans oog in oog komen te staan met internationale sterren als Miley Cyrus, Robin Thicke en Katy Perry.

De MTV EMA worden zondag 10 november uitgereikt in Amsterdam. Voorafgaand aan de prijzenregen vindt vanaf woensdag de MTV Music Week plaats. Onder meer The Killers en Russell Brand treden op in aanloop naar de EMA.

CDA sluit alleen akkoord waarin geloofd wordt

Het CDA sluit geen compromis om het compromis. Dat is de leidraad van het nieuwe CDA, zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma zaterdag op het congres van zijn partij in Leeuwarden.

De Tweede Kamerfractie van het CDA staat volgens Buma vooraan om een nieuwe richting aan Nederland te kunnen geven. "Maar alleen als het een richting is waar we als CDA van overtuigd zijn. Ik sluit alleen akkoorden waar ik echt in geloof", zei hij.

CDA-leider Buma liep uiteindelijk weg van de onderhandelingstafel over het drie weken geleden bereikte begrotingsakkoord tussen de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

In zijn toespraak stelde Buma verder dat Nederland in zijn ogen uit de crisis kan komen als banen en structureel herstel voorop worden gesteld. Dat was volgens hem ook de aanpak van oud-premiers van het CDA Ruud Lubbers in de crisis van de jaren tachtig en Jan Peter Balkenende aan het begin van de eeuw.

Beide CDA'ers waren er volgens Buma van overtuigd dat werk en economisch herstel niet worden gecreërd door de overheid. De overheid kan echter wel de omstandigheden scheppen waaronder de economie weer tot leven komt, aldus Buma. Het CDA wil een samenleving, waarin iedereen mee kan doen met een economie waarbij mesnen die het hardst werken niet het hardst worden 'gepakt' en een dienende overheid als schild voor de zwakken, zei hij.

Bono herdenkt Friso

U2-frontman Bono woonde zaterdagmiddag de herdenkingsdienst voor prins Friso bij. Ook voormalig chef van de Verenigde Naties Kofi Annan en de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu waren bij de herdenking in Delft. Dat blijkt uit beelden van de aankomst van de gasten.

Prinses Mabel leek een kortere versie te dragen van de jurk die ze droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De witte strik op haar linkermouw zou van de sleep van haar trouwjurk komen. Mabel trouwde in 2004 in de Oude Kerk in Delft met Friso. In diezelfde kerk vond zaterdag de herdenkingsdienst plaats. De Oude Kerk ligt op een steenworp afstand van het huis waar Friso in zijn studententijd woonde.

Friso stierf op 12 augustus aan de gevolgen van zijn skiongeval in Oostenrijk. Vier dagen na zijn dood werd hij begraven in Lage Vuursche. Daarbij waren zo'n tachtig mensen aanwezig, voornamelijk familie en enkele zeer goede vrienden. Bij de herdenkingsdienst zijn zaterdag zo'n negenhonderd mensen aanwezig, onder wie leden van buitenlandse koningshuizen.

A1 bij Muiden weer open na groot busongeluk

De A1 van Amersfoort naar Amsterdam bij Muiden is weer vrijgegeven na het grote busongeluk zaterdag aan het begin van de middag. De ANWB verwacht dat de files beide richtingen op nu snel oplossen.

Vanwege het ongeval, dat rond 12.30 uur plaatsvond, was de hele rijbaan afgesloten. Wel kon het verkeer nog gebruikmaken van een wisselstrook. Omstreeks 16.00 uur werd daarbij nog een rijstrook vrijgegeven.

Vanwege de afsluiting stond op de A1 richting Amsterdam omstreeks 16.30 uur nog vier kilometer file bij Muiden. De andere kant op stond een even lange kijkersfile. Ook op de A6 van Lelystad naar Muiden stond een file door het ongeval op de aansluitende weg, maar die was omstreeks 16.30 uur al opgelost dankzij het openstellen van een rijstrook op de A1.

Iraanse journalist in cel om artikel

De hoofdredacteur van de Iraanse krant Bahar is opgepakt en in de cel gezet, omdat hij een artikel over het sjiisme had gepubliceerd dat volgens de Iraanse autoriteiten een belediging was van de islamitische normen en waarden. De Iraanse autoriteiten hebben afgelopen maandag al een verschijningsverbod uitgevaardigd voor de hervormingsgezinde krant.

Volgens het Iraanse persbureau ISNA werd de hoofdredacteur, Saeed Pourazizi zaterdag naar de gevangenis gebracht. Volgens zijn vrouw was haar man opgeroepen om voor de rechter te verschijnen, maar in plaats dat hij daar naar toe werd gebracht, verdween hij achter de tralies. De autoriteiten hebben bepaald dat hij alleen op borgtocht kan vrijkomen.

Bahar publiceerde vorige week woensdag een opiniestuk waarin werd betwijfeld of de profeet Mohammed een opvolger heeft aangewezen. De sjiitische moslims geloven echter dat de profeet Mohammed de imam Ali Ibn Abi Talib, zijn zwager, heeft benoemd tot leider van de islamitische gemeenschap. Volgens Teheran ondermijnde de krant hiermee de islamitische normen en waarden.

Sinds 2000 zijn in Iran meer dan honderdtwintig hervormingsgezinde kranten gesloten. Tientallen journalisten zijn achter de tralies gezet.

Rabobank niet meer betrouwbaarste bank

De Rabobank wordt niet langer gezien als de meest betrouwbare bank van Nederland, meldt nieuwsrubriek EenVandaag zaterdag op basis van een onderzoek onder 22.000 mensen naar aanleiding van de Libor-fraude.

In een soortgelijk onderzoek van EenVandaag in oktober 2009, toen naar aanleiding van de DSB-affaire, werd Rabobank door een meerderheid (54 procent) van de deelnemers aangewezen als de meest betrouwbare bank, ongeacht bij welke bank zij zaten. Dat is nu nog maar 22 procent, aldus EenVandaag.

Onder de 22.000 leden van het Een Vandaag Opiniepanel die meededen aan dit onderzoek zaten 10.000 Raboklanten. Van hen zegt 24 procent te overwegen hun spaar- en betaalrekening over te hevelen naar een andere bank en 11 procent overweegt zijn hypotheek elders onder te brengen. 44 procent van de klanten zien hun bank nog wel als de meest betrouwbare bank.


Eigen schuld (Foto: ANP)

Autoriteiten China pakken kindermoordenaar op

De Chinese autoriteiten hebben een man opgepakt die heeft bekend dat hij drie kinderen heeft ontvoerd en vervolgens in een bos om het leven heeft gebracht. Dat heeft het stadsbestuur van Yueyang, in de zuidelijke provincie Hunan, zaterdag gezegd.

De man, de 33-jarige Zhang Xingyan, werd opgepakt enkele dagen nadat een een jongen en twee meisjes in de leeftijd van 8 tot 9 jaar waren verdwenen. Zhang verklaarde na zijn arrestatie tegen de politie dat hij de drie kinderen in zijn auto had gelokt toen ze op weg naar school waren. Vervolgens reed hij met de kinderen naar een andere stad waarna hij ze in een bos om leven bracht. De slachtoffers kwamen uit hetzelfde dorp als Zhang. De lichamen van de slachtoffers zijn inmiddels geborgen.

In verband met de verdwijning van de kinderen had een man negenhonderdduizend yuan (ongeveer honderdduizend euro) losgeld geëist. Of Zhang hier ook achter zat is niet bekend.

ME gaat bruut trainen voor nucleaire top

Bij de najaarstrainingen van de mobiele eenheid zou het er dit najaar harder aan toegaan dan normaal. De Nederlandse Politiebond (NPB) meldt zaterdag hier signalen over te hebben ontvangen. De extra zwaar aangezette trainingen zouden verband houden met de dreiging van acties 'uit een bepaalde hoek' bij de Nuclear Security Summit die volgend jaar plaatsvindt in Den Haag.

De bond stelt uit de regio's Rotterdam en Den Haag meldingen te hebben gehad over de hardere trainingen. Haagse agenten zouden 'de nodige kneuzingen en lichte verwondingen' hebben opgelopen. Rotterdamse agenten zouden zich tijdens de training zo bedreigd hebben gevoeld, dat ze hun vuurwapen trokken.

De NPB wil meer weten over de gang van zaken en heeft op de website een oproep geplaatst aan agenten om zich te melden met hun verhaal.

Lid Pussy Riot naar ander strafkamp

Zangeres Nadezjda Tolokonnikova van de Russische punkband Pussy Riot wordt overgebracht naar een ander strafkamp. Dat heeft het Russische persbureau Interfax zaterdag gemeld. Eerder deze week had de man van Tolokonnikova geklaagd dat hij geen contact met zijn vrouw kon krijgen.

Volgens de Federale Penitentiaire Dienst wordt de familie uiterlijk tien dagen nadat Tolokonnikova in de nieuwe strafkolonie is aangekomen op de hoogte gesteld. Tolokonnikova ging in september in hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenis. Half oktober werd bekend dat ze naar een andere gevangenis zou worden gebracht.

Twee jaar geleden werden Tolokonnikova en medebandlid Maria Alechina - en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj - tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard.

Artsen en verpleegpersoneel Roemenië de straat op

Artsen en verplegend personeel hebben zaterdag in Boekarest een protestmars gehouden. Ze eisen meer salaris en betere arbeidsomstandigheden. Zo moet de regering de uitgaven voor de gezondheidszorg verhogen van vier naar zes procent van het bruto binnenlands product.

Het Roemeense College van Artsen zei zaterdag dat jaarlijks drieduizend artsen emigreren omdat in het buitenland de arbeidsomstandigheden en het loon vele malen beter zijn. Beginnende artsen krijgen in Roemenië nog geen tweehonderd euro per maand. Bovendien zijn steekpenningen en zwart geld aan de orde van de dag.

Calamiteitenhospitaal staakt oefening om ongeluk A1

Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht heeft een grote oefening zaterdag voortijdig afgebroken, omdat het is geopend voor slachtoffers van het grote busongeluk op de A1 bij Muiden. Vooralsnog zijn vijftien gewonden opgevangen, meldt het hospitaal.

Zaterdag vond in het Calamiteitenhospitaal een grote oefening plaats met gewonden die gerepatrieerd worden uit het buitenland. De oefening zou nog tot 15.00 uur duren.

Het hospitaal is een samenwerking van defensie en het UMC Utrecht. Het is eigenlijk een 'slapend' hospitaal, dat bij bijzondere omstandigheden zoals bijvoorbeeld een groot ongeluk binnen een halfuur operationeel kan zijn. Het achtduizend vierkante meter grote hospitaal telt tweehonderd bedden, twaalf intensive careplekken en drie operatiekamers.

Ruim twintig gewonden bij busongeluk A1

Bij het ongeluk tussen drie grote touringcars zaterdagmiddag op de A1 bij Muiden zijn 23 mensen gewond geraakt. Twee van hen zijn zwaargewond. Drie anderen hebben ook serieuze verwondingen, maar zijn er niet zo slecht aan toe als de andere twee, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeluk vond rond 12.30 uur door nog onbekende oorzaak plaats. In totaal waren zes bussen onderweg naar Scheveningen met aan boord 360 mensen, personeelsleden en familieleden van zorgonderneming De Friese Wouden die op een bedrijfsuitje waren. Drie van die touringcars, met daarin 170 mensen, raakten betrokken bij de aanrijding.

