FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 oktober 2012

Azarenka moeizaam voorbij Kerber

Victoria Azarenka heeft haar eerste partij op het WTA Championship gewonnen. De nummer één van de wereld had haar handen vol aan Angelique Kerber: 6-7 (11), 7-6 (2) en 6-4. In de tweede set had de Duitse twee wedstrijdpunten, maar die werden door Azarenka weggewerkt.

In de eerste set had Azarenka in de tiebreak een 6-2 voorsprong. Kerber kwam echter terug en snoepte de set alsnog af van de Wit-Russin. De Duitse liep in het tweede bedrijf tegen een snelle break aan, maar kwam in de achtste game weer langszij en liet vervolgens kansen liggen om de wedstrijd voortijdig te beslissen.

In de tiebreak nam Azarenka opnieuw een ruime voorsprong en deze keer maakte ze het af. In de tiende game van de derde set brak ze Kerber opnieuw en besliste zo de wedstrijd. Voor Azarenka was het de eerste driesetter die ze won op het eindejaarstoernooi van de WTA.

Van der Duim klaar in Buenos Aires

Na Boy Westerhof is nu ook Antal van der Duim uitgeschakeld bij het challengertoernooi van Buenos Aires. De Friese tennisser kon het net niet bolwerken tegen Marco Trungelliti uit Argentinië. Van der Duim won de eerste set, verloor de tweede en boog vervolgens pas in de tiebreak van het derde bedrijf: 6-2, 3-6 en 6-7 (6). Van der Duim was in Buenos Aires via de kwalificiaties tot het hoofdtoernooi doorgedrongen.

Westerhof had dinsdag al in de eerste ronde verloren. Agustin Velotti uit Argentinië was hem te machtig: 2-6, 7-5 en 4-6. Velotti was als nummer 195 van de wereld 32 posities hoger gerangschikt dan de Nederlander.

Benzinedief in beroep in filefuikzaak

Ook benzinedief Maikel R. gaat in hoger beroep tegen het vonnis in de zogenoemde filefuikzaak. Zijn advocaat Gerald Roethof heeft woensdag bekendgemaakt dinsdag hoger beroep te hebben aangetekend. R. wil een lagere straf.

R. sloeg in oktober 2011 op de vlucht nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. Na een kilometerslange achtervolging, waarbij R. op agenten zou zijn ingereden, knalde hij uiteindelijk op de A2 bij Maarssen op een door de politie gecreëerde file. Daarbij kwam een 35-jarige man uit Maastricht om het leven.

Ongeveer twee weken geleden kreeg R. zes jaar cel opgelegd voor het inrijden op de file. De rechtbank in Utrecht legde hem ook tien jaar rijontzegging op wegens roekeloos rijden.

Roethof zegt woensdag dat een van de redenen is om hoger beroep aan te tekenen, het feit is dat volgens R. geen sprake is van doodslag op agenten. "Dat is flauwekul."

De rechtbank oordeelde daarbij dat de politie met de file een te gevaarlijk middel inzette. Maar dat oordeel heeft geen gevolgen gehad voor de hoogte van de straf van zijn cliënt, zet Roethof. "De rechtbank heeft gezegd dat het handelen van de politie onrechtmatig was. Wie a zegt, moet ook b zeggen." Volgens de raadsman zou het agenten in het vervolg afschrikken als fouten van hun kant positieve gevolgen heeft voor verdachten. "Dat weerhoudt ze ervan buiten hun boekje te gaan."

Tegen R. was tien jaar cel geëist wegens doodslag, maar daar ging de rechter niet in mee. Dinsdag meldde het Openbaar Ministerie al voorlopig hoger beroep te hebben aangetekend tegen het vonnis.

Smokkelaar overleeft lekkend bolletje

Een 22-jarige Nederlander met tientallen bolletjes vloeibare cocaïne in zijn lichaam heeft dinsdag het lekken van een van die bolletjes ternauwernood overleefd. De gezagvoerder van een net geland vliegtuig uit het Caribisch gebied had de marechaussee op de man gewezen, omdat hij vreemd gedrag vertoonde en ziek leek, meldt de marechaussee woensdag.

Onderzoek wees uit dat de man vermoedelijk drugs in zijn lichaam vervoerde. Hierop werd hij met spoed naar een ziekenhuis gebracht en geopereerd, omdat het gevaar bestond dat hij zou komen te overlijden door een overdosis. Tijdens de operatie werden de tientallen bolletjes gevonden.

De gezondheidstoestand van de man is inmiddels stabiel. Hij is aangehouden en wordt in het ziekenhuis bewaakt door de marechaussee.


Smokkelaar overleeft lekkend bolletje (Foto: Novum)

Vrijwilliger doodgeschoten in kerk VS

Een voormalige medewerker van een zogenoemde megakerk in de Amerikaanse staat Georgia heeft woensdag een vrijwilliger in de kerk doodgeschoten. Dat heeft de politie gezegd. De 52-jarige verdachte is nog voortvluchtig.

Volgens de politie liep de man voordat de dienst begon kalmpjes de kapel binnen en opende hij het vuur. Het slachtoffer, een 39-jarige vrijwilliger bij de kerk, ging een aantal mensen voor in een gebed toen hij werd getroffen.

Zambia treft Nigeria bij Afrika Cup

Titelverdediger Zambia neemt het bij de Afrika Cup op tegen Nigeria, Burkina Faso en Ethiopië. Dat is woensdag bij de loting in het Zuid-Afrikaanse Durban bepaald. Gastland Zuid-Afrika speelt tegen Angola, Marokko en Kaapverdië. Poule D is de poule des doods met Ivoorkust, Tunesië, Algerije en Togo. Ghana, Mali, Niger en de Democratische Republiek Congo zijn ook in een poule geloot.

De Afrika Cup wordt van 19 januari tot en met tien februari gehouden in Zuid-Afrika. Het is het tweede Afrikaanse titeltoernooi in twee jaar na de editie van begin dit jaar in Gabon en Equatoriaal Guinea. Vanaf volgend jaar wordt het toernooi in de oneven jaren gespeeld om zo uit het vaarwater van EK's en WK's te blijven.

Groep A Groep B Groep C Groep D
Zuid-Afrika Ghana Zambia Ivoorkust
Angola Mali Nigeria Tunesië
Marokko Niger Burkina Faso Algarije
Kaapverdië DR Congo Ethiopië Togo

Automobilist komt om bij ongeval in Haelen

Een automobilist is woensdagavond in het Limburgse Haelen om het leven gekomen nadat hij door onbekende oorzaak tegen een boom botste, waarna zijn voertuig in brand vloog. Het slachtoffer overleed ter plaatse, meldt de politie.

Waardoor het ongeluk is ontstaan, is nog onduidelijk. Het ongeval vond omstreeks 19.45 uur plaats op de Napoleonsweg. De brandweer heeft de brand geblust. Vanwege het ongeval is de weg afgesloten voor alle verkeer. De politie verwacht dat de afsluiting een aantal uur gaat duren.

Akkoord nieuwe coalitie Groningen

Een nieuwe coalitie heeft in Groningen een conceptakkoord bereikt. Dat hebben de informateurs Jacques Tichelaar en Johan Remkes woensdag bekendgemaakt, meldt RTV Noord. Tegenover de regionale omroep laat Tichelaar weten dat met name de bereikbaarheid van de stad een belangrijk kernpunt was.

Plannen voor een regiotram leidden eind vorige maand tot een crisis in het gemeentebestuur. Twee wethouders van de PvdA en een van GroenLinks, drie van de vijf wethouders, dienden hun ontslag in nadat de wethouders van de twee andere collegepartijen D66 en SP weigerden steun te geven aan de begroting waarin de tram was opgenomen.

Volgens de twee wethouders van D66 en de SP was het financiële vooruitzicht voor Groningen te slecht. Ze vreesden dat de investeringen in de tram ten koste gaan van andere voorzieningen in de stad. GroenLinks en de PvdA wilden wel dat de tram er zou komen.

Het nieuwe college komt te bestaan uit PvdA, VVD, D66, SP en CDA. De komende dagen bespreken de partijen intern het behaalde akkoord. Vrijdag wordt de inhoud daarvan bekendgemaakt in een persconferentie. De afgelopen weken bleek al dat de tram er niet zal komen. In het nieuwe coalitieprogramma zou het onderwerp bereikbaarheid wel aan bod komen.

Steek die collectebus maar in je....

Leukemie, leukemie! De vrouw met de collectebus prees op luide toon haar goede doel (genezing van leukemie) aan zoals een standwerker een wonderschoonmaakmiddel. Ze stond strategisch opgesteld voor de ingang van Albert Heijn. Klanten die erin wilden of eruit kwamen konden het zich voor hun goede fatsoen nauwelijks permitteren om haar zonder te dokken voorbij te lopen. Ik had op de terugweg van een andere boodschap ook naar AH gewild, maar ik fietste verder. Zo ontliep ik een situatie van morele chantage.

Broertjes Ferdinand negatief over FA

Rio en Anton Ferdinand hebben een statement laten publiceren over de situatie van het tweetal in het afgelopen seizoen.

Chelsea-verdediger John Terry zou zich in het voorbije seizoen racistisch hebben uitgelaten jegens Anton Ferdinand. Hij kreeg hiervoor vier wedsrijden schorsing en een boete van de FA. Volgens critici is de straf voor de routinier veel te laag.

De broertjes Ferdinand delen de mening dat de FA harder moet optreden tegen racisme. "We zijn teleurgesteld in de actie die is ondernomen. We zullen aan de hand van bestaande organisaties blijven vechten voor ons punt", valt in het statement te lezen.

In het statement wordt voor Queens Park Rangers en Manchester United, hun werkgevers, een speciaal plekje ingeruimd. "We willen in het bijzonder Sir Alex Ferguson en Mark Hughes bedanken. In het openbaar zullen we niet meer op de situatie ingaan. Het enige wat nu telt is voetbal."

[CL] Uitslagen (24/10/2012)

Vanavond stond de derde speelronde op het programma in de groepsfase van de Champions League voor Groep A tot en met D. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.


Groep A

Dinamo Zagreb (Kro) - Paris Saint-Germain (Fra) 0-3
 32' Ibrahimovic 0-1
 43' Menez 0-2 
 89' Hoarau 0-3

FC Porto (Por) - Dinamo Kiev (Oek) 3-2
 
15' Varela 1-0
21' Goesjev 1-1 
 36' Martinez 2-1
 72' Brown 2-2
 78' Martinez 3-2

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Porto 3 3 0 0 9 6-2
2 Paris Saint-Germain 3 2 0 1 6 6-2
3 Dinamo Kiev 3 1 0 2 3 5-7
4 Dinamo Zagreb 3 0 0 3 0 0-6


Programma dinsdag 6 november:
Paris Saint Germain - Dinamo Zagreb
Dinamo Kiev - FC Porto


Groep B

Arsenal (Eng) - Schalke 04 (Dui) 0-2
 76' Huntelaar 0-1
 86' Afellay 0-2

Montpellier (Fra) - Olympiakos Pireaus (Gri)  1-2
 49' Charbonnier 1-0
 73' Torosidis 1-1
 90+1' Mitroglou 1-2

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Schalke 04 3 2 1 0 7 6-3
2 Arsenal 3 2 0 1 6 5-4
3 Olympiakos Piraeus 3 1 0 2 3 4-6
4 Montpellier 3 0 1 2 1 4-6


Programma dinsdag 6 november:
Schalke 04 - Arsenal
Montpellier - Olympiakos Pireaus


Groep C

FC Zenit (Rus) - Anderlecht (Bel) 1-0
 72' Kerzjakov (Pen) 1-0

Málaga (Spa)-  AC Milan (Ita) 1-0
 
64' Joaquin 1-0

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Málaga 3 3 0 0 9 7-0
2 AC Milan 3 1 1 1 4 3-3
3 FC Zenit 3 1 0 2 3 3-6
4 Anderlecht 3 0 1 2 1 0-4


Programma dinsdag 6 november:
Anderlecht - Zenit St Petersburg
AC Milan - Mälaga


Groep D

AJAX - Manchester City (Eng) 3-1
 22' Nasri 0-1
 45' S. de Jong 1-1 
 57' Moisander 2-1
68' Eriksen 3-1

Borussia Dortmund (Dui) - Real Madrid (Spa)  2-1
 36' Lewandowski 1-0
 38' C. Ronaldo 1-1
 64' Schmelzer 2-1

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Borussia Dortmund 3 2 1 0 7 4-2
2 Real Madrid 3 2 0 1 6 8-5
3 Ajax 3 1 0 2 3 4-6
4 Manchester City 3 0 1 2 1 4-7


Programma woensdag 7 november:
Manchester City - AJAX
Real Madrid - Borussia Dortmund

Britt Dekker wil trouwen met boer

Britt Dekker wil naast een agrariër voor het altaar staan. De 20-jarige realityster, die momenteel vrijgezel is, heeft het al meerder keren geprobeerd met een boer. "Ik heb zelfs twee vriendjes gehad die allebei op een boerderij woonden", schrijft de blondine uit Purmerend in haar column voor Hitkrant.

Britt is dan ook groot fan van het programma Boer Zoekt Vrouw, hoewel ze weemoedig wordt van de zoektocht naar de ware. "Ik mis ze ook echt als ik naar dit programma kijk", schrijft Britt over haar agrarische exen. "Het liefst zou ik ook met een boer trouwen."

Britt zit, net als zo'n vier miljoen andere Nederlanders, elke zondag aan de buis gekluisterd. "Uit het niets is er soms een stilte op mijn tv", schrijft Dekker over Boer Zoekt Vrouw. "De eerste keer dacht ik dat mijn geluid het begaf, maar toen ik opkeek, bleek het de lunch van boerin Henrieke te zijn."

[CL] Uitslag Ajax - Manchester City

Ajax houdt hoop op de tweede ronde van de Champions League. De Amsterdammers zegevierden in het derde groepsduel in eigen huis met 3-1 van Manchester City. De goals aan Ajax-kant kwamen op naam van De Jong, Moisander en Eriksen die zich de man van de wedstrijd mocht noemen.

Ajax begon in de eigen ArenA goed aan het duel tegen City. De Amsterdammers creëerden een overwicht en kregen via Eriksen enkele kansen. De Deen had zijn vizier echter net niet op scherp staan. Tegen de verhouding in kwam Manchester City na twintig minuten spelen op voorsprong dankzij Nasri. De Fransman werd door de verdediging van Ajax over het hoofd gezien en schatte een bal van Milner op waarde.

Agüero in duel met Alderweireld (Foto: Pro Shots)

Na dit doelpunt raakte de ploeg van trainer Frank de Boer de weg kwijt en leek het verdedigend spelende City de wedstrijd onder controle te hebben. Richards was dichtbij de 0-2, maar vond Ajax-doelman Vermeer op zijn weg. De Amsterdammers probeerden het uit de tweede lijn, maar deze schoten waren niet gevaarlijk. Dat was een voorzet van Van Rhijn wel, want De Jong tekende op slag van rust voor de gelijkmaker.

Dit maakte bij Ajax in de tweede helft nieuwe krachten los. Waar de Amsterdammers de mouwen nog eens opstroopten bleef City achterover leunen. Moisander tekende uit een hoekschop van Eriksen de 2-1 aan. De Deen zelf trof ook doel, want na balverlies van Barry dribbelde hij langs de verdediging van City en scoorde met behulp van Clichy.

Eriksen juicht na de 3-1 (Foto: Pro Shots)

City-coach Roberto Mancini greep in en bracht met Balotelli en Tevez nog twee spitsen in het veld. Het werd hierdoor een open duel en Sana had de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar vond Hart op zijn weg. Hierna waren aan beide zijden kansen, maar de ploegen wisten niet meer te scoren.

AFC Ajax

3 - 1

Manchester City

 45' De Jong
 57' Moisander
 68' Eriksen
   22' Nasri
 
 Gele kaart: Blind (AFC Ajax), Kolarov, Y. Touré (Manchester City)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 45.743
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Schøne (Boerrigter/89)
Poulsen
De Jong
Sana (Enoh/74)
Eriksen
Babel
  Hart
Richards
Kompany
Lescott (Kolarov/63)
Clichy
Milner (Balotelli/77)
Y.Touré
Agüero
Barry (Tévez/71)
Nasri
Dzeko

Gemeente opent anoniem armoedenummer

Inwoners van de gemeente Dalfsen kunnen sinds woensdag een telefoonnummer bellen waarop ze anoniem verborgen armoede in hun omgeving kunnen melden. Binnen drie dagen wordt actie ondernomen, meldt de gemeente woensdag.

