Een op honderd Nederlanders miljonair

Zo'n 1,3 procent van de Nederlandse bevolking is miljonair. Dat komt neer op 92.000 Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Van Lanschot Bankiers.

De gemiddelde Nederlandse miljonair heeft bezittingen ter waarde van 2,9 miljoen euro. Het overgrote deel van het bezit van Nederlandse miljonairs, 62 procent, bestaat uit aandelen en obligaties. Ze hebben jaarlijks gemiddeld 78.000 euro vrij te besteden.

De gemiddelde miljonair is een getrouwde, autochtone man van boven de 50. Veertig procent heeft een universitaire opleiding gevolgd, en plaatsen als Aerdenhout, Blaricum, Bloemendaal en Heemstede hebben de grootste miljonairsdichtheid.

Ruim de helft van alle miljonairs heeft zijn vermogen vergaard met een eigen onderneming. Ondanks de kredietcrisis is het aantal miljonairs in Nederland stabiel gebleven.

Ruim zestig procent van vermogend Nederland is het niet eens met de stelling dat geld niet gelukkig maakt. Vrouwen vinden in grotere mate dan mannen dat geld gelukkig maakt: 71 om 59 procent.