Hoe het met de zwaargewonde slachtoffers gaat, weet de woordvoerder niet. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Het Calamiteitenhospitaal, dat een grote oefening zaterdag voortijdig afbrak vanwege het ongeluk, meldde eerder vijftien gewonden te hebben opgevangen.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Vanwege het ongeval werd de rijbaan van de A1 van Amersfoort naar Amsterdam volledig afgesloten. Omstreeks 15.00 uur meldde de politiewoordvoerder dat de weg wordt schoongemaakt. Verwacht wordt dat de snelweg rond 16.00 uur wordt vrijgegeven, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Vanwege het ongeval staat op de A1 van Amersfoort naar Amsterdam tussen Naarden-Vesting en de Vechtbrug zes kilometer file. De andere kant op staat een kijkersfile van zeven kilometer. Op de A6 van Lelystad naar Muiden staat drie kilometer file door het ongeval op de aansluitende weg. Ook op de A10 tussen Amsterdam-Noord en de Coentunnel staat een file van zes kilometer, vanwege extra verkeersdrukte door een omleiding.

De Friese Wouden laat weten dat de inzittenden die niet gewond raakten met nieuwe bussen naar een opvangplaats in Weesp onderweg zijn, waar ook slachtofferhulp aanwezig is. De medewerkers en hun familie worden zo snel mogelijk teruggebracht naar Friesland, aldus het bedrijf.

[Upd] Geen ernstige rugblessure Wesley Sneijder

Wesley Sneijder ondergaat vandaag een mri-scan om de ernst van zijn rugblessure vast te stellen. Dat melden Turkse media. De speler van Galatasaray moest vrijdag in de wedstrijd tegen Konyaspor al na negen minuten worden vervangen. Sneijder kon vorige week door problemen met zijn rug ook al geen hele wedstrijd spelen.

De vrees bestaat dat Sneijder door zijn blessure in ieder geval de Champions Leaguewedstrijd van dinsdag tegen FC Kopenhagen en de derby volgend weekeinde tegen Fenerbahçe mist. De middenvelder maakt bovendien deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de interlands later deze maand tegen Japan en Colombia.

Update 15.40 uur

De rugblessure van Sneijder valt mee. Bij de uitgevoerde mri-scan zijn geen scheurtjes of andere schade aangetroffen, meldt zijn club Galatasaray op de website

[Ligue 1] Cavani: "Moeten zo blijven doorgaan"

Edinson Cavani was vrijdagavond belangrijk voor Paris Saint-Germain. De Uruguayaan scoorde twee keer voor de Parijzenaars tegen Lorient (4-0).

PSG staat door de overwinning aan kop in de Ligue 1. De ploeg van trainer Laurent Blanc heeft 28 punten uit twaalf wedstrijden. Concurrent AS Monaco kan zondagavond bij een zege op Lille naast PSG komen. De club uit Monte Carlo moet dus weer in de achtervolging op de regerend Frans kampioen.

Cavani genoot van de wedstrijd tegen Lorient. "Het was een geweldige avond. Twee keer scoren maakt mij erg blij", zei de topaankoop van PSG tegen Franse media. "We moeten zo blijven doorgaan. Op dit moment spelen we goed en staan we bovenaan in de competitie, maar we moeten er hard voor blijven werken."

PSG-doelman Salvatore Sirigu is erg te spreken over zijn scorende teamgenoot. "Ik ben blij voor hem. Cavani is een geweldige aankoop, een topspeler. Hij is erg speciaal, want hij scoort gemakkelijk en werkt ook enorm hard voor het team. Dat is misschien nog wel belangrijker", aldus de Italiaanse goalie.

Velthuizen: "Af en toe moe van mezelf"

Vitesse gaat vanavond op bezoek bij Ajax. Doelman Piet Velthuizen hoopt dat de ploeg uit Arnhem de stunt van vorig seizoen kan herhalen.

Vitesse won vorig seizoen twee keer van Ajax. In de ArenA was Wilfried Bony de grote man met twee goals (0-2). "Dat was een mooie overwinning. We speelden goed positiespel en gaven Ajax in hun eigen stadion eigenlijk geen schijn van kans. Ach, dat is allemaal leuk en aardig, maar vorig jaar telt niet meer", zegt Velthuizen tegen Voetbal International.

"We hebben een nu een andere selectie met andere jongens, al wil dat niet zeggen dat we er minder op geworden zijn. Dit zijn mooie wedstrijden. Vorig seizoen deden we het in dit soort duels goed, maar lieten we vooral tegen de 'kleinere' clubs punten liggen. Dit jaar doen we het tegen die ploegen beter, maar we hebben pas twee toppers gespeeld; tegen FC Twente en Feyenoord. Een keer gewonnen en een keer verloren."

"We moeten net als vorig seizoen ons eigen spel durven spelen daar. Natuurlijk was Theo Janssen in dat duel erg belangrijk. Dat hij geblesseerd is sowieso vervelend, hij is één van onze beste spelers. Maar er zijn nu andere jongens die het mogen laten zien. Ook zonder Theo moeten we voetballen op de manier zoals we altijd doen, daarmee halen we tot nu toe goede resultaten. Ook tegen topploegen", aldus de Vitesse-goalie.

Over zijn eigen prestaties dit seizoen is Velthuizen gematigd tevreden. "Ik denk dat ik een redelijk stabiel seizoen draai. Maar het kan altijd beter, ik ben een perfectionist. Waar ik minder tevreden over ben? Alles. Ik ben pas tevreden als ik 's avonds mijn ogen dicht doe en in mijn bedje lig. De rest van de dag ben ik continu bezig met mezelf te verbeteren. Dat heb ik al sinds ik een kind ben. Zoals ik zei: perfectionistisch. Af en toe word ik daar best wel moe van ja, maar volgens mij is het ook wel een goede eigenschap."

[F1] Uitslag kwalificatie Abu Dhabi

Mark Webber heeft voor de Grand Prix van Abu Dhabi de pole gepakt, de dertiende van zijn carrière. Red Bull-teamgenoot en inmiddels viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel wist zich naar de tweede plaats te rijden. Op het afgekoelde Yas Marina-circuit reed Nico Rosberg (Mercedes) de derde tijd, en teamgenoot Lewis Hamilton zal morgen in de race naast de Duitser starten vanaf plaats vier.

In de eerste kwalificatiesessie was het Paul di Resta (Force India) die als eerste naar buiten kwam, op mediumharde banden. De meeste coureurs reden op die medium banden, in tegenstelling tot de zachte compound die voor dit raceweekend ook gebruikt kan worden. Maar het asfalt van het circuit van Yas Marina was dan ook een heel stuk afgekoeld ten opzichte van de derde vrije training eerder vandaag. Van 47 graden Celsius naar 'slechts' 35 graden Celsius. Deze kwalificatie werd dan ook verreden rond de tijd dat de zon ondergaat. Ook Lewis Hamilton had last van het licht dat snel veranderde, want hij vroeg aan zijn Mercedes-team om een helm met een ander vizier.

Aan het einde van de twintig minuten durende sessie was het wel Hamilton die de snelste tijd had neergezet, gevolgd door Felipe Massa (Ferrari) en diens teamgenoot Fernando Alonso. De afvallers van de eerste kwalificatiesessie waren (in volgorde van plaats 17 naar 22): Esteban Gutierrez (Sauber), Adrian Sutil (Force India), Giedo van der Garde (Caterham), Jules Bianchi (Marussia), Charles Pic (Marussia) en Max Chilton (Caterham). Bianchi heeft al een gridpenalty van vijf plaatsen op zak, omdat het team zijn versnellingsbak moest wisselen na zijn ongelukje in de derde vrije training van eerder vandaag. Sutil had in die laatste training veel problemen met overstuur en onderstuur van zijn Force India-wagen, dus dat zou de vroege uitschakeling van de Duitser verklaren.

Bij de tweede sessie was het opnieuw Di Resta die als eerste de baan op kwam. Zoals verwacht was de baantemperatuur opnieuw gezakt, en de lampen naast de baan werden aangezet zodat de coureurs toch voldoende licht hadden om te rijden. Halverwege de sessie, die 15 minuten duurde, was het Nico Rosberg (Mercedes) die de snelste tijd had neergezet, nipt gevolgd door teamgenoot Hamilton. De Brit was slechts 4 duizendsten langzamer dan de Duitser. Red Bull-coureur en tevens viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel kwam nog niet verder dan de derde tijd op dat moment. Het team paste wat aan aan de voorvleugel en stuurde de Duitser weer terug de baan op.

Uiteindelijk bleek de tweede sessie een prooi voor Rosberg, die nog net de tijd van Mercedes-teamgenoot Hamilton verbeterde met vier duizendsten. De Brit was niet meer naar buiten gegaan om zijn eerdere tijd aan te scherpen. Mark Webber pakte de derde tijd, door net wat sneller te zijn dan teamgenoot Vettel. Voor het eerst in lange tijd haalde Fernando Alonso in zijn Ferrari de derde en laatste kwalificatiesessie niet, de Spanjaard reed de elfde tijd van de dag. Daarmee was hij de eerste afvaller van Q2. De andere afvallers waren (op volgorde van plek 12 naar 16): Paul di Resta (Force India), Jenson Button (McLaren), Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), Pastor Maldonado (Williams) en diens teamgenoot Valtteri Bottas.

De derde en laatste sessie startte met vrijwel iedere wagen op de zachte band. De Williams van Nico Hülkenberg (Sauber) stond vooraan de rij in de pitsstraat en was zo de eerste die bij groen licht het circuit op kon. Met nog 3 minuten op de klok waren alleen Massa, Daniel Ricciardo (Toro Rosso) en Sergio Perez (McLaren) nog niet de baan op gegaan, terwijl Vettel en Rosberg stuivertje wisselden om de snelste tijd. De Red Bull-rijder was 3 tienden sneller dan Rosberg, die op zijn beurt weer een tiende sneller was dan teamgenoot Hamilton.

Dat de Red Bulls snel zijn bewees Webber die, nog net voordat Hamilton spinde en een gelevlagsituatie veroorzaakte, de eerste tijd van Vettel afsnoepte door in de 1.39 te rijden. Vettel had daar geen antwoord meer op, al kwam de Duitser nog wel dichtbij met een tijd van 1:40,075. De derde plaats was voor Rosberg, die op de tweede rij zal staan naast zijn teamgenoot Hamilton die vierde werd. De vijfde tijd was voor de Fin Kimi Räikkönen (Lotus), gevolgd door Hülkenberg (Sauber). Lotus-coureur Romain Grosjean pakte de zevende plek, en de drie rijders die slechts één vliegende ronde hadden kunnen maken, maakten de top tien compleet: Massa reed naar de achtste tijd, Perez werd negende en Ricciardo zal morgen van plaats tien starten.

