FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 oktober 2012

[Serie A] AC Milan ontsnapt aan nederlaag

AC Milan is dinsdag aan een nieuwe nederlaag in de Serie A ontsnapt. Door een doelpunt van Stephan El Shaarawy werd bij Palermo een 2-2 gelijkspel veiliggesteld. Riccardo Montolivo had even daarvoor de 2-1 gescoord. Fabrizio Miccoli en Franco Brienza hadden de voorsprong van de Sicilianen tot stand gebracht.

Milan, waar Urby Emanuelson na rust inviel en Nigel de Jong de hele wedstrijd op de bank bleef, staat nu negende met elf punten. Palermo heeft drie punten minder en staat zestiende. De beide ploegen speelden de eerste wedstrijd van een midweekse speelronde in de Serie A. De rest van de ploegen spelen woensdag en donderdag.

[League Cup] Arsenal wint met 7-5 na verlenging

Arsenal heeft na een knotsgek duel tegen Reading de kwartfinales bereikt van de Engelse League Cup. De Gunners kwamen in de eerste helft met 4-0 achter, maar maakten in de 95e minuut de 4-4. In de verlenging kwam Arsenal met 4-5 voor, incasseerde de 5-5, maar wist in de slotseconden alsnog de 5-6 en 5-7 te maken.

Reading kende een droomstart en stond na 37 minuten met maar liefst 4-0 voor. Roberts, Leigertwood Hunt en een eigen doelpunt van Koscielny zorgden voor de treffers. Op slag van rust deed Walcott iets terug voor Arsenal en zodoende keek de ploeg van trainer Arsene Wenger in de rust tegen een 4-1 achterstand aan.

Na rust werd bij Arsenal de Franse spits Giroud ingebracht en hij tekende na ruim een uur spelen voor de 4-2. Koscielny maakte kort voor tijd zijn fout in de eerste helft goed door de 4-3 te scoren en Walcott maakte in de 95e minuut zelfs 4-4. 

Zodoende moesten Reading en Arsenal een verlenging spelen en daarin pakte Arsenal in de 103e minuut via Chamakh voor het eerst in deze wedstrijd de voorsprong; 4-5. Niet alleen Arsenal liet deze wedstrijd zien veerkracht te kunnen tonen, want het was Reading dat in de 116e minuut via Pogrebnyak weer op 5-5 kwam.

Deze treffer bleek echter niet genoeg, want net als in de reguliere speeltijd werd Walcott de reddende engel. De vleugelaanvaller maakte in de slotseconden de 5-6. Tot overmaat van ramp voor Reading maakte Chamakh ook de 5-7 namens Arsenal.

Leeds United en Middlesbrough, beiden uitkomend in de Championship, zorgden voor een stuntje door ten koste van een ploeg uit de Premier League de kwartfinales te halen. Leeds won met 3-0 van Southampton, terwijl Middlesbrough op bezoek bij Sunderland met 0-1 won. Aston Villa won ternauwernood met 2-3 van Swindon Town, dat uitkomt op het derde niveau in Engeland.
 
Bradford City, eveneens uitkomend op het derde niveau in Engeland, zorgde voor de verrassing van de avond. De ploeg ging op bezoek bij Premier League-ploeg Wigan Athletic en na 120 minuten stond er nog altijd een 0-0 stand op het scorebord. Bradford wist vervolgens de strafschoppenserie met 4-2 te winnen en bekert daardoor verder.

Walt Disney koopt Lucasfilm

Walt Disney neemt Lucasfilm Ltd. over van George Lucas. De filmmaatschappij is het meest bekend van de succesvolle Star Wars en Indiana Jones-films. Lucasfilm Ltd. werd 41 jaar geleden opgericht door George Lucas en was sindsdien voor 100 procent zijn eigendom. Lucas verkoopt zijn bedrijf aan de Walt Disney Company voor zo'n 4 miljard dollar (3.1 miljard euro).

"Het is nu tijd om 'Star Wars' over te dragen aan een nieuwe generatie filmmakers. Ik heb altijd gedacht dat Star Wars ook na mij zou bestaan en ik vond het belangrijk om de overdracht tijdens mijn leven te regelen" aldus de 68-jarige regisseur.

Naast het nieuws over de overname van Lucasfilm maakte Disney ook bekend dat er drie nieuwe Star Wars-films aankomen. Het eerste deel van de derde trilogie zal in 2015 verschijnen.

Arts niet vervolgd voor dode arrestant Beverwijk

De arts die een later overleden arrestant uit Heemskerk twee keer bezocht wordt niet vervolgd. Er is onvoldoende bewijs om de medicus voor de rechter te slepen, meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem dinsdag.

De man van Turkse komaf was in juli vorig jaar opgepakt nadat hij door het lint was gegaan in een snackbar. De forensisch arts bezocht de 22-jarige arrestant uit Heemskerk vervolgens twee keer in zijn politiecel in Beverwijk. Toen bleek dat de man geen hartslag meer had werd hij gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij.

Sectie en toxicologisch onderzoek hebben uitgewezen dat de arrestant waarschijnlijk is overleden door de combinatie van cocaïnegebruik en hartfunctiestoornissen. De man had waarschijnlijk een cocaïnedelirium.

Het OM gelooft niet dat de arts dood door schuld te verwijten valt. Ook zou hij hem niet in hulpeloze toestand hebben gebracht of gelaten. De arts heeft weliswaar de symptomen van het delirium niet op tijd onderkend en was erg afwachtend, maar hij heeft daarmee niets strafbaars gedaan.

Volgens het OM is het overigens maar de vraag of de man nog had geleefd als hij eerder naar een ziekenhuis was gebracht. "Ondanks behandeling is de kans op overlijden in geval van een geagiteerd cocaïnedelirium groot."

De dood van de man veroorzaakte veel ophef. De familie van de 22-jarige Heemskerker beweerde eerder dat agenten hem hadden gemarteld. Turkse media spraken schande van de zaak. Met de beslissing de arts niet te vervolgen is de zaak volgens het OM echter afgerond. Eerder oordeelde het OM al dat de politie niets fout had gedaan.

RET-conducteur ziekenhuis in geschopt

Een conducteur van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET is dinsdagavond in de Maasstad door drie mannen een ziekenhuis in geschopt en geslagen. Het slachtoffer liep onder meer een snee boven zijn linkeroog op, meldt de politie.

De mishandeling vond plaats in tramlijn 2 ter hoogte van de halte aan de Groene Tuin. De conducteur had de mannen herhaaldelijk gevraagd de muziek uit te zetten die zij met hun mobiele telefoons afspeelden. Het drietal weigerde dat echter en begon de conducteur lastig te vallen. De RET-medewerker vroeg daarop de trambestuurder de meldkamer van het vervoersbedrijf te vragen versterking te sturen.

Bij de tramhalte aan de Groene Tuin stapten de drie mannen op de conducteur af en bedreigden, schopten en sloegen hem. De daders vluchtten vervolgens uit de tram.

De conducteur krijgt slachtofferhulp aangeboden.

Fysiotherapeut minder vaak bezocht

Fysiotherapeuten zien een forse daling in bezoeken van patiënten. De eerste drie kwartalen van dit jaar daalde het bezoek met zeven tot tien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

De ingrepen in de zorgverzekering zijn waarschijnlijk de oorzaak van de verminderde gang naar de fysiotherapeut, denkt het KNGF. Zowel de basis- als aanvullende verzekeringen dekken steeds minder. Cliënten gaan daarbij bezoeken aan de fysiotherapeut uitstellen of meer spreiden of ze komen gewoon niet.

[DFB Pokal] Nederlanders schieten Schalke verder

Ibrahim Afellay en Klaas-Jan Huntelaar hebben dinsdag met elk een goal Schalke 04 naar de derde ronde van de DFB Pokal geholpen. De Königsblauen wonnen met 3-0 van SV Sandhausen. Afellay opende de score, Ciprian Marica maakte de tweede. Huntelaar, die rust kreeg en halverwege de tweede helft inviel voor Afellay, zorgde met de 3-0 voor het slotakkoord.

Ook bekerhouder Borussia Dortmund had een makkelijke avond. Op bezoek bij VfR Aalen werd het 4-1. Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Mario Götze en Julian Schieber scoorden voor Dortmund. In de slotfase redde Michael Klauss de eer van de thuisploeg.

FC Köln had strafschoppen nodig om zich van VfR Wormatia Worms te ontdoen: 4-3. FSV Mainz won met 2-0 van Erzgebirge Aue, terwijl SC Freiburg met dezelfde cijfers Braunschweig aan de kant schoof.

Overige uitslagen tweede ronde DFB Pokal dinsdag:

Berliner AK 07 - 1860 München 0-3

Preussen Münster - FC Augsburg 0-1

TSV Havelse - VfL Bochum 1-3

[KNVB-beker] Uitslagen derde ronde

Vanavond werden de eerste wedstrijden uit de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi afgewerkt. Na elke gespeelde wedstrijd krijgt dit bericht een update. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

De Graafschap - Go Ahead Eagles* 0-3
21' Suk 0-1
37' Promes 0-2
43' Karami 0-3

ADO '20* - FC Eindhoven 6-1
3' Kleine 1-0
4' Zinhagel 2-0
6' De Loor (pen.) 3-0
11' Kleine 4-0
13' Zinhagel 5-0
35' Koç 5-1
61' Mols 6-1

Cambuur Leeuwarden* - Telstar 1-1 (Cambuur wint na strafschoppen; 4-3)
46' Diemers 1-0
90' Hoefdraad 1-1
109' Bakens (Cambuur Leeuwarden)

FC Dordrecht* - SVV Scheveningen 2-1
64' Veldwijk 1-0
70' Veldwijk 2-0
83' Peters (pen.) 2-1

Rijnsburgse Boys* - Emmen 0-0 (Rijnsburgse Boys wint na strafschoppen; 7-6)

FC Groningen* - ADO Den Haag 1-0
33' De Leeuw 1-0

* naar kwartfinales KNVB-beker

Wii U digitale promotie alleen voor Deluxe-bundels

Nintendo heeft op de E3 van dit jaar aangekondigd dat er op het Wii U-platform 10 procent cashback, in de vorm van punten, gegeven zal worden bij aanschaf van games vanuit de eShop. Deze promotie is alleen mogelijk voor klanten met een Deluxe-bundel.

Het kopen van games via de Wii U-eShop via een console van een Deluxe-bundel zal je punten geven ter waarde van tien procent van de aanschafprijs op de eShop, bijvoorbeeld je koopt Zombii U van 60 dollar, dan krijg je 600 punten. Zodra je 500 punten hrbt verzameld, kun je een voucher aanvragen die je vijf dollar tegoed geeft op de eShop (zowel de 3DS als de Wii U-variant). Deze actie zal vanaf de lancering tot 31 december 2014 lopen.

Nintendo zal in december een Deluxe Digital Promotion-website lanceren, waar de gebruikers die voor dit systeem in aanmerking komen de punten kunnen bijhouden, en de vouchers kunnen aanvragen. Op deze site wordt ingelogd met het Nintendo Network ID.

Het is nog niet bekend of dit systeem ook in Europa gelanceerd zal worden.
Dit systeem zal ook naar Europa komen, onder de naam Nintendo Network Premium

Hart- en longziekten nemen door rookverbod sterk af

Een rookverbod is vrijwel altijd een controversiële maatregel. Sommigen zien het als een broodnodige bescherming voor onze collectieve gezondheid, weer anderen zien het als betutteling. Over de morele kant kan en zal nog menig boom opgezet worden, maar over de effectiviteit hoeft niet meer gediscussieerd te worden na recent onderzoek.

Stanton Glantz en zijn team van de University of California, San Francisco, verzamelden 45 onderzoeken over 33 rookverboden op lokaal en nationaal niveau in landen waaronder de VS, Uruguay, Duitsland en Nieuw-Zeeland. Ze keken daarbij onder meer naar of een rookverbod volledig is, wat wil zeggen dat er niet gerookt mag worden op de werkplaats, in restaurants en in bars.

De ontdekkingen zijn op z'n zachtst gezegd opzienbarend: een volledig rookverbod gaat gepaard met een afname van vijftien procent in hospitalisatie voor hartaanvallen, en een afname van zestien procent in hospitalisatie voor beroertes. Het aantal ziekenhuisopnames voor ziektes aan de luchtwegen als astma en COPD daalt zelfs met 24 procent. Vanzelfsprekend hadden de meer volledige verboden grotere voordelen voor de gezondheid.

Glantz, directeur van het Center for Tobacco Control Research and Education, vat samen: "Het publiek, doktoren en beleidsmakers moeten begrijpen dat vrijstellingen en mazen in de wet meer mensen tot het ziekenhuis veroordeelt." Tevens pleit hij voor strengere wetten: "Strengere wetten betekenen een directe afname in gezondheidsproblemen door meeroken doordat minder mensen meeroken en meer mensen stoppen als gevolg van deze wetten. Het invoeren van deze wetten formaliseert en versnelt sociale verandering en de bijkomende voordelen voor de gezondheid."

Users die na het lezen van 's mans titels WC-eend ruiken, worden van harte uitgenodigd het bronartikel te peer reviewen en hun wetenschappelijke bevindingen in de reacties te delen.

'Zorgpremie tussen twintig en 482 euro'

De zorgpremies kunnen twintig tot 482 euro per maand gaan bedragen als ze inkomensafhankelijk worden. Dat meldt de NOS dinsdagavond op basis van berekeningen. De VVD en PvdA zijn van plan de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen, staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord van de twee partijen.

De premie van 482 euro geldt voor mensen met een bruto jaarinkomen van meer dan zeventigduizend euro. Voor mensen in de bijstand zou een premie van twintig euro kunnen gaan gelden. Iemand met een modaal salaris gaat per maand 140 euro betalen. Nu zijn mensen gemiddeld nog zo'n honderd euro per maand kwijt.

Lagere belastingen moeten de hogere premies deels compenseren. Mensen die meer dan zeventigduizend euro verdienen, zijn bijvoorbeeld 126 euro minder kwijt aan inkomstenbelasting.

Wilders steunt Moszkowicz

Geert Wilders blijft achter advocaat Bram Moszkowicz staan. Dat laat de PVV-leider weten in een reactie op het vonnis van de Raad van Discipline. Die oordeelde dinsdag dat Moszkowicz zijn beroep niet meer mag uitoefenen.

"Bram Moszkowicz heeft mij uitstekend verdedigd en is voor mij persoonlijk de beste advocaat van Nederland. Geen Raad van Discipline die daar wat aan verandert voor mij", stelt Wilders. Moszkowicz verdedigde Wilders in 2010 en 2011 in het strafproces dat tegen hem was aangespannen wegens belediging en het aanzetten tot haat. De PVV-leider werd vrijgesproken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet voorafgaand aan het vragenuurtje los dat hij dinsdagochtend is gebeld door Moszkowicz. "Ik hem sterkte gewenst", zei de oud-officier van justitie daarover. Teeven benadrukte dat hij niet belde om een deal te sluiten, maar wilde verder niets zeggen over de inhoud van het gesprek. De 'crimefighter' zei verder empathie te hebben voor de 'persoon Moszkowicz'.

Moszkowicz zei dinsdagavond in RTL Boulevard overigens dat hij aanvankelijk Teeven niet had gebeld. Dat deed hij pas nadat hij in media had gelezen dat hij dat had gedaan, vertelde hij. "Kennelijk is er iemand die mij zeer goed na kan doen. Toen ik dat las, ben ik in de telefoon geklommen en heb een kort gesprek met hem gehad."

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt het een 'goed signaal dat Orde van Advocaten de kwaliteitscontrole serieuzer gaat nemen'. Dat is hard nodig, zegt hij.

Journalist Jort Kelder haalt via Twitter nog eens uit naar de 52-jarige Moszkowicz, met wie hij al jaren overhoop ligt. "Exit maffiamaatje. Had al in 2007 moeten gebeuren. Of eerder. En kunnen de media nu eens stoppen met die man serieus te nemen?"

Moszkowicz zelf, die in beroep gaat, heeft De Telegraaf laten weten het vonnis 'over de top' te vinden.


Wilders steunt Moszkowicz (Foto: Novum)

Hongaren verdacht van dood 98-jarige Heerlense

Twee Hongaarse mannen worden verdacht van de dood van een 98-jarige vrouw uit Heerlen vorige maand. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De twee mannen van 32 en 45 jaar zitten sinds begin deze maand vast in het Engelse Staffordshire wegens een overval. De Nederlandse justitie heeft een verzoek gedaan aan de Engelse autoriteiten het tweetal uit te leveren.

Een buurtbewoner vond 20 september het lichaam van het slachtoffer in haar woning aan de Pleijweg. De vrouw was vastgebonden en zwaar mishandeld. Ze is vermoedelijk het slachtoffer geworden van een roofoverval, drie ringen die de vrouw droeg, zijn verdwenen.

'Tanja Nijmeijer naar Cuba'

De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer is onderweg van de Colombiaanse jungle naar de Cubaanse hoofdstad Havana. Dat meldde het Colombiaanse radiostation Caracol dinsdag op gezag van bronnen binnen de strijdkrachten. Het Cubaanse staatspersbureau Prensa Latina meldde ook dat Nijmeijer dinsdag de reis naar Cuba is begonnen met hulp van de Verenigde Naties. De Colombiaanse regering heeft het bericht niet bevestigd.

Onder strenge veiligheidsmaatregelen werd Nijmeijer volgens de radiozender vanuit de jungle naar de stad Neiva gebracht, 225 kilometer ten zuidwesten van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Daar gaat de reis verder naar Havana.

Nijmeijer is lid van de onderhandelingsdelegatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Op 15 november gaan de vredesbesprekingen met de regering verder in Havana, maar de eerste gesprekken zijn al op 5 november gepland volgens Prensa Latina.

Trommelvlies Jody Bernal volledig hersteld

De gebroeders Saunders hebben vandaag niets te melden. Gelukkig is er Jody Bernal nog. Jody had namelijk pech met zijn trommelvlies na een duikincident. Eindelijik is Jody weer helemaal de oude. 

"We hebben wat te vieren", twitterde Bernal dinsdag. "Genezen verklaard door de KNO-arts. Trommelvlies volledig hersteld, en gehoor goed." De 30-jarige Bernal vreesde voor zijn carrière na de 'dodensprong'.

Door de mislukte duik moest Bernal de finale van Sterren Springen, waarin bekende Nederlanders schoonspringen, laten schieten. Bernal was niet de enige die gewond raakte tijdens een oefening voor het SBS-programma. Zo brak Kimberley Klaver haar neus en belandden ook Emile Ratelband en Patty Brard in de lappenmand.

Ook Rus beëindigt seizoen voortijdig

Na Kiki Bertens heeft ook tennisster Arantxa Rus besloten om voortijdig haar seizoen te beëindigen. De Nederlandse heeft mede door ziekte besloten om een punt achter het lange seizoen te zetten.

Rus verloor onlangs in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Luxemburg en zou deze week in actie komen tijdens ITF in Barnstaple. Dit toernooi slaat ze net als het ITF-toernooi in het Duitse Ismaning van vorige week over. Coach Fred Hemmen sprak hierover met NUsport. "Ze werd twee dagen daarvoor ziek. Ze gaat nu op vakantie en daarna zullen we weer gaan trainen."

Rus nam Hemmes eerder dit jaar in de arm om te coachen. Het zou in eerste instantie gaan om een proefperiode van drie weken, maar het duo is van plan om ook volgend seizoen samen te werken. "We hebben de intentie om met elkaar verder te gaan, we hebben alleen nog niet zo veel kunnen doen."

Hemmes moest hiervoor wel na de US Open de samenwerking met het 16-jarige talent Indy de Vroome beëindigen. "Ze is een fantastische speelster, maar het was gewoon beter om te stoppen. We hebben drie jaar samengewerkt en zijn heel goed uit elkaar gegaan."

Oud-VVD-wethouder weg als raadslid om wachtgeldaffaire

Een lid van de VVD-fractie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug treedt per direct terug als raadslid. Dat heeft zijn fractie dinsdag bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar Stan Klijnhout, die tussen 2006 en 2010 te veel wachtgeld heeft ontvangen. Klijnhout had verzwegen dat hij als directeur van het Marechausseemuseum in Buren een salarisverhoging had gekregen. Het gemeentebestuur deed afgelopen zomer aangifte tegen hem.

Klijnhout wil 'in het belang van de VVD' geen onderwerp van discussie zijn en geeft daarom zijn raadslidmaatschap op. Hij heeft het teveel ontvangen wachtgeld volledig terugbetaald, meldt de fractie, die zijn besluit respecteert.

Klijnhout was sinds 2010 lid van de gemeenteraad in Utrechtse Heuvelrug. Van 2002 tot 31 december 2005 was hij wethouder van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. In die gemeente zat hij vanaf 1998 ook in de gemeenteraad.

