De Jongh: gebruik doping was eigen keuze

Peterselieman

Steven de Jongh is niet onder druk gezet om doping te gebruiken. Het was zijn eigen keuze om naar verboden middelen te grijpen en zelfs zijn familie en vrienden waren daarvan niet op de hoogte. Dat laat de oud-renner weten in een verklaring op zijn website. "Er is nooit druk op me uitgeoefend door een ploegleider of een dokter."

De Jongh gebruikte naar eigen zeggen in 1998, 1999 en 2000 meerdere keren epo. Daarna stopte hij ermee om zijn gezondheid niet verder in gevaar te brengen. In die periode reed de sprinter voor TVM en Rabobank. Bij Quick-Step zou hij geen misstappen meer hebben gemaakt.

"Het heeft geen Tour de France-winnaar van me gemaakt", is de nuchtere conclusie van de 38-jarige renner. "Toen ik de doping achter me had gelaten, ging het me niet altijd even eenvoudig af. Maar langzaam ging het beter met de sport en begon ik weer wedstrijden te winnen. Danzkij het systeem van whereabouts en het biologische paspoort is het nu veel beter."

Zijn bekentenis kostte De Jongh zijn baan als ploegleider bij Team Sky. Toch hoopt de Alkmaarder dat zijn kansen in de wielersport niet definitief zijn verkeken. "Mijn fouten dateren van meer dan twaalf jaar geleden. Ik wil graag verder in deze sport. Ik heb veel spijt van wat ik heb gedaan, maar het is belangrijk om in het leven een tweede kans te krijgen."