Volgens de gemeente rust op armoede nog altijd een taboe. "Uit schaamte melden mensen zich soms niet bij de gemeente en lopen zo ondersteuning mis."

Nu de mogelijkheid van een anonieme melding bestaat, is er een kans dat mensen minder terughoudend zijn om schrijnende gevallen onder de aandacht te brengen, denkt de gemeente. "Het hoeft niet alleen om armoede bij anderen te gaan. Via het meldpunt kunnen mensen ook aandacht voor hun eigen problemen vragen."

Ulsan Hyundai met een been in finale Aziatische CL

Ulsan Hyundai is al zo goed als zeker van de finale van de Aziatische Champions League. De ploeg won op bezoek bij Bunyodkor uit Oezbekistan met 3-1. Rafinha, Shin-Wook Kim en Keun-Ho Lee scoorden voor de Zuid-Koreanen. Jovlon Ibrokhimov had Bunyodkor in eigen huis nog wel op 1-0 gebracht.

Volgende week woensdag is de return in Zuid-Korea. De winnaar treft Al-Ittihad of Al-Ahli uit Saudi-Arabië in de finale op 10 november. Al-Ittihad won maandag de eerste derby van Jeddah met 1-0. Ook de twee Saudische ploegen spelen volgende week woensdag hun return.

'Onherkenbare' relschopper Haren meldt zich

Een van de relschoppers in Haren die dinsdag onherkenbaar in beeld was in het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft zich woensdagmiddag gemeld bij de politie. Het gaat volgens een politiewoordvoerder om een jonge jongen, die wilde voorkomen dat hij volgende week wel herkenbaar in beeld komt in het programma.

Dinsdag kwamen diverse relschoppers onherkenbaar in beeld in Opsporing Verzocht. Van degenen zich niet melden, willen politie en justitie volgende week herkenbare beelden vrijgeven. Ook van tientallen anderen wordt dan beeldmateriaal gepubliceerd. In totaal heeft de politie zo'n zestig relschoppers in beeld die nog niet zijn gepakt.

De relschoppers hielden vorige maand huis nadat een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje van een meisje bij duizenden mensen belandde op Facebook. Het feest werd omgedoopt tot de gelijknamige Amerikaanse film Project X waarin een verjaardagsfeest uit de hand loopt. Ook in Haren ging het mis. In totaal kwamen duizenden jongeren op Haren af.

Tot nog toe zijn 59 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen. Een aantal is inmiddels veroordeeld tot cel- en werkstraffen en boetes.

Hooligans opgepakt in Amsterdam na charges ME

Op de Wallen in Amsterdam zijn woensdag 25 hooligans opgepakt. Volgens een politiewoordvoerder zijn veel fans van Ajax en Manchester City in de hoofdstad aanwezig vanwege het duel tussen de twee clubs woensdagavond. De mobiele eenheid moest charges uitvoeren.

Vooral op de Wallen liepen woensdagmiddag en aan het begin van de avond veel supporters rond. Omstreeks 17.00 uur dreigde het voor het eerst uit de hand te lopen op de Oudezijds Achterburgwal. Er ontstonden wat vechtpartijtjes, waarop de ME de eerste charge uitvoerde.

Aan het begin van de avond bleek nog meer actie nodig. De 25 mensen die zijn opgepakt worden vooral verdacht van geweldpleging. De meeste arrestanten zijn fans van Ajax. Omstreeks 19.15 uur werd het rustiger in het centrum, mede doordat groepen supporters richting het stadion trekken voor het duel.

Tourorganisatie denkt aan kleinere ploegen

De organisatie van de Tour de France denkt eraan om voor de editie van 2013 nog maar acht renners per ploeg toe te laten. Afgelopen jaren bestond een ploeg altijd uit negen man.

"Per ploeg een renner minder is goed voor de veiligheid en het maakt de koers minder gesloten," aldus Tourbaas Christian Prudhomme in L’Equipe. Een andere optie zou zijn om het aantal ploegen te verlagen. Daar is de organisatie minder enthousiast over omdat dat vooral ten koste zou kunnen gaan van de Franse ploegen.

Prudhomme maaktevandaag ook bekend dat er ook in de komende Tour geen bonificatieseconden zijn te verdienen. Hierin verschilt de Tour met de andere twee grote rondes, de Giro en Vuelta, waar wel bonificatieseconden te verdienen zijn. 

Gratis fietsenstalling bij station wordt verplicht

Het blijft mogelijk voor reizigers om hun fiets gratis bij stations te parkeren, binnen een straal van maximaal vierhonderd meter. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat dat gemeenten verplichten, schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De verplichting wordt gekoppeld aan het budget dat Schultz heeft voor de aanleg van fietsenstallingen bij stations. Dat bedraagt in totaal 186 miljoen euro. Gemeenten kunnen daar alleen een beroep op doen als in de omgeving van stations de mogelijkheid blijft bestaan om fietsen gratis te parkeren.

In overleg met de Fietsersbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is besloten dat de gratis fietsenstallingen maximaal op vierhonderd meter afstand van de stations mogen liggen. Volgens Schultz is dit een 'redelijke voorwaarde'.

In de directe nabijheid van stations resteert vanwege ruimtegebrek vaak geen andere mogelijkheden dan betaalde, inpandige fietsenstallingen, schrijft de bewindsvrouw. Dat vindt zij 'niet onredelijk'. De reiziger krijgt daar namelijk iets voor terug: de fiets staat droog, wordt bewaakt en de loopafstand naar het station is kort.

"Reizigers die hun fiets gratis willen parkeren, kunnen dat weliswaar iets verderop doen, maar nog altijd op een redelijke loopafstand." Gratis stallingen op vierhonderd meter afstand zijn volgens Schultz vooral te verwachten in de grote steden. Het staat gemeenten overigens vrij om gratis fietsenstallingen dichter bij het station aan te leggen. "Dat is een lokale afweging."

Met haar brief komt Schultz tegemoet aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer, die vindt date en deel van de fietsenstalling bij stations gratis moet zijn. De bewindsvrouw liet eerder al weten het daar mee eens te zijn en dat zij de gratis stallingen zou afdwingen.

Oud Sluis opnieuw uitgeroepen tot beste restaurant

Restaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis is nog steeds het beste restaurant van Nederland volgens restaurantgids Lekker. Inter Scaldes uit Kruiningen, dat vorig jaar nog van de tweede naar de vierde plek daalde, maakt deze sprong dit jaar in omgekeerde richting. De Librije in Zwolle kreeg opnieuw de derde plek toegekend.

De Zwethheul in Schipluiden, dat vorig jaar nog van de zesde naar de tweede plek klom, moet het dit jaar doen met de vierde plaats. Beluga uit Maastricht stijgt van de zesde naar de vijfde positie en wisselt daarmee stuivertje met De Leest uit Vaassen, dat dit jaar de zesde plaats heeft gekregen en vorig jaar vijfde stond

Ivy heeft net als vorig jaar de zevende plaats weten te bemachtigen. Hoogste nieuwe binnenkomer in de top tien is Boreas uit Heeze op nummer acht. Dit restaurant stond vorig jaar twaalfde. Het Amsterdamse La Rive en Da Vinci uit Maasbracht dalen een plaats naar de negende en tiende positie.

La Provence uit Driebergen is op de 89e plaats de hoogste nieuwe binnenkomer in de top honderd. De Kromme Watergang uit Hoofdplaat maakt een forse sprong van de 35e naar de achttiende plek, terwijl onder meer Merlet uit Schoorl van de 23e naar de 44e positie en Apicius uit Bakkum van de 24e naar de 45e plaats een fikse stap terug moeten doen.

Kinderopvangpersoneel continu gescreend

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het plan van het kabinet om permanente screening voor kinderopvangpersoneel in te voeren. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat. De screening gaat verder dan de aanbevelingen van de commissie-Gunning, die was ingesteld naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

De commissie-Gunning raadde aan medewerkers van een kinderopvang jaarlijks een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te laten inleveren. Continue screening houdt in dat wie in aanraking komt met justitie voor een drugs- of geweldsdelict, een zedenzaak of wapenbezit niet meer geschikt is als werknemer op een kinderdagverblijf. Deze informatie wordt doorgegeven aan gemeente en GGD.

Staatsecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) is blij met de instemming van de Tweede Kamer. Op die manier kan de veiligheid van de kinderen het best gewaarborgd worden, zei de staatsecretaris. De screening begint in maart.

Nederlands fregat beschoten voor kust Somalië

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Rotterdam is woensdag beschoten voor de kust van Somalië, vermoedelijk door piraten. Er vielen geen Nederlandse gewonden. Een opvarende van een vermoedelijk gekaapte vissersboot overleed, acht anderen raakten gewond, meldt een woordvoerder van Defensie.

Het vuurgevecht vond zo'n 450 meter uit de kust plaats ter hoogte van de Somalische stad Comanche. Het Nederlandse schip wilde de vissersboot met kleine motorbootjes benaderen voor onderzoek, toen het werd beschoten. Een Nederlands bootje liep schade op door een kogel.

Daarop vuurde de Hr. Ms. Rotterdam terug waardoor de vissersboot, een zogeheten dhow, in brand vloog. Een aantal opvarenden probeerde zich in veiligheid te brengen door in het water te springen. Toen de Nederlanders hulp wilden bieden, werden zij opnieuw beschoten vanaf de kust.

Uiteindelijk slaagden de Nederlanders erin de 25 drenkelingen uit het water te halen. Aan boord bleek een van hen te zijn overleden, acht anderen waren gewond. Wat de exacte doodsoorzaak is van de overledene is niet bekend, meldt de woordvoerder.

Onder welke vlag de visserboot vaart of welke nationaliteit de opvarenden hebben is nog niet bekend. Of het daadwerkelijk om een door piraten gekaapt schip gaat, is evenmin duidelijk. De NAVO, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Openbaar Ministerie gaan in overleg over het lot van de aan boord genomen drenkelingen.

De Rotterdam vaart voor de Somalische kust om de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield te ondersteunen. Het is de tweede keer dat het fregat wordt beschoten tijdens de missie. De piraten die twee weken geleden werden aangehouden bij een actie zijn overgedragen aan een Spaans fregat. Zij worden in Spanje vervolgd.


Nederlands fregat beschoten voor kust Somalië (Foto: Novum)

BREIN eist geld en gegevens van hostingprovider

Een internetbedrijf dat een site met links naar illegale downloads niet direct verwijderde na een melding van de private stichting BREIN wordt financieel aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan door het online houden van de site. Ook moet de hostingprovider, Xs Networks, gegevens van mensen achter de illegale site doorspelen aan de piraterijbestrijder.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Het is de eerste keer dat een hostingprovider op die manier aansprakelijk wordt gesteld voor de schade van het in de lucht houden van een site, zegt directeur van stichting BREIN Tim Kuik.

De uitspraak betekent dat auteursrechtenorgansatie Buma/Stemra, die een claim over misgelopen inkomsten voor muziekauteurs overdroeg aan BREIN, schade kan verhalen op Xs Networks. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. Dat zou in een schikking of een nieuwe procedure moeten worden geregeld.

Xs Networks heeft tot februari sites gehost die volgens de stichting 'evident illegaal' waren. Het bedrijf bood onder meer onderdak aan de site Sumotorrent, waarop links staan naar kopieën van films, muziek, boeken of games.

Het bedrijf werd onder druk van de rechtszaak opgeheven, maar was volgens stichting BREIN de laatste Nederlandse hostingprovider die weigerde de 'klinkklare piratensites' af te sluiten. De organisatie zette de rechtszaak door, onder meer om het afstaan van gegevens als e-mailadressen en bankgegevens van de mensen achter Sumotorrent af te dwingen.

Per dag dat de gegevens niet worden doorgespeeld of de sites niet offline worden gehaald, is het bedrijf een dwangsom van tienduizend euro opgelegd. Het bedrag kan maximaal oplopen tot een half miljoen euro, staat in het vonnis.

Eerder dit jaar gelastte de rechtbank internetproviders als UPC, Ziggo, KPN en XS4all torrentsite The Pirate Bay te blokkeren. Het uitwisselen van muziek, films of games uitwisselen via die site zou een inbreuk op auteursrechten vormen.

Harddrugsgebruik op straat blijft verboden

Het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte blijft verboden in Amsterdam. Dat heeft de kantonrechter woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had een proefproces aangespannen nadat de Raad van State in juli het blowverbod op straat had teruggefloten.

Beide verboden waren opgenomen in de Amsterdamse Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De uitspraak van de Raad van State riep vragen op over de geldigheid van andere bepalingen in de APV, zoals het openlijk gebruik van harddrugs.

Vanwege de commotie werd besloten om in Amsterdam en Rotterdam een proefproces te houden om een rechter te laten oordelen over de geldigheid van de APV-regels. In de APV kunnen gemeenten specifieke gedragingen strafbaar stellen.

De Raad van State had de bepalingen in de APV over het softdruggebruik ongeldig verklaard, omdat die iets regelden dat al vastligt in een hogere wet, namelijk de Opiumwet. De kantonrechter oordeelde echter dat de gemeente best iets strafbaar mag stellen dat ook al onder de Opiumwet valt, zolang dat maar een ander doel heeft. In dit geval zou het verbod in de APV zich richten op openbare orde en overlast, terwijl de Opiumwet bescherming van de volksgezondheid nastreeft.

Het proefproces in Rotterdam vindt plaats op 17 januari. Het proces in Amsterdam wordt zeer waarschijnlijk voortgezet in hoger beroep, meldt het OM, dat kennelijk ook een oordeel van het gerechtshof wil.

Identiteit slachtoffers crash vliegtuigjes bekend

De piloot en passagier die maandag om het leven kwamen bij een botsing tussen twee vliegtuigjes boven Dronten zijn een 36-jarige man uit Naarden en een 23-jarige vrouw uit Bodegraven. Hun identiteit is woensdagmiddag officieel vastgesteld, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag.

Het ene vliegtuig maakte foto's van het andere toestel. De twee vliegtuigjes raakten elkaar in de lucht, waarna ze naar beneden stortten. De toestellen kwamen in een akker aan de Zeeasterweg terecht, niet ver van Lelystad Airport. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld.

Bij het ongeluk raakten een 63-jarige man uit Lelystad en een 61-jarige man uit Wervershoof gewond. Dinsdag werd bekend dat zij buiten levensgevaar zijn. Het slachtoffer uit Bodegraven was lid van roeivereniging Nereus in Amsterdam. Die heeft rouw afgekondigd en alle verenigingsactiviteiten tot en met vrijdag afgelast.

Auto rijdt winkel binnen in Den Helder

Een 61-jarige man is woensdagavond met zijn auto een winkel in gereden. Behalve de man is niemand gewond geraakt. Zes woningen zijn ontruimd wegens mogelijk instortingsgevaar, meldt een politiewoordvoerder.

Het voorval vond rond 19.00 uur plaats op de hoek van de Marsdiepstraat en het Marsdiepplein. De winkel, een toko, was op dat moment gesloten. In de winkel was niemand meer aanwezig.

De 61-jarige man is vermoedelijk onwel geraakt toen hij achter het stuur zat en drukte daardoor het gaspedaal te diep in. Hij schoot door een raam van de toko. De auto vloog vervolgens in brand. De brandweer heeft het vuur geblust. De 61-jarige man is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Halo 4 'War Games Pass' aangekondigd

Ontwikkelaar 343 Industries en uitgever Microsoft kondigen de War Games Pass voor Halo 4 aan. De War Games Pass is een seizoenspas waarmee je toegang krijgt tot drie toekomstige map packs die in december, februari en april worden vrijgegeven.

De War Games Pass zal te koop zijn voor 25 euro en is volgens 343 Industries goedkoper dan alle map packs individueel aan te schaffen. Wie de Limited Edition van het spel koopt, krijgt de War Games Pass er gewoon bij. 

Meer informatie over de maps kun je hieronder bekijken: 

Crimson Map Pack (december)
- Maps: Wreckage, Harvest, Shatter
- Description: Witness the chaos of a clash of civilizations in Wreckage, with its blend of claustrophobic spaces and dangerous exposures         and venture into the human colony environs of Harvest, and explore a human foray on an alien moon in Shatter.

Majestic Map Pack (februari)
- Maps: Landfall, Monolith, Skyline
- Description: Landfall’s emphasis is on infantry battles against a glittering ocean on a distant world, while Monolith exposes you to the naked vacuum of space – and the firepower of opposing teams, and Skyline’s distinctly industrial feel provides new challenges in somewhat familiar, but occasionally confined spaces.

