Campagne tegen pedotoerisme

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de marechaussee zijn woensdag een campagne gestart tegen kindersekstoerisme. De partijen hopen dat de campagne meer en betere tips oplevert waar justitie mee aan de slag kan.

De komende maanden krijgen alle reizigers die op de luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport door de paspoortcontrole moeten een flyer mee. Daarin wordt hun verzocht alert te zijn op Nederlanders die in het buitenland uit zijn op seks met kinderen en verdachte zaken te melden bij bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem.

Op de luchthavens hangen bovendien posters die de alertheid op kindersekstoerisme moeten vergroten. Ook zetten reisbrancheorganisatie ANVR en de daarbij aangesloten touroperators en reisbureaus banners op hun websites.

De campagne is een vervolg op een campagne in 2010, die was gericht op Thailand en Brazilië, waar veel kindersekstoeristen naartoe gaan. Na die campagne bleek dat de tips te slecht waren om een opsporingsonderzoek te kunnen beginnen.

De campagne van dit jaar, die niet op specifieke landen is gericht, moet ervoor zorgen dat reizigers tips geven waar de politie mee uit de voeten kan. Nederlanders die in het buitenland een kind misbruiken, kunnen daarvoor in eigen land worden berecht.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf woensdag het startsein voor de nieuwe campagne. Op Schiphol reikte hij samen met luitenant-generaal Hans Leijtens van de marechaussee de eerste flyer uit.