Handelaar ziekmakende mosselen op vingers getikt

Een Zeeuwse mosselhandelaar die weigert mee te werken om mogelijk ziekmakende mosselen uit de handel te halen, hangt een dwangsom van tachtigduizend euro boven het hoofd. Als het bedrijf medewerking blijft weigeren, moet de onderneming betalen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.

De zaak kwam aan het licht nadat Belgische autoriteiten meldden dat ruim honderd bewoners van een verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen. De NVWA stelt na een eerste inventarisatie dat mosselhandelaar Prins en Dingemanse uit Yrseke de betreffende mosselen heeft geïmporteerd uit Ierland.

Het bedrijf heeft tot nu toe geweigerd om zogenoemde volledige traceringgegevens aan de NVWA te geven. Daardoor is niet vast te stellen hoeveel ziekmakende mosselen zijn verkocht en wat bijvoorbeeld bij de supermarkten en restaurants terecht is gekomen. Ook beschuldigt de NVWA de onderneming ervan te weigeren consumenten en afnemers te waarschuwen.

Onderzoek in België zou ondertussen hebben aangetoond dat een partij van honderden kilo's mosselen besmet is met marine biotoxines, giftige stoffen die worden afgegeven door algen. Mensen die besmette mosselen eten kunnen misselijk worden en ernstige diarree krijgen. De ziekte lijkt erg op een salmonellabesetting, maar uit zich al binnen een paar uur.

De zieken in België hoefden niet naar het ziekenhuis. In Nederland hebben zich nog geen mensen gemeld met ziekteverschijnselen na het eten van mosselen.

Een deel van de verdachte partij is overigens mogelijk ook uitgezaaid in delen van de Oosterschelde, waardoor de kans bestaat op vervuiling van meer mosselgebieden. Het Productschap Vis gaat hier volgens de NVWA over en moet in dit geval passende maatregelen nemen.

Twee op drie kiezers achter regeerakkoord

Twee op de drie kiezers vinden het pakket maatregelen in het nieuwe regeerakkoord goed. Een kwart spreekt van een slecht akkoord, meldt televisieprogramma Eenvandaag na een peiling onder zeventienduizend mensen. Onderzoek van Maurice de Hond levert echter andere cijfers op.

Het negatiefst zijn PVV- en SP-kiezers, van wie respectievelijk 56 en 52 procent het akkoord verwerpen. Van de VVD-achterban is daarentegen 82 procent tevreden, onder PvdA-stemmers is dit 79 procent. Van de PvdA-leden steunt zelfs 92 procent de afspraken. Zaterdag legt de PvdA het akkoord tijdens een congres voor aan de leden.

Van de losse maatregelen is het versoberen van de AWBZ niet populair: 58 procent van de Nederlanders is hiertegen. Vijftig procent is tegen de versoepeling van het ontslagrecht, terwijl 38 procent er juist voorstander van is. Verder steunt 52 procent de beperking van de WW-duur, maar 39 procent is hier weer tegen.

Het doorvoeren van een huurverhoging voor scheefwoners is wel een populaire maatregel. Van de kiezers is 75 procent hier voor. Verder staat 71 procent achter het inkomensafhankelijk maken van de ziektekostenpremie en is een meerderheid van 62 procent voor een eigen bijdrage voor een bezoek aan de spoedeisende hulp zonder verwijzing van de huisarts.

In het onderzoek van Maurice de Hond onder meer dan drieduizend kiezers via peil.nl dinsdag is overigens sprake van 45 procent positieve kiezers en 27 procent negatieve. Van de PvdA-aanhangers staat 58 procent achter het akkoord, terwijl vijftien procent het juist niet ziet zitten. Bij de VVD is dit 66 om eveneens vijftien procent.

Verder vindt 35 procent van de VVD-kiezers volgens De Hond dat hun partij te veel heeft ingeleverd. Dertig procent van de PvdA-stemmers vindt dat juist van hun partij. Voorts geeft 29 procent van de VVD-stemmers aan te vinden dat hun partij kiezersbedrog heeft gepleegd. Bij de PvdA is dat elf procent van hun aanhangers.


'Twee op drie kiezers achter regeerakkoord' (Foto: Novum)

Tom Cruise doet geen aangifte tegen buurman

Tom Cruise neemt geen gerechtelijke stappen tegen zijn buurman. De man probeerde in dronken toestand het huis van de acteur binnen te komen omdat hij dat aanzag voor de woning waar hij logeert.

"Tom is geen rancuneus persoon", vertelt zijn advocaat Bert Fields aan entertainmentsite TMZ. "De man was dronken. Hij had geen kwade bedoelingen."

De 'indringer', de Australische realityster Jason Sullivan, werd door een beveiliger van Cruise uitgeschakeld met een stroomstootwapen. Sullivan werd daarna door de politie gearresteerd en kreeg een boete wegens huisvredebreuk.

Nederlanders snel klaar in Montevideo

Het challengertoernooi in het Uruguayaanse Montevideo is voor de Nederlandse tennissers geen succes geworden. Thiemo de Bakker, Boy Westerhof en Antal van der Duim gingen alle drie hard onderuit in de eerste ronde in de Uruguayaanse hoofdstad.

De Bakker was als achtste geplaatst in Montevideo, maar maakte tegen Antonio Veic geen moment aanspraak op de zege. De Kroaat won met tweemaal 6-2.

Westerhof pakte tegen de Argentijn Diego Sebastian Schwartzman maar een game: 6-0 en 6-1. Van der Duim was als lucky loser toegelaten tot het hoofdtoernooi, maar bleek enkele maten te klein voor Agustin Velotti uit Argentinië: 6-1 en 6-1.

Al zes Nederlanders zeker van deelname aan WK darts

Zes Nederlanders zijn nu al zeker van deelname aan het wereldkampioenschap darts van de PDC. Dat toernooi vind van 13 december tot en met 1 januari plaats in het Alexandra Palace in Londen.

Op basis van een plek bij de eerste 32 van de wereldranglijst zijn Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen al zeker. na de vijfde European Tour afgelopen weekeinde in Nuland kwamen daar Co Stompé, Gino Vos en Jerry Hendriks nog bij. Het aantal Nederlanders kan echter nog groter worden. Er is namelijk nog een Europees kwalificatietoernooi op 10 november én de PDPA Qualifier. Daarnaast kan Roland Scholten nog kansen zich te plaatsen via de Players Championship Order of Merit.

Psychopaat heeft slechte impulsregulatie

Het hersendeel dat impulsen reguleert, functioneert slecht bij criminele psychopaten. Deze afwijking maakt het voor een psychopaat bijzonder moeilijk zijn impulsen en emoties te reguleren en te controleren. Dat stelt onderzoeker Sylco Hoppenbrouwers in zijn onderzoek waarop hij vrijdag promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Het is voor het eerst dat een wetenschapper heeft aangetoond dat bij psychopathische criminelen de zogenoemde prefrontale cortex verstoord is. De neurowetenschapper wist veertig extreem gewelddadige gevangenen, die voorwaardelijk vrij waren, bereid te vinden mee te werken aan zijn onderzoek. Ruim de helft van hen vertoonde hele sterke psychopathische trekken.

Hoppenbrouwers stimuleerde tijdens zijn onderzoek bepaalde gedeelten van de hersenen door middel van een speciale techniek. Het effect daarvan bracht hij in kaart met een andere techniek. Het gebruik van deze combinatie is volgens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) nieuw.

Als de hersenen worden gestimuleerd, horen bepaalde hersencellen ervoor te zorgen dat de activiteit in het gestimuleerde gedeelte snel wordt onderdrukt. Dit proces blijkt in de prefrontale cortex van psychopaten echter verstoord.

Volgens de wetenschapper is adequate behandeling van psychopathische patiënten in gevangenissen en tbs-klinieken zeer gewenst. "Aan het eind van mijn onderzoek waren vrijwel alle psychopathische criminelen die aan mijn onderzoek meededen opnieuw opgepakt, bijvoorbeeld voor een gewelddadige overval. Dat geeft wel aan hoe groot de problematiek is."

Bij schizofrene patiënten is volgens Hoppenbrouwers eerder aangetoond dat door middel van de door hem gebruikte stimulatietechniek de hersencellen beter gaan reageren. "Als hetzelfde bij psychopathische criminelen zou lukken, dan geven we hen misschien de kans om hun gedrag beter te controleren en niet telkens door impulsieve daden in de gevangenis te raken."

Het gevaar bestaat echter dat de motieven van psychopaten niet veranderen en dat als ze hun gedrag beter onder controle hebben, ze juist sluwer worden, erkent de wetenschapper. Omdat echter vrij weinig bekend is over de toepassing van de techniek op psychopaten, vindt hij dat de behandelingsstrategie zeker moet worden overwogen.

Zware delegatie uit Bahrein te gast in Gazastrook

Een zware delegatie uit Bahrein bezoekt later deze week de Gazastrook. Dat heeft Hamas, dat in Gaza de lakens uitdeelt, dinsdag laten weten.

De afvaardiging uit het Golfstaatje staat onder leiding van Mustafa al-Sayed, de secretaris-generaal van de Koninklijke Filantropische Organisatie van Bahrein. Al-Sayed opent tijdens zijn bezoek enkele scholen die op kosten van de organisatie zijn gesticht, zei Hamas-woordvoerder Taher Nunu.

Vorige week deed de emir van Qatar de Gazastrook al aan. De reeks vooraanstaande gasten uit de landen rond de Perzische Golf lijkt een teken dat Hamas en de Golfstaten hun onderlinge banden willen aanhalen.

Franse ministers op anti-seksismeles

Franse ministers moeten op anti-seksismeles. Premier Jean-Marc Ayrault hoopt dat seksistische uitspraken van ministers na de cursus tot het verleden behoren.

Ayrault greep in toen minister van landbouw Stéphane Le Foll laatst in tijdschrift L'Express verklaarde dat hij 'heeft geprobeerd zoveel mogelijk vrouwen aan te nemen, hoe technisch sommige van onze dossiers ook zijn'. De premier vroeg het ministerie van gelijke kansen zijn kabinet een reeks 'bewustwordingslessen' van ieder drie kwartier te geven.

Alle 38 ministers nemen deel; ook de vrouwelijke. Ze leren hoe Franse kinderen stereotypen over mannen en vrouwen met de paplepel krijgen ingegoten en krijgen voorbeelden van alledaags seksisme voorgeschoteld. Vervolgens leren zij hoe ze kunnen tegengaan dat ze zelf onjuiste algemeenheden over mannen en vrouwen gebruiken.

Frankrijk werpt zich steevast gretig op als de bakermat van de mensenrechten, maar machogedrag is er diepgeworteld. Dat beperkt zich niet tot de gevallen socialistische kroonprins Dominique Strauss-Kahn, die orgies afliep en vrouwen doorgaans 'gebruiksvoorwerpen' zou hebben genoemd.

In juli werd nieuwbakken minister Cécile Duflot vergast op gefluit en avances in woord en gebaar van mannelijke parlementariërs, omdat ze in bloemetjesjurk verscheen. De ophef die daarover ontstond was volgens de daders onterecht: ze maakten Duflot juist een compliment.

Volgens feministe Caroline de Haas, die de lessen organiseert, is de cursus hard nodig. Ze zegt het droombeeld uit de wereld te willen helpen dat mannen en vrouwen in Frankrijk al bijna helemaal gelijk worden behandeld. Op de landenrangschikking naar gendergelijkheid staat Frankrijk op de 48e plaats. En politici geven niet het goede voorbeeld, stelt De Haas. Ze wijst erop dat grofweg tachtig procent van de politieke elite man is.


Franse ministers op anti-seksismeles (Foto: Novum)

Bram Moszkowicz voelt steun Eva Jinek

Bram Moszkowicz kan naar eigen zeggen rekenen op de steun van zijn ex Eva Jinek. Moszkowicz, die onlangs zijn relatie met de presentatrice zag stranden, werd dinsdag door de Raad van Discipline verboden nog langer het beroep van advocaat uit te oefenen.

Moszkowicz zei dat Jinek hem heeft gebeld na de uitspraak. Hij heeft veel steun aan zijn ex. "Nou en of", zei Moszkowicz dinsdag in RTL Boulevard. Het stel maakte dinsdag bekend dat een vriendschappelijke relatie beter bij ze past. Ze waren twee jaar samen.

De raadsman heeft overigens beroep aangetekend en mag zijn beroep in de tussentijd blijven uitoefenen. Hij denkt zelf dat het Hof van Discipline over tien maanden uitspraak doet.

Obama: storm is nog niet voorbij

De zware storm Sandy die de Amerikaanse oostkust maandag met veel geweld trof 'is nog niet voorbij'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd. Er is volgens Obama nog steeds een kans dat her en der overstromingen plaatsvinden. Bovendien vormen naar beneden gekomen elektriciteitskabels nog steeds een gevaar.

De storm is volgens Obama 'hartverscheurend'. Hij zei te bidden voor de slachtoffers en verklaarde dat 'Amerika in gedachten bij jullie is'.

Obama waarschuwde overheidsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor de hulpverlening dat er 'geen enkel excuus is om niks te doen'. Gouverneurs in de getroffen staten die nul op het rekest krijgen kunnen volgens Obama 'direct contact opnemen met het Witte Huis'.

Obama sprak bij een bezoek aan het hoofdkwartier van het Rode Kruis in Washington.

Edward Furlong opgepakt wegens huiselijk geweld

Edward Furlong is maandag gearresteerd op verdenking van huiselijk geweld. Dat heeft de politie laten weten. De acteur moet een borgsom van vijftigduizend dollar betalen om weer vrij te komen.

De 35-jarige acteur zou een persoon, vermoedelijk zijn vriendin, op het internationale vliegveld van Los Angeles hardhandig bij haar arm hebben gegrepen. Vervolgens is Furlong meegenomen door de politie. Furlong ligt momenteel in scheiding met Rachael Kneeland.

Het is niet de eerste keer dat Furlong in aanraking komt met justitie. De acteur, onder meer bekend van Terminator 2: Judgment Day en American History X, werd eerder opgepakt wegens rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs. Hij kampte jaren met een drank- en drugsverslaving.

De Vries kijkt uit naar duel tegen Ajax

ONS Boso Sneek treedt morgen in de achtste finales van de KNVB-beker aan tegen Ajax. Bij de Friese hoofdklasser speelt Mark de Vries in de punt van de aanval. De spits speelde eerder onder meer voor het Schotse Hearts of Midlothian, het Engelse Leicester City en SC Cambuur Leeuwarden.

De Nederlandse spits van Surinaamse afkomst heeft geen last van zenuwen voor het treffen met Ajax. "Het zijn wel wedstrijden die je graag wilt spelen. Vooral tegen dit soort clubs, dat maak je niet heel vaak mee en al zeker niet met de amateurs. Het is heel erg leuk om dit mee te mogen maken", aldus De Vries.

"We moeten gewoon lekker voetballen. Dat is het leukste dat er is. Ik denk dat er nu misschien spanning is bij enkele jongens, maar als je op het veld staat gaat dat weg. Ik denk dat je wel wat spanning moet hebben. Iedereen die dat nu heeft zal dat morgen niet meer hebben", besloot de spits.

Mark de Vries in het shirt van SC Cambuur Leeuwarden (Foto: Pro Shots)

Whitmarsh: "Perez moet nog leren"

De nieuwbakken McLaren-aanwinst Sergio Perez heeft sinds hij voor het Britse Formule 1-team tekende geen punt meer gepakt. De Sauber-rijder ging in de afgelopen drie races in de fout, maar zijn aanstaande teambaas Martin Whitmarsh vergeeft hem.

Afgelopen weekend in India reed Perez zijn achterband lek op de voorvleugel van de Toro Rosso van Daniel Ricciardo in een poging naar voren te komen. Whitmarsh: "Hij is jong en wispelturig. Soms zit het tegen, maar zijn achtste plaats in de kwalificatie was juist erg knap. Hij is snel en wil verder naar voren. Hij moet nog veel leren, maar dat is normaal bij een 22-jarige."

De McLaren-teambaas heeft nog niet veel met de Mexicaan gesproken sinds hij getekend heeft. "Ik heb nog niet veel tijd met hem doorgebracht. Maar in de gesprekken die we hebben gehad, kwam hij over als een intelligente en ambitieuze jongeman. Ook heeft hij de juiste mate van bescheidenheid. Als wij een wereldkampioen van hem kunnen maken, hoeft hij zich minder bescheiden op te stellen."

Perez is de vervanger van Lewis Hamilton die naar Mercedes vertrekt. McLaren hoopt dat de Mexicaan snel aan zijn nieuwe werkgever zal wennen en hoopt dat Sauber hem eerder laat gaan om dit proces te vergemakkelijken. "We moeten respecteren dat hij nog in dienst is van Sauber. Ze begrijpen waarom Sergio deze beslissing heeft genomen en gaan daar zeer prettig mee om. We hebben een goede verstandhouding met Sauber, maar het zou niet gepast zijn om hier nu over te beginnen."

Meer details New Super Mario Bros. U

Naarmate de Nintendo Wii U steeds dichterbij zijn releasedatum komt, kondigt Nintendo steeds meer details aan over de game New Super Mario Bros. U. Nintendo heeft vandaag een aantal details bekent gemaakt over een nieuwe gamemodus, genaamd Nabbit.

Nabbit is een snel en geheimzinnig wezentje dat plotseling op je World Map van Super Mario Bros. U kan verschijnen. Wanneer Nabbit op één van de levels verschijnt zul je dit level moeten spelen. Eenmaal in het level probeer je met medespelers items te heroveren die Nabbit heeft gestolen van Toad. Wanneer je alle items weer terug hebt krijg je als beloning een 'P-Acorn'. Met dit item heb je de mogelijkheid om zorgeloos door een heel level heen te vliegen.

Verder heeft Nintendo meer gameplaydetails onthuld waarvan sommige al langer bekend waren. Voor degenen die graag nog wat meer willen weten over New Super Mario Bros. U, die kunnen dat hier bekijken. 

New Super Mario Bros. U zal samen met de Wii U op 30 november in Europa verschijnen. 

Ribbreuk kost Willem II-spits Joachim zes weken

Willem II moet de komende zes weken aanvaller Aurélien Joachim missen. De 26-jarige speler liep zaterdag een blessure op tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Onderzoek wees uit dat de Luxemburgse international een gebroken rib heeft overgehouden aan het duel. Dat meldt de Tilburgse club dinsdag.

Joachim, dit seizoen voor het eerst uitkomend voor de Tilburgers, speelde het duel in Den Haag overigens wel uit. De huurling van F91 Dudelange kwam in zeven wedstrijden tot één doelpunt voor Willem II. De treffer tegen RKC Waalwijk (1-0) bezorgde de Brabanders vooralsnog de enige winst van dit seizoen in de Eredivisie.

[upd] GTA V in lente 2013

Uit officieel promotiemateriaal van de GAME in Brighton, die de medewerkers op Twitter en Facebook hebben gezet, blijkt dat GTA V in de lente uitkomt. Op de nu verwijderde afbeelding stond dat de game in de lente uitkomt met de mededeling dat je nu moet pre-orderen om teleurstelling te voorkomen. Dit bevestigt ons eerdere bericht dat de game in de lente uit zou komen.

Update: Take-Two heeft zojuist bevestigd dat GTA V inderdaad in de lente van 2013 gelanceerd zal worden, 

Het gaat hierbij om deze afbeelding:

[Live] Sandy versus VS

Dat voormalig orkaan Sandy een pittige tante was, was al eerder duidelijk. De manier waarop ze de oostkust van de Verenigde Staten onder handen heeft genomen is hier nogmaals een bewijs van. FOK! gaat hier verder met updates na het vorige artikel.

De trieste tussenstand is dat er op dit moment zijn er in de Verenigde Staten 26 doden zijn gevallen. Het totale dodental als gevolg van Sandy, die eerder door het Caribisch gebied trok, is daarmee opgelopen tot zeker 94.

In de Verenigde Staten zitten er op dit moment nog 7,5 miljoen mensen zonder stroom. In het ziekenhuis in New York City waar na de stroom ook de noodaggregaten uitgevallen waren, zijn in totaal 260 mensen geëvacueerd. Bij deze evacuatie moesten enkele patienten "handmatig beademd" worden om ze in leven te kunnen houden.

Meer dan 20 doden door Sandy
26 doden door Sandy (Foto: ANP)

Update 17.49 uur
De Amerikaanse steden Moonachie, Little Ferry en Carlstadt zijn onder water gelopen nadat een dijk in New Jersey het dinsdag had begeven. De dijk kon niet tegen het water dat werd opgestuwd door de superstorm Sandy. Volgens de autoriteiten zijn er voor zover bekend geen doden gevallen.

Het water staat ruim een meter hoog in de steden, zo meldden functionarissen. De reddingswerkers doen hun best om mensen te helpen. Het water heeft grote schade aangericht.

