Grote steden beraden zich op afschaffing wietpas

Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht beraden zich nog op een reactie op het verdwijnen van de wietpas. De vier grote steden lieten eerder al weten de pas niet te zien zitten.

VVD en PvdA willen de wietpas schrappen, zo staat in het regeerakkoord. De registratieplicht verdwijnt en er is ruimte voor 'lokaal maatwerk'. Rotterdam en Utrecht zijn hier voorstander van, zo laten de gemeenten dinsdag weten.

De zegsman van Rotterdam zegt bovendien dat de gemeente verheugd is dat de pas in zijn huidige vorm verdwijnt. De woordvoerders van beide gemeenten willen verder inhoudelijk nog niet veel kwijt, omdat er volgens hen nog veel onduidelijk is over de nieuwe regels.

Amsterdam en Den Haag wilden dinsdag nog niet reageren op de afschaffing. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) liet eerder al weten tevreden te zijn met de beslissing. Hoes is vooral blij met het verdwijnen van de registratieplicht.

De wietpas werd 1 mei ingevoerd in het zuiden van Nederland en zou 1 januari landelijk ingevoerd worden. Klanten van coffeeshops moeten volgens de nieuwe regels wel hun identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, en een uittreksel uit het bevolkingsregister blijven tonen. Zo worden toeristen nog steeds geweerd.