Toetanchamons dood opgelost

Het heeft eventjes geduurd, maar de dood van een jonge koning in een ver verleden lijkt te zijn opgelost. Een combinatie van moderne forensische wetenschap en een beetje geluk onthult eindelijk wat er is gebeurd met de beroemdste Farao van deze tijd: Toetanchamon.

Het jochie stierf na een regeringsperiode van negen jaar op 19-jarige leeftijd, 1323 jaar voordat er een ander jongetje in een stal te Bethlehem geboren werd. De ontdekkers van zijn graf, archeologen en wetenschappers onder leiding van meneer Howard Carter hadden eerder al verondersteld dat het lichaam verbrand zou zijn. Normaal gesproken is dat natuurlijk een vreemde gang van zaken voor een mummie. Voor zover bekend gebeurt dat nooit in Beverwijk. Een andere veronderstelling zou zijn dat de jonge heerser gestorven is aan een ontsteking aan zijn knie, in combinatie met malaria.

Nieuwe inzichten van het Egypt Exploration Society leren dat het balsemen en het mummificeren prutswerk geweest is. Na de begrafenis hebben de balsemoliën, het linnen en zuurstof er waarschijnlijk voor gezorgd dat het lichaam spontaan ontbrandde. Van binnenuit dus. Koning Toet werd letterlijk gekookt.

Aan de hand van botbreuken en het feit dat het hart ontbreekt durven de onderzoekers de conclusie te trekken dat de Farao door een ongeluk met een strijdwagen om het leven is gekomen. Het lijkt erop dat de godkoning op zijn knieën zat, toen in volle vaart een tegenligger over hem heen denderde. De verwondingen komen overeen met soortgelijke auto-ongelukken. Z’n ribben en bekken werden verbrijzeld en zijn hart werd verpletterd. Ook een reïncarnatie van Horus overleeft zoiets niet.

De vaklui verantwoordelijk voor het balsemen waren zoiets niet gewend. Normaal gesproken kregen zij een lichaam uit een stuk dat meestal nog gaaf was. Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat deze uitzonderlijke situatie voor uitzonderlijk slecht balsemwerk gezorgd heeft.

Dodenmasker van farao Toetanchamon
Dodenmasker van farao Toetanchamon