Update 18.23 uur
Hulpverleners in de gestoffen gebieden hebben het momenteel extreem druk om veel achtergebleven inwoners te evacueren of medische hulp te verlenen. Veel huizen zijn door water of vuur of rondvliegend puin (van verkeersborden tot trottoir) verwoest en de chaos in enkele wijken van New York is groot. CNN kopte "Waking up to Floods, Fire and Fear". Toepasselijk, want door de vele schade is het gevaar nog lang niet geweken.

Update 18.55 uur
De aandelenhandel op Wall Street in New York City gaat woensdag weer open. Dat heeft de beursorganisatie NYSE bekendgemaakt. De beurshandel heeft de afgelopen dagen stilgelegen als gevolg van de tropische storm Sandy.

Het was voor het eerst sinds 1888 dat de NYSE twee dagen achter elkaar dicht was vanwege het weer. Volgens de NYSE zijn het gebouw en de beursvloer echter weer volledig operationeel.

Delen van Manhattan, waar de beurs is gevestigd, staan op dit moment nog immer onder water.
 

Zooi in New York City
Puinhoop in New York City (Foto: Megan Etzel)

Update 19.13 uur
Als gevolg van de wateroverlast door Sandy is een aantal datacenters in Rond New York City offline gegaan. Onder andere hoster Datagram (Manhattan) is uit de lucht omdat de kelder waarin diesel voor de noodgeneratoren is opgeslagen is volgelopen. Door de stroomuitval zijn diverse sites van Gawker, zoals Gizmodo en Buzzfeed offline.

De firma Internap heeft vergelijkbare problemen en kon onvoldoende diesel uit zijn reservevoorraden halen om de noodgeneratoren te laten draaien. Bovendien is het datacenter inmiddels ontruimed. Het bedrijf heeft zijn klanten geadviseerd om hun websites of cloudservers zelf af te sluiten.

Update 19.18 uur
Intussen lijkt het leven in New York - ondanks de nog immer lopende stroomstoring - langzamerhand weer op gang te komen. Zo worden de mensen van CNN, die met verslaggevers in de straten van de stad staan veelal gevraagd of er gebruik gemaakt mag worden de stroom van hun sattelietwagens voor het opladen van mobieltjes. Op de nieuwszender was te zien hoe er een lange rij voor de sattelietwagen stond, hongerend naar wat prik.

Update 19.40 uur
Het Starbucks-filliaal op Broadway mag dan dicht zijn, toch staat het voor de deur rijendik met mensen. Want, de Wi-Fi werkt nog, en daar hebben New-Yorkers toch wel oren naar.
 

Opnames Noah stilgelegd vanwege storm Sandy

De opnames in New York van de film Noah met Russell Crowe in de titelrol zijn stilgelegd vanwege de storm Sandy. Sommige Amerikaanse media spreken gniffelend van een ramp van bijbelse proporties.

"Ik neem aan dat de ironie dat een film over Noach wordt stilgelegd vanwege een storm niemand ontgaat", twitterde hoofdrolspeelster Emma Watson zondagavond al, toen duidelijk werd dat Sandy wellicht in de buurt zou komen van de filmset.

Of de storm de filmset ook werkelijk heeft beschadigd is nog onbekend. De megaproductie onder leiding van Darren Aronofsky had twee levensgrote arken laten bouwen, een op locatie en een in een studio. Geen van beide 150 meter lange gevaartes is zeewaardig.

De epische film gaat over het bijbelverhaal van Noach die een ark bouwt om de zondvloed te overleven. Naast Crowe en Watson zijn onder anderen Anthony Hopkins, Jennifer Connelly en Ray Winstone in belangrijke rollen te zien. De Nederlandse première staat gepland voor april 2014.


Opnames Noah stilgelegd vanwege storm Sandy (Foto: Novum)

Roken vergroot risico op astma bij kleinkinderen

Dat roken slecht voor een mens is, zal voor de meesten geen geheim wezen. Dat anderen, zoals kinderen en meerokers ook schade kunnen oplopen is evenzeer algemene kennis. Wat men echter nog niet wist, is dat ook de kleinkinderen van rokende grootouders blijvende schade kunnen oplopen.

Een team van Harbor-UCLA Medical Center onder leiding van dokter Virender Rehan voerde tests uit op ratten, die qua genetische opmaak veel op mensen lijken. Ze stelden vast dat de kinderen van ratten die aan nicotine waren blootgesteld (generatie F1) verhoogde kans hadden op verstoorde ontwikkeling van de longen, wat kan leiden tot astma of erger. Tot zover niets nieuws.

Maar toen ze de nakomelingen van generatie F1 (generatie F2 dus) onderzochten, bleken die ook een verstoorde longontwikkeling te hebben, hoewel F1 nooit aan nicotine was blootgesteld na geboorte. Verschillende proteïnen die men in verhoogde hoeveelheden vindt in longen van F1, waren ook in verhoogde hoeveelheden te vinden in de longen van F2. Daarnaast was het zogenaamde PPAR-gamma, een indicator van longontwikkeling, bij beide generaties te laag.

De oorzaak hiervan is volgens Rehan niet te vinden in Lamarckiaanse evolutie, maar in de invloed van nicotine op de geslachtsorganen van F1. Nicotine kan zowel de testikels als de eierstokken negatief beïnvloeden, onder meer door de manier waarop DNA zich oprolt te verstoren.

Kinderen van rokende ouders die hun eigen kinderen dit lot willen besparen, kunnen hoop houden. Een injectie met synthetische PPAR-gamma tijdens de zwangerschap deed bij de ratten het verhoogde risico verdwijnen.

Obama blijft rampbestrijding boven campagne verkiezen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft alle campagneactiviteiten die voor woensdag gepland stonden afgezegd. Het is de derde dag op rij dat Obama zijn verkiezingscampagne heeft stilgelegd. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Obama zou woensdag naar Ohio afreizen, maar richt zich in plaats daarvan op de nasleep van de storm Sandy. Ohio is de belangrijkste swing state in de presidentsverkiezingen van volgende week dinsdag. Vicepresident Joe Biden volgde dinsdag Obama's voorbeeld en meed campagnebijeenkomsten.

Ook Obama's Republikeinse uitdager Mitt Romney en diens vice-presidentskandidaat Paul Ryan maakten eerder bekend uit medeleven met de stormslachtoffers verkiezingsmanifestaties te schrappen. Maar Romney zette een campagnebijeenkomst in Ohio toch door. Romney wil tijdens de manifestatie geld inzamelen voor Amerikanen die door Sandy zijn getroffen, liet zijn staf weten.

Zowel de Democraten als de Republikeinen lopen sinds Sandy's komst op eieren. Er is Romney en Obama, die volgens veel peilingen nek aan nek liggen, veel aan gelegen aan de vooravond van de presidentsverkiezingen nog enkele, wie weet doorslaggevende, stemmen binnen te halen. Maar wie de indruk wekt dat voor hem de campagne boven Sandy en haar slachtoffers gaat moet mogelijk een afstraffing van de kiezers vrezen.

Obama koos ervoor zijn campagne te staken en zich geheel te wijden aan zijn taak als rampbestrijder. In die rol kreeg hij veel aandacht van de media en veel complimenten - zelfs van een Republikeinse scherpslijper als gouverneur Chris Christie van de zwaargetroffen staat New Jersey. Maar ook Romney profileert zich graag als crisismanager. Hij blies zijn partijtje mee, belde met de Federale Rampbestrijdingsdienst en waarschuwde dat de VS rekening moeten houden met veel stormschade.

Het valt voor een uitdager echter niet mee het aura van de 'opperrampbestrijder', dat in crisissituaties doorgaans om de president hangt, te stelen. Maar er is hoop voor Romney - en reden tot zorg voor Obama. Blijken er in de crisisbeheersing fouten te zijn gemaakt, dan worden die de president aangerekend.

Zolang de nood niet is gelenigd en fouten nog niet zijn vastgesteld doet Romney er beter aan zijn kritiek op Obama te matigen, meent Romney's campagnestaf. Zo hopen zij te voorkomen dat hun voorman oogt alsof hij zijn verkiezing belangrijker vindt dan het lot van de getroffen Amerikanen.

Rapper Kempi verdacht van mensenhandel

Kempi is dinsdag in zijn cel gearresteerd op verdenking van mensenhandel. De rapper zou twee jaar geleden een destijds minderjarig meisje in de prostitutie hebben gebracht, maakte de Brabantse politie dinsdag bekend.

Het destijds 16-jarige meisje uit Venlo zou voor Kempi hebben gewerkt op een tippelzone in Eindhoven. Ook moest de tiener aan de slag in twee clubs.

Kempi werd gearresteerd in zijn cel in de gevangenis in Dordrecht. Daar zit de 26-jarige een celstraf van twee maanden wegens huiselijk geweld uit. Kempi duwde en sloeg de moeder van zijn kinderen en trok een riem om haar nek.

Timmer: "Voelt als nieuwe start"

Het nieuwe schaatsseizoen voor de Nederlandse rijders en rijdsters is afgelopen weekend van start gegaan met de IJsselcup. Aan de start in Deventer stonden een aantal rijdsters van de vernieuwde equipe van trainster Marianne Timmer die dit seizoen een nieuwe start in haar trainersloopbaan noemt.

Op Margot Boer na vertrokken alle schaatssters en ook trainer Rutger Thijssen keerde de ploeg de rug toe. Gehaald werden zeven rijdsters, waaronder Thijsje Oenema. "Dit voelt wel als een nieuwe start. Tsja, een herstart mag je het ook noemen. Laten we zeggen dat er wat ruis op de lijn zat vorig seizoen. Ik ben een ervaring rijker."

De start van de trainersloopbaan van Timmer is niet makkelijk. "Op een gegeven moment denk je te weten hoe het moet, maar dan word je toch geconfronteerd met nieuwe dingen. Zo ging dat als schaatsster, maar ook als coach. Ach, als alles één lange polonaise was, is het ook geen uitdaging, hè. Ik ben er sterker uitgekomen en we staan er nu goed voor. Het gaat nu zó veel fijner dan vorig seizoen."

Sexy zangduo Vonder & Bloom heeft nieuwe CD

Het meest sexy zangduo van Nederland Vonder & Bloom heeft een nieuwe CD. Het duo bestaat uit zangeressen Nina en Caroline is nog niet bekend, maar ze hebben dan ook geen haast om snel beroemd te worden. Zo zeiden ze nee tegen John de Mol om mee te doen aan The Voice.

Tijdens de CD-presentatie in Amsterdam gisteravond was het in ieder geval druk. De dames schrijven zelf hun liedjes en traden tachtig keer op op Schiphol. Ook zat een van hun liedjes onder een frisdrankreclame. FOK! bezocht het miniconcert en stond natuurlijk vooraan. Hieronder een impressie van het duo.

 

Republikeinen loven Obama na Sandy

Een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft president Barack Obama dinsdag lof gekregen uit het kamp van zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Chris Christie, de gouverneur van New Jersey die Obama eerder bij andere gelegenheden fel bekritiseerde, zei dinsdag dat de president de crisis rond orkaan en tropische storm Sandy op een "bewonderenswaardige" manier heeft afgehandeld.

Christie zei dat hij Obama herhaaldelijk heeft gesproken en dat de president New Jersey op een onbureaucratische manier door de crisis heen heeft geholpen.

Reactie Obama tegenover FOK!: "Not Bad!"
Obama's reactie na het lezen van dit
nieuws op FOK!: "Not Bad!" (Foto: ANP)

Jaar cel geëist tegen notoir oplichtersechtpaar

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft dinsdag een jaar celstraf geëist tegen een oplichtersechtpaar. De 62-jarige vrouw en haar tien jaar jongere partner hebben tussen 2007 en 2010 in Friesland en Drenthe talloze bedrijven en middenstanders voor tienduizenden euro's gedupeerd.

De echtelieden, tegen wie ook een half jaar voorwaardelijk werd geëist, verschenen niet op de zitting. Het paar en hun kinderen staan in geen enkele gemeentelijke basisadministratie ingeschreven, maar naar verluidt verblijven ze in de omgeving van Roermond.

In Leeuwarden, Veenwouden en Noordwolde runde de familie dierenspeciaalzaken. Naast het echtpaar waren ook hun 37-jarige dochter en 23-jarige zoon actief in het gezinsbedrijf. Het OM eiste tegen hen werkstraffen van 240 uur en een maand cel voorwaardelijk.

De familie liet de dierenwinkels compleet verbouwen en inrichten, maar de leveranciers en bouw- en klusbedrijven konden naar hun centen fluiten. Soms werden kleine aanbetalingen gedaan, maar over het algemeen werden de schuldeisers afgewimpeld met smoesjes en uitvluchten.

Geloofwaardige leugens, volgens de officier van justitie. De ondernemers die dachten dat ze zaken deden met het gezin gingen voor duizenden euro's het schip in. De familie liet niet alleen de winkels verbouwen, ook in de woningen werd driftig geklust. Een bouwbedrijfje dat de woning van de familie in het Drentse Drijber verbouwde, eindigde zelf op de rand van een faillissement omdat de rekeningen niet werden betaald. De familie heeft een schuld van bijna achttienduizend euro uitstaan bij het bedrijf.

De zaak kwam aan het rollen dankzij TROS Opgelicht. Het OM ging aan de slag met een lijst van gedupeerden die het tv-programma had verzameld. Het ging om 22 zaken, waarvan er vijftien op de dagvaarding terecht zijn gekomen.

Acht schuldeisers claimen een kleine honderdduizend euro van het gezin. De familie is failliet verklaard. De volledige schuld zou meer dan vier ton bedragen. Nadat ze hun woning in Meppel hadden verlaten, zijn ze spoorloos verdwenen.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Arrestaties voor dubbele moord Venray in 2006

Een Duitser en een Limburger zijn dinsdagochtend opgepakt voor betrokkenheid bij de verdwijning van en moord op twee mannen in mei 2006 in Venray. Dat meldt de politie. De aangehouden verdachten, een 50-jarige man uit Brüggen en een 38-jarige man uit Baarlo, zijn naar een politiebureau gebracht.

Het onderzoek in de zaak is nooit gesloten, dus er is geen sprake van de heropening van een coldcasezaak. In het belang van het onderzoek wil de politie momenteel niet meer bekendmaken over de zaak. De regionale omroep L1 meldt echter dat de twee arrestanten zes jaar geleden ook al eens werden opgepakt, maar later werden vrijgelaten.

De slachtoffers, twee Limburgse Marokkanen, werden in mei 2006 als vermist opgegeven. De dag erna werden in een geruimde wietplantage bloedsporen gevonden. De politie begon een groot onderzoek en ging er al snel van uit dat de slachtoffers niet meer in leven waren.

Ajax en PSV gunnen spelers rust in bekerduel

Voor hun bekerwedstrijden van woensdagavond gunnen Ajax en PSV een aantal spelers een adempauze. Beide topclubs treffen in de derde ronde van de KNVB beker een amateurclub. Ajax gaat op bezoek bij de hoofdklasser ONS Sneek, terwijl PSV thuis aantreedt tegen EHC/Heuts uit Hoensbroek.

Ajax-coach Frank de Boer laat Niklas Moisander, Ricardo van Rhijn, Christian Poulsen, Kenneth Vermeer en Siem de Jong thuis. Met de Champions Leaguewedstrijd tegen Manchester City (3-1) en de competitiewedstrijd tegen Feyenoord (2-2) hebben de Amsterdammers een drukke week achter de rug.

"Deze spelers hebben de afgelopen tijd veel gespeeld, daarom neem ik ze niet mee", zegt de 42-jarige coach op de Ajax-site. "De Jong had last van zijn achillespees, dat is niet bevorderlijk. Nu kan hij het rustig aandoen. Vermeer heeft alles gespeeld en hij was ook nog bij het Nederlands elftal."

Als vervangers voor het vijftal neemt de Boer een aantal jongelingen mee zoals Ruben Ligeon, Joël Veltman, Viktor Fischer, Danny Hoesen en Stefano Denswil. Mocht die laatste woensdagavond aan spelen toekomen dan betekent dat voor de jonge verdediger het officiële debuut in het eerste van Ajax.

Ook PSV- trainer Dick Advocaat is van plan zijn elftal te wijzigen ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd. "We gaan met een combinatie-elftal spelen. Spelers die normaal minder spelen, krijgen nu de kans zich te laten zien", aldus de 65-jarige oud-bondscoach.

Voor Advocaat is het bereiken van de volgende ronde het belangrijkste, maar de jongelingen moeten zich wel laten gelden. "Ik wil geen vertoning zoals tegen Achilles '29 het laatste kwartier. De spelers krijgen nu de kans om een goed beeld te geven aan de trainer, ook al spelen ze, met alle respect, tegen een amateurclub. Ze moeten er een leuke wedstrijd van maken."

Lesbisch ouderschap wordt eenvoudiger

Lesbische stellen kunnen het juridisch ouderschap van hun kinderen in de toekomst eenvoudiger regelen. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de versoepeling van de regels voor lesbisch ouderschap.

Nu moet een duomoeder, de vrouw die het kind niet heeft gebaard, nog middels een omslachtige procedure via de rechter het kind van haar partner adopteren. Met de nieuwe regels wordt het mogelijk om het kind van haar vrouwelijke partner te erkennen bij de burgerlijke stand.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie schat op basis van cijfers van het CBS dat jaarlijks tussen de twee- en vierhonderd moeders van de nieuwe regeling gebruik gaan maken.

Behalve de ChristenUnie en de SGP stemden alle partijen in met het wetsvoorstel. Dat moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Cel geëist voor uitbuiting van uitzendkrachten

Twee directeuren van een uitzendbureau in Deventer gaan als het aan justitie ligt de cel in voor onder meer het mishandelen, verkrachten en afpersen van hun personeel. Tegen een 39-jarige directeur werd dinsdag acht jaar cel geëist, tegen zijn 33-jarige mededirecteur vier jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Zwolle.

Het uitzendbureau zelf moet volgens het OM ook een boete betalen van honderdduizend euro. De directeuren staan terecht voor deelname aan een criminele organisatie, uitbuiting, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast zou sprake zijn geweest van verkrachtingen, poging tot zware mishandeling, poging tot afpersing en verduistering.

Bij de zaak zijn naast de directeuren nog vijf anderen betrokken. Het onderzoek naar hen werd in het najaar van 2010 gestart na een aangifte over een mishandeling door een van de verdachten. Uit het onderzoek blijkt dat zeven buitenlandse werknemers, zes vrouwen en een man, werden uitgebuit. Hen werd werk en een woning beloofd, maar in werkelijkheid kregen zij niet al hun loon uitbetaald, was er sprake van gedwongen verhuizingen, verwaarloosde huizen en van mishandeling en gedwongen seks.

Tegen twee medeverdachten werd eerder al een gevangenisstraf van twee jaar geëist. Een medeverdachte hoorde 120 uur werkstraf tegen zich eisen. De overige twee medeverdachten moeten maandag voor de rechter verschijnen.

Grote steden beraden zich op afschaffing wietpas

Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht beraden zich nog op een reactie op het verdwijnen van de wietpas. De vier grote steden lieten eerder al weten de pas niet te zien zitten.

VVD en PvdA willen de wietpas schrappen, zo staat in het regeerakkoord. De registratieplicht verdwijnt en er is ruimte voor 'lokaal maatwerk'. Rotterdam en Utrecht zijn hier voorstander van, zo laten de gemeenten dinsdag weten.

De zegsman van Rotterdam zegt bovendien dat de gemeente verheugd is dat de pas in zijn huidige vorm verdwijnt. De woordvoerders van beide gemeenten willen verder inhoudelijk nog niet veel kwijt, omdat er volgens hen nog veel onduidelijk is over de nieuwe regels.

Amsterdam en Den Haag wilden dinsdag nog niet reageren op de afschaffing. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) liet eerder al weten tevreden te zijn met de beslissing. Hoes is vooral blij met het verdwijnen van de registratieplicht.

De wietpas werd 1 mei ingevoerd in het zuiden van Nederland en zou 1 januari landelijk ingevoerd worden. Klanten van coffeeshops moeten volgens de nieuwe regels wel hun identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, en een uittreksel uit het bevolkingsregister blijven tonen. Zo worden toeristen nog steeds geweerd.

Hi Flashback Tracks (adv.)

Deze week hebben de FOK!webloggers een flashback naar het verleden. Vandaag vertelt Xessive over zijn Hi Flashback Track.

Ik ben oud. Oudoudoudoudoud. Daarnaast heb ik een vrij brede muzieksmaak. Van shit die niemand kent, tot shit die zo doodgedraaid is dat niemand het meer wil kennen. En van muziek waar je je eigenlijk een beetje voor schaamt, tot het nummer waarvoor heel Nederland voor de televisie zat toen de videoclip voor het eerst uitgezonden werd (ja, ik ook). Dan wordt het ineens nog vrij lastig om iets typerends uit te zoeken. Vandaar maar iets heel persoonlijks. De B-side van de single van Poison van Alice Cooper bleek zo goed dat ik deze vaker draaide dan de hit zelf. Overigens schijnt dit nummer in de film Dark Shadows gebruikt te zijn. En ik maar denken dat ik de enige was die het goed vond.  