Overigens is het nog te bezien of de uitslag van deze kwalificatie zo blijft, aangezien de FIA heeft aangegeven heel streng te letten op het overschrijden van de baangrenzen, met name in de laatste laatste bocht voor de finish. De straffen die uitgedeeld zouden kunnen worden zijn het afnemen van de snelste ronde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:39.957   6
2 S. Vettel Red Bull 1:40.075 +0:00.118 6
3 N. Rosberg Mercedes 1:40.419 +0:00.462 6
4 L. Hamilton Mercedes 1:40.501 +0:00.544 5
5 K. Räikkönen Lotus 1:40.542 +0:00.585 5
6 N. Hülkenberg Sauber 1:40.576 +0:00.619 6
7 R. Grosjean Lotus 1:40.997 +0:01.040 7
8 F. Massa Ferrari 1:41.015 +0:01.058 3
9 S. Perez McLaren 1:41.068 +0:01.111 4
10 D. Ricciardo Toro Rosso 1:41.111 +0:01.154 5
11 F. Alonso Ferrari 1:41.093   7
12 P. di Resta Force India 1:41.133 +0:00.040 8
13 J. Button McLaren 1:41.200 +0:00.107 6
14 J. Vergne Toro Rosso 1:41.279 +0:00.186 6
15 P. Maldonado Williams 1:41.395 +0:00.302 6
16 V. Bottas Williams 1:41.447 +0:00.354 6
17 E. Gutierrez Sauber 1:41.999   8
18 A. Sutil Force India 1:42.051 +0:00.052 10
19 G. van der Garde Caterham 1:43.252 +0:01.253 10
20 J. Bianchi Marussia 1:43.398 +0:01.399 7
21 C. Pic Caterham 1:43.528 +0:01.529 10
22 M. Chilton Marussia 1:44.198 +0:02.199 8

Boilesen: "Je wilt niet telkens pijn voelen"

Nicolai Boilesen lijkt dit seizoen verlost van zijn blessureleed. De Deen is bezig aan zijn vierde seizoen bij Ajax, maar stond vooral langs de kant.

Een knieblessure en een hardnekkige hamstringblessure zetten verdediger Boilesen buitenspel. Vooral de hamstringklachten bleken moeilijk te behandelen. "Ze hebben stroomstootjes door mijn lijf gestuurd, terwijl ik met mijn voeten in het water stond. Er zijn naalden in mijn been gestoken; niet een beetje oppervlakkige acupunctuur, maar echt diep erin", aldus de linksback op de clubsite van Ajax.

"Naarmate het steeds langer duurt, ga je toch zoeken naar iets dat wél werkt. Want als je negentien of twintig jaar bent, wil je er niet bij lopen als een man van zeventig. Je wilt niet telkens pijn voelen, nauwelijks de trap op kunnen lopen of je eigen veters kunnen strikken", vertelt Boilesen. "Het was op een gegeven moment zo erg dat ik geen boodschappentassen meer mocht dragen, omdat dat mijn hamstring te veel belastte."

"Ik heb toen zo’n rolkoffertje moeten kopen, waar je oude mensen vaak mee ziet lopen. Daar liep ik dan mee door de supermarkt. Nu kan ik er wel om lachen, maar op dat moment was het echt heel vervelend", besluit de Ajacied. Dit seizoen kwam Boilesen al tot acht optredens voor de regerend landskampioen. De 21-jarige Deen speelt vanavond met Ajax in eigen huis tegen Vitesse.

EK atletiek in 2018 in Berlijn

Het Europees kampioenschap atletiek van 2018 vindt plaats in Berlijn. Dat maakte de Europese atletiekbond zaterdag bekend. De beslissing was een formaliteit. Nadat Boedapest zich had teruggetrokken, was Berlijn de enige kandidaat. In 2009 was de Duitse hoofdstad gastheer van het WK atletiek.

De komende editie van het EK vindt volgend jaar plaats in Zürich. In 2016 strijden de beste atleten van Europa in het Olympisch Stadion van Amsterdam om de medailles.

SC Cambuur mikt op nieuw stadion

SC Cambuur wil serieus werk maken van de bouw van een nieuw stadion. Dat maakte de vorig seizoen naar de Eredivisie gepromoveerde club zaterdag bekend. Het huidige onderkomen dateert uit 1936 en loopt volgens Cambuur 'op z'n laatste benen'. Volgens de Leeuwarder Courant is er met de bouwplannen een bedrag van ongeveer 25 miljoen euro gemoeid.

Het nieuwe stadion moet plaats gaan bieden aan ongeveer vijftienduizend mensen, vijfduizend meer dan dat er nu kunnen worden toegelaten. De bedoeling is dat er in 2016 in gevoetbald kan worden.

Cambuur liet een adviesbureau onderzoek verrichten naar het sportieve en economische potentieel van de voetbalclub. "Daaruit blijkt dat een nieuw stadion ook zou passen bij het verzorgingsgebied van de club", staat in een persbericht. "Het plan staat, en Cambuur staat in de startblokken voor actie."

Het college van burgemeester en wethouders is op de hoogte gesteld van de plannen. De club zegt nu de gemeenteraadverkiezingen van 13 november af te wachten. "Dan kan SC Cambuur samen met de gemeente vervolgstappen ondernemen."

Tunesië jaar verbannen uit Davis Cup

Tunesië mag volgend jaar niet deelnemen aan de Davis Cup. Het land wordt door de internationale tennisfederatie ITF bestraft omdat Malek Jaziri vorige maand tijdens een challengertoernooi in Oezbekistan weigerde tegen de Israëliër Amir Weintraub te spelen. Hij deed dat op bevel van de Tunesische tennisbond.

Jaziri gaf aanvankelijk een knieblessure op als excuus om niet in actie te komen, maar al snel kwam de aap uit de mouw. De huidige nummer 215 van de wereld had vlak voor de partij een e-mail gekregen van de Tunesische tennisbond met de opdracht om zich terug te trekken. Die beslissing was genomen na overleg met het ministerie van sport.

Het bestuur van de ITF besloot zaterdag unaniem om Tunesië een schorsing van een jaar op te leggen. "Er is in de sport en in de samenleving geen ruimte voor vooroordelen van welke aard dan ook", verklaarde voorzitter Francesco Ricci Bitti.

Arabische landen boycotten regelmatig wedstrijden tegen Israëlische atleten. Ze doen dit om te protesteren tegen de situatie van Palestijnen in de bezette gebieden.

Oude maps keren terug in Battlefield 4

DICE heeft bevestigd dat vier maps uit Battlefield 3 terugkeren in dlc van Battlefield 4, genaamd 'Second Assault'. De vier maps die opnieuw worden ontworpen in de Frostbite 3-engine van Battlefield 4, zijn Operation Firestorm, Operation Metro, Caspian Border en Gulf of Oman. Gulf of Oman is overigens weer een remake van de map uit Battlefield 2.

Het nieuws werd aangekondigd tijdens de livestream van het Battlefield 4 Xbox Live-event van Microsoft, waarin Amerikaanse en Europese teams het tegen elkaar opnamen. In een eerdere trailer waren de maps al gezien, maar gisteren werd het officieel bekendgemaakt. DICE liet weten dat de maps in Second Assault ook de features krijgen die de normale Battlefield 4-maps ook hebben. Denk bijvoorbeeld aan het omvallende gebouw in Siege of Shanghai.

EA liet verder nog weten dat Second Assault als eerste uitkomt op Xbox One, als onderdeel van een tijdelijke exclusiviteitsdeal met Microsoft. Wanneer deze extra maps uitkomen voor PlayStation en pc is nog niet bekendgemaakt. Second Assault is één van de vijf uitbreidingen die Battlefield 4 krijgt voor de zomer van 2014. Ze zijn te koop voor 15 euro per stuk of door middel van het kopen van Premium, wat recht geeft op alle dlc plus nog wat extraatjes, zoals extra camouflages. De andere vier uitbreidingen heten China Rising, Naval Strike, Dragon's Teeth en Final Stand.

Battlefield 4

'CDA moet moralistischer'

Het CDA moet pal gaan staan voor een 'nieuwe moraal'. Vijftig meer en minder prominente CDA'ers roepen hun partijgenoten op zich in te zetten voor een fatsoenlijke samenleving waarin iedereen meedoet, zo staat zaterdag te lezen in een ingezonden stuk op ThePostOnline.

Aanleiding is de recente discussie over Zwarte Piet. Die is volgens de opstellers van het stuk 'doorgeschoten in intolerantie, gebrek aan respect, onnodige polarisatie en onophoudelijke beledigingen'.

"Om te voorkomen dat de huidige polarisatie overslaat in fanatisme, radicalisme en zelfs geweld (...) is persoonlijk leiderschap van elke CDA'er op het terrein van moraliteit en grondrechten nu harder nodig dan ooit tevoren", luidt het pleidooi.

Jan Nagel tijdelijk voorzitter 50Plus

Jan Nagel gaat 50Plus tijdelijk leiden. Op een ledenvergadering in Hilversum stemden slechts negentien van de ongeveer vierhonderd aanwezigen tegen dit voorstel, zegt een woordvoerder van de egoïstische bejaardenlobby.

Omdat Nagel ook lid is van de Eerste Kamer, kan hij de partij volgens de eigen regels eigenlijk niet leiden. Op de vergadering is besloten dit toch tijdelijk toe te staan, tot maart 2015. Hierdoor kan Nagel in de Eerste Kamer blijven.

Op de vergadering is ook een interim-bestuur aangesteld. Daarin zitten onder anderen Adriana Hernandez, die onlangs werd geroyeerd vanwege een vermeende chantagepoging. Donderdag legde ze een geschil met de bejaardenlobby bij. Ze had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat zaterdag een compleet nieuw partijbestuur zou worden gekozen. Toen werd afgesproken dat ze sowieso in het bestuur blijft.

Iran hekelt uitbreiden export olie door Irak

Het uitbreiden van de export van ruwe olie door Irak om zo de tekorten die zijn ontstaan door de teruggelopen olie-export uit Iran te compenseren is 'absoluut niet vriendelijk'. Dat heeft het Iraanse ministerie van olie zaterdag gezegd. Volgens minister van olie Bijan Namdar Zanganeh brengt het Iraakse beleid schade toe aan Iran.

Het Westen heeft een embargo ingesteld tegen olie uit Iran. Daardoor is de Iraanse export teruggelopen van 2,5 miljoen vaten per dag naar 1,2 miljoen vaten per dag.

Geen politici in talkshow Chantal Janzen

Als Chantal Janzen ooit een talkshow krijgt, schuiven daar wat haar betreft geen politici aan. "Als je zoiets doet, moet je heel precies weten waarin je goed bent en vooral waarin niet", legt Janzen uit in De Telegraaf.

Chantal zou van haar talkshow 'een soort uitgebreide RTL Boulevard' maken. "Waarin de gasten meer tijd hebben om te praten, bijvoorbeeld over een voorstelling." Voorlopig is een eigen talkshow nog niet aan de orde voor de 34-jarige. "Dat is toekomstmuziek. Daar ben ik niet origineel in: elke collega vindt een eigen talkshow toch leuk?"

Naast een talkshow droomt Chantal ook van een solo theatershow. "Tegelijkertijd vind ik dat heel spannend, want dat zou meteen het meest persoonlijke zijn dat ik ooit heb gedaan. Mijn eigen teksten, mijn eigen verhaal. Echt in je blote kont."

In zo'n soloprogramma durft Janzen naar eigen zeggen best lelijk en onaangenaam te zijn. "Ik vind het leuk om af te geven op iets of iemand, zoals je dat met je vrienden lekker kunt doen."

Voorlopig heeft Chantal haar handen vol aan televisie en musicals. "Ik weet dat ik niet de allerbeste zangeres, de allerbeste danseres of de allerbeste actrice ben. Maar als je al mijn eigenschappen in een blender gooit, komt er iets uit wat mij anders dan anderen maakt", weet de Limburgse. "Iedereen is uniek, ik ben niet verheven boven de rest, maar met die ingrediënten kan ik iets goeds maken."

Koninklijke familie heeft mogelijk roofkunst

Het koninklijk huis moet een onderzoek naar roofkunst niet langer tegenwerken. Het is namelijk goed mogelijk dat de koninklijke collectie werk bevat dat in de Tweede Wereldoorlog is gestolen van joodse eigenaren, zeggen deskundigen zaterdag in Het Parool.

