'Te weinig aandacht voor donortwijfelaars'

Er is te weinig aandacht voor Nederlanders die aarzelen of ze orgaandonor willen worden. Door voortdurende campagnes wordt het twijfelaars moeilijk gemaakt om er openlijk over te praten. Dat zegt Ger Lodewick van Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

Volgens de stichting staan twijfelaars onder grote druk en komt alleen de ontvanger in beeld. "Overheid en belangenclubs lijken er slechts op uit te zijn om zo veel mogelijk orgaandonoren te werven, zonder dat er aandacht is voor het ingrijpende proces dat een donor moet doormaken", aldus Lodewick.

De SBO signaleert veel onwetendheid over het donorschap. Het natuurlijke sterf- en rouwproces worden er door belemmerd. "Veel betrokkenen realiseren zich dat pas als het zo ver is. Als een donor stervende is, moeten de organen worden verwijderd. Familie die mogelijk graag bij een stervende geliefde aanwezig wil zijn, moet worden weggestuurd."

Maandag begint de Donorweek waarin opnieuw aandacht wordt gevraagd voor het donorschap. De hele week worden mensen die nog geen donor zijn opgeroepen om zijn of haar voorkeur door te geven.

De SBO is een felchristelijke stichting die kritiek levert op ingrijpen bij het sterfproces. De stichting geeft op zijn website diverse argumenten tegen orgaandonatie die uiteraard geen van alle hout snijden.