Hof Pakistan wil leger en geheime dienst aanpakken

Redactie

Het hooggerechtshof van Pakistan heeft vrijdag gerechtelijke stappen aanbevolen tegen twee voormalige hoofden van het leger en de geheime dienst ISI. Zij zouden politici hebben betaald die het in de verkiezingen van 1990 opnamen tegen de Pakistaanse Volkspartij, die nu aan de macht is.

Het hof deed de aanbeveling in een zaak die zestien jaar geleden werd aangespannen door de gepensioneerde luchtmaarschalk Asghar Khan. Hij beschuldigde de ISI (Inter-Services Intelligence) ervan het geld te hebben verdeeld via een geheime cel, die was opgericht onder de supervisie van de toenmalige president Ghulam Ishaq Khan.

Volgens het hof handelden Khan, die in 2006 overleed, voormalig legercommandant Aslam Baig en gepensioneerd ISI-chef Asad Durani 'in strijd met de grondwet' en hebben zij Pakistan en zijn strijdkrachten en inlichtingendiensten 'in de ogen van het volk een slechte naam bezorgd'. De rechters manen de federale regering 'de onder de grondwet en wet noodzakelijke stappen' tegen hen te nemen.

Ook de politici die het geld ontvingen moeten worden vervolgd, zegt het hof, dat geen namen van politici bekendmaakte. Inlichtingendiensten 'hebben geen rol te vervullen in de politieke aangelegenheden van een land, zoals de vorming of destabilisering van een regering', aldus het hooggerechtshof.