Een commissie concludeerde deze week dat in de collecties van 41 Nederlandse musea kunst is aangetroffen die mogelijk in de oorlog is geroofd. Het Paleis op de Dam weigerde aan het onderzoek mee te werken omdat 'de kans verwaarloosbaar is dat objecten met een problematische herkomstgeschiedenis in de collectie zitten'.

De voorzitter van de commissie, oud-directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Rudi Ekkart, betreurt de opstelling van het koninklijk huis. "Al was het maar om lastige vragen te voorkomen. Ik zal daar met degenen die hierover gaan, nog eens praten."

De privécollectie is nooit onderzocht op de aanwezigheid van roofkunst. Ronny Naftaniel, voormalig lid van een commissie die zich boog over teruggave van door de nazi's ontvreemde kunst, vindt dat volgens de krant onterecht.

Naftaniel wijst erop dat prins Bernhard contacten onderhield met de Duitse nazibankier Alois Miedl, die een fortuin vergaarde met de gote kunstcollectie van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Na de oorlog vluchtte Miedl met twintig waardevolle werken die nog altijd zoek zijn naar Spanje. "Ook daarna heeft hij contact met Bernhard gehad."

Pieter den Hollander, schrijver van een boek over de Goudstikkercollectie, zegt in de krant over 'goede aanwijzingen' te beschikken dat zich in de koninklijke paleizen roofkunst bevindt. Het ligt volgens hem voor de hand dat hier een keer naar wordt gekeken.

Paki-Taliban houden verkiezingen

De Pakistaanse Taliban zijn zaterdag bijeengekomen om een nieuwe leider te kiezen. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendiensten en de Taliban gezegd. De Shura-raad is op een onbekende locatie in Noord-Waziristan bijeengekomen om overleg te voeren. Volgens Talibanwoordvoerder Azam Tariq nemen de beraadslagingen enkele dagen in beslag.

Er zijn twee kandidaten die kans maken om Hakimullah Mehsud, die vrijdag bij een drone-aanval in Noord-Waziristan om het leven kwam, op te volgen als leider van Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), zoals de organisatie formeel heet. Het gaat om Khan Sayed en Mullah Fazlullah.

Sayed is een geestverwant van de in 2009 omgekomen oprichter van TTP, Baitullah Mehsud. Hij is lid van de Mehsud-stam, komt uit Zuid-Waziristan en zijn leeftijd wordt geschat tussen eind 30 en begin 40. Sayed geeft op dit moment leiding aan de Taliban in Zuid-Waziristan. Mazlullah is de leider van de Taliban in de Swat-vallei, in het noordwesten van Pakistan. Ook Omar Khalid Khurasani is in de race, maar volgens bronnen bij de Taliban maakt hij weinig kans.

De drone-aanval op Hakimullah Mehsud had plaats op het moment dat de Pakistaanse regering net begonnen was met onderhandelingen over een vredesakkoord met de Taliban. De aanval viel dan ook niet in goede aarde bij Islamabad. Sommige politici, waaronder minister van binnenlandse zaken Chaudar Nisar Ali Khan, spraken zelfs van een poging de gesprekken te saboteren.

Hoewel de Pakistaanse regering geregeld kritiek heeft op de drone-aanvallen, is bekend dat Islamabad in het verleden heeft ingestemd met dergelijke aanvallen. TTP heeft de Pakistaanse regering er eerder van beschuldigd samen te werken met de Verenigde Staten door de drone-aanvallen toe te staan. Bovendien stelde de organisatie als voorwaarde voor vredesoverleg dat er een eind zou worden gemaakt aan de drone-aanvallen. Het lijkt dan ook zeker dat een vredesakkoord vooralsnog niet in het verschiet ligt.

Hakimullah Mehsud en vier anderen die bij de drone-aanval omkwamen zijn zaterdag begraven. Het is niet bekend waar ze ter aarde zijn besteld. Hakimullah Mehsud zou onder meer het brein zijn geweest achter de mislukte autobomaanslag op Times Square in New York in 2010. Lange tijd zongen er verhalen rond dat hij in 2010 was omgekomen, maar hij dook later toch weer op. Hij stond op de lijst van meest gezochte terroristen van de FBI en er was een beloning van vijf miljoen dollar voor hem uitgeloofd.

Armin van Buuren vindt zichzelf niet normaal

Armin van Buuren krijgt vaak te horen dat hij zo gewoon is gebleven. De dj noemt dat in het AD 'een raar soort van compliment'. "Want ik vind mezelf totaal niet gewoon. Ik leid een heel bizar leven. Ik reis me gek, sta voor volle stadions en word regelmatig met een limousine opgehaald."

Toch gedraagt Van Buuren zich door zijn 'bizarre' leven niet anders. "Ik krijg geen kapsones. Ik ben nog steeds dezelfde persoon." De 36-jarige dj, die vijf keer werd uitgeroepen tot 's werelds beste, zegt geen idee te hebben hoe hij zich anders voor zou moeten doen. "Ontsporen zit niet in mijn aard. De mensen om mij heen houden mij op de grond."

Voor Van Buuren is veel veranderd door de komst van zijn tweede kind in juli. "Daardoor denk ik steeds vaker als ik mijn eigen huis instap en de voordeur achter mij dichttrek: dit is het echte leven." Desondanks kan Van Buuren nog niet zonder zijn bestaan als dj. "Ik moet kiezen tussen mijn twee liefdes: de muziek en mijn familie. Onderweg mis ik mijn vrouw en kinderen enorm, ben ik thuis dan gaat het weer kriebelen om on the road te gaan. Dat gevecht is nooit klaar."

Van Buuren noemt 'de gezamenlijke kick' die hij tijdens een set met het publiek ervaart zijn missie. "Dat is de kunst: de magie van het moment. Een flow creëren tijdens een avond. Het is een fragiel evenwicht, maar als het lukt, heb ik een klik met het publiek die ik bijna fysiek ervaar." Op zo'n moment is de dj net als zijn publiek in trance. "Ik voel euforie, alsof ik opstijg, wordt meegezogen in die beat, steeds heftiger en heftiger. Het is als een soort orgasme."

Van Buuren moet er dan ook nog niet aan denken dat zijn succes stopt. "Het lijkt mij vreselijk als over tien jaar niemand meer weet wie ik ben. Niet zozeer dat ik voor kleinere zalen moet spelen of minder populair ben, maar dat het publiek me gewoon helemaal niet meer wil horen. Dat lijkt mij erg."

Busongeluk op A1 bij Muiden

Op de A1 bij Muiden zijn zaterdagmiddag drie touringcars betrokken geraakt bij een busongeluk. Veel passagiers zijn met rug- of nekklachten of uit voorzorg naar een ziekenhuis afgevoerd, zegt een inzittende van een achteropkomende bus die niet bij het ongeluk betrokken raakte. Een buschauffeur raakte bekneld, maar is inmiddels losgeknipt en ook afgevoerd.

Zes bussen waren met personeel van thuiszorgorganisatie De Friese Wouden onderweg naar het Circustheater in Scheveningen voor een personeelsuitstapje. Bij Muiden moest de voorste bus plotseling remmen voor een file. Daarna zou de derde bus op de eerste of de tweede bus, die uitweek, zijn geklapt. In de zes bussen samen zaten ongeveer 350 mensen.

Inmiddels zijn drie vervangende bussen ingeschakeld. "Het is de vraag of het uitje nog doorgaat, daar voelen veel mensen niet meer voor. We rijden zo door naar Muiderberg en daar bekijken we wat er verder gebeurt."

Er is onder meer een traumahelikopter ingeschakeld. De snelweg is afgesloten en er staat een groeiende file op de rijbaan. Verkeer richting Amsterdam kan volgens de ANWB beter omrijden via Utrecht. Op de rijbaan in de andere richting is een kijkersfile ontstaan.

Onbegrip bij familie dode na scootercrash

De familie van de overleden Allen Roojer is geschokt. Ze zijn van mening dat de Haagse politie veel te veel risico genomen heeft bij een poging om hun oogappeltje aan te houden.

Vriendjes Randolf en Allen waren zo flink om een stopteken van de politie te negeren. De bromsnorren hadden geconstateerd dat het tweetal zonder helm en kenteken met hoge snelheid door Den Haag scheurden. Daar wilden de dienders wel even een goed gesprek over houden met de twee, maar die hadden daar blijkbaar geen zin in.

Een achtervolging was het gevolg. Vlak voor het ouderlijk huis kwam een tweede politieauto in het spel om de twee de pas af te snijden. Helaas reden de twee met dusdanig hoge snelheid dat een botsing onvermijdelijk was. Allen is later aan zijn verwondingen overleden, Randolf ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

De familie is furieus.  "Ja, ze zaten fout en hadden moeten stoppen. Maar is dat een reden om tegen een scooter aan te rijden waar twee kinderen op zitten?", briest tante jeaninie tegen  Omroep West. De 22-jarige Allen woonde een tijdje bij tante, voor hij zijn eigen kamer in Den Haag vond. De van de Antillen afkomstige autospuiter had geen verzekering, want 'ik ben nog jong'. Geld is er niet en in plaats van een uitvaart op Curaçao vind er woensdag een crematie plaats in de hofstad. De familie hoopt vervolgens de as via zijn moeder op het Caribische eiland te krijgen.

De nabestaanden roepen vrienden op om woensdag met een scooter in de stoet mee te rijden.

De Rijksrecherche wil voorlopig niets kwijt over de toedracht van het fatale ongeluk. Men wil eerst de bestuurder van de scooter, Randolf, even spreken.

"Ik gun PSV het beste, maar vanavond niet"

PEC Zwolle komt vanavond op bezoek in het Philips Stadion, waar PSV de tegenstander is. De bezoekers wonnen vorig jaar in Eindhoven (1-3) en willen die stunt herhalen.

"Die wedstrijd tegen PSV heeft ons definitief op de kaart gezet", zei verdediger Rochdi Achenteh tegenover het Algemeen Dagblad. "De eerste seizoenshelft moesten we nog wennen aan de effectiviteit in de Eredivisie. Ik voelde na de zege op PSV dat iedereen rekening met ons ging houden."

Dit seizoen gooit PEC hoge ogen door van de vierde tot de zesde speelronde bovenaan in de Eredivisie te staan. Na elf duels bezet PEC de vijfde plek en heeft het evenveel punten als PSV. "Wij zijn nog sterker dan vorig seizoen. Een jongen als Mokotjo is misschien wel te goed voor PEC en ook Klich heeft ontzettend veel kwaliteiten. Ik vind het terecht dat wij zo hoog staan."

De mandekker verwacht zaterdagavond een scherp en hongerig PSV te treffen. De Eindhovenaren verloren recent namelijk tweemaal van Roda JC. "Ze zullen extra gebrand zijn om het tij te keren. Voor mij is PSV nog steeds titelfavoriet nummer één. De afgelopen wedstrijden zat Adam Maher op de bank. Dan heb je echt wel de sterkste selectie."

Achenteh liep zelf ruim tien jaar rond op de Herdgang. Nooit wist de vleugelverdediger het eerste van PSV te halen. In 2007 trainde hij als jeugdspeler regelmatig mee met het eerste elftal, waar Phillip Cocu destijds ook deel van uitmaakte. "Ik vergeet nooit dat ik een aai over mijn bol kreeg toen hij mij te slim af was en scoorde. Ik gun Phillip en PSV het beste. Ze mogen van mij alles winnen, maar vanavond even niet", aldus Achenteh.