Ben je zelf ook benieuwd naar tracks uit jouw verleden? Vul dan op de site van Hi Flashback Tracks jouw geboortejaar in en geniet van nummers vol met goede herinneringen.

Londense politie start onderzoek naar Clattenburg

De Londense politie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de vermeende racistische uitspraken van scheidsrechter Mark Clattenburg. De arbiter zou zondag in de topper tussen Chelsea en Manchester United Jon Obi Mikel en Juan Mata van de Londense club onheus hebben bejegend. De Engelse voetbalbond FA startte eerder al een onderzoek naar het incident.

Aanleiding voor het nieuwe onderzoek is het verzoek van voorzitter Peter Herbert van de Society of Black Lawyers. Hij vroeg de politie maandag te kijken of er sprake is geweest van racisme op Stamford Bridge. Daarop kondigde de politie dinsdag aan een onderzoek te starten naar de vermeende opmerkingen van Clattenburg. Het is niet bekend wat de leidsman gezegd zou hebben.

Ook John Terry werd vorig seizoen strafrechtelijk onderzocht vanwege mogelijke racistische uitlatingen tegenover Queens Park Rangers-speler Anton Ferdinand. De Chelsea-aanvoerder werd echter vrijgesproken. Wel kreeg hij eind september van de FA een schorsing van vier wedstrijden opgelegd.

'Call of Duty: Modern Warfare 4 in de maak'

Gamestudio Infinity Ward werkt aan het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 4. Het spel is nog niet aangekondigd, maar een stemacteur zou in een informeel gesprek zijn mond voorbij gepraat hebben.

De Britse stemacteur Bill Murray vertelde een schrijver van gameweblog 'This is Xbox' dat hij volgende week een afspraak heeft met Infinity Ward over het spel.

Gamestudio's Treyarch and Infinity Ward werken al enkele jaren om en om aan de Call of Duty-reeks. Met Call of Duty 4: Modern Warfare zette Infinity Ward een standaard neer. De schietspelreeks heeft al meerdere keren zijn eigen verkooprecord verbroken.

Binnen de reeks zijn grofweg 120 miljoen spellen verkocht. Alleen van Call of Duty: Black Ops, die in 2010 op de markt kwam, zijn ruim 25 miljoen exemplaren verkocht.

Over twee weken ligt Call of Duty: Black Ops II in de winkel voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3. Ook verschijnt dan een versie voor de Playstation Vita. De Wii U-versie komt 30 november op de markt.


'Call of Duty: Modern Warfare 4 in de maak'

Prison Architect haalt bijna drie ton op

Het gevangenismanagementspel Prison Architect heeft in een maand tijd meer dan 280 duizend euro opgehaald. Ruim tienduizend gamers hebben geld gestort om de productie van de game mogelijk te maken. Dat schrijft studiobaas van Introversion Software Chris Delay in een verklaring aan de fans van het spel.

Gamers die geld gegeven hebben aan Introversion, krijgen steeds weer toegang tot de nieuwste versie van Prison Architect. Op dit moment zit de game nog in de alphafase, een vroege fase van de productie. Delay denkt dat het nog wel een tijdje duurt voor het bedrijf start met een bètatest, waarbij doorgaans de laatste hand wordt gelegd aan een spel.

Introversion is een Britse gamestudio die wenst onafhankelijk te blijven van uitgevers. De studio was tot op heden altijd afhankelijk van de gameverkoop, maar krijgt dankzij dit initiatief meer financiële mogelijkheden om zijn game te maken.


Prison Architect haalt bijna drie ton op (Foto: Novum)

Wilders noemt aantijgingen Van Bemmel grote onzin

Geert Wilders noemt de aantijgingen van voormalig PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel over het stuklopen van het Catshuisoverleg 'grote onzin'. Van Bemmel beweert in zijn boek Wilders' Ring van Discipelen, Angst en Wantrouwen als Bouwstenen van een Politieke Partij dat Wilders de onderhandelingen met VVD en CDA heeft laten klappen om wraak te nemen op Hero Brinkman.

"Ik heb het boek niet gelezen en dat ga ik ook niet doen", laat Wilders dinsdag weten aan Novum Nieuws. "Maar dat verhaal over Brinkman is grote onzin."

Van Bemmel schrijft dat Wilders zo teleurgesteld was dat Brinkman de PVV had verlaten, dat hij zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen wilde. Dit was bedoeld als 'straf' voor Brinkman. Wilders ging er volgens Van Bemmel van uit dat Brinkman na de verkiezingen niet meer terug zou keren in de Tweede Kamer, zoals ook is gebeurd. Zijn partij DPK kreeg nul zetels.


Wilders noemt aantijgingen Van Bemmel grote onzin (Foto: Novum)

Meer Skylanders voor smartphones en tablets

Uitgever Activision komt volgende maand met twee nieuwe spellen rond de avonturenreeks Skylanders. Het managementspel Skylanders: Lost Islands en het tactische spel Skylanders: Battlegrounds worden beide voor tablets en smartphones op de markt gebracht. Dat heeft de Amerikaanse game-uitgever dinsdag bekendgemaakt.

Beide spellen kunnen via bluetooth verbinding maken met de Portal of Power. Dit usb-apparaat wordt gebruikt om een digitale versie van fysieke speelgoedpoppetjes in het spel te laden. Hiervoor moet het speelgoed op het usb-apparaat geplaatst worden. Gamers die Skylanders al op de Xbox of Wii spelen, kunnen zo hun favoriete personages ook gebruiken in Skylanders: Lost Islands en Skylanders: Battlegrounds.

De twee spellen komen voort uit het succes dat het bedrijf vorig jaar boekte met Skylanders Cloud Patrol. Deze actiegame voor smartphones is meer dan een miljoen keer verkocht. De twee nieuwe Skylanders-spellen betekenen het debuut van Actvisions nieuwe afdeling, Activision Mobile Publishing.


Meer Skylanders voor smartphones en tablets

Frontman Wu-Tang Clan maakt film over Dzjengis Khan

Rapper RZA gaat een film regisseren over de dertiende-eeuwse Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De frontman van de hiphopformatie Wu-Tang Clan leverde onlangs zijn regiedebuut The Man With the Iron Fists af, met Russell Crowe in de hoofdrol.

Blijkbaar zijn de opnames in China voor de oosterse actiefilm hem goed bevallen, want voor de nog titelloze Dzjengis Khan-film keert RZA terug naar de Chinese hoogvlaktes. De film vertelt vanuit het perspectief van Dzjengis' zoon en kleinzoon hoe de Mongoolse veldheer vanuit het verre oosten zowat heel Europa onder de voet kon lopen.

Net als de andere leden van de Wu-Tang Clan is RZA een fervent beoefenaar van oosterse vechtkunsten. Waar The Man With the Iron Fists echter een verhaal vol oosterse magie is, wordt de film over Dzjengis Khan een serieuze biografische film. Wie de hoofdrol gaat spelen is nog onbekend. Zelfs Mickey Rourke was ooit aan deze rol verbonden.

RZA heeft overigens ook getekend voor de regie van de actiethriller No Man's Land. Deze film draait om een juwelendief die op een avond een diamant steelt die veel waardevoller is dan hij ooit had durven dromen. Met behulp van een danseres weet hij uit de klauwen van de eigenaars te blijven en een koper voor de steen te vinden.

De 43-jarige rapper is ook acteur, en is nog even als wapensmid te zien in The Man With the Iron Fists. Die film gaat 7 februari in Nederland in première. Vanaf 28 maart is hij te zien als Blind Master in G.I. Joe: Retaliation.

'Heroverweeg splitsing ProRail en NS'

De overheid moet de splitsing van NS en Prorail heroverwegen en daarbij de publieke belangen beter meewegen. Ook het besluit om de postmarkt te privatiseren moet in dat licht opnieuw bekeken worden. Dat staat in het dinsdag gepresenteerde privatiseringsrapport van de Eerste Kamercommissie onder leiding van Roel Kuiper (ChristenUnie).

NS en Prorail werden in 1995 opgesplitst. De postmarkt is sinds 2009 volledig opengesteld. De resultaten hiervan zijn volgens de commissie 'teleurstellend'.

"Waar onvoldoende transparantie is ontstaan of waar er sprake is van instabiele situaties, kan heroverweging aan de orde zijn", schrijft de commissie.

De commissie-Kuiper pleit in het rapport niet voor een terugkeer naar 'de vroegere uitgangssituatie'. De commissie constateert echter dat de eerste besluitvorming incompleet was. Bij een nieuw besluit moet beter worden gekeken naar publieke belangen, zoals toegankelijkheid, veiligheid en continuïteit.

Teeven verdedigt inbrekerscontrole op A2

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) staat achter de grootschalige verkeerscontrole vorige week op de A2. De actie was proportioneel, zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) had Teeven om opheldering gevraagd om de actie die als doel had inbrekers op te pakken. Die zouden de snelweg als vluchtroute gebruiken. De gemeente Geldermalsen had daarom twee parkeerplaatsen aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waardoor automobilisten preventief konden worden gefouilleerd, schreef NRC Handelsblad dit weekeinde.

Volgens Van Tongeren gaat het hier om een 'heel zwaar middel', dat alleen mag worden ingezet als de vrees bestaat dat de openbare wordt verstoord. "Je zou er maar rijden als gewone burger en tanken of een snackje halen", zei Van Tongeren. "Hoe komt het over op de gewone burger als hij opeens gefouilleerd kan worden?" Zij wees er verder op dat ook honderden bekeuringen zijn uitgedeeld aan hardrijders. Die hadden ook met een reguliere controle kunnen worden gepakt.

Teeven antwoordde dat dit soort acties regelmatig plaatsvinden. Hij wees op politieinformatie die aanleiding gaf voor het lokale bestuur om een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Er is veel personeel ingezet, maar dat is gebruikelijk wanneer diensten als de Belastingdienst, douane en RDW samenwerken.

Bij de actie zijn wapens in beslag genomen, waaronder honkbalknuppels, wapenstokken, boksbeugels en pepperspray. Of ook inbrekers zijn gepakt, is niet bekend. Disproportioneel was de actie geenszins, meent de staatssecretaris. "Ik sta volledig achter het politieoptreden."

Sijsling knap naar tweede ronde Masters Parijs

Igor Sijsling heeft knap de tweede ronde bereikt van het ATP Masters Series-toernooi van Parijs. De tennisser, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte, klopte Alexandr Dolgopolov in twee sets; 6-4 en 6-2.

De Oekraïner, nummer achttien van de wereld, stond vorige week nog in de finale van het toernooi in Valencia, maar kon nu geen vuist maken tegen Sijsling. In de volgende ronde treft hij Janko Tipsarevic, die achtste staat op de mondiale ranglijst.

Onderzoek naar moord Endstra duurt langer

Het Openbaar Ministerie heeft extra tijd nodig in het onderzoek naar de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra. Justitie denkt daar zeker nog twee tot drie maanden langer over te doen, licht een woordvoerder toe.

Een regiezitting die dinsdag werd gehouden in de rechtbank in Amsterdam is aangehouden. De rechtbank wil dat het dossier op 1 april klaar is. Half mei volgt dan een nieuwe regiezitting. De advocaten kunnen dan kenbaar maken of ze aanvullend onderzoek wensen.

Endstra, ook wel onderwereldbankier genoemd, werd in mei 2004 doodgeschoten voor de deur van zijn kantoorvilla in Amsterdam-Zuid. In de zaak worden drie mannen verdacht. Een van hen, de vermoedelijke schutter, overleed eerder dit jaar aan een hersenbloeding. Het ging om een 28-jarige Rus. De andere twee, neven van Turkse komaf van 32 en 38 jaar uit Alkmaar, zouden voorbereidingshandelingen hebben gepleegd bij de moord.

Zwarte Cross begint al 's ochtends

De volgende editie van festival de Zwarte Cross duurt een dagdeel langer. De programmering op de eerste dag van het festival begint volgend jaar juli in de ochtend en niet, zoals in voorgaande jaren, in de middag, maakte het festival dinsdag bekend.

Zowel het programma voor de podia als voor de motorcrossstunts begint eerder. In april liet directeur Tante Rikie weten het festival het liefst te verlengen naar zeven dagen. De organisatie zou onderzoeken of het mogelijk was het festival uit te breiden.

Het festival vindt volgend jaar plaats van 26 tot en met 28 juli in het Achterhoekse Lichtenvoorde. De kaartverkoop begint eind november.

Marathon-acteur Van Waardenberg is rennen beu

Martin van Waardenberg is niet van plan zich nog in een hardlooppak te hijsen. "Ik ben helemaal genezen van dat lopen", zegt de hoofdrolspeler van De Marathon tegen Novum Nieuws. In de tragikomedie lopen vier automonteurs de marathon van Rotterdam om hun garage te redden.

Van Waardenberg schreef ook het scenario van De Marathon, maar hij ziet een vervolg niet zitten. "Nee, ik heb de buik vol van hardlopen." Collega Frank Lammers ziet nog een film over hardlopen wél zitten. "Ik zat te denken aan de Iron Man, dat is een triathlon op Hawaii."

De Marathon verwelkomde vandaag de honderdduizendste bezoeker. "Dat heb ik nog nooit gehad, zo veel bezoekers", aldus Van Waardenberg die jarenlang met Wilfried de Jong het cabaretduo Waardenberg en De Jong vormde. "Als die allemaal op mijn verjaardag komen, moet ik stoelen huren."

De Rotterdammer moest de prijs wel in Amsterdam komen ophalen. "Ik heb al een wielklem", vertelt hij. "Ik ging alleen even op zoek naar een chipoplaadpunt en het was al raak." De acteur kan er niet mee zitten. "Ik koop gewoon een nieuwe auto."

De 56-jarige Van Waardenberg werkt momenteel aan het scenario van de tweede Loenatik-film. "De patiënten zijn nu de wijde wereld ingetrokken en nu zit de zuster in een inrichting met het Empty Nest Syndrom", vertelt hij over het scenario. De film wordt in het voorjaar opgenomen en moet eind volgend jaar in de bioscopen draaien.

Den Haag steekt elf miljoen in Schilderswijk

De gemeente Den Haag investeert elf miljoen euro in de Schilderswijk. Dat staat in een actieplan dat wethouder stadsontwikkeling Marnix Norder (PvdA) dinsdag presenteerde in de Haagse wijk. De investering moet ervoor zorgen dat de achterstandswijk leefbaarder wordt, stelt de gemeente.

De elf miljoen euro wordt in de komende twee jaar met name gestoken in de aanpak van criminele jeugd, risicogezinnen en het trekken van nieuwe bewoners. Nu kampt de wijk nog met te veel werkloosheid en criminaliteit. Bovendien spreken veel bewoners geen Nederlands en 'zijn er te weinig redenen om te wonen'. Volgens Norder zijn de huidige problemen zo dominant dat de wijk zich niet kan ontwikkelen. Hij noemt dat 'onacceptabel'.

In het nieuwe plan krijgen risicojongeren onder meer een coach die hen helpt met onderwijs en werk. "We gaan deze groep langer en steviger vasthouden", licht een gemeentewoordvoerder toe. Hetzelfde geldt voor risicogezinnen. Die krijgen een begeleider toegewezen die onder meer helpt met opvoedingsproblemen en moeders stimuleert buitenshuis aan de slag te gaan.

Daarnaast probeert de gemeente meer studenten, starters en ondernemers naar de wijk te trekken. Dat gebeurt onder meer door een ander toewijzingsbeleid vanuit de gemeente en het aanbieden van goedkope woningen die de nieuwe bewoners verplicht moeten opknappen.

Den Haag telt in totaal vier achterstandswijken. De Schilderswijk is ondanks extra aandacht voor de wijk in het verleden, de enige die tot nog toe duidelijk achterblijft op het gebied van criminaliteit en leefbaarheid.

Teeven: taakstraf zelden afgekocht

Het komt 'buitengewoon weinig' voor dat mensen die zijn veroordeeld tot een taakstraf, die weten af te kopen. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur.

De bewindsman was ontboden door PVV'er Lilian Helder, die opheldering eiste vanwege een uitzending van Undercover in Nederland. Dat programma onthulde dat een veroordeelde crimineel voor een paar tientjes zijn taakstraf bij een corrupte begeleider gedeeltelijk kon afkopen. "Schandalig", vindt Helder. Zij wilde weten of dit vaker voorkomt en of er maatregelen worden getroffen.

Teeven antwoordde dat inmiddels aangifte is gedaan tegen de corrupte begeleider. Hij staat eind november terecht voor de politierechter. De staatssecretaris is verder nagegaan of dergelijke praktijken vaak voorkomen. Dat is niet het geval. Tussen 2008 en 2012 werden 120 duizend taakstraffen opgelegd, verdeeld over tweeduizend projecten. Daarbij is in negen gevallen het vermoeden gerezen dat er werd gefraudeerd met de taakstraf, aldus de bewindsman.

De reclassering heeft deze gevallen onderzocht en als het nodig was, sancties getroffen. Al met al komt fraude zelden voor, concludeerde Teeven. Hij wees erop dat de reclassering ook toezicht houdt. Niettemin zijn er altijd kwaadwillenden die zich niet aan de regels houden. Teeven is niet van plan om een zogeheten verklaring omtrent gedrag verplicht te stellen voor begeleiders, zoals Helder eiste. Dat kost te veel geld.

Roda JC tot winterstop zonder Tamata

Roda JC kan ongeveer tot de winterstop niet beschikken over Abel Tamata. De van PSV gehuurde verdediger blijkt zaterdag in de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen de mediale band van zijn knie deels ingescheurd te hebben. Het herstel van de 21-jarige voetballer neemt naar verwachting zes tot acht weken in beslag.

Tamata, die onder trainer Ruud Brood een vaste waarde is, viel in Nijmegen na een uur spelen geblesseerd uit. Of de knie met rust zal genezen of dat een operatie noodzakelijk is, is nog onduidelijk.

Giant neemt sponsorbesluit Raboploeg nog dit jaar

Giant neemt hoogstwaarschijnlijk voor het eind van het jaar een beslissing of het hoofdsponsor wordt van de voormalige Rabobankformatie. Eerder noemde de fietsenleverancier van de ploeg begin november als definitief beslissingsmoment. "We zijn vorige week begonnen met de gesprekken maar er is nu nog niets definitiefs besloten", laat een woordvoerder weten.

De Taiwanese fietsenfabrikant gaf direct na het stoppen van Rabobank aan te overwegen het hoofdsponsorschap over te nemen. "Dat is een van de opties die wordt besproken. Het kan ook zijn dat we alleen fietsen en kleding blijven sponsoren of dat we cosponsor worden en meer gaan investeren in de ploeg."

Omdat de boerenleenbank zich na 31 december terugtrekt, is het de bedoeling dat daarvoor een definitief besluit is genomen. "Dat is wel het meest logische scenario. Tot die tijd worden geen mededelingen gedaan. We maken het besluit wereldkundig op het moment dat er een beslissing is gevallen."

De Rabobank, die zeventien jaar betrokken was bij het profwielrennen, stak jaarlijks ongeveer vijftien miljoen euro in de wielerploeg. De dopingperikelen in de sport hebben het wielrennen echter zodanig besmeurd, dat de bank zich deze maand terugtrok. Door het creëren van een white-label-team geeft de bank de ploeg de mogelijkheid om in 2013 een doorstart te maken.

Arafat in november opgegraven

Onderzoekers uit Frankrijk graven in november het lichaam van Yasser Arafat op. Ze willen de precieze doodsoorzaak van de voormalige Palestijnse leider achterhalen, zei een bron. Een Zwitsers onderzoeksteam reist volgende maand ook af naar Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

De ontdekking van het radioactieve polonium-210 op kledingstukken van Arafat door Zwitserse onderzoekers wierp eerder dit jaar de vraag op of de Palestijnse leider mogelijk is vergiftigd.

Volgens de officiële lezing is Arafat in november 2004 overleden na een beroerte. In de laatste weken van zijn leven was Arafat echter ziek en de oorzaak hiervan is altijd onduidelijk geweest.

Dion Graus beticht van antisemitisme

PVV-Kamerlid Dion Graus maakt zich schuldig aan antisemitisme door te zeggen dat joden dieren martelen onder het mom van vrijheid van geloof. Dat stelt voorzitter Benoit Wesly van de Joodse Gemeente Limburg dinsdag. Namens zijn gemeente heeft hij een klacht ingediend bij het meldpunt discriminatie in Maastricht.