Castle Map Pack (april)
- Maps: Daybreak, Outcast, Perdition
- Description: Daybreak is set in a military facility against the backdrop of an idyllic mountain range, while Outcast plunges you into the warrens, canyons and arches of an alien edifice, and Perdition takes players into the heart of an urban sprawl, with tactical speed and situational awareness its key features.

Orkaan Sandy op weg naar Jamaica en Cuba

Het wordt een ruige dag voor Jamaica, zeker nu Sandy de orkaanstatus heeft bereikt. Satellietfoto's en -informatie laten op dit moment echter geen verdere intensivering zien van Sandy. Jamaica zal de effecten van Sandy vandaag en vanavond goed voelen en morgenochtend zal Cuba dan aan de beurt zijn. Het eiland moet rekening houden met windsnelheden van 120 tot 150km/u en een stormvloed van 1 tot 2 twee meter.

Het hoge terrein op Oost-Cuba zal morgen de kern van Sandy verzwakken waardoor ze vermoedelijk zal afzwakken en als Tropische Storm verder naar de Bahama's trekt. Maar de temperaturen van het oppervlaktewater zijn warm genoeg voor hernieuwde intensivering op het moment dat ze door de Bahama's trekt. De verwachting is dan ook dat Sandy dan opnieuw de orkaanstatus haalt.

Florida en de Bahama's zullen vrijdag de effecten van Sandy gaan voelen.  Hevige wind(stoten) en veel neerslag zullen er volgen maar ook een hoge golfslag wat surfers zeker leuk zullen vinden. Delen van de Florida Keys en Florida zijn al onder "Hurricane Watch" en worden inwoners gewaarschuwd zich klaar te maken voor de komst van Sandy.  Het blijf afwachten wat de exacte koers van Sandy zal zijn en hoever ze van de Florida/Carolina's/Outerbanks af zal blijven maar lokale overstromingen zijn zeker niet uitgesloten.

En dan komt misschien nog het ergste. Het Europese weermodel geeft al ruim 36 uur de melding dat Sandy na de Bahama's iets zal afbuigen naar het noordoosten om vervolgens keihard terug te gaan richting de Amerikaanse oostkust. Het Europese model voorspelt zelfs een landfall in New York. In de afgelopen 24 uur gingen de meeste modellen met het Europese model mee maar de belangrijkste tegenhanger, GFS, juist niet. Die voorspelde dat Sandy de Atlantische Oceaan op zou koersen zodat niemand er meer last van had. Echter is in het laatste uur ook GFS bijgedraaid en verwacht ook dat model een landfall op de Amerikaanse oostkust. Waar, wanneer en met welke kracht blijft zeker tot vrijdag onduidelijk.   Mocht echter het Europese model echter gelijk gaan krijgen en Sandy daadwerkelijk als orkaan van 1e categorie richting New York en Lower Manhattan afstevenen dan zal het einde van het Atlantische orkaanseizoen ons nog jaren in het geheugen blijven staan.

S. Williams wint ook tweede partij Championships

Serena Williams heeft ook haar tweede groepswedstrijd op de WTA Championships in Istanbul gewonnen. Na Angelique Kerber (5) werd ook Na Li (8) door de als derde geplaatste Amerikaanse in twee sets verslagen: 7-6 (2) en 6-3. Williams heeft door haar goede start in Turkije een plaats in de halve finale binnen handbereik.

Williams kende een uitermate stroeve start en keek snel tegen een 4-1 achterstand aan. Vier gewonnen games op rij brachten de Amerikaanse echter terug, al slaagde ze er tot twee keer toe niet in de set uit te serveren. In de tiebreak stelde de winnares van 2001 en 2009 alsnog orde op zaken.

Een vroege break in de tweede set leek het verzet van Li te breken, al sputterde de Chinese op het eind nog even tegen. Ze werkte bij een 2-5 achterstand twee matchpoints weg, maar een game later ging ze alsnog voor de bijl.

Victoria Azarenka speelt woensdagavond pas haar eerste wedstrijd in de rode groep. De nummer een van de wereld neemt het op tegen Kerber, die zich na de nederlaag tegen Williams normaal gesproken geen misstap meer kan veroorloven.

Vercauteren nieuwe trainer van Sporting Portugal

Franky Vercauteren is vanaf maandag de nieuwe trainer van Sporting Portugal. Dat meldt de Portugese club woensdag. De 55-jarige Belg is de opvolger van Ricardo Sa Pinto, die begin oktober werd ontslagen. Vercauteren heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen, met een optie voor nog een seizoen.

Vercauteren zit donderdag nog niet op de bank in het Europa Leagueduel tegen Racing Genk, de club waarmee hij vorig jaar kampioen van België werd. Daarvoor was hij trainer van Anderlecht en bondscoach van België. Afgelopen seizoen werkte Vercauteren bij Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten.

Sporting kent een slecht begin van het seizoen. De club staat na zes duels slechts twaalfde in de Portugese competitie. In de Europa League pakten de hoofdstedelingen één punt uit twee wedstrijden. Bij Sporting staan drie Nederlanders onder contract: Ricky van Wolfswinkel, Khalid Boulahrouz en Stijn Schaars. Ook oud-PSV'er Zakaria Labyad staat op de loonlijst.

Gewapende gasmaskers in GTA V-artwork

Rockstar heeft weer een minuscule glimp vrijgegeven van Grand Theft Auto V in de vorm van een afbeelding. In de artwork zien we twee gewapende mannen uit een busje stappen in pakken die lijken op die van ongediertebestrijders.

Er is nog niets bekend over Grand Theft Auto V qua releasedatum en platformen. De verwachting is dat het spel gaat uitkomen op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

FOK!filmtip van de dag: Revolutionary Road

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het is misschien een beetje valsspelen, maar de filmtip van vandaag is eigenlijk morgen. Ach, met films zoals The Hottie & The Nottie konden wij niets anders dan wachten op de volgende dag. Om 00.20 op BBC2 start de film Revolutionary Road. Eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn een jong, aantrekkelijk en veelbelovend stel. Ze hebben twee leuke kinderen en wonen in een welvarende buitenwijk ergens in Connecticut. Maar gelukkig, of zelfs maar tevreden zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan, April treurt om een gefnuikte carrière als actrice. Ze waren toch voorbestemd om anders te zijn, beter? In een uiterste poging aan hun gezapige burgerbestaan te ontsnappen besluiten ze naar Frankrijk te gaan. In Europa zullen hun bijzondere gaven zich wel kunnen ontwikkelen, ver van de oppervlakkige consumptie maatschappij die Amerika in hun ogen is. Hun relatie verzandt echter in eindeloos gekibbel en jaloezie, en een drama lijkt onafwendbaar.

De Bakker naar tweede ronde in Porto Alegre

Thiemo de Bakker heeft woensdag de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in Porto Alegre. De 24-jarige Westlander won in de Braziliaanse stad in iets meer dan vijf kwartier met 6-2 en 6-4 van de thuisspelende Fabricio Neis. In de volgende ronde speelt De Bakker tegen Gastão Elias uit Portugal.

Voor De Bakker is het zijn vierde optreden op een Zuid-Amerikaans challengertoernooi in een maand. Hij oogstte al een finaleplaats en een overwinning. Alleen vorige week slaagde de Nederlander er in Rio de Janeiro niet in de finale te halen. De Bakker vloog er in de Braziliaanse stad in de kwartfinale uit.

Justin Bieber bereikt mijlpaal op YouTube

Justin Bieber is de eerste artiest die meer dan drie miljard keer is bekeken via YouTube. Daarmee is en blijft het Canadese tieneridool de populairste artiest op de videosite.

Nog geen jaar geleden was Bieber de eerste artiest die twee miljard mensen naar zijn officiële kanaal trok. De videoclip van Baby, Biebers eerste echte grote hit, werd het meest bekeken. Het filmpje werd bijna achthonderd miljoen keer aangeklikt.

Justin wordt op de voet gevolgd door Rihanna, wier video's ruim 2,8 miljard keer werd bekeken. Ook de officiële kanalen van Lady Gaga en Eminem behoren tot de tien best bekeken YouTube kanalen.

Bieber was niet de eerste artiest die meer dan een miljard kijkers wist te trekken, die eer viel Lady Gaga in 2010 ten deel. Bieber, Gaga, Rihanna en Eminem kruisen niet alleen om YouTube-records de degens, de muzikanten strijden ook om de grootste aanhang op onder meer Twitter en Facebook.

Megadeals bij PlayStation Store-update

De store-update van 24 oktober brengt veel kwaliteit met zich mee. Wat te denken van The Unfinished Swan (nu ook beschikbaar voor non-PS+-leden) en de Dark Souls-DLC. Verder kun je nu ook Killzone HD voor €14.99 kopen.

De echte knallers zijn echter Medal of Honor: Warfighter en 007 Legends. Beide games worden door de pers afgemaakt, daarom kun je ze nu voor een zacht prijsje digitaal in huis halen: €69,99 elk. No backsies!

F1 Race Stars-gameplaytrailer is de gekste

Formule 1-fans, goed nieuws! Codemasters komt binnenkort met een...kartoony-game. De auto's, teams en circuits zijn volgens de ontwikkelaar gebaseerd op het echte Formule 1, maar stiekem eigenlijk niet.

De game bevat een career-modus, een Grand Prix-competitie, Time Trails en andere uitdagingen. Naast online races voor twaalf spelers kun je ook via splitscreen tegen elkaar racen.

F1 Race Stars komt op 16 november uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Bekijk de eerste officiële gameplaytrailer hieronder.

DLC Dark Souls uit voor consoles

Namco Bandai heeft vandaag de Artorias of the Abyss-DLC voor Dark Souls uitgebracht voor Xbox 360 en PlayStation 3. De content was eerder al inbegrepen in de Dark Souls: Prepare to Die-editie, die overigens vanaf 26 oktober ook verkrijgbaar is voor consoles. Hieronder volgt de officiële beschrijving van de uitbreiding:

"Dark Souls' add-on, Artorias of the Abyss gives you access to new maps and environments, boss characters, enemies and non-playable characters, weapons and armour, an additional challenging content for stalwart heroes to face and an online match-making feature for co-op or player vs. player gameplay, allowing gamers to showcase their skills against other Dark Souls players around the world."

Dark Souls schiet voorganger voorbij (Novum)

Braziliaanse man bezoekt eigen begrafenis

De meeste gamers zouden ervan uit hun dak gaan, een dode die nog blijkt te leven. Eindelijk, de zombie-apocalyps! Maar één Braziliaanse familie kreeg de schrik van hun leven toen hun dode geliefde plots springlevend bleek.

De familie van autowasser Gilberto Araujo had al vier maanden niet met hem gesproken. Toen ze wat nieuws over hem kregen, was dat geen goed nieuws. Ze hoorden dat er een vermoorde autowasser in het mortuarium lag, en broer Jose Marcos Araujo bevestigde de vermoedens: hij identificeerde het lijk als dat van Gilberto.

Toch enigszins blij dat de verloren zoon terug was, brachten ze het lijk naar het ouderlijk huis in Alagoinhas. Daar begonnen ze de voorbereidingen voor de begrafenis. Tijdens de wake liep er echter een ongenode maar zeer welkome gast binnen: Gilberto in levende lijve.

Gilberto rakelt het verhaal van hoe hij er op straat achterkwam nog eens op: "Een vriend vertelde me dat er een kist was en dat ik erin lag. Dus zei ik hem: 'Maar ik leef, knijp me maar!'" Een telefoontje naar een andere vriend die wel op de wake was uitgenodigd, werd door de rouwenden afgedaan als een hoax. Daarop besloot Gilberto zelf maar eens langs te gaan, tot grote vreugde van zijn moeke: "Welke moeder zou niet [heel blij] zijn, als haar verteld is dat haar zoon dood is, en ze hem dan levend ziet?"

De politie heeft ondertussen uitgevonden dat het lichaam aan ene Genivaldo Silva Gama toebehoorde. De verwisseling was volgens de rechercheur Roberto Lima begrijpelijk: "Beide mannen leken heel sterk op elkaar, en werkten als autowassers."

SGP-leider mag branden in de hel

SGP-leider Kees van der Staaij mag wat Claudia de Breij betreft branden in de hel. Niet vanwege zijn intens zondige gedrag, maar vanwege het standpunt dat zijn partij er op nahoudt waar het gaat om adoptie door homoseksuele stellen.

De Breij deed haar uitspraak op Twitter. Ze schreef: "Vuile vieze @keesvdstaaij, brand toch in de hel. SGP: wat ongelijk is, niet gelijk behandelen. #duomoederschap".

Daarmee reageerde De Breij op een bericht dat gisteren verscheen op de website van de SGP. Die partij vindt namelijk dat uitsluitend de biologische moeder als moeder erkend mag worden. Daardoor zou het voor homoseksuele ouders onmogelijk zijn om samen officieel een ouderpaar te vormen.

Later heeft De Breij haar uitspraak nog wel enigszins genuanceerd, maar ze blijft erbij het standpunt van de SGP 'liefdeloos, onverdraagzaam en kwetsend' te vinden.

Nepagenten schieten bij overval langs A67

Drie mannen die zich hadden verkleed als agent hebben woensdagmiddag een man overvallen op een parkeerplaats langs de A67 bij Veldhoven. Daarbij is volgens het slachtoffer en omstanders geschoten. De daders wisten te ontkomen, meldt een woordvoerder van de politie. Het slachtoffer bleef ongedeerd.

De mannen droegen donkere kleding met een politielogo. Ze gingen ervandoor in een vluchtauto die kort daarop bij een afslag in de buurt van Eersel werd gevonden. Vermoedelijk zijn de nepagenten daar overgestapt in een andere auto, meldt de woordvoerder.

De A67 werd deels afgesloten voor onderzoek. Daardoor ontstond een file van tien kilometer in de richting van Eersel rond Eindhoven. Rond 16.30 uur was het onderzoek klaar en kon de weg worden vrijgegeven.

Of de overvallers iets hebben buitgemaakt is niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Isner en Raonic uitgeschakeld in Valencia

John Isner en Milos Raonic zijn uitgeschakeld op het ATP 500-toernooi in Valencia. De twee servicekanonnen, dit jaar samen goed voor 1908 aces, dolven het onderspit tegen respectievelijk David Goffin en Gilles Müller. Titelverdediger Marcel Granollers wist wel te winnen.

Isner verloor de eerste set in een tiebreak, die hij normaliter nauwelijks verliest. Ditmaal wist de Amerikaan daarin slechts twee punten te pakken. Isner leek echter orde op zaken te stellen toen hij de tweede set 6-4 won, en een break voorsprong pakte in de derde. Goffin maakte die echter al snel weer goed en won alsnog de set en daarmee de wedstrijd; 7-6(2), 4-6, 6-4.

Ook Raonic verloor een zeldzame tiebreak. De Canadees pakte zelfs maar één punt tegen zijn tegenstander uit de Benelux. Dat gebeurde nadat Müller eerst al de eerste set had gewonnen; 7-5 en 7-6(1).

Titelverdediger Marcel Granoller kende weinig moeite met de Tsjechische Jan Hajek. De Spanjaard werd wel een aantal keer gebroken, maar ook de Tsjech had moeite met het behouden van zijn servicebeurt; 7-5 en 6-4.

Joling flirt venijnig op set Leve Boerenliefde

Gerard Joling 'flirt' zich wezenloos op de set van de Nederlandse komedie Leve Boerenliefde. De zanger speelt zichzelf in smetteloos wit glitterpak. Vooral tegenspeler Dirk Zeelenberg is het doelwit van zijn charmes. "Je ziet er goed uit, Dirk. Je bent afgevallen. Heb je je tandsteen laten weghalen?", vraagt Joling vals voor de camera van Novum Nieuws.

De 52-jarige zanger is onderdeel van een scène waarin tijdens een grootse finale een boer wordt gekoppeld aan een winnende partner. Joling zingt ook de titelsong voor de film. All Stars-acteur Zeelenberg speelt een manipulerende genius die boer Jelte, de rol van Cas Jansen, dwingt mee te doen aan het programma.

"Ik zei al vanaf het begin dat ik per se iets met Dirk Zeelenberg wilde doen, anders deed ik niet mee", zegt Joling met een uitgestreken gezicht. "En nu gebeurt er ook nog iets homo-erotisch", vult Zeelenberg, getrouwd met een vrouw en vader van drie kinderen, hem aan. "We draaien al twintig jaar om elkaar heen en nu lijkt het dan eindelijk te gaan gebeuren."