Vejinovic: "Ajax is kwetsbaar"

Marko Vejinovic hoopt Ajax zaterdagavond pijn te doen. De middenvelder van Vitesse denkt dat het duel een uitgelezen kans is om te winnen van de Amsterdammers.

"Ajax is kwetsbaar", zei de controleur tegenover Omroep Gelderland. "Wij hebben spelers die ze pijn kunnen doen. Ontzag? Dat heb ik nooit en voor niemand. Als wij ons normale niveau halen, zie ik goede kansen dat we daar winnen. We spelen ook bij Ajax gewoon ons eigen spel."

Sinds de zware blessure van Theo Janssen krijgt Vejinovic een kans in de basis bij de Arnhemmers. De 23-jarige Servier verwacht meer van zichzelf. "Het gaat steeds beter, maar het is nog niet wat ik wil en verwacht van mezelf. Het kost ook even tijd om je aan te passen", aldus de spelmaker.

Vejinovic weet wat van hem verwacht wordt. "We willen opbouwen en ik kom als eerste aan de bal. Dat ligt mij wel en wat ik bij Heracles liet zien wil ik ook hier. Ik wil belangrijk zijn voor Vitesse en negentig minuten doorbikkelen", aldus Vejinovic.

[CL] Boerrigter fit voor het duel met Ajax

Derk Boerrigter is tijdig fit voor het treffen met Ajax. De aanvaller van Celtic kampte lange tijd met een blessure, maar is volgende week inzetbaar voor het duel in de ArenA.

"Ik zit er weer bij en daar ben ik heel blij om", zegt de flankspeler tegenover het Algemeen Dagblad. De Nederlander verruilde de Amsterdamse topclub afgelopen zomer voor de Schotse landskampioen.

Boerrigter verwacht niet te starten tegen Ajax, maar hoopt op een invalbeurt. "Ik mis wedstrijdritme en zal in de Schotse competitie op de bank beginnen. Ik ga er niet van uit dat dat volgende week anders is tegen Ajax."

Het Schotse avontuur van Boerrigter is nog weinig succesvol. De aanvaller raakte tijdens zijn debuut geblesseerd, waardoor hij pas vier duels speelde voor Celtic. De club uit Glasgow betaalde naar verluidt €2,5 miljoen voor de linkspoot.

Ploegleider Hoffman moet weg bij Saxo

Tristan Hoffman is volgend seizoen niet meer actief als ploegleider van Saxo Bank. Door het afhaken van de Russische cosponsor Tinkoff moet de wielerploeg van Bjarne Riis flink inkrimpen en daarvan is de 43-jarige Nederlander de dupe.

Voor Hoffman kwam de mededeling hard aan. "Ik vind het vreselijk", vertelt hij aan AD Sportwereld. "Ik ben nog in gesprek met enkele teams, maar ik weet dat het begin november een heel lastig verhaal wordt."

Steven de Jongh kreeg eerder te horen dat hij wel in dienst mag blijven bij de Deense wielerformatie. Hij kreeg een contractverlenging voor twee jaar.

[NBA] Miami lijdt tweede nederlaag op rij

Miami Heat beleeft een moeizame start van het nieuwe seizoen in de NBA. De basketballers van de regerend landskampioen gingen met 101-100 onderuit tegen Brooklyn Nets en leden zo de tweede nederlaag op rij. De laatste keer dat Miami dat overkwam was bijna tien maanden geleden.

Paul Pierce en Joe Johnson namen beiden negentien punten van de Nets voor hun rekening. Voor Miami waren de 26 punten van sterspeler LeBron James niet voldoende voor een goed resultaat. Miami, dat alleen de openingswedstrijd wist te winnen, houdt voorlopig in de Eastern Conference slechts drie ploegen onder zich.

San Antonio Spurs, vorig seizoen de beste ploeg in het westen, won uit met 91-85 van Los Angeles Lakers. Tony Parker eiste de hoofdrol voor zich op door 24 punten te maken en ook nog eens zes assists te geven. San Antonio is na twee wedstrijden nog ongeslagen.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Cleveland Cavaliers 90-84
Orlando Magic - New Orleans Pelicans 110-90
Washington Wizards - Philadelphia 76ers 102-109
Atlanta Hawks - Toronto Raptors 102-95
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 98-105
Houston Rockets - Dallas Mavericks 113-105
Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 111-108
Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 100-81
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 98-113
Phoenix Suns - Utah Jazz 87-84
Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 101-110

Gaswolk botst met Melkweg

De gaswolk die momenteel met een noodgang richting onze Melkweg  dendert, lijkt de botsing hiermee te gaan overleven. Sterker nog: met een beetje mazzel wordt het zelfs een aanwinst voor het sterrenstelsel.

Wetenschappers hebben de Smith-wolk bestudeerd en concluderen dat deze zeer waarschijnlijk beschermd wordt door een magnetisch veld, dat de wolk bij elkaar houdt. Zonder dat veld zou de wolk waarschijnlijk uit elkaar vallen wanneer hij de randen van de Melkweg bereikt. Wanneer de wolk eenmaal de schijf van de 'ketting van Lugh' bereikt kan hij een leuke bijdrage leveren en nieuwe sterren produceren.

De wolk stevent met een lief vaartje van zo’n 130 kilometer per seconde op de Melkweg af. Ramptoeristen moeten even geduld hebben: pas over zo’n 30 miljoen jaar botsen de beide hemellichamen. Voor zover bekend lijkt het erop dat de Smith-wolk zonder lidmaatschap de Melkweg in mag komen.

SP, GroenLinks: twijfels bij missie Mali

SP en GroenLinks hebben ernstige twijfels bij de Nederlandse bijdrage aan de militaire missie in Mali. "De regering moet veel beter uitleggen waarom we daar naartoe moeten gaan", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed. "Dit moet je niet op een vrijdagachternamiddag beslissen", zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De toestand in Mali is volgens Van Dijk erg ongewis. "Het is onduidelijk tegen wie de militairen daar moeten gaan vechten. Je hebt Toearegs in het noorden van het land en jihadstrijders in onherbergzaam gebied." De kans bestaat volgens hem dat Nederland met zijn aanwezigheid nieuw terrorisme uitlokt. "We moeten voorkomen dat het een uitzichtloze strijdt wordt, net als in Afghanistan."

Ook memoreede Van Dijk uitspraken van de Franse president François Hollande. "Die zei begin januari dat ze in korte tijd de boel in Mali op orde zouden brengen. Ze zouden in enkele weken de boel op orde brengen, het terrorisme uitroeien en een democratie vestigen, dan zou alles goed komen in Mali. Nu is het november en gaat Nederland tekenen voor twee jaar om de terroristen te verjagen." Van Dijk vreest dat de terroristen net als de Taliban in Afghanistan deden in buurlanden afwachten totdat Nederland is vertrokken.

Wat bij Van Tongeren (GroenLinks) in het verkeerde keelgat schoot is dat premier Mark Rutte sterk de nadruk legde op het eigenbelang voor Nederland. "GroenLinks zit daar heel anders in. Wij vinden echt dat mensenrechten de basis moeten zijn voor een samenwerking." De nadruk zou moeten worden gelegd op het belang van zo'n missie. Wat het oplevert zou een bijkomstigheid moeten zijn.

Ook wees Van Tongeren erop dat de Verenigde Staten vrijdagavond toezegden dat de grenzen weer worden opgengesteld voor Nederlands rundvlees. Hierdoor zou de indruk kunnen ontstaan dat sprake is van ruilhandel. "Stel dat je soldaat bent, dan wil je toch niet daarheen om intelligence te verzamelen zodat wij weer een paar handelscontacten met de VS op orde hebben? "

Het kabinet stemde vrijdag zoals verwacht in met een bijdrage van zo'n 380 militairen aan de missie. Zij gaan voornamelijk inlichtingen verzamelen en blijven tot eind 2015 in het Afrikaanse land. De militairen gaan deel uitmaken van de VN-missie, die onder leiding staat van oud PvdA-minister Bert Koenders. Het noorden van Mali viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep daarop in met een militair offensief.

Uitslag derde vrije training Abu Dhabi

In de derde vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi werd de snelste tijd neergezet door Sebastian Vettel. In de tropische temperaturen van de middag wist Red Bull-teamgenoot Mark Webber de tweede tijd te rijden en werd Lewis Hamilton (McLaren) derde.

Het zonovergoten Yas Marina-circuit was niet zo vriendelijk voor Jules Bianchi, die zijn Marussia van de baan zag schuiven in bocht 2 en zo de bandenstapel schampte. Het gevolg was een gelevlagsituatie omdat de wagen van de baan moest getakeld worden. De schade aan de Marussia bleek vooral de linkerachterkant en  linkervoorvleugel. Het team moet nog flink aan de slag om de bolide op tijd weer gereed te hebben voor de kwalificatie die vanmiddag om 17.00 uur start.

In het overgebleven kwartiertje maakten de meeste coureurs gebruik van de zachte compound banden, terwijl er daarvoor het merendeel op de medium compound werd gereden. Met die zachte band werden veel snelste tijden weer aangescherpt. Daarbij werd echter wel vaak over de lijnen van de baan gegaan. En dat terwijl de stewards al aangegeven hadden dat ze scherp zouden letten op het overschrijden van de track limits in met name de laatste bocht voor de finish - met het afnemen van de snelste tijd tot gevolg.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:41.349   19
2 M. Webber Red Bull 1:41.571 +0:00.222 17
3 L. Hamilton Mercedes 1:41.580 +0:00.231 18
4 N. Rosberg Mercedes 1:41.721 +0:00.372 19
5 R. Grosjean Lotus 1:41.832 +0:00.483 19
6 J. Button McLaren 1:41.956 +0:00.607 19
7 N. Hülkenberg Sauber 1:42.055 +0:00.706 19
8 E. Gutierrez Sauber 1:42.282 +0:00.933 19
9 K. Räikkönen Lotus 1:42.387 +0:01.038 18
10 J. Vergne Toro Rosso 1:42.457 +0:01.108 21
11 F. Alonso Ferrari 1:42.516 +0:01.167 15
12 P. di Resta Force India 1:42.681 +0:01.332 23
13 V. Bottas Williams 1:42.698 +0:01.349 19
14 F. Massa Ferrari 1:42.702 +0:01.353 16
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:42.727 +0:01.378 18
16 P. Maldonado Williams 1:42.798 +0:01.449 18
17 A. Sutil Force India 1:42.989 +0:01.640 22
18 S. Perez McLaren 1:43.142 +0:01.793 15
19 G. van der Garde Caterham 1:44.472 +0:03.123 20
20 C. Pic Caterham 1:44.728 +0:03.379 21
21 M. Chilton Marussia 1:45.621 +0:04.272 20
22 J. Bianchi Marussia 1:47.506 +0:06.157 15

Twee Duitsers ontvoerd in Libanon

Twee Duitsers zijn in Bekaa-vallei in Libanon ontvoerd en korte tijd vastgehouden. Ze werden zaterdagochtend weer vrijgelaten door hun ontvoerders. Bij een poging van het Libanese leger om de ontvoerders te arresteren brak een vuurgevecht uit. Daarbij kwamen een militair en een van de ontvoerders om het leven.

De Bekaa-vallei is een populaire bestemming voor toeristen. Tegelijkertijd zijn in het gebied ook gewapende drugsbendes actief. Deze bendes ontvoeren soms mensen om onderlinge conflicten op te lossen. Het is echter ongebruikelijk dat buitenlanders worden gekidnapt.

