IOC-baas: wielrennen blijft op Olympische Spelen

Het wielrennen verdwijnt niet van de Olympische Spelen. Dat zegt de voorzitter van het internationaal olympisch comité IOC Jacques Rogge woensdag tegen de Daily Telegraph. "Het zou niet eerlijk zijn om 'schone' atleten te straffen door wielrennen te weren. Er zijn andere manieren om bedriegers uit de sport te gooien."

De 70-jarige Belg is ontgoocheld door de zaak rond Lance Armstrong. "De voorbije jaren heb ik de verhalen in de media ook gelezen en gehoord. Maar dat dit alles ook daadwerkelijk aan het licht komt met een verpletterende bewijslast, is choquerend."

De IOC-baas wil strengere straffen voor dopingzondaars. "Dat moet zeker worden overwogen. Dat kan een serieus afschrikmiddel zijn." Wijzigingen kunnen echter pas in november 2013 plaatsvinden. Dan worden op een mondiaal dopingcongres van het antidopingagentschap WADA de nieuwe dopingregels ter goedkeuring voorgelegd aan de federaties.

De veel bekritiseerde internationale wielerunie UCI wordt door Rogge een hart onder de riem gestoken. "De UCI stond altijd vooraan wat betreft dopingbestrijding. Het was een van de eerste bonden die het biologisch paspoort introduceerden en voerde een recordaantal dopingcontroles uit."

De Belg vindt dat de UCI niets te verwijten valt wat betreft positieve dopinggevallen in het verleden. "Er waren toen niet genoeg controles buiten de koers en sommige tests waren niet goed genoeg. Nu kan er efficiënter worden getest op epo, kunnen we bloedtransfusies of groeihormoon opsporen en is het biologisch paspoort een krachtig wapen om vermoedelijk dopinggebruik aan te tonen."


IOC-baas: wielrennen blijft op Olympische Spelen (Foto: Novum)