Cel geëist voor uitbuiting van uitzendkrachten

Twee directeuren van een uitzendbureau in Deventer gaan als het aan justitie ligt de cel in voor onder meer het mishandelen, verkrachten en afpersen van hun personeel. Tegen een 39-jarige directeur werd dinsdag acht jaar cel geëist, tegen zijn 33-jarige mededirecteur vier jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Zwolle.

Het uitzendbureau zelf moet volgens het OM ook een boete betalen van honderdduizend euro. De directeuren staan terecht voor deelname aan een criminele organisatie, uitbuiting, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast zou sprake zijn geweest van verkrachtingen, poging tot zware mishandeling, poging tot afpersing en verduistering.

Bij de zaak zijn naast de directeuren nog vijf anderen betrokken. Het onderzoek naar hen werd in het najaar van 2010 gestart na een aangifte over een mishandeling door een van de verdachten. Uit het onderzoek blijkt dat zeven buitenlandse werknemers, zes vrouwen en een man, werden uitgebuit. Hen werd werk en een woning beloofd, maar in werkelijkheid kregen zij niet al hun loon uitbetaald, was er sprake van gedwongen verhuizingen, verwaarloosde huizen en van mishandeling en gedwongen seks.

Tegen twee medeverdachten werd eerder al een gevangenisstraf van twee jaar geëist. Een medeverdachte hoorde 120 uur werkstraf tegen zich eisen. De overige twee medeverdachten moeten maandag voor de rechter verschijnen.