Volgens bronnen bij de Libanese autoriteiten werden de twee Duitsers vrijdagavond ontvoerd toen ze op weg waren naar de dorpen Shleifa en Deir al-Ahmar. Het vuurgevecht had zaterdag plaats in Deir al-Wasaa, dat in de buurt van de twee andere dorpen ligt.

Volgens het Libanese staatspersbureau hadden de twee Duitsers een conflict met drugsdealers over een betaling. Bronnen bij de autoriteiten spreken dit echter tegen en verklaarden dat de Duitsers werden ontvoerd en vervolgens met hun creditcard grote bedragen moesten opnemen. Een derde bron zei dat helemaal niet bekend is waarom het tweetal werd vastgehouden.

De Duitsers zijn na hun vrijlating direct naar de Libanese hoofdstad Beiroet vertrokken. Daar werden ze door militairen staande gehouden. Ze verklaarden dat ze slachtoffers waren van een ontvoering. Het leger kwam vervolgens in actie. De Duitsers worden vastgehouden om te worden ondervraagd.

Beau gewend aan kritiek

Beau van Erven Dorens legt commentaar op zijn werk naast zich neer. "Ik heb zo veel kritieken gehad. Zowel jubelend als vernietigend. Van beide heb ik me nooit wat aangetrokken", vertelt de SBS-presentator zaterdag in De Telegraaf.

Volgens Beau is het 'een groot misverstand' dat SBS6 een concurrent van RTL 4 is. "Die zender werkt met budgetten die wel vijf keer hoger zijn. Wij willen met veel minder middelen gezelligheid uitstralen."

Hoewel Beau zegt zijn geluk niet af te laten hangen van kijkcijfers, hoop hij wel op meer kijkers. "Ik zou wel meer succes willen hebben", geeft de presentator toe. Zijn nieuwste programma Show Vandaag, dat meer kijkers aan de vooravond van SBS6 moet binden, wordt door gemiddeld zo'n 130 duizend mensen bekeken.

"Maar verder heb ik toch alles?", gaat Beau verder. "Heerlijk werk, vier engeltjes van kinderen, die gezond zijn. En de liefde van mijn leven, Selly." Met Beaus echtgenote gaat het 'weer zo goed'. Vorig jaar werd bij Selly borstkanker geconstateerd, bij de laatste controle bleek ze kankervrij. "Natuurlijk blijf in je hoofd voortaan altijd de vrees", vertelt Beau. "Maar 2013 is voor ons een jubeljaar geworden."

VS importeren weer Nederlands kalfsvlees

De Verenigde Staten importeren vanaf begin volgend jaar weer Nederlands kalfsvlees. Dat heeft de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack vrijdag toegezegd in een gesprek met staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), meldt haar ministerie.

Na de uitbraak van de gekkekoeienziekte in Europa sloten de VS eind jaren negentig de grenzen voor Nederlands vlees. Dat besluit was omstreden omdat verschillende internationale organisaties het vlees als veilig betitelden. Nederland en de Europese Unie stelden de kwestie al meerdere malen aan de orde.

Canada heeft aangegeven de VS te volgen, hierdoor kan het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks voor honderd miljoen euro aan kalfs- en rundvlees naar deze landen exporteren, verwacht het ministerie. Dat het vlees weer naar die landen mag, is volgens het ministerie een belangrijk signaal aan andere landen die de grenzen nog dicht houden.

Doden bij explosie in vuurwerkfabriek China

Bij een explosie in een vuurwerkfabriek in het zuiden van China zijn elf arbeiders om het leven gekomen. Zeventien mensen raakten gewond. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag gemeld. De meeste slachtoffers waren vrouwen die rotjes in elkaar zetten.

De explosie had vrijdagavond plaats in de stad Cenxi, in de regio Guangxi. Van het pand bleef weinig meer over dan een berg puin. Panden in de omgeving schudden op hun grondvesten en ramen werden door de klap uit de sponningen geblazen. Twee directieleden van de vuurwerkfabriek zijn opgepakt.

Wat precies de explosie heeft veroorzaakt is niet bekend. In China is echter veiligheid op de werkvloer nog altijd een groot probleem. Wetten worden slecht gehandhaafd en het is vaak aan fabrieken zelf om te bepalen of ze de wet wel of niet in acht nemen.

Nieuw kijkcijferrecord voor RTL Late Night

RTL Late Night wint nog steeds kijkers. Vrijdagavond bleven ruim 1,3 miljoen Nederlanders thuis voor de talkshow van Humberto Tan, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Niet eerder trok RTL Late Night zo veel kijkers.

Volgens Mediacourant is het dubbel feest voor Tan. Met RTL Late Night, dat sinds eind augustus wordt uitgezonden, heeft hij ook de best bekeken week achter de rug. Afgelopen week stemden gemiddeld 782 duizend mensen af op de talkshow.

RTL Late Night is het op vier na best bekeken programma van de vrijdag. The Voice of Holland, dat voor de talkshow te zien is, trok weer de meeste kijkers. Voor the battles bleven ruim 2,7 miljoen mensen thuis. RTL 4 scoorde ook met Goede Tijden, Slechte Tijden, dat 1,9 miljoen kijkers trok. De Wereld Draait door staat met bijna 1,4 miljoen kijkers op de vierde plek.

'Matchfixing bij Oranje-Hongarije'

Geruchten dat spelers zijn omgekocht in de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Hongarije (8-1) vormen geen aanleiding voor een extra onderzoek. "De UEFA onderwerpt alle wedstrijden die ze organiseert aan een serie tests en er zijn geen aanwijzingen dat hiermee is gefraudeerd", zegt een woordvoerder van de KNVB zaterdag.

De Noordwijkse Paul Rooij, die wordt gezien als de spil in een omkoopschandaal in Duitsland, beweert zaterdag in De Telegraaf dat er aanwijzingen zijn voor vuil spel. "Voorafgaand aan die wedstrijd zijn heel grote weddenschappen afgesloten over een uitslag met een ruim doelsaldo."

Dat Oranje met een groot verschil zou winnen, werd al verwacht. Daarom is het ook niet verdacht dat hierop werd gewed. Toch zegt Rooij in de krant aanwijzingen te zien voor matchfixing. "Ik heb dat laten onderzoeken. Hoe, dat ga ik je niet vertellen." Hij stelt dat bijna de hele Hongaarse competitie is omgekocht. "Die zelfde mensen die daar spelen, voetballen in het nationale team."

De UEFA heeft een betting fraude detection system, zegt de woordvoerder van de KNVB. Daarmee wordt het opgemerkt als verdacht veel op een bepaalde uitslag voor een wedstrijd wordt gewed."Er zijn geen aanwijzingen dat hier iets aan de hand is, wij zien hier geen aanleiding in voor verder onderzoek. We zullen het artikel ter info naar de UEFA sturen."

De PvdA en het CDA willen volgens de krant dat justitie een onderzoek instelt naar de wedstrijd. Bij justitie loopt al een groter onderzoek naar matchfixing.

Ook Qualcomm heeft interesse in Blackberry

Blackberry, het eens zo grote bedrijf voor zakelijke mobiele telefoons, is als een kaartenhuis ingezakt en staat te koop. Naast Samsung, Google en de originele oprichters lijkt nu ook chipfabrikant Qualcomm interesse te hebben in de overname van het bedrijf.

The Wall Street Journal schrijft dat Qualcomm interesse heeft om hun invloed nog meer te vergroten. Qualcomm is al verantwoordelijk voor het leveren van chips van een groot aantal mobiele telefoons. De Snapdragon-chip van Qualcomm zit onder andere in de Samsung Galaxy S4 en Nokia Lumia-telefoons.

Ondanks alle interesse is er op dit moment echter slechts één bod op Blackberry. Fairfax Financial heeft in september al 4,7 miljard dollar geboden. Aanstaande maandag loopt de termijn af voor biedingen en dan weten we meer over het lot van Blackberry.


Blackberry Bold, met het karakterestieke Qwerty-toetsenbord

Pippi Langkous zet eigen sekstape online

Pippi Langkous-actrice Tami Erin heeft haar eigen sekstape op internet gezet. De 39-jarige blondine, die in 1988 te zien was als Pippi, wil zo haar ex voor zijn. "Ik ben blij dat ik nu de controle over de situatie heb", vertelde Erin aan entertainmentwebsite Radar Online nadat ze het pikante videootje online had geplaatst.

Erin was aanvankelijk geschokt toen ze ontdekte dat een ex-vriend een intiem amateurfilmpje van de twee aan de man probeerde te brengen. Omdat de actrice inzag dat ze het verschijnen van de sekstape niet tegen kon houden, besloot ze met een pornobedrijf de website Pippi Exposed op te zetten. Daarop is de video tegen betaling te zien.

"Ik heb als sterke, onafhankelijke vrouw een beslissing genomen", vertelde Erin, bij wie inmiddels weinig schaamte te bespeuren is. "Ik hou van wie ik ben en ik hou van mijn seksualiteit. Ik heb de film gezien en het is hot." De actrice benadrukt dat haar 'prachtige lichaam' puur natuur is. "Ik heb nooit botox gebruikt of enig ander cosmetisch werk laten doen. Dit ben ik", vertelde de afgetrainde dertiger.

Tami Erin was in 1988 te zien in de film The New Adventures of Pippi Longstocking. De destijds roodharige actrice was toen 14 jaar oud.

Vestia claimt schade bij acht oud-bestuurders

Woningcorporatie Vestia heeft acht oud-bestuurders aansprakelijk gesteld voor een schadebedrag van in totaal twee miljard euro. Dat zegt advocaat Yvette Borius zaterdag in Het Financieele Dagblad. Zij staat zeven van de acht oud-bestuurders bij. Vestia zelf wil volgens de krant niet reageren.

In een brief die Vestia 22 oktober naar de oud-commissarissen stuurde wordt hen verweten onvoldoende toezicht te hebben gehouden op de derivatenhandel van de corporatie. Ook zou niet genoeg toezicht zijn gehouden op de administratieve organisatie en zou dat zijn gebeurd met onvoldoende kennis van zaken.

In juni legde Vestia al een schadeclaim van twee miljard euro neer bij oud-directeur Erik Staal. Daarbij werd beslag gelegd op diverse huizen en op zijn pensioen.

Van een zaak tegen de acht oud-commissarissen is nog geen sprake, zegt Borius in de krant. "Er is tot nu toe alleen een brief met een aansprakelijkheidsstelling." Die is volgens haar onterecht.

Veel oud-commissarisen waren via Staal bij de woningcorporatie beland. Zij kenden hem vanuit het politieke circuit in Den Haag.

Vestia zou vrijdag beslag hebben gelegd op de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van de commissarissen. De corporatie kwam in de problemen nadat ruim twee miljard moest worden bijgestort op renteverzekeringen, zogeheten derivaten. Daarmee had de corporatie onder leiding van Staal gegokt op rentestijgingen, maar de rente was juist gedaald. Andere corporaties draaiden op voor het debacle.

A4 langer dicht voor ontmanteling vliegtuigbom

De ontmanteling van een vliegtuigbom langs de A4 duurt langer dan verwacht. De bedoeling was dat de A4 tot 09.00 uur dicht zou zijn bij Leiden, maar de Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft aangegeven dat de situatie onveilig is en dat daarom meer tijd nodig is, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De bom uit de Tweede Wereldoorlog werd donderdagmiddag gevonden bij baggerwerkzaamheden in Leiden. Het treinverkeer werd enkele uren stilgelegd en ook werden woonboten uit voorzorg ontruimd.

Na het onschadelijk maken wordt de bom naar een afgelegen locatie gevaren en daar tot ontploffing gebracht.

