Veel klimwerk in jubilerende Tour de France

De honderdste editie van de Tour de France telt volgend jaar vier aankomsten bergop. Daarnaast krijgen de renners nog twee bergritten voorgeschoteld. Dat maakte de organisatie woensdag bekend tijdens de presentatie in Parijs. De beroemde Alpe d'Huez moet in de achttiende etappe liefst twee keer worden bedwongen. Ook de Mont Ventoux is opgenomen in het parcours.

Dat La Grande Boucle 29 juni op Corsica begint, was al eerder bekendgemaakt. Na drie etappes op het eiland in de Middellandse Zee wordt bij Nice het vasteland van Frankrijk betreden. Daar staat een ploegentijdrit over 25 kilometer op het programma.

De organisatie werpt de renners in de jubileumeditie de nodige pittige cols voor de voeten. Naast zes bergetappes zijn er zes ritten in het middengebergte. De eerste test voor de klassementsrenners is 6 juli, als de finish is getrokken op de Ax-3 Domaines in de Pyreneeën. Een dag later wordt een bergrit naar Bagnères-de-Bigorre verreden.

In de tweede week staat op 10 juli een individuele tijdrit over 33 kilometer op het programma, met Mont Saint-Michel als finishplaats. Zondag 14 juli doemt de beruchte Mont Ventoux op. De Alpenreus is voor het eerst sinds 2009 opgenomen in het parcours en luidt een loodzware slotweek in, met een klimtijdrit en drie bergetappes.

Als de renners de 32 kilometer lange tijdrit naar Chorges en de Alpe d'Huez in de benen hebben, wachten nog aankomsten op de Grand Bornand en de Semnoz. Het klapstuk moet 21 juli plaatsvinden als de renners pas 's avonds de Champs-Élysées op rijden. Ze worden daar na drie weken koers onthaald met vuurwerk.

Bradley Wiggins, de winnaar van de afgelopen Tour, was bij de presentatie aanwezig. Onder anderen Chris Froome, Alberto Contador, Andy Schleck en wereldkampioen Philippe Gilbert lieten zich ook zien in het Palais de Congrès. Het is voor het eerst in tien jaar dat de Tour alleen op Frans grondgebied wordt verreden.

De organisatie benadrukte dat streng moet worden opgetreden tegen doping in de sport. De naam van Lance Armstrong, die zijn zeven tourzeges in moest leveren vanwege dopinggebruik, werd echter niet genoemd. Wel werd benadrukt dat een schonere sport een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.