Maar zoals het er in een onstuimige liefde aan toe gaat, is Joling nogal wispelturig met zijn 'complimentjes'. "Deze scène was niks, Dirk", geeft Joling zijn tegenspeler mee na een opname. "De rest was oké, maar hier heb je gewoon een heel foute houding. Jammer. Daarbij ben je wanstaltig dik. Het lijkt wel of je net een dekbed opgevreten hebt."

Jamai Loman, die in de film een bijrol speelt, geeft meteen Zeelenberg meteen onder uit de zak. "Het is heel vervelend, Dirk, maar jij hebt gewoon problemen met homoseksuelen", veinst hij. "Helemaal niet", bijt Zeelenberg terug. "Ik heb alleen problemen met jou."

Leve Boerenliefde, met verder onder anderen Tatum Dagelet, Waldemar Torenstra, Maik de Boer, Erben Wennemars en Syb van de Ploeg, gaat 13 juni in première.


Joling flirt venijnig op set Leve Boerenliefde (Foto: Novum)

Relschoppers Haren grijpen laatste kans niet

De elf relschoppers in Haren die dinsdag onherkenbaar in beeld werden gebracht in het televisieprogramma Opsporing Verzocht hebben zich nog niet gemeld bij de politie. Een woordvoerder benadrukt dat dit hun laatste kans is.

Politie en justitie willen de jongeren volgende week herkenbaar in beeld brengen samen met nog tientallen anderen. In totaal zijn nog zo'n zestig relschoppers in beeld die nog niet zijn gepakt. De woordvoerder heeft overigens nog goede hoop dat er later woensdag wel verdachten zich op het bureau melden.

De relschoppers hielden vorige maand huis nadat een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje van een meisje bij duizenden mensen belandde op Facebook. De jongeren doopten het feest om tot Project X, naar de gelijknamige Amerikaanse film, waarna er rellen uitbraken. In totaal kwamen duizenden jongeren op Haren af.

Tot vorige week zijn 58 mensen aangehouden voor hun betrokkenheid bij de rellen. Aan enkelen van hen deelde de rechtbank al cel- en werkstraffen en boetes uit.

Rolstoeler brengt nacht door in sloot

Een invalide man heeft de nacht van dinsdag op woensdag in zijn rolstoel moeten doorbrengen in een sloot in Goirle. De man kon pas woensdagochtend uit zijn benarde positie worden bevrijd, meldt een woordvoerder van het zorgcentrum waar de man zelfstandig woont. De man was te water geraakt.

De man van begin 40 is een bewoner van zorgcentrum Geeracker in de Brabantse plaats. Toen de verzorgers 's nachts ontdekten dat de man niet op zijn kamer was, werd hij als vermist opgegeven. Pas rond 08.00 uur werd de man door een medewerker en jogger aangetroffen in een sloot in een natuurgebied achter het verzorgingstehuis. Daarop werd de brandweer ingeschakeld.

De man zat tot boven zijn voeten in het water en is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Naar omstandigheden maakt hij het goed, meldt een woordvoerder van het verzorgingstehuis. Hij mag woensdag of donderdag weer naar huis. Hoe de rolstoeler exact te water is geraakt is niet bekend.

Paus benoemt nieuwe kardinalen

Paus Benedictus XVI heeft woensdag zes nieuwe kardinalen benoemd. Geen van de nieuwe kardinalen komt uit Italië.

De nieuwe kardinalen komen uit Libanon, de Filipijnen, Nigeria, Colombia, India en de Verenigde Staten. De Amerikaanse kardinaal, aartsbisschop James Harvey, was vroeger de leidinggevende van Paolo Gabriele, de voormalige butler van de paus. Gabriele werd 6 oktober veroordeeld voor het stelen van documenten van de paus. Hij lekte deze documenten vervolgens naar de pers.

De benoemingen worden 24 november officieel van kracht. In tegenstelling tot eerdere benoemingsrondes werden er deze keer geen Europese geestelijken tot kardinaal verheven. De meeste kardinalen, 62, komen nog steeds uit Europa. Latijns-Amerika levert 21 kardinalen, veertien komen uit Noord-Amerika, elf uit Afrika en Azië en een uit Oceanië.

Neparts jarenlang actief bij arbodienst

Een man die zich jarenlang ten onrechte voordeed als bedrijfsarts bij een arbodienst is vorige week woensdag opgepakt op verdenking van titelmisbruik. De man heeft ook als behandelcoördinator en arts gewerkt in de geestelijke gezondheidszorg. De neparts heeft na zijn arrestatie direct bekend.

Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die de man verdenkt van valsheid in geschrifte en oplichting. Hij had bij diverse apotheken in Nederland medicijnen besteld door gebruik te maken van gestolen receptpapieren, waarop hij zich uitgaf als arts of gynaecoloog.

De inspectie startte begin dit jaar een onderzoek naar de man na een melding dat hij werkzaam was als arts zonder dat hij als zodanig geregistreerd stond. Hij kwam niet voor in het verplichte registratiesysteem voor zorgverleners met een beschermde medische titel, het zogenoemde BIG-register. De IGZ vindt dat het de werkgevers van de man is aan te rekenen dat ze dit register niet hebben gecontroleerd.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de man minstens acht jaar werkte als bedrijfsarts bij een arbodienst en later als behandelcoördinator en arts in de ggz actief was. Hij moet zich begin volgend jaar voor een rechter verantwoorden. De inspectie heeft daarnaast een procedure voor het opleggen van een bestuurlijke boete opgestart. Dergelijke boetes kunnen oplopen tot 3350 euro.

OPTA overtreedt zelf cookieregel

Toezichthouder OPTA, die de in juni aangescherpte cookieregels op websites moet handhaven, heeft zich zelf in de regels verslikt. Dat bevestigt een woordvoerder woensdag na berichtgeving hierover in Trouw. OPTA heeft inmiddels maatregelen genomen.

De krant wees OPTA er dinsdag op dat de site consuwijzer.nl niet om toestemming van internetsurfers vroeg om cookies te gebruiken. "De cookies zijn daarna met het oog op onze voorbeeldfunctie meteen uitgeschakeld", aldus de woordvoerder. Momenteel wordt 'hard gewerkt' aan een oplossing.

Websites moeten sinds juni actief toestemming vragen of ze cookies mogen plaatsen die het surfgedrag van internetgebruikers in de gaten houden. Bestandjes die de voorkeuren van een bezoeker opslaan of de inhoud van een winkelwagentje bijhouden mogen wel ongevraagd op de computer van internetgebruikers worden geplaatst.

Grote explosie bij wapenfabriek Sudan

Een krachtige explosie bij een wapenfabriek heeft woensdag de Sudanese hoofdstad Khartoum opgeschrikt. Stukken ontploffende munitie vlogen door de lucht en veroorzaakten paniek, meldden het Sudanese staatspersbureau SUNA en lokale media. Volgens de Sudanese regering is de explosie het gevolg van een reeks luchtaanvallen die is uitgevoerd door de Israëlische luchtmacht.

De Sudanese minister van informatie Ahmed Belal Osman zei dat het militaire industriële complex Yarmouk in de ochtenduren getroffen werd door vier luchtaanvallen. Boven het complex hingen dikke zwarte rookwolken. Als gevolg van de explosie hebben huizen in de omgeving schade opgelopen. Ruiten sneuvelden en daken werden losgerukt. Vooralsnog zijn er geen berichten over dodelijke slachtoffers. Sommige inwoners van de stad hebben wel rook ingeademd.

De Sudanese minister van defensie, Abdul Rahim Mohamed Hussein, kwam in spoedberaad bijeen met de top van het Sudanese leger. De veiligheidsdiensten hebben het gebied rondom de fabriek afgezet.

In 2009 werd in het noordoosten van Sudan een konvooi dat wapens vervoerde vanuit de lucht onder vuur genomen. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven. Aangenomen wordt dat Israël achter deze aanval zat, omdat de wapens onderweg zouden zijn naar Palestijnse opstandelingen in de Gazastrook. Israël heeft deze aanval echter nooit bevestigd of ontkend en leden van het Sudanese parlement hebben ontkend dat er in het gebied wapentransporten plaatshadden.

Man verongelukt op Brabantse vuilstortplaats

Een 39-jarige man uit Rosmalen is woensdagmiddag overleden bij een bedrijfsongeval op een milieustraat in het Brabantse Berlicum. Het slachtoffer overleed ter plaatse, meldt de politie.

Volgens Omroep Brabant kwam de man door nog onbekende oorzaak klem te zitten tussen twee containers. Een woordvoerder van de politie kon dat niet bevestigen en laat weten dat de doodsoorzaak nog wordt onderzocht.

De melding van het ongeval kwam even na 14.00 uur binnen. Daarop rukten een ambulance, brandweer en politie uit, maar hulp mocht niet meer baten. De man was op de milieustraat aan de Runweg aan het werk voor een particulier bedrijf. Hij was niet in dienst van de gemeente, laat de politie weten.

De politie en de Inspectie SZW onderzoeken het ongeval.

AZ-middenvelder Martens onder het mes

AZ-middenvelder Maarten Martens gaat vrijdag onder het mes om een blessure aan zijn rechterknie te verhelpen. De 28-jarige Belg staat al sinds 30 september aan de kant, toen hij na een uur geblesseerd uitviel in het Eredivisieduel tegen RKC Waalwijk. Hoe lang zijn herstel gaat duren, is niet duidelijk.

Na uitgebreid aanvullend onderzoek is de ingreep noodzakelijk gebleken om de blessure aan het gewricht optimaal in kaart te kunnen brengen, meldt AZ woensdag. Martens is een vaste waarde in de ploeg van trainer Gertjan Verbeek. Hij is bezig aan zijn zevende seizoen in Alkmaar.

Di Resta hoopt nog op topteam

Ondanks dat Paul di Resta volgend seizoen waarschijnlijk gewoon weer voor Force India zal gaan racen hoopt hij nog steeds op de overgang naar een topteam. Hij wil dit bereiken door net als nu altijd het maximale te geven.

Di Resta werd gelinkt aan de topteams Ferrari, McLaren en Mercedes, maar zag die stoeltjes aan zijn neus voorbijgaan. Hierdoor lijkt het waarschijnlijk dat hij aan zijn derde seizoen bij Force India zal gaan beginnen. De Schot zegt in gesprek met Sky Sports te hopen dat de plaats bij het team van Vijay Mallya een opstapje vormt voor meer.

"Als coureur wil je immers met topteams in verband gebracht worden en ik ben er dankbaar voor dat mijn naam genoemd is. Het enige wat ik nu kan doen, is hopen dat ik op een dag alsnog één van die zitjes krijg. Ik heb er namelijk nooit een geheim van gemaakt dat ik kampioenschappen en races wil winnen. Maar voor welk team ik ook rij, ik zal altijd honderd procent geven. Ik wil namelijk onder alle omstandigheden het maximale uit de auto halen en op die manier telkens vooruitgang maken."

PSV zonder Van Bommel tegen Solna

PSV moet het donderdag in de Europa Leaguewedstrijd tegen AIK Solna stellen zonder aanvoerder Mark van Bommel. De 35-jarige middenvelder kampt met een knieblessure. Hij werd 7 oktober tijdens het duel tegen NAC Breda naar de kant gehaald met pijn in de knie en is nog altijd niet hersteld. PSV neemt het in Eindhoven op tegen het Zweedse Solna.

"We willen geen risico nemen met hem. Mark is ervaren genoeg om te voelen of het wel of niet kan. Hij wil wel heel graag, maar we gaan niets forceren", zei PSV-trainer Dick Advocaat woensdag. De coach liet weten dat de van een knieblessure herstelde Jetro Willems terugkeert in de basis tegen de Zweden. Wilfred Bouma zit op de bank.

VVD en PvdA overleggen met sociale partners

De onderhandelaars van VVD en PvdA spreken donderdagochtend met voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en met voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag gemeld.

"De voormannen van werkgevers en werknemers zijn uitgenodigd met het oog op de gemeenschappelijke opgaven waar alle betrokkenen de komende jaren voor staan", meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Later op de ochtend volgt overleg met de lagere overheden. Dan ontvangen de onderhandelaars de voorzitters van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen.

De formatieonderhandelingen bevinden zich naar verluidt in de laatste fase. De gesprekken met de sociale partners en de lagere overheden duiden erop dat VVD en PvdA steun zoeken voor hun plannen, die naar verwachting onder meer inhouden dat opnieuw voor miljarden wordt bezuinigd.

ESRB maakt plannen voor nieuw rating-systeem bekend

Het ESRB, vergelijkbaar met het Europese PEGI, heeft zojuist haar plannen voor een nieuw rating-systeem bekendgemaakt. Dit systeem betreft downloadbare games, voornamelijk downloads uit Xbox Live Arcade, PlayStation Network, Nintendo eShop, Nintendo WiiWare en Windows 8 Market.

De nieuwe service, die gratis zal zijn, werkt door middel van een enquête die door de developer zelf online ingevuld wordt. Uit deze enquête komt vervolgens de beoordeling rollen. Dit komt erop neer dat developers zelf volwassen content kunnen beoordelen.

Bovenop de beoordelingen die de ESRB al kent, zullen er ook drie nieuwe beoordelingen, los van de aanbevolen leeftijd, bijkomen. Deze beoordelingen hebben betrekking tot het delen van informatie, wat inhoudt dat informatie van de spelers naar een derde partij kan worden verzonden; het delen van de locatie, waardoor andere spelers kunnen zien waar je je bevindt, en gebruikersinteractie, dit houdt in dat je als speler met andere spelers kunt communiceren, of interacties kunt hebben met inhoud die door andere gebruikers gemaakt is.

Sony lijkt, als een van de eerste, al een soortgelijk systeem te gaan handhaven met PlayStation Mobile games. Sony heeft ook al een plan uitgewerkt met CERO (Japan) en PEGI (Europa) naast de ESRB.

ESRB nieuwe ratings

 

Twintig nieuwe tips over kunstroof Rotterdam

Bij de politie zijn twintig nieuwe tips binnengekomen over de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal. De bruikbaarheid van de tips wordt onderzocht, meldt een politiewoordvoerder woensdag. Het totaal aantal tips staat nu op 106.

In Opsporing Verzocht werd dinsdagavond beeldmateriaal van de roof getoond dat vrijdag al was vrijgegeven. Op de korrelige beelden staan geen herkenbare mensen. De politie riep mensen op die kort voor de roof foto's of filmpjes van de Kunsthal hadden gemaakt die aan de politie over te dragen. Tot nu toe is nog geen beeldmateriaal aangeleverd.

Bij de kunstroof werden begin vorige week zeven schilderijen gestolen die in totaal tientallen miljoenen euro's waard zijn. De dieven hadden nog geen twee minuten nodig voor de roof, bleek uit opnames van beveiligingscamera's.

De deur waardoor de dieven binnenkwamen was vanwege brandveiligheidseisen automatisch ontgrendeld, liet de Kunsthal maandag weten. Of de beveiliging aan de eisen voldeed is nog onduidelijk. In overleg met de brandweer is het vergrendelingssyteem aangepast.

Mogelijk heeft de kunstroof te maken met een grote cocaïnevangst twee weken geleden in Antwerpen. De politie wil niets kwijt over het mogelijke verband. Iedereen die meer weet over de roof wordt verzocht zich te melden bij de politie.


Twintig nieuwe tips over kunstroof Rotterdam (Foto: Novum)

Amsterdamse pubers braver dan provinciegenoten

Amsterdamse 13- en 14-jarigen drinken, roken en blowen minder dan hun leeftijdsgenoten uit Noord-Holland. Ook hebben ze minder vaak een ongewenste seksuele ervaring gehad. Dat meldt de GGD Amsterdam woensdag na onderzoek.

Voor het onderzoek werd informatie gebruikt van ruim 5300 jongeren uit Amsterdam en Diemen die in het schooljaar 2010/ 2011 in Amsterdam in de tweede klas van het voortgezet onderwijs zaten. Het onderzoek wijst uit dat ruim twintig procent van de jongeren wel eens heeft gerookt. Ongeveer vier procent probeerde al eens drugs uit, in vrijwel alle gevallen ging het om cannabis.

Verder heeft bijna een kwart van de tweedeklassers wel eens alcohol gedronken. Ongeveer een op de 25 jongeren had een ongewenste seksuele ervaring, variërend van zoenen en intiem betasten tot geslachtgemeenschap.

Amsterdamse jongeren doen het niet op alle punten beter dan hun leeftijdsgenoten uit Noord-Holland. Zo beweegt slechts zestien procent van de Amsterdamse jongeren gemiddeld een uur per dag en zijn ze met bijna veertig procent vaker slachtoffer van criminaliteit.