FOK!filmtips van de dag: Passchendaele & Bitter Victory

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Passchendaele 0

Vandaag gaan de FOK!filmtips van de dag naar een tweetal oorlogsfilms, die beiden vanmiddag op de televisie te zien zijn. Om 13.35 uur beginnen we de filmmiddag bij onze vlaamse vrienden van Één, die het krachtige drama Passchendaele op het programma hebben staan. Op 31 juli 1917 begon de Slag om Passchendaele met een bombardement van de Geallieerde artillerie. Wat volgde was een zware en bloedige strijd waarbij meer dan een miljoen slachtoffers aan beide zijden zouden vallen.

Passchendaele

In Passchendaele zien we strijd vanuit het oogpunt van de jonge Canadese sergeant Michael Dunne, gespeeld door Paul Gross, die eveneens de film schreef en regisseerde. Gross had zijn personage vernoemd naar zijn grootvader die destijds in België had gevochten. Met een budget van 20 miljoen dollar is Passchendaele de duurste Canadese filmproductie tot op heden en dat is in de indrukwekkende film terug te zien. Passchendaele is zonder enige twijfel één van de allerbeste Eerste Wereldoorlogsfilms van de laatste jaren en een absolute aanrader voor liefhebbers van historische veldslagen.

Passchendaele 2

Om 16.50 uur vervolgen we de filmmiddag op BBC2 met de film Bitter Victory van Nicholas Ray. Bitter Victory speelt zich af in Libië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Zuid-Afrikaanse majoor Brand (Curt Jurgens) heeft de opdracht gekregen om belangrijke Duitse documenten te onderscheppen. Hij moet hiervoor samenwerken met de Britse kapitein Leith (Richard Burton), die vloeiend Arabisch spreekt en ook bekend is met de omgeving. Brand ontdekt echter dat Leith ooit een verhouding heeft gehad met zijn vrouw Jane (Ruth Roman) en brengt met zijn jaloerse gedrag de hele operatie in gevaar.

Bitter Victory

Bitter Victory, ook wel uitgebracht onder de Franse titel Amère Victoire, was een prachtige film van Nicholas Ray, waarin op onverscholen wijze de waanzin van een oorlog in beeld werd gebracht. Toen de Franse grootmeester Jean-Luc Godard de film op het filmfestival van Venetië te zien kreeg deed hij de onvergetelijke uitspraak: "Le cinema, c'est Nicholas Ray" (De bioscoop is Nicholas Ray). Ben je een liefhebber van obscure oorlogsfilms, dan mag je dit pareltje zeker niet missen. Het is tenslotte alweer negen jaar geleden dat Bitter Victory voor het laatst op de televisie te zien was.

Bitter Victory 1

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Zelda Zaterdag: A Link Between Worlds-trailer

Op 22 november ligt er een nieuwe Zelda in de winkel, exclusief voor Nintendo 3DS. A Link Between Worlds is een vervolg op A Link to the Past die oorspronkelijk voor Super Nintendo verscheen. Dit keer bezoeken we niet alleen Hyrule, maar ook Lorule.

In onderstaande trailer zien we onder andere beelden uit Lorule en de belangrijkste nieuwe feature: de platte Link die door de muren loopt.

'Onderwijs is meer dan meten en toetsen'

De Onderwijsraad is niet gerust op de toekomst van het Nederlandse onderwijs. Meetbare doelen zijn de maatstaf geworden voor de onderwijskwaliteit en dat is een verschraling van het onderwijs. Dat schrijft Geert ten Dam, voorzitter van de Onderwijsraad, zaterdag in een ingezonden artikel in NRC.

Ten Dam ziet drie obstakels die verbetering van het onderwijs in de weg staan. Er is te weinig visie op wat leerlingen en studenten moeten leren en de overheid bemoeit zich steeds meer met de inhoud van het onderwijs. Daarnaast dreigt de eigenwaarde van leerlingen die niet 'goed kunnen leren, een deuk op te lopen.

'Onderwijs is meer dan meten en toetsen'
'Onderwijs is meer dan meten en toetsen' (Foto: ANP)

Alpe d'Huzes lijkt te floppen

Het aantal inschrijvingen voor de Alpe d'Huzes van volgend jaar is bijna gehalveerd. Het fietsevenement tegen kanker heeft dan nog maar vierduizend deelnemers, schrijft het AD zaterdag. De inschrijving is vrijdagavond gesloten.

Het bestuur van de fietstocht denkt volgens de krant dat het evenement vanwege de gedaalde belangstelling terug moet naar één dag in plaats van twee. Alpe d'Huzes-voorzitter Johan van der Waal verwacht dat volgend jaar hooguit tien miljoen euro wordt opgehaald.

Dit jaar waren er nog 7800 deelnemers, die samen 29 miljoen euro ophaalden. Dat was al drie miljoen euro minder dan vorig jaar.

In augustus ontstond ophef toen bleek dat Alpe d'Huzes-oprichter Coen van Veenendaal in 2011 via een bv ruim 160 duizend euro had gedeclareerd. De organisatie laat zich echter voorstaan op haar antistrijkstokbeleid, waarbij niemand wordt betaald. De afgelopen jaren werd meer dan honderd miljoen euro opgehaald.

KWF Kankerbestrijding, dat de constructie die Van Veenendaal geld opleverde goedkeurde, werd in de nasleep van de ophef ook getroffen Bij de jaarlijkse collecte werd vijftien procent minder geld opgehaald, maar dat zou ook deels door de economische crisis komen.

Cruciale dag voor 50Plus

Voor bejaardenlobby 50Plus is zaterdag een doorslaggevende dag. Na een zeer turbulente maand, waarin de partij zich geconfronteerd zag met het vertrek van partijleider Henk Krol en hoogoplopende ruzies in het partijbestuur, vindt in Hilversum een ledenvergadering plaats waar orde op zaken moet worden gesteld.

Zo moet onder meer een nieuw bestuur worden gekozen. Hiervoor hebben zich 74 kandidaten aangemeld, onder wie voormalig DSB-baas Dirk Scheringa. Hij wil een gooi doen naar het voorzitterschap, maar ook oprichter van 50Plus en senator Jan Nagel is geïnteresseerd in die functie. Volgens de reglementen mag de voorzitter niet ook Eerste Kamerlid zijn, maar volgens Nagel kunnen de regels worden aangepast.

Een plek in het bestuur is al vergeven. Adriana Hernandez, die onlangs werd geroyeerd vanwege een vermeende chantagepoging, legde donderdag bij de rechter een geschil met de bejaardenlobby bij. Ze had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat zaterdag een compleet nieuw partijbestuur zou worden gekozen. Ze wilde meer tijd om aan te tonen dat ze geschikt is. Afgesproken is dat ze sowieso in het bestuur blijft.

Toine Manders wordt zaterdag benoemd tot lijsttrekker voor 50Plus bij de Europese verkiezingen. De 57-jarige Manders zit sinds 1999 voor de VVD in het Europees parlement maar maakt nu de overstap naar 50Plus.

Nagel noemde de ledenvergadering van zaterdag in Hilversum in een interview met De Telegraaf de laatste kans voor de partij. "We staan voor een keerpunt. Het zal lastig en moeilijk worden, maar we moeten zaterdag de club weer op een lijn zien te krijgen."

Herdenkingsdienst Friso in Delft

In Delft vindt zaterdag de herdenkingsbijeenkomst voor prins Friso plaats. Familieleden, vrienden en collega's van de op 12 augustus overleden prins komen samen in de Oude Kerk, waar Friso ook trouwde met Mabel Wisse Smit. De kerk ligt op een steenworp afstand van het huis waar Friso in zijn studententijd woonde.

De bijeenkomst begint om 14.30 uur en is besloten. Na afloop krijgen media wel beeldmateriaal beschikbaar gesteld. Dit gebeurde ook na afloop van de begrafenis van de prins in Lage Vuursche, op 16 augustus. Daar waren zo'n tachtig mensen aanwezig, voornamelijk familie en enkele zeer goede vrienden.

In Lage Vuursche waren ook de Noorse koning Harald en koningin Sonja aanwezig. Zaterdag zijn de Noorse kroonprins Haakon en zijn zus prinses Märtha Louise in Delft. De Oranjes zijn goed bevriend met de Noorse koninklijke familie. Harald was peetvader van de overleden prins.

Friso overleed op 12 augustus aan de gevolgen van zijn skiongeval in het Oostenrijkse Lech, vorig jaar februari.

Sophie in 't Veld voert Europese lijst D66 weer aan

Sophie in 't Veld is opnieuw verkozen tot lijsttrekker van D66 voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Van de D66-leden die een stem uitbrachten stemde 61 procent op haar, meldt D66 zaterdag.

Een vijfde van de leden bracht tot vrijdag een stem uit, wat neerkomt op 4700 stemmen. Daarvan haalde In 't Veld er een kleine 2900.

De tegenkandidaat voor In 't Veld was Marietje Schaake. Bij verschillende debat- en presentatiebijeenkomsten gaven de kandidaten hun kijk op het lijsttrekkerschap.

In 't Veld is sinds 2004 voorzitter van de Europese fractie. "Ik ben ontzettend blij met de steun en het vertrouwen dat ik heb gekregen van de leden. Ik wil de komende jaren verder bouwen aan een sterk, slagvaardig en democratisch Europa", schrijft ze in een reactie.

Europa moet volgens de politica opnieuw worden vormgegeven. "Van het oude Europa van diplomaten en geheime overleggen naar een politieke unie van burgers. Met transparantie en rekenschap als norm en met een vitale economie."

Het CDA maakt zaterdag op een congres bekend wie de lijsttrekker wordt voor het Europees Parlement. De strijd gaat daar tussen Wim van de Kamp en Esther de Lange.

50Plus heeft zaterdag een ledenvergadering om orde op zaken te stellen. Zo moeten onder meer een nieuw bestuur en een nieuwe partijvoorzitter worden gekozen. Eerder werd al bekend dat Toine Manders zaterdag wordt benoemd tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Waals parlementslid vast voor moord op echtgenote

Een Belgisch parlementslid is vrijdag aangehouden voor de moord op zijn vrouw. De 55-jarige volksvertegenwoordiger Bernard Wesphael vertelde de receptie van een hotel in Oostende dat zijn 42-jarige vrouw zelfmoord had gepleegd, maar rechercheurs geloven dat volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad niet.

Wesphael werd vrijdagmiddag aangehouden op verdenking van moord met voorbedachten rade. Het lichaam van zijn vrouw, Véronique Pirotton, wordt zaterdag onderzocht.

De Luikse vrouw verbleef al enkele dagen in hotel Mondo in Oostende. Haar minderjarige zoon was niet meegekomen. Ze kwam volgens de krant wel vaker uitwaaien aan de kust. Het kwam ook vaker voor dat Wesphael haar enkele dagen later achterna reisde.

Volgens de lezing van Wesphael hield hij donderdagmiddag een siësta, ondertussen zou zijn vrouw een bad nemen. In de vooravond meldde hij zich in paniek bij de receptie en vertelde dat zijn vrouw een wanhoopsdaad had begaan en dat hij haar al tien minuten probeerde te reanimeren. De hulpdiensten stelden vast dat ze dood was.

Verschillende hotelgasten getuigen volgens de krant dat ze kort voor de dood van de vrouw strubbelingen op de hotelkamer hadden gehoord. Daarom zouden er twijfels bij de rechercheurs zijn gerezen.

