De integriteit van een scheet

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over de integriteit van scheten laten.

Geer en Goor bedriegers? – rickevers.nl
Altijd een leuk onderwerp voor discussie. Heiligt een doel de middelen? In zijn column stelt Rick die vraag bij het programma 'Effe geen cent te makken' van Gerard Joling en Gordon. Of misschien ben ik het wel die deze vraag in de column leest.

De eerste vraag die ik dan stel is of het wel zo'n beroerd programma is. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik nog geen enkele episode volledig heb gezien. Ik zap er tussen de reclames wel eens overheen en blijf soms even hangen. Als het toevallig echt grappig is, blijf ik wat langer kijken. Maar geldt dit niet voor heel veel mensen en voor heel veel programma's? Als we per se alleen cineastische meesterwerken op televisie willen, heb je echt maar twee zenders nodig.

Dus nee. Geen superkwaliteit. Maar ook weer geen totaal prutswerk. Toch kun je met ruim twee miljoen kijkers wel spreken van een succesformule in televisieland.

De volgende vraag is in hoeverre een en ander is geregisseerd. Is alles wel echt? Hebben Geer en Goor inderdaad een maand van een minimum moeten leven? Is het allemaal niet gewoon een beetje slimme montage?

Hallo! Wanneer is televisie werkelijk echt, uit het leven gegrepen en niet geregisseerd?

Ook documentaires en reportages worden gemonteerd vanuit de visie van de maker. Een interview met een politicus, die een eenduidige boodschap brengt, ziet er bij de VARA anders uit dan bij BNR. Televisie is altijd geregisseerd. De audities in talentenshows worden ook slim gemonteerd om zo veel mogelijk emotie op te roepen. Bij die zogenaamd spontane liveshows hebben ze de kandidaten al zo gekneed, dat ze toch wel doen wat de regie wil. Zelfs als ze op hun bek gaan, past dat nog perfect in het beoogde plaatje.

Met 'Effe geen cent te makken' zijn verschillende doelen bereikt. Ruim twee miljoen kijkers zeggen dat veel mensen prettig worden vermaakt. Er is niemand die hen dwingt te kijken. Ruim twee miljoen kijkers leveren de zender een vracht reclamegeld op. We mogen niet klagen over een markt waar gewoon keihard geld wordt verdiend en medewerkers hun baan behouden. Tenslotte hebben die ruim twee miljoen kijkers voor zo'n tweeduizend nieuwe vrijwilligers voor het Nationaal Ouderenfonds hezorgd. En dat is meer dan wat al die geregisseerde medemenselijkheid van Mark Rutte heeft opgeleverd!

Want zo is het natuurlijk ook. Kijkers maken zich druk over de integriteit van een programma als 'Effe geen cent te makken'. Het kabinet kiest er echter voor om bezuinigingen te 'verkopen', door het vaag te verpakken in gedwongen participatie. Geer en Goor lopen gewoon slap te ouwehoeren en zetten tweeduizend burgers spontaan aan tot vrijwilligerswerk.

Dus ja. Het doel heiligt de middelen. Als een scheet van Gerard Joling een stuk naastenliefde oplevert, vergeef ik dat de makers graag.