Graus deed de omstreden uitspraak in een interview dat 8 september door TV Limburg werd uitgezonden."Ik wilde een einde aan de rituele martelingen van dieren, zowel door joden als door moslims, einde oefening, geen dieren martelen zogenaamd onder het mom van de vrijheid van geloof", zegt hij in de uitzending.

"Wij voelen ons zwaar beledigd en gepakt door meneer Graus", zegt Wesly. "Dit mag je niet verwachten van een lid van de Tweede Kamer." Volgens hem beticht Graus joden van het martelen van dieren en van het misbruiken van de vrijheid van geloof.

"Dit is een klassiek voorbeeld van antisemitisme", zegt Wesly. Nadat hij op de uitzending was gewezen is de uitzending door deskundigen onder de loep genomen. Die menen volgens hem dat de uitspraken te ver gaan.

"Met dezelfde soort uitspraken heeft Adolf Hitler anti-joodse wetten ingevoerd. Dat begon in de jaren dertig met het verbod op de koosjere slacht en daarna volgden vele anderen. Joden mochten geen lid meer zijn van een vereniging, niet in parken zijn en ga zo maar door." Hij wijst erop dat het demoniseren van de joodse godsdienst en riten uiteindelijk heeft geleid tot de Holocaust.

Hij benadrukt dat het niet gaat om de discussie of ritueel slachten wel of niet kan. "Die is al in de Eerste en Tweede Kamer gevoerd. Het gaat ons om deze antisemitische uitlating." In de Kamer heeft Graus zich soortgelijk uitgelaten, maar Kamerleden kunnen niet worden vervolgd voor uitspraken die ze in de Kamer hebben gedaan.

Overigens zijn Graus en Wesly geen vreemden voor elkaar. Wesly verweet Graus vorig jaar in een debat meerdere malen 'erger dan een Duitser' te zijn.

De klacht van de Joodse Gemeente Limburg wordt ondersteund door de Resonansgroep Katholieke Kerk-Jodendom van het Bisdom Roermond. Die is vijf jaar geleden opgericht nadat het Vaticaans Concilie om vergeving had gevraagd voor al het antisemitisme in het verleden. De resonansgroepen zijn ingesteld om de relatie met de joodse gemeenschap te verbeteren.

De PVV neemt doorgaans pro-Israëlische standpunten in en haalde zich eerder al de woede op de hals door in te stemmen met een omstreden wetsvoorstel dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt. Dion Graus was niet direct bereikbaar voor commentaar.


PVV-Kamerlid Graus beticht van antisemitisme (Foto: Novum)

Bahrein verbiedt alle demonstraties

Protestbijeenkomsten in Bahrein zijn niet langer toegestaan. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken van het oliestaatje dinsdag bekendgemaakt. In de verklaring schemerde door dat de regering sjiitische politieke organisaties aansprakelijk wil stellen voor overtredingen van het demonstratieverbod.

Veel sjiieten, die in Bahrein de meerderheid uitmaken, gingen ruim anderhalf jaar geleden voor het eerst de straat op om meer invloed te eisen. De door soennieten gedomineerde bestuurselite kondigde daarop, met een beroep op de 'uitzonderingstoestand', een reeks strenge maatregelen af om de protestbeweging in te dammen.

Bahrein stond demonstraties en protestmarsen tot op heden mondjesmaat toe. De uitgaansverboden en berechting van demonstranten door buitengewone militaire rechtbanken uit de eerste maanden van de opstand lijken nu terug te keren. Bij overtreding van het demonstratieverbod wacht sjiitische groepen mogelijk arrestaties van hun leden en sluiting van hun kantoren.

Bij betogingen zijn sinds februari 2011 al meer dan vijftig doden gevallen als gevolg van het harde ingrijpen van de autoriteiten.

Tekening Robbedoes levert 33.000 euro op

Een striptekening van Robbedoes, gemaakt door André Franquin, is maandagavond geveild voor 33.000 euro. Het gaat om een pagina die in 1958 verscheen in een nummer van Robbedoes' tijdschrift. De tekening werd verkocht op veilingsite catawiki.nl.

Tijdens de veiling werden meerdere tekeningen van Franquin, geestesvader van Guust Flater en Marsupilami, geveild voor enkele duizenden euro's. Woensdag wijdt catawiki.nl, de online marktplaats voor verzamelaars, een veiling aan Kuifje en zijn maker Hergé.

Luchtaanvallen op strategische stad in Syrië

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag drie luchtaanvallen uitgevoerd op Maaret al-Numan, een stad langs de snelweg tussen Damascus en Aleppo. Daarbij zouden zeker vier doden zijn gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn drie van de slachtoffers jonge meisjes.

De Lokale Coördinatiecomités (LCC) meldden dat de luchtaanvallen en beschietingen op de grond aan negentien mensen het leven hebben gekost.

Maaret al-Numan is sinds vorige maand in handen van rebellen, waardoor het regime moeite heeft met de levering van voorraden en het sturen van versterkingen vanuit Damascus naar Aleppo. Leger en rebellen zijn sinds juli in een bloedige strijd verwikkeld om Aleppo, de grootste stad van Syrië. Aangezien de rebellen de afgelopen week vooruitgang hebben geboekt in de strijd om Aleppo, is het regime er extra op gebrand Maaret al-Numan weer in handen te krijgen. Maandag, toen het leger volgens activisten de zwaarste bombardementen sinds het begin van de opstand uitvoerde, werd Maaret al-Numan ook al bestookt.

Volgens het hoofd van het Observatorium, Rami Abdul-Rahman, vechten grondtroepen aan de zuidrand van de stad met rebellen.

"Het regime wil Maaret al-Numan heroveren, omdat het Damascus met Aleppo verbindt", zei hij. "Het is een zeer strategische stad."

Ook buitenwijken van Damascus, waaronder Arbeen, Zamalka en Douma, werden dinsdag gebombardeerd. Ook in Damascus raakten militairen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk slaags met rebellen. Het is niet duidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen. Veel Palestijnse vluchtelingen in Syrië probeerden zich verre te houden van de strijd tegen de Syrische president Bashar Assad, maar Palestijnse jongeren sluiten zich de laatste tijd steeds vaker aan bij de rebellen.

Milieudefensie plaatst eerste luchtmeetpunt

Milieudefensie heeft dinsdag op de Amsterdamse Wibautstraat het eerste meetpunt geplaatst om de luchtkwaliteit te peilen. De milieuclub vindt dat de overheid de luchtverontreiniging in Nederland onnauwkeurig berekent en te laag inschat.

De komende maanden installeert Milieudefensie op drukke verkeersplekken in de vier grote steden en een aantal kleinere zestig meetbuisjes die een jaar lang het gehalte aan stikstofdioxide in de lucht meten. Dat is een giftige stof die auto's in het verkeer uitstoten en representatief is voor de mate van luchtvervuiling.

De landelijke luchtvervuiling die de overheid calculeert ligt dikwijls lager dan in werkelijkheid het geval is, motiveert een woordvoerder van Milieudefensie het initiatief. "Dit komt omdat het rijk de troep in de lucht maar op enkele tientallen plaatsen in het land daadwerkelijk meet. Die meetgegevens neemt ze als basis om vervolgens met ingewikkelde rekenmodellen de nationale vervuiling te berekenen."

Ook zou de overheid de luchtvervuiling op de verkeerde plekken meten. "Wij peilen de ongezonde lucht op drukke verkeersaders, in dichtbevolkte woongebieden of op schoolpleinen waar kinderen elke dag de vieze lucht inademen."

Gemeenten zouden gebaat zijn bij een lage theoretische luchtvervuiling, omdat ze dan minder impopulaire maatregelen hoeven te nemen. "Zelden maakt een gemeente zich geliefd bij haar autominnende inwoners met de aanleg van verkeersdrempels of een verlaging van de snelheid", zegt de woordvoerder. "Daarom is de verleiding groot dat veel gemeenten een lagere verkeersdrukte in hun gebied aan het rijk doorgeven."

Milieudefensie brengt met de landelijke actie de mate van luchtvervuiling in kaart om bij de gemeenten milieumaatregelen af te dwingen. Daarbij valt te denken aan het stimuleren van fietsgebruik of de invoering van milieuzones voor vervuilende vrachtwagens.


Milieudefensie plaatst eerste luchtmeetpunt (Foto: Novum)

'Alonso woedend na opmerkingen Fry'

Technisch directeur van Ferrari, Pat Fry, heeft volgens La Stampa na de kwalificatie voor de Grand Prix van India zich de woede van coureur Fernando Alonso op de hals gehaald. De Brit had volgens de Italiaanse krant verklaard dat zowel Alonso als Felipe Massa beter hadden kunnen presteren in de kwalificatie.

Fry liet zijn ontevredenheid doorschemeren. "Dit resultaat is een juiste afspiegeling van onze potentie. Maar om te staan waar we willen staan en waar we ook toe in staat zijn moesten we perfect zijn, en dat waren we niet."

Alonso zou na deze opmerking in woede ontstoken zijn en het was aan teambaas Stefano Domenicali te danken dat er geen hatelijke tweets gepubliceerd werden. Een vergadering om Alonso tot bedaren te brengen zou pas om één uur 's nachts afgelopen zijn geweest. Domenicali hierover: "De media zijn goed in het verzinnen van verhalen die niet bestaan." 

De strijdbijl lijkt inmiddels begraven te zijn en Alonso liet via Twitter zijn strijdvaardigheid weten door een een uitspraak van een samoerai te citeren. "Als je zwaard breekt, vecht met je handen. Als de vijand je handen verwondt, duw hem met je schouders, zelfs met je tanden."

'Maradona in beeld als coach bij Blackburn'

Diego Maradona zou in beeld zijn om hoofdtrainer te worden bij de Blackburn Rovers. Hij zou de opvolger moeten worden van Steve Kean, die pas geleden opstapte bij de club dat tegenwoordig in de twee divisie acteert in de Engelse competitie.

De rijke Indiase eigenaren zouden de Argentijn, die pas geleden werd ontslagen bij de Arabische club Al Wasl, graag als nieuwe hoofdtrainer willen toevoegen. Volgens de Britse media ligt alleen Algemeen directeur Derek Shaw dwars, die liever Harry Redknapp als coach ziet komen.

Falcao denkt niet aan vertrek bij Atletico

Radamel Falcao staat in verregaande belangstelling van Chelsea, maar denkt niet aan een vertrek bij Atletico Madrid. De Colombiaanse goalgetter weet dat hij niet alles voor het zeggen heeft. "Het gaat om iets dat niet aan mij is. Atlético heeft bepaalde behoeften en is afhankelijk van resultaten."

"Ik moet zeggen dat ik heel gelukkig ben hier. Ik heb ook nooit over een vertrek nagedacht. De club heeft erg zijn best gedaan mij afgelopen zomer te behouden." De 26-jarige spits was dit seizoen al tien keer trefzeker en voert hiermee samen met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi de topscorerranglijst aan. Mede dankzij zijn inbreng gaat Atletico Madrid samen met Barcelona aan kop.

Het zijn mooie tijden voor de Madrileense club. Vorig seizoen werd de Europa League gewonnen en ook dit seizoen gaat het Atletico goed af. Falcao vindt het dan ook onbegrijpelijk dat zijn trainer Diego Simeone niet is geselecteerd voor de FIFA-award Coach van het Jaar.

"Hij heeft veel voor de ploeg gedaan. Het was dankzij hem dat we ons op twee punten na kwalificeerden voor de Champions League. Het is jammer dat hij daarvoor niet de erkenning krijgt die hij verdient."

Superstorm eist levens in Vietnam

De superstorm Son Tinh heeft in het noorden van Vietnam een spoor van vernieling achtergelaten. Zeker zeven mensen vonden de dood, waarmee het totale dodental van afgelopen week, als gevolg van de tyfoon, uitkomt op 31. Vijf mensen worden vermist.

De tyfoon kwam niet aan land, maar slonk boven zee. Toch raasden grote stormen over het land, die van meer dan dertienduizend woningen de daken afbliezen. Negentienduizend hectare rijstvelden gingen verloren.

Vorige week deed Son Tinh, toen nog een tropische storm, de Filipijnen aan. Daar vielen 24 doden. Boven de Zuid-Chinese Zee won de storm aan kracht en zwol tot tyfoonsterkte.

Racebaan

En dan kreeg je na maanden zeuren voor je verjaardag zo'n onwijs coole racebaan met twee autootjes en een knijpding. Je zette de hele rotzooi in elkaar en ging dan vol verwachting naast die baan zitten. Dat ging hard! Nadat je auto 47 keer uit de bocht was gevlogen, leerde je langzaam de juiste drukfrequentie. En dan werd het toch een partijtje saai. De hele zooi ging op je verjaardag nog terug in de doos om jaren later ongezien de vuilnisbak in te gaan. Ik dacht dat iedereen dezelfde ervaring had, maar hier pakken ze het toch iets professioneler aan.

Bewoners asbestwijk moeten mogelijk weer huis uit

Een deel van de bewoners van de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland moet mogelijk opnieuw enkele dagen zijn huis uit. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat om de verwarmingsbuizen in vier van de vijf flats aan de Stanleylaan een asbesthoudend cv-koord zit, meldt woningcorporatie Mitros dinsdag.

De verwarmingsbuizen voeren door het plafond naar de bovenliggende verdieping. Het asbestkoord eromheen moet voorkomen dat een brand zich via de verwarmingsbuizen snel kan verspreiden.

Mitros benadrukt dat er geen enkel gevaar voor besmetting is als het koord niet wordt beschadigd. "Bovendien blijkt ook uit geen van de onderzoeken in de verschillende woningen, dat het koord tot besmetting heeft geleid. Bewoners hoeven zich geen zorgen te maken dat zij risico hebben gelopen."

Wel moeten er maatregelen worden genomen omdat het risico bestaat dat het koord alsnog beschadigd raakt en zo een gevaar vormt. Het koord laten zitten zoals het zit is geen optie omdat dan jaarlijks luchtmonsters moeten worden genomen om na te gaan of het geen asbestdeeltjes verspreidt.

De keuzes die overblijven is het koord aanpassen zodat het niet beschadigd kan raken of het koord vervangen door een koord zonder asbest. In dat laatste geval moeten de bewoners hun huis uit. In één flat wordt het koord sowieso verwijderd omdat die niet bewoond wordt. Samen met TNO en de inspectie SZW onderzoekt Mitros nu wat het beste is.

In juli werd in een flat aan de Stanleylaan asbest ontdekt. Meer dan driehonderd bewoners moesten daarop hun huis verlaten. Een onafhankelijke onderzoekscommissie onderzoekt de kwestie in opdracht van de gemeente. Het rapport wordt in december verwacht.

Douaniers aangehouden voor drugssmokkel Schiphol

Twee douaniers en een ex-douanier zijn dinsdagochtend aangehouden op verdenking van het invoeren van drugs op Schiphol. In totaal werden vijf verdachten opgepakt. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Haarlem dinsdag.

De douanemedewerkers zijn 27, 48 en 41 jaar en komen uit Almere, Amsterdam en Barendrecht. De andere twee verdachten van 32 en 38 jaar komen uit Rotterdam en Schiedam. Naast de aanhoudingen werden ook drugs in beslag genomen.

Het onderzoek werd gestart op aanwijzing van de marechaussee en douane op Schiphol, die vermoedden dat eigen medewerkers betrokken waren bij de drugsinvoer. Omdat drie verdachten bij de overheid werken, onderzoekt de Rijksrecherche de zaak.

Vijfduizend euro voor gouden tip mishandeling Haren

De gouden tip die leidt tot de aanhouding van de verdachte die een bejaarde in Haren mishandelde tijdens de Project X-rellen wordt door het Openbaar Ministerie in Groningen beloond met vijfduizend euro. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. De 84-jarige man brak zijn kaak en liep een hersenschudding op toen hij een tegel tegen zijn hoofd kreeg.

Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de mishandeling van de bejaarde man. Ook worden opnieuw beelden getoond van de rellen in Haren in september. Dit keer worden de relschoppers echter herkenbaar in beeld gebracht. De politie heeft er enkele tientallen op de korrel.

Vorige week dinsdag zond het opsporingsprogramma ook al beelden uit van relschoppers in Haren. Toen waren zij nog onherkenbaar. Na die uitzending meldden zes mensen zich die zichzelf of een direct familielid hadden herkend. De beelden van deze verdachten worden dinsdagavond niet opnieuw getoond. Daarnaast kwamen nog enkele tips binnen die de politie nog onderzoekt.

Tot nu toe zijn 64 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen in de Groningse plaats. Door een openbare uitnodiging voor een verjaardagfeestje op Facebook, trokken duizenden jongeren naar Haren. Een aantal relschoppers is inmiddels veroordeeld tot celstraffen, werkstraffen en boetes.

Vervolg en toekomst Fright Night aangekondigd

Vorig jaar verscheen de film Fright Night met onder andere Colin Farrell en Anton Yelchin. Vandaag is bekendgemaakt dat er een vervolg op de film gaat komen en de titel een merknaam wordt.

Filmstudio DreamWorks heeft de Fright Night-naam verkocht aan een kleinere studio. Zij zijn inmiddels begonnen met het vervolg, waarvan binnenkort de opnames in Roemenië van start gaan. De studio heeft verder vrijgegeven dat geen van de oorspronkelijke castleden in de film gaat meespelen en dat een bioscooprelease uit gaat blijven.

De Fright Night-naam wordt volgens de studio een merknaam waarmee zij een reeks willen maken. De plannen wijzen erop dat zij een Tales from the Crypt-achtige setting opstarten waar meerdere films onder kunnen vallen.

Wanneer de dvd van de film verschijnt is nog onbekend.

Duistere Logan op verzamelaarsposter The Wolverine

Vandaag is er een zogenaamd 'digital collectors'-poster verschenen voor de film The Wolverine. Dit is het cadeautje van regisseur James Manigold, die gisteren een chatgesprek met de fans hield.

Logan, de onsterfelijke krijger en outsider, bevindt zich in Japan. Eenmaal daar kruist hij zijn adamantium klauwen met een samuraizwaard, dat eigenaar is van een onbekende uit het verleden van Logan. Wat volgt is een epische strijd die Wolverine voor altijd zal heugen.

Hoewel op de poster een andere datum staat, is The Wolverine in Nederland vanaf 25 juli 2013 te bekijken.

Wolverine

Uitbuiting matrozen in binnenvaart aangepakt

De uitbuiting van met name Filipijnse matrozen in de Nederlandse binnenvaart wordt aangepakt. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Inspectie SZW zijn dinsdagochtend begonnen met een grote, meerdaagse actie. Binnenvaartschepen worden gecontroleerd op illegaal verblijf en uitbuiting van matrozen.

De actie richt zich vooral op bemanningsleden met de Filipijnse nationaliteit. Bij eerdere controles en uit strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat deze matrozen veel te weinig betaald krijgen.

Het commandocentrum is ondergebracht bij de waterpolitie in het Brabantse Willemstad. Aan de grootschalige actie werken ook de vreemdelingenpolitie, de marechaussee en uitkeringsinstantie UWV mee.

Rechercheurs van de Inspectie SZW doorzochten daarnaast een detacheringsbureau in Sliedrecht en de woning van de directeur van het bureau. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, mensensmokkel en -handel. De Filipijnse autoriteiten doorzochten op verzoek van het landelijk parket van het OM een kantoorpand in Manilla.

Het detacheringsbureau heeft volgens justitie valse aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen en verblijfsvergunningen opgemaakt. Op die manier konden tientallen Filipijnse matrozen aan de slag in Nederland. Zij blijken veelal over twee arbeidscontracten te beschikken, een met een loon volgens het wettelijk minimum en een met het daadwerkelijke veel te lage loon.

Een jaar geleden werd ook al een grote controle uitgevoerd op uitbuiting in de binnenvaart. Sindsdien loopt een strafrechtelijk onderzoek naar een uitzendbureau in Werkendam.

Best Exotic Marigold Hotel krijgt vervolg

De Britse film Best Exotic Marigold Hotel krijgt een tweede deel. Scenarist Ol Parker werkt aan een volgend scenario over het seniorenhotel in India. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Acteurs Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith en Tom Wilkinson zijn ook van plan deel te nemen aan een vervolg op de komedie. De film die vorig jaar verscheen gaat over Britse ouderen die hun oude dag willen doorbrengen in India. Het seniorenhotel is echter niet het exotische oord zoals in de folder werd beloofd. Waar het vervolg precies over gaat is nog onbekend.

Best Exotic Marigold Hotel was een groot financieel succes. De film van John Madden kostte tien miljoen dollar om te maken en leverde wereldwijd meer dan 130 miljoen dollar op.

George Clooney regelt topcast voor oorlogsfilm

George Clooney heeft Daniel Craig, Bill Murray, Cate Blanchett, Jean Dujardin en John Goodman gestrikt voor The Monuments Men. De acteur schreef het scenario en regisseert het oorlogsdrama, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Clooney heeft zelf ook een rol in het drama. De 51-jarige acteur maakte eerder Good Night, and Good Luck en The Ides of March waarvoor hij ook zowel het scenario schreef, als regisseerde en een hoofdrol speelde.

