Geen stroomuitval na laatste episode telenovela

Miljoenen Brazilianen gingen er vrijdagavond eens goed voor zitten, de laatste aflevering van de immens populaire soap Avenida Brasil. De grote stroomstoring die deskundigen vreesden wanneer iedereen na afloop van de aflevering weer met zijn normale activiteiten verderging, bleef uit.

Eerder vrijdag had het nationale elektriciteitsbedrijf gewaarschuwd voor stroomstoringen als de miljoenen kijkers na afloop van de ruim anderhalf uur durende aflevering hun lichten weer zouden aandoen, koelkasten zouden openden en de magnetron zouden aanzetten. Echter, na afloop van de laatste episode van de 'telenovela' was er geen sprake van massale stroomuitval.

Telenovelas zijn zeer populair in Brazilië. De gemiddelde soap telt zo'n tweehonderd afleveringen en het plot wordt vaak breed uitgemeten op de voorpagina's van kranten. Het enorme succes van Avenida Brasil schuilt in het feit dat in plaats van zich te richten op de rijken, het nu ging over de opkomende middenklasse in Brazilië, die de laatste tien jaar met zo'n veertig miljoen mensen is gestegen.

"Het was verreweg de beste telenovela die ik ooit heb gezien, en ik heb er veel gezien", zegt computeranalist Ricardo Fonseca de Martins. "Het verhaal over wraak, liefdesrelaties en mensen die de armoede te boven komen is wat me elke avond op het puntje van mijn stoel heeft gehouden."


Geen stroomuitval na laatste episode telenovela (Foto: Novum)