[Eredivisie] Uitslagen speelronde 12

Afgelopen weekend stond de twaalfde speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Koploper FC Twente wist de koppositie niet te behouden door gelijk te spelen tegen N.E.C.. AZ staat hierdoor na deze speelronde op de eerste plaats.

AZ profiteert van puntenverlies concurrentie

Ajax heeft thuis drie dure punten verloren door te verliezen van Vitesse. Voor de tweede week wisten de Ajacieden niet te scoren. Invaller Qazaishvili scoorde in de 90e minuut het enige doelpunt. Vlak daarvoor maakte doelman Piet Velthuizen een cruciale redding op een kopbal van Siem de Jong. Door de winst rukt de ploeg uit Arnhem op naar de tweede plaats, en zakt Ajax naar de zesde stek.

In Eindhoven stond de wedstrijd PSV - PEC Zwolle op het programma. PSV was gebrand op een overwinning, want de vorige twee duels gingen verloren. Ze scoorden dus ook al vroeg in de wedstrijd: na drie minuten spelen maakte Bruma de 1-0. Elf minuten later was het echter Benson die de gelijkmaker maakte. Na twintig minuten maakte Rekik (PSV) een overtreding op Saymak door met twee benen in te komen. Hij kwam daar goed mee weg, want scheidsrechter Pieter Vink gaf hem slechts geel.

FC Twente verspeelde de koppositie door thuis een 2-0 voorsprong uit handen te geven tegen N.E.C. Na ruim een half uur spelen had Twente al twee keer gescoord dankzij Eghan en Promes, maar na de rust werd de ploeg gemakzuchtig wat na een uur afspelen afgestraft werd. In tien minuten kwamen de Nijmegenaren langszij en namen ze verdiend een punt mee naar huis. Twente staat nu op de derde plek.

De Overijsselse derby tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo werd zondag al na een minuut spelen stilgelegd vanwege enkele forse onweersklappen. Na een half uur was het onweer overgetrokken en werd de wedstrijd hervat. De regen kwam nog wel met bakken uit de lucht, dus Van Sichem besloot na negentien minuten dat het onverantwoord was om verder te spelen omdat het veld doorweekt was en de bal amper meer rolde. De tussenstand op dat moment: 0-0.

Roda JC reisde af naar het noorden van het land om de wedstrijd tegen FC Groningen te spelen. Het werd een doelpuntrijk duel waarbij de bezoekers steeds op achterstand kwamen. Roda kreeg twee penalties, één na een uur spelen en één in de blessuretijd van de tweedehelft. Beide strafschoppen waren het gevolg van overtredingen en ze werden allebei benut door Fledderus. Het duel eindigde in 3-3.

Feyenoord speelde ook in het noorden, maar dan in Friesland tegen SC Cambuur. In de eerste helft konden de Friezen Feyenoord nog aardig onder druk zetten, maar kansen van Ritzmaier, Hemmen en Bakker gingen niet in het doel. Op slag van rust was het de ploeg uit Rotterdam die de score opende: Immers miste de kans niet en scoorde op aangeven van Boëtius. Een kwartier voor het einde zette invaller Te Vrede zijn ploeg op 0-2. Door de winst is Feyenoord PSV en Ajax voorbij en staan ze op de vierde plaats.

sc Heerenveen leed een derde nederlaag op rij. Bij FC Utrecht werd met 2-0 verloren, door doelpunten van Toornstra en Mulenga. Na de rust werd de trainer van de Friezen, Marco van Basten, naar de tribunes gestuurd. Utrecht had na rust een aantal kansen erin kunnen schieten, maar de pogingen faalden. Utrecht klimt door de winst naar de twaalfde plaats, Heerenveen blijft tiende.

Op vrijdag speelde hekkensluiter RKC Waalwijk thuis tegen NAC Breda. De Waalwijkers wonnen de wedstrijd met 3-0, mede door een eigen doelpunt van De Roover. De eindstand stond na 25 minuten al op het scorebord. Door de winst gaan ze N.E.C. voorbij op de ranglijst.

Benson viert de 1-1 met debutant Thomas (r) in de wedstrijd tegen PSV. (Foto: Pro Shots)