Het onderzoek wijst verder uit dat ruim een op de vijf jongeren negatief staat tegenover homoseksuele schoolgenoten. Turkse en Marokkaanse tieners hebben het vaakst een negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit. Er zijn ruim vier tot vijf keer zo veel Turkse en Marokkaanse als Nederlandse leerlingen met een afwijzende houding. Ook vmbo'ers staan er vaker afwijzend tegenover dan havisten en vwo'ers.

Zatte automobiliste maakt brokken op Lazaruskade

Een 35-jarige vrouw uit Gouda is dinsdag aangehouden omdat ze eerst met haar auto tegen een andere auto aanreed en er vervolgens vandoor ging. Dat gebeurde op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse stad, laat de politie woensdag weten. De vrouw had een alcoholpromillage van 2,6. Dat is vijf keer zo veel als toegestaan.

Toen de vrouw tegen de geparkeerde auto botste, ging het alarm van het voertuig af. De 44-jarige eigenaar ging poolshoogte nemen en zag de vrouw wegrijden. Even later zag zijn vriendin de auto een eindje verderop op de Westerom staan. De zatte vrouw bleek niet aanspreekbaar en ging een huis binnen.

Daarop werd de politie ingeschakeld, die officieel constateerde dat de vrouw veel te veel gedronken had.

Zedenmisdrijf in Roosendaal

In Roosendaal is vorige week donderdag een vrouw slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf. Het slachtoffer heeft toen zij wegfietste een man en vrouw zien lopen met een dalmatiër. De politie vraagt deze mensen en anderen die iets gezien hebben contact op te nemen.

Het misdrijf vond rond 21.30 uur plaats in de buurt van basisschool De Sponder aan de Flaviadonk in de Brabantse plaats. Of de vrouw is verkracht, kon een politiewoordvoerder in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Wiggins richt pijlen volgend jaar op Giro

Bradley Wiggins zet zijn zinnen volgend jaar op de eindzege in de Giro d'Italia. De 32-jarige Brit van Sky gaat ook van start in de Tour de France, maar ziet het verdedigen van zijn titel niet als belangrijkste doel. Hij wil in Frankrijk zijn land- en ploeggenoot Chris Froome bijstaan. Dat zei Wiggins woensdag tijdens de presentatie van het tourparcours.

"Ik heb de Tour altijd willen winnen en ben trots op de manier waarop ik dat vorig jaar heb gedaan", liet Wiggins weten aan Eurosport. "Wielrennen is echter een teamsport en zonder mijn ploeggenoten had ik niet gewonnen. Daarom wil ik mijn bijdrage leveren als een ander voor de overwinning gaat."

Froome, die dit jaar als tweede eindigde, hield nog een slag om de arm over zijn kopmanschap. "We gaan met het team bespreken met welke renner we de meeste kans hebben om de gele trui te verdedigen. Wie dat ook wordt, hij kan op de volledige steun van de ploeg rekenen."

De 27-jarige Froome vindt het parcours uitdagend, maar had het wel zwaarder verwacht. "Omdat het de honderdste editie is, had ik verwacht dat de organisatie voor de bergritten alles uit de kast zou halen. Natuurlijk zijn de Mont Ventoux en Alpe d'Huez het vermelden waard. Er zijn vier bergritten die het verschil gaan maken."


Wiggins richt pijlen volgend jaar op Giro (Foto: Novum)

Meisje (3) overleden door dichtvallend tuinhek

Een 3-jarig meisje is dinsdagavond om het leven gekomen toen ze werd geplet door een dichtvallend tuinhek in Nieuw-Vossenmeer. 

De peuter kwam knel te zitten tussen het elektronische tuinhek en werd zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Daar overleed ze later aan haar verwondingen, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde even na 19.00 uur bij een woning aan de Stoofweg in de Brabantse plaats. Hoe het incident kon gebeuren is niet duidelijk.

Defensie wil minder JSF's kopen

Nederland kan slechts 56 JSF-toestellen kopen, flink minder dan het tot nu toe geplande aantal van 85. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in reactie op een woensdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer.

Volgens Hillen is er niet genoeg geld om 85 toestellen te kopen. Ook om 68 vliegtuigen te kopen, en daarmee elke F-16 die Nederland nu heeft te vervangen door een JSF-toestel, is te weinig geld. Bij een aantal van 56 toestellen kan Defensie aan minder missies meedoen dan nu, maar dat gebeurt wel met 'toestellen van de vereiste kwaliteit', zegt Hillen.

De 56 toestellen kan Defensie betalen, maar dat gaat wel ten koste van andere onderdelen van het leger. De 4,5 miljard euro die voor de aanschaf van de JSF is uitgetrokken, is ook voor 56 toestellen niet genoeg. Dat brengt met zich mee dat de operationele doelstellingen van de krijgsmacht moeten worden aangepast, schrijft Hillen.

Hillen onderschrijft verder de conclusie van de Rekenkamer dat het niet voor de hand ligt dat Nederland uit de testfase stapt. Deelname aan de testfase 'biedt veel operationele voordelen tegen relatief lage kosten', schrijft Hillen. Bovendien heeft Nederland al twee testtoestellen gekocht. De kwestie wordt besproken aan de formatietafel.


Defensie wil minder JSF's kopen (Foto: Novum)

Waterschap ontslaat corrupte medewerker

Het Waterschap Rivierenland heeft vrijdag een medewerker ontslagen voor valsheid in geschrifte en corruptie. De man vervalste documenten die gingen over de koop van grond. Hij zou bedragen hebben gemanipuleerd, handtekeningen hebben vervalst en stukken tekst bewust hebben geschrapt.

De verdenking blijkt uit intern onderzoek dat het waterschap vanaf april liet uitvoeren, meldt een woordvoerder van het in Tiel gevestigde waterschap woensdag. De medewerker heeft de valsheid in geschrifte toegegeven.

Omdat meerdere partijen bij de aan- en verkoop van de grond betrokken zijn, wordt de man niet voor fraude maar voor corruptie aangeklaagd, licht de woordvoerder toe. Het Openbaar Ministerie in Arnhem onderzoekt de aangifte van het bedrijf tegen de man.

De exacte gevolgen voor het waterschap worden nog onderzocht. Of de man financieel voordeel heeft gehaald uit zijn frauduleuze handelen is nog niet bekend. Ook wordt bekeken welke partijen betrokken waren bij de grondtransacties en of de man eerder valsheid in geschrifte pleegde bij het bedrijf.

Standbeeld ijsbeer Knut in zoo Berlijn

In de zoo van Berlijn is woensdag een standbeeld van de vorig jaar overleden ijsbeer Knut onthuld. Knut is door beeldhouwer Josef Tabachnyk in brons vormgegeven, staand op een granieten ijsschots.

Knut overleed vorig jaar maart, toen hij nog maar 4 jaar oud was. Na zijn geboorte, die al groot nieuws was, werd hij een beroemdheid omdat hij door zijn moeder werd verstoten en met de hand werd grootgebracht.

Mannen proberen meisje te ontvoeren in Kerkrade

Twee onbekende mannen hebben zondagmiddag in Kerkrade geprobeerd een meisje in een bestelbus te trekken. Het 12-jarige meisje wist te ontkomen doordat een getuige naar het meisje schreeuwde dat ze weg moest rennen, laat de politie woensdag weten.

De afgelopen dagen kreeg de politie meer meldingen binnen over de bestelbus. Het blauwe voertuig is gezien in verschillende wijken in de Limburgse plaats, onder meer in de buurt van scholen en plaatsen waar kinderen spelen. Dinsdagavond heeft de politie een blauwe bus in beslag genomen. Onderzoek moet uitwijzen of dit de bus is die bij de poging tot ontvoering is gebruikt.

De politie is op zoek naar de vrouw die de ontvoering wist te voorkomen. Ook mensen die de bestelbus weer zien of meer informatie hebben over de inzittenden wordt verzocht contact op te nemen.

Pacino als oude rocker naast Renner en Moore

Al Pacino, Jeremy Renner en Julianne Moore zijn samen te zien in het muziekdrama Imagine. Pacino speelt een rocker die op zijn 64e verjaardag een brief in handen krijgt die zijn idool John Lennon hem 45 jaar geleden schreef maar die nooit werd bezorgd. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De brief, waarin Lennon vertelt dat liefde het enige is wat telt, zorgt bij de bijna bejaarde rocker voor een grote omslag. Hij wil niet langer met jonge scharreltjes het bed delen en teren op oude roem. Hij wil zijn passie voor muziek weer terugvinden, nummers gaan schrijven en de studio in duiken.

De oude muzikant probeert ook de relatie met zijn 40-jarige zoon, gespeeld door Renner, aan te halen. Terloops bouwt hij ook een vriendschap op met de manager van het hotelletje waarin hij logeert, de rol van Moore.

De film is het regiedebuut van Dan Fogelman, die tot nu toe vooral bekend is als scenarist van onder meer Cars, Fred Claus, Rapunzel en Crazy, Stupid, Love. De opnames moeten eind april van start gaan. Het regisseren van Imagine was voor hem al jaren een droomproject.

"Soms heb je een scenario dat je door niemand anders wilt laten maken", zegt Fogelman. "Voor mij is dat Imagine. Het is een van de hoogtepunten van mijn carrière om het script überhaupt in handen van Al Pacino te krijgen, en dat hij dan ook nog ja zegt... En nu hebben Jeremy en Julianne ook nog getekend. Ik kan het bijna niet geloven. Ik durf al weken m'n huis niet uit, uit angst dat iemand me wakker maakt en het allemaal een droom blijkt."

Bay polst Wahlberg voor Transformers 4

Michael Bay heeft Mark Wahlberg gevraagd voor zijn film Transformers 4. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch. De twee werkten onlangs samen aan het boksdrama Pain and Gain, waarin ook Yolanthe Sneijder-Cabeau een rol heeft.

Het scenario van Transformers 4 wordt geschreven door Ehren Kruger, die ook verantwoordelijk was voor het tweede en derde deel van de robotreeks. Het verhaal zou gaan over een beroemdheid, gespeeld door de 41-jarige Wahlberg, en zijn tienerkind. Het idee is dat het kind de filmreeks zou moeten overnemen.

In de eerste drie delen speelde Shia LaBeouf de hoofdrol, maar hij heeft al gezegd niet terug te keren voor een vierde Transformers-film. Wanneer Transformers 4 in productie gaat, is nog onbekend.

James Cameron plant The Informationist na Avatar

James Cameron wil na zijn Avatar-films aan de slag met het drama The Informationist. Het productiebedrijf van de Canadese filmmaker heeft de filmrechten gekocht van het gelijknamige boek van Taylor Stevens, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De bedoeling is dat de 58-jarige Cameron de film gaat regisseren.

Het verhaal van The Informationist speelt zich af in Afrika en gaat over onderzoekster Vanessa Munroe. Ze wordt ingehuurd om de vermiste dochter van een Texaanse miljardair op te sporen. Het boek waarvan de film wordt gemaakt is het eerste van in totaal zeven delen.

"Het is een van de meest cineastische boeken die ik ooit heb gelezen", zegt Camerons productiepartner Jon Landau. "Het heeft ook nog eens alle klassieke Cameron-elementen", gaat hij verder. "Een vrouwelijke hoofdrol die slim is, fysiek interessant, geweldige actie en een onverwacht liefdesverhaal."

Cameron werkt momenteel aan drie vervolgen op zijn 3D-kaskraker Avatar. Het zal dus nog wel even duren voordat de regisseur aan de slag kan met The Informationist.


James Cameron plant The Informationist na Avatar (Foto: Novum)

Nog meer 'mini-Brangelina's' in Maleficent

Na Vivienne hebben ook Pax en Zahara Jolie-Pitt rollen weten te bemachtigen in de sprookjesverfilming Maleficent. De kinderen van Brad Pitt en Angelina Jolie maken naast hun moeder hun acteerdebuut, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Weekly.

In Maleficent zullen de 8-jarige Pax en 7-jarige Zahara niet pratend te zien zijn. De 4-jarige Vivienne speelt de jonge versie van Doornroosje, die wordt gespeeld door Elle Fanning.

De telgen van Brangelina treden niet alleen in de voetsporen van hun ouders, maar ook in die van zus Shiloh, die naast haar vader debuteerde in The Curious Case of Benjamin Button. Pitt en Jolie hebben in totaal zes kinderen. De 11-jarige Maddox zou een rol krijgen in de film Battling Boys, maar die productie is nog niet rond. De tweelingbroer van Vivienne, Knox heeft nog geen filmplannen.

In Maleficent speelt Jolie de gelijknamige kwaadaardige heks die zo kwaad is dat ze niet is uitgenodigd voor het geboortefeest van Doornroosje dat ze haar vervloekt. Robert Stromberg regisseert de film die in 2014 in de bioscopen moet gaan draaien.


Nog meer kinderen Brangelina in Maleficent (Foto: Novum)

Films Cloud Atlas en Looper op AFW

Net zoals vorig jaar breekt ook dit najaar de filmgekte weer in Amsterdam uit. Tijdens de Amsterdam Film Week zijn tijdens deze tweede editie onder meer de films Looper en Cloud Atlas te bewonderen, zo laat de organisatie weten.

Amsterdam Film Week opent op 5 november met de vertoning van Cloud Atlas in aanwezigheid van Oscar-winnende actrice Susan Sarandon. De film Looper sluit op zaterdag 10 november het evenement af. Tijdens filmweek beleven diverse films ook een Nederlandse première, waaronder The Sessions en The Company You Keep. Het programma wordt aangevuld met prijswinnende films, waaronder Gouden Palm-winnaar Amour van Michael Haneke.

Andere hoogtepunten zijn het programma Best of Tribeca, met de beste films van Robert de Niro’s Tribeca Film Festival in New York. Een van die films is Side by Side, over de digitalisering van de 35mm film. Justin Szlasa die samen met Keanu Reeves de film produceerde, is op Amsterdam Film Week aanwezig, net als Kristin McCracken, Vice President of Digital Media of Tribeca Film. Ook Sundance-winnaar Middle of Nowhere wordt vertoond, waarbij regisseur Ava Duvernay aanwezig is. Daarnaast vertoont Amsterdam Film Week een retrospectief van eregast Susan Sarandon, dat zij zelf zal openen in Het Ketelhuis met de film Igby Goes Down.

Dit jaar vindt Amsterdam Film Week van 5 tot en met 11 november plaats in De Balie, Stadsschouwburg Amsterdam, Het Ketelhuis, De Uitkijk, Cinecenter, Sugar Factory en de Apple Store. Voor meer het volledige programma en meer informatie over de prijzen en locaties kan je terecht op de website.

Heynckes verwacht snelle rentree van Robben

Bayern München-trainer Jupp Heynckes denkt dat Arjen Robben op korte termijn zijn rentree kan beleven. De Nederlandse aanvaller staat sinds eind vorige maand aan de kant met een blessure. Volgens de oefenmeester kan hij mogelijk volgende week in het bekerduel tegen 1. FC Kaiserslautern weer over zijn pupil beschikken.

Robben zelf was gisteren tegenover de NOS heel wat voorzichtiger. "Ik heb een probleem dat vanuit de rug komt en uitstraalt naar de hamstring. Het is moeilijk te zeggen wanneer ik weer kan spelen. Ik train wel lichtjes met de bal, maar het is vooral nog therapie."

Releasedatum SimCity bekend

Vandaag heeft EA bevestigd dat SimCity vanaf 7 maart 2013 in de winkels zal liggen. SimCity is het stadssimulatiespel met een dynamische speelervaring, zowel voor doorgewinterde spelers als voor nieuwelingen.

In het spel ben jij burgermeester en stadsarchitect tegelijk. Je bepaalt hoe jouw stad eruit komt te zien en voert opdrachten uit die de inwoners van je vragen. Naar goede gewoonte van de reeks zijn er rampen die jouw stad kunnen teisteren, bijvoorbeeld een enorme brand, aardbevingen of buurtende aliens. Een goede voorbereiding is het halve werk om deze rampen te overleven als stad.

SimCity komt uit voor pc en Mac.

SimCity

'Cruijff is een demente eikel'

Zaakwaarnemer Mino Raiola doet woensdag in een vraaggesprek met Het Parool een aantal pittige uitspraken over Ajax en Johan Cruijff.

Raiola, die onder meer Zlatan Ibrahimovic, Mario Balotelli en Vurnon Anita tot zijn clientèle mag rekenen, trekt in de krant fel van leer. "Als Cruijff praat, stopt iedereen met denken. Als hij zegt dat de wereld plat is zegt iedereen: 'Oké', maar niemand vraagt zich af wat die demente eikel nou eigenlijk zegt. Heel De Telegraaf is gebaseerd op wat orakel Cruijff roept."