The Monuments Men gaat over het laatste stadium van het naziregime in Duitsland. De film volgt een groep kunstliefhebbers die het culturele erfgoed van Europa proberen te redden door de door nazi's gestolen kunst terug te roven. De film gaat 1 maart in Europa in productie.

Kane en Caro Emerald bij eindfeest Serious Request

Kane en Caro Emerald staan op de planken bij het eindfeest van Serious Request. Dat maakte Giel Beelen dinsdag bekend op 3FM. Ook Go Back to the Zoo en Kensington komen op kerstavond naar Enschede voor een optreden.

"Wij vinden het tof om te doen", reageerde Kane-frontman Dinand Woesthoff. "Het is een mooi ding om te doen." Welke dj's van 3FM plaatsnemen in het Glazen Huis, is nog niet bekend. "Ik weet nog niet wat mijn rol gaat zijn", zei Beelen. "Daar gaan de baasjes over."

3FM zet zich sinds 2004 ieder jaar met het Rode Kruis in voor een 'stille ramp'. Dit jaar is de actie gericht op babysterfte.

Downsett vijfde aankoop Movistar

Team Movistar heeft zijn vijfde aankoop binnen voor het nieuwe wielerseizoen. De Saanse ploeg heeft Alex Downsett overgenomen van het succesvolle Team Sky, waarvoor hij twee jaar reed.

Downsett is tweevoudig tijdritkampioen van Groot-Brittannië en won onder andere ritten in de Tour of Britain. Eerder trok Movistar al Eros Capecchi, Sylvester Szmyd, Eloy Teruel en Argiro Ospina aan.

Fuck you, Facebook

Facebook staat sinds enige tijd de verkoop van likes toe. Iedere idioot kan sinds enkele maanden een pakketje met likes kopen om een product of pagina te promoten. De voordelen ziet iedere marketeer wel: de betrouwbaarheid van het merk stijgt als vrienden een pagina leuk vinden, waardoor de kans groter is dat die vrienden ook op like durven te klikken. Maar geen enkele van deze websites vermeldt hoe zij aan die echte profielen komen. Welnu: die worden zonder melding bij jou op je pagina tussen je likes vermeld. En no way dat je daar nog van afkomt: je kan immers geen pagina unliken als je die niet eerst zelf hebt geliked.

Marc Dutroux wil ook naar klooster

De beruchte Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux zou ook wel naar een klooster willen, net als zijn ex-vrouw. De Belg zit een levenslange celstraf uit voor ontvoering van zes meisje en de moord op vier. Hij hoopt echter op vervroegde vrijlating, blijkt uit een brief waar de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws dinsdag over bericht.

"Het klopt misschien dat een klooster niet echt een prettige plek is om te zijn, maar wie beweert dat het daar niet veel beter is dan in de gevangenis, heeft duidelijk nog nooit in de gevangenis gezeten", schrijft Dutroux.

Dutroux zit vast sinds 1996. Zijn ex-vrouw Michelle Martin die hem bij zijn misdaden heeft geholpen, werd toen ook opgepakt. Zij was veroordeeld tot 30 jaar cel, maar werd in augustus vrijgelaten om zich in een klooster te vestigen. Hun misdaden schokten ook veel Nederlanders.

Marc Dutroux wil ook naar klooster
Marc Dutroux wil ook naar klooster (Foto: ANP)

Vink fluit Twente - Feyenoord

De competitiewedstrijd tussen FC Twente en Feyenoord wordt zondag gefloten door Pieter Vink. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De nummers één en vijf van de Eredivisie trappen in de Grolsch Veste af om 14.30 uur. Vink floot eerder dit seizoen de topper tussen Ajax en FC Twente (1-0).

Björn Kuipers heeft zaterdagavond de leiding over het duel tussen Ajax en Vitesse, de nummers vier en drie van de Eredivisie. Dezelfde avond moet Danny Makkelie de wedstrijd PSV - Heracles Almelo in goede banen zien te leiden. PSV bezet achter Twente de tweede plaats, Heracles is de nummer zeven.

Onno Hoes tevreden met verdwijnen wietpas

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) is tevreden met het verdwijnen van de wietpas. Dat meldt de Limburgse omroep L1. In het maandag gepresenteerde regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat de pas wordt geschrapt.

Hoes en zeven andere Limburgse burgemeesters riepen eerder al op tot uitstel van de landelijke invoering van de wietpas in het nieuwe jaar. De clubpas, die 1 mei in het zuiden van Nederland werd ingevoerd, leidde volgens hen tot meer overlast op straat. Ook werden veel mensen afgeschrikt door de registratieplicht.

De registratieplicht verdwijnt, maar klanten van coffeeshops moeten wel hun identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, en een uittreksel uit het bevolkingsregister blijven tonen. Zo worden toeristen nog steeds geweerd.

Man steelt zeventien winkelwagentjes in Soest

Een 21-jarige man uit Amersfoort is maandagmiddag aangehouden voor het stelen van winkelwagentjes bij een supermarkt in Soest. Dat meldt de politie dinsdag.

De melding van de diefstal bij de supermarkt aan de Smitsweg kwam rond 12.30 uur bij de politie binnen. Een omstander had gezien dat de man de wagentjes in zijn bestelbus laadde en noteerde het merk en kenteken van de bus. Op de kruising van de Dalweg en de Weegbreestraat zagen agenten het busje en hielden de man aan. In zijn bestelwagen werden zeventien winkelwagentjes aangetroffen, waarop de man werd meegenomen naar het bureau.

Vermoedelijk ging het de dief om het metaal, zegt een politiewoordvoerder. De opbrengst daarvan bij verkoop is echter marginaal, denkt hij. De Amersfoorter mocht na verhoor weer naar huis. Hij moet zich later voor de rechtbank verantwoorden.


Man steelt zeventien winkelwagentjes in Soest (Foto: Novum)

Vijfde kwartaal krimp voor Spaanse economie

De Spaanse economie is in het afgelopen kwartaal voor de vijfde maal op rij gekrompen. Het Spaanse statistiekbureau meldde dinsdag dat het bruto binnenlands product van Spanje met 0,3 procent is gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder.

In het tweede kwartaal kromp de Spaanse economie met 0,4 procent en in het eerste kwartaal met 0,3 procent. De Spaanse regering gaat uit van een krimp van anderhalf procent over dit jaar. Voor volgend jaar wordt een krimp van een half procent voorzien.

Met bankbiljetten beplakte Serviër uit trein gehaald

De marechaussee heeft bij een controle in een trein bij Zevenaar een Serviër opgepakt die zijn lichaam beplakt had met tienduizenden euro's aan bankbiljetten. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen, meldt de marechaussee dinsdag.

Het geld werd ontdekt toen de man valse Tsjechische identiteitsbewijzen liet zien. Toen hij vervolgens werd gefouilleerd kon hij de bankbiljetten onder zijn kleren niet meer verbergen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de Serviër strafrechtelijk wordt vervolgd.

Reijns in selectie EK kortebaan

Joost Reijns is geselecteerd voor de Europese kampioenschappen kortebaan volgende maand. De zwemmer van NZA boekte zondag bij de NK in Amsterdam op de 100 meter vrij zijn eerste overwinning sinds hij is hersteld teelbalkanker. Reijns zal de 100 en 200 meter vrije slag zwemmen

De ploeg voor de EK bestaat in totaal uit drie zwemmers en acht zwemsters. Olympiagangers Joeri Verlinden en Sharon van Rouwendaal maken ook hun opwachting. Ranomi Kromowidjojo laat het toernooi schieten. Dat geldt ook voor een aantal andere Nederlandse toppers die meededen aan de Spelen in Londen.

Wendy van der Zanden en Kira Toussaint zijn van de partij omdat ze onder de limiet zwommen Dion Dreesens, Cynthia Verkaik, Esmée Bos, Maaike de Waard, Denise van Ark en Rosa Veerman kregen voor het toernooi een uitnodiging om in het kader van de talentontwikkeling internationale ervaring op te doen. Het EK heeft plaats van 22 tot en met 25 november in het Franse Chartres.

Dead or Alive 5 verkoopt naar verwachting

In een maand tijd zijn wereldwijd 580.000 exemplaren verkocht van het vechtspel Dead or Alive 5. Dat heeft uitgever Tecmo Koei bekendgemaakt. Hiermee lijkt de game aan de verwachtingen van de uitgever te voldoen. Het Japanse gamebedrijf heeft ingezet op een miljoen verkochte exemplaren in het huidige boekjaar.

Dead or Alive 5 had concurrentie van onder meer Tekken Tag Tournament 2 van Namco Bandai. In Japan wist DOA, zoals de Dead or Alive-reeks door fans wordt genoemd, zijn concurrent achter zich te houden. In Europa en de Verenigde Staten ontloopt de verkoop van de twee vechtspellen elkaar amper.

Tecmo Koei heeft een goed kwartaal achter de rug. Het Japanse bedrijf boekte een winst van omgerekend ruim negen miljoen euro. Dit dankte de uitgever niet alleen aan Dead or Alive 5, maar ook aan de spellen Pokemon Conquest, One Piece: Pirate Warriors en de Japanse games Samurai Warriors Chronicle 2nd voor Nintendo 3DS en Warriors Orochi 3 Special voor PSP.

Bondscoach Weise verlengt contract bij Duits hockeyteam

Markus Weise is tot en met de Olympische Spelen van 2016 bondscoach van de Duitse hockeyers. Dat heeft de Duitse hockeybond laten weten. Onder zijn leiding wonnen de Duitse hockeymannen in 2008 en 2012 oylmpsich goud. 

In 2004 won Weise goud met de Duitse hockeydames. Het vrouwenteam krijgt wel een andere bondscoach. Jamilon Mülders vervangt Michael Behrmann, die met het Duitse vrouwenteam in Londen niet verder kwam dan de zevende plaats.

[Upd] Moszkowicz uit ambt gezet

Advocaat Bram Moszkowicz mag zijn beroep levenslang niet meer uitoefenen. De Raad van Discipline heeft hem dinsdag strenger gestraft dan de de Orde van Advocaten had geëist, meldt De Telegraaf. De orde was een zaak tegen Moszkowicz begonnen omdat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen.

Moszkowicz heeft de integriteit van de advocatuur schade toegebracht, oordeelt de raad. Ook zou meermalen zijn gebleken dat hij de klachten niet serieus neemt. De raad vreest dat er geen verbetering optreedt omdat hij geen blijk zou geven van inzicht in zijn problemen. De betalingen kwamen aan het licht door een artikel in NRC Handelsblad. Daarin stond dat de Belastingdienst vanwege de betalingen onenigheid met Moszkowicz had.

De advocatenorde stelde een onderzoek in en besloot uiteindelijk een tuchtzaak aan te spannen. De orde zag geen omstandigheden die de grote contante betalingen rechtvaardigden. De advocaat had volgens de orde over de betalingen moeten overleggen.

Update 11.22 uur:
Gabriël Meijers, raadsman van Moszkowicz, heeft laten weten dat zijn cliënt in hoger beroep gaat, schrijft PZC. Hangende het beroep, dat maanden in beslag kan nemen, mag Moszkowicz gewoon aan het werk blijven. Collega Gerard Spong stelt overigens tegen de NOS dat Moszkowicz een tactische fout heeft gemaakt door niet op de zitting te verschijnen. Jort Kelder zwaait hem via Twitter alvast uit met de woorden "Exit Maffiamaatje". Kelder werd vier jaar geleden door Moszkowicz aangeklaagd wegens het gebruik van dat woord.

Update 12.27 uur:
Vakgenoten van Bram Moszkowicz reageren dinsdag geschokt op het nieuws dat de advocaat uit zijn ambt is gezet. "Ik had niet verwacht dat zijn financiële huishouding niet op orde zou zijn, daar schakel je toch accountants en boekhouders voor in?", vroeg advocaat Gerard Spong zich af op Radio 1. Hij wees erop dat hij zijn boekhouding altijd op tijd op orde heeft.

Advocate Bénédicte Ficq laat in een reactie weten dat ze niet had verwacht dat de strafpleiter levenslang zou worden geschorst. "Ik denk dat iedereen in onze beroepsgroep geschokt is. Dit komt uiterst zelden voor." Ze benadrukt dat ze het vonnis nog niet heeft gelezen en dat ze inhoudelijk niet op de hoogte is. "Maar uit niet-rationele overwegingen, het gaat toch om een bekende advocaat, had ik niet verwacht dat de uitspraak zo vergaand zou zijn. Ook omdat alleen een tijdelijke schorsing was geëist."

Ficq trok eerder in NRC Handelsblad fel van leer tegen de verdedigingswijze van Moskowicz. Zij en haar kantoorgenoten noemden het onbegrijpelijk dat de advocaat zich beriep op zijn geheimhoudingsplicht. "Die geldt niet naar de deken toe. Hij is er juist om toezicht te houden."

Ook noemde ze het volstrekt belachelijk dat Moszkowicz beweerde voor de tuchtrechter te staan omdat hij een rechter liet zweten in het getuigenbankje in het proces-Wilders. "Daarmee diskwalificeert hij de hele rechterlijke macht. Alsof rechters je later op een onprofessionele manier terugpakken voor iets wat je op zitting hebt gezegd."

"Hiermee wordt een getalenteerde en markante collega het werken onmogelijk gemaakt", zei bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Geertjan van Oosten op Radio 1. Hij noemt het niet positief voor het aanzien van het vak dat iemand 'op deze gronden' uit het ambt wordt gezet.

De Raad van Discipline acht onder meer bewezen dat Moszkowicz valse declaraties indiende en inkomsten niet opgaf bij de belasting. "Het gebeurt vaker dat iemand uit het vak wordt gezet, maar dit is wel de meest bekende en getalenteerde die we niet meer onder ons mogen rekenen." Hier is volgens Van Oosten sprake van een 'groot persoonlijk drama'.

Moszkowicz heeft eerder gesteld dat de zaak tegen hem draait om een hetze van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Germ Kemper. Hij zou worden gestraft voor de 'lange tenen' waarop hij in het verleden stond door een vonnis 'infaam en abject' te noemen en vanwege het proces-Wilders.

Spong en Van Oosten geloven niet dat er sprake is van een hetze. In een artikel in De Telegraaf kreeg Moszkowicz eerder nog bijval van Spong, Theo Hiddema en Geert Jan Knoops.

De advocaat van Moszkowicz, Gabriël Meijers, wees er na de uitspraak op dat ter discussie staat of de Orde van Advocaten wel zelf orde op zaken kan stellen als advocaten zich niet aan de regels houden. Vanwege de 'gigantische publiciteit' die met deze zaak was omgeven was dit volgens hem een prachtige gelegenheid om te laten zien dat advocaten wel degelijk kunnen worden aangepakt.


Bram Moszkowicz uit ambt gezet (Foto: Novum)

Minder vaak alimentatie bij echtscheidingen

Echtscheidingen lopen minder vaak uit op partneralimentatie. Vorig jaar werd bij een op de zes scheidingen alimentatie toegewezen door de rechter, iets minder dan tien jaar geleden. Wel zijn de bedragen hoger geworden. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2011 werd in ruim 5200 gevallen, zo'n zestien procent van alle scheidingen, alimentatie toegewezen aan de vrouw. In 2001 was dat nog bijna achttien procent. Toen ging het in de helft van de zaken om een bedrag van 450 euro per maand. Tien jaar later is dat toegenomen tot 650 euro.

De toename wijt het CBS aan de hogere leeftijd van echtparen die scheiden. Omdat mensen op een hogere leeftijd meer verdienen, leidt dat ook tot hogere alimentatiebedragen. Alimentatie van de vrouw aan de man komt nauwelijks voor. Vorig jaar was dat het geval bij minder dan een procent van de echtscheidingen.

Het aantal toewijzingen van kinderalimentatie is tussen 2001 en 2011 niet veel veranderd. De bedragen zijn hier ook minder sterk gestegen dan bij partneralimentatie. Jaarlijks wijst de rechter bij bijna zes op de tien echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, alimentatie toe aan de kinderen.

Een op honderd Nederlanders miljonair

Zo'n 1,3 procent van de Nederlandse bevolking is miljonair. Dat komt neer op 92.000 Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Van Lanschot Bankiers.

De gemiddelde Nederlandse miljonair heeft bezittingen ter waarde van 2,9 miljoen euro. Het overgrote deel van het bezit van Nederlandse miljonairs, 62 procent, bestaat uit aandelen en obligaties. Ze hebben jaarlijks gemiddeld 78.000 euro vrij te besteden.

De gemiddelde miljonair is een getrouwde, autochtone man van boven de 50. Veertig procent heeft een universitaire opleiding gevolgd, en plaatsen als Aerdenhout, Blaricum, Bloemendaal en Heemstede hebben de grootste miljonairsdichtheid.

Ruim de helft van alle miljonairs heeft zijn vermogen vergaard met een eigen onderneming. Ondanks de kredietcrisis is het aantal miljonairs in Nederland stabiel gebleven.

Ruim zestig procent van vermogend Nederland is het niet eens met de stelling dat geld niet gelukkig maakt. Vrouwen vinden in grotere mate dan mannen dat geld gelukkig maakt: 71 om 59 procent.

Everzwijn valt Berlijners aan

Een 120 kilo zwaar wild zwijn heeft in de Berlijnse wijk Charlottenburg vier mensen aangevallen en verwond. De politie schoot het dier dood.

Een 74-jarige man werd in zijn rug en been gebeten door de op hol geslagen ever, zei de politie dinsdag. Een 74-jarige vrouw werd door het dier omver geworpen en liep daarbij een heupkwetsuur op. Een 24-jarige vrouw kon zichzelf in veiligheid brengen door op een auto te klimmen, maar niet nadat ook zij door het zwijn gebeten was.

Zijn vierde slachtoffer werd de ever uiteindelijk fataal. Een toegesnelde agent kon ook op een knauw rekenen, maar had de tegenwoordigheid van geest zijn dienstwapen te trekken en het dier met 'meerdere schoten' te vellen.

In Berlijn komen wilde zwijnen relatief veel voor. Doorgaans zorgen de dieren voor weinig meer problemen dan het omwoelen van tuinen, in hun scharreltocht naar eten.


Everzwijn valt Berlijners aan (Foto: Novum)

Friesland wil niet opgaan in groter landsdeel

De provincie Friesland wil niet opgaan in een van de vijf landsdelen waarin het nieuwe kabinet Nederland op de lange termijn wil opdelen. In een reactie op de plannen van VVD en PvdA zegt het Friese college van Gedeputeerde Staten dinsdag 'onverkort vast te houden aan de zelfstandige positie van de provincie'.

In het maandag gepresenteerde regeerakkoord staat dat het aantal provincies moet worden teruggebracht tot vijf landsdelen. Zo moeten de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden samengevoegd.

Friesland wil wel het gesprek aan over een mogelijke samenvoeging met andere provincies, maar weigert op te gaan in een groot landsdeel. Ook de Provinciale Staten en de bevolking staan daar volgens Gedeputeerde Staten niet achter.


Friesland wil niet opgaan in groter landsdeel (Foto: Novum)

Octomom in afkickkliniek om medicijnverslaving

Nadya Suleman heeft zich laten opnemen in een afkickkliniek. Suleman, beter bekend als Octomom, kampt met een medicijnverslaving.

De 37-jarige Octomom vertrok afgelopen weekeinde naar het Chapman House Drug Rehabilitation Center in Californië. "Nadya wilde van de Xanax af en met professionele hulp leren omgaan met stress, angst en vermoeidheid", vertelt haar woordvoerder aan entertainmentsite TMZ.

Suleman heeft de zorg voor haar veertien kinderen overgedragen aan drie nanny's en twee vrienden. Ook heeft ze een chauffeur die de kinderen naar school brengt en ophaalt.

Boek: Alessandro Baricco - Mr Gwyn

Jasper Gwyn is een schrijver die zich prima thuis zou voelen op FOK!: een licht autistische man, nogal teruggetrokken en timide, maar wel met een eigen willetje. Zo heeft hij, tot groot verdriet van zijn agent, besloten om te stoppen met het schrijven van boeken, en hij is van plan zich daaraan te houden. In plaats daarvan besluit hij portretten te gaan schrijven, zoals schilders portretten schilderen. Maar geen beschrijvingen van hun uiterlijk, nee, hij probeert zijn onderwerpen zelf weer te geven.

Russell Brand aangeklaagd door voetganger

Russell Brand wordt voor de rechter gesleept wegens het aanrijden van een voetganger. Een man genaamd Victor Sneed beweert dat de acteur hem heeft geraakt, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens Sneed reed Brand begin dit jaar 'onachtzaam' met zijn auto door Los Angeles en werd hij aangereden door de acteur. Hij zou verschillende verwondingen hebben overgehouden aan het incident. Sneed wil ruim 25 duizend dollar van de 37-jarige komiek.

