Grote explosie bij wapenfabriek Sudan

Redactie

Een krachtige explosie bij een wapenfabriek heeft woensdag de Sudanese hoofdstad Khartoum opgeschrikt. Stukken ontploffende munitie vlogen door de lucht en veroorzaakten paniek, meldden het Sudanese staatspersbureau SUNA en lokale media. Volgens de Sudanese regering is de explosie het gevolg van een reeks luchtaanvallen die is uitgevoerd door de Israëlische luchtmacht.

De Sudanese minister van informatie Ahmed Belal Osman zei dat het militaire industriële complex Yarmouk in de ochtenduren getroffen werd door vier luchtaanvallen. Boven het complex hingen dikke zwarte rookwolken. Als gevolg van de explosie hebben huizen in de omgeving schade opgelopen. Ruiten sneuvelden en daken werden losgerukt. Vooralsnog zijn er geen berichten over dodelijke slachtoffers. Sommige inwoners van de stad hebben wel rook ingeademd.

De Sudanese minister van defensie, Abdul Rahim Mohamed Hussein, kwam in spoedberaad bijeen met de top van het Sudanese leger. De veiligheidsdiensten hebben het gebied rondom de fabriek afgezet.

In 2009 werd in het noordoosten van Sudan een konvooi dat wapens vervoerde vanuit de lucht onder vuur genomen. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven. Aangenomen wordt dat Israël achter deze aanval zat, omdat de wapens onderweg zouden zijn naar Palestijnse opstandelingen in de Gazastrook. Israël heeft deze aanval echter nooit bevestigd of ontkend en leden van het Sudanese parlement hebben ontkend dat er in het gebied wapentransporten plaatshadden.