Ook het uitblijven van kritiek door Cruijff toen Ajax onlangs opnieuw met forse cijfers het schip inging tegen Real Madrid steekt de zaakwaarnemer. "Frank de Boer kreeg van Real onlangs harder op z'n falie dan Martin Jol (ook een cliënt van Raiola, red.), maar heb jij Cruijff gehoord? Een momentopname, schreef hij. Ja, ja. Selectieve kritiek."

De zaakwaarnemer denkt verder dat er door het huidige salarisbeleid van Ajax voorlopig geen toppers meer in Amsterdam spelen. "Bij Ajax staat vast: tot zo ver gaan de salarissen. En anders halen we alles uit de eigen jeugd. Maar ik zeg alleen: neem je zo'n beslissing, dan draag je ook de consequenties. Een topper komt niet meer naar Ajax met dit salarishuis."

IOC-baas: wielrennen blijft op Olympische Spelen

Het wielrennen verdwijnt niet van de Olympische Spelen. Dat zegt de voorzitter van het internationaal olympisch comité IOC Jacques Rogge woensdag tegen de Daily Telegraph. "Het zou niet eerlijk zijn om 'schone' atleten te straffen door wielrennen te weren. Er zijn andere manieren om bedriegers uit de sport te gooien."

De 70-jarige Belg is ontgoocheld door de zaak rond Lance Armstrong. "De voorbije jaren heb ik de verhalen in de media ook gelezen en gehoord. Maar dat dit alles ook daadwerkelijk aan het licht komt met een verpletterende bewijslast, is choquerend."

De IOC-baas wil strengere straffen voor dopingzondaars. "Dat moet zeker worden overwogen. Dat kan een serieus afschrikmiddel zijn." Wijzigingen kunnen echter pas in november 2013 plaatsvinden. Dan worden op een mondiaal dopingcongres van het antidopingagentschap WADA de nieuwe dopingregels ter goedkeuring voorgelegd aan de federaties.

De veel bekritiseerde internationale wielerunie UCI wordt door Rogge een hart onder de riem gestoken. "De UCI stond altijd vooraan wat betreft dopingbestrijding. Het was een van de eerste bonden die het biologisch paspoort introduceerden en voerde een recordaantal dopingcontroles uit."

De Belg vindt dat de UCI niets te verwijten valt wat betreft positieve dopinggevallen in het verleden. "Er waren toen niet genoeg controles buiten de koers en sommige tests waren niet goed genoeg. Nu kan er efficiënter worden getest op epo, kunnen we bloedtransfusies of groeihormoon opsporen en is het biologisch paspoort een krachtig wapen om vermoedelijk dopinggebruik aan te tonen."


IOC-baas: wielrennen blijft op Olympische Spelen (Foto: Novum)

Lijnbus uitgebrand op Groningse snelweg

Een lijnbus is woensdag volledig uitgebrand op de A7 in Groningen. In de bus waren reizigers aanwezig, maar niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van de politie.

De melding van de brand bij de afslag Boerakker kwam om 12.35 uur binnen. Daarop zette de brandweer materieel van twee korpsen in. Ook werd de A7 gedeeltelijk afgesloten. De brand was even na 13.00 uur onder controle. De oorzaak is nog niet bekend.

Hoeveel passagiers zich in de bus van Arriva bevonden kunnen woordvoerders van politie en brandweer niet zeggen. De reizigers moesten langs de kant van de weg wachten op vervangend vervoer.

Kvitova verlaat WTA Championships met virus

Petra Kvitova heeft de WTA Tour Championships in Istanbul voortijdig moeten verlaten. Dat maakte de WTA woensdag bekend. De 22-jarige titelverdedigster uit Tsjechië heeft last van een virus. Samantha Stosur neemt haar plaats in op het prestigieuze eindejaarstoernooi. De Australische moet het in de witte groep nog opnemen tegen Maria Sharapova en Sara Errani.

Kvitova, de huidige nummer zes van de wereld, verloor dinsdag haar openingspartij al kansloos van de Poolse Agnieszka Radwanska met 6-3 en 6-2. Ze oogde toen al verre van fit.

Twee Disgaea-games in de maak

Dat Disgaea 5 in ontwikkeling is was al een tijdje bekend, maar Nippon Ichi blijkt stiekem tegelijkertijd aan een tweede Disgaea-game te hebben gewerkt. Ze hebben Disgaea Dimensions 2 onthuld, een directe sequel op de allereerste Disgaea.

Elke nieuwe Disgaea-game had telkens ook een nieuwe hoofdpersoon, setting en personages. Fans begonnen daardoor de personages uit de eerste Disgaea een beetje te missen. Daarom heeft Nippon Ichi beslotten om Laharl, Etna en Flonne terug te brengen.

Als Disgaea Dimensions 2 populair blijkt wordt het misschien echt een serie, aldus producer Shogo Kozakai. Qua gameplay zal de game uiteraard het meest lijken op Disgaea: Hour of Darkness. Al belooft Kozakai dat er ook nieuwe elementen ingestopt zullen worden,

Disgaea Dimensions 2 komt al in maart uit in Japan, voor Westerse gegevens moeten we waarschijnlijk nog een tijdje wachten. Het komt exclusief uit voor PlayStation 3.

VVD Limburg woensdagavond bijeen op geheime locatie

Het bestuur van de VVD-afdeling Limburg komt woensdagavond op een geheime locatie bijeen voor een vergadering. Aan de orde komt onder meer de positie van Ricardo Offermanns, die is afgetreden als burgemeester van Meerssen, maar nog wel voorzitter is van het Limburgse VVD-bestuur.

De vergadering is ingelast om de affaire te bespreken rondom Offermanns en de gevallen Roermondse wethouder Jos van Rey, ook van de VVD. De partij wil niet kwijt waar de vergadering plaatsvindt. Dat is op verzoek van Offermanns, zegt een woordvoerder.

Van Rey en Offermanns traden af nadat bekend werd dat Van Rey aan Offermans geheime informatie had doorgespeeld over de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Offermanns was kandidaat voor de post. Met Van Rey traden ook de overige twee VVD-wethouders in Roermond af. Offermanns trok zich tevens terug als kandidaat in Roermond.

Maandag vindt een al eerder geplande ledenvergadering plaats van de Limburgse VVD-afdeling.

Veel klimwerk in jubilerende Tour de France

De honderdste editie van de Tour de France telt volgend jaar vier aankomsten bergop. Daarnaast krijgen de renners nog twee bergritten voorgeschoteld. Dat maakte de organisatie woensdag bekend tijdens de presentatie in Parijs. De beroemde Alpe d'Huez moet in de achttiende etappe liefst twee keer worden bedwongen. Ook de Mont Ventoux is opgenomen in het parcours.

Dat La Grande Boucle 29 juni op Corsica begint, was al eerder bekendgemaakt. Na drie etappes op het eiland in de Middellandse Zee wordt bij Nice het vasteland van Frankrijk betreden. Daar staat een ploegentijdrit over 25 kilometer op het programma.

De organisatie werpt de renners in de jubileumeditie de nodige pittige cols voor de voeten. Naast zes bergetappes zijn er zes ritten in het middengebergte. De eerste test voor de klassementsrenners is 6 juli, als de finish is getrokken op de Ax-3 Domaines in de Pyreneeën. Een dag later wordt een bergrit naar Bagnères-de-Bigorre verreden.

In de tweede week staat op 10 juli een individuele tijdrit over 33 kilometer op het programma, met Mont Saint-Michel als finishplaats. Zondag 14 juli doemt de beruchte Mont Ventoux op. De Alpenreus is voor het eerst sinds 2009 opgenomen in het parcours en luidt een loodzware slotweek in, met een klimtijdrit en drie bergetappes.

Als de renners de 32 kilometer lange tijdrit naar Chorges en de Alpe d'Huez in de benen hebben, wachten nog aankomsten op de Grand Bornand en de Semnoz. Het klapstuk moet 21 juli plaatsvinden als de renners pas 's avonds de Champs-Élysées op rijden. Ze worden daar na drie weken koers onthaald met vuurwerk.

Bradley Wiggins, de winnaar van de afgelopen Tour, was bij de presentatie aanwezig. Onder anderen Chris Froome, Alberto Contador, Andy Schleck en wereldkampioen Philippe Gilbert lieten zich ook zien in het Palais de Congrès. Het is voor het eerst in tien jaar dat de Tour alleen op Frans grondgebied wordt verreden.

De organisatie benadrukte dat streng moet worden opgetreden tegen doping in de sport. De naam van Lance Armstrong, die zijn zeven tourzeges in moest leveren vanwege dopinggebruik, werd echter niet genoemd. Wel werd benadrukt dat een schonere sport een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.

Bloederige racegame Carmageddon gewild voor iPhone

De vorige week verschenen racegame Carmageddon, waarin gamers punten krijgen wanneer ze mensen platrijden, is meteen een van de meest gedownloade apps voor de iPhone en iPad. De remake van de pc-klassieker uit 1997 staat hoog in de top tien voor beide draagbare apparaten. Dat blijkt uit data die Apple woensdag vrijgaf.

Na het puzzelspel Bad Piggies, van de makers van Angry Birds, is Carmageddon het meest gekochte spel voor de iPhone. Op de iPad moet de racegame drie spellen voor zich dulden, waaronder het voetbalspel FIFA 13 en wederom Bad Piggies. De gratis versies van het spel voor de iPhone en iPad zijn respectievelijk achtste en vierde in de downloadtoptien voor gratis apps.

Gamestudio Stainless Games is bezig de raceserie nieuw leven in te blazen. Carmageddon: Reincarnation moet de vernieuwde versie voor de pc worden. De game wordt in februari verwacht.

De volledige verkooptoptien voor iPhone apps in week 42 ziet er als volgt uit:

01. WhatsApp Messenger
02. Bad Piggies
03. Mijn Kalender
04. Carmageddon
05. Gratis Muziek Download Pro Free Music Download Pro
06. FIFA 13
07. Sleep Cycle alarm clock
08. GPS Navigatie 2 - skobbler (BNL)
09. Lep's World 2 Plus
10. Minecraft - Pocket Edition

Voor de iPad ziet de verkooptoptien er als volgt uit:

01. Bad Piggies HD
02. FIFA 13
03. Speel met Dora
04. Pages
05. Carmageddon
06. Minecraft - Pocket Edition
07. Mijn Kalender
08. Where's My Water?
09. Angry Birds Space HD
10. GoodReader for iPad


Bloederige racegame Carmageddon gewild voor iPhone 

Politie Gent vergeet telefoonlijnen in nieuw gebouw

Belgenmoppen zijn misschien iets te makkelijk, maar in dit geval smeken onze zuiderburen er bijna om. Door een fout is er in Gent namelijk een gloednieuwe politiekazerne gerealiseerd zonder ook maar één telefoonlijn of computeraansluiting.

De federale politie spreekt van 'een foutje' en wijst met beschuldigende vinger naar de Regie der Gebouwen, een overheidsdienst die het beheer waarneemt over de gebouwen die de Belgische staat bezit of huurt. Daar was echter niemand bereid om zich voor de flater te verantwoorden. De politieagenten reageerden verbouwereerd: 'We hebben licht en water. Maar daar stopt het.'

Het gebouw van twee verdiepingen hoog zou normaal gesproken plaats bieden aan zo'n veertig agenten. Het plan was dat die er begin volgend jaar hun intrek zouden nemen. De uitglijder betekent echter een fikse streep door de rekening: de kostprijs om het allemaal te herstellen via een nieuwe openbare besteding wordt op 300.000 euro geraamd.

Van der Garde mag ook in India rijden

Het Formule 1-team zal Giedo van der Garde in India vrijdag de eerste vrije training laten rijden. Dit betekent dat coureur Heikki Kovalainen in de ochtend toe zal moeten kijken. Eerder reed Van der Garde al in onder meer Japan en China.

"In elke sessie die ik rijd, doe ik weer meer ervaring op met de auto en het team. De feedback die ik van de engineers krijg, is ook erg waardevol en in India kunnen we hier weer op verder bouwen. Het is voor mij weer een nieuw circuit, maar op de simulator zag het er erg cool uit. Andere coureurs hebben me er ook veel positieve verhalen over verteld, dus ik kijk er erg naar uit om de baan op te gaan."

Apple verliest patentgeschil in Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft vorderingen van Apple in een patentgeschil met Samsung woensdag afgewezen. Het Amerikaanse technologieconcern betichtte zijn Zuid-Koreaanse rivaal van inbreuk op een aantal 'touch'-technologieën.

Apple bezit een Europees octrooi op het zogeheten touch event model. Samsung zou dat patent geschonden hebben in zijn Galaxy-producten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf stelde echter dat die producten niet onder het patent vallen en bovendien dat het patent "nietig is omdat het octrooi niet nieuw is, niet inventief is, toegevoegde materie bevat en niet nawerkbaar is".

De rechtbank concludeerde dat de Galaxy-producten van Samsung "niet onder de beschermingsomvang van de onafhankelijke conclusies van het octrooi vallen. Daaruit volgt dat Samsung met die producten ook geen inbreuk maakt op de door Apple ingeroepen afhankelijke conclusies. De vorderingen van Apple moeten dus worden afgewezen".

Apple verliest patentgeschil in Den Haag
Apple verliest patentgeschil in Den Haag (Foto: ANP)

Kritiek op verruimen koopzondagen

De tegenstanders van het vrijgeven van het aantal koopzondagen hebben flinke kritiek op het voorstel van D66 en GroenLinks. De initiatiefwet zou te weinig rekening houden met de belangen van werknemers. Dat bleek woensdag tijdens het debat over de koopzondagen in de Tweede Kamer.

Het zijn vooral de christelijke partijen en de SP die kritiek uitten op het voorstel, waarbij gemeenten voortaan zelf mogen beslissen of en hoe vaak de winkels op zondag open mogen. Volgens Agnes Mulder (CDA) zijn werknemers en zzp'ers de dupe. Werknemers voelen zich 'gewoon gedwongen' om op zondag te werken terwijl er geen alternatieven zijn, zei ze.

Ook zzp'ers zouden zich verplicht voelen om de deuren op zondag te openen, terwijl ze dat niet willen. De initiatiefnemers van de wet gaan aan hun belangen voorbij, zei Mulder. SP'er Sharon Gesthuizen schuiven de voorstanders alle verantwoordelijkheid af op de gemeenten. "U zegt onomwonden: het is niet onze zorg en leggen het bij gemeenten neer."

Ook de SGP en ChristenUnie zeiden dat de belangen van de werknemers worden verkwanseld. Kees Verhoeven (D66), die het voorstel donderdag verdedigt, was het niet met de critici eens. Hij wees erop dat de wet niet gaat over de arbeidspositie van werknemers; die wordt in andere wetten geregeld. Gemeenten zijn verder prima in staat om op lokaal niveau te besluiten over het aantal koopzondagen.

Ook zou het om een kleine groep gaan die niet blij zijn met de verruiming. "Het gros van de werknemers vindt het prima om op zondag te werken." Verhoeven hekelde juist de huidige wet, waarbij maximaal twaalf koopzondagen per jaar zijn toegestaan, tenzij er sprake is van toerisme. Dan mogen de winkels elke zondag open.

Volgens Verhoven is deze toerismebepaling een 'doorn in het oog van heel veel winkeliers', en bovendien een 'vage en rare' constructie. Een meerderheid van de Kamer staat overigens achter het voorstel om de koopzondagen voortaan over te laten aan gemeenten. VVD en PvdA lieten dinsdag al weten dat zij zullen instemmen met de wet.

De Kamer debatteerde al eerder over de initiatiefwet. Vorig jaar april werd de behandeling echter opgeschort, omdat er geen meerderheid bleek. De toenmalige gedoogcoalitie stemde destijds niet in met het voorstel, omdat het de gedoogsteun van de SGP nodig had. "We hebben toen besloten om op betere tijden te wachten", zei Verhoeven daarover. "Die lijken nu aangebroken."

Del Piero op voor 800e duel

Alessandro del Piero zal komende zondag zijn 800e wedstrijd als profvoetballer gaan spelen. De 37-jarige Italiaan speelt dit seizoen voor het Australische Sydney FC nadat hij negentien jaren lang het shirt van Juventus had gedragen.

"Ik ben nog niet 100 procent, maar ik voel me goed omdat ik iedere dag train." Del Piero heeft ondertussen drie wedstrijden voor zijn nieuwe werkgever gespeeld. Dat hij daar de grens van 800 duels kan slechten doet hem wat. "Eerlijk gezegd had ik dit niet kunnen bedenken, maar ik ben zeer blij met deze mijlpaal."