Boomgaardt assistent Caldas bij hockeydames

Alexander Cox en Taco van den Honert gaan niet verder als de assistenten van vrouwenbondscoach Max Caldas. Het duo wordt vervangen door Ageeth Boomgaardt (assistent-bondscoach) en Thomas Tichelman (assistent-trainer). Ook manager Clarinda Sinnige keert niet terug in de technische staf.

Boomgaardt assisteerde Caldas begin dit jaar al tijdens de Champions Trophy toen Van den Honert niet mee naar Argentinië ging omdat hij vader werd. De oud-international, die bijna tweehonderd interlands op haar naam heeft staan, staat momenteel aan het roer bij de vrouwen van Oranje Zwart, en coachte eerder al Nederlands meisjes A.

Tichelman heeft jarenlange ervaring als assistent bij de Oranjemannen. De trainer zat in de staf van Roelant Oltmans, Michel van den Heuvel en tot voor kort die van Paul van Ass. Wie de vervanger van manager Sinnige wordt is nog niet bekend. Conny van Bentum wordt teamarts. Fysio's zijn tot dusver Bas van der Pol en Johannes Veen. De derde plek moet nog opgevuld worden. Lars Gillhaus gaat als video-operator aan de slag.

Eric Verboom is de nieuwe assistent-bondscoach van de Nederlandse hockeymannen. De Brabander - momenteel coach van het Belgische Dragons - werkte eerder al voor de KNHB, onder andere als bondscoach van Jong Oranje vrouwen en de Nederlandse zaalvrouwen.

Oud-international Maarten van Heeswijk is de nieuwe manager van het keurkorps van bondscoach Paul van Ass. Van Heeswijk vervulde deze taak al eerder bij de Oranjemannen van de Olympische Spelen van 2000, met wie hij een gouden plak veroverde. De staf bestaat verder uit Gerold Hoeben (assistent-trainer en analist), teamarts Wart van Zoest, video-operator Lars Gillhaus en fysio’s Henk Willem van der Kamp, Mischa Vermeijs en Rick Cost.

Mees Kees ongevoelig voor bovennatuurlijke krachten

Mees Kees was afgelopen weekeinde de best bezochte film. De familiefilm trok net als een week geleden de meeste bezoekers naar de bioscopen en bleef daarmee onder meer Paranormal Activity 4 voor. De horrorfilm komt binnen op plaats twee in de bioscooplijst.

Mees Kees, dat maandag de Platina filmstatus bereikte, hield vorige week Alleen Maar Nette Mensen, gebaseerd op het controversiële boek van Robert Vuijsje, achter zich. De komedie is nu terug te vinden op plek drie.

De top vijf wordt gecompleteerd door Ted en De Marathon. De komedie over een grofgebekte teddybeer levert een plaatsje in, net als de hardloopfilm met onder anderen Stefan de Walle en Frank Lammers.

Gouden Film voor De Marathon

De Marathon heeft meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. De komedie over de Rotterdamse garagemedewerkers wordt dinsdagmiddag in Amsterdam bekroond met een Gouden Film.

De uitreiking wordt bijgewoond door regisseur Diederick Koopal en scenarioschrijvers Gerard Meuldijk en Martin van Waardenberg, die ook een hoofdrol heeft in de komedie. Ook acteurs Stefan de Walle, Marcel Hensema en Frank Lammers zijn erbij aanwezig.

De Marathon gaat over een Rotterdamse garagehouder, de rol van De Walle, die een grote belastingschuld blijkt te hebben. Om zijn garage te kunnen redden, gaat hij samen met zijn onsportieve collega's proberen de marathon van Rotterdam te lopen.

Nintendo overweegt Europese Wii U TV

Nintendo bekijkt de mogelijkheden om interactieve televisie via de Wii U naar Europa te brengen. Of de gamegigant de dienst gaat aanbieden, is afhankelijk van marktonderzoek. Dat heeft topman Satoru Iwata gezegd in een gesprek met investeerders. De dienst, die Wii U TV wordt genoemd, is al wel aangekondigd voor de Amerikaanse markt.

Wii U TV moet onder meer extra informatie bieden over programma's die via kabel, satelliet, video on demand en digitale televisie bekeken worden. Volgens Iwata zien potentiële partners veel mogelijkheden. Zo kan de Wii U Gamepad gebruikt worden om te winkelen tijdens het televisiekijken.

De Wii U Gamepad is niet alleen het besturingsmechanisme voor de Wii U, maar ook een tweede scherm. Zo kunnen spelers op de televisie en het tablet tegen elkaar spelen. Ook een speler, die door gezinsleden die televisie willen kijken wordt onderbroken, gewoon verder spelen op het tablet.

De spelcomputer is vanaf 30 november in Nederland verkrijgbaar. Nintendo denkt voor eind maart wereldwijd meer dan 5,5 miljoen exemplaren van de Wii U verkocht te hebben.


Nintendo overweegt Europese Wii U TV (Foto: Novum)

Stekker uit Ghost Recon: Commander getrokken

Het browserspel Ghost Recon: Commander is vanaf eind dit jaar niet langer speelbaar. Uitgever Ubisoft heeft de stekker uit het project getrokken omdat het niet zou passen bij de beoogde doelgroep voor de Ghost Recon-reeks. Door het besluit komt een deel van het personeel van gamestudio Drop Loot op straat te staan.

Ghost Recon: Commander blijft speelbaar tot eind december. Ubisoft verwijdert alle mogelijkheden om virtuele voorwerpen, waaronder wapens, te kopen. Het bedrijf benadrukt in een verklaring dat de beslissing geen invloed heeft op andere browsergames die in de maak zijn.

Gamestudio Drop Loot probeert op dit moment werk te vinden voor de personeelsleden die hun baan verliezen. Topvrouw Brenda Romero heeft andere gamestudio's opgeroepen om te laten weten of zij vrije posities hebben binnen hun organisatie.


Stekker uit Ghost Recon: Commander getrokken (Foto: Novum)

Vitesse ziet af van koop GelreDome

Vitesse ziet af van de koop van het stadion Gelredome door een boete van 11,3 miljoen euro. Het Gelredome is te koop uit de failliete boedel van eigenaar Eurocommerce. "Bij de realisatie van het stadion is afgesproken dat Vitesse het Gelredome niet mag kopen, mits er een boete betaald wordt van 11,3 miljoen euro", zegt een woordvoerster van Vitesse tegen het Algemeen Dagblad.

Vitesse had het stadion graag willen overnemen, maar ziet dat door de boete niet zitten."We willen het stadion graag in eigen beheer, maar niet tegen elke prijs." Vitesse-eigenaar Merab Jordania mag het stadion kopen, net als een aan de club gelieerd bedrijf, zonder dat er dan een boete volgt.

In 1996 werd de bouw van het GelreDome ingezet en twee jaar later afgerond. Het stadion biedt plaats aan 25.000 toeschouwers en wordt niet alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden, maar ook voor concerten en andere evenementen. De bouw van het stadion kostte zo'n zeventig miljoen euro.

Brands: "Bij PSV ligt er niet even een potje klaar"

PSV zal geen geld uitgeven voor nieuwe spelers. Door de blessures van Ola Toivonen en Mark van Bommel is de spoeling dun. "Ik zie ook dat we inleveren als Ola Toivonen en Mark van Bommel ontbreken", vertelt technisch manager Marcel Brands in het Algemeen Dagblad. "Maar er ligt niet even een potje klaar."

Trainer Dick Advocaat zei onlangs dat hij versterkingen naar Eindhoven wilde halen. "Als we dat doen, dan alleen als het ook een verantwoordelijke investering voor de toekomst is", vervolgt Brands. "Eerst kijken we hoe Erik Pieters terugkeert van zijn blessure en hoe het begin van de revalidatie van Toivonen verloopt. En je ziet nu bij Feyenoord hoe een jong talent zich opeens kan manifesteren", doelt Brands op Jean-Paul Boëtius, die zondag zijn debuut maakte tegen Ajax.

Murray wil meer dopingtests in tennis

Andy Murray is van mening dat er meer op doping gecontroleerd moeten worden binnen de tennissport. De Britse tennisser, dit jaar winnaar van olympisch goud en de US Open, is geschrokken van de dopingpraktijken binnen het wielrennen en vind dat het aantal controles bij het tennis ook omhoog moet om geloofwaardig te blijven.

"Natuurlijk is niemand blij als er om 6 uur 's ochtends op je deur wordt gebonsd, maar sinds de affaire rond Lance Armstrong is mijn mening bijgedraaid", aldus de Brit. "Afgelopen zaterdag, toen ik hier in Parijs arriveerde, stonden er ook controleurs op me te wachten. Het kwam uit het niets, maar het is een goede zaak. Tennissers zijn niet gewend aan veel bloedtesten."

"Ik heb dit jaar maar vier of vijf bloedtesten gehad, natuurlijk wel veel meer urinecontrole. Maar als je ziet wat er in andere sporten gebeurt, dan begrijp je de noodzaak van die tests. Het is een schande voor de wielersport, maar ik vind het nog onbegrijpelijker dat ze er zo lang mee zijn weggekomen."

Ondanks de vraag om meer tests is Murray wel van mening dat de tennissport vrijwel schoon is qua dopinggebruik. "Wielrennen is puur fysiek, er is vrij weinig techniek voor nodig. Dat ligt bij tennis wel anders. Van doping krijg je niet opeens een betere forehand."

Featurette: The Man With The Iron Fists

Vandaag hebben wij een featurette ontvangen van de film The Man With The Iron Fists. Luister naar RZA en Russell Crowe over de bloederige en stiekem grappige slachtpartijen.

Het verhaal draait rond een zwarte smid (RZA), die wapens smeed voor de bewoners van een afgelegen dorpje in feodaal China. Wanneer een transport met goud in de buurt van het dorpje wordt ontdekt, wil iedereen vechten om ook maar wat van deze buit mee te pikken, zo ook de Europese Jackknife (Russell Crowe). Het is aan de 'Lion Clan' om deze buit van de keizer te beschermen. Dit met alle gewelddadige gevolgen vandien.

The Man With The Iron Fists verschijnt op 7 februari in de bioscoop.


[Upd] Sandy bestormt VS

Orkaan Sandy lijkt een ramp van ongekende omvang te worden. Gisteren draaide de storm richting de oostkust van de VS om daar later aan land te gaan. Hoe gaat dit verder? We blijven dit nieuwsbericht updaten om je op de hoogte te houden!

Empire State building straalt als een baas in de duisternis.
Empire State building straalt als een baas in de duisternis.

Update 29-10 18.10u:
Op dit moment trekt de storm met een snelheid van zo’n 30 kilometer per uur richting het noordwesten. De storm heeft vrijwel constante windsnelheden van ruim 140 kilometer per uur.

Volgens de gouverneur van de staat Connecticut, Dan Malloy, staat de VS een ramp te wachten met een omvang die men van zijn leven nog niet heeft meegemaakt. De storm zou zo’n 60 miljoen mensen direct kunnen treffen. Er wordt rekening gehouden met een enorme schade.

Amerikaanse meteorologen gaan ervan uit dat Sandy zal botsen met een koudefront, waardoor er sneeuwstormen, overstromingen en extreem harde windstoten voor kunnen gaan komen.

Uit voorzorg zijn inmiddels honderdduizenden mensen vertrokken naar veiligere gebieden. In het gebied waar Sandy waarschijnlijk aan land zal komen, bleven scholen vandaag dicht. Ook reed het openbaar vervoer niet en bleef de beurs gesloten.

Sandy zal naar verwachting vroeg in de ochtend (Nederlandse tijd) de Amerikaanse kust bereiken.   


Livestream van The Weather Channel


Update 19.00 uur:
Sandy nadert de kust inmiddels met een snelheid van zo'n 45 tot 65 kilometer per uur. In New Jersey staan al meerdere straten onder water. In Atlantic City is een avondklok afgekondigd. In de storm zijn windsnelheden tot bijna 180 kilometer per uur gemeten.

De verwachte landingstijd van de storm is flink bijgesteld. Er wordt nu verwacht dat Sandy tussen 22.00 uur en 23.00 uur Nederlandse tijd aan land zal komen.

De beurs van New York zal ook morgen nog gesloten blijven.

Update 19.35 uur:
In ruim 300.000 huishoudens verdeeld over zeven staten is inmiddels de stroom uitgevallen. In New Jersey gaat het om ruim 92.000 gezinnen en in New York om ruim 90.000. De orkaan komt steeds sneller dichterbij. Er zijn nu windsnelheden van 185 kilometer per uur gemeten.

Sandy zal waarschijnlijk rond 22.00 uur bij New Jersey aan land komen. Om 1 uur 's nachts is het daar hoogwater. Het overstromingsgevaar zal dan het grootst zijn.

Update 21.10 uur:
Sandy zal waarschijnlijk nog ruim voor 22.00 uur Nederlandse tijd aan land komen. Daardoor is de kans kleiner dat hoogwater samen zal vallen met de hevigste momenten van de storm. Toch wordt er rekening gehouden met ernstige overstromingen. Het grootste gedeelte van Atlantic City staat nu al onder water.

In New York is een bouwkraan bovenop een flatgebouw in aanbouw deels ingestort. De omliggende gebouwen worden ontruimd, omdat het mogelijk is dat het loshangende deel van de kraan losbreekt en daar tegenaan zal worden geblazen.

De Bounty, een replica van een achttiende eeuws schip, is gezonken. Eerder vandaag werd de bemanning al geëvacueerd. Het schip is onder andere gebruikt in de films Mutiny on the Bounty (1962) en Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006). 

Ruim 765 duizend huishoudens zitten op dit moment zonder stroom. New York en New Jersey zijn nog altijd het zwaarst getroffen. In beide gebieden zijn ruim 220 duizend gezinnen getroffen door de stroomstoring.

Update 22.05 uur:
Sandy is geen echte orkaan meer. De kern van de storm is vrij plotseling opgegaan in een veel wijdere draaiïng. Dat heeft op dit moment nog niet veel effect op de kracht van de storm, maar dit veroorzaakt waarschijnlijk wel een hogere windsnelheid in andere gebieden. Daardoor kunnen de waterstanden in die gebieden hoger uitvallen.

Update 23.10 uur:
Op diverse plaatsen begint het zeewater nu het land op te stromen. Er bestaat een kans dat het waterpeil in New York een recordhoogte zal bereiken. Het vorige record stamt uit 1821. Ook als het water niet zover stijgt, is het goed mogelijk dat de metrotunnels onder water komen te staan.

Op dit moment begint het hevigste deel van de storm aan land te komen. Toch zal het nog enkele uren duren totdat het hoogtepunt van de storm achter de rug is.

Inmiddels is in bijna 1,7 miljoen huishoudens de stroom uitgevallen. In meerdere gebieden is al aangekondigd dat er voorlopig geen noodhulp beschikbaar zal zijn en dat mensen dus zelf zorg dienen te dragen voor hun veiligheid. Mensen wordt dringend verzocht binnen te blijven en in geen geval de weg op te gaan. Meerdere snelwegen en bruggen zijn afgesloten voor alle verkeer.

Update 04.10 uur:
CNN meldt dat in de staat New York door de storm zeker vijf mensen om het leven zijn gekomen, Het totaal aantal doden in de VS bedraagt inmiddels ten minste zeven.

Update 06.15 uur:
Sandy raast nog steeds over de Verenigde Staten en heeft inmiddels al voor tussen 10 en 20 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Dit is in New York City duidelijk te merken: Niet alleen zitten meer dan 100.000 mensen zonder stroom, ook is er veel schade aan gebouwen.

Een enorme kraan bij nieuwbouw in dat stadsdeel lijkt deels te zijn ingestort met als gevolg angstige momenten voor enkele mensen op de grond. De bouw van het nieuwe World Trade Centergebouw gaat naar verwachting vertraging oplopen. Ook zijn in het NYU Langone Medical Center-ziekenhuis zowel de stroom als de noodaggregaten uitgevallen met serieus gevaar voor het leven van patienten tot gevolg. Het ziekenhuis is overgegaan tot het evacueren van alle patienten.

De autoriteiten van de staat Connecticut noemen Sandy "The Worst Case scenario".  

Zowel Barack Obama als Mitt Romney hebben een week voor de presidentsverkiezingen hun campagnes tijdelijk stilgelegd. Dit zal waarschijnlijk ook de gehele dinsdag nog het geval blijven.

Update 06.30 uur:
In een electriciteitscentrale in New York City heeft een enorme explosie voorgedaan waarna meer delen van de stad zonder stroom zijn komen te zitten. Vooralsnog lijkt het erop dat er bij deze explosie geen gewonden zijn gevallen.

Ook in het Bellevue Hospital Center is de stroomtoevoer uitgevallen, daar draait het hele ziekenhuis nu op de noodaggregaten.

Ook de vele metrolijnen in de staten New York en New Jersy hebben last van Sandy, zo blijkt wel uit deze foto:

Water stroomt door liftschacht new york subway
Water stroomt door liftschacht New York Subway - Foto: Port Authority New York & New Jersey

Update 06.50u:
Op dit moment staat het dodental in de verenigde staten op 13 nadat een 8-jarige jongen in Pennsylvania is geraakt door een omvallende boom. Intussen zitten 5,5 miljoen huishoudens in dertien staten zonder stroom.

RTL Nieuws meldt dat er ontploffingen in meerdere transformatorhuisjes geweest zijn. In New York City is het op de straten overigens inmiddels weer redelijk rustig, hoewel er wel veel politie op straat is.

Update 08.30u:
Sandy blijkt een koel type: In de staat Tennessee is 5 centimeter sneeuw gevallen, en er wordt nog meer dan 10 centimeter extra verwacht. 

Update 08.45u:
Meerdere gebouwen in de aan het water gelegen wijk Rockaway in stadsdeel Queens staan in brand, zo blijkt uit beelden op CNN. De brandweer is druk bezig met patrouilles per boot, maar geeft aan dat er geen mensen meer in de gebouwen aanwezig zouden zijn. Bij de brand zijn inmiddels 50 woningen verloren gegaan, en 10 woningen zouden in op dit moment nog in brand staan. 

Update 09.10u:
Met de Metro naar je werk zit er voorlopig niet in in New York. Zeven tunnels van de New York City Subway zijn ondergelopen, zo is te lezen in een persbericht dat is uitgegeven door de vervoersmaatschappij achter het 108-jarige transportsysteem. Het gaat hier vooral om tunnels die onder de diverse rivieren doorlopen. "In de afgelopen 108 jaar hebben we nog nooit zo'n zware uitdaging gehad."

Het herstel van de metrolijnen zal naar verwachting tussen de 14 uur en 4 dagen gaan duren.

Update 10.20u:
In de staat New Jersey zou een dam zijn doorgebroken. Het lijkt hierbij om de Evans Mill Dam in Haddonfield te gaan. 3 dorpen in New Jersey dreigen hierdoor onder water te lopen. Meer volgt. 

Onze verslaggeving over tropische storm Sandy gaat verder in het artikel "Sandy versus VS: The Day After"

Ierland wil start Giro organiseren in 2014

De Ierse steden en Belfast hebben de handen ineen geslagen om de start van de Giro d’Italia van 2014 binnen te halen. De Ierse steden zouden het liefst willen dat de wielerronde liefst zes dagen binnen de landsgrenzen blijft.

Of de renners blij zullen zijn met een eventuele start in Ierland is nog maar de vraag, aangezien de organisatie van de Giro (RCS) dit jaar al stevige kritiek kreeg vanwege de lange transfer vanuit Denemarken, waar de start plaatsvond. Het kostenplaatje voor de start van de grote ronde is geraamd rond vijf miljoen euro.

Sneijder mist ook topper tegen Juventus

Wesley Sneijder mist zaterdag ook de topper tegen Juventus. Dat maakte Internazionale-trainer Andrea Stramaccioni maandagavond bekend. De 28-jarige middenvelder is onvoldoende hersteld van een dijbeenblessure die hij eind september opliep. Sneijder miste daardoor al de WK-kwalificatieduels van Oranje tegen Roemenië en Andorra.

De aanvoerder van het Nederlands elftal liet zich tijdens de interlandperiode behandelen in de Verenigde Staten. Maandag betrad Sneijder voor het eerst weer het trainingsveld. Volgens Stramaccioni is het echter zinloos om de rentree van de spelmaker te forceren. "We riskeren daarmee alleen maar dat we hem opnieuw kwijtraken."

Inter is na een indrukwekkende inhaalrace opgeklommen naar derde plaats in de Serie A met 21 punten na negen duels. Koploper Juventus heeft in evenzoveel wedstrijden vier punten meer verzameld.

