Luchtaanvallen op strategische stad in Syrië

Redactie

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag drie luchtaanvallen uitgevoerd op Maaret al-Numan, een stad langs de snelweg tussen Damascus en Aleppo. Daarbij zouden zeker vier doden zijn gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn drie van de slachtoffers jonge meisjes.

De Lokale Coördinatiecomités (LCC) meldden dat de luchtaanvallen en beschietingen op de grond aan negentien mensen het leven hebben gekost.

Maaret al-Numan is sinds vorige maand in handen van rebellen, waardoor het regime moeite heeft met de levering van voorraden en het sturen van versterkingen vanuit Damascus naar Aleppo. Leger en rebellen zijn sinds juli in een bloedige strijd verwikkeld om Aleppo, de grootste stad van Syrië. Aangezien de rebellen de afgelopen week vooruitgang hebben geboekt in de strijd om Aleppo, is het regime er extra op gebrand Maaret al-Numan weer in handen te krijgen. Maandag, toen het leger volgens activisten de zwaarste bombardementen sinds het begin van de opstand uitvoerde, werd Maaret al-Numan ook al bestookt.

Volgens het hoofd van het Observatorium, Rami Abdul-Rahman, vechten grondtroepen aan de zuidrand van de stad met rebellen.

"Het regime wil Maaret al-Numan heroveren, omdat het Damascus met Aleppo verbindt", zei hij. "Het is een zeer strategische stad."

Ook buitenwijken van Damascus, waaronder Arbeen, Zamalka en Douma, werden dinsdag gebombardeerd. Ook in Damascus raakten militairen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk slaags met rebellen. Het is niet duidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen. Veel Palestijnse vluchtelingen in Syrië probeerden zich verre te houden van de strijd tegen de Syrische president Bashar Assad, maar Palestijnse jongeren sluiten zich de laatste tijd steeds vaker aan bij de rebellen.