VN-chef jaloers op Gangnam-rapper PSY

Ban Ki-moon kijkt met afgunst naar rapper PSY. De Zuid-Koreaanse VN-chef voelt zich overschaduwd door de rapper, die wereldwijd een hit scoort met het nummer Gangnam Style. "Ik ben een beetje jaloers", grapte Ban Ki-moon dinsdag tijdens een bijeenkomst waar ook PSY aanwezig was.

"Tot twee dagen geleden zeiden mensen tegen me dat ik de beroemdste Koreaan ter wereld was", gaat de VN-chef verder. "Nu moet ik afstand doen van die titel."

PSY zei op zijn beurt op te kijken tegen Ban Ki-moon. "Hij zit in het hart van alle Koreanen, hij is de beste. Dat hij me kent is fantastisch en hij zegt dat hij mijn video heeft gezien." De clip bij Gangnam Style werd op Youtube al meer dan een half miljard keer bekeken.

Voor zijn ontmoeting met PSY sprak Ban Ki-moon ook met Felix Baumgartner, de Oostenrijkse skydiver die vorige week van 39 kilometer hoogte uit een capsule aan een heliumballon sprong.


Oppan Gangnam style!

Zynga ontslaat 160 werknemers

Het gamebedrijf Zynga sluit zijn kantoor in Boston en zet 160 medewerkers op straat. Mogelijk volgen studio's in Japan en Groot-Brittannië. Dat heeft het bedrijf, met het hoofdkantoor San Francisco, dinsdagnacht bekendgemaakt. Bij Zynga werken ruim 3200 mensen in achttien studio's.

Zynga is vooral bekend als het bedrijf achter de Facebook-spellen Farmville en Cityville. Ondanks de ontslagronde is het Amerikaanse gamebedrijf nog altijd het meest succesvolle gamebedrijf op Facebook. Een van de nieuwste spellen, FarmVille 2, is op dit moment het populairste spel op het sociale netwerk.

Eind vorig jaar maakte Zynga op de beurs zijn entree met een koers van tien dollar per aandeel. De vraag was groot, waardoor de koers steeg naar bijna zestien dollar. Sindsdien is het bedrijf echter alleen maar minder waard geworden. Het aandeel doet nu rond de 2,40 dollar.

Het gamebedrijf waarschuwde eerder deze maand bekend dat de kwartaalcijfers zullen tegenvallen. Enkele spellen van het bedrijf zouden niet aanslaan. Zynga verwacht dat de omzet nagenoeg gelijk is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Zynga ontslaat 160 werknemers 

Nintendo nog niet uit de rode cijfers

Nintendo heeft in de eerste twee kwartalen van zijn boekjaar een groter verlies geleden dan verwacht. Het Japanse gamebedrijf leed een verlies van 260 miljoen euro, terwijl het op 196 miljoen had gerekend. Dit ligt volgens het bedrijf aan de matige verkoop van de Nintendo 3DS en de spellen voor die draagbare spelcomputer.

Nintendo heeft zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar naar beneden bijgesteld van 192,6 miljoen euro naar 57,8 miljoen euro. Als reden voert het bedrijf de wisselkoers van de yen en de tegenvallende verkoop van de Nintendo 3DS op. Eind november komt de gamegigant met een nieuwe spelcomputer. De Wii U moet het bedrijf een impuls geven.

Hoewel Nintendo een verlies heeft geleden in de eerste helft van zijn boekjaar, doet het bedrijf het beter dan een jaar eerder. Toen was het verlies twee keer zo groot. Dit resulteerde uiteindelijk in het eerste verlies op de jaarafrekening ooit.


Nintendo nog niet uit de rode cijfers (Foto: Novum)

Campagne tegen pedotoerisme

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de marechaussee zijn woensdag een campagne gestart tegen kindersekstoerisme. De partijen hopen dat de campagne meer en betere tips oplevert waar justitie mee aan de slag kan.

De komende maanden krijgen alle reizigers die op de luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport door de paspoortcontrole moeten een flyer mee. Daarin wordt hun verzocht alert te zijn op Nederlanders die in het buitenland uit zijn op seks met kinderen en verdachte zaken te melden bij bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem.

Op de luchthavens hangen bovendien posters die de alertheid op kindersekstoerisme moeten vergroten. Ook zetten reisbrancheorganisatie ANVR en de daarbij aangesloten touroperators en reisbureaus banners op hun websites.

De campagne is een vervolg op een campagne in 2010, die was gericht op Thailand en Brazilië, waar veel kindersekstoeristen naartoe gaan. Na die campagne bleek dat de tips te slecht waren om een opsporingsonderzoek te kunnen beginnen.

De campagne van dit jaar, die niet op specifieke landen is gericht, moet ervoor zorgen dat reizigers tips geven waar de politie mee uit de voeten kan. Nederlanders die in het buitenland een kind misbruiken, kunnen daarvoor in eigen land worden berecht.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf woensdag het startsein voor de nieuwe campagne. Op Schiphol reikte hij samen met luitenant-generaal Hans Leijtens van de marechaussee de eerste flyer uit.

Aantal migratiehuwelijken daalt

Steeds minder allochtonen halen hun trouwpartner uit het buitenland. In 2011 was 8,3 procent van de huwelijken van allochtonen een migratiehuwelijk.

Dat is iets minder dan de twee jaren ervoor en een stuk minder dan in 2002. Toen was 20 procent nog een migratiehuwelijk. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De migratiehuwelijken vonden met name plaats onder niet-westerse allochtonen. Bij 12,3 procent van die trouwerijen komt een internationale verhuizing kijken. Bij huwelijken van westerse allochtonen gebeurt dat veel minder vaak: in slechts 2,8 procent van de gevallen.

Mercedes bouwt nieuwe F1-bolide voor 2013

Het Formule 1-team Mercedes heeft bekendgemaakt voor het seizoen 2013 een compleet nieuwe Formule 1-bolide te gaan bouwen. De huidige W03 zal niet als basis gaan dienen voor de nieuwe auto, zo heeft Mercedes-adviseur Niki Lauda laten weten.

Dit seizoen won Mercedes met Nico Rosberg de Grand Prix van China. Verder werden er nog een tweede en derde plaats behaald. Het team zakte echter weg en staat nu vijfde in het constructeurskampioenschap en loopt het risico nog door Sauber ingehaald te worden. Lauda: "We werken aan een concept voor een compleet nieuwe auto. Degene die we nu hebben is gewoon niet snel genoeg."

Extra content XCOM : Enemy Unknown

2K Games en Firaxis Games hebben vandaag aangekondigd dat er twee contentpacks voor XCOM: Enemy Unknown in de maak zijn. Daarnaast is de Elite Soldier pack die eerder gratis beschikbaar was bij de pre-order nu te koop voor iedereen.

De eerste DLC heet 'Slingshot Content Pack' en komt binnenkort beschikbaar. Van de tweede uitbreiding is niets bekend. In de Slingshot Content zijn er nieuwe Council-missies, waarin spelers een raadselachtig Triad tegenkomen, een buitenaards schip en vechten ze tegen aliens in het luchtruim van China. Er zijn drie nieuwe mappen een nieuws squad personage met een unieke verhaallijn en eigen stem en nieuwe aanpassingsmogelijkheden voor personages. Hieronder zie je enkele screenshots van de uitbreiding. Over de prijs en precieze datum komt binnenkort meer informatie.

Het Elite Soldier Pack bevat meer mogelijkheden om soldaten aan te passen:

  • Classic X-COM Soldaat: spelers krijgen meteen een nieuwe rekruut in hun barakken die geïnspireerd is op de soldaten in het originele spel
  • Soldier Deco packs: Spelers kunnen hun soldaten uitrusten met nieuwe pakken, zoals de van de Hyperion en Reaper. Dit is alleen een uiterlijke bonus.
  • Complete kleuraanpassingen: alle armor kunnen met keuze uit meerdere kleuren aangepast worden

Dit pack is te koop voor € 4.49 voor PlayStation 3 en pc. Voor Xbox 360-spelers kosten de extra mogelijkheden 400 Microsoft Points.

XCOM: Enemy Unknown is uit voor PlayStation 3, Xbox 60 en pc.

XCOM: Enemy Unknown Slingshot

XCOM: Enemy Unknown Slingshot

XCOM: Enemy Unknown Slingshot

XCOM: Enemy Unknown Slingshot

XCOM: Enemy Unknown Slingshot

Loopbaan voormalig nummer een Ferrero ten einde

De carrière van Juan Carlos Ferrero is ten einde. De 32-jarige Spanjaard verloor dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Valencia van zijn landgenoot Nicolas Almagro (6): 5-7 en 3-6. Ferrero had al aangekondigd na het evenement in de sinaasappelstad afscheid te nemen.

Ferrero kan terugkijken op een mooie carrière. Hij beleefde zijn gloriedagen in 2003 toen hij ten koste van de Nederlander Martin Verkerk Roland Garros won en verliezend finalist op de US Open was. De gravelspecialist was in die periode ook acht weken aanvoerder van de wereldranglijst. Ferrero won in totaal zestien toernooien en tweemaal de Davis Cup met Spanje.

Door fysiek ongemak was hij afgezakt naar de 161e plaats op de wereldranglijst. Ferrero gaat zich toeleggen op het runnen van zijn tennisacademie en hotel.

Het toernooi van Valencia raakte ook Jo-Wilfried Tsonga kwijt. De nummer twee van de plaatsingslijst gaf in zijn eersterondepartij tegen Xavier Malisse na vier games op met een rugblessure.

Kromowidjojo Europees zwemster van het jaar

Ranomi Kromowidjojo is uitgeroepen tot beste Europese zwemster van het jaar 2012. De olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag kreeg in de door zwembond LEN georganiseerde verkiezingen zestig procent van de stemmen.

Kromowidjojo kan de prijs eind november ophalen bij de Europese kampioenschappen kortebaan in het Franse Chartres. Ze zal bij deze titelstrijd niet in actie komen. De Fransman Yannick Agnel kreeg bij de mannen de prijs vanwege zijn twee gouden plakken op de 200 meter vrije slag en de 4x100 meter vrij.

'Kind na verkrachting is Gods wil'

De Amerikaanse politicus Richard Mourdock heeft voor opschudding gezorgd met zijn mening over abortus. In een debat dinsdag zei hij dat 'zelfs als het leven begint met de verschrikkelijke gebeurtenis als verkrachting, dan is dat iets wat God zo heeft bedoeld'.

De Republikeinse senaatskandidaat uit Indiana kreeg direct kritiek van de Democraten. "Vreselijk en beledigend voor vrouwen", zei de voorzitster van de Democraten. Mourdock verduidelijkte later dat hij bedoelde dat God het leven creëert, niet dat God verkrachting voorstaat.

Eerder ontketende de Republikeinse senaatskandidaat uit Missouri, Todd Akin, een storm van kritiek toen hij zei dat vrouwenlichamen 'mechanismen hebben om zwangerschap te voorkomen na een legitieme verkrachting'.

NHL ziet gesprek met spelers niet zitten

De kans lijkt klein dat een volledig seizoen kan worden gespeeld in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Vicepresident Bill Daly heeft laten weten dat de NHL een voorstel van de spelersvakbond om opnieuw om de tafel te gaan zitten heeft afgewezen. De competitiestart volgende week donderdag, toch al verlaat, gaat daardoor waarschijnlijk niet door.

Beide partijen hebben niet meer met elkaar gesproken sinds de NHL donderdag drie tegenvoorstellen van de spelersvakbond naar de prullenbak verwees. "Wij zien er niets in om te gaan praten om het praten", zegt Daly. De NHL lijkt niet van plan meer te willen bieden dan een gelijke verdeling van de tweeënhalf miljard euro aan inkomsten.

Als de competitie niet op 1 november begint, lijkt een volledig seizoen niet meer in de agenda te passen. De uitgestelde wedstrijden worden dan waarschijnlijk definitief afgelast. De competitie had vier weken geleden al van start moeten gaan.

De laatste keer dat een zogeheten lock-out plaatsvond in de NHL was in 2004. Door het uitblijven van een akkoord werd toen het hele seizoen niet gespeeld. De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA begon afgelopen seizoen bijna twee maanden later als gevolg van een lock-out.

Büttner: "Het was even wennen"

Alexander Büttner beleefde gisteren voor Manchester United zijn debuut in de Champions League. De van Vitesse overgekomen verdediger zag zijn ploeg op eigen veld tegen Sporting Braga snel achter komen, maar de Mancunians knokten zich toch naar een 3-2 zege.

"Het begin was even wennen natuurlijk, we kregen twee snelle goals tegen. Het is een ander niveau. Daarna hebben we het goed opgepakt. Je weet dat we de kwaliteiten hebben om terug te komen. Dit is een fantastische club, de mensen zijn aardig en je traint met erg goede spelers. Ik ga hier met stappen vooruit."

Büttner baalde in het begin van het duel wel wat, want zijn directe tegenstander Alan vond tweemaal het net. "Natuurlijk is het zonde als je directe man twee keer scoort, maar voor mij was het moeilijk om die bal te verdedigen. Natuurlijk is het stom als je directe tegenstander scoort, maar het tastte mijn zelfvertrouwen niet aan."

Polderporno RTL flopt

Slechts 216.000 mensen keken gisteren op RTL5 naar Passie in de Polder. In de serie worden kneuzen gevolgd die denken dat ze hun brood kunnen verdienen met het maken van pornofilms.

In aflevering 1 wordt Gerrie gevolgd, die een escort huurt en in een lingeriezaak tijdens openingstijden de film gaat opnemen. Omdat zijn cameravrouw heeft afgebeld vraagt hij voorbijgangers op straat of ze de camera willen bedienen. Ook zien we Debby Pleasure die een wijkgebouw bezoekt om te kijken of het een geschikte locatie is voor een vleesbingo. Inderdaad, je leest het goed, een vleesbingo.

Wie de uitzending gemist heeft kan de kneuzenkermis alsnog terugzien via RTL Gemist. Het is overigens totaal safe for work, er is geen naakt en het is vooral tenenkrommend lachwekkend. Veel plezier en houd je broek maar aan. 

Alpe d'Huez wil Armstrong-bochten schrappen

Burgemeester Jean-Yves Noyrey van de Franse gemeente Huez wil Lance Armstrong twee naar hem vernoemde bochten op de Alpe d'Huez afnemen. Dat zegt Noyrey woensdag in de Franse krant Le Dauphiné Libéré. De van zijn voetstuk gevallen Texaan won in de Tour de France in 2001 en 2004 op de Alpe d'Huez en kreeg daardoor twee naambordjes op de klim.

De veertien kilometer lange beklimming naar de top van de Alpe d'Huez kent 21 bochten om elfhonderd meter hoogte te overwinnen en zorgde in het verleden al vaak voor spektakel in de Tour. Alle bochten op de 'Nederlandse berg' zijn vernoemd naar oud-winnaars.

Noyrey doet op 11 november een voorstel in de gemeenteraad om de bordjes van Armstrong weg te halen. "Maar ik denk dat de meningen verdeeld zullen zijn."

De internationale wielerunie UCI nam maandag de conclusies van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA over en pakte de zeven tourzeges van Armstrong af voor het jarenlange gebruik van doping.

Drie leden Gouden Dageraad kunnen vervolgd worden

Drie parlementsleden van de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad zijn hun immuniteit voor rechtsvervolging kwijt. Het parlement stemde er dinsdagavond unaniem mee in om de drie hun onschendbaarheid te ontnemen.

Twee van hen - Panagiotis Iliopoulos en Giorgos Germenis - zullen zich moeten verantwoorden voor betrokkenheid bij aanvallen op allochtone straatverkopers. Gouden Dageraad-woordvoerder Ilias Kasidiaris staan aanklachten wegens roof en het toebrengen van lichamelijk letsel te wachten.

Gouden Dageraad, tot voor kort een partij in de marge, sleepte bij de parlementsverkiezingen van juni achttien zetels in de wacht. De partij geeft buitenlanders de schuld van de economische neergang van het land.

Stelling: Na je 45e moet je geen seksbom meer willen zijn

Gisteren werd bekend dat Kroatische schone Tatjana Simic nog één keer uit de kleren gaat voordat zij de magische leeftijd van 50 bereikt. In december wordt ons wachten beloond en krijgen we er zelfs een life-size poster van de naakte Simic bij. Drie jaar geleden konden we de toen 60-jarige Patricia Paay al in evakostuum bewonderen.

De stelling van deze woensdag luidt dan ook:

Na je 45e moet je geen seksbom meer willen zijn.

