Shorttrackseizoen begint spectaculair

Het nieuwe shorttrackseizoen is op spectaculaire wijze begonnen. In de kwalificaties voor de wereldbeker in Calgary zijn maar liefst drie wereld- en drie Nederlandse records gesneuveld. Freek van der Wart, Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Jorien ter Mors wisten met hun tijden acht plaatsen in het hoofdtoernooi te verdienen.

De Nederlanders kwamen sterk uit de hoek op de 500 en 1.000 meter waarop finaleplaatsen werden veiliggesteld. Ook de vrouwenaflossingsploeg deed met een plaats bij de beste acht van zich spreken, omdat er voor het eerst zonder de onlangs gestopte Annita van Doorn werd gereden. De mannen liepen tegen een straf aan en werden hierdoor uitgeschakeld.

Het bal van records werd geopend door de Canadese Valerie Maltais die op de 1.000 meter 1.27,653 klokte. Jorien Ter Mors verbeterde met een tijd van 1.30,307 het Nederlandse record. Bij de mannen verbrak Sjinkie Knegt met 1.24,440 de nationale toptijd. De Rus Vladimir Grigorev zette met 40,344 seconden verrassend het wereldrecord op de 500 meter scherper, terwijl Kerstholt met 41,018 onder de nationale toptijd dook. De Canadese aflossingsploeg zette met 6.30,958 een nieuwe wereldbesttijd neer.