VN-sancties tegen Congolese rebellen

anoniem_22072019025900

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat sancties opleggen aan de Congolese rebellengroep M23 en aan anderen die het wapenembargo in Congo hebben geschonden. Dat maakte de raad vrijdag bekend.

"De Veiligheidsraad veroordeelt M23 en zijn aanslagen op de burgerbevolking, VN-vredessoldaten en humanitaire-hulpverleners. Ook veroordeelt de raad de schendingen van mensenrechten, waaronder standrechtelijke executies, seksueel geweld en ander geweld tegen vrouwen en de grootschalige rekrutering en inzet van kindsoldaten", aldus een verklaring. "De Veiligheidsraad veroordeelt daarnaast de pogingen van M23 om een parallelle regering op te richten en de autoriteit van de staat te ondermijnen."

Langs de grens met Uganda en Rwanda bevindt zich een van de bolwerken van M23. Het feit dat wapens er gemakkelijk het gebied in kunnen worden gesmokkeld, voedt aantijgingen dat de landen de opstand van de rebellen steunen. De Veiligheidsraad riep buurlanden op zich niet te mengen in de opstand in Congo.