VVD'er Van Rey: niets onoorbaars gebeurd

VVD'er Jos van Rey is van mening dat er niets onoorbaars is gebeurd. Hij is teleurgesteld in het land en in het Openbaar Ministerie. Dat heeft zijn advocate Gitte Stevens gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

Senator Van Rey wordt verdacht van het lekken van informatie uit de procedure rond de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond. De VVD'er is daar tevens wethouder. Vrijdag werd de woning van de senator, zijn werkkamer in het stadhuis van Roermond en de woningen van een zoon en dochter van hem doorzocht.

Burgemeester van Meerssen Ricardo Offermans (VVD) is ook aangemerkt als verdachte. Hij werd vorige maand voorgedragen voor het burgemeestersambt van Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die de selectieprocedure uitvoerde. Offermans heeft volgens het OM de vertrouwelijke informatie van Van Rey aangenomen. Dat geldt als ambtelijke corruptie en is strafbaar.

Van Rey kwam eerder al eens negatief in het nieuws. Een jaar geleden werd een onderzoek gestart naar zijn integriteit vanwege vriendschappelijke activiteiten met een projectontwikkelaar. Van belangenverstrengeling was echter geen sprake, concludeerde de onderzoekscommissie begin dit jaar.

Volgens raadsvrouw van Van Rey Stevens vindt de senator het schandalig wat er 'weer' over hem gezegd wordt. "En hij heeft er grote moeite mee dat anderen erin worden betrokken."

De VVD'er was thuis aan het werk toen hij werd meegenomen voor verhoor, vertelt Stevens. "Hij keek naar buiten en zag plotseling allemaal mensen staan. Die mensen kwamen een doorzoeking doen." Van Rey werd meegenomen naar een geheime locatie, waar hij is gehoord. 's Avonds mocht hij weer naar huis. "Dat is een behoorlijke inbreuk en hij is zeker geschokt", aldus Stevens.