Blanco: Spaanse economie heeft Spelen 2020 nodig

Gisteren werd bekend dat Nederland voorlopig afziet van de pogingen om de Olympische Spelen van 2028 binnen te halen. Hoe anders is de situatie in Spanje waar ondanks alle problemen van nu alles op alles wordt gezet om de Zomerspelen van 2020 naar Madrid te halen. Concurrentie komt er van Tokyo en Istanbul.

Alejandro Blanco, voorzitter van de commissie die het bidbook voorbereidt, legt uit waarom. "Spanje heeft de Spelen meer dan ooit nodig. De sociaal-economische situatie in het land is een heel goede reden om te investeren en banen te creëren, zodat de economie weer op gang komt."

Hij is het dan ook niet eens met de kritiek die op de pogingen om de Spelen binnen te halen. Een veelgehoord argument is dat het land de financiële middelen er niet voor heeft. "Het gaat er niet om hoe je aan de zaak begint, maar hoe je eindigt. De mondiale economie is instabiel, wie weet hoe de situatie in 2020 is? Madrid heeft het voordeel dat 80 procent van de benodigde infrastructuur aanwezig is."

Seedorf zeker week aan de kant met dijbeenblessure

Clarence Seedorf staat voor minstens een week aan de kant met een dijbeenblessure. Dat meldt zijn club Braziliaanse club Botafogo. De middenvelder liep de blessure zaterdag op in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Atletico Goianiense. Seedorf moest net voor de rust worden vervangen, in tranen verliet de routinier het veld.

Verder onderzoek, volgende week, moet de precieze ernst van de blessure vaststellen. De kwetsuur lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. De 36-jarige oud-Ajacied kwam in de zomer over van AC Milan. Onder zijn leiding is Botafogo opgeklommen na de zesde plaats in de competitie. Seedorf scoorde tot nog toe negen keer voor zijn nieuwe werkgever.

NS past kaartautomaten aan

Autisten opgepast! NS past de kaartautomaten op de stations aan. Dat staat te gebeuren per 14 november, zo blijkt uit berichtgeving van de spoorwegmaatschappij.

De spoorwegmaatschappij heeft de software van de kaartautomaten heringericht om het gebruik van de OV-chipkaart te stimuleren. Er zijn meer producten beschikbaar gemaakt voor gebruik met OV-chipkaart zoals Railrunners en Dagkaarten voor Fiets en Hond. De klassieke papieren treinkaartjes zijn voorlopig nog te koop, maar zitten achter een knop verborgen. Naar verwachting zullen de papieren treinkaartjes in 2013 definitief verdwijnen.

Afbeelding nieuwe kaartautomaat.

De Maatschappij voor Beter OV heeft gereageerd: "De aanpassingen aan de automaten zijn de zoveelste truc van de NS om de reiziger de OV-chipkaart door de strot te duwen. En in januari wordt het nog erger, dan verdwijnt waarschijnlijk de verkrijgbaarheid van nog meer papieren kaartjes. De NS zet dus alles op alles om de reiziger een waardeloos betaalsysteem aan te smeren."

'Kinderpardon oplossing voor Mauro'

Defence for Children gaat ervan uit dat de Angolese asielzoeker Mauro in aanmerking komt voor het kinderpardon van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA. "We hebben er alle vertrouwen in dat het ook voor hem een oplossing gaat brengen", zei Carla van Os van de organisatie dinsdag in het NOS-Radio 1 Journaal.

Mauro Manuel kreeg vorig jaar na veel politiek gedoe een studievisum. Hij kwam op zijn negende in zijn eentje naar Nederland en woont al jaren bij pleegouders.

VVD en PvdA kondigen in het maandag gepresenteerde regeerakkoord een regeling aan voor sommige kinderen van buitenlandse afkomst die vijf jaar of langer in Nederland zijn.

Steam Halloween-verkoop van start

Morgen is het Halloween en dat moet volgens distributie-platform Steam gevierd worden. Daarom pakt Steam uit met een flinke Halloween-verkoop, waar gamers vanaf nu kunnen profiteren van een aantal griezelige kortingen.

De verkoop betreft meer dan zestig games die te maken hebben met het genre horror. Zo kun je vanaf nu een aantal toptitels bemachtigen voor minder dan 10 euro. Wil je de hele verkoop bekijken, dan kan dat hier

De Halloween-verkoop op Steam duurt tot en met 31 oktober. 

Steam's Halloween sale 2012

Asscher al vroeg bij onderhandelingen betrokken

Aanstaand vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) werd al vroeg bij de onderhandelingen tussen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom betrokken. Asscher maakte deel uit van een klein gezelschap dat op de hoogte werd gehouden, zei Samsom maandagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Asscher bevestigde maandag dat hij zijn baan als wethouder in Amsterdam opgeeft en vicepremier in het tweede kabinet van Rutte wordt. "Niet omdat ik zo nodig wil stoppen, maar omdat er werk te doen is voor Nederland. We zitten op een cruciaal punt. In de komende jaren gaat het erom spannen."

Lodewijk Asscher (foto: Jos van Zetten, bron: Wikipedia)
Lodewijk Asscher (foto: Jos van Zetten, bron: Wikipedia)

Carlo Boszhard wilde liposuctie

Carlo Boszhard was van plan om vet uit zijn buik te laten zuigen. "Ik heb wel eens gedacht aan liposuctie", doet de presentator uit de doeken in 100% NL Magazine.

"Ik heb geïnformeerd en het werd me afgeraden", vertelt de 43-jarige presentator. "Want je moet er echt een pens voor hebben. Ik vind het ook een eng idee, want waar gaat het vet dan zitten?"

Volgens Boszhard is de TV Kantine, waarin hij wordt omgetoverd tot verschillende typetjes, niet goed voor zijn uiterlijk. "Je haar gaat onder maskers die de boel afsluiten en bij het verwijderen je hoofdhuid kapot scheuren", zegt de tv-persoonlijkheid. "Onder je hoofdhuid worden plakkaten met lijm opgeplakt en weer losgetrokken."

GTST-acteur kan niet meer 'zomaar over straat'

Beau Schneider kan naar eigen zeggen niet meer 'zomaar over straat'. De acteur, die sinds dit jaar te zien is in Goede Tijden, Slechte Tijden, wordt volop herkend door fans van de serie.

"In de trein of tram kijken mensen vaak naar me, hoewel het dragen van een petje al scheelt", vertelt de 24-jarige Schneider aan het AD. "Het is moeilijk om te bepalen of mensen op je afkomen omdat ze je aardig vinden of omdat ik in de serie speel. Maar aan de andere kant beland ik hierdoor in hartstikke leuke gesprekken met wildvreemden die anders waarschijnlijk nooit hadden plaatsgevonden."

Hoewel Beau de zoon is van acteur Eric Schneider en actrice Will van Kralingen, had hij vroeger nooit de ambitie om zijn ouders achterna te gaan. "Vroeger wilde ik altijd presentator worden. Daar ben ik op een gegeven moment vanaf gestapt."

In de periode dat Schneider nog op de toneelschool zat, kwam GTST 'ineens'op zijn pad. "Ik voelde dat ik die kans niet mocht laten schieten. Een contract voor onbepaalde tijd en elke dag voor de camera staan, dat was wat ik wilde."

Van Bemmel: 'Wilders stapte uit kabinet om Brinkman'

Geert Wilders heeft het Catshuisoverleg stuk laten lopen om Hero Brinkman een hak te zetten. Dat beweert voormalig PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel in zijn boek Wilders ring van discipelen, angst en wantrouwen als bouwstenen van een politieke partij. Het is een de vele beschuldigingen van Van Bemmel aan het adres van zijn vroegere fractieleider.

Volgens Van Bemmel was Wilders zo teleurgesteld dat Brinkman de PVV had verlaten, dat hij zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen wilde. Dit was bedoeld als 'straf' voor Brinkman. Wilders ging er volgens Van Bemmel van uit dat Brinkman na de verkiezingen niet meer terug zou keren in de Tweede Kamer, zoals ook is gebeurd. Zijn partij DPK kreeg nul zetels.

Van Bemmel trekt in zijn boek ongemeend fel van leer tegen zijn oud-collega's. Hij omschrijft Wilders als een paranoïde en neurotische dictator, Martin Bosma als een aartsluie en chagrijnige ruziemaker, Lilian Helder als gewiekste en achterbakse intrigante en Dion Graus als driftig en narcistisch ongeleid projectiel.

In het boek van ruim tweehonderd pagina's spaart Van Bemmel ook zichzelf niet. Hij verwijt zichzelf lafheid en opportunisme, omdat hij aanvankelijk wel door wilde gaan als PVV-Kamerlid. Pas nadat hij te horen had gekregen dat hij niet op de lijst was gezet, besloot hij uit de school te klappen over de PVV.

Als hij zich afvraagt waarom hij niets deed om zaken te veranderen in de PVV-fractie, stelt hij dat karakter niet zijn sterkste eigenschap is. "Van Bemmel was een echte opportunist", schrijft hij. "We waren bang voor ons baantje, we waren bang voor het zekere inkomen dat werd gegenereerd door het Kamerlidmaatschap." Later merkt hij op dat hij 'kracht' had moeten tonen en eerder aan de bel had moeten trekken. "Dit heb ik niet gedaan en daarmee is Jhim van Bemmel gediskwalificeerd."

Van Bemmel raakte in 2010 in opspraak vanwege een eerdere veroordeling wegens valsheid in geschrifte. Volgens Van Bemmel kwam dit op straat te liggen nadat 'de publieke omroep met een zak geld een aantal politiemensen had omgekocht om de systemen te kunnen doorzoeken op het verleden van een allerlei mensen'. Van Bemmel heeft Wilders vervolgens aangeboden de PVV-fractie te verlaten, maar dit hoefde niet van de Wilders.

Opvallend is het enorme aantal spel- en taalfouten in het boek. Volgens Van Bemmel zou uitgeverij Free Musketeers nog een 'redactionele check' doen, maar klaarblijkelijk is het daar niet van gekomen. Free Musketeers is een uitgeverij die volgens de website 'iedereen de kans geeft om een boek uit te geven'. "Maandenlang heb je met hart en ziel aan het schrijven van je manuscript gewerkt. Dat wil je dan ook echt laten uitgeven", stelt de uitgeverij.

Begin september bracht ook het afgezwaaide PVV-Kamerlid Marcial Hernandez een boek uit over zijn tijd bij de PVV. Ook hij hekelde de sfeer en de manier van werken bij de PVV en beschrijft de vele ruzies en bijna-vechtpartijen in de fractie.


'Wilders stapte uit kabinet om Brinkman' (Foto: Novum)

Jinek en Moszkowicz uit elkaar

Presentatrice Eva Jinek en advocaat Bram Moszkowicz zijn enige tijd geleden uit elkaar gegaan. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat een vriendschappelijke relatie beter bij hen past, staat in een verklaring die in De Telegraaf is geplaatst. De twee willen de media verder niet te woord staan over het stuklopen van de relatie.

Omdat ze zelf wilden bepalen wanneer zij het nieuws naar buiten zouden brengen, zijn zij niet ingegaan op de media-aandacht voor hun relatie. Vanwege haar relatie met Moszkowicz ging Jinek, toen nog nieuwslezer, niet aan de slag bij Nieuwsuur. De hoofdredacteur vond dat onwenselijk.

Later kon Jinek wel aan de slag voor omroep WNL, waar ze onder meer een eigen talkshow kreeg. Mozkowicz staat dinsdag voor de tuchtrechter. De Orde van Advocaten wil dat hij een halfjaar wordt geschorst als advocaat, onder meer omdat hij forse contante betalingen heeft aangenomen.

Maandag werd bekend dat de advocaat een schikking met de fiscus heeft getroffen. De Belastingdienst had hem een boete van vierhonderdduizend euro opgelegd vanwege belastingontduiking.

FOK! wat een weer... Tijdelijk droger

Goedemorgen! In het noordwesten van het land was oktober al een natte maand en gisteren was het niet veel anders daar. Plaatselijk viel er weer 40 mm regen bij. In de Kop van Noord-Holland snakken ze inmiddels naar wat droger weer, want hier en daar is de maandsom al opgelopen naar 250 mm. De komende 2 dagen is het tijdelijk wat droger.

Vanmiddag zal de zon zijn gezicht weer eens laten zien en ziet het er gelukkig weer wat minder donker uit dan gisteren. Zeer plaatselijk brak de zon gisteren ook nog even door, maar dat was maar erg tijdelijk. De wind is vandaag ook behoorlijk afgenomen en is niet meer dan zwak tot matig. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 10 graden. Ook morgen is het nog een vrij rustige en droge dag, maar donderdag lijkt het weer een waterdag te gaan worden.

U vraagt wat regen? In Griekenland viel er maar 350 mm in 1 dag en dat is niks toch? Dat doen wij wel even in 4 maanden en dan moet je nog mazzel hebben ook.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zomer in HaarlemOerbeer maakte een foto van die goede oude zomer van 2012

Hoe Connor assassin werd

Ubisoft heeft een tweede launchtrailer uitgebracht voor Assassin's Creed III. In de video wordt een belangrijk onderdeel van hoofdpersoon Connors leven uitgelegd wat tot op heden onbekend was. Namelijk hoe hij assassin is geworden. Mensen die nog niets van het verhaal willen weten kunnen dus maar beter niet de onderstaande video bekijken.

Assassin's Creed III komt 31 oktober uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Een release op pc en Wii U volgt een maand later.

Grieken zijn geen trutten.

“Wil je ook een kaasstengel?” Deze vraag omlijst schitterend het schilderij van de Hollandsche truttigheid. De situatie is deze; samen met wat vrienden vermaak ik mij een avondje met poker. De plaats; Een huis in Nederland, waarvan je er vast wel meer vindt, in een buurt van een plaats waar ik dichtbij woon. Dit huis is in het bezit van goede vriend Jeffrey. Hiernaast is Jeffrey in het bezit van een bakje kaasstengels, waarvan hij er nu één aanbiedt aan een andere goede vriend van mij met de naam Lazaros. Dát, hoor ik je denken, is geen echte naam. Dit ben ik met je eens. Als Lazaros een naam is, dan kun je daarover heel veel grapjes maken. Leuk, als je vijftien bent. In Griekenland is het dan weer een vrij normale naam en je raadt het al, de beste man is een Griek.

'Vraag Windows 8 groter dan Windows 7'

De vraag naar het vrijdag gelanceerde besturingssyteem Windows 8 is groter dan die naar Windows 7 in de eerste dagen na de lancering. Dat zei topman Steve Ballmer van Microsoft maandag, zonder concrete aantallen te noemen.

Windows 7 is tot nu toe de best verkochte versie van Windows, met 670 miljoen licenties in 3 jaar tijd. "We zagen in het weekend een ongelofelijke reactie over de hele wereld op Windows 8 en de Surface", zei Ballmer.

Microsoft lanceert maandag Windows Phone 8, het nieuwe besturingssysteem voor smartphones. Vrijdag was de wereldwijde lancering van Windows 8, een besturingssysteem voor pc's, laptops en tablets. Ook kwam Microsoft met een eigen tablet, de Surface.

Vettel ontkent overstap naar Ferrari

Red Bull Racing-coureur Sebastian Vettel ontkent dat hij in 2014 de overstap naar het Formule 1-team Ferrari wil gaan maken, zoals de BBC eerder dit jaar meldde. Ferrari-president Luca di Montezemolo ontkende al de overstap van de tweevoudig wereldkampioen naar zijn renstal.

Vettel: "Ik heb geen idee waar dit verhaal vandaan komt. Ik lees niet zoveel en was dan ook behoorlijk verrast dat ik hier ineens allemaal vragen over kreeg. Maar er valt helemaal niets te melden. Ik heb niets ondertekend en ben juist erg gelukkig bij mij huidige team."

De Duitser wil dan ook dat er een einde komt aan de verhalenstroom. "Al die onzinnige berichten kunnen onrust veroorzaken in de fabriek. Ik kan niet steeds ieder teamlid gerust stellen en zeggen dat er helemaal niets aan de hand is, dus ik wil graag deze kans benutten om duidelijk te maken dat ik nog steeds honderd procent achter Red Bull sta, omdat ik het gevoel heb dat zij honderd procent achter mij staan. Nogmaals: er is niets te melden, ik ben nog steeds erg gelukkig bij Red Bull."

Rio beoogde uitvalsbasis Oranje op WK

Mocht het Nederlands elftal zich plaatsen voor het WK van 2014 in Brazilië dan worden de tenten opgeslagen in Rio de Janeiro. Dat heeft directeur betaald voetbal Bert van Oostveen laten weten aan Voetbal International. Een keuze voor een hotel- of trainingsaccommodatie is nog niet gemaakt.

Van Oostveen bekeek een gebied tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. "Maar uiteindelijk biedt Rio ons de beste mogelijkheden", concludeert hij. "Half november hopen we een definitieve beslissing te nemen." Met een voorlopig vlekkeloze kwalificatiereeks ligt Nederland op koers om een ticket voor het WK in Brazilië te bemachtigen.

Wiggins wielrenner van het jaar

Bradley Wiggins heeft de Velo d'Or, de prijs voor beste wielrenner van het jaar, gewonnen. De Brit kreeg van een internationaal panel van sportjournalisten de meeste stemmen. Wiggins won dit jaar voor het eerst in zijn carrière de Tour de France en schreef ook nog de Ronde van Romandië, Parijs-Nice, het Critérium du Dauphiné en de olympische tijdrit op zijn naam.

Tom Boonen, de winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, eindigde in de verkiezing op de tweede plaats, voor de Spanjaard Joaquin Rodriguez. Wereldkampioen Philippe Gilbert en de winnaar van de groene trui Peter Sagan zijn de nummers vier en vijf.


Wiggins wielrenner van het jaar (Foto: Novum)

Twente voorlopig zonder verdediger Bengtsson

FC Twente kan de komende wedstrijden niet beschikken over Rasmus Bengtsson. De Zweedse verdediger viel zondag tegen RKC Waalwijk geblesseerd uit en kan voorlopig niet spelen. Hij mist in ieder geval de bekerwedstrijd van donderdag tegen FC Den Bosch en de competitiekraker van zondag tegen Feyenoord.

Bengtsson moest in Waalwijk na een uur spelen geblesseerd naar de kant. Onderzoek wees maandag uit dat de centrale verdediger een klein scheurtje heeft in de aanhechting van de buikspier aan het bekken. Onduidelijk is hoe lang het herstel precies zal gaan duren. Peter Wisgerhof en Dedryck Boyata zijn de mogelijke vervangers.

De Jongh: gebruik doping was eigen keuze

Steven de Jongh is niet onder druk gezet om doping te gebruiken. Het was zijn eigen keuze om naar verboden middelen te grijpen en zelfs zijn familie en vrienden waren daarvan niet op de hoogte. Dat laat de oud-renner weten in een verklaring op zijn website. "Er is nooit druk op me uitgeoefend door een ploegleider of een dokter."

De Jongh gebruikte naar eigen zeggen in 1998, 1999 en 2000 meerdere keren epo. Daarna stopte hij ermee om zijn gezondheid niet verder in gevaar te brengen. In die periode reed de sprinter voor TVM en Rabobank. Bij Quick-Step zou hij geen misstappen meer hebben gemaakt.

"Het heeft geen Tour de France-winnaar van me gemaakt", is de nuchtere conclusie van de 38-jarige renner. "Toen ik de doping achter me had gelaten, ging het me niet altijd even eenvoudig af. Maar langzaam ging het beter met de sport en begon ik weer wedstrijden te winnen. Danzkij het systeem van whereabouts en het biologische paspoort is het nu veel beter."

Zijn bekentenis kostte De Jongh zijn baan als ploegleider bij Team Sky. Toch hoopt de Alkmaarder dat zijn kansen in de wielersport niet definitief zijn verkeken. "Mijn fouten dateren van meer dan twaalf jaar geleden. Ik wil graag verder in deze sport. Ik heb veel spijt van wat ik heb gedaan, maar het is belangrijk om in het leven een tweede kans te krijgen."

[JL] Veendam vergroot problemen Almere City

Almere City komt steeds troostelozer op de laatste plaats in de Jupiler League te staan. De ploeg van trainer Fred Grim leed maandagavond tegen Sc Veendam al de negende nederlaag in tien wedstrijden. De bezoekers wonnen in het Mitsubishi Forklift Stadion met 3-1.

Lars Hutten opende in de negentiende minuut namens Veendam de score, Charles Dissels trok na ruim een uur spelen de stand gelijk. In het laatste kwartier maakten Sidney Schmelz en Michalis Vakalopoulos het verschil.

Met slechts drie punten uit tien duels raakt de concurrentie voor Almere steeds verder uit zicht. Nummer zeventien FC Oss heeft vijf punten meer. De voorsprong van FC Eindhoven, Excelsior en FC Emmen bedraagt zeven punten. Veendam staat op de negende plaats netjes in de middenmoot.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.