'Scholieren scoren goed op sociaal vlak'

Nederlandse scholieren functioneren goed op sociaal gebied. Die conclusie trekt Cito, dat onder meer de kwaliteit van het onderwijs onderzoekt, uit onderzoek uitgevoerd in 2011. Volgens Cito is het voor het eerst dat het sociale functioneren van leerlingen zo breed in kaart is gebracht.

Wetenschappers onderzochten het sociaal functioneren aan de hand van 66 kenmerken, zoals zelfbeeld, motivatie, het verwerken van sociale informatie, sociaal gedrag en probleemgedrag. Ook de beleving van de school, de leerkracht en de klasgenoten en de mate waarin de leerling betrokken is bij agressief gedrag in de klas zijn onderzocht.

Kankerpatiënt brandstichter Taiwan

De man die dinsdag brand stichtte op de verpleeghuisafdeling van een ziekenhuis in Taiwan is een kankerpatiënt. Hij zegt tot zijn daad, die twaalf medepatiënten het leven kostte, te zijn gekomen omdat hij het niet kon verkroppen dat hij niet beter werd. Naast de twaalf doden vielen er zestig gewonden onder de patiënten.

De 67-jarige brandstichter werd door de brandweer naakt gevonden in een voorraadkast, waar hij zich na zijn daad had verstopt. Hij is onder arrest geplaatst.

De verpleeghuisafdeling, op de bovenverdieping van het Hsinying-ziekenhuis in de zuidelijke stad Tainan, is volledig door het vuur verwoest. De meeste slachtoffers waren bedlegerig en niet in staat om zichzelf in veiligheid te brengen. Meer dan honderd mensen konden tijdig worden geëvacueerd of wisten zelf naar buiten te komen.


Kankerpatiënt stichtte brand in ziekenhuis Taiwan (Foto: Novum)

'Verdere beperking hypotheekrenteaftrek'

De VVD en de PvdA buigen zich over een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Ze willen de aflossingsvrije hypotheek voor 'bestaande gevallen' fiscaal aanpakken, zeggen bronnen rondom de formatie woensdag in De Telegraaf.

Het gaat om een scenario waarin huizenbezitters die al voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten stapsgewijs minder fiscale aftrek wordt toegestaan. Dit zou na een overgangsperiode moeten worden ingevoerd.

VVD-leider Mark Rutte beloofde tijdens de verkiezingen nog dat voor de VVD het beschermen van de huidige woningbezitters 'topprioriteit' is. Het demissionaire kabinet waarschuwde eerder deze week nog voor een dergelijke aanpak.

Volgens De Telegraaf liggen er overigens verschillende opties voor de woningmarkt op de formatietafel en zijn er nog geen knopen doorgehakt. De VVD en de PvdA zouden een dezer dagen willen beslissen.

Doorgaan JSF miljoenen goedkoper

Het voortzetten van de testfase van de Joint Strike Fighter (JSF) is een stuk goedkoper dan het nu af te blazen. Door gewoon door te gaan wordt een bedrag van minimaal 150 miljoen euro bespaard, schrijft de De Telegraaf woensdag.

De conclusie staat in een rapport van de Algemene Rekenkamer die in handen in is van de krant. Volgens de rekenmeesters is stoppen met het project voor de opvolger van de F-16 dan ook 'een niet voor de hand liggende optie'.

Een rapport van het ministerie van Economische Zaken, dat eveneens in handen is van de krant, pleit ook om door te gaan met de JSF. De introductie van het toestel zou Nederlandse bedrijven miljarden euro's extra omzet op kunnen leveren plus 75 duizend manjaren werk. Dat is weer aantrekkelijk voor de fiscus, stellen de onderzoekers.

Beide onderzoeken worden donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De JSF zorgt al jaren voor discussie in Den Haag. Voor het zomerreces keerde zich een meerderheid van de Kamer tegen het idee. Omdat stoppen grote financiële consequenties zou hebben, wilde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) eerst een onderzoek laten uitvoeren.


Doorgaan met JSF miljoenen goedkoper dan stoppen (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Wolkenvelden

Goedemorgen! Het zuiden van het land heeft vandaag het beste weer, want daar schijnt geregeld de zon en blijft het droog. In het noorden zal de dag grotendeels bewolkt gaan verlopen en valt er hier en daar wat regen. Deze verdeling blijft de rest van de dag in stand. Het midden heeft een afwisseling van wolkenvelden en wat zon.

Van noord naar zuid ligt de temperatuur vanmiddag tussen de 14 en 18 graden. Ook vandaag stelt de wind weer heel weinig voor en is het nog prima weer om nog even in het bos te gaan wandelen. Morgen kan er op meer plaatsen wat neerslag gaan vallen en loopt de temperatuur al minder hoog op. Gelukkig verloopt de inval van de koudere lucht heel gestaag, want pas op zaterdag zal het kwik echt onder de 10 graden gaan zakken. Zaterdag is het vrijwel overal droog, maar op zondag volgt er dan weer wat regen.

Ook het zuidoosten van Europa heeft inmiddels buien te pakken. De in de zomer zonovergoten eilanden als Kreta en Rhodos mochten gisteren ruim 25 mm regen aftappen, dus de meeste vakantiegangers zullen langzaamaan gaan uitwijken naar de Canarische Eilanden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Nevel in RotterdamTjik maakt deze foto van de optrekkende mist vanaf een Radarstoomboot in Rotterdam.

League of Legends-toernooi trekt acht miljoen kijkers

Vandaag heeft Riot bekendgemaakt hoeveel League of Legends-fans het toernooi op 13 oktober bekeken hebben, waarbij Taipei Assassins met een miljoen dollar aan prijzengeld naar huis ging. In het stadion waar het toernooi plaatsvond waren ongeveer 8.000 toeschouwers aanwezig. Nog eens 8,2 miljoen kijkers keken mee via internet of tv.

Om het een en ander in perspectief te plaatsen. De eerste wedstrijd tussen de New York Yankees en de Detroit Tigers – die overigens ook op 13 oktober plaatsvond – trok ongeveer 6,8 miljoen kijkers. 

League of Legends is dus niet alleen leuk om te spelen met zijn 32 miljoen actieve gebruikers, aldus Riot zelf, het biedt ook nog eens vertier om naar te kijken.

Niet spelen in bed

De Flinders-universiteit in Australië heeft een onderzoek uitgevoerd over gamen voor je gaat slapen. Uit het onderzoek blijkt dat gamen vlak voordat je naar bed gaat een negatieve invloed heeft op je slaapgedrag.

Zeventien jongens deden mee aan het onderzoek. Een klein uurtje spelen voor het slapen had niet bijzonder veel effect, maar wanneer de jongens 150 minuten speelden verloren ze bijna een half uur aan slaaptijd omdat ze regelmatig wakker werden. Ook vielen ze moeilijker in slaap.

De studie toont ook aan dat je minder droomt wanneer je lang hebt gegamed voor het slapengaan. Dit is belangrijker dan het lijkt omdat we via dromen meer kunnen onthouden. Een nachtje gamen voor een examen is dus geen goed idee.

Slapende vent bij pc

Grote snelheidscontrole oostgrens

De Duitse en Nederlandse politie beginnen woensdag aan een grote snelheidscontrole aan de grensovergangen tussen beide landen. Het is voor het eerst dat de Nederlandse politie op internationaal gebied een dergelijke controle op poten zet.

De Duitse en Nederlandse politie zetten laserapparatuur in op de hoofdwegen en de regionale grensovergangen, met als doel om het aantal snelheidsovertredingen terug te dringen. De zogenoemde Blitz-marathon begint woensdagochtend om 6 uur en eindigt donderdagochtend.

In totaal zijn er duizenden politieagenten aan het controleren op zo'n 4000 plaatsen.

Grote snelheidscontrole aan de oostgrens
Grote snelheidscontrole aan de oostgrens (Foto: ANP)

Marinier neergeschoten op Aruba

Op Aruba is dinsdagmiddag (lokale tijd) een Nederlandse marinier tijdens een militaire oefening gewond geraakt door een kogel. De man is met spoed naar een lokaal ziekenhuis gebracht.

Volgens een Defensiewoordvoerder is zijn toestand stabiel. De marechaussee onderzoekt hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden.

Na het voorval op oefenterrein 'Vader Piet’ vervoerde een militaire ambulance in eerste instantie de marinier. Ter hoogte van de luchthaven werd hij overgeplaatst in een gewone ambulance om overgebracht te worden naar het ziekenhuis. Boze collega’s van de gewonde marinier probeerden te voorkomen dat lokale fotografen op dat moment foto’s van de man maakten. Politieagenten kwamen tussenbeide om escalatie te voorkomen.

'Griekenland krijgt 2 jaar uitstel'

De Griekse regering krijgt twee jaar extra de tijd om hun begroting op orde te brengen. Dat schreef de Süddeutsche Zeitung woensdag op hun website.

Pas in 2016 moet het begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product zijn gezakt, in plaats van in 2014. De Grieken krijgen zo meer tijd om bezuinigingsmaatregelen uit te voeren. Daarbij kan de Griekse premier Antonis Samaras rekenen op het steunpakket van ruim 31 miljard euro.

Dinsdag werd de Griekse regeringscoalitie het nog niet eens over het bezuinigingspakket dat Griekenland moet doorvoeren in ruil voor hulp van het IMF en de Europese Unie.

'Griekenland krijgt 2 jaar uitstel'
'Griekenland krijgt 2 jaar uitstel' (Foto: ANP)

Miljarden tekort op Europese begroting

De Europese Commissie heeft 5,9 miljard euro extra nodig om aan haar verplichtingen in het kader van de begroting voor 2012 te voldoen. Het gaat vooral om geld voor het projecten in arme regio's.

Het tekort op de begroting bedraagt in totaal negen miljard euro. Daar gaat 3,1 miljard euro vanaf. Dat bedrag heeft de commissie al binnengehaald via boetes. Die zijn hoofdzakelijk opgelegd aan bedrijven die de Europese mededingingsregels hebben overtreden.

Het resterende bedrag moet door de lidstaten worden opgehoest. Het meeste extra geld moet naar projecten in arme regio's en plattelandsontwikkeling: 8,3 miljard euro. Maar ook het Erasmus-programma, een uitwisselingsprogramma voor studenten, heeft een tekort van negentig miljoen euro op een begroot budget van ongeveer een half miljard euro.

[Upd] Friese pedo wil zelf verhuizen

In de Friese plaats Terkaple is onrust ontstaan over een inwoner die vrijdag is veroordeeld voor het bezit van kinderporno. De Vereniging voor Plaatselijk Belang gaat dinsdagavond met onder meer gemeente en politie in gesprek over de kwestie. Ook wordt een voorlichtingsbijeenkomst voor bewoners van het dorp georganiseerd.

Plaatselijk Belang wil dat de veroordeelde dorpsbewoner zo snel mogelijk verhuist. De man werd vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot acht maanden cel. Plaatselijk Belang laat weten ook met de veroordeelde zelf in gesprek te gaan.

Locoburgemeester Janny Shouwerwou van de gemeente Skarsterlân, waar Terkaple onder valt, is dinsdag namens de gemeente aanwezig bij de bijeenkomst. "We hopen een antwoord te kunnen geven op de vragen hoe de situatie is op te lossen en hoe nu verder", meldt een gemeentewoordvoerder aan skarsterlannieuws.nl.

Update 01.57 uur
De 55-jarige inwoner van het Friese Terkaple die veroordeeld is voor het bezit van kinderporno, heeft aangegeven zelf te willen verhuizen. Dit maakte het Plaatselijk Belang Terkaple dinsdag bekend.

Op de bijeenkomst met de gemeente, politie en woningstichting werd dinsdagavond gesproken over de kwestie. De bewoners drongen tijdens de avond aan op een verhuizing. "We hebben vanavond de onrust uit het dorp weg kunnen nemen", zei loco-burgemeester Janny Schouwerwou van de gemeente Skarsterlân. Op welke termijn de man gaat verhuizen is nog onduidelijk.

Meer racistisch geweld in Griekenland

Mensenrechtenbewegingen krijgen steeds meer meldingen binnen van racistisch gemotiveerde aanvallen tegen migranten in Griekenland. Volgens de rechtengroepen is er sprake van een klimaat van wetteloosheid, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

Een netwerk van 23 ngo's zei dinsdag dat, voor zover zij weten, tussen januari en september 87 racistische geweldplegingen hebben plaatsgevonden in Griekenland. Het werkelijke aantal ligt volgens de ngo's echter veel hoger, omdat veel slachtoffers te bang zijn om aangifte te doen of worden ontmoedigd naar de politie te stappen.

Volgens de ngo's hebben veel geweldplegers waarschijnlijk banden met de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De partij, die tot voor kort een marginale rol speelde, haalde bij de parlementsverkiezingen in juni achttien van de driehonderd zetels in het Griekse parlement.

Eindelijk weer zege Schoorel in challenger

Thomas Schoorel heeft weer eens een wedstrijd gewonnen op challengerniveau. Na vier opeenvolgende uitschakelingen in de eerste ronde ging de 23-jarige Amsterdammer in Porto Alegre wel door. Schoorel won op het Braziliaanse gravel in drie sets van de Slowaak Pavol Cervenak: 6-4, 1-6 en 6-4.

Schoorel, de mondiale nummer 258, kende tegen zijn 42 plaatsen hoger genoteerde opponent in de tweede acte een inzinking. In de andere twee bedrijven haalde hij een degelijk niveau en had hij aan een break genoeg om de sets te winnen. In de tweede ronde treft Schoorel de Belg Arthur De Greef of de Portugees Gastão Elias.

Ook Matwé Middelkoop was succesvol. De qualifier versloeg in Seoul de Pool Michal Przysiezny: 3-6, 7-5 en 6-3.

S. Williams en Sharapova winnen in Istanbul

Serena Williams is de WTA Championships in Istanbul met een solide zege begonnen. De 31-jarige Amerikaanse (3) won dinsdag haar openingspartij in de rode poule in twee sets van de Duitse Angelique Kerber (5): 6-4 en 6-1. De mondiale nummer een Victoria Azarenka en Na Li (8) zijn de andere groepsopponenten.

Williams toonde in de beginfase van de wedstrijd aan waarom ze als de te kloppen vrouw beschouwd wordt. De winnares van de US Open, het olympisch tennistoernooi en Wimbledon van dit jaar liep snel uit naar 3-0. Kerber herstelde zich daarna en kwam terug tot 3-3.

De Duitse wist echter niet door te drukken en verloor de eerste met 6-4. In het tweede bedrijf was van een echte wedstrijd geen sprake meer. Williams brak Kerber tweemaal en won de set met 6-1. Door haar zege bracht ze de stand in onderlinge ontmoetingen op 2-1.

Maria Sharapova heeft haar eerste partij in Istanbul overtuigend omgezet in een zege. De Russin (2) had weinig te duchten van de Italiaanse Sara Errani (7): 6-3 en 6-2. Sharapova gaat door de zege samen met Agnieszka Radwanska aan de leiding in de witte groep. De Poolse liet eerder dinsdag titelverdedigster Petra Kvitova kansloos.

Sharapova pakte snel een 2-0 voorsprong, maar Errani kwam terug tot 2-2. Het antwoord op de tweede break van Sharapova moest de Italiaanse schuldig blijven, waardoor ze de eerste set met 6-3 verloor. Het tweede bedrijf was Sharapova oppermachtig. Met rake klappen dreef ze Errani tot wanhoop. Bij 5-2 serveerde de mondiale nummer twee de wedstrijd solide uit.

Eerder dinsdag had Agnieszka Radwanska de openingspartij van het officieuze wereldkampioenschap gewonnen. De Poolse rekende eenvoudig af met titelverdedigster Petra Kvitova.


Williams kent geen problemen met Kerber in Istanbul (Foto: Novum)

Nieuwe gevechten moslims en boeddhisten Birma

In het westen van Birma zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen moslims en boeddhisten. Zeker twee mensen zijn omgekomen en meer dan duizend huizen zijn in vlammen opgegaan. Dat hebben de Birmese autoriteiten dinsdag gezegd.

Het gaat om de ernstigste gevechten tussen de islamitische Rohingya's en de boeddhistische Rakhines, die oorspronkelijk uit Bangladesh komen, sinds juni. Toen kwamen door gevechten tussen de twee groepen zeker negentig mensen om en raakten zo'n zeventigduizend ontheemd. Meer dan drieduizend huizen, en tientallen moskeeën en kloosters, werden met de grond gelijk gemaakt.

De gevechten begonnen zondag in het dorp Birma, in de deelstaat Rakhine. De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld, die van zonsondergang tot zonsopgang van kracht is.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.