Harddrugsgebruik op straat blijft verboden

Het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte blijft verboden in Amsterdam. Dat heeft de kantonrechter woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had een proefproces aangespannen nadat de Raad van State in juli het blowverbod op straat had teruggefloten.

Beide verboden waren opgenomen in de Amsterdamse Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De uitspraak van de Raad van State riep vragen op over de geldigheid van andere bepalingen in de APV, zoals het openlijk gebruik van harddrugs.

Vanwege de commotie werd besloten om in Amsterdam en Rotterdam een proefproces te houden om een rechter te laten oordelen over de geldigheid van de APV-regels. In de APV kunnen gemeenten specifieke gedragingen strafbaar stellen.

De Raad van State had de bepalingen in de APV over het softdruggebruik ongeldig verklaard, omdat die iets regelden dat al vastligt in een hogere wet, namelijk de Opiumwet. De kantonrechter oordeelde echter dat de gemeente best iets strafbaar mag stellen dat ook al onder de Opiumwet valt, zolang dat maar een ander doel heeft. In dit geval zou het verbod in de APV zich richten op openbare orde en overlast, terwijl de Opiumwet bescherming van de volksgezondheid nastreeft.

Het proefproces in Rotterdam vindt plaats op 17 januari. Het proces in Amsterdam wordt zeer waarschijnlijk voortgezet in hoger beroep, meldt het OM, dat kennelijk ook een oordeel van het gerechtshof wil.