Den Haag steekt elf miljoen in Schilderswijk

De gemeente Den Haag investeert elf miljoen euro in de Schilderswijk. Dat staat in een actieplan dat wethouder stadsontwikkeling Marnix Norder (PvdA) dinsdag presenteerde in de Haagse wijk. De investering moet ervoor zorgen dat de achterstandswijk leefbaarder wordt, stelt de gemeente.

De elf miljoen euro wordt in de komende twee jaar met name gestoken in de aanpak van criminele jeugd, risicogezinnen en het trekken van nieuwe bewoners. Nu kampt de wijk nog met te veel werkloosheid en criminaliteit. Bovendien spreken veel bewoners geen Nederlands en 'zijn er te weinig redenen om te wonen'. Volgens Norder zijn de huidige problemen zo dominant dat de wijk zich niet kan ontwikkelen. Hij noemt dat 'onacceptabel'.

In het nieuwe plan krijgen risicojongeren onder meer een coach die hen helpt met onderwijs en werk. "We gaan deze groep langer en steviger vasthouden", licht een gemeentewoordvoerder toe. Hetzelfde geldt voor risicogezinnen. Die krijgen een begeleider toegewezen die onder meer helpt met opvoedingsproblemen en moeders stimuleert buitenshuis aan de slag te gaan.

Daarnaast probeert de gemeente meer studenten, starters en ondernemers naar de wijk te trekken. Dat gebeurt onder meer door een ander toewijzingsbeleid vanuit de gemeente en het aanbieden van goedkope woningen die de nieuwe bewoners verplicht moeten opknappen.

Den Haag telt in totaal vier achterstandswijken. De Schilderswijk is ondanks extra aandacht voor de wijk in het verleden, de enige die tot nog toe duidelijk achterblijft op het gebied van criminaliteit en leefbaarheid.