Akkoord nieuwe coalitie Groningen

Redactie

Een nieuwe coalitie heeft in Groningen een conceptakkoord bereikt. Dat hebben de informateurs Jacques Tichelaar en Johan Remkes woensdag bekendgemaakt, meldt RTV Noord. Tegenover de regionale omroep laat Tichelaar weten dat met name de bereikbaarheid van de stad een belangrijk kernpunt was.

Plannen voor een regiotram leidden eind vorige maand tot een crisis in het gemeentebestuur. Twee wethouders van de PvdA en een van GroenLinks, drie van de vijf wethouders, dienden hun ontslag in nadat de wethouders van de twee andere collegepartijen D66 en SP weigerden steun te geven aan de begroting waarin de tram was opgenomen.

Volgens de twee wethouders van D66 en de SP was het financiële vooruitzicht voor Groningen te slecht. Ze vreesden dat de investeringen in de tram ten koste gaan van andere voorzieningen in de stad. GroenLinks en de PvdA wilden wel dat de tram er zou komen.

Het nieuwe college komt te bestaan uit PvdA, VVD, D66, SP en CDA. De komende dagen bespreken de partijen intern het behaalde akkoord. Vrijdag wordt de inhoud daarvan bekendgemaakt in een persconferentie. De afgelopen weken bleek al dat de tram er niet zal komen. In het nieuwe coalitieprogramma zou het onderwerp bereikbaarheid wel aan bod komen.