Wesphael was in 1980 een van de oprichters van de linkse milieupartij Ecolo. Uit onvrede met het beleid van de linkse partijen richtte hij vorig jaar de partij Mouvement de Gauche op. Hij stapte uit Ecolo, maar behield zijn zetels in het Frans Gemeenschapsparlement en het Waals Gewestparlement.

Pedoseksueel woont in Amsterdam

Pedoseksueel Sytze van der V. is aan het verhuizen naar een woning in Amsterdam. Dat zei hij in een interview met AmsterdamFM. Op zijn blog gaf hij afgelopen zondag al aan dat een particulier hem een flatje heeft aangeboden waar hij vanaf vrijdag in kan.

Van der V. leidde een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven in 2009 weigerde hem toe te laten. Hij eiste dat de staat hem hielp bij het vinden van een huis. Steeds als hem een woning werd aangeboden, gebeurde dat volgens de pedoseksueel onder 'absurde' voorwaarden die zijn grondrechten zouden aantasten.

Een interview aan de radio geven, zoals hij nu deed, zou volgens hem bijvoorbeeld niet mogen. Hij wees erop dat 'geen rechter in het land' het nodig vindt hem onder behandeling te stellen. "Anders was dat wel opgelegd."

Van der V. staat nu tussen de verhuisdozen, zei hij op de radio. Dat hij nu een woning heeft, betekent volgens hem niet dat hij de staat niet meer nodig heeft. "De situatie die ik nu heb is ook maar een tijdelijke oplossing."

Het is volgens de pedoseksueel niet goed dat hij nu anoniem in Amsterdam woont. "Dan krijg je onnodige onrust." Pas als een veilige oplossing is gevonden, kan volgens hem worden bekeken of ook andere voorwaarden moeten worden gesteld. "Maar ik zou niet weten welke."

Van der V. werd begin dit jaar opgepakt omdat een agent kinderporno dacht te hebben gezien op zijn laptop. De rechtbank in Zutphen oordeelde in augustus dat daar geen sprake van was, waarna hij op vrije voeten kwam.

Satiricus van tv Egypte gehaald

Een tv-persoonlijkheid in Egypte die het waagde grappen te maken over legerleider Abdul Fatah al-Sisi die 4 maanden geleden president Mursi afzette, is vrijdag niet meer op de buis verschenen. Kort voor het satirische programma van Bassem Youssef zou worden uitgezonden, meldde de omroep plotseling dat de vorige uitzending problemen had veroorzaakt en dat de show van Youssef daarom niet meer wordt uitgezonden tot die zijn opgelost.

Youssef maakte eerder grappen over Mohamed Mursi en toen hij na een lange zomervakantie vorige week weer met een tv-show kwam, maakte hij grappen over de nieuwe machthebber, generaal al-Sisi en diens dwepende aanhang. Zo stak hij de draak met het feit dat sommige winkels chocoladerepen verkopen die zijn gemodelleerd naar de generaal. "Sisi is veranderd in chocola", grapte de komiek.

De Egyptische samenleving is scherp verdeeld sinds Mursi werd afgezet. De voormalige president verschijnt maandag voor de rechter, net als andere hooggeplaatste leden van de Moslimbroederschap. Ze zouden hun aanhang hebben aangezet tot geweld. Aanhangers van Mursi hebben aangekondigd vanaf vrijdag het hele weekend te zullen protesteren.

Satiricus van tv Egypte gehaald
Satiricus van tv Egypte gehaald (Foto: ANP)

Intocht Sint Amsterdam aangepast

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam ziet er anders uit dan in de afgelopen jaren. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagavond op de stadsomroep AT5.

Het intochtcomité heeft volgens de burgemeester aangegeven dat de intocht wordt aangepast. Wat er dit jaar precies anders is, wilde de burgemeester niet zeggen. "Ik vind het niet op de weg van de burgemeester liggen, of gemeenteraad of een minister of het parlement, om dat in te vullen. Het is een volkstraditie en daar moet de samenleving, het volk, over praten. En dat ligt dus primair bij de comités."

Woensdag maakte de gemeente bekend dat de intocht op 17 november gewoon doorgaat. Een bezwaarcommissie had alle bezwaren die 21 mensen tegen de intocht hadden ingediend op advies van Van der Laan afgewezen. De meeste bezwaren gingen over Zwarte Piet, die in zijn huidige vorm racistisch zou zijn.

De organisatie achter de intocht is volgens de burgemeester al in gesprek met Quinsy Gario, de man die het protest tegen Zwarte Piet aanzwengelde. Een vervolggesprek zou gepland staan.

De burgemeester riep op AT5 verder op niet te protesteren tijdens de intocht. Hij erkende dat het een recht is om te demonstreren. "Maar laat het niet uitlopen op een verstoring van een kinderfeest. Afgezien van wat dat juridisch betekent is het moreel niet zuiver." De politie zou 'in principe' niet zomaar mensen arresteren.

FOK! Wat een weer: Nog geen roeiboot nodig

Goedemorgen Nederland. Het land ligt er een beetje troosteloos bij, vooral omdat er afgelopen nacht de nodige buien overheen getrokken zijn. Gelukkig valt het mee, we hoeven nog niet per roeiboot van A naar B. Nat blijft het nog even in het oosten van het land. In de rest van het land zal het voorlopig droog blijven, met de nodige bewolking later op de dag. Het zal iets warmer worden dan gisteren.

Echt prettig weer is het dus niet, maar voor je erover gaat klagen: Wees maar blij dat het niet gaat sneeuwen. Daar heb ik een trauma aan overgehouden. Aan 26 januari 2013 om precies te zjin. Ik zette mijn fiets tegen de muur, stak mijn sleutel in mijn voordeur en liet daarbij mijn telefoon uit mijn handen glippen. Bam. Precies op dat ene stukje stoep waar geen sneeuw en ijs lag. Ik maakte de deur open en raapte de telefoon op en struikelde vervolgens over de drempel waarna ik en mijn geliefde juppenknuffel nu beiden op de grond lagen.

Toen ik weer overeind kwam bekeek ik mijn telefoon, het kleine barstje dat al eens eerder aan de onderkant verschenen was na een ongelukje veroorzaakt door een hele nare Breng-buschauffeur uit Nijmegen, had zich nu over inmiddels zo'n beetje het hele beeldscherm verspreid. Maar, alles werkte nog!

Vrolijk ging ik verder naar binnen en hing ik mijn mobiel aan de lader. Het lampje ging niet aan. Toen ontdekte ik hoe lastig het anno 2013 voor iemand als mij is om zonder mobiel te leven, zeker als je gewend bent om het wél te hebben. Ik merkte het meteen al, toen ik mijn verzekering wilde bellen: dat ging dus niet. Ik ben student, dus een vaste telefoonlijn heb ik niet. Dan voel je je toch even helemaal afgesloten van de buitenwereld. Maar, dat is verder irrelevant. Je bent hier immers voor het weer.

Morgen gaat het weer flink waaien, vooral in het Waddengebied waait een stevige zelfs stormachtige zuidwestenwind. Later zal dat wat afzwakken, maar er komen buien met kans op onweer voor in de plaats. De dagen erna is het weer wisselvallig. Je kunt veel regen verwachten en temperaturen tussen de 9 en 14 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen.Je mag deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van morgen!

Bij Frank Troost (user qtel) voor de deur stond een maisveld dat gisteren is gerooid, wat deze mooie foto heeft opgeleverd.Bij Frank Troost (user qtel) voor de deur stond een maisveld dat gisteren is gerooid, wat deze mooie foto heeft opgeleverd.

 

Microsoft doet een Sony'tje

Microsoft geeft Sony een koekje van eigen deeg na de afgelopen E3-persconferentie. Sony maakte afgelopen week bekend dat de PlayStation 4 geen mogelijkheid meer heeft om mediabestanden vanaf pc of usb te streamen. Microsoft komt daar nu direct overheen met de mededeling dat dit op de Xbox One wel kan.

Het gaat hier om Digital Living Network Alliance of DLNA. Hiermee kun je foto's of video's via streamingsoftware of usb-sticks afspelen en bekijken op je televisie via je gameconsole. Bij de huidige generatie consoles is dit wel mogelijk, maar Sony heeft bij de PS4 geen DLNA-ondersteuning meer.

Een woordvoerder van Microsoft heeft tegen website Game Informer gezegd: "Xbox One is DLNA compatible and we are working to get certified." Het (marketing)gevecht tussen de twee consoles lijkt dus nog altijd niet voorbij.

'Piraten streken honderden miljoenen op'

Piraten in de Hoorn van Afrika en Somalië hebben de afgelopen jaren zeker 339 miljoen dollar (250 miljoen euro) opgestreken aan losgeld. Dat becijferden specialisten van de Wereldbank, de VN en Interpol. Ze waarschuwen dat het misdaadgeld wordt gestoken in criminele activiteiten, zoals het financieren van gewapende groepen.

Het kapen van schepen voor de kust van Afrika, zou de piraten tussen 2005 en 2012 omgerekend tussen de 250 en 305 miljoen euro hebben opgeleverd. De schade aan de wereldeconomie zou zelfs nog groter zijn, waarschuwen de auteurs van het rapport 'Pirate Trails' vrijdag. Piraterij kost de wereld jaarlijks zo'n 13 miljard euro aan "toegenomen handelskosten."

'Piraten streken honderden miljoenen op'
'Piraten streken honderden miljoenen op' (Foto: ANP)

New York krijgt grootste reuzenrad ter wereld

De skyline van New York moet in 2016 een nieuwe megaconstructie rijker zijn. De stad die bekendstaat om haar hoge gebouwen, heeft haar zinnen gezet op het hoogste reuzenrad ter wereld. De gemeenteraad keurde de bouw goed van het 190 meter hoge 'New York Wheel'.

Het immense reuzenrad moet jaarlijks miljoenen bezoekers naar de stad lokken. Burgemeester Michael Bloomberg zei tegen lokale media dat de komst van het New York Wheel bovendien zo'n 2000 banen oplevert. De bouw moet beginnen in 2014.

De concurrentie voor de beoogde toeristentrekpleister ligt overigens al op de loer. Ontwerpers in Dubai willen een reuzenrad bouwen van maar liefst 210 meter hoog. De attractie zou uittorenen boven het hoogste Nederlandse gebouw, de 165 meter hoge Maastoren in Rotterdam.

New York krijgt grootste reuzenrad ter wereld
New York krijgt grootste reuzenrad ter wereld (Foto: ANP)

Doden bij kantoor Gouden Dageraad Athene

Voor een kantoor van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad zijn vrijdagavond in Athene twee jongemannen doodgeschoten. De twee daders reden op een motorfiets en openden het vuur op hun slachtoffers die 22 en 26 jaar oud waren. Een 27-jarige man werd ook geraakt en raakte zwaar gewond.

De politie noemde het "executies" omdat de daders koelbloedig van korte afstand schoten in hoofd en borst. De twee vermoorde mannen zouden lid van de partij zijn geweest.

De minister van Openbare Veiligheid, Nikos Dendias, zei dat het mogelijk is dat de twee zijn vermoord uit wraak voor de moord op een linkse activist, Pavlos Fyssa, door een extreemrechtse dader in september. Gouden Dageraad is ervan overtuigd dat de daders erop uit waren partijleden te vermoorden. Dendias zei dat het land niet het toneel mag worden van dit soort afrekeningen.

Justitie vervolgt de Gouden Dageraad sinds de moord op Fyssa, inclusief partijleider Nikolaos Michaloliakos en parlementsleden, onder meer omdat ze lid zouden zijn van een criminele organisatie.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.